فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتادم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتادم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • احمد بازگیر، منوچهر نمیرانیان، محمد عواطفی همت* صفحات 371-380
    جوامع روستایی و عشایری از عمده ترین استفاده کنندگان از تولیدات و خدمات جنگل ها هستند. این پژوهش با رویکردی مردم شناسانه و با هدف شناخت انواع استفاده های چوبی جوامع روستایی و عشایری از جنگل، آشنایی با فرآیند استفاده و کمی کردن هر کدام از این استفاده ها در جنگل های شهرستان خرم آباد استان لرستان انجام شده است. جامعه انسانی مورد بررسی در این تحقیق اهالی روستای چشمه علی و عشایر ساکن در سامان عرفی این روستا بوده که معیشت آنها وابسته به دامداری سنتی، کشاورزی، باغداری و گردآوری محصولات جنگلی است. روش انجام تحقیق مردم نگاری بوده که برای جمع آوری اطلاعات آن از ابزارهای پژوهشی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و ساختار نیافته، مشاهده مشارکتی، متر و نوار قطرسنج بهره گرفته شده است. نتایج استفاده های چوبی در قالب پنج طبقه: وسایل منزل و صنایع دستی، ساختمان، کشاورزی، انرژی و دامداری آمده است. نتایج نشان می دهد که هر خانوار روستایی به طور میانگین سالیانه 4/24 مترمکعب چوب مصرف می کند که مصرف چوب برای تولید انرژی با 99 درصد حجم استفاده را شامل می شود، همچنین هر خانوار عشایری در مدت تقریبی شش ماه حضور در ییلاق به-طور میانگین سالیانه 04/11 مترمکعب چوب مصرف می کند که در اینجا نیز مصرف چوب برای تولید انرژی 95 درصد حجم استفاده را در بر می گیرد. بنابراین با توجه به این که حجم عمده مصرف چوبی مربوط به سوخت و تولید انرژی است، گازرسانی به منطقه و ترویج استفاده از انرژی های نو همانند انرژی خورشیدی به منظور کاهش استفاده از هیزم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استفاده ملموس، جنگل نشینان، جنگل های زاگرس، روستای چشمه علی، عشایر، مردم شناسی
  • زینب رحمتی*، وحیده پیام نور، کمال قاسمی بزدی، پونه ابراهیمی صفحات 381-391
    تاکسول یکی از موثرترین داروهای ضد سرطان است که در درمان طیف گسترده ای از سرطان ها مورد استفاده قرار می گیرد. کشت بافت سرخدار منبع جایگزین مناسبی برای تهیه تاکسول و سایر تاگزان های وابسته به آن است. یکی از روش های تولید متابولیت های ثانویه در شرایط درون شیشه ای در گیاهان کالوس زایی است. تحقیق حاضر با هدف بررسی محیط کشت پایه و غلظت های هورمونی به منظور کالوس زایی دو گونه سرخدار (Taxus baccataو Taxus berevifolia) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. به منظور بهینه سازی شرایط رشد کالوس، قطعات جداکشت ساقه در سه نوع محیط کشت پایهWPM ، MS، B5و تحت تاثیر تنظیم کننده های رشد 2،4-D با غلظت های 1، 2 و 4 میلی گرم در لیتر در ترکیب با کینتین با غلظت 1/0، 2/0 و 3/0 میلی گرم در لیتر بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد کالوس زایی (3/57 درصد) ریزنمونه های ساقه در محیط WPM و غلظت هورمونی 2 میلی گرم در لیتر 2،4-D و 2/0 میلی گرم در لیتر کینتین صورت گرفت. کمترین درصد کالوس زایی (3/22 درصد) در محیط کشت MS انجام گرفت و محیط کشت B5در وضعیتی بین این دو قرار داشت. همچنین استفاده از غلظت های کم تنظیم کننده های رشد نسبت به غلظت های بیشتر، تاثیر بیشتری بر متغیر کالوس زایی در ریزنمونه های ساقه دو گونه سرخدار داشت.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد گیاهی، سرخدار، کالوس زایی، محیط کشت
  • فرشته کرد رستمی، انوشیروان شیروانی، پدرام عطارد*، مصطفی خوشنویس صفحات 393-400
    بررسی واکنش های فیزیولوژیک گونه ها به تنش خشکی می تواند به شناسایی سازوکار های موثر در مقاومت به خشکی و نیز انتخاب بهترین گونه برای کاشت در مناطق کم آب ایران کمک کند. این پژوهش با هدف شناسایی سازوکار فیزیولوژیک نهال های اقاقیا (Robinia pseudoacasia L.) تحت شرایط خشکی انجام گرفت. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با یک تیمار (دوره آبیاری)، در پنج سطح (فاصله های 1، 3، 5، 7 و 9 روزه) و پنج تکرار بر روی نهال های یکساله اقاقیا انجام گرفت و به منظور بررسی اثر تنش خشکی، شاخص های فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm، Fmو F0)، مقدار کلروفیل a، b و کلروفیل کل و محتوای پرولین با نمونه برداری از برگ های انتهایی تیمار های مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی، سبب کاهش معنی دار فلورسانس حداکثر (Fm) و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II (Fv/Fm) و فلورسانس اولیه (F0) در گونه اقاقیا، در سطح 5 درصد می شود. تحت شرایط تنش خشکی، در محتوای کلروفیل اقاقیا اختلاف معنی دار بین سطوح مختلف آبیاری مشاهده نشد. با افزایش شدت تنش، تجمع پرولین در برگ از 82/9 در تیمار یک روزه به 40/77 میکرومول بر گرم برگ تازه در تیمار پنج روزه افزایش یافت. با توجه به نتایج می توان گفت اندازه گیری پارامتر های فلورسانس کلروفیل و مقدار پرولین برگ اقاقیا، به عنوان شاخص تعیین میزان تحمل به خشکی، به منظور انتخاب آن برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک مفید خواهد بود..
    کلیدواژگان: اقاقیا، پرولین، تنش خشکی، فلورسانس کلروفیل، کلروفیل
  • ناصر نوروزی هارونی، مسعود طبری کوچکسرایی*، ثریا یوسف وند صفحات 401-408
    اقاقیا (L. Robinia pseudoacacia) و ارغوان (Cercis siliquastrum L.) دو گونه مناسب برای تولید نهال در نهالستان ها و توسعه فضای سبز مناطق خشک هستند. پژوهش حاضر پاسخ زنده مانی و برخی صفات رویشی نهال های گلدانی این دو گونه را تحت تاثیر تنش شوری بررسی می کند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در چهار تکرار صورت گرفت. نهال های دو گونه با محلول کلرید سدیم به مدت 90 روز در مکانی مسقف در چهار سطح شوری 0، 5، 10 و 20 دسی زیمنس بر متر آبیاری شدند. از نظر بیشتر پارامترهای رویشی، اقاقیا نسبت به ارغوان پاسخ بهتری به شوری تا 10 دسی زیمنس بر متر نشان داد. در شوری 20 دسی زیمنس بر متر، نهال های اقاقیا دارای زنده مانی بیشتری نسبت به ارغوان بودند (به ترتیب 45 و 30 درصد). در هر دو گونه، زنده مانی در شوری 10 دسی زیمنس بر متر بیش از 50 درصد بود؛ اما در شوری 5 دسی زیمنس بر متر دچار کاهش نشد و همچنان 100 درصد بود. با توجه به اینکه اغلب صفات رویشی در برخی غلظت های شوری کاهش یافتند، به ویژه از نظر زنده مانی می توان تحمل نهال هر دو گونه را تا آستانه شوری 5 دسی زیمنس بر متر گزارش کرد. بدین ترتیب، تولید آنها در بسترهای شور (تا 5 دسی زیمنس بر متر) نهالستان های مناطق خشک کشور امکان پذیر است. پژوهش های مشابه در مراحل رویشی بالاتر، قدرت تحمل به شوری بهتر این دو گونه را برای توسعه فضای سبز و احیای مناطق خشک کشور که دارای خاک های شور هستند نمایان خواهد ساخت..
