فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حمید آهنی، حمید جلیلوند، جمیل واعظی، سید احسان ساداتی صفحات 225-235
    این پژوهش اولین بار در ایران به منظور معرفی درختچه پیشا هنگ جنگلی و دارویی سنجد تلخ (پرخار) و تعیین صفات بیانگر قدرت بذور این گونه از هفت پرونانس ایران و چین در آزمایشگاه انجام گرفت. به این منظور، ضمن شناسایی رویشگاه های این گونه، بذرهای مبدا البرز، مازندران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، قزوین، چین و تبت پس از ضدعفونی در پتری دیش در ژرمیناتور قرار گرفت. بذور در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار با 25 بذر کاشته شدند. در پایان دوره رویشی بذر، شاخص های درصد جوانه زنی، تعداد بذر سبزشده، میانگین زمان جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، انرژی جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، مجموع طول ساقه چه، مجموع طول ریشه چه، میانگین طول ساقه چه، میانگین طول ریشه چه، ضریب آلومتری، تعداد ساقه چه، تعداد ریشه چه و نسبت تعداد ریشه چه به ساقه چه محاسبه شد. میانگین درصد جوانه زنی 90، 48، 95، 36، 33، 32 و 60 برای مبدا البرز، مازندران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، قزوین، چین و تبت به دست آمد. بیشترین درصد جوانه زنی در مبدا آذربایجان شرقی و کمترین آن در مبدا چین مشاهده شد. شاخص بنیه بذر در بذور پرونانس آذربایجان شرقی با 1/54 بیشترین و در پرونانس چین با 6/20 کمترین مقدار بود. ضریب آلومتری که برآوردی از نسبت طول ریشه چه به ساقه چه است، در مبدا مازندران با 4/2 بیشترین، و در مبدا قزوین با 95/0 کمترین مقدار را نشان داد. با انجام این مطالعه می توان نتیجه گرفت که تکثیر این گونه از طریق بذر امکان پذیر و قابل توصیه است. تحقیق بیشتر درباره این گونه با ارزش به دلیل مقاومت به خشکی، تثبیت کنندگی ازت و خاصیت دارویی کم نظیر آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلومتری، پرونانس، دارویی، سنجد پرخار، مشهد
  • علی اشرف مهرابی، پیمان غلامی، علیرضا اطمینان، سمیرا محمدی صفحات 237-248
    گونه بنه (P. atlantica subsp. mutica) از باارزش ترین گونه های جنگلی ایران است که از گذشته های دور بهره برداری شدیدی از آن صورت گرفته است. شناخت تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف بنه، اهمیت زیادی برای احیا، توسعه و ترمیم رویشگاه های این گونه دارد. در این تحقیق، به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، 10 جمعیت بنه شامل 59 ژنوتیپ با استفاده از 13 آغازگر RAPD، در مجموع 97 آلل با میانگین 46/7 آلل برای هر آغازگر تولید شد که 100 درصد آلل ها چندشکل بودند. محتوای اطلاعات چندشکلی از 11/0 برای آغازگر Oligo342 تا 21/0 برای آغازگر Oligo18 و شاخص نشانگر از 39/0 برای آغازگر Oligo203 تا 35/4 برای آغازگر Oligo342 متفاوت بود. جمعیت آبدانان بیشترین میزان آلل های چندشکل (73/57) و شاخص شانون (251/0) را نشان داد و بیشترین میزان شاخص تصحیح شده هتروژنی (172/0) نیز در جمعیت بانه مشاهده شد؛ درحالی که کمترین میزان آلل های چندشکل (40/13 درصد)، شاخص تصحیح شده هتروژنی (074/0) و شاخص شانون (081/0) در جمعیت خارج از زاگرس مشاهده شد. تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که سطح بیشتری از تنوع به درون جمعیت ها (78 درصد) تعلق داشت، در حالی که 22 درصد تنوع در بین جمعیت ها مشاهده شد. تجزیه خوشه اینتوانست ژنوتیپ ها را به طور کامل از هم تفکیک کند و نبود ارتباط بین تنوع مولکولی و تنوع جغرافیایی را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده، با وجود در معرض خطر بودن این گونه ارزشمند، تنوع ژنتیکی کافی برای احیا، توسعه و ترمیم رویشگاه های این گونه وجود دارد.
    کلیدواژگان: بنه، تجزیه واریانس مولکولی، تنوع ژنتیکی، شاخص هتروژنی، نشانگر RAPD، PCR
  • مهین برشان، مسعود طبری کوچکسرایی، سید احسان ساداتی، رضا شاه حسینی صفحات 249-257
    بیدها به دلیل تندرشد بودن، نیاز غذایی کم، و مقاومت در برابر بسیاری از آلودگی ها و تنش های محیطی، گونه هایی مطلوب برای توسعه فضای سبز و کاهش تخریب محیط زیست محسوب می شوند. هدف این پژوهش بررسی واکنش گونه بید سفید (Salix alba L.) به شرایط کم آبی بوده است. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج دور آبیاری (2، 4، 6، 8 و 10 روز) در سه تکرار (هر تکرار حاوی پنج گلدان) به مدت چهار ماه در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس (شهرستان نور) انجام گرفت. نتایج، بیانگر زنده مانی زیاد نهال ها بود، به طوری که حتی تحت تنش کم آبی شدید (دوره آبیاری ده روزه)، زنده مانی همواره از 73 درصد بیشتر بود. با افزایش تنش خشکی از رویش طولی و قطری، زی توده اندام هوایی و زمینی، تعداد برگ و حجم ریشه کاسته شد، اما تغییری در اندازه سطح برگ، سطح ویژه برگ، طول ریشه و نسبت طول ریشه به ساقه ایجاد نشد. نظر به رعایت اقتصاد منابع آب و اینکه نهال های بید سفید توانستند زنده مانی زیاد (100 درصد) و رویش مطلوبی در دور آبیاری شش تا هشت روزه به دست آورند، این دوره های آبیاری برای پرورش نهال این گونه در این منطقه یا مناطق اقلیمی مشابه مناسب اند.
    کلیدواژگان: بید سفید، تنش خشکی، رویش قطری، زنده مانی
  • جواد میرزایی صفحات 259-268
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر قارچ های میکوریزی (Glomus fasciculatumوG. mosseae و ترکیب دو قارچ) بر رشد، فتوسنتز و جذب عناصر نهال های کنار در نهالستان گرمسیری مهران در استان ایلام انجام گرفت. نتایج نشان داد که درصد کلنیزاسیون ریشه در تیمار ترکیبی، بیشتر از تیمار خالص قارچ های Glomus fasciculatum وG. mosseae بود. وزن تر ریشه، هدایت روزنه ای و کلروفیل a در نهال های میکوریزی نیز بیشتر از نهال های غیرمیکوریزی کنار بود. همچنین در تیمار ترکیبی و تیمار خالص G. mosseae، قطر یقه، وزن خشک ریشه، نیتروژن اندام هوایی و فسفر ریشه بیشتر از تیمار G. fasciculatum و آن هم بیشتر از شاهد بود. میزان فتوسنتز و تعرق نیز در تیمارهای ترکیبی و تیمار خالص G. fasciculatumاز تیمار خالص G. mosseae و شاهد بیشتر بود. اما از طرفی، قارچ های میکوریزی بر ارتفاع نهال (269/0P=)، وزن تر اندام هوایی (479/0P=)، وزن خشک اندام هوایی (697/0P=)، کلروفیل b (097/0P=)، نیتروژن ریشه (307/0P=)، فسفر اندام هوایی (126/0P=) و پتاسیم ریشه (638/0P=) و پتاسیم اندام هوایی (667/0P=) تاثیر معنی داری نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار ترکیبی به دلیل ایجاد همزیستی بیشتر با نهال های کنار تاثیر بیشتری بر رشد و فتوسنتز نهال ها دارد.
