فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سارا عزیزی قلاتی، کاظم رنگزن، ایوب تقی زاده، شهرام احمدی صفحات 1-16
    با توجه به اهمیت بالای اثر تغییرات کاربری سرزمین در آینده، لازم است الگوی رشد و تغییر کاربری ها قبل از اتخاذ هر گونه تصمیمی به مسئولان و تصمیم گیرندگان امور مربوط ارائه شود. هدف این پژوهش مدل سازی تغییرات کاربری سرزمین در منطقه کوهمره سرخی استان فارس با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی برای پیش پردازش متغیرها و مدل سازی با استفاده از شبکه عصبی است. بدین منظور نقشه های کاربری سرزمین با استفاده از تصاویر لندست در سال های 1366، 1379 و 1391 تهیه شد. سپس، صحت سنجی نقشه ها و آشکارسازی تغییرات انجام شد. نتایج آشکارسازی تغییرات دوره اول (1366-1379) با ضریب کاپای 83% نشان داد بیشترین افزایش مساحت در ناحیه مرتع (24/4224 هکتار) و بیشترین کاهش مساحت در ناحیه جنگل (75/3953 هکتار) رخ داده است. بر مبنای این تغییرات و انتخاب بهترین ترکیب برای متغیرها، مدل سازی پتانسیل تبدیل کاربری برای سال 1391، با استفاده از روش شبکه عصبی پرسپترون چندلایه انجام شد. سپس، با روش زنجیره مارکوف، نقشه کاربری سرزمین برای سال 1391 پیش بینی شد. نتیجه ماتریس خطا بین نقشه حاصل از مدل سازی و نقشه کاربری سرزمین سال 1391، ضریب کاپای 75% است. در مرحله بعد، نتایج آشکارسازی تغییرات دوره دوم (1379-1391) با ضریب کاپای 88% نشان داد بیشترین افزایش مساحت در ناحیه مرتع (82/1871 هکتار)، همچنین بیشترین کاهش مساحت در ناحیه جنگل (05/3082 هکتار) رخ داده است. با توجه به تغییرات دوره دوم، نقشه کاربری سرزمین برای سال 1403 پیش بینی شد که بیشترین تغییر کاربری نسبت به سال 1391، در ناحیه کشاورزی آبی خواهد بود.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری سرزمین، رگرسیون حداقل مربعات معمولی، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، مدل سازی
  • شکوه سلطانپور، مقداد جورغلامی * صفحات 17-30

    عملیات بهره برداری جنگل باعث ایجاد صدمات و تغییرات در برخی خصوصیات فیزیکی خاک می شود. لذا، لازم است درباره میزان تخریب ویژگی های فیزیکی خاک تحقیقات لازم صورت گیرد. هدف از این پژوهش عبارت است از بررسی تغییرات مذکور در مسیر چوب کشی ناشی از تردد اسکیدر چرخ لاستیکی کابلی تیمبرجک C 450 از طریق اندازه گیری فاکتورهای بافت خاک، وزن مخصوص ظاهری، تخلخل و مقاومت به نفوذ خاک در پارسل های 311 و 319 سری گرازبن جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود نوشهر. این پژوهش در غالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی اجراشد. تیمارها شامل دو شیب زمین (رو به بالا و رو به پایین)، سه سطح تردد ماشین شامل کم (کمتر از 3 بار)، متوسط (3 تا 7 بار) و زیاد (بیش از 7 بار) و دو عمق خاک (10-0 و 20-10 سانتی متر) است. نتایج نشان داد که شدت تردد ماشین و جهت چوب کشی از نظر آماری بر مقدار کوبیدگی خاک مسیرهای اسکیدررو اثر معنا داری دارد. افزایش شدت تردد ماشین باعث افزایش کوبیدگی و مقاومت به نفوذ خاک می شود. البته، شدت این تغییرات در ترددهای اولیه (کمتر از 3 تردد) بیشتر است و اگرچه ترددهای بعدی سبب تغییر این فاکتورها شد، ولی روند آن معنا دار نیست. کوبیدگی خاک در شیب رو به بالا بیشتر از شیب رو به پایین و در عمق 10-20 بیشتر از عمق 0-10 سانتی متر است. بنابراین، می توان نتیجه گیری کرد که عملیات چوب کشی باید در مسیرهای رو به پایین با شیب کمتر از 20 درصد برنامه ریزی شود و مسیرهای خروج چوب با شیب رو به بالای بیش از 10 درصد از عملیات چوب کشی مستثنی شود.

    کلیدواژگان: تخلخل خاک، شیب، عمق خاک، کوبیدگی خاک، مقاومت به نفوذ
  • مهدی کاکاوند، محمدرضا مروی مهاجر، خسرو ثاقب طالبی، کیومرث سفیدی صفحات 31-45
    این پژوهش به منظور بررسی ویژگی های ساختاری جنگل های راش در مرحله میانی توالی جنگل های شمال کشور در بخش گرازبن از جنگل های کمتر دست خورده خیرود نوشهر انجام شد. سه قطعه نمونه یک هکتاری در این مرحله انتخاب و آماربرداری صد در صد از مشخصه های درختان شامل قطر و ارتفاع درختان با قطر بیش از 5/7 سانتی متر و مشخصات نهال های حاضر در این پلات ها شامل ارتفاع در سه طبقه ارتفاعی کوتاه تر از 30، 30 تا 130 و بلندتر از 130 سانتی متر، مشخصات کیفی نهال ها شامل فرم رویشی (میان رو، انشعابی و چنگالی) و شادابی (درجه یک، دو و سه) برداشت شد. بر اساس نتایج به دست آمده توده جنگلی مورد مطالعه به لحاظ ساختاری از حالت نامنظم ایده آل فاصله داشت و کمبود تعداد در طبقه قطری اول و طبقات قطری بیش از 55 سانتی متر در قطعات نمونه مشاهده می شود. با توجه به آشکوب بندی درختان، سهم درختان راش نسبت به کل گونه های حاضر در آشکوب پایین و میانی در سطوح یک، دو و سه هکتاری به ترتیب 5/14، 8/32 و 49 درصد، برای ممرز این مقادیر به ترتیب 5/73، 2/57 و 45 درصد و برای سایر گونه ها به ترتیب 12، 10 و 6 درصد مشاهده می شود. محاسبه نسبت تعداد نهال ها به تعداد پایه های مادری و مقایسه این نسبت بین گونه های مختلف نشان می دهد که مسیر توالی به سمت مرحله نهایی در جنگل های راش در حرکت است. در این مرحله ممرز بیشترین حضور را در آشکوب های میانی و پایینی دارد که انتظار می رود در مرحله نهایی توالی با درختان راش جایگزین شود.
