فهرست مطالب

نشریه شناخت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 65، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • محمد تقی جان محمدی* صفحه 9
    «حکمت» اصیل نزد سهروردی آن است که بر دریافت های شهودی و ذوقی مبتنی باشد. ولی دریافت های شهودی، دفعی، بسیط، بیان ناپذیر و غیرگزاره ای اند، حال آنکه مخاطب حکمت اشراق با نظامی فلسفی مواجه است که از تالیف مفاهیم و گزاره ها پدید آمده است و دو ویژگی مهم آن تدریجی الحصول و تفصیلی بودن است. با این اوصاف چگونه ممکن است معرفتی که فی نفسه بیان ناپذیر است، مبنای معرفتی شود که فی حد ذاته با مفاهیم و گزاره ها تقویم می شود؟ نگارنده در این مقاله با نگاهی روش شناختی به حکمت اشراق سهروردی نشان می دهد که حکمت بحثی اشراق که توسط او به رشته تحریر درآمده است، چیزی متمایز از معارف شهودی اش بوده و دلالتش بر شهودات نیز به نحو مجازی و یا اعتباری است. در حکمت اشراق، عقل در کشف حقیقت ناتوان، ولی در نظام سازی مبتنی بر شهودات باطنی، خلاق و اصیل است. وظیفه عقل در این مقام نقادی، مفهوم سازی و نهایتا انسجام بخشی به نظام معرفتی گزاره ای است؛ امری که نمی توان آن را از شهود انتظار داشت.
    کلیدواژگان: سهروردی، حکمت، تاله، شهود، رمز، عقل
  • محمد رعایت جهرمی* صفحه 41
    سیطره منطق گزارهای بر مشی فلسفی ویتگنشتاین اول که در تعابیری چون تصویر، بازنمایی، تطابق و تناظر رخ مینمایانند از یک سو، و روح حاکم بر جریان تحلیلی با درونمایه های علم گرا، متافیزیکستیزو منطق محورش از دیگر سو، دعوی تاریخگرایی ویتگنشتاین و التفات وی به تلقی مرسوم هرمنوتیکیرا به چالش می کشند. این در حالی است که دلالت های تاریخی نهفته در رویه زمینه گرایانهویتگنشتاین دوم در سایه تعابیری چون عرف، بازی، قاعده، فرهنگ و زبان مشترک هستند، که تاریخ-گرایی خفیف وی را موجه می نمایند. در مقابل، تاریخ از ارکان کلیدی سامانه هرمنوتیکی گادامر است،که ارتباط آن با زمان مندی و سنت، بدیهی است. در نهایت، باوجود واگرایی محتوایی انکارناشدنی،تاکید بر ابعاد زمینه گرایی مذکور، تقریب نسبی اندیشه های ویتگنشتاین دوم و گادامر را در این حوزه،موجب می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ، زبان، عرف، سنت، بازی، قاعده
  • نادر شایگان فر*، پرویزضیاءشهابی صفحه 57
    موریس مرلوپونتی(1961-1908) اساس تفکرش در کتاب پدیدارشناسی ادراک را بر مفهوم «در- جهان – بودن» استوار کرده است. او به تاسی از هوسرل و هیدگر، سعی دارد در خصوص نسبت ما و جهان تامل کند. یکی از مفاهیم بسیار مهم در اندیشه های پدیدارشناسانه هوسرل، بازگشت به شیئ است که علم معاصر از آن غافل مانده است و مرلوپونتی سعی دارد با تکیه بر طبیعت و شیئ به تصویر درآمده در آثار سزان، مسئله پدیدارشناسانه بازگشت به شیئ و طبیعت را تبیین کند. او می کوشد تا نقاشی های سزان را حد واسط دو نوع تحویل متمایز یعنی تحویل استعلایی و ذات گرا قرار دهد و از این طریق شکاف میان این دو تحویل را پر نماید. تحقیق حاضر به شیوه ای پدیدارشناسانه به اهتمام مرلوپونتی در خصوص مفهوم طبیعت، شیئ و رهیافت هنرمندانه سزان به این مفاهیم می پردازد و سعی دارد تبیین نماید که بنا بر آموزه های مرلوپونتی نقاشی های سزان چگونه می تواند شکاف میان آگاهی و جهان را پرنماید.