    کلیدواژگان: تعرق، فتوسنتز، کنار، میکوریز
  • مهناز کریمی، شکیبا یعقوبی صفحات 269-275
    درخت انجیلی به عنوان یک گونه جنگلی برای استفاده در فضای سبز شهری کاربرد فراوانی دارد. با این حال تکثیر این گیاه و تولید نهال انجیلی در ایران صورت نمی گیرد. بنابراین شناخت نوع قلمه و کاربرد تیمارهای هورمونی برای افزایش میزان ریشه زایی آن می تواند در تولید نهال آن بسیار کارامد باشد. بر این اساس قلمه های شاخه یکساله و شاخه چندساله انجیلی به ترتیب در بهمن و خرداد تهیه و با غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید (صفر، 500، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) تیمار شدند. در بررسی حاضر هیچ یک از قلمه های چندساله (مربوط به فصل زمستان) ریشه دار نشدند. بیشترین درصد ریشه زایی در قلمه های یکساله بود که با غلظت 2000 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید تیمار شده بودند. تفاوت معنی داری در بزرگ ترین طول ریشه و تعداد ریشه در دو تیمار 500 و 1000 میلی گرم در لیتر مشاهده نشد. بیشترین میانگین مدت ریشه زایی مربوط به تیمار شاهد و کمترین آن مربوط به تیمار 2000 میلی گرم در لیتر بود. نتایج بر تاثیر هورمون ایندول بوتیریک اسید بر درصد ریشه زایی قلمه های یکساله انجیلی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: تیمار هورمونی، قلمه چند ساله، قلمه یکساله، ریشه زایی
  • آیدا طاهری، نسرین سیدی، بابک عبدالهی مندولکانی صفحات 277-286
    تعیین میزان تنوع ژنتیکی در مواد گیاهی اولین گام برای شناسایی، حفظ و نگهداری ذخایر توارثی و اساس تحقیقات ژنتیکی و برنامه های اصلاحی است. استفاده از نشانگرهای مولکولی یکی از ابزارهای مهم در ارزیابی تنوع ژنتیکی گیاهان بومی است. در این پژوهش تنوع ژنتیکی 62 نهال گردوی ایرانی با استفاده از 10 جفت آغازگر SSR مطالعه شد. ده مکان SSR در مجموع 53 آلل تولید کرد. کمترین و بیشترین تعداد آلل، به ترتیب مربوط به مکان های 69WGA، 71WGA (4 آلل) و 1WGA (7 آلل) بود. بیشترین میزان هتروزیگوتی مشاهده شده توسط مکان 276WGA ثبت شد. همه مکان های SSR در نهال های بررسی شده انحراف معنی داری (01/0 ≥p ) از تعادل هاردی- واینبرگ نشان دادند. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA بر اساس ضرایب تشابه دایس، نهال های بررسی شده را به چهار گروه اصلی تقسیم کرد. بررسی ساختار جمعیت با نرم افزار 2.3.1 Structure، دو گروه (2K=) احتمالی را شناسایی کرد. اطلاعات حاصل براساس ماتریس سهم عضویت افراد و میزان Fst نشان داد که تمایز چشمگیری بین زیرگروه های احتمالی وجود ندارد. از اطلاعات حاصل از این تحقیق می توان در برنامه های اصلاحی تولید هیبرید در گردو برای شناسایی نهال های دارای فاصله ژنتیکی کافی به منظور بهره برداری از هتروزیس مفید باشد.
    کلیدواژگان: تعادل هاردی، واینبرگ، تنوع ژنتیکی، گردوی ایرانی، نرم افزار Structure
  • کورش نظرپور فرد، وحید اعتماد، مجید مخدوم، منوچهر نمیرانیان صفحات 287-297
    در این پژوهش تاثیرات تفرج و تغییر کاربری مناطق جنگلی به پارک های جنگلی بر برخی ویژگی های جنگل شناسی توده های تحت تفرج در پارک جنگلی بلوران کوهدشت بررسی شده است. به این منظور، سه منطقه شامل مناطق بدون تفرج، تفرج گسترده و تفرج متمرکز مشخص شد. به منظور برداشت داده ها در هر منطقه 30 قطعه نمونه به روش منظم تصادفی با ابعاد شبکه 150×100 متر، پیاده شد. در هر قطعه نمونه مشخصه های آماری تراکم، زادآوری، ارتفاع درخت، قطر کوچک و بزرگ تاج و سلامت و شادابی درختان، قطر برابرسینه پایه های دانه زاد و تعداد جست درختان شاخه زاد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بین مشخصه های تعداد در هکتار، میزان پوشش تاجی و میزان زادآوری در منطقه شاهد با مناطق گسترده و متمرکز اختلاف معنی داری وجود داشت، به طوری که کمترین میزان پوشش تاجی را منطقه تفرجی متمرکز در بین مناطق داشت. ارتفاع درختان در منطقه متمرکز با مناطق شاهد و گسترده اختلاف معنی داری داشت و قطر پایه های دانه زاد موجود نیز در منطقه گسترده با مناطق شاهد و متمرکز اختلاف معنی داری داشت. درختان در مناطق متمرکز و گسترده شاداب تر بودند. بنابر نتایج این تحقیق، تفرج چه به صورت گسترده و چه متمرکز، تاثیرات منفی بر ویژگی های پوشش گیاهی منطقه دارد و سبب تغییر ویژگی های جنگل شناسی توده ها می شود.
    کلیدواژگان: اثرات تفرج، پوشش تاجی، پارک جنگلی بلوران، زادآوری، کوهدشت
  • سمیرا ساسانی فر، منوچهر نمیرانیان، نصرت الله ضرغام صفحات 299-312
    به دست آوردن مشخصات اندازه ای درختان به منظور تعیین حجم یا سایر مشخصه های آماری و ایجاد روابط ریاضی-آماری بین این مشخصه ها، به منظور مدیریت جنگل امری مهم و ضروری است. در بخش چلیر جنگل آموزشی پژوهشی خیرود مشخصه های قطر برابرسینه و ارتفاع کل 529 اصله درخت موجود در یک توده تقریبا همسال ون در سال های 1384 و 1391 اندازه گیری و تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که بین مشخصه های قطر برابرسینه و ارتفاع کل درختان دو دوره، همبستگی آماری وجود دارد که با توجه به آنها می توان روابط ریاضی-آماری را بین اندازه های این مشخصه ها تعیین کرد. این روابط ابتدا برای همه درختان توده به عنوان یک توده همسال و سپس برای درختان ون موجود در توده برآورد شد. بین قطر برابرسینه همه درختان توده در دو دوره و همچنین بین ارتفاع کل درختان توده در دو دوره رابطه توانی افزاینده وجود دارد، به نحوی که با در دست داشتن این رابطه می توان رویش قطری و ارتفاعی درختان توده را در دوره آینده پیش بینی کرد. این روابط در مورد درختان ون موجود در توده نیز به دست آمدند. بین قطر برابرسینه و ضریب قدکشیدگی درختان توده در دوره اول رابطه و بین قطر برابرسینه و ضریب قدکشیدگی درختان در دوره دوم رابطه وجود دارد. منحنی درصد زنده مانی درختان توده در کلاسه های قطری رسم شد و رویش قطری درخت ون در منطقه تحقیق 3 میلی متر در سال به دست آمد. پژوهش در توده های جنگلی و بررسی تغییرات آنها در طول یک دوره، نشان دهنده مسیر و روش مناسب مدیریت همگام با طبیعت توده های جنگلی جهت تولید حداکثر و پایدار خواهد بود.