    کلیدواژگان: توالی، راش، زادآوری طبیعی، ساختار توده، مرحله میانی، ممرز
  • مجتبی آذریان، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، انوشیروان شیروانی، سید محمد معین صادقی صفحات 47-59
    هدف از این پژوهش، ارزیابی مشخصات کمی و کیفی درختان کهنسال، شامل اندازه گیری قطر برابر سینه، ارتفاع کل، ضریب قدکشیدگی، ارتفاع تنه، طول تاج، ارتفاع گورچه، سطح پوشش تاجی درخت، وضعیت تاج (سلامت، شادابی و تقارن) و وضعیت تنه (پوسیدگی، سلامت، شاخه دوانی، شکل و کیفیت) در دو بخش پاتم و نم خانه جنگل آموزشی- پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در نوشهر است. بر اساس نظر کارشناسان، قطر برابر سینه معیار شناسایی درختان کهنسال تعیین و برای هر گونه حداقل قطر انتخاب شد. به دلیل نادر بودن، همچنین پراکندگی زیاد این درختان، از روش بدون پلات در مناطقی با شیب کمتر از 60 درصد استفاده شد. 49 پایه درخت کهنسال از هشت گونه شناسایی شد. بلندمازو بیشترین میانگین قطر برابر سینه و ارتفاع و نیز بیشینه این پارامترها را به خود تخصیص داد. میانگین های ضریب قدکشیدگی 2/20، درصد ارتفاع نسبی تنه 7/42، طول نسبی تاج 3/57 درصد، ارتفاع نسبی گورچه 4/4 درصد و مساحت پوشش تاجی 325 مترمربع به دست آمد. 88 درصد درختان کهنسال دارای تاج سالم، 59 درصد دارای شادابی تاج خوب، 39 درصد دارای تاج نامتقارن، 45 درصد فاقد پوسیدگی تنه، 59 درصد تنه این درختان درون تهی، حدود نصف درختان در کلاسه پرشاخه، 45 درصد درختان فاقد تنه واحد و بیش از دوسوم درختان از نظر کیفیت تنه در طبقه متوسط و ضعیف قراردارد. پژوهش انجام شده اولین گام برای حفاظت این درختان از طریق شناسایی و معرفی آن ها در جنگل های شمال کشور به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ارتفاع، شمال، قطر برابر سینه، ویژگی های مورفولوژیک
  • پدرام غدیری پور، خسرو ثاقب طالبی، محمدحسن صالحه شوشتری، امید اسماعیل زاده صفحات 61-75
    به منظور بررسی برخی خصوصیات کمی کنار و ویژگی های فیزیکی- شیمیایی خاک در توده های جنگلی طبیعی آن، نخست 10 توده طبیعی از این گونه که از نظر اقلیمی و فرم زمین وضعیت نسبتا مشابهی داشتند انتخاب شد. سپس ارتفاع از سطح دریا، قطر یقه قطورترین جست و ارتفاع کل کنار در قطعات نمونه ده آری و بررسی تجدید حیات دانه زاد این گونه در ریزقاب های یک آری دایره ای صورت گرفت. در هر قطعه نمونه، به منظور بررسی خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک، نمونه برداری خاک از سه عمق 0- 30، 31- 50 و 51- 70 سانتی متری انجام گرفت. برای مقایسه مشخصات کمی از آزمون های t-student، تجزیه واریانس یکطرفه و دانکن و به منظور بررسی ویژگی های خاک از آنالیز خوشه ایو تجزیه مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا تاثیر معنی داری بر قطر و ارتفاع کنار ندارد. ارتفاع کل درختان کنار در رویشگاه های مختلف نیز فاقد اختلاف معنی دار بود. همچنین هرچند 60 درصد رویشگاه های کنار مورد بررسی در هر سه عمق خاک، تنها با درصد شن همبستگی داشتند، کمترین قطر یقه نیز در همین رویشگاه ها مشاهده شد. کنار در رویشگاه هایی که در لایه های سطحی با نیتروژن، کربن آلی و هدایت الکتریکی و در عمق با سیلت و رس همبستگی داشتند، از بیشترین قطر یقه برخوردار بود. بنابراین توصیه می شود به منظور افزایش موفقیت در استقرار کنار، چنین رویشگاه هایی برای جنگلکاری برگزیده شوند.
    کلیدواژگان: ارتفاع درخت، خاک، خوزستان، قطر یقه، کنار، PCA
  • زینب جوانمرد، مسعود طبری کوچکسرایی، حمیدرضا عیسوند، فاطمه احمدلو صفحات 77-88
    این تحقیق در پاسخ به اینکه اسموپرایمینگ صفات جوانه زنی بذر تحت تنش شوری کاج تهران (Pinus eldarica Medw.)، را ترقی می دهد، انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. تیمار اسموپرایمینگ با استفاده از پلی اتیلن گلایکول 6000 با پتانسیل اسمزی 2-، 4-، 6-، 8- بار (به مدت 72 ساعت) و پرایم نشده (شاهد)، و تنش شوری با استفاده از کلرید سدیم در هشت سطح 0، 40، 80، 120، 160، 200، 240 و 280 میلی مولار اعمال شد. نتایج نشان داد که اسموپرایمینگ، شوری و تاثیر توام آنها روی شاخص های جوانه زنی بذر معنی دار بود. جوانه زنی بذرهای پرایم نشده در شوری بیشتر از 160 میلی مولار متوقف شد، ولی در بذرهای پرایم شده تا شوری 280 میلی مولار ادامه یافت. در همه سطوح شوری، بذرهای پرایم شده (به ویژه در پتانسیل اسمزی 2- بار) دارای سرعت جوانه زنی، قدرت جوانه زنی و شاخص بنیه بیشتر، و تغییرات کاهشی کمتری در درصد نسبی جوانه زنی بودند که بیانگر تاثیر مثبت اسموپرایمینگ روی بهبود صفات جوانه زنی بذر تحت تنش شوری کاج تهران است.
    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پلی اتیلن گلایکول، شاخص بنیه بذر، قدرت جوانه زنی، کلرید سدیم
  • فاطمه موسوی، احسان عبدی صفحات 89-97
    با اینکه خاک به عنوان مصالح بستر بسیاری از سازه ها مطرح است، برخی خاک ها مشکلاتی در سازه ها از جمله جاده ایجاد می کنند. این خاک ها با جذب رطوبت متورم شده و با از دست دادن آب منقبض می شوند. تغییرات رطوبت این خاک ها سبب تغییر حجم آن ها و در نتیجه اعمال فشار به لایه روسازی و در نهایت تخریب جاده می شود. این امر نشان دهنده اهمیت بررسی های لازم برای به کارگیری روش هایی به منظور کاهش پتانسیل تورمی این گونه خاک هاست که با وجود اهمیت موضوع، تاکنون مطالعه ای در این زمینه در جاده های جنگلی صورت نگرفته است. به همین دلیل در این پژوهش تاثیر مواد پلیمری بر کنترل تورم خاک به عنوان مصالح جاده های جنگلی بررسی شد. آزمایش های تراکم، تورم و فشار تورمی روی خاک شاهد و نمونه های تیمارشده با درصدهای متفاوت ماده پلیمری RPP (019/0، 04/0 و 06/0درصد) صورت گرفت. به منظور انجام آزمایش تورم و فشار تورمی، نمونه ها با رطوبت بهینه حاصل از آزمایش تراکم تهیه و به شیوه تراکم استاتیکی متراکم و سپس به دستگاه تحکیم منتقل شدند. با توجه به نتایج تست های آزمایشگاهی به دست آمده از این پژوهش افزودن ماده پلیمری RPP می تواند سبب کاهش تورم و فشار تورمی خاک شود؛ به طوری که با افزایش درصد ماده RPP، پتانسیل تورم و فشار تورمی خاک با شدت بیشتری کاهش می یابد. در نتیجه ماده RPP می تواند گزینه ای برای رفع مشکل تورم زایی خاک های جنگلی باشد، اما باید بررسی های اقتصادی، فنی تکمیلی و مقایسه ای در این مورد به عمل آید.