    کلیدواژگان: ارغوان، اقاقیا، زنده مانی، شوری، رویش
  • خدیجه کیاپاشا، علی اصغر درویش صفت *، نصرت الله ضرغام، پدارام عطارد، مهدی نادی، مایکل شپمن صفحات 409-420
    جنگل های هیرکانی از مهم ترین اکوسیستم های خشکی جهان و تاثیر گذار بر توسعه پایدار جوامع انسانی است و باید به طور مستمر پایش شود. آگاهی از روند تغییرات فنولوژیکی این جنگل ها، به درک بهتر چگونگی پاسخ آن به تغییرات آب و هوایی بسیار کمک می کند. این پژوهش با هدف بررسی روند تغییرات بلندمدت فعالیت گیاهی، با به کارگیری آزمون تحلیل روند من کندال به صورت پیکسل به پیکسل در کل سطح جنگل بر روی سری زمانی تصاویر ماهواره ای NOAA-NDVI شامل 756 تصویر دوهفته ای در دوره 2012-1981 انجام گرفت. همچنین روند تغییرات دما و بارش و رابطه رگرسیونی آنها با NDVI ارزیابی شد. در 35/75 درصد از این جنگل ها، روند Greening و تنها در پیکسل های کمی از منطقه، روند Browning مشاهده شد. در تغییرات بارش در بیشتر پیکسل های منطقه روندی مشاهده نشد، ولی تحلیل روند سری زمانی دما به طور تقریبی در کل منطقه، روند افزایشی معنی دار در سطح احتمال 1 درصد را نشان داد. نتایج بررسی رابطه رگرسیونی سری های زمانی NDVI با دما و بارش، حاکی از رابطه ضعیف بین متغیرهای آب و هوایی و تغییرات فعالیت پوشش گیاهی در منطقه در دوره زمانی تحقیق است. نتایج این پژوهش نشان داد تغییراتی در روند سبزشدگی جنگل های هیرکانی رخ داده که ممکن است ناشی از عوامل دیگری غیر از عامل های آب و هوایی باشد..
    کلیدواژگان: آزمون من کندال، تحلیل روند، روند بلندمدت، سری زمانی، Browning، Greening، NDVI NOAA
  • رقیه علی زاده بنوتی، تیمور رستمی شاهراجی*، محبوبه محبی بیجارپس صفحات 421-430
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر عوامل فیزیوگرافی بر خصوصیات کمی و کیفی جنگلکاری گونه ون در منطقه دولی چال ماسوله در استان گیلان است. بدین منظور در منطقه ای به وسعت 400 هکتار، تعداد 100 قطعه نمونه دایره ای به وسعت 2 آر، براساس الگوی منظم تصادفی پیاده شد. در داخل هر قطعه نمونه عوامل فیزیوگرافی (شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا)، ویژگی های کمی (قطر یقه و ارتفاع کل) و ویژگی های کیفی (شادابی و چندشاخگی) اندازه گیری شد. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین قطر متوسط یقه و ارتفاع کل درخت ون در جهت های مختلف وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین قطر یقه در شیب های مختلف اختلاف معنی داری وجود ندارد، درحالی که بین ارتفاع درخت ون در شیب های مختلف اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون t نیز نشان داد که اختلاف معنی داری بین قطر یقه در ارتفاعات مختلف وجود دارد، درحالی که اختلاف معنی داری بین ارتفاع ون در ارتفاعات مختلف مشاهده نشد. بررسی اثر جهت بر ویژگی های کیفی نشان داد که بیشترین شادابی در جهت شمال و بیشترین چندشاخگی در جهت جنوب است. بررسی اثر شیب بر ویژگی های کیفی نشان داد که بیشترین شادابی و چندشاخگی در شیب 20-0 درصد است. بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا بر روی ویژگی های کیفی نشان داد که بیشترین درصد شادابی و چندشاخگی در ارتفاع 1900- 1700 متر است..
    کلیدواژگان: جنگلکاری، خصوصیات کمی و کیفی، زبان گنجشک، گیلان
  • سعیده کریمی*، حسن پوربابایی، یحیی خداکرمی صفحات 431-440
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آتش سوزی بر فلور و شکل زیستی گونه های علفی در منطقه جنگلی تنگه بزاز خانه در شمال شرق کرمانشاه انجام گرفت. پس از تعیین مساحت قطعه نمونه ها به روش حداقل سطح، 40 قطعه نمونه در هریک از مناطق سوخته و شاهد برداشت شد. گونه های گیاهی حاضر در سطح قطعه نمونه ها جمع آوری و شناسایی شد و شکل زیستی آنها براساس روش رانکایر تعیین شد. نتایج نشان داد که در منطقه سوخته، 48 گونه گیاهی متعلق به 37 جنس و 14 تیره و در منطقه شاهد نیز 50 گونه گیاهی متعلق به 36 جنس و 13 تیره گیاهی وجود دارد. در بین تیره های شناسایی شده، تیره های Malvaceae، Guttiferae، Iridaceae و Caryophyllaceae فقط در منطقه سوخته و تیره های Papaveraceae و Brassicaceae در منطقه شاهد به صورت اختصاصی حضور داشتند. همین امر سبب بروز اختلافاتی در ترکیب گونه های بین دو منطقه شد. بررسی شکل زیستی گونه ها در مناطق بررسی شده نشان داد که تروفیت ها بیشترین درصد پوشش را در دو منطقه به خود اختصاص داده اند، به طوری که درصد این گونه ها در منطقه سوخته بیشتر از منطقه شاهد بود. به طور کلی با توجه به گذشت 9 سال پس از آتش سوزی، حضور و نبود یا بازسازی برخی گونه ها توسط آتش سوزی تحت تاثیر قرار گرفته است..
    کلیدواژگان: آتش سوزی، توزیع فراوانی، شکل زیستی، فلوریستیک، کرمانشاه
  • سمیه دهقانی نژاد، سیدجلیل علوی*، سیدمحسن حسینی صفحات 441-449
    توان تولیدی رویشگاه، معیاری مهم برای مدیران جنگل در خصوص پیش بینی مقدار تولید، بهره برداری مجاز سالانه، رویش و انتخاب مناسب ترین گونه های درختی برای یک رویشگاه است. در مطالعه حاضر قابلیت پیش بینی مدل های آماری با به کارگیری روش های مختلف گزینش متغیر برای ارتفاع غالب گونه راش به عنوان شاخصی از توان تولید رویشگاه نسبت به متغیرهای خاک و فیزیوگرافی بررسی شده است. به این منظور، 127 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربع در جنگل دانشگاه تربیت مدرس پیاده و در هر یک از آنها ارتفاع غالب گونه راش اندازه گیری شد. عملکرد پنج روش گزینش متغیر در رگرسیون خطی چندگانه (انتخاب گام به گام متغیر با آزمون F و معیارهای اطلاعاتی آکائیک و بیزین، بهترین زیرمجموعه ها با استفاده از معیارهای اطلاعاتی آکائیک و بیزین) و روش رگرسیون درختی بررسی شد. به منظور مقایسه کارایی روش های یادشده، اعتبارسنجی متقابل با 2500 تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین پنج روش مبتنی بر رگرسیون خطی چندگانه، اختلاف اندکی در قابلیت پیش بینی وجود دارد. عملکرد روش های گام به گام مشابه الگوریتم های بهترین زیرمجموعه است و انتخاب معیارهای مقایسه مدل ها (شامل معیار اطلاعاتی آکائیک، معیار اطلاعاتی بیزین یا آماره F) تاثیر اندکی بر قابلیت پیش بینی دارد. در تحقیق حاضر، روش مبتنی بر درخت رگرسیون، قابلیت پیش بینی کمتری داشت. استدلال این است که بهترین روش انتخاب متغیر وجود ندارد و هر یک از روش های مبتنی بر رگرسیون که در این تحقیق استفاده شده، می تواند مدل های پیش بینی مفید را ایجاد کند..
