فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتادم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتادم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/16
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سیدمحسن حسنی*، سیدمهدی حشمت الواعظین، قوام الدین زاهدی امیری، محمد عواطفی همت صفحات 189-198
    با اینکه مزایای اکولوژیکی و اجتماعی سیستم های بیشه زراعی به خوبی شناخته شده است، پذیرش این سیستم ها در میان کاربران و کشاورزان به کندی پیش می رود. معرفی بهترین سیستم های بیشه زراعی در هر منطقه و اثبات برتری سودآوری آن نسبت به کشاورزی سنتی می تواند به افزایش پذیرش اجتماعی و اقتصادی و در نتیجه توسعه این سیستم ها کمک کند. این مطالعه با هدف مقایسه سودآوری سیستم ها و عملیات بیشه زراعی رایج در شهرستان های فریدن و چادگان استان اصفهان انجام شده است. به این منظور، کلیه سیستم های بیشه زراعی منطقه تحقیق و نوع عملیات به کار گرفته شده در هر سیستم شناسایی و ثبت گردید. برای ارزیابی مالی، ابتدا مقدار فعالیت های کاشت، داشت و برداشت از طریق توزیع پرسشنامه بین کاربران طی یک دوره ده ساله گردآوری شد. سپس، متوسط هزینه ها و/یا درآمد های حاصل از فعالیت های بیشه زراعی و داده های مرتبط با تورم از گزارش های سالانه اداره کل جهاد کشاورزی استان اصفهان و مرکز آمار کشور استخراج شد. برای انجام محاسبات مالی از معیارهای ارزش مورد انتظار زمین (LEV)، معادل سالانه ارزش (EAV) و نرخ تنزیل اسمی (مجموع نرخ تنزیل واقعی 3 تا 5 درصد و متوسط تورم دوره ده ساله طرح) بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که سیستم بیشه زراعی کشت ردیفی یا دالانی یونجه با درختان میوه بیشترین ارزش مالی را در بین تمام سیستم های منطقه دارد و سیستم های بادشکن و درختان برای حفظ و احیای خاک به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. پژوهش های بیشتری برای شناسایی دلایل انتخاب سیستم های بیشه زراعی رایج توسط کشاورزان و تشویق آنها به انتخاب سیستم بهینه لازم است.
    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار زمین، عملیات بادشکن، عملیات کشت ردیفی، عملیات حفظ و احیای خاک، معادل سالانه ارزش
  • جمیله نظری، وحیده پیام نور *، مهدی علیزاده، کمال قاسمی بزدی صفحات 199-207
    گونه های توس به دلیل دارا بودن ارزش دارویی، صنعتی و زینتی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. litwinowii Betula یکی از دو گونه توس در حال انقراض ایران می باشد که در سنگده ساری رویش دارد.
    در پژوهش حاضر، ریزنمونه های برگ پس از اعمال تیمارهای سترون سازی (کلرید جیوه 1/0 درصد، الکل 70 درصد و هیپوکلریت سدیم 25 درصد در زمان های مختلف) در دو محیط کشت WPM و MS با غلظت های مختلف هورمون های BAP و 2،4-D جهت تولید کالوس و باززایی گونه litwinowiiB.دز آزمایشگاه کشت بافت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان کشت گردیدند. نتایج نشان داد تیمار کلرید جیوه 1/0 درصد به مدت 7 دقیقه بهترین روش سترون سازی ریزنمونه ها بود. محیط کشت پایه WPM حاوی یک میلی گرم در لیتر BAPو 1/0 میلی گرم در لیتر 2،4-Dبهترین محیط کالوس زایی شناخته شد. همچنین 10 میلی گرم در لیتر Zeatin در ترکیب با 20 میلی گرم در لیتر آدنین سولفات برای القای اندام زایی کالوس ها مناسب بود. ترکیب BAP 5/0 میلی گرم در لیتر و آدنین سولفات 20 میلی گرم در لیتر با 20 درصد اندام زایی به عنوان بهترین تیمار انتخاب شد. درنهایت گیاه چه ها در محیط WPM حاوی IBA و NAA (یک میلی گرم در لیتر) ریشه دار شدند. روش ریزازدیادی توس که در پژوهش حاضر بهینه گردید، در بیوتکنولوژی با هدف پیشبرد ژنتیکی درختان توس و نیز ریزازدیادی در مقیاس وسیع و تکثیر تجاری نیز قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: سترون سازی، کالوس زایی، محیط کشت، Betula litwinowii
  • مقداد جورغلامی*، آزاده خرمی زاده صفحات 209-220
    افزایش مقاومت به نفوذ خاک با تحت تاثیر قرار دادن الگوهای اندام هوایی و زیرزمینی، سبب ایجاد اثرهای منفی بر متغیرهای رشد نهال های گونه های چوبی می شود. در این تحقیق،تاثیرات کوبیدگی خاک در خاکی با بافت لومی تا رسی- لومی با شرایط بهینه از نظر آب (آبیاری روزانه) در مقیاس پیوسته مقاومت به نفوذ بر متغیرهای ریخت شناسی نهال (اندازه)، رشد (زی توده)، تخصیص زی توده و معماری رشد نهال های گونه کاج سیاه در چهار تیمار کوبیدگی خاک در شرایط گلخانهبررسی شد. با افزایش مقاومت به نفوذ خاک، متغیرهای رشد شامل اندازه نهال (طول و قطر ساقه، طول برگ، طول و قطر ریشه اصلی و طول ریشه جانبی) و زی توده (اندام هوایی و ریشه) از نظر آماری به طور معنی داری کاهش یافتند. پارامترهای رشد با افزایش کوبیدگی خاک به صورت رابطه ای غیرخطی تغییر یافتند. با افزایش مقاومت به نفوذ خاک، مقادیر مربوط به اندام های زیرزمینی شامل زی توده (ریشه اصلی و جانبی) به طور معنی داری کاهش یافتند. نتایج نشان داد که افزایش تراکم خاک سبب الگوهای متفاوت تخصیص رشد در اندام هوایی و زیرزمینی (نرخ زی توده ساقه، نرخ زی توده برگ، نرخ زی توده ریشه، نسبت زی توده ریشه به اندام هوایی، طول ساقه خاص، طول ریشه خاص و نسبت زی توده خشک ریشه جانبی به اصلی) و تغییرات معماری در نهال شد. به طور کلی، می توان نتیجه گیری کرد که رشد ریشه و ارتفاع نهال کاج سیاه با هر گونه افزایش مقاومت خاک محدود می شود و افزایش فشردگی خاک سبب تغییرات معنی دار الگوهای تخصیص رشد در اندام هوایی و زیر زمینی می شود
    کلیدواژگان: تخصیص زی توده، ریخت شناسی نهال، معماری نهال، مقاومت به نفوذ خاک، نرخ رشد نسبی
  • احسان فکور، سیدجلیل علوی*، مسعود طبری کوچکسرایی، کوروش احمدی صفحات 221-229
    در مطالعه حاضر از شاخص فرم رویشگاه که مطمئن ترین معیار برای ارزیابی کیفیت رویشگاه در توده های ناهمسال و آمیخته است، برای ارزیابی توان تولیدی رویشگاه راش شرقی استفاده شد. به این منظور در جنگل پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس، در تیپ هایی که در آنها گونه راش غالب بود، به روش منظم - تصادفی 105 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع پیاده و در هر یک از آنها ارتفاع و قطر تمام درختان گونه راش علاوه بر ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب و آزیموت اندازه گیری و ثبت شد. همچنین از عمق 10-0 سانتی متری، نمونه برداری خاک انجام گرفت و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. ارزیابی توان تولید رویشگاه راش با استفاده از تکنیک درخت طبقه بندی و رگرسیون نشان داد که متغیرهای فسفر، شاخص تابش خورشیدی، درصد رس و وزن مخصوص ظاهری به ترتیب اهمیت نسبی، متغیرهای موثر بر فرم رویشگاه هستند و 62 درصد تغییرات در توان تولیدی را می توان با استفاده از این متغیرها تبیین کرد. با استفاده از مدل خطی تعمیم یافته و معیارهای ضریب تبیین تعدیل یافته، مجذور مربعات میانگین خطا، معیارهای اطلاعاتی آکائیک (AIC) و بیزی (BIC) عملکرد تکنیک درخت طبقه بندی و رگرسیون نیز ارزیابی شد. نتایج نشان داد هرچند تکنیک درخت طبقه بندی و رگرسیون و مدل خطی تعمیم یافته درصد تغییرات یکسانی را توجیه می کند، الگوریتم درخت تصمیم از لحاظ معیارهای اطلاعاتی AIC و BIC نسبت به مدل رگرسیونی عملکرد بهتری دارد. از طرف دیگر تفسیر این تکنیک ها آسان تر است.
