فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و هشتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 18
|
  • ایمان رشیدی جویباری، محمد آزادفلاح، حسین رسالتی، یحیی همزه صفحات 235-245
    استفاده از خمیرکاغذ شیمیایی الیاف بلند، به منزله رویکردی متداول برای افزایش خواص مقاومتی خمیرکاغذهای مکانیکی و شیمیایی مکانیکی، همواره مورد توجه کاغذسازان بوده است. در این مطالعه، به منظور کاهش مصرف این ماده اولیه، الیاف بلندسوزنی برگ با استفاده از عامل کاتیونی EPTMAC اصلاح شد. سپس، الیاف کاتیونی شده با نسبت های معین با خمیرکاغذ CMP مخلوط و از آن ها کاغذهای دست ساز ساخته شد. برای ارزیابی تاثیر کاتیونی کردن بر میزان مصرف الیاف بلند، آزمون های مقاومت به ترکیدن، مقاومت به کشش، و مقاومت به پار گی کاغذهای دست ساز انجام و میزان ماندگاری نرمه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد اختلاط الیاف بلند کاتیونی شده با خمیرکاغذ CMP خواص مقاومتی و ماندگاری نرمه ها را افزایش می دهد. با این حال، سطوح زیاد کاتیونی، به ویژه در اندازه های زیاد اختلاط، بر مقاومت به پار گی کاغذهای دست ساز اندکی تاثیر منفی دارد. در سطح مصرف عامل کاتیونی کننده 5 درصد (نسبت به وزن خشک الیاف) ویژگی های خمیرکاغذ بهبود قابل توجهی نشان داد. به طور کلی، با اصلاح کاتیونی الیاف بلند توسط EPTMAC می توان مصرف این نوع الیاف را در اختلاط با خمیرکاغذ CMP کم کرد و در عین حال به میزان مناسبی از مقاومت های کاغذ دست یافت.
    کلیدواژگان: الیاف بلند، کاتیونی کردن، ماندگاری نرمه، مقاومت، CMP، EPTMAC
  • اکرم صداقت، علی عبدالخانی، فرامرز خداییان، محمد هادی قاسمی صفحات 247-259
    در این تحقیق ترکیبات شیمیایی مواد استخراجی آب دوست گره گونه های راش، افراپلت، توسکای قشلاقی، و ممرز استخراج و به وسیله کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. پیش استخراج با حلال هگزان، به منظور حذف ترکیبات چربی دوست و به دنبال آن استخراج ترکیبات آب دوست مواد استخراجی گره ها، با روش غوطه وری در حلال اتانول آب (v/v1:9) انجام شد. همچنین ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره مواد استخراجی گره ها بررسی شد. نتایج نشان داد نوع و مقدار مواد استخراجی در گونه های مختلف متفاوت است و گونه ممرز، با مقدار 33/4 درصد، بیشترین بازده استخراج را دارد. همچنین، مقایسه ارزیابی ظرفیت کل فنولی بر اساس روش فولین سیوکالتیو با نتایج GC/MS نشان داد این روش نمی تواند به طور دقیق بیانگر مقدار ترکیبات فنولی عصاره ها باشد. ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره ها با دو روش ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکال DPPH و ارزیابی ظرفیت کلیت کنندگی یون آهن II بررسی شد. نتایج نشان داد ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره ها به مقدار و نوع ترکیبات آن ها بستگی دارد.
    در این تحقیق ترکیبات شیمیایی مواد استخراجی آب دوست گره گونه های راش، افراپلت، توسکای قشلاقی، و ممرز استخراج و به وسیله کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. پیش استخراج با حلال هگزان، به منظور حذف ترکیبات چربی دوست و به دنبال آن استخراج ترکیبات آب دوست مواد استخراجی گره ها، با روش غوطه وری در حلال اتانول آب (v/v1:9) انجام شد. همچنین ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره مواد استخراجی گره ها بررسی شد. نتایج نشان داد نوع و مقدار مواد استخراجی در گونه های مختلف متفاوت است و گونه ممرز، با مقدار 33/4 درصد، بیشترین بازده استخراج را دارد. همچنین، مقایسه ارزیابی ظرفیت کل فنولی بر اساس روش فولین سیوکالتیو با نتایج GC/MS نشان داد این روش نمی تواند به طور دقیق بیانگر مقدار ترکیبات فنولی عصاره ها باشد. ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره ها با دو روش ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکال DPPH و ارزیابی ظرفیت کلیت کنندگی یون آهن II بررسی شد. نتایج نشان داد ظرفیت آنتی اکسیدان عصاره ها به مقدار و نوع ترکیبات آن ها بستگی دارد.
    کلیدواژگان: ترکیبات آب دوست، روش خیساندن، طیف سنجی جرمی، ظرفیت آنتی اکسیدان، کروماتوگرافی گازی، گره پهن برگان، مواد استخراجی
  • محمد قلیزاده، لعیا جمالی راد، هدایت الله امینیان، سحاب حجازی صفحات 261-272
    در این مطالعه، با توجه به کاشت وسیع توتون در استان گلستان و حجم بالای پسماندهای حاصل از ساقه آن، که بدون مصرف است و سوزانده می شود، و با هدف استفاده مفید از این پسماندها و به دنبال آن کاهش مسائل زیست محیطی، خواص مکانیکی چندسازه پلی پروپیلن تقویت شده با آرد ساقه توتون بررسی شد. بدین منظور، از اندازه های مختلف آرد ساقه توتون (به منزله ماده تقویت کننده) و پلیمر پلی پروپیلن (به منزله ماده زمینه) شامل70:30، 60:40، و 50:50 و MAPP به منزله ماده جفت کننده در دو سطح 4 و 6 درصد استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار آرد ساقه توتون مقاومت کششی کاهش اما مدول کششی افزایش می یابد. همچنین، افزایش مقدار جفت کننده بر مقاومت کششی نمونه ها تاثیر مثبت گذاشت. مقاومت و مدول خمشی نمونه ها نیز با افزایش مقدار ساقه توتون و جفت کننده افزایش یافت. از سوی دیگر، بین مقاومت به ضربه چندسازه های حاصل از سطوح مختلف مصرف آرد ساقه توتون و جفت کننده اختلاف معناداری مشاهده نشد. بنابراین، استفاده از 50 درصد آرد ساقه توتون به منزله ماده طبیعی و زیست تخریب پذیر همراه 6 درصد جفت کننده برای تولید چندسازه چوب پلاستیک با خواص مکانیکی مطلوب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آرد ساقه توتون، پلی پروپیلن، جفت کننده، چوب، پلاستیک، زیست تخریب پذیر
  • فاطمه رضایی، علی اکبر عنایتی، محمد لایقی، حمیدرضا قاسمی منفرد راد صفحات 273-286
    در این تحقیق استفاده از الیاف چوب درخت انگور به صورت مخلوط با الیاف گونه های چوبی در ساخت تخته فیبر دانسیته متوسط بررسی شد. زمان پرس در سه سطح 4 و 5 و 6 دقیقه و نسبت اختلاط الیاف چوب درخت انگور با الیاف چوب های جنگلی در سه سطح 0/100 و 30/70 و 60/40، به منزله عوامل متغیر، بود. تخته ها به صورت همسان با دانسیته 65/0 گرم بر سانتی متر مکعب و ضخامت 15 میلی متر ساخته شدند. زبری سطح و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل مقاومت خمشی (MOR) و واکشیدگی ضخامت (TS) بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار الیاف چوب مو تا میزان 30 درصد زبری سطح و واکشیدگی ضخامت تخته ها افزایش می یابد؛ ولی با افزایش مقدار این الیاف تا 60 درصد این دو ویژگی کاهش پیدا می کند. مقاومت خمشی تخته ها با افزایش میزان الیاف چوب مو تا میزان 60 درصد کاهش یافت. افزایش زمان پرس تاثیر معناداری بر زبری سطح و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها نداشت.
