فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتادم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتادم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/28
  • تعداد عناوین: 18
|
  • جواد میرزایی*، سمیرا دوستکامی، مصطفی مرادی صفحات 549-557
    این تحقیق به منظور شناسایی قارچ های میکوریزی همزیست با گونه های گیاهی در منطقه مانشت و قلارنگ انجام گرفت. برای این منظور 60 قطعه نمونه 400 متر مربعی به روش ترانسکت در منطقه تحقیق پیاده و در داخل آنها با استفاده از چهار میکروپلات 1 متر مربعی، گونه های علفی شناسایی شد. همچنین برای شناسایی قارچ های میکوریزی آربوسکولار در منطقه تحقیق نمونه های خاک از عمق 20-0 سانتی متر جمع آوری شد.
    جداسازی اسپور میکوریزی توسط الک تر و به روش سانتریفیوژ انجام گرفت و سپس قارچ های میکوریز براساس خصوصیات ریخت شناسی اسپور شناسایی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در منطقه تحقیق، 35 گونه قارچ میکوریز متعلق به هفت خانواده و 10 جنس وجود دارد. جنس های Glomus با 48/73 درصد و Entrophospora با 0/1 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را در این منطقه داشتند، علاوه بر این، گونه Glomus rubiforme با 88/33 درصد و گونه Funneliformis mosseae با 1/66 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. همچنین در این مطالعه 44 گونه گیاهی متعلق به 32 جنس و 17 خانواده شناسایی شد. خانواده های Gramineae، Fabaceaeو Compositae فراوان ترین خانواده در بین گونه های گیاهی بودند.
    کلیدواژگان: ایلام، جنگل، قارچ میکوریز، گونه های علفی
  • قاسم رنود، علی اصغر درویش صفت*، منوچهر نمیرانیان صفحات 559-568
    در این پژوهش قابلیت داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 برای برآورد زی توده چوبی روی زمینی درختان توده های راش هیرکانی بررسی شده است. کیفیت تصاویر از نظر وجود خطاهای هندسی و نیز لکه های ابر بررسی شد. پردازش هایی مانند تحلیل مولفه اصلی، تبدیل تسلدکپ، نسبت گیری و ادغام به دو روش تحلیل مولفه اصلی و تبدیل فضای رنگ بر روی تصویر منطقه تحقیق انجام گرفت. 65 قطعه نمونه مربع شکل، هر کدام به ابعاد 45×45 متر در جنگل برداشت شد و از 45 قطعه نمونه برای مدلسازی با استفاده از روش آماری پارامتریک رگرسیون چندمتغیره خطی به روش گام به گام استفاده شد. اعتبارسنجی با استفاده از 20 قطعه نمونه باقی مانده انجام گرفت. بررسی ضریب همبستگی پیرسون بین زی توده روی زمینی در قطعه های نمونه زمینی و ارزش های طیفی متناظر در باندهای اصلی و محاسباتی نشان می دهد که مولفه اول حاصل از تحلیل مولفه اصلی بر روی باندهای 1 تا 7، بیشترین همبستگی را با زی توده روی زمینی دارد. اجرای رگرسیون چندمتغیره خطی به روش گام به گام بین زی توده روی زمینی و تمام متغیرهای دورسنجی نشان داد که این مولفه، موثرترین متغیر در برآورد زی توده چوبی روی زمینی توده های راش در جنگل های منطقه تحقیق است. مدل یک متغیره خطی شامل این مولفه، دارای مقدار ضریب تعیین تعدیل شده 0/122، درصد مجذور میانگین مربع خطای محاسبه شده 14/3 درصد و انحراف 1/18 درصد است. ازآنجا که برآورد و پایش زی توده به طور اجرایی به طور معمول در سطوح کوچک جنگل متداول نیست، خطای مدل را می توان برای برآورد زی توده در سطوح به نسبت وسیع مانند حوضه های آبخیز قابل قبول دانست.
    کلیدواژگان: توده راش، رگرسیون خطی چندمتغیره، زی توده روی زمینی، لندست 8
  • کوروش احمدی، سیدجلیل علوی * صفحات 569-578
    برآورد دقیق توان تولید جنگل، از مولفه های بسیار مهم در مدیریت صحیح منابع جنگلی است. از این رو یکی از وظایف خطیر مدیران جنگل کمی سازی و سنجش اختلاف ها و تفاوت ها در رویشگاه هاست. در مطالعه حاضر ارتفاع غالب گونه راش به عنوان معیاری از کیفیت رویشگاه نسبت به متغیرهای محیطی ارزیابی شد. به این منظور در تیپ هایی که در آنها گونه راش غالب بود، به روش منظم - تصادفی 110 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع پیاده شد و در هر یک از آنها ارتفاع و قطر تمام درختان گونه راش با قطر بیشتر از 7/5 سانتی متر علاوه بر ارتفاع از سطح دریا و درصد شیب و آزیموت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین در مرکز هر قطعه نمونه، از عمق 10-0 سانتی متری، نمونه برداری خاک صورت گرفت و برخی از متغیرهای فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شد. ارزیابی ارتفاع غالب گونه راش با استفاده الگوریتم Random Forest در نرم افزار آماری R نشان داد که متغیرهای درصد رس، ارتفاع از سطح هستند. از طرف دیگر، تابش خورشیدی، درصد نیتروژن، درصد شیب و اسیدیته و جرم مخصوص ظاهری کمترین تاثیر را بر ارتفاع غالب گونه راش دارند. با استفاده از الگوریتم Random Forest بیش از 90 درصد تغییرات توان تولیدی را می توان با استفاده از این متغیرها تبیین کرد.
