فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و نهم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و نهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/24
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید محمد معین صادقی، پدرام عطارد، توماس گرانت پیپکر، ویلما بایرام زاده صفحات 1-13
    از مهم ترین مباحث امروزی مدیریت منابع آب، میزان اجزای باران (GR) در اکوسیستم های جنگل کاری و فضای سبز شهری است. هدف از اجرای پژوهش حاضر، مقایسه باران ربایی (I) تک درختان جنگل کاری شده زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia) در فصول رویش و خزان در پارک جنگلی چیتگر در اقلیم نیمه خشک بود. مقدار GR و I طی یک سال اندازه گیری به ترتیب با استفاده از شش و 12 عدد باران سنج اندازه گیری شدند. مقدار I از تفاضل تاج بارش (TF) و GR برآورد گردید. در مجموع 50 رخداد GR، با عمق تجمعی 0/156 میلی متر اندازه گیری شد که مقدار I تجمعی در کل دوره پژوهش و در دوره های برگدار و بی برگی به ترتیب 4/19 درصد، 0/23 درصد و 2/16 درصد به دست آمد. بین I و GR در کل دوره پژوهش (862/0R= ) و در دوره های برگدار (862/0R= ) و بی برگی (950/0R= )، همبستگی های مثبت معنی داری در سطح 99 درصد مشاهده شد. میانگین درصد I نسبی (I:GR) در کل دوره پژوهش و در دوره های برگدار و بی برگی به ترتیب 6/46 درصد، 3/49 درصد و 6/41 درصد به دست آمد و میانگین درصد I:GR دوره های برگدار و بی برگی، اختلاف معنی داری را نشان دادند (01/0p<). انتخاب گونه هایی با مقدار I پایین، سبب افزایش آب رسیده به سطح خاک جنگل شده و این امر به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک که دارای کمبود آب هستند، بسیار مهم است. در این راستا، توجه به میزان تعرق گونه های منتخب نیز باید مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم نیمه خشک، باران ربایی، تغییرات فصلی، زبان گنجشک، مدیریت منابع آب
  • زهرا نوری، محمود زبیری، جهانگیر فقهی، محمدرضا مروی مهاجر صفحات 15-27
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی الگوی مکانی و اجتماعات مکانی گونه راش در طبقات ارتفاعی در توده های دست نخورده راش میباشد. بدین منظور منطقه ای به مساحت 25 هکتار با تیپ راش در بخش گرازبن جنگل خیرود انتخاب گردید و کلیه پایه های راش با قطر برابر سینه بیشتر از 5/7 سانتی متر اندازه گیری شدند و قطر برابر سینه و موقعیت مکانی آنها ثبت شد. با استفاده از رابطه قطر و ارتفاع گونه راش در بخش گرازبن، ارتفاع درختان محاسبه گردید. سپس درختان به چهار طبقه ارتفاعی (ارتفاع کمتر از 15 متر (S)، 15 تا 25 متر (L)، 25 تا 35 متر (M)و بیشتر از 35 متر (U)) تقسیم و الگوی مکانی در هر یک از طبقات ارتفاعی با استفاده از تابع O-ring یک متغیره و اجتماعات مکانی میان طبقات ارتفاعی مختلف با استفاده از تابع دو متغیره O-ring آنالیز شد. نتایج تحلیل ها نشان داد الگوی مکانی راش در طبقه ارتفاعی (S)، کپه ای و در طبقه ارتفاعی (L)، تا فاصله 21 متر کپه ای و پس از آن تصادفی; در طبقه ارتفاعی (M) تا فاصله هشت متر الگوی کپه ای و پس از آن تصادفی;و در طبقه ارتفاعی U الگوی پراکنش گونه راش تصادفی می باشد. نتایج آنالیز دو متغیره O-ring نشان داد رابطه متقابل پایه های راش در طبقه ارتفاعی S با سایر طبقات ارتفاعی تا فاصله 30 تا 40 متری از نوع جذب می باشد. مطالعه حاضر کاربرد تابع O-ring را در بررسی ساختار عمودی اکوسیستم های جنگلی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اجتماعات مکانی، الگوی مکانی نقطه ای، تابع O، ring، خیرود، راش، ساختار عمودی
  • سمیه کرمی راد، احسان عبدی، باریس مجنونیان، وحید اعتماد، هرمز سهرابی صفحات 29-40
    ساخت جاده های جنگلی به عنوان یکی از عوامل موثر در ایجاد تغییرات اکولوژیکی می تواند بر تنوع و ترکیب گونه ها در حاشیه جاده تاثیر گذار باشد. این پژوهش به منظور بررسی تنوع گونه های علفی و استقرار زادآوری درختی در فواصل مختلف از کناره جاده و با هدف بررسی تاثیر جاده، در بخش پاتم و نمخانه جنگل خیرود انجام شد. به همین منظور در شش فاصله 0، 5، 10، 25، 50 و 100 متر (از محور وسط جاده) و در سمت ترانشه خاکبرداری و خاکریزی ماکروپلات های 100)5×20 متر) مترمربع برای نمونه برداری گونه های علفی و درون آنها، میکروپلات های m2×2 برای نمونه برداری زادآوری درختی استفاده شد (78 قطعه نمونه گونه علفی و 156 قطعه نمونه زادآوری درختی). در داخل هرکدام از قطعات نمونه اطلاعات مربوط به رویشگاه ، نوع گونه های گیاهی و نهال ها و فراوانی آنها بر اساس مقیاس لوندو برداشت شد. برای بررسی تنوع از شاخص های سیمپسون و شانون- وینر، شاخص غنا تعداد گونه(s) و شاخص یکنواختی پیلو استفاده و آنالیز داده ها در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی انجام شد . آنالیز واریانس نشان داد که فاصله از جاده به طور معنی داری بر ترکیب و تنوع گونه-های علفی و زادآوری درختی تاثیر دارد. همچنین نتایج حاصل از آنالیز چندمتغیره(CCA) نشان داد که از بین عوامل محیطی موثر، کربن، اسیدیته و نیتروژن بیشترین اثر را در پراکنش گونه ها دارد. این نتیجه می تواند برنامه ریزان را در طراحی دقیق و مناسب جاده جنگلی در جهت به حداقل رساندن خسارات وارده به رویشگاه و درنتیجه استقرار زادآوری و نیز انتخاب گونه های مناسب زیست مهندسی کمک نماید.
    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، تنوع زیستی، غنا، یکنواختی، زادآوری درختی، گیاهان علفی
  • کژال منوچهری، انوشیروان شیروانی، پدرام عطارد، یحیی خداکرمی صفحات 41-49
    تاثیر بسزای درختان در حفظ و محبوس کردن گرد و غبار ، استفاده از آن ها را به عنوان حفاظ هایی برای جلوگیری از انتقال ذرات به فواصل دورتر یا برای محافظت از مناطق حساس و مورد تهدید ، توجیه می کند. این پژوهش با هدف تعیین ابعاد و مقایسه توزیع اندازه ذرات رسوب یافته گرد و غبار بر سطح برگ گونه های زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia Mill.)، چنار (Platanus orientalis L.) و اقاقیا (Robinia pseudoacacia L.) در شهرستان پاوه انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی از ارتفاعات متفاوت تاج 10 پایه از هر گونه و در چهار جهت اصلی جغرافیایی انجام شد. نمونه های برگ به طور کامل در آب مقطر شسته شده و طی عمل سانتریفیوژ ذرات گرد و غبار از محلول جدا شده و در آون خشک شدند. اندازه گیری ابعاد و توزیع اندازه ذرات گرد و غبار رسوب یافته بر سطح برگ گونه ها با دستگاه توزیع اندازه ذرات مدل Fritsch analysette22 انجام گرفت. نتایج اندازه گیری ابعاد ذرات نشان داد که اندازه ذرات رسوب یافته بر سطح برگ گونه های درختی مورد مطالعه به طور کلی در دامنه 105-65/0میکرون قرار دارد، و گونه چنار در حفظ و نگهداشت ذرات معلق (PM) کم تر از 10 میکرون (10PM) نسبت به زبان گنجشک و اقاقیا عملکرد بهتری دارد. نتایج این پژوهش، اولین گام در شناخت و انتخاب گونه های درختی مناسب جهت کاشت در مناطق حساس و مورد تهدید با توجه به نوع، اندازه و منبع انتشار ذرات گرد و غبار است.