    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، خواص تورمی، دستگاه تحکیم، کنترل تورم، مادهRPP
  • شیما حسنوند، وحید اعتماد، منوچهر نمیرانیان، پدرام عطارد، نوشین آفتاب طلب صفحات 99-106
    بذر گونه اوری (Quercus macranthera)، از چهار مبدامختلفکردکوی و چیچال در نیمرخ شمالی البرز و قسطین و رودبارک در نیمرخ جنوبی البرز در ارتفاع 1800-2000 متر از سطح دریا جمع آوری شد. این بذور در نهالستانی در شمال شهر تهران با ارتفاع متوسط 1620 متر از سطح دریا در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در گلدان های پلی اتیلن کاشته شدند. در پایان فصل رویش پس از اندازه گیری های انجام شده، اثر مبدا بذر بر طول ساقه، زی توده ریشه و ساقه و زنده مانی نهال ها معنی دار شد. این مشخصه ها در نهال های حاصل از بذور رویشگاه های نیمرخ شمالی و به طور خاص رویشگاه کردکوی نسبت به سایر مبداها از لحاظ خصوصیات اندازه گیری شده بیشترین مقادیر را به خود اختصاص دادند و از شادابی و سلامت بالایی برخوردار بودند (زنده مانی 63/91 درصد و طول ساقه 69/15 سانتی متر). درحالی که نهال های حاصل از بذور رویشگاه های نیمرخ جنوبی و به طور خاص رویشگاه رودبارک از لحاظ مشخصه های ذکرشده کمترین مقدار را به خود اختصاص داده بودند. نتایج نشان می دهد که برای تولید و پرورش نهال اوری در نهالستان های منطقه مورد بررسی از بذرهای مناطق نیمرخ شمالی البرز به خصوص رویشگاه کردکوی باید استفاده شود. تحقیق حاضر در نظر دارد کیفیت نهال های این گونه حاصل از چهار پروونانس کردکوی و چیچال در نیمرخ شمالی و قسطین و رودبارک در نیمرخ جنوبی البرز را بررسی و مناسب ترین پروونانس را از نظر طول ساقه، زی توده ریشه و ساقه و زنده مانی نهال ها، برای پرورش نهال انتخاب کند.
    کلیدواژگان: اوری، زنده مانی، زی توده، مبدا بذر، نهال، Quercus macranthera
  • فریده امیدوار حسینی، رضا اخوان، هادی کیادلیری، اسدالله متاجی صفحات 107-120
    یکی از جنبه های آشکار ساختار یک توده جنگلی الگوی مکانی درختان است. رقابت از عوامل تاثیرگذار بر ساختار جنگل است. شناخت رقابت در جنگل به ویژه هنگامی اهمیت دارد که هدف از مدیریت جنگل تقلید از پویایی اکوسیستم های طبیعی باشد. به این منظور، یک پارسل مدیریت نشده به مساحت 26 هکتار در منطقه نکا انتخاب و کلیه درختان بلندمازو با قطر برابرسینه بیشتر از 5/7 سانتی متر مورد اندازه گیری قطر قرار گرفته و مختصات دکارتی آن ها تعیین شد. سپس درختان اندازه گیری شده براساس قطر برابرسینه به چهار کلاسه کم قطر، میان قطر، قطور، و خیلی قطور تقسیم شدند. به منظور بررسی الگوی مکانی درختان بلندمازو در کل منطقه و در هر کلاسه قطری از تابع تک متغیره K رایپلی و برای بررسی رقابت درون گونه ای از تابع دومتغیره K رایپلی استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی مکانی درختان به دلیل سنگین بودن بذر بلندمازو و فراوانی زیاد درختان جوان در فواصل کوتاه خوشه ایو با بزرگ شدن مقیاس بررسی تصادفی می شود. نتایج بررسی تاثیرات متقابل بین کلاسه های مختلف قطری درختان بلندمازو نشان داد که تاثیرات رقابتی مثبت و منفی متفاوتی در کلاسه های مختلف قطری به هم دارند که در فواصل متفاوتی با توجه به ابعاد درختان اتفاق می افتد که متاثر از نورپسندی، محدودیت پراکنش بذر، و رقابت درون گونه ای این گونه است. با توجه به اینکه پراکنش بلند مازوها از الگوی تصادفی تبعیت کرده، بنابراین دخالت های جنگل شناسی باید علاوه بر ملاحظه سایر عوامل موثر در نشانه گذاری، به گونه ای باشد که برداشت فقط به صورت پایه ای و تصادفی انجام شود و توده به سمت الگوی تصادفی سوق داده شود.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، بلندمازو، تابع K رایپلی، توده دست نخورده، رقابت درون گونه ای
  • امیر سعادتی، کامبیز پورطهماسی، سید علیرضا سلامی، رضا اولادی صفحات 121-132
    الیاف طبیعی تجدیدپذیر، زیست تخریب پذیر، و با آلودگی کم شاهدانه فیبری، جایگزینی مناسب برای الیاف چوبی درختان و الیاف مصنوعی است. در این پژوهش، ویژگی های الیاف چوبی و پوستی شش جمعیت ایرانی شاهدانه شامل طول، پهنا، پهنای دیواره، پهنای حفره، و شاخص دیواره فیبر اندازه گیری و با هم مقایسه شد. به این منظور، بذر جمعیت ها گردآوری و در شرایط کنترل شده در گلخانه کشت شد. پس از فصل رویشی، ساقه گیاه با ریشه از خاک گلدان ها بیرون کشیده و با چاقو ریشه و شاخه و برگ های گیاه بریده شد و ساقه های گیاه برای خشک شدن در انبار با دمای اتاق ذخیره شد. سپس، الیاف چوبی و پوستی با چاقو و به روش مکانیکی از هم جدا و با بهره گیری از روش فرانکلین وابری شدند. نتایج این پژوهش نشان داد در الیاف چوبی، به جز پهنا و پهنای حفره فیبر، دیگر ویژگی ها در سطح 5 درصد و در الیاف پوستی همه ویژگی ها در سطح 1 درصد اختلاف معناداری دارند که بیانگر تنوع بالای جمعیت های شاهدانه ایران از دید ویژگی های گفته شده است. همچنین، همه ویژگی های الیاف چوبی و پوستی در برابر هم اختلاف معناداری در سطح 1 درصد دارند. سرانجام، جمعیت های شاخص از نظر هر ویژگی مشخص و برای به کارگیری صنعتی در کاربردهای متناظر پیشنهاد شدند و جمعیت های سیرجان، کرمان، کاشان، و اراک به دلیل داشتن بیشترین مقدار در ویژگی های اندازه گیری شده، به منزله جمعیت های فیبری احتمالی برای پژوهش های بیشتر معرفی شدند.