    کلیدواژگان: ارتفاع غالب، الگوریتم Random Forest، راش شرقی، مدلسازی جنگل
  • حسن پوربابایی*، سپیده سادات ابراهیمی، هادی حیدرنیا صفحات 579-586
    جنگلکاری با گونه های بومی و غیربومی، تاثیر چشمگیری بر تنوع گونه های علفی دارد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر توده آیلان (عرعر) بر تنوع گونه های گیاهی در منطقه ساحلی جوکندان انجام گرفت. تعداد 20 قطعه نمونه با ابعاد 20×20 متر به عنوان قطعات نمونه اصلی از توده آیلان و جنگل طبیعی به روش سیستماتیک تصادفی برداشت شد. سپس میکروپلات هایی با اندازه 16 مترمربع در مرکز هر قطعه نمونه مستقر شد و درصد پوشش تمام گونه های علفی با استفاده از معیار بران – بلانکه برآورد شد. در مجموع 20 گونه علفی متعلق به 13 تیره در دو منطقه طبیعی و توده آیلان شناسایی شد. نتایج نشان داد که متوسط عمق لاشبرگ، درصد گونه های گیاهی، متوسط درصد تاج پوشش و تعداد در هکتار درختان در جنگل طبیعی بیشتر از توده آیلان بود. میانگین شاخص های تنوع سیمپسون، شانون- وینر، N1 مک آرتور و N2 هیل و شاخص غنای گونه ای (R=S) در جنگل طبیعی بیشتر بود، درحالی که شاخص یکنواختی اسمیت ویلسون در توده آیلان مقدار بیشتری را به خود اختصاص داده بود و هیچ کدام از شاخص ها اختلاف معنی داری را بین دو منطقه (توده دست کاشت آیلان و جنگل طبیعی) نشان ندادند. براساس نتایج و ارتباط تنگاتنگ تنوع گونه ای با تخریب های ناشی از فعالیت های انسانی و همچنین ساختار و ترکیب اولیه توده، لازم است که برنامه ریزی ها براساس جلب مشارکت مردم محلی، آموزش و ترویج بهره برداری های درست و موافق با حفظ منابع طبیعی و تنوع زیستی و همچنین افزایش آمیختگی در توده ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، جوکندان، درخت آیلان، غنا، یکنواختی
  • یحیی کوچ *، کتایون حق وردی، محمد بیرانوند صفحات 587-597
    اثر سه توده توسکای ییلاقی، افراپلت و زربین با سن 28 سال و همچنین عرصه فاقد پوشش بر پایداری خاکدانه و مواد آلی ذره ای خاک در جنگل دارابکلای ساری بررسی شد. در هر یک از عرصه ها، شش نمونه خاک سطحی با دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متری، در مجموع 12 نمونه از هر عرصه، برای تجزیه آزمایشگاهی برداشت شد. به منظور بررسی تفاوت یا نبود تفاوت در مقادیر مشخصه های مختلف خاک در ارتباط با نوع پوشش های جنگلی و عمق خاک از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه در قالب طرح فاکتوریل استفاده شد. نتایج بیانگر تغییرپذیری مشخصه های فیزیکی و شیمیایی و زیستی خاک شامل جرم مخصوص ظاهری، بافت، رطوبت، pH، هدایت الکتریکی، آهک، کربن، نیتروژن، عناصر غذایی قابل جذب، تعداد و زی توده کرم های خاکی در سطح عرصه های بررسی شده بوده است. براساس یافته های این پژوهش، جنگلکاری سبب افزایش درصد پایداری خاکدانه، مقدار کربن و نیتروژن آلی ذره ای در هر دو عمق مورد بررسی شده است. لایه های بالایی و پایینی خاک تحت توده توسکای ییلاقی دارای بیشترین مقادیر مشخصه های پایداری خاکدانه (79/3 و 82/4 درصد)، کربن آلی ذره ای (4/24 و 3/56 گرم بر کیلوگرم) و نیتروژن آلی ذره ای (0/45 و 0/4 گرم بر کیلوگرم) بود و کمترین مقادیر این مشخصه ها به ترتیب با 50/54 و 52/76 درصد، 1/98 و 1/48 گرم بر کیلوگرم، 0/22 و 0/16 گرم بر کیلوگرم در عرصه فاقد پوشش مشاهده شد. نتایج بیانگر آن است که جنگلکاری با گونه توسکای ییلاقی، سبب پایداری خاکدانه و تقویت مواد آلی ذره ای خاک شده و برای احیای عرصه های جنگلی تخریب یافته پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پهن برگ، سوزنی برگ، خاکدانه تر، کربن آلی ذره ای، نیتروژن آلی ذره ای
  • مریم علیپور فرد، محمود رایینی سرجاز *، کامبیز پورطهماسی، مهدی نادی صفحات 599-608
    گرمایش جهانی و تغییر اقلیم کنونی، تاثیرات شگرفی بر متغیرهای اقلیمی در سراسر جهان گذاشته است. برای بررسی روند اقلیم گذشته به منظور شبیه سازی اقلیم آینده، به داده های درازمدت نیاز است. برای بازسازی داده های اقلیمی گذشته، استفاده از روش های دیگری همچون اقلیم شناسی درختی اجتناب ناپذیر است. هدف از این تحقیق تهیه گاه شناسی درختان ارس رویشگاه کیگوران در استان لرستان و مقایسه آن با متغیرهای اقلیمی منطقه است. نمونه ها پس از آماده سازی اولیه توسط دستگاه LINTABقرائت شده و همخوانی زمانی آنها با نرم افزار TSAP بررسی شد و گاه شناسی نهایی با استفاده از نرم افزار ARSTANتهیه شد. از 22 درخت بررسی شده 12 درخت به دلیل ناهمخوانی زمانی حذف شدند. گاه شناسی نهایی درختان ارس برای دوره سال های 2014-1657 میلادی به دست آمد که مقدار EPS در دوره 2014-1910 بیش از 0/85 بود. یافته ها نشان داد که رابطه معنی داری میان پهنای دایره های سالانه رشد درختان و بارش وجود ندارد و از سوی دیگر با دمای ماه های ژانویه، فوریه و مارس پیش از فصل رشد همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. از این رو می توان نتیجه گرفت که شرایط رطوبتی عامل بازدارنده رشد نیست، اما در مقابل دما نقش مثبت و معنی داری بر رشد پهنای حلقه های رویشی داشته است که دلیل آن ممکن است مرتفع بودن رویشگاه و تامین رطوبت بسیار زیاد در ارتفاعات باشد. از طرفی، ارتفاع زیاد رویشگاه و دماهای بسیار کم سبب تامین نشدن شرایط دمایی مناسب برای شروع فعالیت های کامبیومی درختان در اوایل فصل رشد می شود. برپایه یافته های این تحقیق می توان میانگین دمای قرن گذشته این رویشگاه را بازسازی کرد.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی درختی، تطابق زمانی، دمای بیشینه، کیگوران
  • هاشم حبشی*، مریم مصلحی، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی صفحات 609-616
    جنگل از مهم ترین بوم سازگان های طبیعی با پتانسیل فراوان در جذب و انتشار تدریجی کربن و ایجاد تعادل آن و جذب دی اکسید کربن اتمسفری و ذخیره کربن است. تغییرات زمانی ترسیب کربن در جنگل های هیرکانی، موضوعی بااهمیت است؛ از این رو هدف این تحقیق بررسی تغییرات ماهانه و تعیین پتانسیل ذخیره کربن آلی خاک در توده آمیخته راش- ممرز است. برای این منظور به مدت یک سال از بهمن 1392 تا بهمن 1393، در یک هکتار از توده آمیخته راش- ممرز 20 نقطه نمونه تصادفی انتخاب شد و در هر ماه، نمونه گیری خاک از عمق 20 سانتی متری سطح خاک انجام گرفت و کربن آلی، درصد رطوبت وزنی خاک، جرم مخصوص ظاهری و درصد سنگ و سنگریزه تعیین شد. فرایند لاشریزی با استفاده از تله لاشریزه اندازه گیری شد، حرارت خاک و اتمسفر نیز به عنوان عوامل تاثیرگذار در ذخیره کربن آلی خاک در هر یک از نقطه نمونه ها ثبت شد. تغییرات ماهانه تولید لاشریزه، رطوبت خاک، حرارت اتمسفر و خاک و ذخیره کربن آلی خاک با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه تفاوت معنی داری را در سطح احتمال 95 درصد نشان داد. همچنین نتایج نشان داد بیشترین و کمترین ذخیره کربن آلی خاک به ترتیب در ماه های بهمن و مرداد با مقادیر 93/06 و 63/62 تن در هکتار بود.