    کلیدواژگان: توده همسال، همبستگی آماری، رابطه توانی، ضریب قدکشیدگی
  • مقداد جورغلامی، آزاده خرمی زاده، شکوه سلطانپور صفحات 313-326
    استفاده از ماشین آلات سنگین برای فعالیت های جنگل مانند عملیات بهره برداری در طول چند دهه گذشته افزایش یافته است که همین امر پیامدهای منفی بر اکوسیستم خاک جنگل شامل کوبیدگی، به هم خوردگی و شیاری شدن خاک را در پی داشته است. این تحقیق در پی اثبات این فرضیه است که افزایش مقاومت به نفوذ با تحت تاثیر قراردادن الگوهای اندام هوایی و زیرزمینی، سبب ایجاد اثرهای منفی بر متغیرهای مورفولوژی نهال (اندازه) و رشد (زی توده) می شود. در این تحقیق چهار تیمار کوبیدگی خاک اعمال شده تا یک طیف پیوسته از کوبیدگی با استفاده از افزایش وزن مخصوص ظاهری ایجاد شود (تیمار شاهد بدون کوبیدگی و سطح دوم تا سطح چهارم کوبیدگی به ترتیب با 3، 5 و 7 ضربه چکش). اثرهای کوبیدگی خاک در خاکی با بافت لومی تا رسی- لومی با شرایط بهینه از نظر آب (آبیاری روزانه) در یک مقیاس پیوسته مقاومت به نفوذ (1/0 تا 0/1 مگاپاسکال) بر متغیرهای رشد نهال های گونه بلندمازو در شرایط گلخانه بررسی شد. با افزایش مقاومت به نفوذ، متغیرهای رشد شامل اندازه نهال (طول و قطر ساقه، طول برگ، طول و قطر ریشه اصلی و طول ریشه جانبی) و زی توده (اندام هوایی و ریشه) از نظر آماری به طور معنی داری کاهش یافتند. پارامترهای رشد با افزایش کوبیدگی خاک به صورت رابطه ای غیرخطی تغییر یافتند. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که رشد ریشه و ارتفاع نهال بلندمازو با هر گونه افزایش در مقاومت خاک محدود می شود.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، مقاومت به نفوذ، مرفولوژی نهال، نرخ رشد نسبی
  • حسین جلالی ترشیزی، فریبا خلیلی نفت چالی، حسین کرمانیان صفحات 327-337
    رشد مصرف کاغذ و کمبود منابع لیفی، راهکارهای متنوعی را برای تامین ملزومات ضرورت بخشیده است؛ و کاربرد الیاف معدنی در این زمینه، روشی نوین و رو به رشد است. بنابراین در این پژوهش و با هدف کاهش نیاز به الیاف گیاهی، کاربرد آن در سامانه کاغذسازی بررسی گردید. کاربرد الیاف معدنی پشم سنگ در سطوح صفر، 10، 20 و 30 درصد به همراه 1 درصد نشاسته کاتیونی در خمیر کاغذ NSSC بر مقاومت های کاغذ دست ساز آزمایشگاهی ( 60 گرم بر متر مربع)، ماندگاری الیاف معدنی و ماندگاری کل دوغاب نشان داد که جایگزینی و افزایش سهم الیاف پشم سنگ به علت قابلیت ایجاد اتصالات ضعیف تر در مقایسه با پیوندهای بین لیفی الیاف لیگنوسلولزی، موجب کاهش شاخص های مقاومتی وابسته به پیوند، نظیر کشش و ترکیدن می شود؛ در بالاترین سطح افزودن، بیشترین کاهش مقاومتی مشاهده شد. الیاف پشم سنگ به علت طول و مقاومت ذاتی بیشتر، تا حدی سبب افزایش شاخص مقاومت به پارگی شد، اما در سطح جایگزینی 30 درصد و به سبب برتری کاهش مقاومت پیوندی بر افزایش ناشی از مقاومت ذاتی الیاف معدنی، کاهش شاخص پارگی کاغذ را در پی داشت. ایجاد شبکه درهم رفته الیاف آلی- معدنی در حین شکل گیری کاغذ، ماندگاری الیاف پشم سنگ و ماندگاری کل را افزایش داد، اما تفاوت آماری معنی داری بین سطوح 20 و 30 درصد الیاف پشم سنگ مشاهده نشد. بنابراین و با توجه به افت شدید مقاومت ها، سطح بهینه جایگزینی 20 درصد الیاف پشم سنگ در خمیر کاغذ NSSC، شایان گزارش است. افزایش ماندگاری علاوه بر مزایای فنی و اقتصادی، به طور غیرمستقیم از جنبه های زیست محیطی همچون کاهش مواد جامد آلی معلق در آب های فرایندی، سهولت فرایندهای تصفیه و کاربرد کمتر منابع الیاف گیاهی و جنگل ها، نیز حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: الیاف معدنی، ویژگی های مقاومتی کاغذ، خمیرکاغذ NSSC، ماندگاری
  • حوری شریف نیا، سعید کاظمی نجفی، مهدی احمدی نجف آبادی صفحات 339-349
    با هدف شناسایی سازوکار شکست در تخته تراشه جهت دار، رفتار شکست تراشه های چوب تحت بار کششی با روش گسیل صوتی مورد بررسی قرار گرفت. تراشه ها به دو صورت چسب خورده و بدون چسب در سه سطح بالا، پایین و میانی کیک تخته تراشه جهت دار قرار داده شده و پرس شدند. سپس آزمون کشش به همراه آزمون گسیل صوتی روی تراشه های تیمارشده و شاهد اعمال شد. با استفاده از داده های آزمون کشش، مدول الاستیسیته و مقاومت کششی نمونه ها محاسبه شد. رخدادهای تجمعی، انرژی تجمعی و دامنه سیگنال ها نیز از نتایج حاصل از گسیل صوتی به دست آمدند. نتایج نشان داد که انرژی تجمعی، تعداد رخدادهای گسیل صوتی و همچنین حداکثر دامنه سیگنال ها با مقدار نیروی واردشده و افزایش زمان افزایش یافت و بیشترین مقدار انرژی ایجادشده و رخدادها نیز در محدودهزمان شکست اتفاق افتاد. شرایط تیمار تراشه ها نیز نتایج گسیل صوتی را تحت تاثیر قرار داد و مقدار انرژی آزادشده و رخدادهای تجمعی در نمونه های پرس شده نسبت به سایر نمونه ها بیشتر بود. بطور کلی بزرگی شاخص های گسیل صوتی با ویژگی های مکانیکی مانند مدول الاستیسیته و مقاومت کششی متناسب بوده است که بیانگر امکان شناسایی شکست در تراشه های چوب با روش گسیل صوتی است.