    کلیدواژگان: الیاف پوستی، الیاف چوبی، جمعیت، شاهدانه، ویژگی های الیاف
  • کژال مرادیان، محمد آزادفلاح، امیر عباس شایگانی اکمل، علی عبدالخانی صفحات 133-147
    عایق روغن- کاغذ یکی از سیستم های عایق ترکیبی ارزان است که در ترانسفورماتورهای قدرت پرشده با روغن از آن استفاده می شود. در این تحقیق خواص دی الکتریک و مقاومتی کاغذهای آغشته به روغن گیاهی کانولا و روغن معدنی مطالعه شده است. بدین منظور، کاغذهای دست ساز حاصل از خمیرکاغذ رنگ بری نشده سودای باگاس با دو سطح درجه روانی ml25±400 و ml 25±200 ساخته شد. پس از خشک کردن کاغذها و رساندن آن ها به رطوبت حدود صفر، روغن ها خشک و گاززدایی شدند. سپس، فرایند آغشته سازی با اعمال همزمان حرارت و خلا انجام شد. در نهایت، کاغذهای آغشته به روغن برای ارزیابی خواص مقاومتی و دی الکتریک شامل مقاومت به کشش، ظرفیت، مقاومت عایقی، ضریب تلفات، و ولتاژ شکست دی الکتریک آزمایش شد. نتایج به دست آمده نشان داد که پالایش اثر افزایشی بر خواص دی الکتریک مثل ظرفیت و ثابت دی الکتریک دارد و شاخص مقاومت به کشش بهبود پیدا کرده است. طبق نتایج به دست آمده، کاغذهای آغشته به روغن گیاهی صرف نظر از مقاومت عایقی پایین تر و ضریب تانژانت تلفات بالاتر از نظر سایر خواص دی الکتریک، مثل ظرفیت، ثابت دی الکتریک، و ولتاژ شکست، عملکرد بهتری نسبت به کاغذهای آغشته به روغن معدنی دارند.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ باگاس، درجه روانی، روغن گیاهی کانولا، روغن معدنی، کاغذ دی الکتریک
  • داود افهامی سیسی، یحیی همزه *، ماری فرانس تونن، علی نقی کریمی، آنتونیو پیزی، کامبیز پورطهماسی صفحات 149-160

    چسب چوب تانن کوبراچو نرخ خودتراکمی کندی دارد و در سیستم های غیرفرمالدهیدی برای ساخت چندسازه های چوبی به زمان پرس طولانی تری نسبت به چسب چوب های مصنوعی نیاز دارد. در این مطالعه از اسید بوریک برای تحریک و افزایش نرخ خودتراکمی تانن کوبراچو جهت ساخت تخته لایه صنوبر استفاده شد. اجزای اصلی چسب عبارت بود از: تانن کوبراچو، هیدروکسید سدیم، هگزامین، اسید بوریک، و ایزوسیانات پلیمری. بررسی ترمومکانیکی چسب های ساخته شده در فرمول های فاقد اسید بوریک نشان داد با افزایش غلظت اولیه تانن از 40 به 50 درصد حداکثر مدول الاستیسیته چسب افزایش درخور توجهی دارد، در حالی که اضافه کردن 20 درصد ایزوسیانات بر مبنای وزن خشک تانن تاثیر محسوسی نداشت. اما، اضافه کردن اسید بوریک نه تنها زمان و دمای گیرایی چسب را کاهش داد، بلکه مدول الاستیسیته چسب نیز با افزایش درصد اسید بوریک از دو به چهار درصد (بر مبنای وزن خشک تانن) افزایش معنی داری داشت. آزمون مقاومت برشی تخته لایه ها نتایج مطالعات ترمومکانیکی را تایید کرد. مقادیر مقاومت برشی در فرمول های فاقد اسید بوریک نتوانست حداقل های لازم در استاندارد EN 314-2 را تامین کند، در حالی که اضافه کردن اسید بوریک باعث افزایش معنی دار مقادیر برش کششی شد که با افزایش درصد اسید بوریک و تانن روند افزایشی داشت. یافته های این تحقیق نشان داد تخته های ساخته شده با چسب چوب حاوی 50 درصد تانن به همراه 2 تا 4 درصد اسید بوریک کیفیت چسبندگی لازم را برای مصارف داخل ساختمان دارند.

    کلیدواژگان: اسید بوریک، ایزوسیانات، برش کششی، تانن متراکم کوبراچو، تخته لایه صنوبر، ترمومکانیک، خودتراکمی
  • علی عبدالخانی، اکرم صداقت صفحات 161-168
    در این پژوهش تاثیر استخراج با دو روش سوکسله و غوطه وری بر میزان و نوع ترکیبات فنولی زیست فعال گره چوب سرو سیمین بررسی شد. ترکیبات چربی دوست و آب دوست با استفاده از سوکسله و براساس استانداردT280 pm-99 به ترتیب با استفاده از هگزان و استون استخراج شدند. همچنین در روش غوطه وری نیز ابتدا ترکیبات چربی دوست با حلال هگزان حذف و سپس ترکیبات شیمیایی آب دوست با حلال اتانول آب (v/v 1:9) استخراج شد. به منظور حذف قندها از عصاره اتانولی حاصل از روش غوطه وری، یک مرحله هیدرولیز قلیایی با محلول 1 مولار NaOH انجام شد. سپس، برای شناسایی ترکیبات استخراجی، آنالیز GC/MS صورت گرفت. تحقیقات نشان داد استخراج با حلال اتانول آب (v/v 1:9) برای استخراج ترکیبات فنولی زیست فعال نسبت به استفاده از حلال استون نتایج مطلوب تری دارد. همچنین روش غوطه وری برای استخراج ترکیبات فنولی زیست فعال مناسب است. دو لیگنان زیست فعال ماتایی رزینول (MR) و داینسترول به ترتیب با مقادیر 2/11 و 4/0 درصد و یک دی آریل هپتانوئید با نام کورکومین با مقدار 9/0 درصد در عصاره اتانولی حاصل از روش استخراجی غوطه وری شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد هیدرولیز قلیایی باعث تخریب ترکیبات فنولی و عدم شناسایی آن ها در آنالیز GC/MS می شود.
    کلیدواژگان: اتانول، استخراج، استون، ترکیبات فنولی زیست فعال، سوکسله، غوطه وری، گره چوبی، مواد استخراجی
  • حامد یونسی کردخیلی، سعید کاظمی نجفی، ربیع بهروز *، آنتونیو پیزی صفحات 169-179

    یکی از راه کارهای مهم افزایش گستره کاربرد لیگنین افزایش گروه های عاملی فعال در ساختار آن یا به اصطلاح پلاستیزه کردن لیگنین است. هدف این تحقیق بررسی تغییرات ساختاری و تغییرات دمای انتقال شیشه ای (tg) لیگنین های کرافت و سودای باگاس پس از اصلاح آن ها با دی آلدئیدی تبخیرنشدنی به نام گلی اکسال بود. لیکور سیاه کرافت و سودای باگاس مورد نیاز به ترتیب از شرکت چوب و کاغذ ایران (چوکا) و شرکت کاغذسازی پارس تهیه شد و سپس لیگنین مورد نیاز با روش اسیدی از لیکورهای تهیه شده استخراج شد. در نهایت تغییرات ساختاری و گرمایی لیگنین های اصلاح شده با گلی اکسال در مقایسه با لیگنین خام، با استفاده از آنالیز طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) و آنالیز گرماسنجی تفاضلی (DSC)، بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد گلی اکساله کردن لیگنین، علاوه بر افزایش گروه های عاملی فعال (هیدروکسیل و کربونیل) در ساختار لیگنین، موجب تغییراتی در ساختار لیگنین می شود. همچنین آنالیز DSC نشان داد دمای انتقال شیشه ای لیگنین های مورد مطالعه بعد از گلی اکساله شدن کاهش می یابد. به طورکلی نتایج آزمون های FTIR و DSC نشان داد لیگنین سودای باگاس در مقایسه با لیگنین کرافت بهتر گلی اکساله می شود و tg کمتری دارد.

    کلیدواژگان: آنالیز حرارتی تفاضلی، دمای انتقال شیشه ای، طیف سنجی مادون قرمز، گلی اکسال، لیگنین
  • پیمان فلاح مقدم، بهمبری، بهبود محبی، حوری شریف نیا دیزبنی صفحات 181-193
    در این پژوهش، اثر دما، زمان ماندگاری و دمای پرس بر ویژگی های دانسیته، برگشت ضخامت، جذب رطوبت و ثبات ابعاد چوب فشرده شده صنوبر با روش تیمار ترکیبی گرمآبی-مکانیکی بررسی شد. ابتدا نمونه ها در دماهای 120، 150 و 180 درجه سانتی گراد و در زمان های ماندگاری 0، 30 و 90 دقیقه تیمار گرمآبی شدند و سپس به مدت 20 دقیقه در پرس و تحت دماهای 160 و 180 درجه سانتی گراد و با ضریب فشردگی 60 درصد در راستای شعاعی و با اعمال نیروی مکانیکی فشرده شدند. دانسیته، بازگشت فنری، جذب رطوبت و ثبات ابعاد نمونه های تیمارشده اندازه گیری و با نمونه های تیمارنشده مقایسه شدند. نتایج نشان داد که دانسیته نمونه های تیمارشده بیش از نمونه های تیمارنشده بود. بازگشت فنری با افزایش دمای تیمار گرمآبی کاهش یافت. افزایش دمای تیمار نیز میزان جذب رطوبت در نمونه ها را کاهش داد. هرچند با افزایش میزان رطوبت نسبی، جذب رطوبت نمونه ها بیشتر شد، این افزایش در نمونه های تیمارنشده بیش از نمونه های تیمار شده بود. افزایش زمان ماندگاری تاثیر زیادی بر میزان جذب رطوبت نداشت، اما افزایش دمای پرس نیز سبب کاهش جذب رطوبت در تیمار های مختلف شد. با افزایش دمای تیمار و دمای پرس واکشیدگی شعاعی به مقدار چشمگیری کاهش یافت؛ هرچند این کاهش چندان معنی دار نبود. در کل نتایج این بررسی نشان داد که روش ابداعی تیمار ترکیبی گرمآبی -مکانیکی بر ویژگی های چوب فشرده شده اثرهای خوبی دارد و قابل اجراست.