    کلیدواژگان: الگوریتم درخت طبقه بندی و رگرسیون، توان تولید رویشگاه، جنگل های هیرکانی، مدل خطی تعمیم یافته
  • احمد حسینی* صفحات 231-240
    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی تغییرات مقدار نیتروژن و فسفربرگ، ریشه و خاک پای درختان بلوط ایرانی دچار خشکیدگی، طی دو سال و در فصل های بهار و تابستان در منطقه مله سیاه استان ایلام انجام گرفت. درختان بلوط براساس شدت خشکیدگی تاجی به چهار گروه با تعداد شش تکرار تقسیم شدند. نمونه گیری از برگ، ریشه و خاک پای درختان در چهار جهت اصلی تاج درخت به طور تصادفی انجام گرفت و برای تجزیه عناصربه آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که مقدار رطوبت، نیتروژن و فسفر خاک محیط ریشه درختان بلوط ایرانی تغییرات معنی داری در بین تیمارهای خشکیدگی نداشتند. تغییرات زمانی نیتروژن و فسفر خاک کاهشی بود. نیتروژن برگ درختان سرخشکیده در بهار و تابستان 1392 بیشتر از درختان سالم بود. فسفر برگ درختان سرخشکیده در بهار 1392 بیشتر و در بهار 1393 کمتر از برگ درختان سالم بود. نیتروژن ریشه درختان سرخشکیده در بهار 1392 و تابستان 1393 بیشتر و در بهار 1393 کمتر از درختان سالم بود. فسفر ریشه درختان سرخشکیده در همه فصل ها کمتر از درختان سالم بود. نیتروژن با تغییرات زمانی کاهشی همراه بود، اما تغییرات زمانی فسفر افزایشی بود. همچنین غلظت نیتروژن و فسفر برگ بیشتر از ریشه بود. نتایج نشان داد که خشکسالی تاثیر معنی دار بر وضعیت عناصر مزبور در پیکره درختان بلوط دارد و تغییر آنها در درختان سرخشکیده به منظور مقاومت به شرایط خشکی و انجام فعالیت های حیاتی در حد ممکن بود.
    کلیدواژگان: ایلام، تجزیه عناصر، جنگل بلوط، خشکیدگی درختی
  • علی مهدوی*، ندا اسد فلسفی زاده، فوزیه بیگ محمدی، شهلا جهانی صفحات 241-250
    به طور معمول، منفعت تفرجی جنگل از جمله منفعت هایی است که رایگان در اختیار ما قرار می گیرد، با وجود این نقش مهمی در شیوه مدیریت منابع جنگلی دارد. داشتن برآوردی از ارزش تفرجی یک منطقه جنگلی به مدیران در تصمیم گیری در زمینه انتخاب نوع کاربری اراضی جنگلی کمک می کند. هدف از این تحقیق برآورد ارزش تفرجی پارک جنگلی چغاسبز شهرستان ایلام با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. برای برآورد تمایل به پرداخت افراد از الگوی لوجیت براساس حداکثر درست نمایی استفاده شد. داده های مورد نیاز با استفاده از 280 پرسشنامه از بازدیدکنندگان این پارک به دست آمد. نتایج نشان داد که میانگین تمایل به پرداخت هر فرد برای بازدید از این پارک 4/13969 ریال و میانگین تمایل به پرداخت هر خانوار با احتساب 3 نفر معادل 2/41908 ریال بوده است. علاوه بر این، براساس نتایج، متغیرهای درآمد، تحصیلات، سن و میزان مبلغ پیشنهادی بیشترین تاثیر را در پذیرش مبالغ پیشنهادی داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، ارزش گذاری مشروط، اقتصاد محیط زیستی، ایلام
  • آوازه دولتشاهی، پدرام عطارد *، قوام الدین زاهدی امیری، سید محمد معین صادقی، ویلما بایرام زاده صفحات 251-260
    هدف تحقیق حاضر، امتحان درستی فرضیه ارتباط بین تغییر پارامترهای اقلیمی و خشکیدگی جنگل در ناحیه رویشی زاگرس بود. بدین منظور، تغییرات درازمدت پارامترهای هواشناسی و تبخیر تعرق مرجع (ET0) ایستگاه های همدیدی پیرانشهر، سقز و خرم آباد در ناحیه رویشی زاگرس شمالی در دو مقیاس زمانی سالانه و فصلی در معرض آزمون آماری قرار گرفت. به کمک رابطه ترکیبی فائو-پنمن- مانتیث، ET0 محاسبه و از آزمون های غیرپارامتری من کندال و اسپیرمن برای بررسی معنی دار بودن روند بلند مدت ET0 و پارامترهای موثر بر آن، و نیز از روش تخمین گر sen، برای بررسی معنی دار بودن شیب خط روند استفاده شد. نتایج نشان داد روند دمای هوا در ایستگاه پیرانشهر طی دوره 24 ساله، صعودی و معنی دار است (01/0>P). آزمون اسپیرمن، روند سرعت باد را در ایستگاه های سقز (دوره 40 ساله) و خرم آباد (دوره 41 ساله) معنی دار و صعودی نشان داد. در مقیاس زمانی فصلی، روند پارامترهای اقلیمی و ET0 با استفاده از دو آزمون من کندال و اسپیرمن در بیشتر موارد مشابه یکدیگر بوده و روند ET0 در بیشتر ایستگاه ها مثبت بوده است. نتایج این تحقیق مقدماتی نشان می دهد که تغییرات روند برخی پارامترهای اقلیمی و ET0 در ناحیه رویشی زاگرس شمالی معنی دار است و بنابراین فرضیه ارتباط بین تغییر پارامترهای اقلیمی و ET0 با زوال اکوسیستم های جنگل در ناحیه زاگرس شمالی تا حدودی تایید می شود، ولی باید این ارتباط با داده های هواشناسی ایستگاه های بیشتری در کل ناحیه رویشی زاگرس لحاظ شود.