    کلیدواژگان: الیاف چوب مو، تخته فیبر دانسیته متوسط، زبری سطح، زمان پرس
  • بیت الله امان زاده، محمدرضا پورمجیدیان، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحات 287-301
    به منظور بررسی تاثیر اندازه سطح روشنه در تنوع گونه های گیاهی و ترکیب و میزان زادآوری در توده های آمیخته، قطعه شاهد واقع در سری 3 ناو اسالم انتخاب شد. روشنه های موجود در سطح قطعه مورد بررسی شناسایی و مختصات مکانی آن ها ثبت شد. روشنه های موجود در اندازه هایی با وسعت کم (کمتر از 2 آر)، متوسط (2 تا 5 آر)، بزرگ (5 تا 10 آر)، و بسیار بزرگ (بیش از 10 آر) طبقه بندی و در هر طبقه تعدادی روشنه با مشخصات نسبتا همگن از نظر جهت و شیب انتخاب شد. طول دو قطر عمود بر هم (قطر کوچک و بزرگ) هر روشنه اندازه گیری و سطح آن به کمک معادله بیضی محاسبه شد. گونه های چوبی و علفی زیر قطعه نمونه های 4 متر مربعی (2×2) در چهار گوشه، محل تقاطع دو قطر کوچک و بزرگ، و همچنین در ربع قطر بزرگ هر روشنه برداشت و شاخص های تنوع و یکنواختی و غنا محاسبه و تفاوت آن ها در طبقات مختلف، با آزمون یک طرفه و آزمون ناپارامتری کروسکال والیس ارزیابی شد. نتایج نشان داد متوسط سطح روشنه ها 6/442 متر مربع است و از نظر شاخص های تنوع گونه های چوبی و علفی اختلاف معنادار بین طبقات مختلف روشنه مشاهده نمی شود؛ اما از نظر ترکیب زادآوری بین روشنه ها اختلاف معنادار مشاهده شد. مناسب ترین اندازه سطح روشنه برای حفظ تنوع گونه های چوبی، در توده های آمیخته، روشنه هایی با ابعاد متوسط (200 تا 500 متر مربع) بود.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، جنگل آمیخته، روشنه، زادآوری
  • محمدرضا عبده، امیر موتاب ساعی، بهبود محبی، سعید کاظمی نجفی صفحات 303-315
    در این پژوهش تاثیر دما و زمان ماندگاری در تیمار روغن گرمایی بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی چوب نراد بررسی شد. نمونه هایی به ابعاد 20×20×250 میلی متر (مماسی×شعاعی×طولی) از چوب نراد تهیه و در دماهای 200 و 230 درجه سانتی گراد و زمان های ماندگاری یک، سه و پنج ساعت در روغن سویا تیمار شدند. برای ارزیابی تغییر وزن و ابعاد نمونه ها، وزن و ابعاد آن ها پیش و پس از تیمار تعیین شد. سپس، نمونه ها به مدت دو هفته در شرایط کلیمای آزمایشگاه نگهداری شدند. خمش استاتیک، جذب آب و واکشیدگی، دانسیته خشک، و مقاومت به ضربه (بدون فاق) بر نمونه های آزمون بررسی شد. نتایج نشان داد تیمار روغن گرمایی اثری معنادار بر دانسیته نمونه ها ندارد؛ اما ابعاد و وزن نمونه ها به طور معناداری کاهش پیدا می کنند. میزان کاهش ابعاد در جهت مماسی بیشتر از جهت شعاعی بود. این نشان می دهد چوب در این جهت دچار فروریزش ساختاری یا کلاپس می شود. همچنین نتایج حاکی از کاهش میزان جذب آب و رطوبت و واکشیدگی نمونه ها پس از تیمار بود. آزمون خمش استاتیک نیز نشان داد تیمار روغن گرمایی باعث کاهش مدول الاستیسیته و مدول گسیختگی می شود. در آزمون مقاومت به ضربه تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تیمار روغن گرمایی، چوب نراد، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • پژمان رضایتی چرانی، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحات 317-328
    الیاف سلولز نانوفیبریله شده از خمیرکاغذ کرافت رنگ بری نشده پوست کنف تهیه و پس از ساخت فیلم های نانوالیاف سلولز هواخشک و خلاخشک ویژگی های کششی آن ها بررسی شد. قابلیت خمیرکاغذ رنگ بری نشده پوست کنف برای تولید نانوالیاف سلولز با استفاده از میکروسیال کننده مناسب است؛ به طوری که استفاده از تعلیق خمیرکاغذ با خشکی 5/5 درصد نیز قابلیت تولید نانوالیاف سلولز را دارد. تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان دهنده تولید نانوالیاف سلولز با ابعاد کمتر از 100 نانومتر بود. اگرچه دانسیته فیلم خلاخشک بیشتر از هواخشک بود (1105 در مقایسه با 1007 کیلوگرم بر متر مکعب)، شاخص مقاومت به کشش فیلم هواخشک بیشتر از خلاخشک به دست آمد (148 در مقایسه با 140 نیوتن متر بر گرم). همچنین مقاومت کششی، شاخص انرژی جذب کششی، و درصد کرنش فیلم هواخشک نیز بیشتر از فیلم خلاخشک بود. مدول کشسانی فیلم نانوالیاف سلولز خلاخشک بیشتر از هواخشک بود که انتظار می رود مرتبط با بیشتربودن دانسیته آن باشد.
    کلیدواژگان: پوست کنف، خمیرکاغذ کرافت رنگ بری نشده، سلولز نانوفیبریله شده، فیلم نانوالیاف سلولز، میکروسیال کننده، ویژگی های مقاومتی
  • وحید معظمی، محمد نجفیان اشرفی، مرتضی ناظریان، رحیم محبی صفحات 329-346
    کمبود منابع چوبی و تقاضای رو به افزایش محصولات صنایع چوب و کاغذ باعث توجه به منابع لیگنوسلولزی، از جمله باگاس، در تولید کاغذ و فرآورده های مرکب چوبی می شود. برای احداث واحدهای صنایع چوب و کاغذ در استان خوزستان با رویکرد استفاده از باگاس، به منزله ماده اولیه، شش شاخص اصلی و سی و پنج زیرشاخص اولویت بندی شد. شاخص های اصلی شامل مواد و محصولات، زیرساخت های محیطی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، فنی و تکنولوژیکی، اقتصادی و مالی، و قوانین و مقررات است. برای اولویت بندی شاخص های موثر پرسش نامه هایی تهیه و توسط افراد متخصص و صاحب نظر بازار و ادارات منابع طبیعی و جهاد کشاورزی، کارشناسان و استادان دانشگاهی، و مدیران باتجربه در صنایع چوب توزیع و تکمیل شد. نتایج پرسش نامه ها به کمک نرم افزار اکسپرت چویس تحلیل شد. مهم ترین زیرمعیارها به ترتیب شامل میزان باگاس (0/103)، حمل ونقل ریلی (095/0)، عرضه پایدار باگاس (093/0)، فاصله کارخانه تا منابع باگاس (090/0)، سیستم ذخیره سازی عدل بندی (074/0)، میزان انعطاف پذیری کارخانه در تغییر مواد اولیه (073/0)، میزان فروش محصول نهایی (068/0)، و کیفیت محصول نهایی (0/045) است.