    کلیدواژگان: تیمار ترکیبی گرمابی، مکانیکی، ثبات ابعاد، جذب رطوبت، صنوبر
  • مریم قربانی کوکنده، روژین کاکی، اصغر امیدوار صفحات 195-207
    این تحقیق با هدف بررسی اثر مونومرهای حفره ای استایرن و متیل متاکریلات بر خواص مکانیکی و مقاومت در برابر پوسیدگی چوب راش ایرانی انجام شد. نمونه های آزمون مکانیکی و زیستی به ترتیب بر اساس استاندارد ASTM D 143-94 و DIN EN113 تهیه و به روش بتل، در پنج غلظت0، 40، 60، 80 و 100 درصد اشباع شد. به منظور پلیمریزاسیون مونومر، نمونه های اشباع شده در آون، به مدت 24 ساعت، تحت دمای 90 درجه سانتی گراد و متعاقبا برای همین زمان، تحت دمای 103 درجه سانتی گراد قرارگرفت. مدول گسیختگی و الاستیسیته، سختی، فشار موازی الیاف و کاهش وزن نمونه ها اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، مقاومت های مکانیکی با غلظت مونومر افزایش یافت. مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته، سختی و فشار موازی الیاف در بالاترین سطح تیمار (غلظت 100 درصد) نسبت به نمونه شاهد، به ترتیب 4/36، 4/44، 29 و 7/30 درصد برای مونومر متیل متاکریلات، و برای مونومراستایرن 32، 5/35، 5/36 و 5/27 درصد افزایش یافت. همچنین، با افزایش میزان جذب پلیمر در چوب، بهبود مقاومت در برابر پوسیدگی مشاهده شد، به طوری که بیشترین کاهش وزن در نمونه های شاهد 9/36 درصد بود، ولی در نمونه های اشباع شده با مونومرهای استایرن و متیل متاکریلات به ترتیب به 6/7 و 5/6 درصد تقلیل یافت.
    کلیدواژگان: استایرن، چوب پلیمر، خواص مکانیکی، متیل متاکریلات، مقاومت در برابر پوسیدگی
  • منیره ایمانی، علی قاسمیان، علیرضا شاکری، ایمان اکبرپور صفحات 209-220
    در این پژوهش الیاف کاغذ مجله بازیافتی (OMG) و الیاف شیشه (GF) در سطوح مختلف10،20، 30 و 40 درصد (از نظر وزنی) با پلی پروپیلن (PP) در دو سطح 50 و 60 درصد مخلوط و چندسازه ساخته شده با چندسازه حاصل از پلی پروپیلن خالص بررسی شدند. براساس نتایج به دست آمده از معادله های نرمال سازی در تیمارهای مختلف انجام شده، دو تیمار برتر از نظر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی بهتر بر اساس معادله نرمال سازی انتخاب و سپس با دو سطح صفر و 4 درصد پلی پروپیلن مالئیک انیدریددارشده (MAPP) اصلاح شیمیایی شدند. نتایج حاصل نشان داد که تیمارهای با نسبت60:20:20 و همچنین50:30:20 (به ترتیب GF، OMG و PP) چندسازه های با ویژگی های فیزیکی و مکانیکی بهتری را نتیجه دادند. استفاده ازMAPP در دو تیمار بهینه تعیین شده، موجب بهبود ویژگی های مکانیکی و کاهش واکشیدگی ضخامت و جذب آب چندسازه شد. نتایج عکس برداری الکترونی پویشی (SEM) نشان داد که چند سازه های حاوی MAPP به شکل بهتری با فاز زمینه پلیمری بهتر ترکیب شده و عمل در برگیری الیاف به وسیله پلی پروپیلن بهتر انجام شده است.
    کلیدواژگان: الیاف مجله بازیافتی، چندسازه هیبریدی، مالئیک انیدرید، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های مکانیکی
  • مقدسه اکبری، نادیا کبودی ترابی، حسین رسالتی، قاسم اسدپور اتویی، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحات 221-233
    در این مطالعه، کربنات کلسیم رسوبی با استفاده از نشاسته کاتیونی اصلاح شده و سپس تاثیر آن بر خواص نوری و فیزیکی در مقایسه با پرکننده اصلاح نشده (معمولی) بررسی شده است. برای تعیین میزان ماندگاری پرکننده در کاغذ، هر دو پرکننده های اصلاح شده و معمولی در سه سطح 20، 30 و 40 به سوسپانسیون خمیر اضافه شده است. به منظور مقایسه تاثیر استفاده از کربنات کلسیم رسوبی اصلاح شده و پرکننده معمولی، از طریق تست های مقدماتی میزان پرکننده به نحوی تعیین شد که کاغذهای نهایی حاوی سه سطح 10، 16 و 30 درصد پرکننده بر حسب وزن خشک کاغذ باشند. نتایج نشان داد که در سطوح مصرف 20 و 30 درصد پرکننده، کاغذهای حاوی پرکننده اصلاح شده درصد ماندگاری بیشتری نسبت به کاغذهای حاوی پرکننده معمولی دارند؛ در دو سطح یادشده بیشترین مقدار ماندگاری و خاکستر را پرکننده PCC-15% S به خود اختصاص می دهد که بیشترین مقدار نشاسته کاتیونی در اصلاح آن استفاده شده است. بدیهی است، با افزایش درصد پرکننده ها (اصلاح شده و معمولی) درجه روشنی کاغذها افزایش می یابد. این بررسی نشان داد که کاغذهای حاوی پرکننده اصلاح شده، ماتی کمتری نسبت به کاغذهای حاوی پرکننده معمولی دارند. نتایج طیف های اشعه X هر دو پرکننده اصلاح شده و معمولی نشان داد که هر دو از واحدهای کلسیت تشکیل شده اند درحالی که واحدها از شکل هندسی متفاوتی برخوردارند.
    کلیدواژگان: اصلاح کاتیونی، خواص نوری و فیزیکی، کربنات کلسیم رسوبی، طیف اشعه X
|
  • Sara Azizi Ghalaty, Kazem Rangzan, Ayub Taghizadeh, Shahram Ahmadi Pages 1-16
    Owing to the vital effects of future land use changes, it is necessary to predict land use growth pattern before any decision making by the authorities and decision makers. Purpose of this research is to model land use change of Kohmare Scorch plain of Shiraz province using Ordinary Least Squares regression (OLS) for pre-processing variables and Modeling using neural networks. To perform this model, the land use maps using Landsat images of the years 1987, 2000 and 2012 were prepared. Next, the validation of classified images and change detection analysis performed. Results of change detection between 1987 and 2000 with accuracy of 83% kappa, shows the greatest increase in rangeland area (4224.24 ha) and the greatest decrease was on forest area (3953.75). Considering these changes, selection of the best combination of explanatory variables, potential land use changes for year 2012 was performed using multi-layer perceptron algorithm of artificial neural network. Next, using Markov chain method the land use map for 2012 was predicted. The error matrix for modeled land use map and that of Landsat image of year 2000 is 75%. Next, the revealed changes for the second period (2000-2012) with Kappa of 88% show greatest increase for rangeland area (1807.02ha). In contrast the greatest decrease was for forest (2132.82). Considering change detection at second period, land use for year 2024 was predicted and result shows that irrigated agriculture would have the greatest change.
