فهرست مطالب

نشریه شناخت
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 64، بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • علی زارعی (پیمان)* صفحه 9
    ژیل دلوز و فلیکس گتاری در آخرین کتاب مشترک شان «فلسفه چیست؟»، فلسفه را خلق مفاهیم در گستره درون بودی یا درون ماندگاری می دانند. به گفته تئودور آدورنو، فلسفه بهتر است مسائل بزرگ و کلان را رها سازد. اما ترک مسائل بزرگ و مخالفت با نظام سازی به معنای پایان فلسفه نیست و فیلسوفان جدید شیوه ها و الگوهای جدیدی از اندیشیدن را عرضه کرده اند. فلسفه به مثابه خلق مفاهیم می کوشد با نگریستن به فعالیت فلسفی از چشم اندازی متفاوت، به فلسفه معنای جدیدی ببخشد. این مقاله می خواهد اجمالا نشان دهد که تعریف کارکردهایی جدید برای فلسفه چگونه از خلال فلسفه به مثابه خلق مفاهیم ممکن می شود. با مقایسه رویکرد دلوز و گتاری با مفهوم بذرافشانی نزد ژاک دریدا و همین طور اشاره آلن بدیو به خلاقانه بودن فعالیت فلسفی، نشان خواهیم داد که در اندیشه فیلسوفان متاخر فرانسوی، فلسفه چه جایگاهی دارد و چگونه می تواند در عرصه حیات و فرهنگ بشری در کنار علم و هنر ایفای نقش کند. در این پارادایم فکری مضامینی از قبیل خلاقیت و شدن، تحت تاثیر آموزه های نیچه، اهمیت می یابد و بر جنبه کنش گرایانه کردوکار فلسفی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه، خلق، مفهوم، کنش، بذرافشانی، تکرار خلاقانه
  • معصومه سلیمانی* صفحه 31
    مقاله حاضر جایگاه انبیای الهی در افکار فیچینو (1433- 1499 م) و تاثیر ابن سینا بر اندیشه وی را بررسی می کند. ضرورت وجود نبی در جامعه و همچنین قانون الهی، عقول و معجزه، از موضوعات دیگری است که در مقاله حاضر مدنظر قرار خواهد گرفت. مارسیلیو فیچینو در دیدگاه خود درباره انبیاء الهی و ابزار صدق دعوی نبوت- معجزه- و قانون الهی، به دو بخش الهیات و نفس کتاب شفای ابن سینا نظر دارد. در این مقاله در پی آن هستیم که پس از بیان عقاید فیچینو در این امر، استناد و ارجاع وی به آرای ابن سینا را مبرهن نماییم. تاثیر پذیری فیچینو از ابن سینا به موارد فوق خلاصه نمی شود. این فیلسوف افلاطونی اهل فلورانس همچنین در موارد دیگری از قبیل فرایند ارسال قوانین الهی به نبی، ضرورت وجود انبیاء و محتوای قوانین انبیاء، وامدار ابن سینا است.
    کلیدواژگان: نبوت، قانون الهی، عقل فعال، عقل، نفس، معجزه
  • مهدی طاهریان * صفحه 59
    در فلسفه نقادی کانت ناسازگاری هایی وجود دارد که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. به نظر می رسد که ریشه اصلی این ناسازگاری ها، نوعی ناسازگاری ساختاری و منطقی در این فلسفه وجود دارد مبنی بر اینکه کانت از طرفی فقط به شهود حسی معتقد است و از طرف دیگر به امر استعلائی یا پیشینی عقیده دارد. امر استعلایی نیز به طور غیر مستقیم، بازگشت به قبول شهود عقلی دارد که او آن را منکر است. به عبارت دیگر کانت نسبت به بعضی از واقعیت هایی که نمی تواند آنها را از راه حس اثبات کند، از خود گرایش های اصالت عقلی نشان می دهد. به این صورت که آنها را تحت عنوان«واقعیت های پیشینی» یا استعلائی قبول می کند و دلیل او بر این مطلب این است که بدون مفروض گرفتن آنها، نمی توان از واقعیت های تجربه انسانی، تبیین و توضیح درست ارائه داد. روشن است که این مطلب نوعی پناه آوردن به درک منطقی و عقلی برای قبول یک واقعیت است.