    کلیدواژگان: اقاقیا، اندازه ذرات، چنار، زبان گنجشک، گرد و غبار
  • سیده کوثر حمیدی، منوچهر نمیرانیان، جهانگیر فقهی، مرتضی شعبانی صفحات 51-60
    یکی از مهمترین اطلاعات موردنیاز در جنگلداری شهری، آگاهی از مساحت فضاهای سبز شهری است. امروزه درکشورهای مختلف دنیا از روش های مختلفی به منظور نیل به این هدف استفاده میگردد.متاسفانه در ایران مطالعاتی که در زمینه جنگلداری شهری صورت گرفته است محدود میباشد و همین امر باعث میشود، نتوان مدیریت صحیحی برای این منابع اعمال کرد. به همین منظور در این تحقیق، از روش های نمونه برداری تصادفی منظم و تصاویر ماهواره Ikonos برگرفته ازنرم افزار Google Earthبرای برآورد سطح تاج پوشش درختان خیابانی مورد پژوهش استفاده گردید، تا دقت تصاویر ماهواره Ikonos برای برآورد تاج پوشش درختان معابر مورد سنجش قرار گیرند. در آماربرداری تصادفی منظم که به عنوان مبنای مقایسه در نظر گرفته شد، سطح تاج پوشش درختان موجود در حاشیه خیابان محاسبه شد، سپس سطح تاج پوشش همین درختان نیز در تصاویر ماهواره ای با مقیاس 2000/1 محاسبه گردید. در این مطالعه پس از انجام تصحیحات هندسی بر روی تصویر، در محیط نرم افزار ENVI، اقدام به تهیه تاج پوشش و مساحت هر یک از درختان در خیابان مورد نظر شد.نتایج حاصل ازآزمون tجفتی نشان داد (69/1 =، df = 118) که نتایج حاصل از دو روش اندازهگیری تفاوت معنی-داری در سطح اطمینان 95% با هم ندارند.نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نشان داد که استفاده از تصاویر ماهواره Ikonos R2=0.95) جهت برآورد تاج پوشش درختان خیابانی مناسب میباشد. بنابراین میتوان پیشنهاد نمود که ازاین تصاویر ،جهت برآورد کلی سطح تاج پوشش درختان خیابانی استفاده نموده و از تغییرات این منابع باارزش در دوره های کوتاه مدت آگاه شد.
    کلیدواژگان: آماربرداری، نمونه برداری، ماهواره Ikonos، تاج پوشش، درختان حاشیه معابر
  • فاطمه رنجبر، کامبیز طاهری آبکنار، کیومرث سفیدی، علی امیدی صفحات 61-71
    یکی از مهم ترین اهداف مدیریت توده های جنگلی، تسهیل استقرار نهال در جنگل ها است که ضامن بقا و تولید مستمر در جنگل است. این پژوهش با هدف آگاهی از اثرپذیری استقرار نهال های راش و ممرز از حضور خشکه دارها در جنگل های ماسال در استان گیلان انجام شد. به این منظور 30 خشکه دار افتاده و سرپا انتخاب شد و در اطراف آنها در چهار جهت اصلی، درختان سالم که از لحاظ گونه و قطر تقریبی همانند خشکه دار بودند، انتخاب شد. در کل 30 قطعه نمونه در اطراف درختان خشکه دار و 120 قطعه نمونه در اطراف درختان سالم در نظر گرفته شد و تعداد نهال ها به تفکیک گونه شمارش شد. علاوه بر این، کیفیت نهال ها از لحاظ تقارن، چنگالی بودن و میان رو بودن مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، قطر و ارتفاع خشکه دارها برای بدست آوردن حجم آنها اندازه گیری شد و درجه پوسیدگی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در کلاسه های پوسیدگی و پوشش تاجی، اختلاف معنی داری در فراوانی نهال ها مشاهده نمی شود، اما طبقات قطری تاثیر معنی داری بر فراوانی نهال دارد. از لحاظ کیفی، شکل چنگالی به شکل معنی داری بیش از سایر فرم های رویشی ساقه نهال می باشند. فراوانی نهال ها در اطراف خشکه دارها از لحاظ کمی و کیفی (شکل چنگالی) اختلاف معنی داری با درختان شاهد نشان می دهد. بر اساس یافته های این پژوهش و تاثیر کلی خشکه دارها در استقرار زادآوری، توصیه می شود خشکه دارهای قطور به عنوان بستر بذر در مدیریت زادآوری طبیعی توده های جنگلی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توده های جنگلی، جنگل شناسی راش، خشکه دار، راش شرقی، زادآوری
  • پدرام غدیری پور، محسن کلاگری، محمدحسن صالحه شوشتری، امید اسماعیل زاده صفحات 73-85
    کبوده (Populus alba) به دلیل رشد سریع و سازگاری نسبی به شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک و پده (P.euphratica) به سبب تحمل شوری خاک و شرایط اقلیمی گرم و خشک به عنوان گونه های بومی از اهمیت زیادی برخوردارند. به منظور ارزیابی ویژگی های رویشی و مورفولوژیکی دورگ های حاصل از این دو گونه در شرایط اقلیمی خوزستان، تعداد 18 کلن دورگ P.alba x P.euphratica به همراه یک کلن دورگ P.euphratica x P.alba و نیز دو کلن کبوده در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هر تکرار شامل 10 پایه به صورت قلمه در ایستگاه تحقیقاتی کوشکک شوشتر خوزستان در بهمن 1388 کشت شدند. اندازه گیری درصد جوانه زنی در ابتدای فصل رویش سال اول و قطر یقه و ارتفاع در پایان فصل رویش سال دوم انجام گردید. در اواسط فصل رویش سال دوم، 30 نمونه برگ به طور تصادفی از هر کلن انتخاب و تعداد 9 صفت مورفولوژیکی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که به جز درصد جوانه زنی کلن ها، سایر صفت ها اختلاف معنی داری داشتند. مقایسه میانگین ویژگی های رویشی نشان داد که کلن P.euphratica x P.alba44/9 به ترتیب با قطر و ارتفاع 6 سانتی متر و 75/6 متر، بیشترین و کلن ماده P.alba58/57 با 1/2 سانتی متر قطر و 51/2 متر ارتفاع، کمترین رویش را در طی دو سال داشت. همچنین تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که کلن دورگ P.euphratica x P.alba44/9 به علت همبستگی با 9 صفت از 14 صفت مورد بررسی کاملا از سایر کلن ها متمایز بود. لذا این کلن دورگ طی دو سال انجام این مطالعه مناسبترین رقم در شرایط اقلیمی شمال استان خوزستان ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: پده، خوزستان، دورگ، کبوده، ویژگی های رویشی، ویژگی های مورفولوژیک