    کلیدواژگان: بهترین زیرمجموعه، توان تولید رویشگاه، روش گام به گام، گزینش متغیر، معیار اطلاعاتی آکائیک، معیار اطلاعاتی بیزین
  • یحی کوچ *، محمد بیرانوند صفحات 451-460
    در این تحقیق، به منظور شناخت و مدیریت پایدار اکوسیستم های جنگلی دست کاشت، اثر چهار توده مختلف توسکای ییلاقی، پلت، سکویا و آمیخته سکویا - پلت بر شاخص های کیفیت لاشبرگ و خاک در محدوده سلمانشهر مازندران ارزیابی شد. بدین منظور در هر یک از توده ها، 15 نمونه از لایه لاشبرگ از عمق 10-0 سانتی متری خاک سطحی برداشت شد. مقادیر کربن آلی و نیتروژن کل لاشبرگ و رطوبت، pH، کربن آلی، نیتروژن کل، نیترات، آمونیوم، تنفس میکروبی، زی توده میکروبی کربن و نیتروژن خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار رطوبت، pH، نیتروژن خاک و لاشبرگ، غلظت نیترات و آمونیوم، تنفس میکروبی و زی توده میکروبی کربن و نیتروژن در گونه توسکای ییلاقی به طور معنی داری بیشتر از توده های پلت > آمیخته سکویا – پلت > و سکویا است. نسبت کربن به نیتروژن لاشبرگ و خاک و همچنین کربن آلی خاک در توده سوزنی برگ سکویا بیشتر از توده های پهن برگ توسکا و پلت بود. به طور کلی توده آمیخته سکویا - پلت حالت بینابینی را از نظر کیفیت لاشبرگ و حاصلخیزی خاک نشان می دهد. براساس پژوهش حاضر، جنگلکاری با گونه های پهن برگ، به ویژه گونه تثبیت کننده نیتروژن توسکای ییلاقی، سبب بهبود کیفیت لاشبرگ و خاک شده، درحالی که جنگلکاری خالص سکویا شرایط نامناسبی را ایجاد کرده است..
    کلیدواژگان: پهن برگ، جنگلکاری، سوزنی برگ، کیفیت خاک
  • عصمت اوستاخ، جواد سوسنی *، بابک پیله ور، مهری خسروی، لادن پورسرتیپ، سارا هدایتی صفحات 461-468
    ضریب شکل، از مهم ترین مولفه های تعیین حجم درختان است. مقدار عددی ضریب شکل به عواملی همچون گونه درختی، رویشگاه، تراکم توده، سن و برخی عوامل محیطی بستگی دارد و با استفاده از فرمول های متنوعی محاسبه می‏شود. در این بررسی، به منظور تعیین مناسب ترین فرمول ضریب شکل، برای جایگزینی ضریب شکل واقعی، در توده های دست کاشت کاج بروسیا واقع در شمال شهرستان خرم آباد، 30 اصله درخت انتخاب و قطع شد. حجم واقعی هر درخت با استفاده از فرمول های حجم استوانه، اسمالیان و مخروط تعیین شد. برای هر درخت، ضریب شکل های واقعی ( )، طبیعی ( )، مصنوعی ( ) و هوهنادل ( ) و ضریب قدکشیدگی محاسبه شد. سه ضریب شکل طبیعی، مصنوعی و هوهنادل با استفاده از آزمون مقایسه های جفتی با ضریب شکل واقعی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بین ضریب شکل واقعی و سه ضریب شکل دیگر (طبیعی، مصنوعی و هوهنادل) در سطح احتمال 95 درصد تفاوت معنی‏دار وجود دارد و در نتیجه هیچ کدام قابلیت جایگزینی ضریب شکل واقعی را ندارند. میانگین ضریب قدکشیدگی توده مذکور 1/55 تعیین شد؛ بنابراین توده در این مرحله رویشی، در وضعیت پایدار قرار دارد. مقایسه شکل هندسی 120 قطعه اندازه‏گیری شده با حجم‏های هندسی رایج نشان داد که 8/50 درصد از قطعات به شکل نلوئید، 2/44 درصد به شکل پارابلوئید و 5 درصد به شکل مخروط بودند..
    کلیدواژگان: آزمون مقایسه های جفتی، خرم آباد، ضریب شکل، کاج بروسیا
  • حسین سالاروندشمسی*، امیر اسلام بنیاد، حسن پوربابایی صفحات 469-478
    کسب اطلاعات کمی و کیفی از ساختار جنگل در مدیریت جنگل های زاگرس اهمیت بسیاری دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر مونه بندی بر دقت برآورد مشخصه های کمی درختان در روش های نمونه برداری چنددرختی (یک، دو، چهار، شش و هشت درختی) در جنگل های دورود لرستان صورت گرفت. بدین منظور در منطقه ای به وسعت 42 هکتار، 141 قطعه نمونه مربعی هر کدام به مساحت 2500 متر مربع (50×50 متر) انتخاب و به صورت صد در صد آماربرداری شد. در هر قطعه نمونه، اطلاعات همه درختان با قطر برابرسینه بیش از 5/7 سانتی متر، شامل تعداد درختان، قطر برابرسینه و تاج پوشش هر درخت (قطر بزرگ و کوچک تاج) ثبت شد. روش های نمونه برداری چنددرختی با استفاده از نرم افزار جی آی اس طراحی و با توجه به مقیاس نقشه در جنگل اجرا شد. سپس جنگل با استفاده از تراکم (تعداد در هکتار)، به سه مونه (125>، 250-125 و 250< اصله درخت در هکتار) تقسیم شد. شاخصه های آماری برای مشخصه های تعداد در هکتار، سطح مقطع برابرسینه در هکتار و درصد تاج پوشش در هکتار قبل و پس از مونه بندی محاسبه شد. نتایج نشان داد که با اجرای مونه بندی در روش نمونه برداری چنددرختی، میانگین برآورد شده مشخصه های بررسی شده به میانگین واقعی نزدیک تر شده است؛ همچنین مونه بندی ناهمگنی موجود در منطقه تحقیق را برطرف کرده و موجب کاهش انحراف معیار و درصد ضریب تغییرات شده است. همین امر سبب افزایش دقت روش نمونه برداری چنددرختی در جنگل های دورود لرستان شده است، بنابراین اجرای مونه بندی در روش چنددرختی مثبت ارزیابی می شود..