    کلیدواژگان: بار کششی، تراشه، چوب، شکست، گسیل صوتی
  • علی بیات کشکولی، تکتم همتی، محمد شمسیان صفحات 351-359
    در این تحقیق چوب فشرده شده صنوبر برای بهبود مقاومت صندلی های چوبی استفاده شد و با صندلی های ساخته شده از چوب فشرده نشده صنوبر مقایسه شد. صندلی های چوبی با دو نوع اتصال مرسوم شامل اتصال کام و زبانه و اتصال پین چوبی ساخته شدند. حداکثر نیروی اعمال شده از جلو به عقب صندلی براساس استاندارد انجمن کتابخانه ای آمریکا ثبت شد. نتایج نشان داد که استفاده از چوب صنوبر فشرده شده در ساخت صندلی بر مقاومت آن در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معنی داری دارد و سبب افزایش مقاومت می شود. حداکثر مقاومت صندلی های ساخته شده از چوب فشرده با کام و زبانه نسبت به صندلی های ساخته شده از چوب فشرده نشده با کام و زبانه 05/57 درصد و صندلی های ساخته شده از چوب فشرده با پین چوبی نسبت به صندلی های ساخته شده از چوب فشرده نشده با پین چوبی 12/64 درصد افزایش پیدا کرد. اتصال چوبی در قطعات چوبی فشرده نشده در محل پایه عقبی جابه جا می شوند، ولی در قطعات چوبی فشرده شده جابه جایی کمتری دارند و بعد از جابه جایی شکست اتفاق می افتد. به طور کلی، صندلی ساخته شده با چوب فشرده شده صنوبر و به همراه اتصال کام و زبانه دارای بیشترین مقاومت مکانیکی است. مقاومت صندلی های چوبی به دلیل وجود قطعات چوبی اصلاح شده آن بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: اتصال دوبل، اتصال کام و زبانه، چوب فشرده شده صنوبر، حداکثر نیرو، صندلی چوبی
  • فرزانه حیدری، مریم قربانی، سید مجید ذبیح زاده صفحات 361-374
    در این تحقیق اثر تیمار چوب با مالئیک انیدرید و گلیسیدیل متاکریلات بر ویژگی های ریخت شناسی و فیزیکی چوب پلیمر حاصل از چوب ممرز و مونومر استایرن بررسی شد. نمونه ها در پنج نوع تیمار شاهد، اصلاح با مالئیک انیدرید، اشباع با استایرن، مالئیک انیدرید/ استایرن و مالئیک انیدرید/ استایرن/گلیسیدیل متاکریلات براساس استاندارد ASTM- D4446-05 تهیه شدند. اشباع به روش خلا فشار به وسیله سیلندر آزمایشگاهی انجام گرفت. حضور استایرن در حفره های سلولی، واکشیدگی چوب تیمارشده به وسیله مالئیک انیدرید و برهمکنش سطوح اصلاحی مالئیک انیدرید/استایرن و مالئیک انیدرید/ استایرن/ گلیسیدیل متاکریلات با دیواره سلولی چوب به وسیله میکروسکوپ الکترونی تایید شد. براساس نتایج، با افزودن مالئیک انیدرید و مالئیک انیدرید/ گلیسیدیل متاکریلات، وزن و دانسیته چوب پلیمر به ترتیب 47/73 و 91/79 درصد و 95/5 و 9/11 درصد افزایش یافت. برهمکنش های قوی بین ساختار چوب و پلیمر تلفیقی مالئیک انیدرید/ استایرن/ گلیسیدیل متاکریلات به بهبود سازگاری پلیمر با دیواره سلولی و کاهش تخلخل چوب منتهی شد. اصلاح با مالئیک انیدرید و اشباع با استایرن موجب بهبود آب گریزی و ثبات ابعاد نمونه های چوب پلیمر شد، به طوری که پس از طولانی ترین زمان غوطه وری، جذب آب و تغییرات ابعاد در سطح اصلاح مالئیک انیدرید/استایرن/گلیسیدیل متاکریلات با افزایش وزن 42/44 درصد، 78/57 و 15/50 درصد در مقایسه با نمونه شاهد کاهش یافت. بیشترین کارایی ضد واکشیدگی نیز در سطح مالئیک انیدرید/استایرن/گلیسیدیل متاکریلات مشاهده شد.
    کلیدواژگان: استایرن، خواص فیزیکی، گلیسیدیل متاکریلات، مالئیک انیدرید، ویژگی های ریخت شناسی
  • شکوفه الیاسی، حسین جلالی ترشیزی، حسین رسالتی صفحات 375-385
    آهاردهی مقوا از اهمیت ویژه ای در کاربرد آن به عنوان ماده بسته بندی برخوردار است. بنابراین بهینه سازی آهاردهی توسط آلوم-روزین در pH خنثی برای تولید مقوای چهارلایه با گرماژ 330 گرم بر متر مربع در این پژوهش ارزیابی شد. در سطح مصرف ثابت 1 درصد روزین کاتیونی پراکنده، از آلوم به عنوان ماده تثبیت کننده روزین در پنج سطح 1، 5/1 ، 2 ،3 و 4 درصد (براساس وزن خشک خمیر کاغذ) به منظور یافتن نسبت بهینه آلوم به روزین استفاده شد. قابلیت جذب آب لایه های رویی و پشتی مقوا، ویژگی های مقاومتی و ظاهری مقوا اندازه گیری شد و نتایج نشان داد که با افزایش مصرف آلوم، عملکرد آهاردهی روزین بهبود یافته و قابلیت جذب آب در لایه ها ی رویی و پشتی مقوا کاهش می یابد. همچنین با افزایش مصرف آلوم به دلیل خواص منحصربه فرد آن در افزایش ماندگاری و پیوندیابی و خنثی سازی بار، ویژگی های مقاومتی مانند مقاومت پیوندیابی درونی بین لایه ها، شاخص کشش و سفتی خمشی بهبود یافت. همچنین نتایج نشان داد که بهترین نسبت بین آلوم و روزین در شرایط خنثی 2 به 1 است و مقاومت های مقوا بیش از اینکه تحت تاثیر نسبت آلوم به روزین باشند، از مقدار مصرف آلوم و روزین تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: کاغذهای بازیافتی، مقوای چهارلایه، آهاردهی آلوم، روزین، ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
  • سحر جلالوند، حسین کرمانیان، امید رمضانی، اسماعیل رسولی گرمارودی، سحاب حجازی صفحات 387-396
    در این پژوهش تاثیر رنگبری با هیپوکلریت سدیم به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای دستیابی به خمیر آلفاسلولز مطلوب بر خمیر کاغذ حاصل از لینتر پنبه بررسی شد. بدین منظور خمیر حاصل از لینتر پنبه به صورت رنگبری نشده از صنایع شیمیایی پارچین تهیه و با توالی HEA، در pH های 9، 11 و 13 رنگبری شد و سپس به لحاظ ویژگی های ساختاری نظیر مقدار آلفاسلولز، درجه پلیمریزاسیون، گروه های کربنیل، گروه های کربوکسیل، میکروکاپا، خاکستر، مواد نامحلول در اسید سولفوریک و درجه روشنی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که در 9pH= کمترین مقدار لیگنین و بیشترین مقدار گروه های کربنیل و کربوکسیل دیده می شود. در این تیمار مقدار آلفاسلولز کمترین و مقدار مواد نامحلول در اسید سولفوریک و خاکستر بیشترین مقدار را داشتند. با افزایش pH تا 11 بیشترین مقدار آلفاسلولز، کمترین مقدار خاکستر، و بیشترین درجه روشنی حاصل شد. در 13= pH لیگنین زدایی به میزان کمتری صورت گرفت و کمترین میزان گروه های کربوکسیلی نیز متعلق به این تیمار بود. با توجه به نتایج حاصل، به نظر می رسد که 11pH= را می توان به عنوان گزینه مناسب برای تهیه خمیر آلفاسلولز در صنعت توصیه کرد.