    کلیدواژگان: تغییرات زمانی، توده راش- ممرز، ذخیره کربن آلی خاک، لاشریزه
  • الیاس حیاتی، احسان عبدی*، محسن محسنی ساروی، باریس مجنونیان قراقز، جیووانی باتیستا چیریکو صفحات 617-625
    در سال های اخیر، مفهوم تاثیر پوشش گیاهی بر وضعیت هیدرولوژی و پایداری خاک دامنه کانون توجه قرار گرفته، اما تاکنون مطالعه جامعی به منظور کمی سازی این اثر صورت نگرفته است. مطالعه حاضر با هدف کمی سازی تاثیر پوشش های مختلف جنگل بر هیدرولوژی و پایداری دامنه انجام شد. به این منظور، ابتدا دامنه ای با پوشش پهن برگ و دامنه ای با پوشش علفی در مجاور هم انتخاب و با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک، 9 نقطه برای نمونه برداری در هر دامنه تعیین شد. سپس با استفاده از دستگاه رطوبت سنج PR2/6، رطوبت خاک در دو دامنه و در عمق های مختلف در طول دوره رویش گیاهی سال 1394 (از فروردین تا شهریور) اندازه گیری شد. در مرحله بعد، با تعیین منحنی مشخصه رطوبتی خاک، پتانسیل ماتریک معادل برای هر یک از رطوبت های اندازه گیری شده تعیین شد. براساس نتایج، مقدار پتانسیل ماتریک در دامنه با پوشش پهن برگ به طور معنی داری (0/05>P) بیشتر از مقدار آن در دامنه با پوشش علفی بود. همچنین مقدار پتانسیل ماتریک در هر دو دامنه با افزایش عمق از 30 به 60 و 100 سانتی متر به طور معنی داری (0/01>P) کاهش یافت، اگرچه شدت این کاهش برای دامنه با پوشش پهن برگ کمتر است. همچنین تغییرات پتانسیل ماتریک در طول دوره تحقیق روندی افزایشی را نشان داد، به طوری که در ماه های ابتدایی سال (به خصوص فروردین) کمترین مقدار را داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد که در طول دوره تحقیق، پوشش پهن برگ از نظر تاثیر بر وضعیت هیدرولوژی و بهبود پایداری دامنه، موثرتر واقع می شود و تاثیر هیدرولوژیک این پوشش تا عمق بیشتری نیز گسترش می یابد.
    کلیدواژگان: خاک غیراشباع، رطوبت سنج PR2-6، فشار آب منفذی منفی، هیدرولوژی دامنه
  • رضا گودرزی، اکبر نجفی * صفحات 627-636
    امروزه به منظور مدیریت مرمت و نگهداری بهتر جاده های جنگلی موجود در کشور لازم است علاوه بر شاخص های اقتصادی، عوامل دیگری چون بهبود وضعیت روسازی جاده و تاثیرات جاده بر شرایط اقتصادی طرح های جنگلداری، هزینه مجریان طرح، کاربران و تاثیر شرایط طبیعی منطقه نیز در تصمیم گیری دخالت داده شود. توجه به موارد مذکور و همچنین میزان تاثیر آنها در اولویت بندی گزینه ها، نیازمند تصمیم گیری چندمعیاره است که در این تحقیق مطالعه شده است. در این پژوهش ابتدا عوامل موثر بر مرمت و نگهداری با نظرخواهی از کارشناسان تعیین شد. سپس 50 کیلومتر از جنگل های تحت پوشش شرکت چوب و کاغذ مازندران انتخاب و قطعه بندی شد. در مرحله بعد با توجه به گستردگی عوامل کمی و کیفی و تعداد زیاد قطعات، اولویت بندی در مدیریت مرمت و نگهداری قطعات (گزینه ها) با کمک روش سلسله مراتبی رتبه ای انجام گرفت و مدلی برای مدیریت مرمت و نگهداری جاده های جنگلی توسعه داده شد. براساس یافته های این پژوهش، این روش قادر است اولویت بندی تعمیر و نگهداری جاده را در شبکه انجام دهد. نتایج نشان داد که با استفاده از این مدل، تصمیم گیرندگان می توانند با آگاهی از دیدگاه های تمامی صاحب نظران و دخالت میزان تاثیر عوامل مذکور به روش AHP رتبه ای، اولویت بندی مکانی و زمانی قطعات مختلف جاده های جنگلی را انجام دهند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی نگهداری جاده، برنامه ریزی زمانی و مکانی، تعمیر و نگهداری، جاده جنگلی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی رتبه ای
  • رضا اخوان*، پژمان پرهیزکار، بیت الله امان زاده، شیرزاد محمدنژاد کیاسری صفحات 637-648
    تحلیل الگوی مکانی درختان یکی از ابزارهای بررسی رقابت در جنگل است که با در نظر گرفتن یکی از مشخصه های درخت مانند اندازه قطر، الگوی پراکنش قطرها را در جنگل به صورت سه بعدی بررسی می کند. این مهم به کمک تابع همبستگی نشاندار (MCF) انجام پذیر است. هدف این پژوهش، کمی کردن رقابت در توده های راش جنگل های هیرکانی شمال کشور با استفاده از MCF و تبیین کاربرد این تابع است. در این بررسی نه قطعه نمونه یک هکتاری در سه مرحله تحولی اولیه، بلوغ و پوسیدگی در توده های شاهد راش خالص در مناطق شفارود، کلاردشت و نکا در جنگل های شمال کشور انتخاب و کلیه درختان با قطر برابرسینه بیشتر از 7/5 سانتی متر اندازه گیری و مختصات دکارتی آنها به روش فاصله- آزیموت تعیین شد. نتایج استفاده از MCF در بررسی رقابت درون گونه ای راش نشان داد که قطر برابرسینه درختان راش مجاور در مرحله تحولی اولیه متفاوت بود که نشان از رقابت پایه ها در این مرحله دارد. در مراحل بلوغ و پوسیدگی، قطر درختان مجاور تا مقیاس فاصله ای حداکثر 12 متر متفاوت (وجود رقابت) و پس از آن دارای تشابه قطری بود که مبین نبود رقابت درون گونه ای راش در هر یک از این دو مرحله است. نظر به کاربرد تابع همبستگی نشاندار در بررسی رقابت درون گونه ای راش در جنگل های شمال ایران در این پژوهش، می توان دخالت در توده ها و تنک کردن آنها را براساس وجود یا نبود رقابت در جنگل و شدت آن برنامه ریزی کرد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل، راش شرقی، قطر برابرسینه، مراحل تحولی جنگل
  • هاجر شیخ، علیرضا علی عرب*، سید احسان ساداتی صفحات 649-658
    پالونیا فورتونی یکی از گونه های تندرشد وارداتی مهم در ایران است که تنش شوری ممکن است بر جوانه زنی و رشد آن تاثیر بگذارد. در این تحقیق با هدف شناخت واکنش این گونه در مواجهه با تنش شوری، تاثیر پنج تیمار شوری در غلظت های مختلف کلرید سدیم (0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) بر جوانه زنی بذر، زنده مانی و صفات رویشی نهال های پالونیا فورتونی در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. در شرایط آزمایشگاه، جوانه زنی بذر تحت پنج تیمار شوری با استفاده از طرح آزمایشی کاملا تصادفی با چهار تکرار، و در شرایط گلخانه ای، رشد و زنده مانی نهال های گلدانی پالونیا فورتونی براساس طرح کاملا تصادفی با شش تکرار، تحت تاثیر پنج تیمار شوری در یک فصل رویش بررسی شد. نتایج نشان داد در فقدان شوری، قوه نامیه و سرعت جوانه زنی بذور پالونیا فورتونی به ترتیب 89 درصد و 19 بذر در روز است. درصد جوانه زنی بذر تا غلظت 100 میلی مولار کاهش معنی داری نشان نداد، اما سرعت جوانه زنی بذر از غلظت 50 میلی مولار به طور معنی داری شروع به کاهش کرد و در غلظت 200 میلی مولار به کمترین حد رسید. زنده مانی نهال ها در تیمارهای 150 و 200 میلی مولار به ترتیب با 50 و 83/3 درصد کاهش، اختلاف معنی داری با شاهد (غیرشور) نشان داد. علاوه بر این، کاهش معنی دار صفات رویشی نهال ها از غلظت 50 میلی مولار شروع شد، اما در سطوح شوری 50 تا 150 میلی مولار تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پالونیا فورتونی، تنش شوری، جوانه زنی بذر، رشد نهال، زنده مانی
  • فاطمه رفیعی، هاشم حبشی*، رامین رحمانی، خسرو ثاقب طالبی صفحات 659-670
    کربن زی توده و سهم میکروبی خاک از شاخص های زیستی حساس به تغییرات ایجاد شده در بوم سازگان هاست که در بررسی کیفیت خاک به آنها توجه می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثر اجرای شیوه جنگل شناسی تک گزینی در سال 1392 بر تغییرات ماهانه و فصلی کربن زی توده و سهم میکروبی در توده راش آمیخته انجام گرفت. به این منظور دو توده دخالت نشده (توده شاهد) و مدیریت شده به شیوه تک گزینی از جنگل آموزشی- پژوهشی دکتر بهرام نیای گرگان انتخاب شد. در هر یک از توده ها، شش قطعه نمونه (سه قطعه نمونه در زیر تاج پوشش و سه قطعه نمونه در روشنه هایی با مساحت حدود 400 متر مربع) با ابعاد 3 در 3 متر مستقر شد. نمونه برداری از عمق 10-0 سانتی متری خاک به صورت ماهانه و به مدت یک سال در سه نقطه تصادفی از قطعات نمونه انجام گرفت و برای هر نمونه کربن زی توده میکروبی، کربن آلی، دما و رطوبت خاک تعیین شد. نتایج نشان داد با وجود تغییرات اندک در کربن آلی خاک (4/55-3/01 درصد در توده شاهد و 4/51-3/4 درصد در توده مدیریت شده)، کربن زی توده میکروبی و سهم میکروبی در فصول و ماه های مختلف سال نوسان زیادی داشتند. در فصول پاییز و بهار بیشینه و در زمستان و تابستان کمینه کربن زی توده میکروبی مشاهده شد. میانگین سالانه کربن زی توده میکروبی در توده های شاهد (22/66 ± 933/56 میلی گرم بر کیلوگرم خاک خشک) و مدیریت شده (22/92 ± 940/44 میلی گرم بر کیلوگرم خاک خشک) از نظر آماری مشابه بود. نتایج بیانگر پتانسیل توده مدیریت شده در حفظ تعادل پس از اجرای شیوه تک گزینی و موفقیت در اجرای صحیح این شیوه براساس این شاخص های زیستی است.