    کلیدواژگان: آزمون من کندال، آزمون اسپیرمن، روش تخمین گر sen، زاگرس شمالی، فائو-پنمن-مانتیث
  • مهرداد نیکوی *، الهه شکارسری، علی صیادی صفحات 261-272
    به دلیل کمبود اطلاعات علمی در زمینه سلامت و ایمنی شغلی و نیز بروز حوادث و مشکلات برای کارگران جنگل، این تحقیق روی کارگران شرکت سهامی جنگل شفارود در جنگل های غرب استان گیلان انجام گرفت. سلامت و ایمنی شغلی، رضایت از کار و شاخص خستگی از کار کارگران جنگل با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و عوامل موثر بر آنها بررسی شد. به این منظور 100 کارگر به طور تصادفی انتخاب و نظر آنان از راه مصاحبه جمع آوری شد. نتایج نشان داد که 54 درصد کارگران در حین کار آسیب دیده بودند که بیشترشان کارگران قطع و خروج بودند. 20 درصد آنان، علی رغم اجباری بودن استفاده از وسایل ایمنی برای جلوگیری از حوادث کار از هیچ یک از وسایل ایمنی استفاده نکرده بودند. سطح رضایت کارگران در گروه های کاری با آزمون فریدمن مقایسه شد و نتایج نشان داد که گروه های قطع و خروج نارضایتی بیشتری در مقایسه با دیگران داشتند و مهم ترین دلیل آن هم حقوق کم و سنگین بودن کار بود. سن، سابقه کار کارگران و نوع کار از مهم ترین عواملی بودند که بر رضایت از کار تاثیر منفی داشتند. نتایج تحقیق شاخص خستگی تجمعی نشان داد که احساس اضطراب و افسردگی از گروه جنبه های روانی کار و اختلالات جسمی و خستگی عمومی از جنبه های فیزیکی بیشتر از مقادیر استاندارد بود.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، خستگی تجمعی، رضایت کاری، سلامت و ایمنی، کارگر جنگل، گیلان
  • زهرا ذولفقاری، مصطفی مرادی*، رضا بصیری، اکبر قاسمی صفحات 273-280
    خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک از عوامل مهم در ظهور و پراکنش گیاهان به شمار می روند که با آگاهی از آنها می توان شیوه های مدیریتی بهتری را برای افزایش تولید جنگل ها ارائه کرد. هدف این تحقیق، تعیین خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک در توده های انارشیطان در استان بوشهر است. بدین منظور دو عرصه به مساحت های 2 و 10 هکتار به ترتیب در مناطق شهنیا و علی آباد انتخاب شدند. برای نمونه برداری خاک از روش تصادفی استفاده شد؛ بدین صورت که ابتدا شبکه های 25×25 و 100×50 متر به ترتیب در مناطق شهنیا و علی آباد پیاده شده و 20 و 30 نمونه خاک به ترتیب در این منطقه ها از عمق های 5-0 و 20-5 سانتی متری برداشت شد. نتایج بررسی شرایط خاک رویشگاه گونه انارشیطان در مناطق بررسی شده نشان داد که این گونه در خاک هایی با بافت سبک شنی و لومی– شنی و pH خنثی استقرار پیدا می کند. همچنین این گونه قادر به تحمل هدایت الکتریکی بیش از ds/m 535 در مناطق مورد بررسی است. از میان متغیرهای خاک فسفر، ماده آلی، ازت، سیلت و پتاسیم و رس مهم ترین عوامل موثر در توسعه و گسترش این گونه است. نتایج کمی درختان نیز نشان داد که قطر برابرسینه درختان در رویشگاه شهنیا نسبت به رویشگاه علی آباد بیشتر و دارای اختلاف معنی دار است، درحالی که بین ارتفاع کل درختان در مناطق بررسی شده اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: انارشیطان، بوشهر، خاک، خصوصیات شیمیایی خاک، نیاز رویشگاهی
  • مهدی حیدری *، تهمینه عبدی، مجید میراب بالو، جواد میرزایی، سروش ذبیح الهی صفحات 281-291
    این پژوهش با هدف بررسی نقش مزوفون خاک در شناسایی سریع و کم هزینه لکه های دارای زادآوری و بدون زادآوری دانه زاد بلوط ایرانی در اکوسیستم جنگلی بلوط زاگرس انجام گرفت. سوال اصلی این تحقیق این است که چرا با وجود حفاظت بلند مدت، برخی از نقاط دارای تعدادی زادآوری مناسب و برخی نقاط با وجود حضور درختان مادری، بدون زادآوری یا با زادآوری خیلی کم هستند. در شرایط فیزیوگرافی یکسان، 30 لکه 100 متر مربعی دارای زادآوری و 30 لکه بدون زادآوری یا دارای زادآوری کم در منطقه حفاظت شده دالاب (شهرستان ایلام) تعیین شد. مزوفون خاک با نمونه برداری از خاک لکه ها و با استفاده از قیف برلیز استخراج و شناسایی شد. نمونه های خاک برای بررسی مزوفون خاک به طور تصادفی در هر قطعه نمونه از عمق 0 تا 20 سانتی متری جمع آوری شد. مزوفون خاک با استفاده از قیف برلیز استخراج شد. براساس رسته بندی CCA لکه های دارای زادآوری و بدون زادآوری که به ترتیب الگوی کپه ای و یکنواخت درختان مادری بلوط را براساس شاخص جانسون و زایمر نشان دادند، برپایه خصوصیات ادافیکی به دو گروه مجزا تفکیک شدند. لکه های با الگوی کپه ای درصد رطوبت اشباع، فسفر فراهم، پتاسیم فراهم، رس، ماده آلی، ازت کل و ظرفیت تبادل کاتیونی بیشتری نسبت به الگوی تصادفی به سمت یکنواخت درختان دانه زاد بلوط داشتند. نتایج نشان داد که تعداد مزوفون خاک در الگوی پراکنش کپه ای (با زادآوری بیشتر) نسبت به الگوی یکنواخت (با زادآوری کمتر) بیشتر بود.