    کلیدواژگان: آماربرداری جنگل، دورود لرستان، مونه بندی، نمونه برداری چنددرختی
  • مریم پورعظیمی*، شعبان شتایی جویباری، سارا عطارچی، جهانگیر محمدی صفحات 479-488
    کمی سازی مشخصه های بیوفیزیکی جنگل مانند زی توده در مقیاس های محلی، ناحیه ای و جهانی در ارزیابی، پایش و مدیریت وضعیت انتشار و ترسیب کربن ضروری است. تصاویر راداری پلاریزه شده با طول موج بلند با توجه به قدرت نفوذشان به تاج پوشش جنگل و اخذ اطلاعات تنه، در برآورد زی توده روی زمینی جنگل ها استفاده شده اند. این پژوهش با هدف بررسی قابلیت داده های راداری Alos-Palsar در برآورد زی توده روی زمینی درختان در بخشی از جنگل های آمیخته پهن برگ طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا انجام گرفت. زی توده روی زمینی درختان در 308 قطعه نمونه 10 آری با استفاده از معادلات آلومتریک محلی محاسبه شد. در این بررسی از داده های راداری که پیش پردازش رادیومتری و هندسی شده بودند استفاده شد و براساس آن ضرایب بازپخش نرمال شده پلاریزاسیون های HH و HV، نسبت و تفاضل آنها، مولفه های آلفا و اینتروپی حاصل از روش تجزیه هدف Cloud-Pottier به همراه ویژگی های بافت محاسبه شده از ماتریس سطوح خاکستری هم رخداد از تصاویر راداری Alos-Palsar تهیه و مقادیر آنها در محل قطعات نمونه استخراج شد. مدلسازی با استفاده از 70 درصد قطعات نمونه با الگوریتم های ناپارامتریک K-NN، رگرسیون بردارپشتیبان و جنگل تصادفی، همچنین رگرسیون چندمتغیره خطی صورت گرفت و ارزیابی برآوردها با استفاده از 30 درصد قطعات نمونه باقی مانده انجام پذیرفت. براساس نتایج، الگوریتم K-NN نسبت به دیگر الگوریتم ها عملکرد به نسبت بهتری در برآورد زی توده روی زمینی درختان داشت. مجذور میانگین مربعات خطای 189/57 درصد و ضریب تبیین تعدیل شده 032/0 عملکرد ضعیف این رویکرد را در برآورد زی توده روی زمینی درختان نشان می دهد..
    کلیدواژگان: الگوریتم های ناپارامتریک، جنگل های هیرکانی، داده های راداری Alos-Palsar، زی توده روی زمینی درختان
  • وحید ریزوندی، مقداد جورغلامی*، باریس مجنونیان، قوام الدین زاهدی امیری صفحات 489-498
    استفاده از ماشین های پیشرفته بهره برداری سنگین در مسیرهای چوبکشی، نیروی زیادی را به خاک وارد می آورد و سبب تخریب و آسیب جدی خاک و کاهش ذخیره کربن در آن می شود. بررسی های متعدد نشان دهنده بازیابی طولانی مدت خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک است. این پژوهش به منظور تعیین تاثیرات شیب مسیر، مقدار تردد و رد چرخ چوبکشی زمینی بر مقدار ذخیره کربن و برآورد ارزش اقتصادی این مقدار ذخیره، به منظور برنامه ریزی برای کاهش خسارت به خاک انجام گرفت. به این منظور، مسیرهای تردد با توجه به شیب مسیر به دو دسته شیب کمتر از 10 درصد و شیب بیشتر از 10 درصد و هر دسته نیز با توجه به تعداد تردد، به سه دسته کم تردد، متوسط و پر تردد تقسیم شد. در هر دسته، در مسیر از رد چرخ ها، وسط مسیر و منطقه شاهد در سه تکرار نمونه برداری شد و ارزشگذاری اقتصادی کارکرد ترسیب کربن به روش ارزش سایه ای تعیین شد. نتایج نشان داد که با افزایش شیب مسیر، تعداد تردد و در محل رد چرخ ها، مقدار ترسیب کربن به طور معنی داری کاهش می یابد. ارزش هر هکتار از زمین های مورد مطالعه به لحاظ ترسیب کربن خاک و لایه آلی تا عمق 10 سانتی متری، 8/1798 دلار در هکتار برآورد شد. از طرفی، کاهش ترسیب کربن در مسیرهای چوبکشی، سالانه 12/516 دلار در هکتار هزینه اقتصادی دارد. آگاهی از این گونه هزینه ها به سیاست گذاران در حفاظت و تخصیص منابع مالی به ویژه در وضعیت محدودیت بودجه، کمک شایانی خواهد کرد..
    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، تردد، ترسیب کربن، رد چرخ، شیب، مسیرهای چوبکشی
  • رامین نقدی*، عبدالله عباسیان، اسماعیل قجر صفحات 499-508
    هدف پژوهش حاضر مدلسازی خطر زمین لغزش با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی در بخشی از حوضه آبخیز کجور و سپس طراحی جاده جنگلی براساس پهنه بندی طبقات این خطر بود. در این تحقیق، پس از پیمایش میدانی و برداشت 95 نقطه لغزشی، شش عامل شیب، جهت، شکل دامنه، فاصله از رودخانه، فاصله از گسل و سازندهای زمین شناسی به عنوان عوامل موثر بر زمین لغزش در نظر گرفته شدند. لایه های رقومی هر یک از عوامل در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند. پس از استخراج داده های زمین لغزش از محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی و تقسیم داده ها، مدل های مختلف شبکه عصبی پرسپترون چندلایه از نوع پس انتشار پیش خور با به کارگیری ترکیبات گوناگون پارامترهای تنظیمی از جمله تعداد لایه های مخفی، تعداد نورون در هر لایه، توابع آستانه و الگوریتم های یادگیری مختلف ساخته شدند و کارایی شبکه های آموزش یافته ارزیابی شد. با بررسی پاسخ های به دست آمده از آزمایش تنظیمات مختلف، مقدار مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین که نماینده دقت مدل هستند، به ترتیب 1945/0 و 8676/0 برای بهترین شبکه آموزش یافته با 2 و 8 نورون در لایه های پنهان نخست و دوم و یک نورون در لایه خروجی به دست آمد. از میان واریانت های طراحی شده، واریانت 3 با کمترین عبور از طبقات با حساسیت خیلی زیاد به عنوان بهترین واریانت انتخاب و در طبیعت پیاده سازی شد..
    کلیدواژگان: پایداری، پس انتشار، جاده جنگلی، زمین لغزش، نورون
  • بهبود محبی*، رامین فتحی، نادر بهرامی فر صفحات 509-518
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های سطحی چوب بلوط پس از پوشش دهی با استئاریک اسید و گرمادهی آن با پرس داغ و آون و مقایسه آن با پوشش دهی با پوشش رزینی متداول کیلر-پلی استر بود تا اثرگذاری استئاریک اسید در مقایسه با پوشش متداول بر ویژگی های سطح چوب بلوط مشخص شود. این ویژگی ها شامل زاویه تماس قطره آب با سطح چوب و تغییرات رنگ سطح نمونه های چوبی بلوط بود. ویژگی های سطحی نمونه ها پیش و پس از 10 روز آب شویی تعیین شد تا میزان پایداری پوشش استئاریک اسید مشخص شود. برای بررسی و تایید پیوند استئاریک اسید با بسپارهای سطح چوب از طیف سنجی مادون قرمز استفاده شد. نتایج حاکی از آب گریز شدن سطح نمونه های تیمارشده با استئاریک اسید و گرمادهی شده پرس و آون نسبت به نمونه های بدون پوشش و پوشش رزینی بود. کاربرد استئاریک اسید سبب افزایش زاویه تماس قطره آب نسبت به سطح چوب و آب گریزی چوب راش گردید. ارزیابی پایداری آب گریزی سطح نمونه های تیمارشده با استئاریک نیز اسید نشان دهنده افت نکردن زاویه تماس قطره آب با سطح چوب و حفظ ویژگی آب گریزی حتی پس از آب شویی نمونه ها بود. میزان تغییر رنگ بر اثر استفاده از استئاریک اسید کم تر از دیگر مواد پوشش دهنده سطح چوب پس از پوشش دهی و پس از آب شویی بود...