    کلیدواژگان: ارزش وزنی، باگاس، زیرشاخص، شاخص موثر
  • مهدی رحمانی نیا، مصطفی روحی، امید رمضانی، سید مجید ذبیح زاده صفحات 347-357
    در این تحقیق تاثیر pH بر عملکرد سیستم نانو ذره حاوی کایتوزان بنتونیت، به منزله افزودنی مقاومت خشک، در خمیر کاغذ شیمیایی مکانیکی پهن برگان بررسی شد. به این منظور سه سطح pH، شامل 5/5 و 7 و 5/8، همراه سه سطح 75/0 و 25/1 و 2 درصد (بر اساس وزن خشک خمیرکاغذ) کایتوزان در سطح ثابت 3/0 درصد (بر اساس وزن خشک خمیرکاغذ) نانوذره بنتونیت به کار رفت. تصویر حاصل از میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) موید نانوبودن بنتونیت در بعد ضخامت در محدوده 3/22 -1 نانومتر بود. نتایج نشان داد سیستم کایتوزان نانوبنتونیت در همه سطوح pH سبب بهبود عددی شاخص های مقاومت به کشش، ترکیدن، پاره شدن، و همچنین دانسیته ظاهری نسبت به نمونه شاهد می شود. هرچند از نظر آماری تاثیر متقابل دو متغیر بررسی شده (مصرف کایتوزان و سطوح pH) بر ویژگی های مورد نظر معنا دار بود، در گروه بندی دانکن بیشتر تیمارهای بررسی شده در گروه بندی های مشابه آماری قرار گرفتند. در این پژوهش، تیمار دارای 25/1 درصد کایتوزان در سطح ثابت نانو بنتونیت 3/0 درصد در pH قلیایی بهترین نتایج را در ویژگی های ذکرشده نشان داد؛ به طوری که از نظر آماری نیز تفاوت معنا داری با سایر تیمارها داشت. بنابراین این تیمار تیمار منتخب معرفی شد. به نظر می رسد نسبت کایتوزان به نانوآنیون بنتونیت در عملکرد سیستم نانوذره تاثیری بسزا دارد. همچنین نتایج نشان داد عملکرد این سیستم به pH تعلیق (سوسپانسیون) خمیرکاغذ بستگی دارد و بهترین نتایج در تیمارهای قلیایی (5/8pH=) حاصل شد.
    کلیدواژگان: بنتونیت، خمیرکاغذ شیمیایی، مکانیکی، شیمی پایانه تر، کاغذسازی، کایتوزان، ویژگی های مقاومتی
  • پدرام عطارد، سید محمد معین صادقی، امید فتحی زاده، مریم سادات مطهری، سعید راهبری سی سخت، محمد تقی احمدی، ویلما بایرام زاده صفحات 359-369
    برای برآورد تبخیرتعرق گیاه مرجع (ET0) روش ترکیبی فائو پنمن مانتیث (F-P-M)، به منزله روشی استاندارد، جهت ارزیابی نتایج سایر روش های تجربی در دو گروه دمایی]بلانی کریدل (B-C) و هارگریوز سامانی (H-S)[و تشعشعی]جنسن هیز (J-H) و تورک (Tc)[استفاده می شود. در این تحقیق، با استفاده از داده های ایستگاه هواشناسی کشاورزی هاشم آباد گرگان، واقع در اقلیمی نیمه خشک، مقادیر ET0 برآوردی با مقادیر روش استاندارد مقایسه شد. میانگین ET0 روزانه برآوردی با روش F-P-M حدود 13/3 میلی متر در روز به دست آمد. در مقیاس روزانه، روش Tc کمترین میانگین ریشه مربع خطا (RMSE) (98/0 میلی متر در روز) را نسبت به سه روش دیگر داشت و نزدیک ترین برآورد را با روش استاندارد نشان داد. در مقیاس ماهیانه، RMSE حاصل از روش Tc در ماه های فروردین و نیمه دوم سال در کمترین مقدار و به طور متوسط حدود 06/0 میلی متر در روز با خطای 3 درصد بود در فصل تابستان برآورد روش B-C نسبت به روش های دیگر بهتر و به طور میانگین 32/0 میلی متر (با خطای 6%) محاسبه شد؛ در حالی که در ماه های اردیبهشت و خرداد روش H-S، با متوسط 42/0 میلی متر در روز و 11 درصد خطا، بهترین برآورد را نشان داد. با توجه به کمبود داده های هواشناسی استفاده شده در روش F-P-M و نیاز روزافزون به برآورد ET0 با روش های ساده تر، لازم است قبل از به کارگیری این روش ها به سازگاری آن ها با اقلیم مورد نظر و نیز تطابق آن ها با روش F-P-M توجه شود.
    کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، بلانی، کریدل، تورک، جنسن، هیز، سامانی، هارگریوز، هاشم آباد گرگان
  • محمد مفتخر جویباری، سید مهدی حشمت الواعظین صفحات 371-382
    شناخت نوسان های فصلی قیمت فرآورده های جنگلی برای مدیریت فروش چوب اهمیت بسیار دارد. هدف این تحقیق بررسی اثر فصل فروش بر قیمت گرده بینه و الوار بود. بدین منظور، داده های چهارصد و ده قطعه فروش چوب در طرح جنگل داری آذررود به تفکیک چهار فصل در دوره زمانی 1371تا 1386 استخراج و در پایگاه داده گردآوری شد. در مرحله بعد، میانگین قیمت فروش برای هر گروه گونه و فرآورده در هر فصل محاسبه و چهار سری زمانی قیمت فصلی برای دو گروه گونه و دو فرآورده (گرده بینه و الوار) تشکیل شد. برای حذف اثر تورم، همه قیمت ها به سال پایه 1386 تعدیل شد. برای بررسی وضعیت مانایی سری های زمانی آزمون دیکی فولر افزوده شده به کار رفت. سپس، سری های زمانی به کمک رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام در نرم افزار SPSS 14.0 تحلیل شد. نتایج نشان داد اثر فصل فقط بر قیمت های گرده بینه گروه یک و الوار گروه یک معنادار است (سطح 5%). نتایج همچنین نشان داد فروش الوار گروه یک در تابستان و گرده بینه گروه یک در پاییز قیمت چوب را نسبت به سایر فصول به ترتیب 13 و 11 درصد (معادل 120409 و 150798 ریال/ مترمکعب به قیمت های ثابت سال 1386) افزایش می دهد. به نظر می رسد رونق خریدوفروش چوب و افزایش ساخت وساز در فصول تابستان و پاییز در این افزایش قیمت موثر است. کاربردهای تحلیلی نوسان های فصلی قیمت چوب برای طرح های جنگل داری و صنایع چوب می تواند در پژوهش های آتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رگرسیون خطی چندگانه، فصل فروش، قیمت الوار، قیمت گرده بینه، نوسان های فصلی
  • پریسا مقدسی، عطاالله حسینی، اصغر فلاح صفحات 383-394
    جنگل ها، به منزله منبعی تجدیدشونده، نقشی موثر و مفید در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی جامعه دارند. شبکه جاده های جنگلی، به مثابه زیربنای تقسیمات جنگل، به واحدهای برنامه ریزی (پارسل)، در تهیه طرح های جنگل داری، مدیریت، بهره برداری، خروج چوب، و حفاظت از جنگل کمک می کند. هدف این مطالعه طراحی شبکه جاده جنگلی بر اساس جنگل داری چندمنظوره با استفاده از مدل تحلیل شبکه ای در سری 1 جنگل آموزشی و پژوهشی دارابکلاست. برای این منظور، ابتدا معیارها و گزینه های موثر در طراحی شبکه جاده جنگلی در منطقه تعیین و سپس شبکه ای بین معیارها طراحی شد. در مرحله بعد، با استفاده از دیدگاه های کارشناسی و روش ANP وزن نهایی گزینه های موثر در طراحی شبکه جاده جنگلی تعیین و نقشه های مورد نیاز جهت ارزیابی تهیه شد. سپس، با استفاده از تکنیک ترکیب خطی وزنی (WLC) نقشه نهایی پتانسیل منطقه برای طراحی جاده تهیه و در نهایت با استفاده از نرم افزار Pegger شبکه جاده جنگلی طراحی شد. مقایسه جاده موجود و جاده پیشنهادی با استفاده از سی نقطه در محل این دو جاده و آزمون مربع کای انجام شد. نتایج این آزمون نشان داد نقشه قابلیت طبقات پنج گانه برای عبور جاده در سطح 95 درصد اختلاف معنادار دارد. در مجموع، یافته های این تحقیق نشان داد به دلیل هم پیوندی میان معیارها، برای طراحی جاده جنگلی، به کارگیری مدل ANP به سبب توجه به ساختار شبکه ای در این مدل کارایی بالایی دارد.