    Keywords: land use change, Modeling, multi, layer perceptron neural network, ordinary Least Squares
  • Shokouh Soltanpour, Meghdad Jourgholami Pages 17-30

    Forest harvesting operations for extracting of forest products in these trails, causing extensive damage in a wide range of soil and its productivity every year, therefore it is necessary to research about degradation of soil properties should be down. The aim of this study was investigate changes in the skid trails soil physical characteristics due to wheeled cable skidder traffic by measuring soil texture, bulk density, porosity and soil penetration resistence. For this purposes, 311 and 319 compartments of Gorazbon district in Kheyrud educational and research forest were selected. This study was conducted in a completely randomized factorial design and treatments consisted of two slop (uphill and downhill), three levels of skidder traffic intensity such as low intensity (less than 3 passes), moderate (3 to 7 passes) and very large (more than 7 passes) and two soil depths (0-10 and 10-20 cm).The results showed that machine traffic intensity and skid trail slop statistically had significant effects on soil compaction. Soil compaction and penetratin resistance will increase with increasing of machine traffic, but the largest percentage increase observe in initial passes (less than 3 times) although subsequent passes change this factors, but its trend is not significant, also soil compaction is greater than in the uphill skidding of downhill skidding and in the 0-10 cm soil depth greater than 10-20 cm. Hence, we concluded that skidding operation should be planned in slope lower than 20% and uphill skidding (higher than 10%) should be excluded from ground-based logging systems.

    Keywords: penetration resistance, slope gradient, soil compaction, soil depth, total porosity
  • Mahdi Kakavand, Mohammad Reza Marvi, Mohadjer, Khosro Sagheb, Talebi, Kiomars Sefidi Pages 31-45
    This study was designed to investigate the structural characteristics of beech forests in the middle stage of ecological succession. In order to this purpose undisturbed beech stands in Kheyroud forest had chosen and three one hectare sampling plot laid out. All of tree species measured with full callipering method and diameter and height of trees were recorded. Natural regeneration within one hectare plots was counted and recorded in three different height classes including: i) shorter than 30cm, ii) between 30and 130cm, and iii) taller than 130 cm. Vitality and stem form of seedlings and asplings were also recorded as unforked, forked and broom-shaped forms. According to the results, beech stands in this stage of succession are far from typical irregular structure and deficiency of tree number in diameter classes of 10cm and over55cm is obvious. Meanwhile stratification of trees in different stand stories within one, two and three hectare area calculated and results revealed 40, 48.5 and 57% of beech trees occupied middle or under story layers, respectively. In hornbeam as second dominant species these amount calculated 42, 54.5 and 42, respectively and for other species 52, 42 and 29% were observed. The ratio of seedlings and saplings number to adult tree species demonstrates that the proportion of hornbeam is relatively high in the middle and under storey and the successional pathway of the studied stands is toward the late stage, where the proportion of.
    Keywords: hornbeam, middle stage, natural regeneration, oriental beech, stand structure, succession
  • Mojtaba Azaryan, Mohammad Reza Marvie Mohadjer, Vahid Etemaad, Anoushirvan Shirvany, Seyed Mohammad Moein Sadeghi Pages 47-59
    The aim of study was to evaluate qualitative and quantitative characteristics of old trees in Pattom and Namkhaneh districts in the Nowshahr, Northern Iran. The trees quantitative characteristics of DBH, total height, slenderness coefficient, trunk height, crown length, buttress height, and canopy cover area and qualitative characteristics of crown and trunk, i.e., health, vitality, and concurrent, decay, health, branching system, form, and quality were measured. DBH was regarded as a criterion for identification of old trees, hence, the minimum DBH was considered for each species. Non-plot method was used in the regions with slopes lower than 60%. Full forest inspection showed 49 individual old trees composed of eight tree species. Quercus castaneifolia had the absolute maximum and maximum average of DBH, as well as the maximum height. The mean values of the slenderness coefficient, trunk relative height, crown relative length, buttress relative height, and canopy cover area were 20.2, 42.7%, 57.3%, 4.4%, and 325 m2, respectively. The mean values of the healthy crown, good condition of crown vitality, in-concurrent of crown, trunk without any decay, and cavity of trunk averaged 88%, 59%, 39%, 45%, 59, respectively. Forty five percent of old trees had no single trunk and two-third of them was categorized as middle and poor classes. This research was the first of its kind to address and introduce old trees in the natural Hyrcanyan forests of northern Iran.
    Keywords: diameter at breast height, height, morphological characteristics, Northern Iran
  • Pedram Ghadiripour, Khosro Sagheb Talebi, Mohammad Hassan Saleheh Shushtari, Omid Esmailzadeh Pages 61-75
    In order to investigate some silvicultural and soil physico-chemical characteristics of Christ's thorn (Ziziphus spina christi L. Desf.) natural stands, ten natural stands of the tree species which have similar climate and aspects were selected and altitude from sea level (ASL), the thickest sprout collar diameter (TSCD) and total tree height (TH) of the tree species were measured in 1000 m2 circular main plots. Seedling regenerations of the species were counted in 100 m2 circular microplots. We sampled soil from three depths of 0-30, 31-50 and 51-70 cm for studying on soil physico-chemical properties in each main plot. To compare means of tree quantitative characteristics, t-student, ANOVA and Duncan and for soil studying, CA and PCA were used. The results showed that TSCD and TH hadnt significant differences in two levels of ASL. Although there were an exclusive correlation between presence of the species and sand percent of all three layers of soil in around 60% of Christ's thorn sites, the minimum TSCD were recorded in the sites too. Christ's thorn had the maximum TSCD in sites correlated with N, OC and EC in shallow and percent of silt and clay in deep layers of soil. So for increasing success of Christ's thorn plantations we suggest such sites are selected.
    Keywords: tree height, soil, Khouzestan, collar diameter, Ziziphus spina, christi, PCA
  • Zeinab Javanmard, Masoud Tabari, Hamid Reza Eisvand, Fatemeh Ahmadloo Pages 77-88
    To answer this question that if osmopriming improve germination indices in salinity-affected seeds of Pinus eldarica Medw., a factorial experiment in randomized completely design was carried out with three replications. Osmotic treatments were applied in 5 levels (-2, -4, -6 and -8 bar for 72 hours and non-primed) by polyethylene glycol (PEG) and salinity treatments in 8 levels (0, 40, 80, 120, 160, 200, 240 and 280 mM) by sodium chloride. The results showed that osmopriming, salinity and their interaction had significant effect on seed germination indices. Germination of non-primed seeds ceased in salinity stress higher than 160 mM, but primed seeds were able to germinate in 280 mM. In all salinity levels, primed seeds (particularly, -2 bar) had highest germination speed, germination energy and vigor index and lower variation for relative germination percentage, showing the positive effect of osmopriming technique on improving germination indices in salinity-affected seeds of Pinus eldarica.