    کلیدواژگان: تغییرات ماهانه و فصلی، توده راش- ممرز، روشنه، شیوه تک گزینی، کربن زی توده میکروبی
  • رحیم یدالهی، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی *، حسین رسالتی، حسین مهدوی، احمدرضا سراییان صفحات 671-679
    در این پژوهش از لینتر پنبه به عنوان ماده اولیه با هدف تولید استات سلولز با بازده زیاد و درجه استخلاف 2 تا 2/5 استفاده شد. در ابتدا خمیر حل شونده با خلوص بیشتر از 98 درصد، گرانروی ذاتی 712ml/g و درجه روشنی 85 درصد با استفاده از فرایند سودا (دمای 160 درجه سانتی گراد و به مدت 3 ساعت) و رنگ بری TCF تهیه شد. یکی از عوامل اصلی در استفاده از دما و زمان زیاد پخت، وجود لیگنین در پوسته سخت تخم لینتر پنبه بوده است که بخش اصلی ناخالصی آن را تشکیل می دهد. خمیر حل شونده حاصل، در مرحله استیلاسیون با 8 درصد (برمبنای وزن خشک خمیر) کاتالیزور ید، نسبت وزنی استیک انیدرید به خمیر خشک برابر 10، دمای واکنش 85 درجه سانتی گراد و مدت زمان هم زدن 20 ساعت، نتایج بهتری به لحاظ بازده و درجه استخلاف نشان داد. بازده (برمبنای افزایش وزن) و درجه استخلاف استات سلولز تولیدشده به ترتیب 64/44 درصد و 2/3 بود. با توجه به خلوص زیاد و گرانروی مناسب خمیر حل شونده و شرایط استیله کردن، بازده بیشتری در تولید استات سلولز نسبت به تحقیقات قبلی مشاهده شد. با استفاده بیشتر از کاتالیزور ید در واکنش استیلاسیون (مقدار 12 درصد) عدد درجه استخلاف تا 2/7 افزایش یافت، اما کاهش بازده به میزان حدود 5 درصد نسبت به تیمار با 8 درصد کاتالیزور مشاهده شد.
    کلیدواژگان: استات سلولز، استیلاسیون، خمیر حل شونده، کاتالیزور، گرانروی
  • سید رحمان جعفری پطرودی*، جلال رنجبر، اسماعیل رسولی گرمارودی صفحات 681-689
    در این تحقیق، تولید نانوالیاف سلولزی با استفاده از پیش تیمار کربوکسیل دار کردن الیاف کاه گندم به عنوان یکی از مهم ترین پسماندهای لیگنوسلولزی مهم و در دسترس بررسی شد. در ابتدا خمیرسازی کاه گندم به روش سودا- آنتراکینون و رنگبری آن به روش DEPD انجام پذیرفت و اکسیداسیون الیاف سلولزی حاصل از آن به وسیله سیستم -(NaClO/NaBr/TEMPO) با استفاده از 2، 6 و 10 هیپوکلریت سدیم (براساس وزن خشک خمیر کاغذ) صورت گرفت. مقدار گروه های کربوکسیل الیاف سلولزی به منظور بررسی رفتار اکسیداسیونی آن به روش تیتراسیون و طیف نگاری فروسرخ با تبدیل فوریه (FTIR) اندازه گیری شد و نتایج نشان داد که با افزایش مقدار هیپوکلریت سدیم در حضور کاتالیزور TEMPO، اکسیداسیون انتخابی گروه هیدروکسیل نوع اول کربن شماره 6 به گروه کربوکسیل اتفاق می افتد. سپس الیاف اکسیدشده تحت تاثیر فشارهای برشی موجود در همگن ساز و با چهار بار عبور از آن به نانوالیاف سلولزی تبدیل شدند. نتایج، کاهش 58 درصدی در شاخص های گرانروی، درجه پلیمریزاسیون، وزن مولکولی و کاهش 10 درصدی در مقدار بلورینگی نانوالیاف اکسید و تیمار شده با همگن ساز را نشان داد. در ادامه، نانوالیاف سلولزی تهیه شده با (کمترین مقدار) 2 درصد ماده اکسیدکننده (هیپوکلریت سدیم) از طریق روش قالب گیری سوسپانسیونی تبدیل به نانوکاغذ شده و به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی قطر نانوالیاف کمتر از 30 نانومتر تعیین شد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون، الیاف کاه گندم، گروه های کربوکسیل، نانوالیاف سلولزی
  • سحاب حجازی، جمال الدین محمدی شیرکلایی، محمد احمدی * صفحات 691-700
    در سال های اخیر استفاده از منابع غیرچوبی مختلف برای تولید فراورده های مختلف کاغذی با توجه زیادی مواجه شده است. از این رو در این تحقیق به بررسی ویژگی های خمیرکاغذ حاصل از کاه جو با فرایند مونواتانول آمین پرداخته شد. مونواتانول آمین به صورت خالص، در نسبت های مختلف همراه با آب و آنتراکینون استفاده شد. عوامل متغیر شامل نسبت مونواتانول آمین به آب در پنج سطح ( 25، 37/5، 50، 75 و 100 درصد) و آنتراکینون در دو سطح (0 و 0/1 درصد) انتخاب شدند. از فرایند سودا به عنوان پخت مرجع استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، خمیرکاغذ تولید شده با استفاده از نسبت مونواتانول آمین به آب 25/75، دارای بیشترین بازده کل (63/2 درصد) بود و کمترین عدد کاپا (18/9) نیز در خمیرکاغذ تولیدشده با استفاده از نسبت مونواتانول آمین به آب 75/25 به دست آمد. شاخص های مقاومت های کشش، پارگی و ترکیدن در خمیرکاغذ تولیدشده با فرایند مونواتانول آمین به ترتیب 6/04mN.m2/g ،64/17N.m/g و 3/17kPa.m2/g به دست آمد. به طور کلی فرایند خمیرکاغذسازی به روش ترکیبی مونواتاتول آمین/آب این امکان را فراهم می کند که با مصرف کم مونواتانول آمین در ترکیب با آب بتوان به خمیرکاغذ شیمیایی با عدد کاپای مطلوب (کمتر از 20) و بازده و قابلیت رنگ بری مناسب دست یافت.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذسازی سودا، کاه جو، مونواتانول آمین، ویژگی های مکانیکی و نوری
  • ژینو شیخی سنندجی*، تقی طبرسا صفحات 701-708
    در این مطالعه، اثر اصلاح رزین اوره فرمالدهید با افزودن ایزو سیانات بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های MDF ساخته شده از مخلوط الیاف بکر و الیاف بازیافتی بررسی شد. ابتدا فرمولاسیون رزین اوره فرمالدهید با افزودن 3 و 5 درصد ایزوسیانات تغییر داده شد و ویژگی های رزین اصلاح شده اندازه گیری شد. پس از حصول اطمینان از عملکرد رزین اصلاح شده، تخته های آزمونی با افزودن الیاف بازیافتی به الیاف بکر به میزان 0، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد و با استفاده از رزین اوره فرمالدهید اصلاح شده به میزان 10 درصد وزن خشک مجموع الیاف ساخته شد. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده بر اساس استاندارد DIN-68761 اندازه گیری شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که با افزایش الیاف بازیافتی، مقاومت خمشی و چسبندگی داخلی کاهش می یابند، اما وقتی افزایش الیاف بازیافتی از 40 درصد بیشتر می شود، شیب کاهش تندتر می شود؛ به طوری که مقاومت خمشی و چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده با افزایش 40 درصد الیاف بازیافتی نسبت به الیاف بکر به ترتیب 7 و 21 درصد کاهش داشتند. این نقیصه با افزودن 5 درصد ایزوسیانات به رزین اوره فرمالدهید اصلاح شد، به طوری که در همین شرایط ساخت مقاومت خمشی و چسبندگی تخته ها به ترتیب 20 و 106 درصد افزایش داشت. افزودن الیاف بازیافتی به الیاف بکر سبب کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامتی شد و اصلاح رزین اوره فرمالدهید به ایزوسیانات این اثر را تقویت کرد؛ به طوری که تخته های ساخته شده با 100 درصد الیاف بازیافتی و رزین اوره فرمالدهید اصلاح شده با 5 درصد ایزوسیانات کمترین جذب آب (29/86 درصد) و کمترین واکشیدگی ضخامت (3/38 درصد) را نشان دادند.