  • حسن پوربابایی، رامین نقدی، مهدی حیدری، مهدیه نوری صفحات 87-96
    به منظور ارزیابی اثرات جاده ی جنگلی بر زادآوری و ترکیب پوشش گیاهی در سری دو حوزه ی شفارود، جاده ای به طول 400 متر که به لحاظ ارتفاع، جهت دامنه، تغییرات شیب و ترکیب گونه ای دارای وضعیت یکنواختی بود، انتخاب شد. نمونه برداری بر روی ترانسکت (خط) انجام شد. تعداد 5 ترانسکت در سمت راست و 5 ترانسکت در سمت چپ جاده، عمود بر آن پیاده شدند. در هر ترانسکت فواصل 5، 15، 25 و 35 متر مشخص شدند. در هر فاصله نوع و زادآوری گونه های درختی و درختچه ای در قطعات نمونه ی 100 مترمربعی و نوع و درصد پوشش گونه های علفی با استفاده از روش حداقل سطح در قطعات نمونه ی 64 مترمربعی ثبت شدند. با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های شاخص، پوشش علفی محدوده ی مورد مطالعه به صورت دو گروه Primula heterochroma و Lolium temulentum L. - Rumex conglomeratus طبقه بندی شدند. طبق نتایج، ترکیب گونه ای قطعات نمونه ی نزدیک جاده با قطعات نمونه ی داخل جنگل متفاوت بوده و در دو دسته ی مجزا گروه بندی شدند. از بین زادآوری های ثبت شده، فراوانی توسکای ییلاقی اختلاف معنی داری را بین لبه جاده و داخل جنگل، با فراوانی بالاتر در لبه جاده نشان داد. نتایج تحقیق حاضر، در ارزیابی اثرات بوم شناسی جاده ها در شرایط رویشگاهی مشابه مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، زادآوری، جاده های جنگلی، تحلیل دو طرفه، شاخص جاکارد
  • مهرداد زرافشار، مسلم اکبری نیا، سیدمحسن حسینی، مهدی رهایی صفحات 97-110
    ژرم پلاسم های وحشی گونه های باغی منابع ارزشمندی هستند که می توانند در جنگلداری پایدار مورد توجه قرار بگیرند. در این پژوهش، ژرم پلاسم وحشی گلابی (Pyrus boisseriana Buhse.) از یک اکوسیستم جنگلی (جوزک- درکش، خراسان شمالی) جمع آوری و در یک آزمایش گلخانه ایی پتانسیل مقاومت آن به خشکی بر اساس پارامترهای فیزیولوژی، رشد و بیوشیمیایی ارزیابی شد. در شرایط گلخانه و با اعمال قطع آبیاری بر نهال های شش ماهه، پس از 18 روز علائم پژمردگی برگ ظاهر گردید. با شدت گرفتن خشکی پارامترهای هدایت روزنه ایی، فتوستز و تعرق به حداقل مقادیر می رسد. کاهش فتوسنتز در طول دوره آزمایش سبب کاهش رشد و میزان برگ زایی شده در حالی که بیوماس ریشه و ساقه در مقایسه با نهال های شاهد کاهش معنی داری نداشت. در انتهای آزمایش پتانسیل آبی برای گیاهان کنترل 66/0- و برای گیاهان تحت تنش خشکی 22/2- مگاپاسکال ثبت شده است. کاهش پتانسیل آبی سبب کاهش محتوای نسبی رطوبت برگ تا حدود 57 درصد و به دنبال آن افزایش نشت الکترولیت تا حدود 45 درصد شده است. محتوی کلروفیل a و b کاهش معنی داری نداشته ولی محتوای کارتنوئید افزایش نشان داد. میزان پرولین افزایش معنی دار نداشت. در نهایت می توان اظهار کرد که گلابی جنگلی توانست با کاهش برخی از فعالیت های فیزیولوژیک (تبادلات گازی، پتانسیل آبی و محتوای نسبی رطوبت) و افزایش برخی از مولفه های آنتی اکسیدانتی (کارتنوئید) یک دوره 18 روزه بدون آبیاری را متحمل شود ولی بدون شک به مطالعات تکمیلی بویژه اعمال خشکی در عرصه و استفاده از آنالیز بیان ژن ها و پروتئین ها برای تصمیم گیری کلی نیاز است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم طبیعی، رنگیزه های گیاهی، تنش خشکی، گلابی جنگلی، مکانیسم مقاومت
  • حمیدرضا رودی، یحیی همزه، اعظم برهانی صفحات 111-119
    در این تحقیق، جهت تشکیل چندلایه پلیمری (PEM) با نانوفناوری لایه به لایه (LbL)، الیاف بازیافتی (OCC) با لایه نشانی یک در میان نشاسته کاتیونی (CS) و نشاسته آنیونی (AS) هرلایه بمدت 10 دقیقه در pH خنثی تیمار شدند. برای مقایسه با تیمار مکانیکی پالایش، خمیر با کوبنده والی با 25 دقیقه تا درجه روانی حدود 291 میلی لیتر (CSF) پالایش شده، از هر دو نوع خمیر پالایش شده و تیمار شده کاغذهای دستی با وزن پایه (g/m2 60) تهیه و ویژگی های آنها مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با تشکیل چندلایه، بار سطح الیاف در پتانسیل زتای مثبت و منفی بیشتری نسبت به پالایش اتفاق می افتد و این امر امکان جذب الکترواستاتیک ذراتی همچون نشاسته کاتیونی را افزایش می دهد. با پالایش خمیر OCC تا درجه روانی 291 میلی لیتر (CSF)، دانسیته کاغذ 545/0 گرم برسانتی مترمکعب، اندیس مقاومت به کشش آن N.m/g 92/37 و مقاومت خمشی mN 2/12 اندازه گیری شد. در حالیکه در سیستم های چندلایه CS/AS، مقاومت ها بدون افزایش قابل ملاحظه دانسیته، بیشتر شده است. در سیستم چندلایه CS/AS و در لایه هفتم، دانسیته کاغذ g/cm3445/0، مقاومت کششی N.m/g 51/33 و مقاومت خمشی mN 4/21 اندازه گیری شده است. با افزودن نمک کلرید سدیم 001/0 مولار (هدایت الکتریکی μS/cm 140) به سیستم چندلایه CS/AS، این مقادیر بترتیب g/cm3472/0، N.m/g 65/36 و mN 6/25 اندازه گیری شد. بنابراین این نتایج نشان می دهد که سیستم های چندلایه ها (CS/AS PEMs) بلحاظ بهبود مقاومتها، قابل مقایسه و رقابت با تیمار مکانیکی پالایش می باشد.