    کلیدواژگان: ایلام، جنگل بلوط، خاک، زادآوری طبیعی، مزوفون
  • ساره حسینی *، حامد آقاجانی صفحات 293-301
    توسکای ییلاقی درختی تند رشد و بومی جنگل های شمال البرز است که کاشت آن در احیا و حفاظت جنگل بسیار موثر است. به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی درختان توسکای ییلاقی با تغییرات ارتفاع از سطح دریا، چهار رویشگاه در جنگل های پهنه کلا ساری در راستای تغییرات ارتفاع از سطح دریا انتخاب شد. در این پژوهش به منظور برداشت داده های صحرایی از روش آماربرداری تصادفی- منظم استفاده و در مجموع مشخصات کمی و کیفی تعداد 338 درخت اندازه گیری شد و متغیرهای قطر برابرسینه، ضریب قدکشیدگی (h/d) و سطح مقطع برابرسینه، حجم سرپا، تعداد در هکتار، کیفیت تنه، درصد تاج پوشش درختان و وضعیت تجدید حیات در رویشگاه های مورد نظر، ثبت شد. نتایج نشان داد که متوسط قطر برابرسینه، حجم سرپای توده و سطح رویه زمینی درختان در ارتفاع 430 متری از سطح دریا و میانگین ارتفاع درختان و ضریب قدکشیدگی در ارتفاع 660 متری از سطح دریا از بیشترین مقدار برخوردار بوده است. همچنین مقایسه میانگین قطری و ارتفاعی رویشگاه ها نشان داد که از لحاظ افزایش قطری و ارتفاعی تفاوت معنی داری دارند. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد که عامل ارتفاع از سطح دریا در وضعیت کمی و کیفی توسکای ییلاقی موثر است.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، توسکای ییلاقی، حفاظت جنگل، متغیرهای کمی و کیفی، مازندران
  • مریم کاظم پور لارسری*، کامبیز طاهری آبکنار، رضا اخوان، حسن پوربابایی، بیت الله امان زاده صفحات 303-314
    هدف این پژوهش، بررسی الگوی مکانی، رقابت و اجتماع پذیری درون و بین گونه های درختی است که به معرفی نگرشی ارزشمند در مورد فرایندها و سازوکارهای تاثیرگذار بر حفظ همزیستی گونه ها منجر می شود. بدین منظور سه قطعه نمونه یک هکتاری در سه مرحله تحولی اولیه، بلوغ و پوسیدگی در توده های آمیخته راش در پارسل شاهد طرح سیستان در استان گیلان انتخاب شد و در کلیه درختان قطورتر از 5/7 سانتی متر به تفکیک گونه، اندازه گیری قطر برابرسینه و ارتفاع و تعیین مختصات دکارتی به روش فاصله – آزیموت صورت گرفت. سپس درختان به چهار طبقه قطری تقسیم شدند و برای تعیین الگوی پراکنش، رقابت و اجتماع پذیری میان آنها از توابع یک و دومتغیره K رایپلی استفاده شد. الگوی پراکنش درختان در مراحل اولیه، بلوغ و پوسیدگی به ترتیب کپه ای شدید، کپه ای ضعیف و کاملا تصادفی شد. سرشت سایه پسندی و رقابت درون گونه ای راش از طبقات مختلف قطری و همچنین رقابت و اجتماع پذیری میان راش- ممرز و راش- دیگر گونه ها در طول زمان و در طی مراحل مختلف تحولی جنگل یکسان نبود. تفاوت در ساختار، تنوع سرشت اکولوژیکی و تفاوت در واکنش گونه های مختلف نسبت به متغیرهای محیطی در طول مراحل تحولی درخت و تفاوت در رویش و دیرزیستی فیزیولوژیکی گونه ها ناشی از آمیختگی توده های مورد بررسی را می توان از عوامل موثر در این تفاوت دانست. شناخت الگوها و اتفاقات طبیعی هدایت شده توسط طبیعت در طول زمان، لازمه اجرای عملیات جنگل شناسی هدفمند و متناسب با مراحل تحولی توده های جنگلی است.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، تابع یک و دو متغیره K رایپلی، توده های آمیخته راش، رقابت، مراحل تحولی
  • سید یوسف عرفانی فرد*، ثریا گرامی، جواد سوسنی صفحات 315-324
    تصحیح اثر حاشیه ای در تابع K رایپلی برای دستیابی به نتایج نااریب در تحلیل الگوی مکانی درختان حائز اهمیت است. بررسی قابلیت تابع K رایپلی تصحیح شده با سه روش اصلی تصحیح اثر حاشیه ای برای قطعه نمونه های مربعی (نواری، مارپیچی و وزنی) در شناسایی الگوهای مکانی درخت کنار (Ziziphus spina-christi) در استان فارس هدف این پژوهش بود. یک قطعه نمونه واقعی و دو قطعه نمونه شبیه سازی شده 200 × 200 متر مربعی با توزیع مکانی متفاوت (کپه ای، پراکنده و تصادفی) برای بررسی توان تحلیلی تابع K رایپلی تصحیح شده به کار رفتند. نتایج نشان داد که محاسبات با تابع K رایپلی تصحیح نشده اریب بود و اریبی با افزایش فاصله، افزایش یافت. مقادیر پیش فرض در قطعه نمونه واقعی (کپه ای) و دو قطعه نمونه شبیه سازی شده (تصادفی و پراکنده) درختان کنار از بازه شبیه سازی خارج شدند و نشان دادند که تصحیح اثر حاشیه ای ضروری است. روش نواری نتایج نااریبی در الگوی تصادفی داشت (مجذور میانگین مربعات خطای کمتر از 20)، درحالی که مجذور میانگین مربعات خطای این روش در الگوهای غیرتصادفی زیاد بود (بیشتر از 120 در الگوی کپه ای و حدود 80 در الگوی پراکنده). روش های مارپیچی و وزنی به ترتیب در تحلیل توزیع پراکنده و کپه ای درختان کنار موثر بودند (با حداقل مجذور میانگین مربعات خطا به ترتیب کمتر از 20 و کمتر از 35). به طور کلی، از این پژوهش نتیجه گیری شد که توان تحلیلی تابع K رایپلی تصحیح شده با توجه به روش تصحیح مورد استفاده و نوع الگوهای مکانی مورد بررسی تغییر می کند.
    کلیدواژگان: تابع K رایپلی، تحلیل مکانی، تصحیح اثر حاشیه ای، کنار، مجذور میانگین مربعات خطا
  • سکینه سعادتی، حمیدرضا منصوری*، بابک نصرتی صفحات 325-331
    در این پژوهش، امکان ساخت تخته با استفاده از گردسنباده بدون چسب بررسی شد. بدین منظور رطوبت در شش سطح 7،9،11،13،16 و 18 درصد نسبت به وزن خشک گردسنباده و دمای پرس در دو سطح 180 و 200 درجه سانتی گراد به کار گرفته شد. صفحات فشرده چوبی، با دانسیته 95/0 گرم بر سانتی متر مکعب در ابعاد 1×30×30 سانتی متر با استفاده از روش پرس گرم تهیه شد. خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه ها براساس استاندارد اروپایی اندازه گیری و نتایج تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد خصوصیات مکانیکی و فیزیکی با افزودن 18 درصد رطوبت در دمای 180 درجه سانتی گراد به طور چشمگیری بهبود می یابد. با توجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی (FE-SEM) این خود چسبندگی تحت حرارت پرس و براساس ذوب و به جریان افتادن بعضی از مواد پلیمری آمورف مانند لیگنین و کربوهیدرات شکل می گیرد. همچنین تصاویر میکروسکوپ الکترونی (FE-SEM) نشان داد که در گردسنباده ذراتی به اندازه نانو وجود دارد که تاثیر زیادی در کیفیت چسبندگی دارند. افزون بر آن نرم شدن رزین پلیمرشده اوره فرمالدهید موجود در گردسنباده تحت تاثیرحرارت پرس، دلیل دیگری برای ایجاد چسبندگی بین ذرات و بهبود مقاومت های تخته است.