    کلیدواژگان: ترکیب خطی وزنی، دارابکلا، فرایند تحلیل شبکه، Pegger
  • فاطمه موسوی، احسان عبدی، علی رئیسی استبرق، باریس مجنونیان صفحات 395-404
    تثبیت خاک اصلاح و بهبود خواص مکانیکی خاک برای افزایش مقاومت خاک در درازمدت جهت تامین اهداف ازپیش تعیین شده است. به دلیل اینکه بافت خاک مسیر جاده در سری نم خانه جنگل آموزشی پژوهشی خیرود از نوع ریزدانه با درصد رس و خمیرایی بالاست، برای ساخت جاده روی آن باید خواص مکانیکی آن را تغییر داد. به همین منظور در این پژوهش آزمایش تراکم و حدود آتربرگ بر نمونه خاک شاهد و نمونه های تیمارشده با درصدهای مختلف دو نوع ماده پلیمری با نام های تجاری CBRPLUS و RPP بررسی و مطالعه شد. همچنین، به منظور بررسی زمان بر عملکرد این مواد پلیمری، نمونه های تیمارشده با 05/0 درصد ماده CBRPLUS و 03/0 درصد ماده RPP تهیه و به مدت هفت و چهارده روز نگهداری شد. سپس، آزمایش حدود آتربرگ روی این نمونه ها انجام گرفت. طبق نتایج، با افزودن درصدهای مختلف ماده CBRPLUS به خاک حد روانی بین 27/3 تا 05/22 درصد، حد خمیری بین 94/0 تا 97/6 درصد، و شاخص خمیری بین 8/4 تا 5/32 درصد کاهش پیدا می کند و با افزودن درصدهای مختلف ماده RPP به خاک حد روانی بین 93/4 تا 27/14 درصد، حد خمیری بین 14/3 تا 57/8 درصد، و شاخص خمیری بین 22/13 تا 03/24 درصد کاهش می یابد. نتایج آزمایش حدود آتربرگ نشان داد، افزودن این مواد به خاک باعث بهبود خصوصیات پلاستیسیته خاک می شود و زمان عمل آوری از لحاظ فنی تاثیری بسزا در بهبود خصوصیات پلاستیسیته خاک ندارد. همچنین، نتایج آزمایش تراکم نشان داد افزودن درصدهای مختلف ماده CBRPLUS به خاک باعث افزایش حداکثر دانسیته خشک خاک بین 58/1 تا 85/9 درصد و کاهش رطوبت بهینه بین 57/3 تا 21/23 درصد و افزودن ماده RPP به خاک باعث افزایش حداکثر دانسیته خشک خاک بین 75/0 تا 58/1 درصد و ثابت ماندن میزان رطوبت بهینه خاک می شود. به طور کلی، با توجه به نتایج به دست آمده، افزودن این مواد به خاک باعث بهبود نسبی خصوصیات خاک می شود. اما میزان بهبود در حد پذیرفتنی از نظر فنی در خاک مطالعه نشد. بنابراین، این مواد هنوز به منزله جایگزین مطمئن روش های سنتی، حداقل در خاک های رسی با حد روانی بالا، مطرح نیست.
    کلیدواژگان: تثبیت خاک، خواص پلاستیسیته، ماده پلیمری، CBRPLUS، RPP
  • مریم مرادنژادی، مقداد جورغلامی، آرش ملکیان صفحات 405-418
    پوشش جنگلی یکی از عوامل بسیار موثر بر کاهش سیلاب در شمال ایران است؛ به طوری که در سال های اخیر تخریب، تغییر کاربری، و بهره برداری بی رویه از مناطق جنگلی به شدت سبب افزایش تعداد و بزرگی سیلاب شده است. تاکنون مطالعات اندکی در زمینه هیدرولوژی جنگل های کشور، به ویژه جنگل های شمال، صورت گرفته است. در این مطالعه، با بررسی تاثیر اجرای عملیات های بهره برداری فرضی بر هیدروگراف خروجی حوضه، امکان اولویت بندی زیرحوضه های جنگلی جهت بهره برداری جنگل فراهم شد. ابتدا با روش SCS و مدل بارش رواناب HEC-HMS سیلاب طرح در دوره بازگشت های 2، 5، 10، 25، 50، و 100 سال شبیه سازی شد. نتایج نشان داد زیرحوضه های A1 و A2 با بیشترین دبی اوج در خروجی این زیرحوضه ها در رتبه اول سیل خیزی قرار دارد؛ به طوری که با اجرای سناریوهای بهره برداری نیز در این زیرحوضه ها مقادیر شاخص های f و F% نسبت به سایر زیرحوضه ها به شدت افزایش می یابد. هرچند افزایش شاخص های f با افزایش درصد بهره برداری در زیرحوضه A1 و A2 تا حدودی مشابه است، با درنظرگرفتن بزرگی مساحت، پاسخ هیدرولوژیکی حوضه نسبت به بهره برداری از زیرحوضه A1 تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. مکان یابی مناطق مناسب جهت اجرای عملیات بهره برداری نیز نشان داد به ترتیب زیرحوضه های B3، A4، B2، A3، B1، A2، و در نهایت A1 در اولویت قرار دارند و در غالب زیرحوضه ها با اجرای سناریوی بهره برداری بالای 21 درصد مقدار دبی اوج و حجم سیلاب به شدت افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی زمانی، بهره برداری جنگل، سیل خیزی، شبیه سازی سیلاب، مدل HEC، HMS
  • بهرام ناصری، مسعود طبری کوچکسرایی صفحات 419-428
    برای شکست خواب بذر افرای کرب تیمارهای اسید جیبرلیک در چهار غلظت (0، 250، 500، و 1000 میلی گرم در لیتر) و آغشتگی در مدت های 24 و 48 ساعت و لایه گذاری در بستر ماسه مرطوب در شرایط دمای گرم (18 تا 20 درجه سانتی گراد) و سرد (2 تا 4 درجه سانتی گراد) با مدت های متغیر انجام شد. اسید جیبرلیک و لایه گذاری و تاثیر توام آن ها بر درصد و سرعت جوانه زنی معنادار بود. بیشترین درصد جوانه زنی بدون استفاده از اسید جیبرلیک در لایه گذاری 12 هفته گرم و 22 هفته سرد (53 درصد) و 8 هفته گرم و 26 هفته سرد (38 درصد) و نیز با استفاده از اسید جیبرلیک غلظت 1000 میلی گرم در لیتر (24 ساعت) در تلفیق با لایه گذاری 12 هفته گرم و 22 هفته سرد (39 درصد) اتفاق افتاد. در تیمارهای با و بدون اسید جیبرلیک در تلفیق با لایه گذاری فقط سرد (34 هفته) جوانه زنی رخ نداد. بیشترین سرعت جوانه زنی در تیمار لایه گذاری 12 هفته گرم و 22 هفته سرد (بدون اعمال اسید جیبرلیک) و سپس در تیمار اسید جیبرلیک 1000 میلی گرم در لیتر (24 و 48 ساعت) در لایه گذاری 12 هفته گرم و 22 هفته سرد رخ داد. در غلظت های 500 و 1000 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک، سرعت جوانه زنی با افزایش دوره لایه گذاری گرم و کاهش دوره لایه گذاری سرد افزایش یافت. این تحقیق نشان داد لایه گذاری گرم و سرد به مدت 12 هفته تیمار نسبتا خوبی برای شکست خواب بذر کرب است. ادامه آزمایش با افزایش دوره لایه گذاری گرم و نیز استفاده از سایر ترکیبات محرک جوانه زنی ممکن است به نتایج بهتری برای شکست خواب بذر افرای کرب منتهی شود.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، جوانه زنی، شکست خواب بذر، کرب، لایه گذاری
  • هاشم کنشلو، غلامرضا دمی زاده صفحات 429-442