    کلیدواژگان: پالایش، مقاومت خمشی، نشاسته کاتیونی و آنیونی، چندلایه های پلیمری، الیاف بازیافتی
  • رضا اولادی، سعیده نصیریانی، افشین دانه کار، کامبیز پورطهماسی صفحات 121-131
    با آنکه در سال های اخیر بررسی تاثیر سطح تراز آب زیرزمینی بر رویش قطری توسکای قشلاقی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است ولی تفسیر دقیق این نتایج نیاز به بررسی اثر مستقل عوامل اقلیمی بر پهنای حلقه رویش و دیگر ویژگی های آناتومی چوب این گونه دارد. از این رو در این پژوهش، نحوه تاثیر عوامل اقلیمی بر رویش درختان و وبژگی های آوندی توسکای قشلاقی در رویشگاه پارک جنگلی شهرستان آستارا بررسی شد. در این رویشگاه، 11 اصله درخت انتخاب شده و پس از آماده سازی های اولیه، مقطع عرضی دو یا سه باریکه مغز به پوست هر درخت اسکن شدند. پس از تمایز حلقه های رویشی، با استفاده نرم افزار پردازش تصویر، پهنای حلقه رویشی و چند ویژگی آوندی در 20 حلقه رویشی آخر هر درخت اندازه گیری و ارتباط شان با عوامل مختلف اقلیمی در بازه های ماهیانه، فصلی و سالیانه بررسی شد. نتایج نشان دادند که در بازه های بلندمدت، تنها اندازه آوندها همبستگی معنی داری با متغیرهای آب و هوایی دارد. در این رویشگاه، بارندگی موجب بزرگ تر شدن اندازه آوندها شده و افزایش شدت تبخیر آب، اندازه آوندها را کاهش می دهد. به علت عدم وجود گرایش سنی در سری های زمانی ویژگی های آوندی و همبستگی های بیشتر و قوی تر این ویژگی ها (بخصوص اندازه و فرآوانی آوندها) با تغییرات ماهیانه اقلیمی، استفاده از این ویژگی ها در پژوهش های اقلیم شناسی درختی بر روی این گونه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اقلیم، آناتومی چوب، پهنای حلقه رویش، ویژگی های آوندی
  • علیرضا سوخته سرایی، سحاب حجازی، لعیا جمالی راد، محمد احمدی، سید بهنام حسینی صفحات 133-145
    در این پژوهش ویژگی های فیزیکی و مکانیکی چندسازه های پلی پروپیلن تقویت شده با خمیرکاغذهای شیمیایی سولفیت قلیائی-آنتراکینون، سودا-آنتراکینون و مونواتانول آمین-آنتراکینون و همچنین مکانیکی باگاس که تحت عنوان چندسازه های خمیرکاغذ –پلاستیک شناخت می شوند مورد مطالعه واقع گردیدند و نتایج حاصله بین چندسازه های خمیرکاغذ-پلاستیک و چندسازه های تولید شده با آرد باگاس که به عنوان چندسازه های چوب-پلاستیک مد نظر قرار می گیرند مورد مقایسه قرار گرفتند. نسبت ماده زمینه (پلی پروپیلن) به ماده تقویت کننده (خمیرکاغذ) 50 به 50 در نظر گرفته شد. نتایج نشان دادند که فرآیند خمیر کاغذ سازی بطور معنی داری مدول الاستسیته، مقاومت کششی، مقاومت خمشی و مقاومت به ضربه چندسازه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این، چند سازه های حاوی خمیر کاغذهای شیمیایی، مقاومت و پایداری ابعاد بیشتر و جذب آب کم تری نسبت به چندساز های حاوی خمیر کاغذهای مکانیکی دارا بودند. در مقایسه با چندسازه چوب-پلاستیک جذب آب چند سازه های خمیر کاغذ به شدت کاهش و پایداری ابعاد آنها افزایش یافت. در کل نتایج نشان دهنده بهبود ویژگی های مقاومتی و فیزیکی در چندسازه های خمیرکاغذ- پلاستیک در مقایسه با چند سازه های چوب- پلاستیک می باشد.
    کلیدواژگان: پلی پروپیلن، چندسازه، خمیر کاغذ، ماده لیگنوسلولزی، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • مجید محمدپور کلیجی، قنبر ابراهیمی، مهدی فائزی پور صفحات 147-160
    این مطالعه در دو بخش شامل محاسبه دورریز برشهای رایج گرده بینه در ایران و ارائه روش نوین برش انجام گردید. شیوهای سنتی برش با توجه به عدم امکان خروج گرده بینه از جنگل با ضایعات بالا انجام می گردید. اخیرا با توسعه واحدهای چوب بری و اجرای طرح بهره برداری جنگل، تغییر شیوه های قدیمی برش ضروری می باشد. جهت محاسبه دورریز برشهای رایج، اندازه های مقطوعات چوبی از واحدهای بزرگ چوب بری جمع آوری گردید. با استفاده از نرم افزار اتوکد 14 و با شبیه سازی برش گرده بینه به ابعاد سنتی و ابعاد با اندازه اسمی، حجم مقطوعات استحصالی از گرده بینه در دو روش قدیم و روش پیشنهادی جهت برآورد بازده برش محاسبه گردید. استحصال چوب آلات رایج با شیوه های سنتی قامه کردن و چهار تراش با بازده برش به ترتیب 60/6 درصد و 51/9 درصد انجام می گردد و جهت مصرف این مقطوعات در ساخت مصنوعات چوبی برش ثانویه با بازدهی 60 درصد انجام می گردد. با احتساب مجموع دو برش بازده کل به 33/7 کاهش می یابد. در روش جدید برش با بررسی آمار اندازه های نهائی اجزاء مصنوعات چوبی، به روش مهندسی معکوس اندازه های اسمی ضخامت چوب آلات تر با احتساب میزان همکشیدگی و رنده در دامنه 1/4 تا 6/7 سانتیمتر محاسبه گردید. با برش گرده بینه به ابعاد اسمی، بازده برش 75/3 درصد محاسبه گردید. لذا استفاده از روش جدید برش بعنوان جایگزین روش سنتی با افزایش بازدهی برش بمیزان 41/6 درصد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ابعاد خارج از اندازه، اندازه های اسمی، چوب آلات، چوب بری، چهار تراش، قامه کردن، گرده بینه
  • هاجر رئیسی نافچی، مجید عبدوس، سعید کاظمی نجفی، رحیم محبی گرگری صفحات 161-171
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر استفاده از ذرات نانورس و پلی پروپیلن اکسیدشده به عنوان سازگارکننده بر مقاومت کامپوزیت چوب پلاستیک در برابر قارچ پوسیدگی سفید انجام گرفت. ابتدا به منظور تهیه پلی پروپیلن اکسیدشده، پلی پروپیلن در مجاورت اکسیژن هوا در مدت زمان 2 ساعت در دستگاه مخلوط کن داخلی اکسید شد. سپس با مخلوط مواد (الیاف چوب، پلی پروپیلن، ذرات نانورس و سازگارکننده) با نسبت های مشخص در مخلوط کن داخلی، صفحات کامپوزیت چوب پلاستیک در ابعاد 3mm 2×150×150 با استفاده از پرس گرم آزمایشگاهی تهیه گردید. در ادامه، آزمون پوسیدگی با استفاده از قارچ مولد پوسیدگی سفید به نام رنگین کمان (Coriolus versicolor) انجام گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از نانو رس باعث افزایش مقاومت به پوسیدگی نمونه ها و کاهش وزن آن ها در اثر این نوع تخریب گردید. هم چنین، تیمارهای فاقد سازگارکننده نسبت به تیمارهای دارای سازگارکننده از کاهش وزنی بیش تری برخوردار شدند. بررسی نوع فازها و مورفولوژی کامپوزیت حاوی ذرات نانورس به کمک پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی انتقالی نشان داد که توزیع ذرات نانورس در زمینه پلیمری از نوع ساختار بین لایه ای بوده که این امر خود گواهی بر پایداری بهتر این دسته از کامپوزیت ها در برابر حمله قارچ رنگین کمان است.