    کلیدواژگان: آلفا سلولز، رنگبری، عدد مس، لینتر پنبه، هیپوکلریت سدیم، pH
  • قاسم اسدپوراتویی، احمدرضا زاهدی طبرستانی، علی برزن، محمد تقی منقولی، زهره قزوینی صفحات 397-406
    در این تحقیق از ترکیب ثابت چوبی شامل مخلوطی از گونه های ممرز (44 درصد)، صنوبر (31 درصد)، افرا (15 درصد) و بید (10 درصد)، خمیر کاغذ شیمیایی- مکانیکی CMP با بازده های متفاوت تهیه شد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تغییرات ویژگی های خمیر کاغذ شیمیایی- مکانیکی CMP و در بازده های کمتر از حد معمول (85 درصد) بوده است. با تغییر عوامل پخت شامل درجه حرارت، زمان پخت و نیز درصد مصرف مایع پخت نسبت به وزن ماده چوبی، چهار بازده متفاوت 84 ،80 ،73 و67 درصد به دست آمد. در هر بازده، خرده چوب های پخته شده دفیبره شده و از خمیر کاغذ حاصل، درجه روانی اولیه اندازه گیری و کاغذهای دست ساز 60 گرمی تهیه و ویژگی های مقاومتی و نوری آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش 17 واحدی بازده خمیر کاغذ CMP، درجه روانی اولیه خمیر کاغذ روند کاهشی داشت، ولی شاخص های مقاومتی خمیر کاغذ شامل شاخص های مقاومت به پارگی، ترکیدگی و کششی به ترتیب 42، 100 و 29 درصد افزایش یافت. درجه روشنی و ماتی خمیر کاغذ CMP با کاهش بازده خمیر، روند کاهشی داشت و با 17 واحد کاهش بازده (از 84 به 67 درصد)، درجه روشنی در حدود 9 درصد و ماتی خمیر کمتر از 1 درصد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ CMP، بازده، ویژگی های مقاومتی، ویژگی های نوری
  • مینا واحد، قاسم اسدپوراتویی، نورالدین نظرنژاد صفحات 407-418
    ماده اولیه سلولزی برای تولید کاغذ در صنعت کاغذ سازی گیاهان چوبی، گیاهان غیرچوبی و کاغذهای بازیافتی می است.کمبود ماده اولیه سلولزی واقعیتی است که توسعه صنایع چوب و کاغذ کشور را با چالش های عدیده روبه رو کرده است. در این تحقیق، منبعی جدید و در دسترس از الیاف سلولزی و گونه ای جلبک سبز به نام کلادوفورا برای تولید خمیرکاغذ معرفی شده است. از جلبک مذکور با روش سودای سرد، خمیر کاغذ تهیه شد و در درصدهای 10، 20 و 30 با خمیر NSSC مخلوط و در نهایت کاغذ دست ساز به دست آمد و ویژگی های ساختاری و مقاومتی آن با خمیر خالص NSSC (شاهد) حاصل از چوب پهن برگان بررسی و مقایسه شد. نتایج نشان داد با توجه به ویژگی های مورفولوژیکی جلبک کلادوفورا، خمیر سودای سرد خالص حاصل، در مقایسه با خمیر NSSC دارای مقاومت کمتری است و همچنین با افزودن خمیر جلبک سبز در هر سه سطح 10، 20 و 30 درصد به خمیر NSSC مقاومت کاغذ کاهش پیدا می کند، بنابراین برای تولید کاغذ فلوتینگ مناسب نیست. خمیرسودای سرد حاصل از جلبک سبز کلادوفورا را می توان در درصدهای مصرف کم با انواع خمیرها مخلوط و استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جلبک سبز کلادوفورا، خمیر کاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی، سودای سرد، ویژگی های ساختاری، ویژگی های مقاومتی
  • میثم کامیاب، مرتضی ناظریان صفحات 419-432
    در این مطالعه امکان ساخت تخته خرده چوب-گچ (GBPB) از ذرات باگاس (Saccharum ossicinarum l.) و کاه گندم (Oryza sativa l.) با نسبت سطوح مختلف و نسبت گچ: مواد لیگنوسلولزی بررسی شد. نسبت باگاس: کاه گندم از 100: 0، 75/93: 25/6، 5/87: 5/12، 25:75، 50:50، 25/75 و 0: 100 در GBPB آزمایشگاهی با استفاده از دو نسبت گچ به مواد لیگنوسلولزی (LR : G) یعنی 75/1:2 و 25/1:3 با دانسیته 05/1 و 20/1 گرم بر سانتی متر مکعب ساخته شد. مقاومت خمشی (MOR)، مدول الاستیسیته (MOE) و چسبندگی داخلی (IB) تخته ها و همچنین فرایند هیدراتاسیون خمیر گچ بررسی شد و تحلیل آماری و تحلیل واریانس به منظور بررسی امکان ساخت از پسماندهای کشاورزی در تولید GBPB تجاری انجام گرفت. بررسی هیدراتاسیون نشان داد که مواد لیگنوسلولزی که دارای مواد استخراجی بیشتری هستند سبب کاهش دمای هیدراتاسیون و افزایش زمان سخت شدن ماده معدنی خواهند شد. نتایج تجربی نشان دادند که مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته تخته های حاوی 0 ، 25/6 و 5/12 درصد کاه گندم با نسبت 75/1:2 بیشتر از پانل های ساخته شده بود. به طور کلی، تخته هایی که از درصد بیشتر ذرات باگاس در ساختشان استفاده شده، مقاومت مطلوب تری دارند و پاسخگوی مناسبی در زمینه رفع احتیاجات هستند.