    گونه های گازرخ، پیر، و کلیر از عناصر درختی و درختچه ای ناحیه اقلیمی صحارا سندی و حوزه نوبوسندین اند که سطوح وسیعی را در جنوب شرق ایران به صورت درختزارهای پراکنده پوشش می دهند. جهت بررسی رابطه بین عوامل خاکی با پراکنش آن ها، در گام نخست، نقشه پراکنش این گونه ها در محدوده جنوب شرق ایران با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی، و پیمایش زمینی تهیه و محدوده رویشگاهی هر گونه مشخص شد. در بیست و هفت رویشگاه منتخب 90 پروفیل حفر و از عمق 0 تا 60 سانتی متری نمونه خاک تهیه شد. در آزمایشگاه خاک شناسی خصوصیات فیزیکی (بافت، درصد شن، درصد رس، درصد لیمون) و خصوصیات شیمیایی (اسیدیته گل اشباع، هدایت الکتریکی، پتاسیم، فسفر، ازت، آهک، گچ، و مواد محلول خاک) تعیین شد. جهت مشخص شدن موثرترین عوامل از روش چندمتغیره، از جمله روش آنالیز تطابق کانونیک (CCA)، بهره گرفته شد. نتایج نشان داد بین رویشگاه های سه گونه فقط از نظر هدایت الکتریکی، درصد ازت، و میزان گچ تفاوت معنا دار وجود دارد. نتایج آنالیز CCA نشان داد مهم ترین مشخصه های ادافیکی موثر در پراکنش گونه گازرخ درصد آهک و درصد رس، در گونه پیر خصوصیات آهک و نمک های محلول و درصد شن، و در گونه کلیر مقدار آهک و نمک های محلول خاک اند.
    کلیدواژگان: آنالیز تطابق کانونیک، پیر، حضور، خاک، صحاری، سندی، کلیر، گازرخ
  • حمید سودایی زاده، مهدیه تجملیان، مژده خجسته صفحات 443-456
    به منظور بررسی تاثیر ارتفاع قرارگیری بذر روی درخت، تنش شوری و تاثیر متقابل این دو عامل بر جوانه زنی بذر گیاه اکالیپتوس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با سطوح شوری 0، 50، 100، 150، 200 میلی مولار سدیم کلرید روی بذرهای جمع آوری شده در سه ارتفاع بالا، میانی، و پایین تاج پوشش درخت انجام شد. همچنین، هدایت الکتریکی برگ گیاه و وزن هزاردانه بذر در سه ارتفاع اندازه گیری شد. نتایج نشان داد وزن هزاردانه بذر و هدایت الکتریکی برگ در سه ارتفاع اختلاف معنادار (05/0p<) دارد. بیشترین هدایت الکتریکی برگ و بیشترین وزن هزاردانه مربوط به بذرهای میانی تاج پوشش گیاه بود. همچنین، نتایج نشان داد افزایش غلظت نمک درصد و سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه، شاخص جوانه زنی طول ریشه چه و ساقه چه، و بنیه بذر را به صورت معنا دار (01/0p<) کاهش می دهد. با این حال، روند کاهش این صفات در بذرهای قرارگرفته در ارتفاعات مطالعه شده متفاوت بود. بیشترین شاخص جوانه زنی، سرعت جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، و بنیه بذر از آن بذرهای جمع آوری شده از ارتفاع میانی تاج پوشش درخت و بیشترین درصد جوانه زنی در بذرهای پایینی بود.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، درصد جوانه زنی، وزن هزاردانه، هدایت الکتریکی برگ، یزد
  • مجید لقمانپور، محسن الهی، علی یخکشی، ژهاییر واردانیان صفحات 457-468
    به منظور بررسی نوع مدیریت بر تنوع گونه های چوبی، جنگل های سری 3 شیلر از بخش 1 حوزه مهربان رود و سری های 3 و 4 بخش 8 حوزه نکا بهشهر به ترتیب با نوع مدیریت مشارکتی و دولتی مطالعه شد. تنوع گونه های چوبی مطالعه شده به کمک مدل های پارامتری تنوع، شامل سری هندسی و سری لوگ و سری لوگ نرمال و عصای شکسته مک آرتور، بررسی شد. ابتدا، با پرس وجو از مردم و جنگل گردشی های مکرر همراه دامداران فعال در جنگل، شعاع تاثیر مردم محلی بر جنگل های منطقه تعیین و با دستگاه GPS مشخص شد. سپس، در قسمتی از جنگل که تحت تاثیر مردم محلی بود قطعات نمونه آماربرداری 10 آری اجرا شد. در مجموع، مناطق مطالعه شده 62 قطعه نمونه را شامل شد. درون هر قطعه نمونه تعداد و نوع گونه های چوبی مشخص و ثبت شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار PAST استفاده شد. نتایج نشان داد هر دو منطقه مطالعه شده فقط از مدل سری لوگ نرمال تبعیت می کنند. این موضوع بیانگر آن است که منابع جنگلی هر دو منطقه طبیعی و بالغ و متنوع اند. همچنین، نتایج نشان داد جنگل های منطقه با مدیریت دولتی نسبت به جنگل های با مدیریت مشارکتی بیشتر به تبعیت از مدل سری لوگ تمایل دارند. این بدان معناست که جنگل های مطالعه شده، که مدیریت دولتی بر آن ها اعمال شده، نسبت به جنگل های تحت مدیریت مشارکتی، تعداد نسبتا کمی از هر گونه دارند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت در مناطق مطالعه شده مدیریت مشارکتی نسبت به مدیریت دولتی ساختار و تنوع گونه های جنگل را بهتر حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: سری لوگ، سری لوگ نرمال، سری عصای شکسته، سری هندسی
|
  • Iman Rashidi Jouybari, Mohammad Azadfallah, Hossein Resalati, Yahya Hamzeh Pages 235-245
    Utilization of long fiber chemical pulp to enhance the strength properties of mechanical and chemi-mechanical pulp is served as a common approach by the papermakers. Therefore softwood long fibers were exposed to chemical modification by cationic agent، EPTMAC، with the aim of reducing its consumption. Then، the cationised fibers were mixed with CMP pulp with given ratios and the handsheets were made. To evaluate cationization effect on long fiber consumption، the burst strength، tensile strength، tear strength and the degree of fines retention were determined. The results indicated that mixing cationised long fibers with CMP leads to enhance strength properties and fines retention، however high level of cationisation especially at high mixing ratio had partially negative effect on tear strength of hand sheets. The properties of hand sheets were improved significantly at 5% (based on O. D fiber weight) cationic agent. Generally، by cationic modification of long fibers by EPTMAC، their consumption can be reduced during mixing with CMP، while acceptable strength properties of resulted sheets are achieved too.