    کلیدواژگان: پلی پروپیلن اکسیدشده، چوب پلاستیک، سازگارکننده، قارچ رنگین کمان، نانورس
  • الهام نوروزی، بهبود محبی صفحات 173-184
    در این پژوهش تاثیر نانو روی، نانو کیتوزان، کیتوزان، روغن سیلیکون و روغن بزرک در میزان تغییر رنگ، زبری سطح و ترشوندگی چوب نسبت به آب مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تخته هایی از چوب راش به ابعاد 20×10×2 سانتی-متر تهیه گردیدند و با مواد ذکر شده پوشش داده شدند. آزمون های رنگ سنجی، زاویه تماس و زبری سطح بر روی نمونه ها پیش و پس از پوشش دهی انجام گرفتند. نتایج رنگ سنجی نشان دادند که در همه ی نمونه ها پس از پوشش دهی تغییررنگ در سطح چوب روی می دهد و نمونه ها تیره تر می گردند. اندازه گیری زاویه تماس هم بیانگر این مطلب بود که سطح چوب پس از پوشش دهی آب گریزتر می شود. نمونه هایی که با کیتوزان پوشش داده شدند از کم ترین تغییر رنگ برخوردار بودند و نمونه-های پوشش داده شده با روغن سیلیکون تغییر رنگ بیش تری در مقایسه با دیگر پوشش ها داشتند.
    کلیدواژگان: زاویه تماس، تغییررنگ، زبری سطح، نانو روی، نانو کیتوزان، کیتوزان، روغن سیلیکون
  • الیاس افرا، مهرناز اسکندری، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحات 185-197
    این تحقیق با هدف بهبود ویژگی های ضدمیکروبی و جذب آب کاغذهای بهداشتی صورت پذیرفت. بدین منظور ابتدا نانورس مونت موریلونیت با نام تجاری بنتونیت (دارای ساختار لایه ای بوده که ضخامت لایه ها نانومتری می باشد) با استفاده از هموژنایزر (دستگاه همگن ساز آزمایشگاهی) برای دستیابی به سیستم کلوییدی پایدار با ابعاد تمام نانومتری فراورش گردید. سپس در تولید کاغذ از سطوح وزنی مختلف نانورس خام و نانورس همگن شده استفاده گردید و اثر آن بر ویژگی های ضدباکتریایی (بر علیه دو نوع باکتری اشرشیاکولی و باسیلوس سوبتیلیس) و جذب آب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانورس همگن شده به دلیل سطح ویژه و جذب سطحی بسیار بیشتر، خواص ضدباکتریایی کاغذ را بیشتر بهبود داده است. از طرفی اثر این ماده بر کاهش رشد باکتری باسیلوس بیشتر از باکتری اشرشیاکولی بوده است. هم چنین با افزودن نانورس، میزان جذب آب کاغذها افزایش یافت و نانورس همگن شده در مقام مقایسه، جذب آب بیشتری را از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: بنتونیت، جذب آب، کاغذهای بهداشتی، ویژگی ضدمیکروبی
  • محمد شمسیان، طه سخندان، حمیدرضا منصوری، علی بیات کشکولی صفحات 199-214
    پانل های ساندویچی چوبی دارای ویژگی های خاصی هستند که مهم ترین آن را می توان مقاومت مکانیکی بالا نسبت به وزن پایین پانل ها نام برد. این پانل ها می توانند جایگزین مناسبی برای سیستم-های سنتی ساختمان در ایران باشد. هدف این پژوهش بررسی خصوصیات مکانیکی پانل ساندویچی سبک وزن ساخته شده از پسماند ساقه آفتابگردان و ضایعات لایه صنوبر است. به این منظور از چسب ملامین/اوره فرمالدئید با نسبت های (20:80، 35:65، 50:50) و خرده های ساقه آفتابگردان و ضایعات لایه صنوبر با نسبت اختلاط (0:100، 25:75، 50:50، 75:25، 100:0) و لایه صنوبر 8/1 میلیمتری برای سطوح پانل و پرس یک مرحله ای در ساخت پانل ها استفاده شد. آزمون های مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی و مقاومت به فشار موازی الیاف به ترتیب مطابق با استاندارد ASTM آییننامه C393، D1037 و C364 انجام شد. نتایج آزمون های مکانیکی توسط تجزیه واریانس و گروه بندی میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن با سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر این بود که با افزایش نسبت ملامین به اوره فرمالدئید مقاومت ها به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرد. پانل ها با مغزی خالص ساقه آفتابگردان و لایه صنوبر به ترتیب بیشترین مقادیر مقاومت خمشی 19 و 25 مگاپاسکال، مدوال الاستیسیته 6003 و 8004 مگاپاسکال و چشبندگی داخلی 31/0 و 43/0 مگاپاسکال را به دست آوردند. در رابطه با مقاومت به فشار موازی الیاف پانل ساندویچی با مغزی خالص ساقه آفتابگردان با 9/6 مگاپاسکال بیشترین مقاومت را داشت و با افزایش نسبت اختلاط ساقه آفتابگردان با خرده لایه صنوبر در مغزی مقاومت ها کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پانل ساندویچی، پانل سبک وزن، خصوصیات مکانیکی، ساقه آفتابگردان، ملامین، اوره فرمالدئی
  • محمدحسین کربلایی اسمعیل، احمد جهان لتیباری، سید محمد جواد سپیده دم، مهران روح نیا صفحات 215-224
    در این تحقیق سینتیک لیگنین زدایی سودا-اکسیژن الیاف کارتن کنگره ای کهنه با استفاده از 18 درصد هیدروکسید سدیم (مبنای وزن خشک الیاف) دما در سه سطح 145، 165، 175 درجه سلسیوس و زمان در دوره ی زمانی 15 دقیقه ای بین صفر الی 150 دقیقه بررسی شده است. درصد خشکی خمیر کاغذ به مقدار 10 % و فشار اکسیژن به میزان 6 بار ثابت انتخاب شده است. در حین پخت و در دوره های زمانی مورد بررسی روند کاهشی عدد کاپا برای محاسبه سرعت لیگنین زدایی و ضرایب سینتیک تعیین گردید منحنی کاهش لیگنین دارای دو شیب مجزا از یکدیگر بود که نشان دهنده ی دو فاز لیگنین زدایی است. فاز اول، لیگنین زدایی توده ای است، که شیب نزولی تندی دارد و فاز دوم که با شیبی ملایم تراتفاق می افتد، فاز لیگنین زدایی باقیمانده می باشد.، شیب منحنی هر فاز، به صورت، معادله ی خطی محاسبه شده و پس از حل دو معادله ی مربوطه، نقطه ی تلاقی بین آنها که نشان دهنده ی تغییر فاز است مشخص گردید. اثر لیگنین زدایی با اکسیژن، در ابتدای واکنش شدید بوده و با افزایش زمان رو به کاهش گذاشته است. نتایج این بررسی نشان داد که در 45 دقیقه ی ابتدایی فرایند، تاثیر عوامل بر عدد کاپای خمیرکاغذ در زیادترین حد بوده و حداکثر لیگنین زدایی در این محدوده اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: لیگنین زدایی، سودا، اکسیژن، سینتیک، عدد کاپا، فاز توده ای، فاز باقیمانده
|
  • Seyed Mohammad Moein Sadeghi, Pedram Attarod, Thomas Grant Pypker, Vilma Bayramzadeh Pages 1-13
    Recently, the most important topic in water management was to determine the effects of urban forests and green space on partitioning gross rainfall (GR) into the rainfall interception (I), stemflow (SF), and throughfall (TF). The main aim of this research was to quantify the seasonal variations [Growing Season (GS), and Non-Growing Season (NGS)]) in I by individual Fraxinus rotundifolia trees in the Chitgar Forest Park located in a semiarid climate zone of Iran. From the September 2012 to September 2013, GR and TF were collected through 6 and 12 rain-gauges, respectively. I was calculated as the difference between GR and TF. Fifty rainfall events were recorded and the cumulative GR was measured 156.0 mm. Over the study period, GS, and NGS, I ranged 19.4%, 23.0%, and 16.2%, respectively. Significant positive correlations were observed between I and GR over study period (R= 0.862), GS (R= 0.862), and NGS (R= 0.950) (p
    Keywords: Fraxinus rotundifolia, rainfall interception, semiarid climate, seasonal variability, water resource management
  • Zahra Nouri, Mahmoud Zobeiri, Jahangir Feghhi, Mohammad Reza Marvie Mohadjer Pages 15-27
    This study aims at analyzing spatial pattern and associations of Fagus oriantalis Lipsky in different vertical classes in intact beech forests. Data collection was done in 25 ha plot in Gorazbon district of Educational and Experimental Forests of University of Tehran. Species and DBH of all trees with DBH > 7.5 cm were recorded. The location of each tree was determined using azimuth and distance method in order to map the tree positions. Height of trees was calculated using diameter – height model developed for Gorazbon district. Trees were then divided in 4 Height classes: 25 m (U). Univariate O-ring statistic was used to analyze the spatial patterns of Fagus orientalis at different tree height classes, and the bivariate O-ring statistic was used to analyze interspecies spatial associations among these height classes. Programita software was used for all analysis. Results showed spatial pattern of Fagus orientalis in height class (S) was clustered. In height class (L) spatial pattern was clustered up to distance of 21 m and then changed to random pattern. In height class (M) spatial pattern was aggregated up to distance 8 meter and then changed to random pattern and in height class (U) Fagus orientalis showed random spatial pattern in all distances. Bivariate O-ring analysis showed positive correlation between trees at height class (S) and other height classes up to 30-40 m. Present study showed application of O-ring statistic in vertical structure analysis of forest ecosystems.