    کلیدواژگان: استعلائی، ایده آلیسم، شهود، شیئ، فلسفه
  • غلامحسین عمادزاده* صفحه 95
    از مباحثی که میدان نزاع فلسفی را برای شارحان و مفسران حکمت متعالیه فراهم آورده و به تعارض آرای آنها انجامیده است، تبیین اختلاف و تفاوت بین وجود رابط و محمولی است. اگرچه این اختلاف نظرها، از عقلانیت فلسفی بسیاری از این شارحان حکایت می کند و افق خردورزی این متفکران را آشکار می نماید، ولی همچنین بستری را برای کشف نگرش آنها به عناصر محوری حکمت متعالیه مهیا می سازد. حکیم سبزواری از شارحان حکمت صدرایی است که با تعلیقه های خود بر اسفار و تایید و تشریح مبانی این حکمت در کتاب هایش ابهام را از دامن بسیاری از مسائل این حکمت می زداید، ولی در این موضوع، نظریه ای مخالف با صدرا اتخاذ می-کند. این مقاله در پی بررسی دغدغه های وی در اظهار دیدگاه متفاوت با صدرالمتالهین در مساله وجود رابط و محمولی است که تحلیل نکات فلسفی و پی گیری موضع گیری های وی در این بحث، طرح بعضی از نظریه های رقیب و منتقد وی را غیر قابل اجتناب می نماید.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود محمولی، حکمت متعالیه، حکیم سبزواری
  • علی مرادخانی* صفحه 111
    مقاله حاضر قصد دارد با تحلیل نخستین بند از «درآمد» کتاب «پدیدار شناسی روح» از منظر شناخت شناسی، معضل فلسفه جدید را در حوزه شناخت، که همانا شکاکیت و گسست بین امر مطلق از یک سو و حوزه شناخت از دیگر سو است، حل و فصل کند. تبیین مساله استوار بر دو استعاره و تلقی از شناخت است؛ شناخت در مقام ابزار و شناخت در مقام واسطه/ رسانه، که اصالت روش را در پی داشته است. «درآمد» پدیدارشناسی با این تلقی از شناخت، از در مخالفت در آمده و حسب منطق درونی پدیدارشناسی روح، به جمع بین امر مطلق و حوزه شناخت یا ساحت پدیداری و ناپدیداری واقعیت می-پردازد.
    کلیدواژگان: شناخت شناسی، شییء فی نفسه، آگاهی، مطلق، فلسفه جدید
  • حسین ناظری*، کلثوم صدیقی صفحه 127
    این مقاله قصد دارد تا نمود اگزیستانسیالیسم را در اشعار خلیل حاوی مورد بررسی قرار دهد. سروده های خلیل حاوی به روشنی، بازگو کننده حال پریشان او و ترسیم گر ژرفای نومیدی در نگاهش نسبت به سرانجام انسان آواره در هستی است؛ سروده هایی که به زیباترین شکل ممکن، تصویرگر رنج جانکاه اگزیستیالیستی است که خویش را در حل معمای هستی ناتوان یافته و در این تیره خاکدانی که زمینش می نامند، جز آوای بلند مرگ، چیز دیگری نمی شنود و زمزمه های حوای ذهنش نیز برآن است تا او را به خوابی ابدی فرو برد. مهم ترین مولفه-هایی که در این جستار به عنوان مدار اصلی بازکاوی اندیشه های اگزیستانسیالیستی در شعر خلیل حاوی مورد توجه قرار گرفته اند، عبارت اند از: مرگ اندیشی و هراس از مرگ در ذهن خلیل حاوی، رابطه میان مرگ و گناه، رابطه میان پریشانی و نگرانی با احساس گناهکاری، توجه به زمان به عنوان محور اصلی بودن هستنده در جهان و سرانجام، نمود احساس بی قراری و نا امنی در جهان کنونی.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، مرگ، زمان، سکوت، خلیل حاوی
  • حسین واله* صفحه 159
    فیلسوفان، متکلمان، منطقیان و اصولیان مسلمان شناخت را باور صادق جزمی ثابت تعریف کرد هاند، ظنون را ملحق به جهل دانسته و قلمرو شناخت یقینی را حقایق ضروری و شناخت غیر یقینی را حقایق امکانی بحساب آورده اند. بر اساس تعاریف و اصول موضوعه آنان، می توان بدست آورد که معیار شناخت این است که باور از منشا مناسب پدید آمده باشد. بر همین اساس، قیدهای «جزمی» و «ثابت» در تعریف شناخت زایداند و ذکر آنها به سبب تفکیک نشدن تعریف از معیار شناخت و احکام غیرشناختی باور از احکام شناختی آن است. رویکرد آنان در معرفت شناسی برون گرایانه است.
    کلیدواژگان: شناخت، علم، یقین، ظن، صدق، برون گرایی، درون گرایی
|
  • A. Zarei (Peyman)* Page 9
    According to Theodor Adorno, philosophy should abandon great questions, but such an abandoning and turning against systematization does not lead to the end of philosophy. There are new philosophers who introduce new modes of thinking. In What Is Philosophy?, which is Gilles Deleuze and Felix Guattari's last book, philosophy is defined as creation of concepts in the plane of immanence. They present a new mode of thinking by means of this different perspective. How can new functions of philosophy be possible through Deleuze and Guattari's "philosophy as creation of concepts"? This is what this paper shows concisely. Comparing Deleuze and Guattari's "creation of concepts" with Jacques Derrida's "dissemination" as well as referring to the creative nature of philosophy for Alain Badiou, we can evaluate the significance of philosophy in French contemporary thought and how it can play its part among rivals such as science or art. Influenced by Nietzsche, themes such as "creativity", "becoming" and "action" of the philosophical activity are emphasized in this paradigm of thought.