    کلیدواژگان: استئاریک اسید، پوشش چوب، خواص سطحی، زاویه تماس قطره آب
  • علی برادران خاکسار، حسین جلالی ترشیزی *، اسماعیل رسولی گرمارودی، یحیی همزه صفحات 519-528
    در این پژوهش، نشاسته میوه بلوط به روش قلیایی موسوم به A3Sاستخراج و پس از اصلاح با 3-کلرو-2-هیدروکسی پروپیل تری متیل آمونیوم کلرید (QUAB188)، به عنوان ماده افزودنی کاتیونی در سوسپانسیون الیاف سلولزی استفاده و با نوع خام آن مقایسه شد. شناسایی با طیف سنجی FTIRو آزمون کجلدال دو نمونه کاتیونی و خام بیوپلیمر مزبور، وجود 359/0 درصد نیتروژن و درجه استخلاف 045/0گروه های آمونیوم نوع چهارم بر زنجیره های انیدروگلوکوزی نشاسته را تایید کرد. نتایج نشان داد که بیوپلیمر خام در مقایسه با همتای کاتیونی خود، از برتری بارز تاثیرگذاری بر ویژگی های سوسپانسیون الیاف همچون زمان آبگیری، ماندگاری و ظرفیت نگهداشت آب و نیز ویژگی های شبکه الیاف مشتمل بر دانسیته ظاهری و شاخص های مقاومت به کشش، ترکیدگی و پارگی برخوردار است، به نحوی که شاخص کشش ورقه دارای بیوپلیمر خام نسبت به نشاسته کاتیونی، تا 43 درصد و ماندگاری سوسپانسیون تا بیش از 2 درصد بهبود یافت. یکنواختی بیشتر شکل گیری ورقه کاغذ در مرحله آبگیری از سوسپانسیون حاوی نشاسته خام بلوط به واسطه درجه استخلاف زیاد نشاسته کاتیونی، برتری مدول الاستیسیته ایجادی توسط نشاسته خام و نیز احتمالا کاهش ابعاد پلیمر در طی فرایند کاتیونی کردن در تایید آن شایان ذکر است. با این حال، به جز زمان آبگیری، سایر ویژگی های بررسی شده، بهبود چشمگیری را در اثر کاربرد هر دو بیوپلیمر بومی، تجربه کرد که ناشی از بهبود دلمه سازی، ماندگاری، پیوندیابی بین اجزا و افزایش دانسیته بود..
    کلیدواژگان: بیوپلیمر، نشاسته میوه بلوط، ویژگی های سوسپانسیون و ورقه سلولزی
  • میلاد تاجیک*، حسین رسالتی، یحیی همزه، حسین جلالی ترشیزی، حسین کرمانیان، بهزاد کرد صفحات 529-537
    امروزه استفاده از نانوالیاف سلولز رواج گسترده ای یافته است. این تحقیق با هدف بررسی عملکرد نانوالیاف سلولز کاتیونی و نانوالیاف سلولز-نشاسته کاتیونی انجام گرفت. در این پژوهش، نانوالیاف سلولز در سه سطح (10، 20 و 30 درصد) با استفاده از 3-کلرو-2-هیدروکسی پروپیل تری متیل آمونیوم کلراید کاتیونی شده و به کمک آزمون کجلدال، اصلاح کاتیونی نانوسلولز تایید شد. کارایی نانوالیاف کاتیونی شده سلولز در چهار سطح 1/0، 5/0، 1 و 2 درصد (براساس وزن خشک خمیر کاغذ) بر ماندگاری و آبگیری از خمیر کاغذ و نیز ویژگی های کاغذ باگاس، با ترکیب نانوالیاف سلولز (سطوح کاربرد مشابه)، نشاسته کاتیونی (2/0، 4/0 و 6/0 درصد براساس وزن خشک خمیر کاغذ) مقایسه شد. نتایج نشان داد اثر نوع و مقدار افزودنی های استفاده شده بر تمامی ویژگی های مقاومتی مورد بررسی در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار بوده است. کاربرد نانوالیاف سلولزی به صورت اصلاح شده و اصلاح نشده به همراه نشاسته کاتیونی به افزایش درجه روانی و ماندگاری خمیر کاغذ و نیز مقاومت به عبور هوا در کاغذ تولیدی آزمایشگاهی منجر شد، اما عملکرد نانوالیاف سلولز کاتیونی در بهبود ویژگی های مکانیکی به مراتب بهتر از ترکیب نانوالیاف سلولز/ نشاسته کاتیونی بود. نانوالیاف سلولز کاتیونی به دلیل قابلیت برقراری پیوند یونی علاوه بر پیوند هیدروژنی، توزیع یکنواخت تری را در شبکه کاغذ موجب می شود و عملکرد بهتری را به عنوان زیست بسپار تقویت کننده کاغذ ایفا می کند..
    کلیدواژگان: خمیر کاغذ باگاس، خواص مقاومتی، خواص نوری، نانوالیاف سلولز کاتیونی، نشاسته کاتیونی
  • فاطمه کلایی موخر، محمد آزادفلاح*، مهدی جنوبی، مهدی روحانی صفحات 539-548
    استفاده از پلیمرهای طبیعی در مقایسه با پلیمرهای سنتزی رایج در ساختار پوشش ها، به حفظ خصوصیات زیست تخریب پذیری و قابلیت بازیافت فراورده های کاغذی کمک می کند. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر پوشش های مانع شونده زیست پلیمری بر خواص کاغذ بسته بندی انجام گرفت. پوشش های کامپوزیتی متشکل از پروتئین سویا/نانوالیاف سلولزی در پنج سطح نانوالیاف سلولزی صفر، 5، 10، 15و 20 درصد در سه وزن پوشش 5، 10و 15 گرم بر متر مربع روی کاغذ پایه از نوع لاینر اعمال شدند. سپس مقاومت به کشش، کرنش شکست، مقاومت به ترکیدن، اختلاف رنگ، مقاومت به عبور روغن، و سرعت عبور بخار آب به منظور بررسی تاثیر پوشش ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شاخص مقاومت به کشش، کرنش شکست و شاخص مقاومت به ترکیدن کاغذهای پوشش دار با افزایش درصد نانوالیاف سلولزی و وزن پوشش افزایش یافتند. علاوه بر این اندازه گیری های رنگ نشان داد که پوشش دهی کاغذهای پایه توسط ایزوله پروتئین سویا و نانو الیاف سلولزی موجب افزایش اختلاف رنگ و تیره تر شدن کاغذها در مقایسه با کاغذ پایه به ویژه با افزایش وزن پوشش شد. همچنین هر دو ویژگی مقاومت به عبور روغن و سرعت عبور بخار آب کاغذهای پوشش دار بهبود یافت، به طوری که در بالاترین سطح نانوالیاف سلولزی و وزن پوشش به ترتیب 87/86 و 61/76 درصد افزایش مشاهده شد. به طور کلی وارد کردن نانو الیاف سلولزی در ماتریس پروتئین سویا موجب بهبود خواص ممانعتی و مکانیکی کاغذ پوشش دار شد..
    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین سویا، پوشش مانع شونده، کاغذ بسته بندی، نانوالیاف سلولزی
|
  • A. Bazgir, M. Namiranian, Mohammad A. Hemmat* Pages 371-380
    Rural and nomads communities are among of the main users of the forests products and services. This research was done for understanding different type of woody uses and their quantity in Forest of Khorramabad County, Lorestan province. In this research, human community was consisted all people of Cheshmeh-Ali village and nomads living in the customary land area of the village. Local livelihoods are dependent on traditional livestock husbandry, agriculture, gardening, as well as forest products. The methodology of the research was ethnography, which done with semi-structured and non-structured interviews, participatory observation, meter and diameter tape tools. The result of woody uses classified into five categories: furniture and handicraft, construction, agriculture, energy and livestock uses. The results showed that each rural household annually uses 24/4 cubic meters of wood. Use of wood as source of energy included 99% of annual consumption of rural household. In addition, each nomad household in six months accommodation in the area, consumed 11.04 cubic meters of wood. Use of wood as source of energy included 95% of it. This research demonstrates that the large volume of wood uses as fuel and source of energy. Therefore, natural gas distribution in the area and promoting renewable energy sources such as solar power reduce the use of forest woodfuel.