    Keywords: Germination Energy, Polyethylene Glycol, Osmotic Potential, Seedling Vigor Index
  • Fatemeh Musavi, Ehsan Abdi Pages 89-97
    Soil is known as the base material for many structure, on the other hand, some soils cause problems for some structures such as roads. Some types of soils absorb moisture and swell then they may shrink when losing water. The changes of moisture in these soil samples cause changes their volume and pressure to layers of the pavement and eventually leads to destruction of roads. Therefore, it is necessary to assess and study methods to improve the swelling properties of these soils. Unfortunately no study has been conducted in this field in forest environment yet. In this study the effect of RPP as a polymer stabilization for controlling swelling of forest soils was investigated. Compaction tests, swelling potential and swelling pressure on the soil samples treated with different percentages of RPP (0/019, 0/04 and 0/06%) were conducted. In order to test swelling potential and swelling pressures, samples were prepared with optimum moisture determined by compaction test and were compressed by static compaction method and then moved to consolidate apparatus. According to the results of this study, adding of RPP can decrease swelling potential and swelling pressures of soil slightly and to achieve better results the percentage of RPP, should be increased. The results showed that RPP may be an alternative for swelling control of soil in forest roads but economic and technical studies are needed to determine the mechanism for stabilization and evaluating their performance in field conditions.
    Keywords: Consolidation apparatus, swelling properties, Swelling control, RPP material, Forest roads
  • Shima Hasanvand, Vahid Etemad, Manouchehr Namiranian, Pedram Attarod, Noushin Aftabtalab Pages 99-106
    The research was carried out to study the effect of provenance variation on stem length, stem biomass, root biomass and survival ofCaucasian oak (Quercus macranthera) seedlings. The seeds were collected from several seed sources grown in an altitude range of 1800-2000 m a.s.l in Alborz Mountain, both from the northern facing slope, Kordkoy and Chichal, and from the southern facing slope, Roudbarak and Ghostin. The seeds were sown at a randomized completely block design (with three replicates) in a nursery in Tehran (1620 m a.s.l).The results of first growing period showed stem length, stem biomass, root biomass, and survival of seedlings were significantly different. The mentioned characteristics were higher in the Kordkoy provenance than Roudbarak provenance. Seeds collected from Kordkoy provenance) with survival= 91.63% and stem length = 15.69 cm) found to produce the best quality of Quercus macranthera seedlings in nursery.
    Keywords: Cauasian Oak, Quercus macranthera, source variation, biomass, survival, seedling
  • Farideh Omidvar Hosseini, Reza Akhavan, Hda Kia, Daliri, Asadollah Mataji Pages 107-120
    One of the most visible aspects of a forest stand structure is the spatial patterns of trees. Competition affects on forest structure and its understanding is important, when the purpose of forest management is to imitate the dynamic of natural ecosystems. For this purpose, an unmanaged intact forest was selected with 26 hectares area. All Chestnut leaf Oak (Quercus castaneifolia) trees with a diameter at breast height greater than 7.5 cm were measured and their Cartesian coordinates were determined. Then the measured trees were divided into four classes based on their diameter at breast height as small timber, medium timber, large timber and extra large timber. To investigate the spatial patterns of oak trees in the region and in the each diameter size class, and to examine the intra-specific competition the univariate and bivariate Ripley’s K- function were used, respectively. Results showed that the spatial patterns of oak trees was cluster in short distances due to heavy seed and high frequency of young trees and then changed to random distribution as distance increased. Moreover, interactions between diameter size classes showed that oak trees with different sizes had different positive (attraction) and negative (repulsion) competitive effects which occur at different scales based on the size of trees, influenced by light-demanding, limited seed dispersal and intra-specific competition of oaks with various diameter sizes. Since the Chestnut leaf Oak trees showed random distribution, the silvicultural interventions should be based on individuals and random single selection to create random spatial patterns in the stand.
    Keywords: spatial patterns, intra, specific competition, Ripley's K, function, untouched stand, Chestnut leaf Oak
  • Amir Saadati, Kambiz Pourtahmasi, Seyed Alireza Salami, Reza Oladi Pages 121-132
    Natural, renewable, biodegradable and low pollution hemp fibers are an alternative to trees xylem and artificial fibers. In this study, xylem and bast fiber properties of six Iranian hemp populations including length, width, wall thickness, lumen width and wall index were measured and compared. To this purpose, collected population seeds from different parts of Iran were nursed in a controlled greenhouse conditions. After the growing season, plant stems with root were removed from soil pots and roots, branches and leaves were cut with a knife and the stems were stored in the warehouse to dry at room temperature. Then, xylem and bark fibers were separated with a knife and macerated. The results showed that in xylem fibers, except for fiber width and lumen width, other properties at the 5% and in bark fibers, all properties at the 1% level were significantly different. Also, all properties of xylem and bark fibers at the 1% level were significantly different from each other which mean a high diversity in Cannabis populations from Iran. Finally, index populations of each property were specified and proposed for appropriate industrial usage and Sirjan, Kerman, Kashan and Arak populations due to having the highest measured properties were introduced as possible high potential fiber populations for further investigation.
    Keywords: bark fibers, fiber properties, population, Hemp, xylem fibers
  • Kajal Moradian Gilan, Mohammad Azadfallah, Amir Abbas Shayegani Akma, Aji Abdolkhani Pages 133-147
    The oil-paper insulation is a type of an inexpensive combination insulation system in oil-filled power transformers. In this study the dielectric and strength properties of Canola oil and mineral oil impregnated hand-sheet papers were investigated. All hand sheets were made of unbleached bagasse soda pulp with two different freeness levels of 200 ± 25 ml, CSF and 400± 25 ml,CSF. After drying the hand sheets to zero moisture content, degassing and drying of the oils were conducted. The impregnation process was then carried out under vacuum and heat condition. Finally the impregnated papers were examined for evaluating strength and dielectric properties such as tensile strength, capacitance, insulation resistance, dielectric constant, loss tangent, and breakdown voltage. The results showed that refining will give rise to enhance the dielectric and mechanical properties such as capacity, dielectric constant, and tensile index. The vegetable oil regardless of the lower dielectric resistance and the higher loss tangent has better performance in comparison with mineral oil.
    Keywords: bagasse pulp, freeness, vegetable oil (canola), mineral oil, dielectric paper
  • Davood Efhamisisi, Yahya Hamzeh, Marie, France Thev, Eacute, Non, Ali Naghi Karimi, Antonio Pizzi, Kambiz Pourtahmasi Pages 149-160

    Quebracho tannin wood adhesive in non formaldehyde approach has low autocondensation rate and needs more press time than formaldehyde-based wood adhesives to produce wood composites. In this study, boric acid was used to increase autocondensation rate of quebracho tannin adhesive to make poplar plywood. The main ingredients of the adhesives include quebracho tannin, NaOH, hexamine, boric acid and polymeric isocyanate (PMDI). Thermomechanical analysis of control adhesives (without boric acid) showed maximum Young’s modulus values increased with increasing tannin initial concentration from 40% to 50% (m/m), while no significant effect has been found by adding 20% PMDI based on the tannin solid content. The addition of the boric acid not only (1) lowered time and temperature of hardening, (2) but also increased Young’s modulus values of the adhesive by adding boric acid from 2% to 4% based on the solid content of the tannin.. Tensile shear strength of the plywoods confirmed thermomechanical previous results. Tensile shear values did not meet EN 314-2 requirements for interior plywood classification without boric acid systems. While boric acid significantly increased tensile shear values which had ascending trend with increasing boric acid and tannin concentration. The current study indicates that plywoods were made by 50% quebracho tannin and 2-4% boric acid meet the relevant performance requirements for interior applications.