    کلیدواژگان: چسب، چسبندگی داخلی، صفحات فشرده چوبی، گردسنباده
  • مریم الله دادی، سحاب حجازی*، مهدی جنوبی، علی عبدالخانی، لعیا جمالی راد صفحات 333-342
    در این تحقیق چندسازه های سبز پلی لاکتیک اسید و الیاف طبیعی با استفاده از اکسترودر دومارپیچ و قالب گیری پرسی ساخته شدند. الیاف خمیرکاغذهای متفاوت باگاس شامل خمیرکاغذهای مونواتانول آمین (MEA)، سولفیت قلیایی-آنتراکینون (AS)، سودای رنگبری شده (BS) و رنگبری نشده (UNS) و باگاس خام (B) تهیه و با پلی لاکتیک اسید ترکیب شدند. ویژگی های مکانیکی حرارتی، تبلور و مورفولوژی چندسازه های پلی لاکتیک اسید ارزیابی شد. نتایج حاکی از افزایش مدول کششی چندسازه ها نسبت به پلیمر خالص پلی لاکتیک اسید بود، درحالی که افزودن الیاف باگاس خام، سودای رنگبری شده و رنگبری نشده سبب افت معنی دار مقاومت کششی می شود. نتایج نشان می دهد که تبلور و خواص مکانیکی حرارتی پلیمر پلی لاکتیک اسید به وسیله ترکیب الیاف طبیعی بهبود چشمگیری می یابد. در واقع بسته به نوع الیاف، بهبودی متمایزی در ویژگی های چندسازه حاصل می شود. در نهایت می توان نتیجه گرفت که الیاف خمیرکاغذ حاصل از روش مونواتانول آمین و سولفیت قلیایی-آنتراکینون باگاس بیشتر از الیاف دیگر با پلیمر پلی لاکتیک اسید سازگار است.
    کلیدواژگان: الیاف خمیر باگاس، پلی لاکتیک اسید، چسبندگی بینابینی، چندسازه سبز
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی، محمدرضا امیری مرگاوی، حمیدرضا رودی* صفحات 343-351
    در این تحقیق، سطح افزودن پرکننده کربنات کلسیم رسوبی به الیاف کرافت تیمارشده با روش لایه به لایه بررسی شد. برای این منظور، در گام اول آزمایش، الیاف کرافت با سه لایه نشاسته کاتیونی-نانوسیلیکای آنیونی- نشاسته کاتیونی تیمار شد. از الیاف تیمارنشده و تیمارشده، کاغذ دست ساز استاندارد با وزن پایه 3±60 گرم بر متر مربع تهیه شد. ارزیابی مقاومت ها نشان داد که با جذب سه لایه یادشده توسط الیاف کرافت، شاخص کششی کاغذ از N.m/g 96/23 به N.m/g 48/38، شاخص ترکیدن از kPa.m2/g 46/1 به kPa.m2/g 58/3 و شاخص پارگی کاغذ از mN.m2/g 14/9 به mN.m2/g 99/15 افزایش یافت. تصاویر SEM نیز ژلاتینی شدن سطح الیاف در اثر جذب نشاسته کاتیونی و توسعه سطح پیوندیافته بین الیاف را در شبکه الیاف تایید می کند. در گام دوم، پرکننده کربنات کلسیم رسوبی در سه سطح 5، 10 و 15 درصد به خمیر سه لایه تیمارشده کرافت اضافه شد و افت مقاومت ها با سطح مقاومت های خمیر تیمارنشده مقایسه و ارزیابی شد. شاخص کششی، شاخص ترکیدن و شاخص پارگی کاغذ با افزودن 10 درصد پرکننده به ترتیب N.m/g 01/24، kPa.m2/g 20/1 و mN.m2/g 49/9 اندازه گیری شد. براساس آزمون تجزیه واریانس، نتایج این بخش نشان داد که می توان تا حدود 10 درصد پرکننده کربنات کلسیم رسوبی به خمیر کرافت تیمارشده با روش لایه به لایه افزود. همچنین تصاویر SEM تهیه شده بیانگر ماندگاری پرکننده کربنات کلسیم و توزیع به نسبت یکنواخت آن در شبکه الیاف به خصوص در مناطق آغشته به نشاسته کاتیونی است.
    کلیدواژگان: خمیر کرافت، شاخص کششی، کربنات کلسیم رسوبی، نانوسیلیکا، نشاسته کاتیونی
  • اصغر طارمیان* صفحات 353-360
    در این تحقیق، مقدار دسترس پذیری گروه های هیدروکسیل(-OH) چوب های راش، نوئل و کاج جنگلی با استفاده از روش اشباع با آب سنگین (D2O) (تبادل دوتریمی) اندازه گیری شد. پس از اشباع نمونه ها با آب سنگین و خشک کردن آنها در آون خلا، با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز (ATR-FTIR)، دسترس پذیری نسبی (درصد گروه های هیدروکسیل در دسترس به کل گروه های هیدروکسیل چوب) با محاسبه سطح زیر پیک گروه های OH و OD به ترتیب در عدد موجی حدود cm-13500 و cm-1 2500 محاسبه شد. دسترس پذیری مطلق (میلی مول هیدروکسیل به ازای هر گرم چوب) با استفاده از دستگاه جذب بخار پویا در دمای زیاد (DVS-ET1) و از طریق اندازه گیری افزایش وزن نمونه بعد از اشباع با بخار آب سنگین در رطوبت نسبی 95 درصد به علت تبادل دوتریمی محاسبه شد. نتایج نشان داد که دسترس پذیری نسبی گروه های هیدروکسیل در چوب متاثر از گونه و مقدار مواد استخراجی آن نیست و بیش از نیمی از گروه های هیدروکسیل چوب می تواند در دسترس باشد. مقدار مطلق گروه های هیدروکسیل در دسترس در چوب نوئل بیشتر از چوب راش و در چوب آغاز نوئل کمتر از چوب پایان آن بود. همبستگی خطی ضعیف بین مقدار گروه های هیدروکسیل در دسترس چوب و رطوبت تعادل آن حاکی از آن است که مقدار دسترس پذیری گروه های هیدروکسیل تنها عامل کنترل کننده مقدار جذب رطوبت توسط چوب نیست.
    کلیدواژگان: آب سنگین، تبادل دوتریمی، چوب، دسترس پذیری گروه های هیدروکسیل
  • محمد محمدی، میلاد کاظم نژادی*، علیرضا شاکری، احسان فتح اللهی صفحات 361-370
    استفاده از روغن های تری گلیسیرید برای تولید چسب و مواد کامپوزیتی در چند سال اخیر مورد توجه پژوهشگران و صنایع قرار گرفته است. این روغن ها با استفاده از هیدروژن پراکسید (H2O2) در نسبت 7/1 : 1 از C=C : H2O2، اپوکسی دار شدند. اندازه اپوکسی دار شدن روغن ها، توسط تعیین عدد اپوکسی به روش تیتراسیون و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) بررسی شد و عدد اپوکسی 25/6 درصد برای روغن آفتابگردان و 53/4 درصد برای روغن کلزا به دست آمد. روغن های اپوکسی دارشده آفتابگردان و کلزا به ترتیب به رزین اپوکسی آکریلیکی آفتابگردان و کلزا تبدیل شدند و ساختار این رزین ها با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز و طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته هیدروژن (1H NMR) بررسی شد؛ و نیز با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC)، مقدار اسید های چرب روغن های آفتابگردان و کلزای منطقه گلستان تعیین شد. روغن کلزا و آفتابگردان به ترتیب شامل 9/3 و 3/6 درصد پالمیتیک اسید، 27/1 و 3/3 درصد استئاریک اسید، 27/64 و 5/26 درصد اولئیک اسید، 09/17 درصد لنولئیک اسید و 8/8 و 6/0 درصد لنولنیک اسید می باشند. گرانروی، وزن مولکولی و وزن مخصوص به ترتیب 14770، 3650 و 050/1 برای رزین اپوکسی آکریلیکی کلزا و 3997، 22000 و 052/1 برای رزین اپوکسی آکریلیکی آفتابگردان بدست آمدند. سازگار بودن با محیط زیست، غیرسمی بودن، اقتصادی بودن و در دسترس بودن و همچنین چسبندگی زیاد از خواص این رزین هاست.