    Keywords: Cheshmeh-Ali village, Ethnology, Forest dwellers, Nomads, Tangible use, Zagros forests
  • Zeinab Rahmati *, Vahide Payam Nour, Kamal Ghasemi Bezdi, Pouneh Ebrahimi Pages 381-391
    Taxol is an effective anticancer drug which is used widely for the treatment of a variety of cancers .Tissue culture of taxol represents a potential altrnative source of taxol and related taxane. Callogensis in plant regeneration, one method of producing metabolites a secondary in vitro. This study was performed to investigate the basic culture medium and hormonal concentrations for callogenesis of two yew species (Taxus baccata and Taxus berevifolia). The research was conducted as factorial experiment in a completely randomized design. For callus optimization, growth conditions and stem explants were studied in three medium types (WPM, MS and B5) and under the effect of 2,4-D growth regulator at concentrations of 1, 2 and 4 mg l-1 in combination with kinetin at concentrations of 0.1, 0.2 and 0.3 mg l-1. The results showed that the highest percentage of stem callogenesis (57.3%) was observed in WPM medium enriched with 2 mg l-1 2,4-D and 2.0 mg l-1 kinetin. The lowest percentage of callogenesis (22.3%) occurred on MS medium and B5 medium had average callogenesis. Application of lower concentrations of growth regulators than higher concentrations had also more effect on callogenesis variable in stem explants in two studied Taxus species..
    Keywords: Callogenesis, Culture medium, Plant growth regulators, Yew species
  • F. Kordrostami, A. Shirvany, Pedram Attarod *, M. Khoshnevis Pages 393-400
    Physiological response of different species to drought stress can help to recognize the effective mechanisms in drought stress and choose the best species for planting in dry lands of Iran. This study investigated the physiological mechanisms of Robinia pseudoacacia L. seedlings in draught conditions. An experiment was carried out in a completely randomized block with one treatment (irrigation) at five levels (1, 3, 5, 7, and 9 -day intervals) with five replicates in one-year-old seedlings of Robinia pseudoacacia L. The effects of drought stress, chlorophyll fluorescence parameters (Fv/Fm, Fm & F0), pigments concentrate (total chlorophyle, chlorophyle ‘a’ and ‘b’), and proline content of leaves were measured with sampling from leaves of mentioned treatments. Drought stress caused a significant reduction in maximum photochemical efficiency of photosystem II (Fv/Fm), maximum fluorescence (Fm) and minimum fluorescence (F0) (p
    Keywords: Drought stress, Chlorophyll fluorescence, Proline, Robinia pseudoacacia
  • Naser Norouzi Haroni, M. Tabari Kouchaksaraei *, S. Yousefvand Pages 401-408
    Black locust (Robinia pseudoacacia L.) and Judas tree (Cercis siliquastrum L.) are two suitable species for seedling production in nurseries and green space development in arid lands. The current research aimed to study the response of potted-seedlings of these species to salinity based on survival and some growth characteristics. Experiment was performed in a completely randomized design with 4 replicates. In an open place, under a shelter, seedlings were irrigated by NaCl solution for 90 days at four salinity levels including 0, 5, 10 and 20 ds.m-1. The most growth parameters in black locustshowed better response to salinity up to 10 dS.m-1 compared to Judas tree. At 20 dS.m-1 salinity, the survival of black locust seedlings was greater than those of Judas tree (respectively, 45% and 30%). In both species, survival was greater than 50% in 10 dS.m-1, while in 5 dS.m-1 it was not decreased and still was 100%. Considering that the most growth characteristics were decreased in some levels of salinity, threshold of salinity tolerance of both species can be cited 5 ds.m-1. Therefore, these species can be produced in saline soils (up to 5 ds.m-1) of nurseries of arid lands. Similar investigations at next growth stages would reveal the better tolerance of these species to salinity in order to develop the green spaces and rehabilitation of arid lands with saline soils..
    Keywords: Cercis siliquastrum L, Robinia pseudoacacia L, Salinity, Shoot growth, Survival
  • K. Kiapasha, A. Darvishsefat *, N. Zargham, P. Attarod, M. Nadi, M. Schaepman Pages 409-420
    The Hyrcanian forests are one of the most important global terrestrial ecosystems influenced by environmental factors. They have significant impacts on sustainable development of human communities. The forest monitoring based on phenological trends is essential for understanding the response of forest ecosystems to climate variability. The objective was thus to analyze long-term trends of vegetation activity using Mann Kendall test pixel by pixel on 756 biweekly NOAA NDVI time series in the forest areas of northern Iran during 1981-2012. Trends of temperature and precipitation and their regression relationships with NDVI were considered. The greening and browning trends appeared in 75.35% and 7.41% of these forests areas, respectively. The precipitation trend analysis exhibited no obvious significant trend in most pixels of the study area, however, trend analysis of temperature time series showed significant increasing trends (α = 0.01) in the whole region. Results of regression relationship between time series NDVI and temperature and precipitation demonstrated a weak relationship with changes in vegetation activities and climatological parameters during 1981-2012. The results of this research demonstrated that greening phenomenon in the Hyrcanian forests cannot be solely related to the climatological factors..
    Keywords: Browning, Greening, Long-term trend, Mann Kendall analysis, NOAA NDVI, Time series, Trend analysis
  • R. Alizadeh Banouti, M. Mohebi Bijarpas, T. Rostami * Pages 421-430
    The aim of this research was to investigate the effect of physiographic effects (slope, aspect and altitude) on the quantitative and qualitative characteristics of Fraxinus excelsior plantation in Dooleychal in Masouleh, Guilan province. For this purpose, 100 0.2 ha circular sample plots were established as systematic random in an area about 400 ha. Within each sample plots, the physiographic factors (slope, aspect and altitude m a.s.l), quantitative characteristics (collar diameter and total height) and qualitative characteristics (vitality and multi-branching) were measured and recorded. The results of analysis of variance showed that there is a significant difference between the mean diameter of the collar and the total height of ash tree in different directions. Also, the results showed that there was no significant difference between the diameter of the collar in different slopes, while there was a significant difference between the height of the ash tree in different slopes. The results of t-test showed that there was a significant difference between the collar diameter at different altitudes, while there was no significant difference between the height of the ash tree at different altitudes. The study of the effect of aspect on the qualitative characteristics showed that highest level of vitality and multi-branching were observed on the north- and south-facing slopes, respectively. The study of slope effect on qualitative characteristics showed that highest level of vitality and multi-branching were in the range of 0-20%. Investigation of the effect of altitude m a.s.l on qualitative characteristics showed that the highest level of vitality and multi-branching were at 1700-1.900 meters.
    Keywords: Plantation, Quantitative, qualitative characteristics, Fraxinus excelsior, Guilan
  • S. Karimi *, H. Pourbabaei, Y. Khodakarami Pages 431-440
    This study aimed to investigate the effect of fire on flora and life forms of herbaceous species in the Strait of Bzazkhaneh forest zone in the North East of Kermanshah. After determining the sample area using minimal area method, 40 sampling plots were laid out in each area: burned and unburned (control area). Plant species within each sample plot were collected and identified and their life form was recorded based on Raunkiaer system. The results of this study showed that the burned area had 48 plant species belonging to 37 genera and 14 families and the unburned area had 50 plant species belonging to 36 genera and 13 families. Among the identified families, Malvaceae, Guttiferae, Iridaceae, and Caryophyllaceae occurred only in burned area and Papaveraceae and Brassicaceae were observed in control area leading to differences in plant species composition between the two areas. Investigating the life forms of the species in the study areas showed that therophytes had the highest coverage percentage in two areas so that the percentage of these species in burned area was higher than the control area one. In general, after nine years of fire occurrence, the presence, absence and or restoration of some species have been affected by fire factor..