    Keywords: philosophy, creation, concept, action, dissemination, creative repetition
  • M. Soleimani* Page 31
    In his viewpoint on the divine Prophets and miracles- as a means of justifying prophecy’s claim- and divine laws, Marsilio Ficino draws particularly upon two parts (sections) in Avicenna’s al-Shifa, Metaphysic and On the Soul (De anima). In this article, having put forth Ficino’s beliefs (ideas/conviction/understanding) on these matters, we substantiate Ficino’s references to Avicenna. Avicenna’s influence on Ficino is not limited to the above issues only. This Florentine Platonist is also indebted to Avicenna in other subjects such as the process of transforming of divine laws of Prophet, the necessity of existence of the prophets and the content of prophet laws.
    Keywords: Metaphysic, Prophet, Ficino, Avicenna, divine laws
  • M. Taherian* Page 59
    This essay considers the antinomies in Kant's Critical philosophy. The original root of these antinomies is that Kant, on one hand believes only in sense intuition and in the other, he propounds in his philosophy subject under the plea of “transcendental” which, a sort returns to the intellectual intuition that he rejects.
    Keywords: Antinomy, Idealism, philosophy, thing, Kant, transcendental
  • Gh.Emadzadeh* Page 95
    The explanation of the disagreement in the theory of connective and independent Existence in Transcendent theosophy, is one of the subjects providing philosophic challenges for commentators and expounders of Sadra's philosophy and leading to a confrontation of opinions. Although these disagreements indicate the philosophic wisdom of many of Sadra's commentators and prove their philosophic positions, but it also paves the way for discovering their attitudes towards the main elements of transcendent wisdom.Sabzawari's "the philosopher" is one of the Sadra's philosophical commentators who clears up many ambiguities in this philosophy by his writings about Asfar and describing the bases of this philosophy in his books. However in this regard he takes a different point of view from Sadra.This article examines Sabzawari's attempts to express his disagreement with Sadra in this regard. The philosophic analysis and examiniation of his positions makes objection to some of the opposite views unavoidable.
    Keywords: Connective existence, Independent existence, Transcendent theosophy, Sabzawari
  • A.Moradkhani* Page 111
    This paper is a epistemological analysis of the first article of Hegel's “Introduction” to the “Phenomenology of spirit”.. The crisis of modern philosophy in the field of episteme is skepticism and The break or gap between the Absolute and the Cognition. Hegel explained this crisis through the metaphors of Cognition as instrument and medium. This conception of Cognition lead to an absolutized the method. Hegel's "Introductoion" to the Phenomenology opposes the modern conception of methodology. Consequently, according to inner logic of phenomenology, Hegel attempts to reconcile the Absolute with Cognition, or rather reconcile phenomenon and non-phenomenon.
    Keywords: epistemology, noumena, consciousness, absolute, modern philosophy
  • H. Nazeri*, K. Seddighi Page 127
    Khalil Havi who plays the symphony of Arab suffering and narrates the story of their permanent degeneration and exile, was born in 1919 in Shewir in Lebanon. In this article the authors analyze the appearance of existentialism in some of his poems which reflect beautifully the pain of an existentialist who is unable to solve the puzzle of existence in this muddy soil called earth where nothing is heard except the loud melody of death and his humming images try to lull him into an eternal sleep.This research considers the main axes of existential thoughts what does Havi refe as follows: thinking about death and death phobia in Khalil Havi’s mind, the relation between death and sin, the relation between distress and worry, some and sinful acts, considering time as the main axis of the existence in the world and finally the agitation and insecurity sense in the formative world.
    Keywords: existentialism, death, time, silence, Havi
  • H. Valeh* Page 159
    Muslim philosophers, theologians, logicians and experts in Usul have defined knowledge as “stable, ascertained true belief”. Counting conjectures as semi- knowledge and semi -ignorance, they believe that ascertained knowledge is confined to the domain of necessary facts, while conjectural knowledge relates to the domain of contingent facts. Based on the definitions and axioms they adhered to, we can infer that they suggest that the appropriate source of belief as the criterion of knowledge. Thus we may qualify the received definition of knowledge by illuminating two parts of it i.e. “stable” and “ascertained” beccaus they are redundant. The reason why they have included these two parts is first, failure to distinguish the definition of knowledge from its criteria and second, separate the cognitive characteristics of belief from non-cognitive ones. Their approach can be described as externalistic and foundationalistic.
    Keywords: knowledge, certainty, conjecture, truth, externalism, epistemology, Muslim intellectual sciences