    کلیدواژگان: آکریلیک اسید، رزین اپوکسی، روغن آفتابگردان، روغن کلزا، کروماتوگرافی گازی
|
  • Mohsen Hassani *, Mehdi Heshmatolvaezin, Ghavam Zahedi, Mohammad Avatefi Pages 189-198
    Although the ecological and social benefits of agroforestry systems are well known, the acceptance of these systems amongst farmers is emerging slowly. Introduction of the most profitable agroforestry systems and proving their advantages compared to traditional farming systems, may increase the social acceptance of these integrated trees and crop cultivations. This study aims at evaluating evalute the agroforestry systems financially developed in Chadegan anf Frieden cities of Isfahan province. Aroforestry systems and practices developed in the study area were first identified and recorded. Then, planting, growing and harvesting activities (type and amount) of agroforestry systems were examined over a periode of 10 years through survey method. Average cost and revenue of agroforestry activities and inflation-related data were extracted from the annual reports of Agriculture – Jahad Organization of Isfahan Province and Statistical Center of Iran, respectively. Financail calculations were performed using Land expectation value (LEV) and Equivalent Annual Value (EAV) criteria and nominal discount rate (the sum of the real discount rate of 3 to 5% and the average of inflation rate during the study period). Results showed that alley cropping of alfalfa and fruit trees has the highest financial return amongst the agroforestry systems of the region while windbreak (shelterbelt) and trees for soil conservation were ranked second and third, respectively. Further research is necessary to know how farmers decide amongst agroforestry systems and how to encourage them to apply the optimal one.
    Keywords: Alley cropping, Equivalent annual value, Land expectation value, Trees for soil conservation, Windbreak
  • J. Nazari, V. Payam Noor *, M. Alizadeh, Kamal Ghasemi Bezdi Pages 199-207
    Birch (Betula sp) species is too important because of little regeneration in mountain cliff region, medicinal, industrial and ornamental function. Betula litwinowii is one of two tree species Birch in Iran that is endangered and grown in Sangdeh of Sari County. In this study, leaf explants after sterilized by applying different treatments (HgCl2 0.1%, Ethanol 70% and NaClO 25% in different times) in both MS and WPM medium with various concentrations of BAP and 2,4-D hormones, for calli produce and reproduction of B. litwinowiispeciesin Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources In vitro lab were cultured. Result showed that HgCl2 (0.1% for 7 min) was the best method for sterilization of explants. The WPM medium enriched BAP (1 mgl-1) and 2, 4-D (0.1 mgl-1) was found to be the best medium for callgenesis. The concentrations Zeatin (10 mgl-1) and AS (20 mgl-1) hormones Too were suitable for Stimulation organogenesis. Combination of BAP (0.5 mgl-1) and AS (20 mgl-1) hormones was selected the best treatment with 20% organogenesis. Finally, plantlets in WPM medium with (IBA and NAA 1 mgl-1) rooted. Micropropagation of Birch that improved in this research, in biotechnology research with aim of Birch genetics progression are usable.
    Keywords: sterilization, Callgenesis, culture medium, Betula litwinowii
  • Meghdad Jourgholami *, A. Khoramizadeh Pages 209-220
    Increasing soil strength would adversely affect the seedling morphology (size) and growth (biomass) by changing the above- and below-ground patterns. In this research, the effects of soil compaction were explored in a loam to clay-loam textured soil with optimal conditions of water on a continuous scale on growth responses of the Pinus nigra in four intensity treatments of soil compaction (the lowest intensity of compaction, low, moderate, and high intensities of compaction). Results showed that the above- and below-ground metrics of seedling size (i.e., stem length and diameter, leaf length, main root length and diameter, and lateral root length) and biomass (i.e., total, shoot, and total root) were negatively affected by soil compaction. Seedling sizes and growth parameters responded non-linearly by increasing soil strength. Increasing soil strength changed the above- and below-ground biomass allocation patterns (i.e., root mass ratio, root: shoot ratio, specific root length) resulting in unchanged seedling architecture. It is concluded that growth of roots and heights of black pine seedlings are restricted with any increase in soil strength. The increasing soil compaction causes significant differential growth allocation patterns to above- and below-ground portions resulting in architectural changes to the seedlings.
    Keywords: penetration resistance, relative growth rate, seedling morphology, biomass allocation, Seedling architecture
  • E. Fakur, J. Alavi *, M. Tabari, K. Ahmadi Pages 221-229
    In this study, the site form index which is the most reliable criterion for evaluation of forest site productivity in uneven-aged and mixed stands was used. For this purpose, random-systematic sampling method was used to locate 105 0.1 ha circular sample plots in beech dominated forests in Tarbiat Modares University research forest. The height and diameter of Fagus orientalis Lipsky trees within each sample plot was recorded along with elevation, azimuth and slope of the ground. Also, at the center of plot, soil samples from first layer (0-10 cm) were taken for analyzing several soil variables. Evaluation of forest site productivity by using classification and regression tree algorithm showed that after pruning the full tree, phosphorus, TRASP, clay and bulk density are effective variables, in order of relative importance, on site form and 62% variations in productivity can be explained by these variables. Using generalized linear model and evaluation criteria such as AIC, RMSE, R2 and adjusted R2, the performance of CART model was assessed. The results showed though CART techniques and the generalized linear model justify the same variability in forest productivity but decision tree technique in terms of AIC and BIC criteria is better than the GLM and as well as this technique is easier to interpret.
    Keywords: Classification, regression tree algorithm, Forest productivity, Generalized linear model, Hyrcanian forests
  • Ahmad Hosseini * Pages 231-240
    This research was performed to study the variability of nitrogen and phosphorus nutrients in leaf, root and soil around the root of dieback affected Persian oak trees during two years in spring and summer in Melah-Siah region, Ilam province. Oak trees were divided into four groups with six replicates based on the severity of crown dieback. Sampling of leaves, roots and soil of trees was randomly performed in four directions of tree crown and were transferred to the laboratory for analyzing the nutrients. Results showed that the leaf nitrogen amount of dieback trees in spring and summer of 2013 was more than those of healthy trees. The leaf phosphorus amounts of dieback trees in spring 2013 and spring 2014 were less than those of the healthy trees. The root nitrogen amount of dieback trees in spring and summer 2013 was more and in spring 2014 was less than that of healthy trees. The root phosphorus amount of dieback trees was less than that of healthy trees in all sampling seasons. The results showed that N had declining temporal changes. But temporal change of P was increasing. The concentrations of N and P in leaf were also more than the root. It is concluded that drought has significant effect on the mentioned elements status in oak trees. Resisting to drought conditions and possibly performing the vital activities are the reasons for element status changes in the dieback trees.
    Keywords: Ilam, Elements decomposition, Tree dieback, Oak forest
  • Ali Mahdavi *, F. Beigmohamadi Pages 241-250
    In general, forest recreation benefit is among the the free of charge benefits, but it can play an important role in forest resources management. Estimating the recreational value of a forest area can help forest managers to make decisions for choosing the type of correct land use. The aim of this study was to estimate the recreational value of Chaghasabz Park of Ilam city using contingent valuation method. In order to estimate the willingness to pay of the local people, the logit model based on the maximum likelihood was used. The data was obtained from 280 questionaires from visitors of the park. The results showed that the average willingness to pay per person and per household to visit this park were 13969.4 and 41908.2 Rials, respectively. Moreover, the results showed that income, education, age and the proposed amount variables had the most significant impacts on the acceptance of the suggested amounts.