    کلیدواژگان: اوره فرمالدهید، ایزوسیانات، تخته فیبر با چگالی متوسط، چسبندگی داخلی، خواص فیزیکی
  • حسین جلالی ترشیزی*، الهه چیانی، حمیدرضا رودی، محمدرضا نبید صفحات 709-717
    کاربرد روزافزون کاغذهای بهداشتی و بازار رقابتی آن به ویژه از منظر جذب آب و مقاومت تر، حائز اهمیت بوده و کاربرد افزودنی های شیمیایی مورد نیاز به ویژه با منشا زیستی برای تامین ویژگی ها رو به گسترش است که هدف این پژوهش نیز به شمار می رود. مقایسه تاثیر زیست بسپار کایتوزان با ماده متداول مصنوعی پلی آمید اپی کلروهیدرین (PAE) بر مقاومت های خشک و تر، سفیدی، براقیت و جذب آب کاغذهای تولیدی؛ در سطوح افزودن 0/5، 0/75 و 1 درصد به خمیرکاغذ جوهرزدایی شده از کاغذهای باطله مخلوط اداری صورت گرفت. تصاویر SEM، نشست افزودنی ها و برتری حضور رشته های کایتوزان نسبت به PAE را تایید کرد. برتری مقاومت های کششی و ترکیدن خشک و کششی تر، کاهش مقدار و سرعت جذب آب در تیمارهای کایتوزان مشخص شده که اغلب ناشی از اتصالات عرضی به وجودآمده بین اجزا به هنگام خشک شدن است؛ چراکه شباهت ساختاری زیاد کایتوزان با سلولز و نیز گروه های عاملی آمینی و هیدروکسیلی فراوان آن، سبب افزایش اتصالات و از طرفی کاهش موقعیت های جذب آب می شود. همچنین درگیر شدن گسترده اجزا در پیوندیابی، سبب کاهش انعطاف پذیری و افزایش سفتی خمشی شده که البته در کمترین مقدار کاربرد (0/5 درصد)، سفتی کایتوزان از PAE کمتر بود. علی رغم ایجاد روند کاهشی، سفیدی (111 درصد) و براقیت (86 درصد) کاغذ آزمایشگاهی در کاربرد کایتوزان، تغییرات ملموسی نداشتند. به طور کلی، جایگزینی 0/5 درصد کایتوزان با 1 درصد PAE، علاوه بر تامین ویژگی های مقاومتی بیشتر، از کمترین کاهش مقدار جذب آب (حدود 10 درصد) و ویژگی های نوری برخوردار شد و انعطاف پذیری بیشتری را نیز برای کاغذ به همراه داشت. بهبود مقاومت تر شبکه الیاف، ممکن است سبب بهبود قابلیت گذر در ماشین کاغذ شود.
    کلیدواژگان: پلی آمید اپی کلروهیدرین، جذب آب، کایتوزان، مقاومت تر
  • صابر جعفرنژاد ثانی، علی شالبافان*، یان لوتکه صفحات 719-728
    این تحقیق با هدف تولید تخته های هیبریدی سبک وزن متشکل از لایه های سطحی الیاف و لایه مرکزی از مخلوط خرده چوب و گرانول های پلی استایرنی و بررسی شاخص های اثرگذار بر ویژگی های نهایی تخته ها انجام گرفت. پانل های سبک وزن هیبریدی با چگالی نهایی 520 کیلوگرم بر متر مکعب تولید شدند. از گرانول های پلی استایرنی به عنوان پرکننده در لایه مرکزی تخته ها استفاده شد. نوع گرانول های پلی استایرنی (قابل انبساط و پیش منبسط شده) و قطر گرانول های (ریز، متوسط و درشت) به کاررفته در لایه مرکزی پانل ها از شاخص های اثرگذار بر ویژگی های نهایی تخته هاست که در تحقیق حاضر ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نوع گرانول به کاررفته برای ساخت تخته ها تاثیر مهمی بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی پانل ها دارد. افزایش مدول الاستیسیته و مقاومت به پیچ در سطح نمونه ها در صورت استفاده از گرانول های ازپیش منبسط شده و افزایش چسبندگی داخلی در صورت استفاده از گرانول های قابل انبساط مشاهده شد. افزایش قطر در هر دو نوع گرانول، بیشترین تاثیر را بر افزایش مقاومت های مکانیکی تخته ها داشت. درصد واکشیدگی ضخامت در صورت استفاده از گرانول های ریزتر کمتر بود، اما افزایش قطر گرانول ها تاثیر معنی داری بر درصد جذب آب نمونه ها نداشت. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از گرانول های پلی استایرنی قابل انبساط و درشت (با قطر 5/2 میلی متر) به عنوان پرکننده در ساخت پانل های سبک وزن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اوراق فشرده چوبی، تخته خرده چوب، پرکننده، پلی استایرن، سبک وزن
|
  • J. Mirzaei *, S. Dostcami, M. Moradi Pages 549-557
    This study was conducted to identify the arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in Manesht and Ghalarang protected area. For this purpose, 60 plots (400 square meters) were laid out using transect method. In each plot, four micro-plots (one square meter) were established and plant species were identified in these micro-plots. Soil samples were also taken from 0-20 cm depth. Spore extraction was done by wet sieving followed by centrifuge. Then AMF identification was carried out by morphological features of spores. Our result showed that 35 AMF species belonged to the seven families and 10 genera in the studied area. Glomus and Entrophospora with 48.73 and 0.1 percent were the most and least abundant genus, respectively in the studied area. Also, Glomus rubiforme with 88.33 percent and Funneliformis mosseae with 1.66 percent were the most and least frequent species, respectively. In the present study 44 plant species belonging to 32 genera and 17 families were identified. Gramineae, Fabaceae, and Compositae were more abundant families between the studied families.