    کلیدواژگان: نقاشی، پدیدارشناسی، طبیعت، آگاهی، تعالی
  • احمد عسگری* صفحه 83
    ارسطو در Θ3 در مقابل مگاریان که قائل بودند پیش از فعل قوه وجود ندارد و تنها زمانی که چیزی در حال فعلیت است «قادر» است، قوه را از فعل متمایز می کند و چهار استدلال در اثبات وجود قوه می آورد. ارسطو همچنین صراحتا قوه را با امکان مربوط می سازد. حال در اینجا این سئوال پیش می آید که ارسطو چگونه از قوه به امکان عبور کرده است؟ در این مقاله سعی شده است رابطه قوه و امکان توضیح داده شود. تحلیل حرکت، ارسطو را به قوه می رساند و امکان، مفهوم ملازم قوه است. ارسطو ابتدا قوه را مستقل از امکان توضیح می دهد و در نهایت توضیح دیگری از قوه بر اساس مفهومی که ملازم با آن است، یعنی امکان، ارائه می دهد. عبارات او در Θ3 و Θ4 می تواند این گونه تفسیر شود که ارسطو فهمی زمانی از ضرورت، امکان و امتناع دارد. در مقابل در اینجا این گونه استدلال شده که تفسیر زمانی از جهات سه گانه نمی تواند درست باشد و ارسطو تنها تعابیری زمانی از آنها داشته است، بدون آنکه لزوما بخواهد آنها را به زمان تحویل دهد. علت تعابیر زمانی ارسطو از جهات می تواند این باشد که امکان در اینجا در ارتباط با قوه و حرکت طرح شده است.
    کلیدواژگان: قوه، فعل، امکان، ارسطو، جهت، زمان
  • حسن فتح زاده* صفحه 105
    هیچ گفتمانی خودبسنده نیست، چراکه بر زمینه مفاهیم و اندیشه های پیش از خود، بنا شده است. دریدا گفتمان علوم انسانی را میراث بر مفاهیمی می داند که با خود نظام های متافیزیکی را حمل می کنند. در نظر او ما وقتی متوجه این مهم شدیم که به ساختاربودن ساختار اندیشیدیم. ساختارهای متافیزیکی همواره در بر گیرنده «پیرامونی» هستند که حول یک «مرکز» قوام یافته است و این مرکز جلوی بازی نامتناهی پیرامون را می گیرد. دریدا با واسازی تقابل مرکز/ پیرامون، بازی را به گفتمان علوم انسانی باز فرا می خواند. مرکز، موقعیت ممتاز خویش را از ساختار می گیرد و این مرکززدایی ما را با ناتمامیتی ابدی مواجه می سازد که لازمه آن سکونت همیشگی مان در میانه است. ما همواره با تفسیری از تفسیرها سروکار داریم، نه تفسیری از واقعیت.
    کلیدواژگان: بریکولاژ، مرکز، ساختار، بازی، واسازی
  • رضا ماحوزی* صفحه 119
    به عقیده پیروان نظریه «اساس»، «جزئی برهنه» مفهومی ضروری و لازمه هستی شناختی «جزئی های انضمامی» یا همان اشیاء معمولی و روزمره است. به عقیده اینان، یک جزئی انضمامی مجموعه ای مرکب از کیفیات و هستنده ای متفاوت به نام اساس است که همچون موضوع و حامل کیفیات عمل کرده و امکان اجتماع آنها در این مجموعه، تغییر آنها و هویت و فردیت جزئی های انضمامی را میسر می سازد. در این نوشتار پس از معرفی مفهوم اساس به عنوان جزئی برهنه و بررسی دلایل ایجابی و سلبی آن، برمبنای ضعف-های این نظریه نشان خواهیم داد که مفهوم اساس بدون لحاظ صورت های نوعیه مورد نظر ارسطو و حکمای اسلامی، مفهومی نارسا و ناقص است و نمی توان برای تبیین جزئی های انضمامی از آن بهره برد.