    Keywords: Contingent valuation, Environmental economic, Ilam, recreational value
  • A. Dolatshahi, Pedram Attarod *, Gh. Zahedi, M. Sadeghi, V. Bayramzadeh Pages 251-260
    In order to test the hypothesis of connection between the changes in climatic parameters and declining northern Zagros forests in the west of Iran, long-trends of meteorological parameters and reference evapotranspiration (ET0) on seasonal and annual time scales using three synoptic meteorological stations of Piranshahr, Saghez, and Khoram-Abad were examined. The Penman-Monteith combination equation was applied to calculate the ET0. To examine the long-term trends of meteorological parameters and ET0, the non-parametric tests of Mann-Kendal and Spearman were used and the significance of the slope of trends lines was tested using the Sen-slope estimator. Results showed that the increasing trends of air temperature in Piranshahr (1986-2009) were statistically significant (P
    Keywords: FAO Penmam–Monteith, Mann-Kendal test, Northern Zagros, Sen-slope estimator, Spearman test
  • M. Nikooy *, E. Shekarsari, A. Sayadi Pages 261-272
    Due to lack of scientific information regarding to health and safety and in spite of the accidents and health problems of forest workers, this study was carried out on forestry workers of Shafaroud forest company in the west forest of Guilan province. Occupational health and safety, job satisfaction and cumulative fatigue symptoms of forest worker and effective factors on them were analysed by questionnaire. For this purpose, 100 workers were randomly selected and their response were gathered by interview method. 54 percent of workers were hurt on the job and the majority of them were felling and skidding workers. Although the use of safety devices are necessary to prevent the accidents, 20% of workers did not have the personal protective equipment. The employee job satisfaction in working groups were compared using Friedman test. The results showed that the felling and skidding workers had the highest dissatisfaction index compared with others. The most important reasons for worker dissatisfaction were the low wages and heavy work. Age, work experience, and type of work were the most important factors having a negative impact on job satisfaction. The study result for cumulative fatigue symptoms index showed that the value of feelings of anxiety and depression of psychological aspects and physical disorders, general fatigue from the physical point of view, were more than the standard values.
    Keywords: Questionnaire, Cumulative fatigue, Job satisfaction, Safety, health, Forestry worker, Guilan
  • M. Moradi *, R. Basiri Pages 273-280
    Soil physicochemicalproperties are important factors in plant establishment. Therefore, knowing its properties can improve the forest management practice for having more forest production. The objective of the present study is to determine the soil physicochemicalproperties of Tecomella undulata stands in Bushehr province. For this purpose, two sites including Shahnia (2 ha) and Ali-Abad (10 ha) in Bushehr province were selected. 20 and 30 soil samples were systematically taken from two depths (0-5 and 5-25 cm) using 25 × 25 and 50 × 100 meter grids in Shahnia and Ali-Abad, respectively. Soil physicochemicalproperties results revealed that T. undulata prefers sandy and loam- sandy soils with neutral pH. Also, this species can tolerate more than 535 ds/m soil electrical conductivity in the studied sites. Soil phosphorus, bulk density and clay are the most important factors effecting the T. undulata distribution. Results of quantitative parameters showed that diameters at breast height in Shahnia are significantly more than Ali-Abad. While no significant difference was observed among tree heights in the studied sites.
    Keywords: Bushehr, Site demand, Soil, Soil chemical properties, Tecomella undulata
  • M. Heidari * Pages 281-291
    This study aimed to investigate the role of soil mesofauna for quick and low cost detection of well and poorly seed-origin oak regenerated sample plots in Zagros oak forest ecosystem. The main question of this study is why some areas have a suitable number of natural seedlings while some others do not, despite the presence of mature oak trees? In this study, we sampled 30 100-m2 plots with regeneration and 30 100-m2 plots without or with only few seedlings in the same physiographic conditions. Soil samples for mesofauna investigation were randomly collected within each sample plot to a depth of 0-20 cm. Soil mesofauna was extracted with a Berlese-Tullgren funnel apparatus.According to CCA ordination, plots with and without natural regeneration have shown, respectively, clumped and uniform patterns of mature oak trees based on Johnson and Zimmer index. In this regard, plots with a clumped pattern were characterized by higher saturation percentage, total phosphorus, total potassium, clay, organic matter, total nitrogen and cation exchange capacity than uniform to random patterns of oak trees. Seed-origin oak regeneration patterns around mature oak trees in plots with and without natural regeneration were clumped and uniform, respectively. The results showed that the number of soil mesofauna in clumped pattern (with higher regeneration) was higher than those in the uniform pattern (with lower regeneration).
    Keywords: natural regeneration, Soil, Mesofauna, Oak forest, Ilam
  • Sare Hoseini * Pages 293-301
    Alnussubcordata is one of the native and the fast growing trees in Hyrcanian forests which its plantation helps to conserve and protect the forest. In this study, for surveying the quantitative and qualitative characteristics of Alnussubcordata with changing the elevation above sea level, four sites were selected in Pahne Kolla forests, Sari, Iran. The systematic random method was used for tree sampling and finally the quantitative and qualitative characteristics of 338 trees were measured. Such characteristics as diameter at breast height, slenderness index (h/d), basal area, trees volume (m3/ha), stem quality, canopy percentage and regeneration in the study area were recorded. The results indicated that average DBH, volume and basal area of trees at elevation 430 (m a.s.l) and average height of trees and slenderness index (h/d) at elevation 600 (m a.s.l) were the highest among other elevations. The comparison of average DBH and height of trees in the sites demonstrated that sites have significant difference whit each other. Therefore, according to the results, altitude is an effective factor in the quantitative and qualitative characteristics of Alnus subcordata.
    Keywords: Elevation above sea level, Alnus subcordata, Forest conservation, Quantitative, qualitative characteristics, mazandaran
  • Maryam Kazempour Larsary * Pages 303-314
    This research was conducted to study the spatial patterns, inter and intra-specific associations of tree species that may provide valuable insights into processes and mechanisms that maintain species coexistence. Data collection was done using three one-hectare (100 m × 100 m) plots from three development stages (initial, optimal and decay) in an intact mixed beech forest. The positions of all trees with diameter at breast height (DBH) larger than 7.5 cm were recorded using azimuth-distance method. The measured trees were then divided into four diameter size classes. Spatial patterns and spatial associations among tree size classes (intra-specific) and among species (interspecific) were analyzed using univariate and bivariate Ripley’s K-function. Results indicated that spatial patterns of trees are aggregated, slightly aggregated and random for initial, optimal and decay stages, respectively. Over time, shade-tolerant nature and intra-specific competition of beech trees from different size classes as well as inter-specific competition between beech- hornbeam and among beech- other species across different development stages indicated the different situations. Structural differences, various ecological nature, various reaction of different species to environmental variables at different life stages, difference in growth and physiological mortality due to mixed studied stands can be considered as effective factors in these difference. Knowledge about spatial pattern and natural events are the prerequisite for the implementation of targeted silvicultural interventions and commensurate with the potential and development stages of forest stands.