    Keywords: Fire, Floristic, Lifeform, Frequency distribution, Kermanshah
  • S. Dehghaninejad, S.J. Alavi *, S.M. Hosseini Pages 441-449
    Forest site productivity is an important criterion for forest managers. In this study, the predictability of statistical models was studied by applying various methods of variable selection for beech dominant height as an indicator of forest site quality in relation to edaphic and physiographic factors. For this purpose, 127 0.1 ha circular sample plots were established in the forests of Tarbiat Modares University and within each plot, the dominant height of beech trees was calculated. The performance of five variable selection methods was evaluated in multiple linear regression, and regression trees. In order to compare the performance of the above methods, Cross-validation, involving repeated splits of the dataset into training and validation subsets (2500 times) was used to obtain honest estimates of predictive ability. The results showed that there is little differences in the predictive ability of five methods based on multiple linear regression. Stepwise methods performed similarly to exhaustive algorithms for subset selection, and the choice of criterion for comparing models (Akaike’s information criterion, Schwarz’s Bayesian information criterion or F statistics) had little effect on predictive ability. In this study method based on regression trees yielded with substantially lower predictive ability. It is concluded that there is no best method of variable selection and that any of the regression-based approaches discussed here is capable of yielding useful predictive models.
    Keywords: Subset selection, Site quality, Stepwise method, Variable selection, Akaike's information criterion (AIC), Schwarz's Bayesian information criterion (BIC)
  • Y. Kooch *, M. Bayranvand Pages 451-460
    In order to identify and sustainable management of afforested tree stands, the effects of Alnus subcordata, Acer insigne, Sequoia sempervirens and Acer insigne - Sequoia sempervirens stands on quality of litter and soil were investigated in Salmanshahr areas of Mazandaran Province. Samplings were done from the litter and 0-10cm depth of topsoil using randomly systematic method with 15 replicates for each stand. Organic carbon (C) and total nitrogen (N) content of litter, soil water content, pH, organic C, total N, nitrate and ammonium concentration, microbial respiration, microbial biomass of C and N were measured. Results showed that the highest values of soil water content, litter and soil N, nitrate and ammonium concentration, microbial respiration, microbial biomass of C and N belonged to Alnus subcordata compared with Acer insigne > Acer insigne - Sequoia sempervirens > Sequoia sempervirens pure and mixed stands. Whereas greater amounts of C/N of litter and soil organic C were found under Sequoia sempervirens stand. Generally, Acer insigne - Sequoia sempervirens mixed stand presented intermediate mode viewpoint of litter quality and soil fertility. According to our data, afforestation with broad-leaved species, especially N-fixing trees of Alnus subcordata, improved the litter and soil quality, whereas the Sequoia sempervirens species created the inappropriate condition.
    Keywords: Afforestation, Broad-leaved, Needle-leaved, Soil quality
  • E. Ostakh, Javad Soosani *, B. Pilevar, M. Khosravi, L. Poursartip, S. Hedayati Pages 461-468
    Form factor is one of the most important factors for determining the tree volume. Numerical value of the form factor depends on factors such as tree species, habitat, stand density, age, and some environmental factors and is calculated using various formulas. This study was performed to determine the most appropriate form factor formula in the plantation stands of Turkish pine (Pinus brutia Ten.) located in the northern city of Khorramabad. Totally 30 trees were selected and cut. The actual volume of each tree was determined by using the volume of cylinder, Smalian and cone formulas. For each tree, the form factors: Actual ( ), Natural ( ), Artificial ( ) and Hohenadel ( ) and Slenderness coefficient was calculated. Three coefficients natural, artificial and Hohenadel, using pair-wise comparison test were compared with the actual form factor. The results showed that there is a significant difference between the actual form factor and the three other coefficients (natural, artificial, and Hohenadel) at the 95% probability level, and therefore none of them can replace the actual form factor. The stand slenderness coefficient (H/DBH) is 55.1 and therefore it was stable at this stage. Comparing the geometric shape of the 120 pieces measured with geometric volumes showed that 50.8% of the parts were in the form of neloeid, 44.2 % in the form of paraboloid and 5% in the form of cones.
    Keywords: Turkish pine (Pinus brutia Ten.), Form factor, Pair-wise comparison tests, Khorramabad
  • H. Salarvand *, A.E. Bonyad, H. Pourbabaei Pages 469-478
    Quantitative and qualitative information of forest structure is the most important for forest management in Zagros forests. This study was done in order to investigate of effect forest stratification approach on the precision estimation of the quantitative features of trees in N- tree sampling methods (one, two, four, six and eight trees) in Dorood forest, Lorestan province. For this purpose, 141 2500 m2 (50 × 50 m) sample plots were selected in an area ca. 42 hectares and full-calipering inventory was done. Within each plot, the number of trees, diameter at breast height and canopy of each tree (largest/smallest crown diameter) were recorded for all trees with DBH ≥ 7.5 cm. The N-trees sampling methods were then designed in GIS software and according to the scale of the map were implemented in the forest. The forest was then stratified into three types ( 250 trees per hectare) by using the density (number per hectare). The statistical parameters for the number of trees per hectare, basal area per hectare and canopy cover percentage per hectare were calculated before and after the stratification. Results showed that with the implementation of the stratification in the N-tree sampling method, the estimated mean of the characteristics was closer to the real mean. It also eliminates the heterogeneity in the study area and reduces the standard deviation and the coefficient of variation. As well as stratification improved the heterogeneity in the study area and standard deviation and coefficient of variation were reduced. This increases the precision of the N-tree sampling method (one, two, four, six and eight trees) in Dorood forest. Therefore implementation of stratification in N-tree sampling method was positively assessed.
    Keywords: Forest inventory, Dorud Lorestan, Stratification, N-tree sampling
  • M. Poorazimy *, Sh. Shataee, S. Attarchi, J. Mohammadi Pages 479-488
    Quantifying the forest biophysical variables such as biomass in local, zonal, and regional scales is necessary for evaluation, monitoring, and management of carbon sequestration conditions. Polarized SAR images in L band (like Alos-Palsar) have been used for estimating AGB due to its ability in penetration into canopy and extracting the trunk information. The capability of Alos-Palsar data for above-ground biomass estimation of trees was studied in some part of mixed hardwood forest of Dr. Bahramnia forestry plan. The aboveground biomass of trees was computed in 308 0.1 circular sample plots using local allometric equations. In this study, we used radiometric and geometric processed radar data and according that, normalized backscatter coefficients in HH and HV polarization, ratio and difference of them, alpha and entropy components from Cloud-Pottiers target decomposition approach and GLCM texture features were extracted from Alos-Palsar images on sample plots. Biomass modeling and estimation were done using 70 percent of sample plots by KNN, SVR and Random Forest nonparametric algorithms as well as multiple linear regression algorithms. The validity assessment was done by using the remaining 30 percent samples. According to the results, KNN algorithm had better performance than the other algorithms in estimation of aboveground biomass of trees. RMSE (57.189%) and adjusted R2 (0.032) showed the weak performance of this approach in aboveground biomass estimation of trees.