    Keywords: Fagus orientalis Lipsky, Kheyroud forestOring function, spatial associations, spatial point pattern, vertical structure
  • Somayeh Karamirad, Ehsan Abdi, Baris Majnounian, Vahid Eemad, Hormoz Sohrabi Pages 29-40
    Road construction is one of the effective factors for ecological changes which affects diversity and species composition in forest roads edges. This research was performed in Kheirud forest to evaluate herbaceous diversity and tree regeneration establishment in different distances from road edge. For this purpose, we sampled herbaceous and tree species regeneration in 0,5,10,25, 50 and 100 m distances from road in down and up-hill sides. Biodiversity indices (Shannon and Simpson), richness index (species number )s)) and evenness index (Pielou) were calculated to determine the degree and magnitude of road effects on herbaceous and regeneration diversity. The results showed that, the species diversity, richness and evenness indices were not significantly related to down and up slope while these attributes were significant to distance from the road. Distance from road edge was a significant factor which affect composition and distribution of herbaceous plants and tree regenerations. In road edges, the first plots (0, 5, 10 m distance) had significantly greater number of light demanding species like Rubus hirtus, Carex remota ,Sumbucus ebulus , Acer velutinum and Alnus glutinosa than interior plots. Based on results, among the environmental factors, light condition was major determinant of species distribution and abundance of road to forest interior gradient. These results are expected to provide critical information for decision makers to design carefully and appropriate forest roads to minimum damages of habitats to establishment of regeneration and also help to select the proper species bioengineering
    Keywords: Evenness, Diversity, Forest roads, Herbaceous plants, Richness, Tree regenerations
  • Kazhal Manoochehri, Anoushiravan Shirvany, Pedram Attarod, Yahya Khodakarami Pages 41-49
    The ability of trees to trap dusts convinces their use for preventing the transport of dust over longer distances. This ability is increasingly important in threatened areas with dust invasion. The purpose of this study was to compare the size and distribution of particles deposited on the leaves surface of Fraxinus rotundifolia, Platanus orientalis, and Robinia pseudoacacia trees, in Paveh, west of Iran. Leaf samples were collected randomly from different heights of 10 individual trees in four main directions and washed thoroughly by distilled water. Dust particles of the solutions were dried-oven. Measurement particles of dusts were done by a particle size distribution instrument, Fritsch analysette22. The measurement of particle size distribution showed that the particles deposited on the leaves surface ranged form 0.65 to 105 micron. orientalis was more effective for dust-retaining particles size less than 10 micron (PM 10) in compare to F. rotundifolia and R. pseudoacacia. The results of this study will open up an avenue for identifying and selecting the appropriate trees for plantation in endangered areas by dusts according to the type, size and distance from the emission source.
    Keywords: Fraxinus rotundifolia, Kermanshah, particle size, Platanus orientalis, Robinia pseudoacacia
  • Seyedeh Kosar Hamidi, Manucher Namiranian, Jahangir Feghhi, Morteza Shabani Pages 51-60
    One of the most important information in urban forestry is acquaintance of urban landscape’s area or proportion. Nowadays, in several countries variable methods are used to achieve this aim. Since there is not any complete method to study urban forest’s status in IRAN, it is impossible to exert authentic management for these resources. Hence, in this research, sampling methods and Ikonos satellite imagery in Google Earth software were used to assess the area of road trees’ canopy cover for evaluating the accuracy of satellite images in road trees’ canopy cover estimation. Besides, random sampling was used as the base of comparison, the crown of trees’ in street margins was calculated. Afterwards, canopy of these trees in satellite images scale 1/2000 was accounted. In this study, the georeference and perform the geometric correction of the image in ENVI software, environment action provide cover and area of each of the trees on the street. The results of double t-test showed (df = 118, t =1.69) that the outcomes of two calculation methods do not have any significant difference (95%). Also the result of regression analysis showed that satellite images usage in road trees’ crown is become (R2=0.95). Thereupon, with results of this research assessing urban forest canopy cover using Ikonos satellite imagery in Google Earth software can be proposed to calculate the total canopy cover of road trees and optimum management of them and increased awareness of changes in these valuable resources in short periods of time.
    Keywords: Canopy cover, Street margins trees, Ikonos satellite, urban landscape, sampling
  • Fatemeh Ranjbar, Kambiz Taheri Abkenar, Kiomars Sefidi, Ali Omidi Pages 61-71
    The establishment and survival of seedlings is one of the main objectives of forest management which ensures continues production. The aim of this article is the investigation of dead trees effect on beech and hornbeam seedlings in Masal's forests. For this reason, 30 dead trees were selected, and the control trees were selected in four aspects around the dead trees. They were the same as dead trees in terms of species and diameter. In general, 30 and 120 sampling plots were taken around dead trees and control trees, in respectively. The quantity and quality (crown equality, multi trucks and verticality) of seedlings were recorded. In addition, the volume of dead trees were assessed by measuring their diameter and height, and also their decay classes were investigated. According to the results, abundance of seedlings doesnt significantly differ among decay and canopy coverage classes, whereas dead tree's diameter classes significantly effect on seedlings abundance. The forked seedlings were significantly higher than other forms of stem growth. Abundance of seedlings, in terms of quantity and quality (the forked) around the dead trees, showed significant differences with control trees. Based on the finding of this research and the overall impact of dead trees on regeneration, it is recommended that large dead trees be considered as a seedbed in the management of natural regeneration in the forest stands.