    Keywords: autocondensation, boric acid, polymeric isocyanate, poplar plywood quebracho tannin, tensile shear, thermomechanic
  • Ali Abdolkhani, Akram Sedaghat Pages 161-168
    The effect of Soxhlet and simple immersion extraction methods on the amount and type of bioactive phenolic compounds of C. arizonica woodknots were studied. Lipophilic and hydrophilic compounds were Soxhlet extracted according to T280 pm-99 standard method with hexane and acetone solvents, respectively. Also, in the immersion method woodknot samples were dipped in hexane to remove the lipophilic moieties and then treated with ethanol: H2O (1: 9, v/v) solvent to isolate the hydrophilic compounds. Also, an alkaline hydrolysis step with one molar NaOH solution was performed to remove sugar impurities from the ethanolic extract of the immersion method. GC-MS was used to identify the extractives components of different procedures. The results of analysis indicated the efficiency of bioactive components extraction with ethanol: H2O (1: 9, v/v) solvent comparing to acetone procedure. Moreover, the simple immersion method was showed to be a suitable method in extraction of bioactive extractives. Contribution of matairesinol (MR), dienestrol and curumine in the extract of EtOH: H2O were 11.2, 0.4 and 0.9%, respectively. Alkaline hydrolysis led to a partial degradation of phenolics according to the results of GC-MS analysis.
    Keywords: woodknot, bioactive phenols, ethanol, extraction, Soxhlet apparatus, acetone, extractives
  • Hamed Younesi Kordkheili, Saeed Kazemi Najafi, Rabi Behrooz, Antonio Pizzi Pages 169-179

    One of the solutions to increase the applications of lignin molecules is increasing reactive functional groups by chemical modification. Adding reactive functional groups into the lignin structures is one the best proposed methods. The aim of this study was to investigate change in structure as well as glass transition temperature (Tg) of Soda and Kraft lignins after hydroxymethylation them with non-volatile aldehyde entitle Glyoxal. Kraft and Soda black liquors were prepared from Choka and Pars Co, respectively. Lignins were extracted from black liquors by acidic method. Then changes in structure and thermal properties of the glyoxalated lignins were measured with Fourier transform infrared (FTIR) and differential scanning calorimetry (DSC) compared to pure lignins, respectively. The results indicated that glyoxalation increase reactive functional groups in lignins. Also FTIR result indicated that glyoxalation made some changes in lignin structure. DSC analysis showed that Tg of Soda and Kraft lignins reduced by glyoxalation. Finally DSC and FTIR analysis indicated that Soda lignin exhibited better potential for glyoxalation and have lower Tg compared to Kraft lignin.

    Keywords: Lignin, Glyoxal, Differential scanning calorimetry, Fourier transform infrared, Glass transition temperature
  • Peyman Fallah, Moghadam, Behambari, Behbood Mohebby, Hoori Sharifnia, Dizboni Pages 181-193
    In this research work, it was planned to study influences of hydrothermal treatment temperature, holding time and press temperature on wood density, spring back, moisture absorption as well as dimensional stability of combined-hydro-thermo-mechanically modified poplar wood. Wood blocks were treated hydrothermally at temperatures 120, 150 and 180°C for holding time of 0, 30 and 90 min. Afterwards, those blocks were compressed immediately in a press at temperatures 160 and 180°C for 20 min with a compression set of 60% in radial direction. Density, spring back, moisture absorption and dimensional stability of treated samples were determined and compared with the untreated ones. Results revealed that density was increased due to the treatment. Spring back was reduced by raise of hydrothermal treatment temperature. Moisture absorption was also decreased by treatment temperature. Although, any increase of relative humidity caused increase of moisture content in compressed wood, however it was less than that of untreated one. Any extended holding time had no significant effects on moisture absorption. There was also a reductive effect of press temperature on moisture contents. Radial swelling of treated samples was also reduced by gained treatment temperature. Press temperature also decreased the swelling; however, it was not as much as the treatment temperature. Generally, this research work indicated proper capability of this innovated combined-hydro-thermo-mechanical wood modification on properties of compressed wood to be used practically.
    Keywords: Combined, hydro, thermo, mechanical (CHTM) wood modification, moisture absorption, dimensional stability, poplar wood
  • Maryam Ghorbani Kookandeh, Rojin Kaki, Asgar Omidvar Pages 195-207
    This research was conducted to study the effects of styrene and methyl methacrylate cell lumen monomers on the mechanical properties and decay resistance of beech wood. Mechanical and decay resistance test samples were prepared according to ASTM D143-94 and DIN EN113 standards and impregnated with five concentration monomer solution 0, 40, 60, 80 and 100 percent using Bethell method. Treated samples were heated in oven at 90ºC for 24 hours then at 103ºC to polymerize the monomers. Modules of elasticity and rupture, hardness, compression strength parallel to grain and weight loss of samples were determined. According to the results, mechanical resistance increased with monomer concentration. Modulus of elasticity, modulus of rupture, and hardness and compression strength parallel to grain at the highest level (100%) compared with control samples were increased respectively 36.4, 44.4, 29 and 30.7% for methyl methacrylate monomer and for styrene monomer 32, 35.5, 36.5 and 27.5. Also, decay resistance improved as the absorbed polymer was increase, so that weight loss of control was 36.9%, but in treated samples with styrene and methyl methacrylate monomer decreased to 7.6 and 6.5% respectively.
    Keywords: decay resistance, Mechanical Properties, methyl methacrylate, styrene, wood–polymer composites
  • Monireh Imani, Ali Ghasemian, Alireza Shakeri, Iman Akbarpour Pages 209-220
    In this research, Old Magazine (OMG) recycled fiber and glass fiber (GF) were mixed at different levels of 10%, 20%, 30% and 40% (based on weight) with two levels of 50% and 60% Polypropylene (PP) and then the produced composites evaluated compared to those from net Polypropylene. On the basis of obtained results from normalization equations in different treatments done, two treatments has been selected at a point of the better physical and mechanical properties and then chemically modified by maleic anhydride Polypropylene (MAPP) at two levels of 0 and 4%. Achieved results showed that treatments including the ratios 20:20:60 and also 20:30:50 (GF, OMG, PP, respectively) were resulted in the composites with improved physical and mechanical properties. Utilizing MAPP caused to improve the mechanical properties of composites and decrease of thickness swelling, water absorption in two optimum treatments before determined. Scanning electron microscopy results showed that in the composites contain of MAPP, Fibers were desirably compounded with Polypropylene.
    Keywords: Old Magazine Recycled Fiber, Composite, Maleic Anhydride, Physical Properties, Mechanical Properties
  • Moghadase Akbari, Nadia Kaboodi Torabi, Hossein Resalati, Ghasem Asadpour, Mohammadreza Dehghani Pages 221-233
    In this study, precipitated calcium carbonate (PCC) was modified using cationic starch, and its effect on optical and physical properties of paper was examined in comparison with unmodified filler afterwards. To determine the filler retention in paper, both modified and unmodified fillers were added to pulp suspensions by 20, 30, and 40 percentages. For comparing the utilization effect of modified and unmodified PCCs, filler content as assigned by preliminary tests that final papers contained 10, 16, and 30 percentages of filler, based on dry weight pulp. Results indicated that papers containing modified-filler have more values of retention rather than those with unmodified filler, both in 20% and 30% filler dosages. Among the two mentioned dosages, highest value of retention and ash belongs to PCC-15% S that its modification also consumed most amount of starch was. Obviously, adding the dosage rate of fillers (both modified and unmodified) increased the brightness of papers. It found that papers filled with modified-filler have lower opacity than those are unmodified. It obtained from X-ray spectrums that both modified and unmodified fillers are composed from calcite, while the units are different in terms of geometry.
    Keywords: cationic modification, optical, physical properties, precipitated calcium carbonate, XRD