    Keywords: Ilam, Forest, Mycorrhizal Fungi, Herbaceous
  • Gh. Ronoud, Ali Asghar Darvishsefat *, Manouchehr Namiranian Pages 559-568
    In the current study, the capability of OLI-Landsat 8 data was investigated for estimating the tree above-ground woody biomass (AGWB) in Hyrcanian Fagus orientalis stands. The quality of images in term of geometric error and existing cloud was surveyed. Principle component analysis (PCA), tasseled cap transformation, rationing and fusion in both PCA and color transform approaches were employed on the images. 65 square sample plots (45×45 m2) were established in the study area and 45 sample plots were used for modeling with multiple linear regression (MLR) as stepwise. The model was validated with remaining 20 sample plots. Pearson correlation results showed most relationship between tree AGWB and corresponding spectral responds from PCA on spectral bands of 1 to 7. The same result was observed using MLR. So, this component was the most efficient variable in tree AGWB estimation in pure Fagus stands in the study area with adjusted-R2= 0.122, RMSE=14.3%, and bias=1.8%. The error of this model can be accepted on the large scale such as watersheds.
    Keywords: Above-Ground Woody Biomass, Fagus orientalis Stand, Landsat 8, Multiple linear regression (MLR)
  • K. Ahmadi, S. J. Alavi * Pages 569-578
    Estimation of forest productivity is one of the most important components in management of forest resources. One of the main tasks of forest managers is quantify and measure the differences of forest sites. In this study dominant height of trees, which is a reliable criterion for evaluating site productivity of mixed and uneven stands, was used. A random-systematic sampling method was used to locate 110 0.1 ha circular sample plots in beech dominated forests and the height and diameter of Fagus orientalis Lipsky trees with DBH ≥ 7.5 cm within each plot was recorded along with elevation, azimuth and slope of the ground. Also, at the center of each plot, soil samples from first layer (0-10 cm) were taken for analyzing several soil variables. Evaluation of site productivity using random forests model showed that Clay, altitude, potassium, carbon, silt and phosphorus are the most important variables in explaining the changes in dominant height of beech trees. On the other hand, radiation index, nitrogen, slope, pH and bulk density have the least effect on the dominant height of beech stands. Using random forests model more than 90% of variability in oriental beech dominant height could be justified using environmental variables.
    Keywords: Oriental beech, Dominant Height, Random Forests Model, Forest Modeling
  • H. Pourbabaei *, S. S. Ebrahimi, H. Heydarnia Pages 579-586
    Reforestation with native and exotic species has a significant effect on the diversity of plant species. This study was done to investigate the effect of Ailanthus stand (Ailanthus altissima) on herbaceous layer diversity in Talesh, Guilan province. Two sites viz. Ailanthus stand and natural forest were selected and 20 400 m2 sample plots were established in each stand as a systematic-random grid. Whittaker's nested plot sampling and minimal area method were used to determine the optimum plot size of the understory. Therefore, micro-plots of the size 16 m2 were established in the center of each plot and cover percentage of each species was estimated according to Braun-Blanquet approach. In general, 21 species of 15 families were recorded in the study area. Results indicated that the average of litter depth, the number of trees per hectare, the average of canopy cover percentage of trees and the average of herbaceous cover were higher in the natural forest. The species diversity and richness indices were higher in the natural forest than those in Ailanthus stand, while evenness index was higher in Ailanthus stand. Studying the abundance distribution models showed that both areas followed a lognormal distribution. Ailanthus species has reduced the diversity and richness indices. Therefore, in order to enhance the plant diversity in these areas, a combination of trees in plantation programs must be used instead of pure plant species.
    Keywords: Ailanthus altissima, Evenness, Richness, Jokandan, Species diversity
  • Y. Kooch *, K. Haghverdi, M. Bayranvand Pages 587-597
    After 28 years, the effects of Alnus subcordata (AS), Acer insigne (AI), Cupressus sempervirens (CS) plantations and also bare land on soil aggregate stability and particulate organic matter (POM) were studied in Darabkola forest located in Sari, Iran. In each stand, six soil profiles were sampled at depths of 0-10 and 10-20, resulting in 12 soil samples for each stand. The samples were transferred to laboratory for analysis. The soil properties were analyzed by using two-way analysis (ANOVA) procedure, treating forest stands and soil depths as factors with interaction. Results are indicating that the variability of soil physico-chemical and biological properties, i.e., bulk density, texture, moisture, pH, EC, lime, carbon (C), nitrogen (N), available nutrient, earthworms density/biomass, in different studied areas. According to our data, the plantation increased aggregate stability, POM-C and POM-N in both of depths. The upper and lower layers of soil had the highest amounts of soil aggregate stability (79.3 and 82.4 %), POM-C (4.24 and 3.56 g/kg) and POM-N (0.45 and 0.4 g/kg) under the AS forest stand. The least values of these characters were found under bare lands (50.54 and 52.76 %, 1.98 and 1.48 g/kg, 0.22 and 0.16 g/kg, respectively). Results showed that the planting of AS trees improved aggregate stability and POM and it is recommended for rehabilitation of degraded forest areas.
    Keywords: Broad-leaved, Needle-leaved, Wet aggregate, POM-C, POM-N
  • M. Alipoor Fard, M. Raeini Sarjaz *, K. Pourtahmasi, M. Nadi Pages 599-608
    Recent global warming had brought harsh variations on climate variables all over the world. In order to investigate the past climate trend for predicting future climate trend, long term climate data is needed. Tree-ring data are good proxies of past climate which can be used to reconstruct the past climate. The purpose of this investigation is to develop the chronology of tree-ring width and its comparison with climate variables. Tree-ring width was measured by LINTAB table. Then, measured tree-ring width was cross dated by TSAP software. To remove age trend and preparation of final chronology, the ARSTAN software was used. 12 out of 22 tree time series were dropped out, because of insufficient matches with the other samples. The final chronology of the site was determined from 1657 to 2014, close to 358 years. However, EPS was more than 0.85 only for the period of 1910-2014. Correlation between annual tree-rings indices and monthly precipitation was not significant. While monthly mean temperatures of January, February and March had positive and significant correlations with tree-ring widths. It could be concluded that Juniperus growth is not limited by moisture conditions while higher temperatures were in favour of tree-ring growth. It seems that high elevation of habitat provides enough moisture for tree growth but on the other hand occurrence of very low temperature causing failure to provide suitable temperature condition for the start of cambium activities in the first months of growth season. Based on this finding, mean temperature of last century in this region could be reconstructed.
    Keywords: Dendroclimatology, Crossdating, Maximum temperature, Kayguran
  • H. Habashi *, M. Moslehi, R. Rahmani, K. Sagheb-Talebi Pages 609-616
    The forest is one of the most important natural ecosystems with a high potential for carbon absorption and gradual emission and also its equilibrium and the absorption of atmospheric carbon dioxide and carbon storage. Temporal variation of carbon sequestration in Hyrcanian forests is an important issue, so the aim of this study was to investigate the monthly changes of soil organic carbon (SOC) storage and determine its potential in the mixed beech-hornbeam stand. For this purpose, 20 sample points were randomly selected in one hectare of mixed beech-hornbeam stands and soil monthly sampling was done in 20 cm depth over a year from February of 2014 to February of 2015. SOC, moisture content, bulk density and volume proportion of coarse fragments were determined. Litter falls were measured using litter traps, soil and atmosphere temperature as effective factors on SOC pool were recorded in each sample points. Results showed significant monthly changes of litter production, soil moisture and temperature, atmosphere temperature and SOC storage over a year in the level of 95 percent. Also, results showed the highest and the lowest levels of SOC storage were in February (93.06 t.ha-1) and August (63.62 t.ha-1), respectively.