    Keywords: dead trees, forest stands, oriental beech, regeneration, silviculture of beech
  • Pedram Ghadiripour, Mohsen Calagari, Mohammad Hassan Saleheh Shushtari, Omid Esmailzadeh Pages 73-85
    Populus alba because of fast growing and relatively adapting to dry and semi-dry climate conditions and P.euphratica because of salt tolerating are important as native species. Cuttings of 18 clones (P.alba x P.euphratica), a single reciprocal crossed clone (P. euphratica x alba) and 2 other P. alba clones were planted, surveyed under a RCBD with 3 replications each of which including 10 individuals per plot in Kushkak research station during February 2010. Germination percentage (GP), collar diameter (CD) and height (H) were measured early and late 1st growing season, respectively. 9 morphometric characteristics of randomly collected 30 leaf samples were also measured in the middle of the 2nd growing season. ANOVA showed significant differences among all investigated traits except for GP. During the two-year experiment, P.euphratica x P.alba 44/9 with 6.75 m H and 6 cm CD, and P.alba 58/57 with 2.51 m H and 2.1 cm CD had maximum and minimum growth respectively. Furthermore, PCA showed P.euphratica x P.alba 44/9 was completely different from other hybrids because of correlating with 9 out of 14 investigated traits, therefore P.euphratica x P.alba 44/9 was evaluated the best poplar hybrid during the two-year study in climatic conditions of north of Khouzestan province.
    Keywords: growth traits, hybrid, Khuzestan, morphological traits, P. alba, P. euphratica
  • Hassan Pourbabaei, Ramin Naghdi, Mahdeh Nouri Pages 87-96
    In order to evaluate the effects of forest road on regeneration and vegetation composition in district No. 2 Shafaroud, a road was selected with the length of 400 m that the altitude, aspect, slope variations and species composition were similar. Five transects in right and 5 transects in left side of road, were established as perpendicular. In each transect 5, 15, 25 and 35 m distances were determined from the road edge. Type and number of regeneration species of trees and shrubs in 100 m2, and type and cover percentage of herbaceous species with using minimal area method were recorded in 64 m2. Herbaceous species was classified into two groups using Two-Way Indicator Species Analysis: Primula heterochroma and Lolium temulentum L. - Rumex conglomerates. Results indicated that species composition of plots in road edge was difference in comparing with plots of inside the forest and they were classified into two separate groups. Among the regenerations Alnus subcordata had significant difference in term of abundance between different distances from the edge of the road. This species had more abundance in the edge of the road. The results of the present study would be useful for evaluating ecological effects of roads on sites with similar conditions.
    Keywords: forest road, Jaccard's index, regeneration, two way analysis, vegetation
  • Mehrdad Zarafshar, Moslem Akbarinia, Seyed Mohsen Hosseiny, Mehdi Rahaie Pages 97-110
    Trees are an important source of wild germplasm for sustainable forestry. Wild pear germplasm (Pyrus boisseriana) was collected from a forest ecosystem and resistance potential to drought stress was surveyed in a greenhouse. In six-month seedlings, signs of leaf rolling appeared after 18 days without water (drought simulation). Gas exchange parameters, such as net photosynthesis, stomatal conductance, and transpiration, decreased with increasing drought over the time. Decreasing net photosynthesis caused negative effects on growth and leaf expansion and caused the seedlings to drop their leaves. In contrast, however, there was no effect of drought on root and shoot biomass, compared to control plants. Mean xylem water potential was -0.66 and -2.22 for control and stressed seedlings respectively. The Xylem water potential led to decreasing of RWC (%) and finally electrolyte leakage increased by 45%. We did not observe any negative effect of drought on chlorophylls a and b, but the carotenoid content increased. We found no increase in the proline content of the stressed plants. Finally, wild pear are able to tolerate drought for about 18 days, by decreasing some physiological parameters (gas exchange, xylem water potential, and relative water content), and by increasing some antioxidant systems like carotenoid . Additional research, but with field populations, and with studies of gene and protein expression, are necessary before wild pear can be used as a source of germplasm.
    Keywords: Wild pear, wild ecosystem, drought stress, pigments, resistance mechanism
  • Hamid Rudi, Yahya Hamzeh, Azam Borhani Pages 111-119
    In this study, in order to constitute polyelectrolyte multilayers (PEM) using Layer-by-Layer nanotechnology, recycled fibers were subsequently treated with cationic starch (CS) and anionic starch (AS) multi-layers each layer conducted at neutral pH for 10 minutes. Also, to compare with mechanical of refining, the pulp was refined for 25 minutes to the freeness of about 291 mL.CSF using Valley beater, and finally, handsheets (60 g/m2) were made from both types of refined and unrefined pulps and its characteristics were evaluated. The results showed that with PEM forming the charge inversion of fiber surface took place in higher value of zeta potential compare to the refining, led to increase the electrostatic absorption of particles like cationic starch. In consistent with above result, with beating of OCC pulp to the freeness of 291 mL.CSF with paper density of 0.545 g/cm3, tensile index and bending resistance were measured 37.92 N.m/g and 12.2 mN respectively. However, in CS/AS multilayer systems paper strength has dramatically increased without significant increase of density. In CS/AS multilayer system at 7th layer, density 0.445 g/cm3, tensile index, 33.51 N.m/g and bending resistance, 21.4 mN were measured. Adding 0.001M NaCl (conductivity, 140μS/cm) to the CS/AS multilayer system these values were measured 0.472 g/cm3, 36.65 N.m/g and 25.6 mN, respectively. Therefore, these results indicated that CS/AS PEMs systems are comparable and competitive with beating or refining from strength improvement point of view.
    Keywords: Beating, bending resistance, cationic, anionic starch, polyelectrolyte multi, layers, recycled fibers
  • Reza Oladi, Saeedeh Nasiriani, Afshin Danekar, Kambiz Pourtahmasi Pages 121-131
    Although in the recent years, the effect of ground water level on radial growth of black alder has attacked attentions of scientist but to comprehensively interpret the results of such studies, we need to investigate the independent influence of climate on ring width and other wood anatomical features of this species. Hence, in current study, the influence of climatic factors on the annual ring width and some vessel features of black alder were investigated in a Forest Park located in Astara (northeast of Iran). In this site, 11 trees were selected and after preparations, cross sections were scanned from two or three pith-to-bark strips of each tree. After distinguishing the growth rings, tree ring width and some quantitative vessel features were measured in the last 20 growth rings of each tree using an image analyzing software and their relations with different climatic factors were studied in the monthly, seasonally and yearly scales. Results indicated that in long term scales, only average vessel lumen area show a statistically meaningful correlation with meteorological parameters. In this site, rainfall increased the vessel size while evaporation rate had a negative effect on this feature. Since there was no age trend in vessel related chronologies and the greater strength and number of found correlations with monthly climate, these features can be suggested to be used in dendroclimatological studies using this species.
    Keywords: climate, tree, ring width, vessel features, wood anatomy
  • Alireza Sukhtesaraie, Sahab Hedjazi, Loya Jamalirad, Mohammad Ahmadi, Seyyed Behnam Hosseini Pages 133-145
    In this study , the physical and mechanical properties of polypropylene composites reinforced with bagasse alkaline-Sulfite-Anthraquinone, Soda-Anthraqouinone, Monoethanolamine-Anthraquinone chemical pulps and mechanical pulp (CMP) known as Pulp-Plastic Compostes (PPC) were investigated and the results were compared among PPCs and with polypropylene composites reinforced with bagasse flour known as Wood-Plastic Composite (WPC) . The ratio of the matrix (polypropylene) to reinforcement agent (pulp) was 50/50. The results showed that elastic modulus, tensile strength, bending strength and impact strengths of the produced composites were influenced by the pulping processes significantly. Furthermore, the composites which contained chemical pulps had higher strength and dimensional stability as well as less water absorption than that of containing mechanical pulp. In comparison to WPCs , the water absorption and dimensional stability of PPCs decreased and increased, respectively. Generally, the results showed very superior physical and mechanical properties in pulp - plastic composites than flour bagasse- plastic composites.