    کلیدواژگان: باگاس، تخته خرده چوب، گچ، خواص مکانیکی، کاه گندم، هیدراتاسیون
|
  • Hamid Ahani, Hamid Jalilvand, Jamil Vaezi, Seyed Ehsan Sadati Pages 225-235
    This study was conducted for the first time in order to introduce the pioneer forest trees and medicinal sea-buckthorn (Elaeagnus rhamnoides) and determine the characteristics of the species seeds from seven provenances, including Iran, China and Tibet in the laboratory. After site identification of the species, seeds were collected from the regions including Alborz, Mazandaran, Eastern Azerbaijan, Western Azerbaijan, Qazvin, China and Tibet. The disinfected petri dishes were then placed into a germinator. The seeds were planted as completely randomized design in four replicates each with 25 seeds. At the end of seed growth periods, the traits including germination percentage, number of grown seeds, mean of germination time, germination rate, germination energy, seed vigor index, sum of plumule length, sum of radicle length, mean of plumule length, mean of radicle length, allometry, plumule number, radicles number and the ratio of radicles to plumule number were measured and/ or calculated. Averages of germination percentage were 90, 48, 95, 36, 33, 32 and 60 for Alborz, Mazandaran, Eastern Azerbaijan, Western Azerbaijan, Qazvin, China and Tibet, respectively. The maximum and minimum germination percentages were observed for Eastern Azerbaijan and China provenances, respectively. These indices were 54.1 and 20.6 for Eastern Azerbaijan and China, respectively. Allometry which is the ratio of the radicle length to the plumule length was maximum in Mazandaran with 2.4 and Qazvin with 0.95. This study showed that Seabuckthorn propagation by seeds is feasible and recommendable. Further researches are recommended on this valuable species due to its drought tolerance, nitrogen fixing ability and unique medicinal properties.
    Keywords: Allometry, Hippophae, Mashhad, pharmaceutical, provenance
  • Pages 237-248
    Pistacia atlantica subsp. mutica is one of the most valuable forest tree species in Iran that has been severely exploited for a long time. Therefore, understanding the genetic diversity of different populations can be an important step towards the development and restoration of the habitat of this invaluable tree species. In this study, in order to study the genetic diversity, 10 populations including 59 genotypes via 13 RAPD primers, totally 97 alleles were generated with an average of 7.46 alleles per primer that 100% alleles were polymorphic. Polymorphic information content (PIC) varied from 0.11 (primer Oligo342) to 0.21 (primer Oligo18). Marker index criterion ranged from 0.39 (primer Oligo203) to 4.35 (primer Oligo342). Abdanan population indicated the highest value of polymorphic alleles (57.73 %) and Shannon’s index (0.251) and the highest value of unbiased expected heterozygosity index (0.172) was observed for the Banaeh population. Whereas the lowest value of polymorphic alleles (13.40 %), unbiased expected heterozygosity (0.074) and Shannon’s index (0.081) were observed for out of Zagros population. Analysis of molecular variance (AMOVA) showed that a larger proportion of genetic variation (78%) belonged to intra-populations, while 22% of genetic variation was observed for inter-populations. Cluster Analysis could not completely separate samples and showed the lack of association between molecular diversity and geographic diversity populations. The genetic diversity among the evaluated samples can be promising for restoring the habitats of P. atlantica.
    Keywords: AMOVA, He Index, P. atlantica, genetic diversity, PCO, RAPD, PCR
  • Mahin Barshan, Masoud Tabari Kouchaksaraei, Seyed Ehsan Sadati, Reza Shahhoseini Pages 249-257
    Willows due to the rapid growth rate, low nutrient requirements, resistance to many pollutants, and environmental stresses are ideal candidates for developing the landscapes and reducing the environmental degradation. The purpose of this study was to determine the response of Salix alba seedling to water deficit conditions. This experiment was set up as complete randomized design with five irrigation periods (2, 4, 6, 8 and 10 days) in three replicates (each replicate containes five pots) for four months. Results indicated a high survival rate for Salix seedlings, whereas under extremely drought stress (10-day irrigation) it was always greater than 73%. Height and collar diameter growth, above-ground and under-ground biomass, number of leaves and root volume decreased with increasing the irrigation period but no changes occurred in leaf area, specific leaf area, root length and root:shoot ratio. Regarding to the economy of water resources, 6- and 8-day irrigation periods, due to high survival (100%) and favorable growth of seedlings, can be considered for raising salix alba seedlings in this region and/or in climatic regions similar to the research site.
    Keywords: diameter growth, drought stress, survival, white willow
  • Pages 259-268
    The research aims at studying the effects of mycorrhizal fungi (Glomus fasciculatum, G. mosseae and mixed composition) on growth, photosynthesis and nutrient absorption of Ziziphus spina-christi in Mehran greenhouse, Ilam province. The result showed that colonization rate in mixed treatment was more than pure treatment of G. fasciculatum and G. mosseae. Also, root fresh weight, stomatal conductance and chlorophyll a of mycorrhizal seedlings were more than non-mycorrhizal seedlings of Ziziphus spina-christi. The basal diameter, root dry weight, nitrogen content of shoot and phosphorous content of root in mixed and pure treatments of G. mosseae were more than G. fasciculatum and control treatment. Also, the photosynthesis and transpiration in mixed and pure G. fasciculatum were more than G. mosseae and control treatment. Mycorrhizal fungi had not significant effects on height (P = 0.269), shoot fresh weight (P=0.479), shoot dry weight (P = 0.697), chlorophyll b (P = 0.097), nitrogen content of root (P = 0.307), phosphorous content of shoot (P = 0.126), K of shoot (P = 0.667) and root (P = 0.638). The result of this study showed that mixed treatment, due to more colonization rate than other pure fungi, had more effects on growth and photosynthesis of Z. spina-christi.
    Keywords: Transpiration, Photosynthesis, Ziziphus spina, christi, Mycorrhiza
  • Mahnaz Karimi, Shakiba Yaghoobi Pages 269-275
    Iron Wood (Parrotia persica) tree as a forest species has many applications in urban green landscape. However, its reproduction and seedling production have not been studied in Iran. Thus, knowing the type of cutting and hormone treatments to increase the rooting of cuttings can be very effective. Accordingly, annual and perennial cuttings were prepared in January and June, respectively. Cuttings were treated with different concentrations of Indole butyric acid (IBA) (0, 500, 1000 and 2000 mg L-1). Perennial cuttings were not rooted in the present study. The maximum rooting percentage was observed in the treatment with 2000 mg L-1 Indole butyric acid in annual cutting. There were no significant differences in root length and root number in the 500 and 1000 mg L-1 treatments. The application of IBA decreased significantly the rooting time compared to the untreated control. The results indicated the effective role of IBA in extending the rooting percentage of Parrotia annual cutting.
    Keywords: annual cutting, hormonal treatment, rooting, perennial cutting
  • Ayda Taheri, Nasrin Seyedi, Babak Abdollahi Mandulakani Pages 277-286
    Genetic variation assessment in plant gene pools is the first step in identifying, maintaining and conserving the genetic resources and also the basis for breeding programs. Molecular markers provide the important tools to evaluate the genetic diversity in native plants. In order to evaluate the genetic diversity of 62 Iranian walnut seedlings, 10 SSR primer pairs were used. The used SSR loci generated 53 alleles. The minimum and maximum number of alleles were for SSR loci WGA69, WGA71 (4 alleles) and WGA1 (7 alleles), respectively. The most value of observed heterozygosity was recorded by loci WGA276. All used SSR loci showed deviation from Hardy–Weinberg equilibrium (p≤0.01). UPGMA cluster analysis using Dice similarity coefficient classified four groups among 62 studied walnuts. Population structure analyses using Structure 2.3.1 software identified two possible groups (k=2). Membership coefficient matrix and Fst values of the each identified subgroup indicated no remarkable differentiation among the subgroups. In conclusion, information obtained from the current study could be useful for identification of the seedlings with enough genetic distance in walnut hybrid production programs to exploit the heterosis.