    Keywords: Soil organic carbon storage, Beech-hornbeam stand, Litter, Temporal variation
  • E. Hayati, E. Abdi *, M. Mohseni Saravi, B. Majnounian Garagiz, G. B. Chirico Pages 617-625
    Even though vegetation are well recognized by their effects on hillslope hydrology and stability state, the hydrological effect of different types of forest covers are yet to be quantified. To address this gap, two adjacent hillslopes with different vegetation cover (a deciduous forest and a grass cover) were selected. The random-systematic method was used to determine nine sampling points on each hillslope. A PR2/6 profile probe was then used to monitor the soil water content at different depths of soil during the growing season of 2015. A soil water retention curve (SWRC) was made for each soil depth to facilitate the estimation of the equivalent matric suction of the monitored soil water content. Based on the results, the value of soil matric suction tends to be significantly higher in deciduous hillslope than the grassed hillslope (P
    Keywords: Hillslope hydrology, Unsaturated soil, Negative pore-water pressure, PR2-6 profile probe
  • R. Goudarzi, A. Najafi * Pages 627-636
    In order to better management of existing forest roads maintenance in the country in addition to economic indicators, it is essential to contribute other effective factors such as improvements in road pavement, road effects on economic conditions of forestry plans, cost of forest operation, users and natural conditions. Considering the above-mentioned factors as well as their impact on the prioritization of options requires multi-criteria decision-making, which has been investigated in this study. For this purpose, factors affecting the maintenance were first determined by expert's opinion. Then 50 km of forest road under the management of Mazandaran wood and paper company was selected. Due to the wide range of quantitative and qualitative factors and a large number of alternatives, Analytical Hierarchical Process (AHP) was developed to prioritize the repair and maintenance of forest roads. According to the results, the mentioned method is able to prioritize the forest network in term of the maintenance operation. The result of the current study also showed that the decision makers are able to prioritize the forest roads from different spatial and temporal point of view using the generated model according to expert knowledge and effectiveness of these factors.
    Keywords: Temporal, spatial planning, Maintenance, Forest roads, AHP rating, Prioritizing road maintenance
  • R. Akhavan *, P. Parhizkar, B. Amanzadeh, S. Mohammadnezhad Kiasari Pages 637-648
    Point pattern analysis based on the spatial distribution of a mark, e.g., diameter; could be implemented using Mark Correlation Function (MCF). The purpose of this study was to quantify the spatial interaction and competition in the intact beech stands of Hycanian forests of Iran using MCF. To this end, nine 1-ha sample plots were established at three developmental stages of initial, optimal and decay in three intact natural, unmanaged and uneven-aged beech (Fagus orientalis Lipsky) stands in the north of Iran. Diameter at breast height (DBH) of all trees greater than 7.5 cm along with their coordinates were recorded and fully mapped in the plots. Analysis of intra-specific competition of beech trees using MCF showed that DBH in the initial stage had a negative correlation indicating high spatial competition at all distances, while it was independent or positive in optimal and decay stages, except at distances up to 12 meter. Consequently, there was no intra-specific competition in each of these two stages. The results demonstrates the utility of second – order analysis of marked point processes for characterizing the competition in the beech stands and planning silvicultural interventions, e.g., thinning, based on the competition intensity of trees.
    Keywords: DBH, Forest development stages, Interactions, Oriental beech
  • H. Sheykh, A. R. Ali-Arab *, S. E. Sadati Pages 649-658
    Fortune's Empress Tree (Paulownia fortunei) is one of important exotic and fast growing tree species in Iran, that salinity stress can affect its seed germination and seedling growth. In this study, for determining the response of this species under salinity stress, effects of 5 salinity treatments in different NaCl concentrations (0, 50, 100, 150 and 200 mM) on seed germination, survival and growth characteristics of Paulownia fortunei seedlings were investigated under laboratory and greenhouse conditions. In laboratory conditions, seed germination was conducted with 4 replicates and 5 salinity treatments based on a completely randomized design. In the greenhouse conditions, growth and survival of P. fortunei container seedlings were conducted with 6 replicates and 5 salinity treatments, based on a completely randomized design for one growing season. The results showed that in the absence of salinity, germination percentage (GP) and germination speed (GS) of P. fortunei seeds reached to 89% and number of 19 seeds per day, respectively. GP did not significantly decrease until 100 mM NaCl, but GS began to decrease significantly from 50 mM and reached to its lowest value at 200 mM NaCl concentration. Survival of seedlings showed a significant difference with control (non-saline) at 150 and 200 mM NaCl concentrations with 50% and 83.3% reduction, respectively. Moreover, a significant decrease began in vegetative characteristics of seedlings from 50 mM concentration, but there was no significant difference at concentrations of 50 to 150 mM NaCl.
    Keywords: Salinity stress, Paulownia fortunei, Seed germination, Seedling growth, survival
  • F. Rafiee, H. Habashi *, R. Rahmani, K.H. Sagheb Talebi Pages 659-670
    Microbial biomass carbon (MBC) and microbial quotient has been utilized as sensitive indicators to changes in ecosystems that are considered in soil quality studies. This study aimed to investigate the effects of selection system on the seasonal and monthly variations of MBC and microbial quotient in mixed beech stand which was performed in 2013. For this purpose, two stands including control and forest managed by selection system in Dr. Bahramnia educational and research forest in Gorgan province, Iran. We selected 6 (3×3 meters) sample plots within each stand (3 sample plots under closed canopy and 3 sample plots under the canopy gap with an area about 400 square meters. Three soil samples were taken from 0-10 cm depth at three random points within sample plots. For each soil sample, MBC, organic carbon, soil temperature and moisture were measured monthly in each sample plots within one year. Results showed that there were many fluctuations in MBC and microbial quotient in different seasons and months through the year despite the inconsiderable variation of soil organic carbon (3.01-4.55 percent in control stand and 3.04-4.51 percent in the managed stand). The highest and least amount of these two parameters were in autumn and winter, respectively. MBC mean in control stands (933.56± 22.66 mg.kg-1) were statistically similar with managed stand (940.44± 22.92 mg.kg-1) through the year. The results indicate the potential of managed stand in maintaining the balance after implementing the selection system method and the success of the implementation of this method based on these biological indicators.
    Keywords: Monthly, seasonal variations, Beech-hornbeam stands, Gap, Selection system method, Microbial biomass carbon
  • R. Yadollahi, M. Dehghani Firouzabadi *, H. Resalati, H. Mahdavi, A. Saraeyan Pages 671-679
    In this research, the cotton linter was used as raw material for high yield cellulose acetate production. The degree of substitution (DS) was almost 2-2.5 in acetylation stage. The desired dissolving pulp with purity higher than 98% and viscosity close to 712 ml/g was obtained through the soda pulping at 160 °C for 3 h. TCF bleaching was performed until 85% of ISO brightness was obtained. One of the most important factors in using high temperature and time for pulping process was the lignin existence in the dense seed bark of cotton which had most impurity in the linter. The final dissolved pulp showed the best results in yield and DS by using the acetylation process at 85 ˚C, 8% of iodine (based on OD pulp) as catalyst, and a weight ratio of acetic anhydride to the pulp (10:1) under stirring for 20 h. The results illustrated that the yield and DS of produced cellulose acetate were 64.44% and 2.3 respectively. The higher yield was achieved in acetylation stage compared to the previous studies due to higher purity of dissolving pulp and more suitable viscosity. The more concentration of iodine up to 12% in acetylation process led to increase the DS to 2.7 while the used of 8% of iodine showed the 5% decreasing in yield.