    Keywords: Polypropylene, Composite, Pulp, Lignocellulosic Material, Mechanical, Physical Properties
  • Majid Mohammadpoor, Ghanbar Ebrahimi, Mehdi Faezipoor Pages 147-160
    This study was accomplished in Iran to investigate waste of common log sawing methods and to propose new sawing method. The old methods were performed due to difficulties on carrying logs out of forest. It seems necessary to change old methods due to development of sawmills and forest harvesting plans. The dimensions of wood products were collected to calculate the waste of old sawing methods . The computer software , Autocad 14, was used to simulate sawing base on old sizes and nominal sizes and then the volumes of wood products were calculated to estimate the yields for old methods and new methods. The yields of two old sawing methods, Double Taper Sawing and Square sawing, were respectively estimated 60.6 percent and 51.9 percent. The waste of resawing to manufacture wood products was estimated 60 percent so that total yield of sawing and resawing was reduced to 33.6 percent. In new method base on reverse engineering nominal sizes of wet lumber thickness were estimated between 1.4 centimeter and 6.7 centimeter by adding contraction and sanding factors to final dimensions of wood products. After sawing logs to nominal thickness and producing lumber with nominal width between 1.4 centimeter and 21.9 centimeter, yield of sawing to manufacture wood products with nominal dimension was estimated 75.3 percent by this study, so this new method is offered as a best choice with ability to increase yield up to 41.6 percent.
    Keywords: double toper sawing, log, lumber, nominal sizes, oversizing, sawmill, square sawing
  • Hajar Nafchi, Majid Abdouss, Saeed Najafi, Rahim Gargari Pages 161-171
    The purpose of this study was to evaluate effects of Nano-clay particles and oxidized polypropylene as compatibilizer on the decay resistance of wood plastic composite against Coriolus versicolor fungi. In order to provide oxidized polypropylene as compatibilizer, polypropylene was oxidized in the presence of air oxygen in 2 hours by internal mixer. Afterwards, wood fibers, polypropylene, Nano-clay particles and oxidized polypropylene as compatibilizer with certain ratio were mixed in an internal mixer and were pressed into plates of 150×150×2 mm3 nominal dimensions by using a laboratory hydraulic hot press., Then, carry out the decay test by using a white rot fungus as Coriolus versicolor . Results showed that the weight loss of composite due to decay was proportional to the Nano-clay particles percentage, So that the increasing the percentage of Nano-clay particles from 0% to 4% were associated with Less weight loss and decay. As well as, the samples without compatibilizer showed more weight loss and decay in comparison with those having compatibilizer. Morphology of the composites containing Nano-clay particles are evaluated by using X-ray diffraction and transmission electron microscopy which results demonstrated that distribution of Nano-clay particles in the field of the polymer was intercalation typeSo this is an approval on better stability of this class of composites against Coriolus versicolor fungi.
    Keywords: compatibilizer, coriolus versicolor, Nano, clay, oxidized polypropylene, wood plastic composite
  • Elham Nowrouzi, Behbood Mohebby Pages 173-184
    Any effects of wood coating with different compounds as nano-zinc, nano-chitosan, chitosan, silicon oil and flaxseed oil on surface properties as; wood color change, surface roughness and wettability were studied in the current research work. For this purpose, sample boards of beech wood were cut into sizes of 2×10×20cm. The specimens were coated with the noticed coatings and tested for colorimetric, surface roughness and water contact angle before and after coating procedure. Results revealed that wood color is changed to quite darker due to coating with varying amounts. Wood surface became resistance to water absorption due to increased wettability. Chitosan coated samples showed less color changes in comparison with silicon oil coated ones which were quite darker.
    Keywords: contact angle, discoloration, surface roughness, wettability, nano Zinc oxide, nano chitosan, chitosan, silicon oil
  • Elyas Afra, Mehrnaz Eskandari, Mohammadreza Dehghani Firouz, Abadi Pages 185-197
    This study was conducted to enhance the antimicrobial properties and water absorption of sanitary papers. For this purpose, Montmorillonite nano clay with Bentonite brand (Has a layered structure in which its thickness is Nano metric), was processed with homogenizer to achieve a stable colloidal system with nanometer dimensions of particle size. Then, different weight levels of raw and homogenized nano clay were used to manufacture the paper and its effect on the antibacterial properties (Against both Escherichia coli and Bacillus subtilis) and water absorption were evaluated. Results showed that homogenized nano clay improved the antibacterial properties of paper due to much more adsorption and its specific surface. On the other hand, the effect of this substance on the growth reduction of Bacillus bacteria was more than Escherichia coli bacteria. Also, water absorption of papers increased with the addition of nano clay and homogenized nano clay. Also the effect of homogenized nano clay on this parameter was greater.
    Keywords: Bentonite, water absorption, sanitary papers, antimicrobial properties
  • Mohammad Shamsian, Taha Sokhandan, Hamidreza Mansouri, Ali Bayatkashkoli Pages 199-214
    Light weight wood base sandwich panels have some special properties and their most important properties is high mechanical strength with its light weight. These panels can replace instead of traditional structural systems in Iran. The purpose of this paper is investigating the mechanical properties of light weight wood base sandwich panels that have made from sunflower stalk wastes and particles of poplar layers. So, Melamine Urea formaldehyde resin with ratio of (20:80, 35:65, 50:50), particles of sunflower stalk and poplar layers wastes with composition ratio of (0:100, 25:75, 50:50, 75:25, 100:0) and poplar layer with 1.8 millimeter was made for surfaces of panel and manufactured in one step press. Mechanical test such as modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bonding, compression parallel to board plane were made according to ASTM standards. Results of tests were analyzed through the analysis of variance and classification of averages according with Duncan method tests with reliability of 95 percent was made. As a result, the mechanical strengths improve with increasing of melamine-urea formaldehyde ratio. Panels with pure sunflower and poplar obtain respectively the highest bending strength 19 and 25 MPa, modulus of elasticity 6003 and 8004 MPa and internal bond 0.31 and 0.43 MPa. In conjunction with the parallel pressure resistance, sandwich panels with a core of pure sunflower stalks with 6.9 MPa was the most resistant. Also strengths have reduced with increasing the sunflower stalks ratio to particles of poplar layers in core layers.
    Keywords: low density panel, mechanical properties, melamineurea formaldehyde, sandwich panel, sunflower stalk
  • Mohammad Hossein Karbalaeiesmaeil, Ahmad, Jahan Latibari, Seyed Mohammad Javad Sepedehdam, Mehran Roohnia Pages 215-224
    The kinetics of old corrugated container (OCC) soda-oxygen delignification was investigated. Three delignification temperatures (145,165 and 175ºC) were applied. The pulping duration was adjusted at 150 minutes and the measurements were conducted at 10 minutes intervals. The pulping consistency, oxygen pressure and active alkali were constant at 10%, 6 bar and 18% NaOH respectively in all pulping trails. At the end of each pulping interval, the kappa number of the pulp was measured, and the kappa number reduction trend was plotted against pulping time. Then delignification rates and coefficients of delignification kinetics were calculated. It was revealed that the delignification proceeded in two different phases, called bulk and residual delignification. Based on the coordinates of both sections, the intersction point was determined as the transition point from bulk to residual delignification. Rate constant coefficient of both bulk and residual delignification are also calculatred. The results of kinetic study showed that when soda-oxygen delignification is applied on OCC, the initial phase of the reaction is very fast, but as the delignification proceeds, the rate of delignification is reduced indicating the residual delignification phase. The results showed that in the initial 45 minutes of the reaction, most of the lignin is removed.
    Keywords: Delignification, Soda, Oxygen, Kinetic, Kappa Number, yield, Bulk Phase, Residual Phase