    Keywords: genetic diversity, Hardy, Weinberg equilibrium, Iranian walnut, Structure software
  • Korush Nazarpour Fard, Vahid Etemad Pages 287-297
    This study aims at assessing the impact of land use change (from forest areas to forest parks) on some silvicultural characteristics of stands under recreational land use in Boloran natural forest park, Kuhdasht. For this purpose, three zones including non-recreation, extensive recreation and intensive recreation regions were chosen. In each zone 30 sample plots in a systematic random design (100 m × 150 m) were established. Within each sample plot, characteristics including tree density, frequency of regenerations, tree height, canopy diameter (small and large diameters), tree health and vitality, diameter at breast height (DBH) and number of sprouts in coppice trees were measured. Results showed that there were significant differences among the three zones in terms of density and frequency of regeneration. Also there were significant differences between intensive and extensive as well as control treatments in terms of canopy cover, with the lowest value in intensive recreation. Also there were significant differences between the zones in terms of tree height, and there were significant differences between extensive and intensive as well as control in terms of BDH of trees. Trees in extensive and intensive regions were of better vitality. The results also indicated that recreation whether extensive or intensive, has negative and unfavorable effects on the vegetation of the region and leads to changes in silvicultural characteristics of the stands.
    Keywords: Key words: cover, Kouhdasht, forest park Boloran, recreation effects, regeneration
  • Pages 299-312
    Knowing and conducting studies on size characters of trees is essential for assessing the tree volume and/or other statistical parameters and also forest management. The characteristics of 529 trees including diameter at breast height (DBH) and total height were measured in an even aged Fraxinus stand for two periods from 2005 to 2012 in Chelir district, a part of experimental Kheyrud forest. Results showed that there are statistical correlations among the size characters of ash trees, therefore, mathematical-statistical equations could be developed among these characteristics This relationship was calculated for all trees in the stand as even-aged stand and then calculated for Fraxinus trees in the stand. There is an increasing power relationship between DBH and total height of all trees in the stands in two periods which is used for estimating the growth of total height of trees in next period. There are power relationships between size characteristics of Fraxinus trees in stand. The relationships between DBH and slenderness index for the first and second period are 0.014 1.475 dbh h d e and 0.006 1.210 dbh h d e , respectively. The vitality percentage curve was prepared for stand trees in diameter classes and the results showed that the periodic annual increment for Fraxinus tree is 3 mm. The research in natural forest stands and investigating their changes in a period, will show the path and proper method of management in accordance with the nature of the forest stands for maximum and sustainable production.
    Keywords: Even, aged stand, statistical correlations, power relation, slenderness coefficient
  • Meghdad Jourgholami Pages 313-326
    The use of heavy machinery in forestry operations such as logging has increased worldwide during the last decades. However, these machines may seriously influence the soil ecosystem as they induce rutting, disturbing the upper soil layers, and soil compaction. Severe compaction of soil adversely affects the growth of plants.This study was done by using a penetration resistance experiment in a greenhouse to test the hypotheses that increasing soil strength would affect adversely the seedling morphology (size) and growth (biomass) by changing the above- and below-ground patterns. We created four soil compaction intensity treatments. The lowest compaction intensity (no compaction, control), low, moderate, and high intensities of compaction were achieved by manually applying 3, 5 and 7 blows with a compaction hammer from a height of 20 cm above the soil surface, respectively. We studied the effects of soil compaction in a loam to clay-loam textured soil with optimal conditions of water on a continuous scale (0.1–1.0 MPa penetration resistance) on the growth responses of the deciduous Quercus castaneifolia (C.A.M.). Above- and below-ground metrics of seedling size (i.e., stem length and diameter, leaf length, main root length and diameter, and lateral root length) and biomass (i.e., total, shoot, and total root) were negatively affected by soil compaction. Seedling sizes and growth parameters responded nonlinearly to increasing the soil strength. We conclude that growth of roots and height of oak seedlings are restricted with any increases in soil strength.
    Keywords: Hyrcanian forest, penetration resistance, seedling morphology, relative growth rate
  • Pages 327-337
    By Increasing demands on paper products and shortage of fiber resources, various strategies were introduced to meet the requirements. In this context, application of mineral fibers is a novel and growing approach. This study was aimed to Reduce the plant fibers by application of, mineral fiber in the papermaking system. Application of 0, 10, 20, and 30% Loadings of rock wool mineral fibers (RWMF) in incorporation with cationic starch (1%) on handsheet strengths, RWMF retention and total retention of stock were investigated. Results showed that bonding-dependent strengths, e.g. tensile and burst, were reduced by increasing the RWMF loading due to the low bonding ability of RWMF compared to the lignocellulosic fibers, while the tear index was increased up to 20% RWMF and declined then after due to higher intrinsic strength of the mineral fibers. Interwoven network creation of mineral-organic fibers during the sheet forming, enhanced the mineral and total retention value, however, despite priority of 30% over 20% substitution, there was no statistically meaningful differences. Therefore, with respect to severe reductions, the overall optimum substitution level of 20% for RWMF was reported in NSSC pulp production according to the obtained strengths results. In addition to economic and technical benefits derived from the mineral fiber application, the higher retention indirectly affects the environmental aspects such as reduction in suspended organic solids in process water, easier treatment of wastewater and lesser utilization of forest and other lignocellulosic fiber resources, all as the most important issues.
    Keywords: Mineral fibers, strength properties of paper, NSSC pulp, retention
  • Pages 339-349
    With the aim of identifying failure mechanism in oriented strand boards, failure behavior of wood strands under tensile load was investigated using acoustic emission technique. Resinated and unresinated strands were arranged at top, middle and bottom section of the board before pressing. Tensile and acoustic emission tests were performed simultaneously on treated and control samples. Using tensile test data, module of elasticity and ultimate tensile strength of specimens were determined. Acoustic emission data were used for calculating cumulative events, cumulative energy and amplitude of the signals. The results showed that increasing in amount of load and time resulted in increasing of the amount of acoustic emission cumulative energy, event and the maximum signals amplitude. The considerable increase of cumulative energy and events were achieved at the time of failure. The treatment conditions influenced the acoustic emission results and pressed specimens released higher acoustic energy and had higher cumulative acoustic emission events, in comparison to the other specimens. Generally, the magnitude of acoustic emission indices was proportional to mechanical properties such as elastic modulus and tensile strength indicating that failure in strands can be identified by acoustic emission.
    Keywords: acoustic emission, failure, strand, tensile load, wood
  • Ali Bayatkashkoli, Toktam Hemmati, Mohammad Shamsian Pages 351-359
    In this study, compressed poplar wood was used to improve the strengths of wooden chairs. These chairs were compared to chairs made from uncompressed poplar wood. Wooden chairs were assembled with two types of traditional joints including mortise and tenon and wooden pins joints. The ultimate force was applied from the front to the back of the seat, were recorded according to American library association. The results showed that using of compressed poplar wood in manufacturing of the chairs led to a significant (95%) increase in strength properties. Compared to the chairs of raw poplar wood, strength was increased up to 57.5% and 64.12% at chairs manufacured with compressed poplar wood and joint of mortise-tenon and dowel joints, respectively. Joints of chairs made from raw poplar wood dislocated at back frames, but joint elements of chairs made with compressed poplar wood have lower move than other, and then the failure occurred at back frames. Generally, the chair made of compressed poplar wood and with mortise-tenon joint showed a highest mechanical strength. Moreover, wooden chair strength was improved by modification of wooden elements.