    Keywords: Long fiber, cationization, EPTMAC, CMP, strength, fines retention
  • Akram Sedaghat, Ali Abdolkhani, Faramarz Khodaiyan, Mohammad Hadi Ghasemi Pages 247-259
    In this study، hydrophilic extractives of Beech، maple، alder and hornbeam knots were isolated and characterized by means of gas chromatography - mass spectrometry (GC / MS). Also، antioxidant activity of the extracts extractives was studied. Hydrophilic compounds of the extractives were isolated by soaking the wood flour in the solvent. Isolation was made using a hexane pretreatment for removing the lipophilic moieties followed by an ethanol - water (v/v1:9) treatment. Results showed that the type and amount of extractives in different species is different and maximum yield of 33. 4 % was obtained for hornbeam knots. TLC analysis showed that the compounds in ethanol extract were separated in only two distinct bands. Comparative evaluation of the total phenolics by Folin- ciocalteu and GC/MS analysis showed that extraction by simple soaking can accurately represent the amount of phenolic compounds in the extracts. Studying the antioxidant properties of extracts using DPPH radical scavenging and Iron (II) chelating capacity showed that the antioxidant activity is dependent to the amount and type of phenolics in the extracts.
    Keywords: Hardwoods, hydrophilic compounds, antioxidant properties, soaking method, GC, MS, knot, extractives
  • Mohammad Gholizadeh, Loya Jamalirad, Hedayatollah Aminian, Sahab Hedjazi Pages 261-272
    Tobacco is planted extensively in Golestan province and high volume of its stem wastes remained without using and it is burned. As a useful purpose of these wastes and to reduce the environmental problems، in this the mechanical properties of polypropylene composites reinforced with tobacco stalk flour were studied. For this purpose، the tobacco stalk flour as the reinforcement، in three levels of 30، 40 and 50%، maleic anhydride grafted polypropylene as a coupling agent in two levels of 4 and 6% as variable factors were used. The results showed that with increasing the amount of tobacco stalk flour، tensile stress decreased significantly but tensile modulus increased. Also increasing the amount of coupling agent improved tensile strength. Bending strength and bending modulus increased with increasing the amount of tobacco stalk flour and coupling agent. In the case of impact strength، no significant effects were observed between the different levels of the treatments. Therefore it is recommended to use50 % tobacco stalk flour as a natural and biodegradable material with 6% coupling agent to make wood-plastic composite with desired mechanical properties.
    Keywords: Wood, plastic composite, Polypropylene, Tobacco stalk flour, Coupling agent, Biodegradable
  • Fatemeh Rezaee, Ali Akbar Enayati, Mohammad Layeghi, Hmaidreza Ghasemi Monfared Rad Pages 273-286
    In this research the possibility of vine pruning fibers in combination with wood fibers was studied in order to fabricate medium density fiberboard. Vine pruning fibers content in three levels of 0/100، 30/70 and 60/40 (weight percent) and press time in three levels of 4، 5 and 6 minutes were as variable factors. One layer panels with a density of 0. 65 g/cm3 and thickness of 15 mm were made. The physical and mechanical properties of panels including modulus of rupture (MOR)، thickness swelling (TS) as well as surface roughness (Ra، Rz، and Rq) were measured. Results showed that with increasing of vine pruning fibers up to 30%، surface roughness and TS of panels increased and then decreased when the vine pruning fibers increased up to 60% fibers. MOR was reduced with increasing of vine pruning fibers up to 60%. Increasing press time had no significant effect on surface roughness and the physical and mechanical properties of panels.
    Keywords: Vine pruning fibers, medium density fiberboard (MDF), surface roughness, press time
  • Beitollah Amanzadeh, Mohammad Reza Pourmajidian, Khosro Sagheb-Talebi, Seyed Mohammad Hojjati Pages 287-301
    In order to study the effect of canopy gap size on species diversity and composition in mixed stands، a reserved area which located in Asalem forests was selected. All of gaps in this area identified and were divided into four categories: Small gaps (<200 m2)، Medium gaps (200-500 m2) large gaps (500-1000 m2) and Extra large gaps (>1000 m2). In each category، 21 of gaps with a relatively homogeneous in terms of an aspect and slope were selected. The major and minor diameter of the gaps were measured and the area of the gaps was calculated based on an ellipse. Then، 2 m×2 m sampling micro-plots were systematically taken along two diameters of each gap. The number of individuals of tree seedlings and saplings and shrubs were counted and coverage percent of herbaceous species were estimated in each sampling plot based on Braun-Blanquet criterion. Number of species were counted and the Simpson (1-D)، Shannon-Wiener (H'') indices، species richness، Camagaro and Smith- Wilson’s evenness indices were calculated in different vegetation layers. The Kolomogrov-Smirnov test was used to study the normality of diversity، richness and evenness data in different gaps، then One-Way and Kruskal- Wallis tests were performed using SAS software. The results showed that mean expanded gap sizes were 442. 6 m2. Also، the results revealed that there was not significant differences among different size gap categories in terms of diversity، but the composition of regeneration was significant among different gaps. Therefore، based on the results of this study، the medium gaps which area 200- 500 m2 in these mixed-species forests are recommended the species diversity.
    Keywords: biodiversity, canopy gap, mixed stands, regeneration
  • Mohammad Reza Abde, Mir Mootab Saei, Behbood Mohebby, Saeed Kazemi-Najafi Pages 303-315
    Influences of temperature as well as holding time on physical and mechanical properties of Fir wood were studied in this work during the oleothermal wood modification. Wood samples were cut and treated oleothermally in the soybean oil at 200 and 230°C for the holding time of 1، 3 and 5 hours. Weights and the dimensions were measured before and after treatment. Bending strengths، water absorption and swelling، dry density and the impact load resistance (un-notched) were determined in the samples. Results revealed that the oleothermal treatment of wood had no significant effects on the density. Dimensions and the weights were reduced significantly in the treated wood. There was more reduction in the radial dimension than that of the tangential one. It means that wood was collapsed in this direction after treatment. Reductions in the water and moisture absorption as well as the swelling were determined in the samples. Bending tests revealed reduction in moduli of the elasticity and the rupture. There was no significant change in the impact load resistance of the treated samples.
    Keywords: Oleothermal Wood Modification, Fir wood, Physical Properties, Mechanical Properties
  • Pejman Rezayati Charani, Mohammadreza Dehghani Firouzabadi Pages 317-328
    Nanofibrillated cellulose fibers were produced from unbleached kraft pulp of kenaf bast fiber. Air dried and vacuum filtrated films of cellulose nanofibers were produced and their density and tensile properties were investigated. Kenaf bast fiber unbleached kraft pulp has good potential for production of cellulose nanofibers by microfluidizer; so that the use of kenaf bast fiber unbleached kraft pulp suspension with consistency about 5. 6% has the potential for cellulose nanofibers production. Transmission electron microscopy image showed the production of cellulose nanofibers with dimensions less than 100 nanometers. Although the apparent density of vacuum filtrated film was more than that of the air dried film (1105 compared to 1007 kg/m3)، tensile strength index of the air dried film was more than that of the vacuum filtrated film (148 compared to 140 Nm/g). Tensile strength، tensile energy abortion index and strain at breaking percentage of the air dried film were more than those of the vacuum filtrated film too. However، the elastic modulus of vacuum filtrated film of cellulose nanofibers was more than that of the air dried film that it can be related to the apparent density different of these films.