    Keywords: Competition, Development stages, Mixed beech stands, Ripley's K–function, Spatial association
  • Yousef Erfanifard *, S. Gerami, J. Soosani Pages 315-324
    Correction of edge effect in Ripley's K-function is important for obtaining unbiased results in spatial pattern analysis of trees. This research aimed at studying the capability of Ripley's K-function corrected by three major edge effect correction methods for square plots (guard, toroidal and weighted) to identify the spatial patterns of Christ's thorn jujube (Ziziphus spina-christi) in Fars Province. A true and two simulated 200 × 200 m2 plots with different spatial distributions of trees (aggregated, clustered, and random) were selected to investigate the analytical power of corrected Ripley's K-function. When computed with no correction, the results showed that Ripley's K-function was biased and the bias increased with increasing distance. The theoretical values departed the simulation envelopes in the true (aggregated) and two simulated (random and dispersed) plots of Christ's thorn jujube trees illustrating that edge effect correction was necessary. The guard method showed unbiased results for the random pattern (root mean squared error less than 20) while the root mean squared error of this method was high for the non-random patterns (more than 120 in clustered and about 80 in aggregated patterns). The toroidal and weighted methods were efficient in pattern analysis of dispersed and aggregated distributions of Christ's thorn jujube, respectively (with the least root mean squared error less than 20 and 35, respectively). In general, it was concluded that the analytical power of corrected Ripley's K-function varies based on the implemented correction method and the type of investigated spatial pattern.
    Keywords: Ripley's K-function, Spatial Analysis, Edge effect correction, Root mean squared error
  • Sakineh Saadati, Hamid Reza Mansouri *, Babak Nosrati Pages 325-331
    The possibility of making an adhesive free compressed wood with the dimensions of 30* 30*1 cmfrom the particleboard sanding dust was studied. The amount of sprayed water on the particleboard sanding dust was adjusted as 7, 9, 11, 13, 16 and 18 % of dry weight particleboard sanding dust. Test boards were manufactured based on 0.95 gr/cm3 target density, under press temperature of 180 ◦C and 200 ◦C. The boards were tested for internal bonding, modulus of rupture and thickness swelling. All tests were carried out according to the appropriate European standards. Results showed that mechanical and physical properties were considerably improved by addition of 18 % water at temperature 180 ◦C. According to scanning electron microscope images, it can be concluded that this self-adhesion is based on the melting and flowing processes of some amorphous polymer materials such as lignin and carbohydrate. In addition, scanning electron microscope images showed that in particleboard sanding dust there is nano-sized particles, which play an important role in bonding quality. Continuous reaction of resin urea-formaldehyde in higher press temperature is another reason for increasing strength.
    Keywords: Adhesive, internal bond, Wood-based panel, Sanding dust
  • M. Allahdadi, S. Hejazi *, M. Jonubi, A. Abdolkhani, L. Jamalirad Pages 333-342
    In this research, green composites were produced from poly(lactic acid) (PLA) and natural fibers by using twin-screw extrusion followed by compression molding process. Different bagasse pulp fibers including monoethanolamine (MEA), alkaline sulfite-anthraquinone (AS), bleached soda (BS), unbleached soda (UNS) and raw bagasse fibers (B) were prepared and compounded with polylactic acid. Thermo-mechanical properties, crystallization behavior and morphology of PLA and its composites were investigated. The results indicated that the tensile modulus of composites was increased compared to the neat PLA. While the addition of B, UNS, BS fibers caused a dramatically drop in tensile strength. In addition, the results showed that the crystallinity and dynamic mechanical properties of PLA were substantially improved by incorporation with natural fibers. However, depending on the pulping type, different improvements of the composite parameters were attained. It was found that MEA and AS fibers were more compatible with the PLA.
    Keywords: Bagasse pulp fiber, Poly (lactic acid) (PLA), Interfacial adhesion, Green composites
  • Hamid Rudi * Pages 343-351
    The main goal of this study was to explore the level of adding precipitated calcium carbonate (PCC) filler to the kraft fibers which treated by Layer-by-Layer (LbL) method. The kraft fibers treated by three layers of cationic starch-nanosilica-cationic. Then, the standard handsheets (60±3 g/m2) were made from untreated and treated fibers. The results showed that by using 3-layers treating of kraft fibers, tensile index was improved from 23.96 N.m/g to 38.50 N.m/g. In addition, the burst and tear index was increased from 1.46 kPa.m2/g to 3.58 kPa.m2/g and 9.14 mN.m2/g to 15.99 mN.m2/g respectively. Also, the SEM images illustrated the fibers surface gelation due to the cationic starch absorption and an improvement of bonded area in fibers network. Furthermore, the three levels of PCC filler (5, 10, and 15%) were added to the 3-layer treated kraft pulp and strengths loss was evaluated and compared to the untreated pulp. Tensile, burst, and tear index were measured and they were 24.01 N.m/g, 1.20 kPa.m2/g and 9.49 mN.m2/g respectively by adding 10% of filler. According to the ANOVA test, the results revealed that it is possible to add 10% of PCC filler to the kraft pulp which treated with LbL method. Furthermore, SEM images indicated the retention as well as relatively uniform distribution of the PCC filler in the fibers network particularly in the area which impregnated with cationic starch.
    Keywords: Kraft pulp, PCC, cationic starch, nanosilica, Tensile index
  • Asqar Tarmaian * Pages 353-360
    In this research, the hydroxyl (OH) accessibility in the beech, spruce and pine wood was measured by impregnation of the wood specimens with heavy­ water (D2O) (deuterium exchange). After impregnation of wood specimens with heavy water and drying in a vacuum oven, the relative hydroxyl accessibility (% accessible hydroxyl groups) was determined with ATR-FTIR spectrometry by calculation of the integrated peaks for the OH and OD stretching vibrations at wavenumbers of 3500 and 2500 cm-1, respectively. The absolute accessibility (mmol hydroxyls/g wood) was determined using an advanced dynamic vapour sorption equipment, (DVS-ET1) by measuring the increased dry mass of the sample due to deuteration after conditioning with heavy water at 95% RH. The results showed that the relative accessibility was not affected by the wood species and its extractive content and more than half of the hydroxyl groups could be accessible. The absolute accessibility in spruce was higher than that in beech. For spruce wood, the earlywood had less accessible hydroxyl groups than the latewood. The poor linear correlation between the hydroxyl accessibility and equilibrium moisture content (EMC) confirmed that the moisture absorption by wood was not controlled exclusively by the hydroxyl accessibility.
    Keywords: Heavy water, Deuterium exchange, wood, Hydroxyl accessibility
  • Mohammad Mohammadi, Milad Kazemnejadi *, Alireza Shakeri, Ehsan Fathollahi Pages 361-370
    The aim of this study was synthesis of canola and sunflower epoxy resins using their corresponding oils. The acrylic epoxy resins from the canola and sunflower oils were successfully prepared. The oils were epoxidized by using the hydrogen peroxide (H2O2) in a proportion of 1:7 from (C=C: H2O2). The content of epoxidized Oil was studied by determination of epoxy value using titration method and fourier transform infrared (FT-IR) spectrometer. The results showed that the epoxy value was 6.25 and 4.53 % for canola and sunflower oil respectively. The canola and sunflower epoxidized oils were transformed to the acrylic canola and sunflower epoxy resin and chemical structures of the resins were investigated by FTIR and proton nuclear magnetic resonance (1H NMR) spectrometer. Furthermore, the viscosity, molecular weight and special weight were measured. In addition, the content of fatty acids in the Golestan zone canola and sunflower oil were determined by the GC instrument. The results illustrated that both resins had several unique properties such as eco-friendly, non-toxic, economy, availability, and high adhesion.
    Keywords: Acrylic acid, Epoxy Resin, Sunflower oil, canola oil, Gas chromatography