    Keywords: dowel joints, mortise, tenon joints, compressed poplar wood, maximum strength, wooden chair
  • Maryam Ghorbani Kookandeh Pages 361-374
    The current research was planned to investigate the effect of maleic anhydride (MAN) and glycidyl methacrylate (GMA) treatments on morphological and physical properties of the hornbeam wood-styrene composite. Test samples were divided according to ASTM D4446-05 to control and treated with MAN, ST, MAN/ST and MAN /ST/GMA. Treatment was performed by vacuum- pressure method using a experimental cylinder. The presence of styrene in the cell cavities, swelling of treated wood with MAN and interaction between MAN/ST and MAN/ST/GMA with wood cell wall were confirmed by Scanning electron microscopy. According to the results, density and weight of the specimens were increased as 73.47 and 79.91; and 5.95 and 11.9% by addition of MAN and MAN/GMA, respectively. Strong interactions between wood structure and combination of MAN/ST/GMA led toan improvement in the compatibility of polymer with cell wall and reduction in porosity of the treated wood. hydrophobicity and dimensional stability of wood polymer composites were improved as the result of modification with MAN and impregnation with ST, so that after the longest immersion time, water absorption and dimensional changes in MAN/ST/GMA with 42/44% weight percent gain, decreased up to 57/78 and 50.15% in comparison with the untreated samples. The highest anti-swelling efficiency was determined in MAN/ST/GMA treatment.
    Keywords: styrene, physical properties, glycidyl methacrylate, maleic anhydride, morphological characteristics
  • Pages 375-385
    Sizing of paperboard has a distinctive position in packaging grade paperboard material. Optimization of sizing by alum-rosin at neutral pH in 4 layered paperboard (330 g/m2) wereevaluated in this study to find the optimum ratio of alum- rosin loading in the process. fixed amount of 1% cationic dispersed rosin together with alum as a fixing agent at 5 different levels of 1, 1.5, 2, 3, and 4% (based on OD weight of pulp) were used. Water absorption of top and back layers of the sized paperboard (Cobb test) and the paperboard strength and surface properties weredetermined. According to the results performance of rosin sizing system was improved by increasing the loading of alumledand led to a decrease in water absorption at top and back layers of the paperboard. Also, regarding to the unique improving features of alum in retention, bonding ability and charge neutralization of pulp ingredients, the strength properties such as ply bond, tensile and bending stiffness were improved, too. The results revealed that strength properties of cardboard are more affected by alum and rosin consumption levels than alum to rosin ratio and the best ratio of alum-rosin at the neutral pH, revealed as 2:1.
    Keywords: Recycled paper, four layered cardboard, alum, rosin sizing system, physical, mechanical properties
  • Hossein Kermanian Pages 387-396
    The effect of bleaching with sodium hypochlorite, as one of the most important parameters in obtaining optimal alpha cellulose pulp from cotton linter was studied. In this respect, unbleached cotton linter pulp was prepared from Parchin chemical industry co., bleached by HEA sequence in pH=9, 11 and 13; and then its chemical structures properties such as alpha cellulose, degree of polymerization, carbonyl groups, carboxyl groups, microkappa, ash content, acid insoluble materials and brightness were characterized. The lowest amount of alpha cellulose and lignin content were achived at pH=9,. Also, carbonyl and carboxyl groups were obtained in the highest level as well as sulfuric acid insoluble and ash content in this pH. By increasing of pH to 11, maximum amount of alpha cellulose and pulp brightness and also minnimum amount of ash content were obtained. In pH=13, less delignification was occurred while the lowest carboxyl groups were also observed in this pH. Therefore, according to results, pH=11 was suggested for industrial alpha cellulose production.
    Keywords: Alpha Cellulose, Bleaching, Copper Number, Cotton Linter, Sodium Hypochlorite, pH
  • Pages 397-406
    In this research, the chemimechanical pulps (CMP) with different yields were prepared by using the mixtures of constant raw materials comprising Iranian hardwood species such as hornbeam (44%), poplar (31%), maple (15%) and salix (10%). This research was aiming to study CMP pulp properties variations in yields lower than standard limit (85%). Four different yields (84, 80, 73 and 67%) were achieved by changing the cooking parameters including temperature, time and cooking liquor consumption ratio,. Freeness of the pulp, strength and optical properties of the 60 g/m2 handsheets were measured. . The results showed that the initial freeness was reduced with 17 unit reduction in CMP pulp yield, while all strength properties including tear, burst and tensile indices were increased to 42, 100 and 29 percent, respectively. The Brightness and opacity of the obtained pulp was reduced with reduction of yields and with 17 unit reduction in CMP pulp yield (from 84 to 67 percent), the brightness about nine percent and the opacity less than one percent were decreased.
    Keywords: CMP pulp, Yield, strength properties, optical properties
  • Pages 407-418
    Wood resources, non-wood plants and recycled papers are the common raw materials of papermaking. Shortage of raw materials, is a challenging problem in developing pulp and paper industry. In this study, Cladophora green algae was used as a new source of cellulosic fiberfor pulping and papermaking.. Cladophora algae was cooked with cold soda method and then was mixed with NSSC pulp at 10,20 and 30% loadings. structural and strength properties of the obtained pulp were studied and were compared with hardwoods NSSC pulp. The results showed that strength properties of the neat cold soda pulp from the algae were inferior than the corresponding properties of hardwoods NSSC pulp. Moreover, by incorporation of the green algae pulp to NSSC pulp, pulp strengths were reduced. so that, it is not a suitable source for production of fluting pulp.. According to the obtained results, Cladophora green algae cold soda pulp could be mixed in low percentages (up to 10 %) with NSSC pulp.
    Keywords: Cladophora green algae, Neutral sulfite semi, chemical pulp, Cold soda, paper structural properties, paper Strength properties
  • Meisam Kamyab, Morteza Nazerian Pages 419-432
    Gypsum-bonded particleboard panels were made from various mixture of bagasse (Saccharum ossicinarum l.) and wheat (Oryza sativa l.) straw particles bonded with different ratio level of particles/gypsum. This study examined possible feasibility of bagasse and wheat straw particles in the production of gypsum-bonded particleboard (GBPB). One-layer experimental GBPB with density of 1.05 and 1.20 g/cm3 29 were manufactured at bagasse/wheat straw ratio of 100:0, 93.75:6.25, 87.50:12.50, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100 using two particle/gypsum compositions of 1:2.75 and 1:3.25 and density of 1.05 and 1.20 g/cm3. Modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE) and internal bond (IB) characteristics of the boards and gypsum dough hydration process were evaluated. statistical analysis was performed in order to examine possible feasibility of these agricultural residues in commercial GBPB manufacturing. hydration results showed that , using lignocellulosic materials with higher extractives led to a reduced hydration temperature and increasing of hardening time of the mineral . The experimental results have shown that the MOR and MOE of boards containing 0%, 6.25% and 12.5 % wheat straw with LR/G ratio level of 1/2.75 were higher than those of manufactured panels.. In general, boards with a higher amount of bagasse ratio showed superior strength properties.
    Keywords: Bagasse, Gypsum, bonded particleboard, mechanical properties, Wheat straw, Hydration