    Keywords: kenaf bast fiber, unbleached kraft pulp, film of cellulose nanofibers, microfluidizer, strength properties
  • Vahid Moazami, Mohammad Najafian Ashrafi, Morteza Nazerian, Rahim Mohebbi Gargari Pages 329-346
    The deficiency of wooden resources and rising demand of wood and paper products caused an increasing interest to the lignocellulose resources in the production of paper and wood composite production، such as bagasse. In Khuzestan province for build units of wood and paper industries with the approach of using bagasse as a raw material، 6 main indicator and 35 sub-indicator were prioritization. The main indices are included of materials and products، environmental infrastructures، economic، cultural and social، technical and technological، economic and financial and regulations. The questionnaires for prioritize of effective indicators، provided and by specialists and market experts، natural resource and university professors and good managers in wood industry، has been distribution and completed. The results of the questionnaires were analyzed by the Expert Choice software. and the most important sub-criteria is included the amount of Bagasse (0. 103)، rail transport (0. 095)، stable supply of Bagasse (0. 093)، factory distance from Bagasse’s sources (0. 090)، the Storage System of bailing (0. 073)، the degree of factory flexibility in change the raw materials (0. 073)، amount of the sales of final product (0. 068) and the quality of final product (0. 045).
    Keywords: Weighting values, Bagasse, Sub, criteria, Effective Criteria
  • Mehdi Rahmaninia, Mostafa Rohi, Omid Ramezani, Seyed Majid Zabihzadeh Pages 347-357
    In this research، the effect of pH onthe performance of nanobentonite -chitosan system (as dry strength additives) in hardwood chemi-mechanicalpulp (CMP) was studied. For this purpose، 3 levels of pH (5. 5، 7، 8. 5) and 3 levels of chitosan (0. 75، 1. 25 and 2% - based on oven dried pulp) in constant level of 0. 3 nanobentonite (based on oven dried pulp) were applied. The Atomic Force Microscopy (AFM) imageconfirmed the nano structure of bentonite in thickness dimension at the range of 1-22. 3 nm. The results indicated that nano bentonite – chitosan in all levels of pH caused numerical improvement in tensile،burst and tear indicesand also apparent density in comparison with control sample. Although theeffect of studiedvariables (chitosan dosages and pH levels) on considered properties was statistically significant،but most of treatments were in the same groups according to Duncan grouping. In this research، treatment consisting of 1. 25 chitosan in fixed level of 0. 3 nano bentonite at alkaline pH showed the best results in mentioned properties and statistically had significant difference comparing other treatments. Therefore،it wasintroduced as theselected treatment in this research. It seems that the ratioof chitosanandbentonite nano anion had a great effect on performance ofnanoparticle system. Also the results showed that the performance of system depend on the pH of furnish and the best results was achievedin alkaline condition (pH=8. 5).
    Keywords: Bentonite, Chemi, mechanical pulp, Wet end chemistry, Papermaking, Chitosan, Mechanicalproperties
  • Pedram Attarod, Seyed Mohammad Moein Sadeghi, Omid Fathizadeh, Maryam Motahari, Saeed Rahbari Sisakht, Mohammad Taghi Ahmadi, Vilma Bayramzade Pages 359-369
    The FAO Penman - Monteith (F-P-M) method is now broadly accepted as the standard for estimating the reference evapotranspiration (ET0). The method is also now used for evaluating the temperature-based [Blaney-Criddle (B-C) and Hargreaves-Samani (H-S)] and radiation-based [Jensen-Haise (J-H) and Turc (Tc)] methods. The objective was to compare the ET0 estimated by the B-C، H-S، J-H، Tc methods with that estimated by the F-P-M method in a semiarid climate using the meteorological data recorded in Hashem-Abad Agro-Meteorological Station، Gorgan. The mean value of ET0 was 3. 13 mm. day-1 using the F-P-M method. At daily scale، Tc method showed the lowest RMSE (Root Mean Square Error)، 0. 98 mm. day-1. At monthly scale، in compare to the other methods، the RMSE values by Tc method were lower in April as well as from September to March، averaged 0. 06 mm. day-1 with the percentage error of 3%. During the summer season، July and August، however، B-C method suggested the lowest RMSE value than those of the others (RMSE 0. 32 mm. day-1 with the percentage error of 6%). The H-S method behaves the best for monthly estimation (RMSE 0. 42 mm. day-1، the percentage error of 7%) during May to June. The F-P-M method for estimating ET0 requires data often not recording in the meteorological stations; hence ET0 should be estimated using the proposed simpler methods in compare to the F-P-M. The adaptation of the methods to different climates should be essentially tested by the standard F-P-M method.
    Keywords: Blaney, Criddle, FAO Penman, Monteith, Hargreaves, Samani, Hashem, Abad Gorgan, Jensen, Haise, Semiarid climate, Turc
  • Mohammad Moftakhar Juybary, Seyed Mahdi Heshmatol Vaezin Pages 371-382
    Knowledge of seasonal fluctuations is of great importance for sale management. The aim of this research is to assess the impact of sale season on the log and lumber prices. Hence، after evaluation of sale documents in Azarood forestry plan، the data of 410 timber sale lots at roadside of four seasons from 1992 to 2008 were extracted and incorporated into a dataset. Calculating the average selling price for each species group and products per season and year، four time series of seasonal price for two species group and products (log and lumber) were obtained. Then، all prices were deflated to the base year of 2007. The Augmented Dicky-Fuller test were then employed to evaluate stationarity of time series. Impact of season sale variables (independent dummy variable) on timber price was analyzed using multiple regression analysis، MRA، and stepwise method of SPSS 14. 0 software. The impact of sale season on log and lumber prices was appeared to be significant for first species group while insignificant impact was found for second species group (at 5% level). The results revealed that selling lumbers and logs of first species group in summer and autumn caused a price raise of 13 and 11 percent (i. e.، 120409 and 150798 Rial/m3 at constant prices of 2007) compared to other seasons، respectively. Wood trade and building boom in summer and autumn seems to contribute to timber prices raise in these seasons. Implications of such analysis seem to be of interest both for forest managers and wood industries.
    Keywords: log price, lumber price, multiple linear regression, seasonal fluctuations, sale season
  • Parisa Moghadasi, Atalollah Hosseini, Asghar Fallah Pages 383-394
    Forests as a renewable source has effective and useful role in economic and social activities of society. Network of forest roads as infrastructure division’s forest planning units (compartments) of forest management plans، management، logging، exit of Wood and plays a major role forest protection. Aim of this study، designed forest road network according to multi-purpose forestry using the network analysis model in the one series of Darabkla forest. For this purpose، initially، the effective criteria and alternatives in the design of forest road network in the area Determined، and then the network between criteria was designed. In the next step، using the expertise and ANP method، determined the final weight of effective alternatives in designing forest road network and maps required for this evaluation were provided. Then using weighted linear combination (WLC) potential final map was provided for road design. Then using the software Pegger، was designed forest road network. Comparison of existing roads and proposed roads done by selecting 30 points in place of the two roads and Chi-square test. The results showed that the five classes of cross roads making plans for construction Road has significant difference at the level of 95%. In overall، the results of this study showed that the use ANP model with acceptable performance and has made a significant difference to the existing network.
    Keywords: Network analysis process, weighted linear combination, Darabkla, Pegger
  • Fatemeh Musavi, Ehsan Abdi, Ali Reisi Estabragh, Baris Majnunian Pages 395-404
    Stabilization، alter and improvement of engineering properties of soil are for providing predetermined goals. The most important aim of soil stabilization is increasing long term soil strength، but in very wet and loos lands the other aim of soil stabilization، is to decrease plasticity characteristic of soil، which are tested by Atterberg limits tests. Since the road soils of Namkhane District of Kheyrud forest، have fine grained texture، with high clay content and high plasticity، it''s necessary to attempt to improve the mechanical properties and stabilize the soil، before road construction work starts. Nowadays with new technologies، polymer materials have been released. In the present study، compaction and Atterberg limits tests on samples of natural soil and treatment soils with different percentages of 2 types of polymer material CBRPLUS and RPP were studied. Also due to determine the effect of time on performance of these polymer material، samples treated with 0. 05% CBRPLUS and 0. 03% RPP prepared، stored for 7 and 14 days and then Atterberg limits tests were conducted on these samples. Result showed that with the addition of difference percentage of CBRPLUS to soil، liquid limit was changed between 3. 27 and 22. 05 and plastic limit was changed between 0. 94 and 6. 97. The plasticity index decreased between 4. 8 and 32. 5. Adding RPP decreased the liquid limit between 4. 93 and 14. 27، plastic limit between 3. 14 and 8. 57 and plasticity index between 13. 22 and 24. 03. The results of Atterberg limits indicate that add this material causes improvement of plasticity properties of soil، and treatment time technical has no significant influence on plasticity properties of soils. Also results of compaction test indicate that add CBRPLUS to soil، increase maximum dry density between 1. 58 and 9. 85 and optimum moisture between 3. 57 and 23. 21. Adding RPP، somewhat (0. 75 and 1. 58%) improve the maximum dry density of soil. It has no effect on optimum moisture. Generally according to achieved results، add this material to soil cause relative improvement of soil characteristics.