    Keywords: Acetylation, Cellulose acetate, Dissolving pulp, Catalysis, Viscosity
  • S. R. Djafari Petroudy *, J. Ranjbar, E. Rasooly Garmaroudy Pages 681-689
    The current study was carried out to show the possibilities of wheat straw as most important and available agricultural residue for production of the cellulose nanofibers by carboxylation pretreatment. Soda-AQ and ECF bleaching sequences as DEPD were respectively selected as pulping and bleaching processes. TEMPO mediated oxidation as NaClO/NaBr/TEMPO system was applied to introduce carboxyl content on the fiber surface at varying level of 2, 6 and 10 mmol (based on O.D bleached pulp) of oxidant. Two different and applicable methods such as conductometric titration (CT) and fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) were used to measure the functional group of carboxyl content. The results showed that the selective oxidation of hydroxyl group at C6 to carboxyl was occurred with increasing the oxidant consumption. The oxidized cellulosic fiber then passed through the high pressure homogenizer (HPH) for four times to produce individualized cellulose nanofibers (CNF). The results showed 58% decrease in viscosity, degree of polymerization (DP) and molecular weight (MW) and 10% decrease in crystallinity of fibers after oxidation and passing through the HPH. In the following, isolated CNF at minimum (two) percent of oxidant (sodium hypochlorite) was used for production of nanopaper via dispersion casting (DC) process. The field emission scanning electron microscope (FESEM) images illustrated that the nanofibers had diameter less than 30 nm. and its nanofiber diameter was measured and it was less than 30 nm by Field Emission Scanning Electron Microscope (FESEM).
    Keywords: Oxidation, Wheat Straw Fiber, Carboxylic group, Cellulose Nanofiber
  • S. Hedjazi, J. Mohammadi Shirkolaee, M. Ahmadi * Pages 691-700
    In recent years, utilization of non-wood lignocellulose resources has been great concern for production of different cellulose products. Therefore, the properties of pulp from barely straw via monoethanolamine (MEA) process were investigated in this study. Pure monoethanolamine was used in different proportions with water and anthraquinone. Variables including proportion of monoethanolamine to water at five levels (100, 75, 50, 37.5, and 25 %) and anthraquinon at two levels (0 and 0.1%) were selected. Soda pulping process was used as a reference cooking sample. According to obtained results, the produced pulp by MEA/water ratio of 25/75 had the highest yield (63.2%) and the lowest kappa number (18.9) was observed in the pulp produced from MEA/water ratio of 75/25. Burst, tensile and tear indices of the pulp produced from monoethanolamone method were obtained 64.17N.m/g, 6.04 mN.m2/g and 3.17 kpa.m2/g, respectively. In general, pulping process via combined method of monoethanolamine/water makes it possible to obtain a chemical pulp with suitable kappa number (less than 20), efficient yield and proper bleaching ability, using a little amount of monoethanolamine in combination with water.
    Keywords: Soda pulping, Barely straw, Monoethanolamine (MEA), Mechanical, optical properties
  • Z. Sheykhi Sanndaji *, T. Tabarsa Pages 701-708
    In this study, in order to improve the medium density fiberboard properties made of mixture of virgin and recycled fibers, urea formaldehyde resin was modified by adding 3 and 5% isocyanate. Experimental boards were made by adding recycled fibers to virgin fibers (0, 20%, 40%, 60%,80% and 100%) and using 10% urea formaldehyde as binder. Mechanical (modulus of rupture and internal bond) and physical properties (water absorption and thickness swelling after 2 and 24 hours submerging) were measured based on DIN68761 standard. The results showed that by increasing recycled fibers, the modulud of rupture and internal bond were reduced but inclination was slow up to 40% recycled fibers while by addition the recycled fibers more than 40%, the inclination became faster. On the other hand, the modulus of rupture and internal bond of fiberboards made of mixture of 40% recycled fibers and 60% virgin fibers reduced 7% and 21% respectively. This fault was fixed by modifying urea formaldehyde resin by adding 5% isocyanate adhesive. The results demonstrated that the modulus of rupture and internal bond of fiberboards made in this condition increased 20% and 102% respectively. Furthermore, adding recycled fibers to virgin fibers reduced water absorption and thickness swelling. This improvement can be attributed to the modifying of urea formaldehyde resin with isocyanate. In addition, the fiberboards made of 100% recycled fibers and modified urea formaldehyde resin by adding 5% isocyanate showed the lowest water absorption (29.86%) and also thickness swelling (3.38%).
    Keywords: Medium density fiberboard, Isocyanate, Urea formaldehyde, Physical properties, Internal bond
  • H. Jalali Torshizi *, E. Chiaani, H. Rudi, M. R. Nabid Pages 709-717
    Increasing the application of tissue papers and its competitive market, particularly in respect to the water absorbency and wet strength, is important and utilization of necessary chemicals especially bio-based ones, for required specification is extensive. Therefore, the aim of this is to focuses on the bio-based chemical and its efficiency. Effects of the chitosan biopolymer compared to the common synthetic polyamide epichlorohydrin (PAE)on the wet and dry strengths, whiteness, brightness and water absorbency of handsheets prepared from deinked pulp of mixed office waste paper were carried out at 0.5, 0.75 and 1% addition levels of the wet strengths agents. SEM images proved the sedimentation of additives and higher advent of chitosan fibers than PAE. Higher dry tensile, burst and wet tensile strengths, lower rate and content of water absorption of treatment with chitosan were determined mainly caused due to creation of cross links among the paper ingredients during the drying. Due to the high similarity between the cellulose and chitosan and also plenty of amine and hydroxyl functional groups of the chitosan, the bonding increased while water uptake sites decreased. Extensive bonding resulted in lower flexibility and higher bending stiffness, which was higher in PAE than chitosan treatments at 0.5%. In spite of declining trend, variations in whiteness (111%) and brightness (86%) of chitosan reinforced handsheets were insignificant. Generally, 0.5% of the chitosan compared to 1% of PAE, provided higher strengths values and minimum reduction in water absorption (~10%) and optical properties while higher flexibility donated to the paper. Also an improvement in the wet strengths of the fibrous network could be resulted in better machine runnability.
    Keywords: Wet strength, Water absorption, Chitosan, Polyamide epichlorohydrin
  • S. Jafarnezhad, A. Shalbafan *, J. Luedtke Pages 719-728
    The aim of the present study was to produce hybrid low density panels using wood fiber as surface layers and a mixture of wood particles and polystyrene granules as core layer. The effects of the most important factors on panel properties were investigated. Hybrid lightweight panels were produced with a density of 520 kg/m3 using polystyrene granules as filler in the core layer. The type of polystyrene granules (expandable and pre-expanded shapes) and granules diameter (fine, medium and large) are the most important factors which can influence the panel properties were also investigated in this study. The results showed that the granule type had significant effect on the physical and mechanical properties of panels. The modulus of elasticity and face screw withdrawal resistance were increased in case of pre-expanded granules, while the internal bond values improved in the case of expandable granules. Mechanical properties of lightweight hybrid panels were significantly enhanced by increasing the diameter of both granules forms (pre-expanded and expandable). Thickness swelling was lower in the case of fine granules. But the granules diameter had no significant influence on the water absorption values. It can be concluded that the expandable filler with larger diameter can be used as filler for the production of lightweight panels.
    Keywords: Wood-based panels, Particleboard, Lightweight, Polystyrene, Filler