    کلیدواژگان: اساس، جزئی انضمامی، جزئی برهنه، صورت نوعیه، نظریه اساس، نظریه کلاف
  • اصغر واعظی*، اسماعیل قائدی صفحه 141
    دیالکتیک الفت و بیگانگی توسط نظریه پردازان هرمنوتیک رمانتیک مطرح شد. ایشان کوشیدند تا با تبیین عناصر مقوم این دیالکتیک، روند وقوع فهم را به تصویر کشند. شلایرماخر در گستره تفسیر دستوری الفت و بیگانگی، هر دو را به زبان و کارکردهای آن ارجاع می دهد. اما در تفسیر فنی یا روان شناختی به گونه ای متافیزیک فردیت روی آورده و آن را بنیان بیگانگی قلمداد می کند. او بر این باور است که با رهیافت به ذهنیت مولف می توان بر این بیگانگی چیره و به فهم متن نائل شد. از نظر وی چنین رهیافتی توسط حدس انجام می پذیرد. بنابراین حدس عامل الفت با فرد بیگانه است. اما گادامر که از یک سو از تبیین روان شناختی شلایرماخر چندان خرسند نیست و بیشتر به حیث تاریخ مند فهم نظر دارد و از سوی دیگر وقوع فهم را مستلزم حضور دو عنصر الفت و بیگانگی می داند و فاصله تاریخی و اختلاف افق هرمنوتیکی را عامل بیگانه ساز و سنت را مایه الفت می داند، معتقد است که فهم همواره طی یک روند دیالکتیکی و بر مبنای تقابل این عناصر به وقوع می پیوندد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، الفت، بیگانگی، سنت، فاصله تاریخی، افق هرمنوتیکی
|
  • Mohammad Taghi Janmohammadi* Page 9
    From the viewpoint of Suhrawardi, authentic philosophy must be based on mystical aptitudes and intuitive discernments. But these are instantaneous, simple, inexpressible, and non-propositional; whereas the audience of the school of Illumination deals with a philosophical system composed of concepts and propositions, and its two major characteristics are that it is gradually obtained and detailed. Nevertheless, how is possible for the knowledge which is per se inexpressible becomes the base for that knowledge which is in it constituted with concepts and propositions? What relation exists between non-propositional intuitive knowledge and propositional intellectual knowledge? What is intellect's function, In relation to intuition? Through a methodological regard on the illumination philosophy, this essay argues that Illumination's discursive knowledge, explained and written by Suhrawardi, is distinct from intuitive knowledge; and discursive knowledge implies to intuitive knowledge only figuratively and metaphorically.In the school of Illumination, intellect is unable to discover truth, yet it is productive and capable for systematizing based on inner intuitions. In this status, intellect undertakes three roles: to assay, conceptualize, and establish discipline and consistency within propositional knowledge system; this latter is beyond the limit of intuition's ability.
    Keywords: Suhrawardi, philosophy, theosophy, intuition, mystery, intellect
  • Mohammad Raayat Jahromi* Page 41
    The domination of propositional logic in Wittgenstein’s philosophical manner in Tractatus which is revealed in the conceptions of picture, representation and correspondence on one hand, and analytical philosophy and its scientific, anti-metaphysics and logic-oriented content on the other hand, challenges Wittgenstein’s historic approach and his attention towards common hermeneutical concepts, whereas historical indications in the later Wittgenstein’s contextualistic manner namely custom, game and rule, culture and common language legitimize his slight historicism. On the contrary, history is one of the pillars in Gadamer’s hermeneutical system in which the relation with temporality and tradition is obvious. Finally, regardless of irrefutable conceptual diversion, the emphasis on the dimensions of the above mentioned of contextualism resulted in relative convergence between later Wittgenstein and Gadamer’s thought in this domain.