    Keywords: soil stabilization, plasticity properties, polymer materials, CBRPLUS, RPP.*Corresponding author:
  • Maryam Moradnezhadi, Meghdad Jourgholami, Arash Malekian Pages 405-418
    Forest cover is one of the most effective factors in reducing flooding in northern Iran، so that in recent years the destruction، land use changing and uncontrolled harvesting of forest areas، has greatly increased the number and magnitude of floods. So far، there have been few studies on forest hydrology in Iran، particularly the northern Hyrcanian forests. This study examines the impact of a hypothetical harvesting operation، on the basin output hydrograph، will provide the opportunity to study the prioritization of forest basin for harvesting operations. SCS method and rainfall - runoff HEC-HMS model were used to simulate the design flood return periods of 2، 5، 10، 25، 50 and 100 years. The results showed that the A1 and A2 sub-basin have maximum peak flow at the outlet that ranked in the first place of flooding. So that، the implementation of harvesting scenarios in these sub-basin، the f and F% indices values have been increased intensively ​​than other sub-basins، Although، it was similar trend between harvesting operation increasing and increasing f parameters in A1 and A2 sub-basins. But considering the area، greatly increases of the hydrological response to the harvesting operation was occurred in the A1 sub-basin. Results for positioning suitable areas for harvesting operations، also showed that the priority order of B3، A4، B2، A3، B1، A2، and finally A1 sub-basins. With implementation of the harvesting operation scenarios over 21 percent، in the most sub-basins، the amount of peak flow and flood volume have been increased greatly.
    Keywords: flooding, prioritization, forest harvesting, flood simulation, HEC, HMS model
  • Bahram Naseri, Masoud Tabari Pages 419-428
    Dormancy breaking of field maple (Acer campestre L.) seed، by gibberllic acid (GA3) at 0، 250، 500 and 1000 ppm in 24 and 48 hours and stratification treatments in moist sand under warm (18-20 °C) and cold (2-4°C) conditions were investigated. Effects of GA3 and stratification and their interaction on germination percent (GP) and germination speed (GS) were significant. The highest GP occurred at warm (12) (53%) and warm (8) (38%) without GA3، and at warm (12) with 1000 ppm GA3. At treatments with and without GA3 combined with cold stratification (34 weeks) no germination appeared. The highest GS allocated to warm of 12 without GA3، and then in such stratification combined with 1000 ppm GA3 (24 and 48 hours). At 500 and 1000 ppm GA3، the GS enhanced with increasing warm stratification period and decreasing cold stratification period. This research implies that stratification of A. campestre seed under 12-22 weeks warm-cold stratification is a relatively good treatment to remove dormancy. Continuation of experiment with longer periods of warm stratification or with some seed germination-promoting hormones may be resulted in better breaking dormancy of A. compestre seed.
    Keywords: cold stratification, dormancy breaking, field maple, GA3, seed germination
  • Hashem Keneshloo, Gholam Reza Damizadeh Pages 429-442
    Moringa pregerina (Forssk.) Fiori.، Capparis decidua (Forssk.) Edgew. and Salvadora oleides Decne. are important indegenious shrub or tree species of Sahara-Sindian region which distributed and formed scattered woodlands in south east of Iran. The current research was carried out to find most effective soil characteristics intheir distribiution. For this purpose، a study was conducted in the Balochestan province of southeast Iran in 2008 for four years. Based on a vegetation map and field surveys، indicator sites were identified. Within each site، 1-3 profiles were dug. Soil sample was taken from 0-60 cm. Measured soil properties included: pH، EC، K، P، N، sand، silt، clay، T. N. V، gypsum، T. D. S. and texture. To determine the most soil effective factors on plants، multivariate techniques، including Canonical Correspondence Analysis (CCA) was applied. The results indicated that between three species habitates، only there are significant differences in nitrogen percent، gypsium and electrical conductivity. The CCA results indicated that the main edaphically factors affecting the distribution of Moringa pregerina are total neutralizing value (T. N. V) and clay percentage، and for Salvadora oleides، total neutralizing value (T. N. V)، total dissolved solid (T. D. S.) and sand percentage are effective factors and total neutralizing value (T. N. V) and total dissolved solid (T. D. S) characters play important roles in Capparis decidua presence
    Keywords: Capparis decidua, CCA method, Moringa peregrina, presence, Sahara, Sindian, Salvadora oleoides
  • Hamid Sodaeizade, Mahdiyeh Tajamolian, Mojdeh Khojasta Pages 443-456
    The present study was conducted to evaluate the effects of these two factors as well as their interaction on seed germination of eucalyptus (E. camaldulensis). A factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was used. Five salinity levels including 0، 50، 100، 150، 200 mM sodium chloride were tested on seed collected at top، middle and bottom of the tree. Also the electrical conductivity of leaves as well as 1000 - seed weight were measured in three different tree heights. Result showed that 1000 - seed weight and electrical conductivity of leaves were significantly different (p<0. 05) in three heights. Maximum leaves electrical conductivity and 1000 - seed weight were obtained in seeds collected from middle Crown depth. Furthermore، total seed germination percentage، speed of germination، mean daily germination، Germination index، shoot and root length، as well as seed vigor were significantly reduced (p<0. 01) with increasing the salinity stress. However، the responses were difference based on location of seeds on the mother tree. Highest mean daily germination، Germination index، speed of germination، root and shoot length and seed vigor were obtained in seeds collected from the middle Crown depth، whereas maximum seed germination percentage was related to seeds located at the lower high of the tree.
    Keywords: germination percentage, leaves electrical conductivity, seed vigor, Yazd, 1000, seed weight
  • Majid Loghmanpour, Mohsen Elahi, Ali Yakhkeshi, Zhehaeir Vardanian Pages 457-468
    In order to investigate the effects of management models on the diversity of wooden species، forests of third series of Shiler، the first division Mehrbanrud watershed and third and fourth series of eight division of Behshahr – Neka townships were studied with participatory and governmental management respectively. The diversity of the wooden species have been evaluated by diversity parametric models such as geometric series، log series، log normal series as well as broken stick. At first، the radius of local people influence on the forests of the study area has been defined through interviewing with ranchers، doing field studies with GPS. Then، samples of 0. 1 ha have been designed in the forest areas which were under the control of local people. Totally، the study area contained of 62 sample plots. The number and the type of wooden species were defined in each plot. Data analyzing was done using PAST software. The result showed that both two regions (region with participatory management and region with governmental management) follow the log normal series model. The results showed that both regions have mature، natural and varied forest resources. Also، forests under governmental management follow the log series model more than the participatory ones. This means that the forests under the governmental management have relatively less numbers of each species. Generally، participatory management conserves the forests structure and their species diversity better than the governmental management.
    Keywords: Broken stick, Geometric series, Log normal, Log series