    Keywords: Nonparametric algorithm, Hyrcanian forests, Dual polarization Alos-Palsar data, Trees aboveground biomass
  • V. Rizvandi, M. Jourgholami *, B. Majnounian, Gh. Zahedi Amiri Pages 489-498
    Using modern machinery for logging will entail considerable pressure to the soil and cause serious damage to the soil and reduce the carbon sequestration. Many studies show the long-term recovery of soil physical and chemical properties. The aim of this study was to investigate the effects of skidding slope, traffic, and place of the wheel on the carbon stocks and estimate the economic value of these reserves to obtain the information needed for comprehensive decision-making about the management of forest resources. The treatments included two slope classes (>10% and ≤10%), each class includes three traffic levels (low, medium and high), and in each group, on the wheels route, middle route, and control area, four samples were taken in three replicates. The economic valuation of the carbon sequestration function was determined using the shadow value method. The results showed that with increasing the slope path, the number of traffic and on the wheel route, the amount of carbon sequestration decreased significantly. The value of each hectare of the study area in terms of soil carbon sequestration and organic layer up to a depth of 10 cm was estimated about 1798.8 $ per hectare. On the other hand, reducing carbon sequestration in skid trails costs an average of 5,166 $ per hectare annually. Awareness of these costs will help the policymakers in the conservation and allocation of financial resources, especially in the context of budget constraints.
    Keywords: Forest harvesting, Skid trails, Carbon sequestration, Slope, Traffic, Wheel rut
  • R. Naghdi *, A. Abbasian, I. Ghajar Pages 499-508
    This research aimed at modeling the landslide susceptibility using the Artificial Neural Networks (ANN) in Kojour watershed and then planning the forest road based on the resulted map in Aghoozchal and Moor districts in the northern Iran. After recording the coordinates of 95 occurred landslides, six factors of terrain slope, aspect, curvature, distance to river, distance to fault, and geology formation were assumed as the effective factors in landslide occurrence. The digital layers of input variables were prepared in Geographic Information System. After data extraction, various backpropagation multi-layer perceptron ANNs with various setting parameters were developed and their performances were evaluated. Results showed that the best root mean square error (RMSE) and determination coefficient (R2) as model performance criteria for the most robust model were 0.1945 and 0.8676, respectively, in which 2 and 8 neurons have been obtained in the first and second hidden layers. Among the proposed variants, the variant No. 3 was selected as the most appropriate one with the least passing from very susceptible landslide classes and it was then implemented in the field.
    Keywords: Backpropagation, Forest road, Landslide, Neuron, Stability
  • B. Mohebby *, R. Fathi, N. Bahramifar Pages 509-518
    It was planned to study the surface properties of the oak wood coated with stearic acid and post-heated in press and oven to compare it with a coated surface with typical resin Killer-Sealler polyester to indicate any effects of the stearic acid on wood surface. The properties; as contact angle as well as color changes of the oak wood were studied and determined in the current research work. Those properties were determined before and after ten days of leaching tests to reveal resistance of the stearic acid on wood. FTIR spectroscopy was carried out on wood surface to detect any reaction with wood surface. The results revealed that wood surface became hydrophobic due to coating with stearic acid and post-heating with hot press as well as oven in comparison with the typical resin. The use of the stearic acid caused increase of the water contact angle in beech wood. Any assessment of the hydrophobicity resistance of treated samples indicated no reduction of the contact angle and protection of the wood surface against water even after leaching test. It was also revealed that color changes due to coating with stearic was less than that of other coating agents after coating and also after leaching tests.
    Keywords: Stearic acid, Wood coating, Surface properties, Water contact angle
  • A. Baradaran Khaksar, H. Jalali Torshizi *, E. Rasooly Garmaroody, Y. Hamzeh Pages 519-528
    Oak fruit is naturally produced as a huge amount of biopolymer in Iranian forests, annually. In this study, the fruit starch was isolated by the alkaline method (known as A3S) and modified with 3-chloro-2-hydoxypropyl trimethylammonium chloride (QUAB188) and then, applied as a cationic additive in cellulosic fiber suspension.. The Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and Kjeldahl analyses of both cationic and raw biopolymer approved the nitrogen content (0.359%) with a degree of substitution (DS) of quaternary ammonium (0.045) on anhydroglucose units of cationic starch. The results showed that the raw starch has significantly superior effects on properties of both cellulosic fiber suspension as well as fiber network compared to the cationic biopolymer. Indeed, several properties of cellulosic fiber suspension such as drainage time, retention and water retention value improved while for the fiber network an enhancement in apparent density and strength indices of tensile, burst, and tear was observed. For example, the raw biopolymer revealed up to 43% higher tensile index of the prepared network and > 2% retention of the suspension compared to the cationic starch, the more uniform paper sheet formation obtained from Oak raw starch compared to the cationic starch can be attributed the high DS of cationic starch, higher module of elasticity, and decreasing molecular weight of polymer during cationization process. In addition, the other properties were considerably improved by the employment of both local biopolymers, except drainage time; which can be due to the improvement of flocculation, retention, ingredients bonding, and density.
    Keywords: Biopolymer, Oak fruit starch, Cellulosic suspension, Network propertie
  • M. Tajik *, H. Resalati, Y. Hamzeh, H. Jalali Torshizi, H. Kermanian, B. Kord Pages 529-537
    In recent years, the use of nano fibrillated cellulose (NFC) have been received a great attention. In this study, NFC cationized at three levels of 10, 20 and 30 wt% using 3-chloro-2-hydroxypropyl tri-methyl ammonium chloride (CHPTAC) and the cationic modification verified by Kjeldahl test. Then, the effects of the cationic nano fibrillated cellulose (CNFC) which were added to the bagasse pulp at four levels (0.1, 0.5, 1, and 2% based on OD pulp) on retention, drainage, and also the laboratory handsheet properties were assessed and compared with complex mechanism containing NFC (at the same addition levels of CNFC)/cationic starch (0.2, 0.4 and 0.6% based on OD pulp). The results showed that the type and amount of the additives have significant effects on all the optical and strength properties of paper. Using NFC, whether as unmodified together with cationic starch or as solely modified, made an increment in freeness and retention of the bagasse pulp and also, air permeance of the handsheet, and led to superior mechanical performance of CNFC in comparison with NFC/cationic starch. CNFC poses ionic bonding ability in addition to its hydrogen bonding, which in turn resulted in its more evenly distribution across the paper network and better performance as promoter biopolymer of paper. Furthermore, utilization of CNFC caused increment and NFC/cationic starch caused decline in brightness of paper, produced from bagasse pulp.
    Keywords: Bagasse paper, Cationic starch, CNFC, Mechanical properties, NFC, Optical properties
  • F.K. Moakhar, M. Azadfallah *, M. Jonoobi, M. Rouhani Pages 539-548
    The use of natural polymers in comparison with synthetic ones within coating structure would contribute to preserve recyclability and biodegradability characteristics of paper products. Hence, this study was carried out to investigate the effects of biopolymer barrier coatings on packaging paper properties. Therefore, the composite coatings consist of soy protein /cellulose nanofiber (SPI/CNF) with five levels of 0, 5, 10, 15, and 20 wt% CNF was applied at 5, 10 and 15 g/m2 coat weights on the liner base paper. In order to evaluate coatings effects, tensile strength, strain at break, burst strength, color difference, oil resistance, and water vapor transmission rate (WVTR) were considered. The results showed that the tensile index, strain at break and burst strength index of coated paper enhanced with increasing the CNF content and coat weights. Moreover, the color measurements demonstrated that coating of papers with SPI/CNF caused to more color difference in coated papers and it was darker in comparison with uncoated ones as the coat weights increased. The oil resistance and WVTR of coated papers were improved drastically and they were 86.87% and 76.61% respectively at highest CNF level and coat weight. In general, incorporation of CNF into SPI matrix led to an improvement in barrier and mechanical properties of coated paper.
    Keywords: Soy protein isolate, Barrier coating, Packaging paper, Cellulose nanofibers