    Keywords: History, language, custom, tradition, contextualism
  • N. Shayeganfar*, P. Ziae Shahabi Page 57
    The French phenomenological philosopher, Maurice Merleau-Ponty (1908-1961), in his Phenomenology of Perception (1945), based his doctrine on the theory of “being-in-the-world”. Following Husserl and Heidegger, he tried to focus on the proportion between us and the world. One of the main concepts in Husserl’s phenomenological notions is the “return to the thing” to which modern science does not pay attention. Merleau-Ponty, relying on the nature and the thing depicted in Cezanne’s works, tries to explain the phenomenological notion of the “return to the thing” and the nature; he tries to put Cezanne’s paintings as the intermediate between two types of reduction, the eidetic and the transcendental one, and so fills up the gap between these two reductions. This article studies phenomenologically Merleau-ponty’s attempts regarding the concept of the nature, the thing and the artist Cezanne’s approach towards these concepts. How it is possible to fill up the gap between the perception and the world, is explained, in terms of Merleau-ponty’s doctrines.
    Keywords: Painting, consciousness, transcendence, phenomenology, nature
  • Ahmad Asgari* Page 83
    In Θ3, Aristotle presents four arguments against the Megarians who maintained that there is no potentiality prior to actuality and that each thing is able to do something only when it is acting and doing it, and not before that. In the fourth argument, 1047a10-14, he uses αδυνατον which means either not-potential or impossible. If it means the latest, his argument would be: It is impossible for whatever lacks potentiality to become, and it cannot be said that it becomes or will become, and this is the denial of motion. But how can Aristotle, in this argument, pass from potentiality to possibility? Moreover in 1047a24-26, he explicitly relates potentiality to possibility. This paper explains the relation between potentiality and possibility. Aristotle’s analysis of motion pushes him into the notion of potentiality, and then he notices that potentiality implies possibility. He first explains potentiality independently, and then explains it on the basis of possibility. His words in Θ3 and Θ4 may indicate that he has a temporal notion of modality, but as is argued, temporal interpretation cannot cover what he means. Although Aristotle has some uses of temporal expressions in order to explain possibility, impossibility and necessity, this might be due to his approach to the problem here. That is, here he speaks of modality in relation to potentiality and motion.
    Keywords: Potentiality, motion, possibility, motion, Megarians
  • Hassan Fatzade* Page 105
    No discourse is self-sufficient, for it is founded on previous concepts and thoughts. Derrida takes the discourse of the human sciences to be the heir of concepts, which were accompanied by metaphysical systems. Metaphysical structures always include a center, which block the infinite play of surroundings. By deconstructing the opposition center / surroundings, Derrida recalls “play” in the discourse of the human sciences. The center receives its privileged situation through the structure. This decentering encounters us with an eternal nontotalization, which binds us permanent habitation in the midway. We always deal with interpreting interpretations, rather than with interpreting reality.
    Keywords: Bricolage, center, structure, play, deconstruction
  • Reza Mahoozi* Page 119
    From the point of view of Substratum theorists, "Bare Particular" is necessary concept for concrete Particulars or familiar things. In this view, a concrete particular is a set of properties and additional entities, which is called Substratum. These entities are subject and bearer of the properties. Moreover, the possibility of making them a complex in that set and justifies thing's identity and individuality. This paper, after defining this concept, shows that the Bare Particular is an incomplete concept, if are not taken into consideration Aristotle and Islamic Philosophers’s Forms. So we cannot use this concept to justify concrete particulars.
    Keywords: Substratum, concrete particular, bare particular, form, substratum theory
  • Asghar Vaezi*, Esmail Ghaedi Page 141
    The dialectic of familiarity and strangeness was introduced by Romantic hermeneuticians who aimed to depict the process of understanding by elaborating components of it. Schleiermacher referenced familiarity and strangeness to language and its functions in grammatical interpretation. However, in technical or psychological interpretation his approaches are a kind of metaphysics of individuality and he mentions it as the base of strangeness. He believes this strangeness can be overcome by approaching the author’s mind, then the text can be understood from his point of view, an approach that takes place based on intuition. Therefore divination is the element of familiarity. But Gadamer, who on one hand is not satisfied with his psychological account and considers understanding necessity to require familiarity and strangeness, on the other hand, regards temporal distance and hermeneutic horizon as the elements of strangeness and tradition as the element of familiarity. He considers that understanding is realized only thorough dialectical process in the base of the dialectics of familiarity and strangeness.
    Keywords: Schleiermacher, familiarity, strangeness, hermeneutics, temporal distance, hermeneutic horizon, tradition