فهرست مطالب

شناخت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 67، پاییز و زمستان 1391)

نشریه شناخت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 67، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزیتا اشرف جهانی* صفحه 7
    از نظر توماس آکویینی معرفت با واسطه صورتهای ذهنی پدید می آید. عامل ایجاد معرفت مشابهت میان صورت ذهنی و صورت شیی خارجی است. این مشابهت وحدت صوری میان قوای ادراکی و اشیا خارجی است. علاوه بر این صورت های ذهنی مضمون معرفت را نیز تعیین می کنند. امابرای شناخت یک فرد جزیی تنها یک صورت مفهومی کافی نیست. از نظر توماس برای ادراک یک فرد جزیی باید صورتی از خود ماده نیز به نوعی در فاعل شناسا حضور داشته باشدو ادراک آن ماده معین به جزییات فردیت میدهد. مسئله دیگر این است که اگر عقل تنها قادر به درک صورتهایی است که خود ساخته و پرداخته چگونه می توان مدعی شناخت واقع گرایانه از عالم بود؟ از نظر بعضی از مفسران صورتها تنها واسطه میان شیی خارجی و قوای ادراکی هستند اما خود متعلق ادراک عقلی واقع نمی شوند. توماس معتقد است، متعلق معرفت عقلی ماهیت است که در شیی جزیی وجود دارد که عقل آن را با ادراک صورتهای خیالی و انتزاع آن از ویژگی های کلی بدست می آورد. بنابر این عقل می تواند صورتهای جزیی خیالی را نیز ادراک کند.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی - صورت عقلی - ماهیت - مشابهت طبیعی - مشابهت انطباعی، معرفت عقلی، وحدت صوری، حیث مفهومی، انتزاع
  • عبدالحسن پیروز*، رضا سلیمان حشمت صفحه 29
    جنگ به مثابه پدیده ای ناشی از اراده معطوف به چیرگی، بر اصل محوری تفکر نیچه یعنی اراده معطوف به قدرت استوار است. انحاء چیرگی، ناظر به وجود انواع جنگ در حوزه های گوناگون زندگی است. در حوزه هنر، اراده معطوف به چیرگی به دو مرتبه تقسیم می شود: 1) مرتبه خلق اثر، که ناظر به چیرگی بر شیء به عنوان ماده اثر و تحمیل کمال بر آن است 2) مرتبه کارکرد فرهنگی اثر که ناظر به ظهور وتکامپف و دعوت به حضور در میدان ستیزه است.
    کلیدواژگان: جنگ، چیرگی، نیچه، وتکامپف، هنر
  • امیدرضا جانباز* صفحه 43
    فعالیت فلسفی افلاطون که در قالب نامه و محاوره به ما رسیده است، دست کم پنجاه سال به طول انجامید. بدیهی است جریان تفکر انسانی با تغییر شرایط حیاتی همواره متحول می شود و اگر قرار باشد حاصل این تحول در نمایشی پنجاه ساله نظاره شود، نباید تغییر رویکردها و تفاوت نگرش ها از نگاه محقق مخفی بماند. زمان بندی آثار افلاطون و تعیین تعلق هر یک از آن ها به دوره ای خاص، به محقق کمک می کند هر چه بهتر ارزش مفاهیم و نظریات فلسفی ارائه شده در فلسفه او را به نسبت کل حیات فکری او دریابد. به طور کلی این تصور غالب است که افلاطون ابتدا در سوگ سقراط، تنها میراث فضیلت او را به نمایش می کشد، اما بعدها بیشتر در پی اظهار عقاید محصل خود بر می آید و در پایان راه گویی به حکم پختگی، و البته محافظه کاری، در نقد و تعدیل آراء پیشین خویش می کوشد. در این جستار ضمن ارایه تمهیدی درباره این سه دوره متفاوت فکری، اشاره ای به تعلق هر رساله به دوره خاص خود می کنیم. سپس پرمناقشه ترین رساله افلاطون از این حیث، یعنی، رساله کراتیلوس را به بحث می گذاریم. این بحث که متمسک به شواهد و نظایر تاریخی، متنی و منطقی است ضمن آن که به نکات راهبردی در مطالعه این رساله اشاره کرده و به فهم آن کمک می کند آنگاه اهمیت خود را جلوه گر می سازد که در نهایت متوجه تفاوت پراهمیت خوانش این رساله بر حسب تفاوت جایگاه زمانی آن می شویم.
    کلیدواژگان: افلاطون، محاورات، کراتیلوس، لوگوس، دوره بندی
  • جهانگیر جهانگیری*، علی بندرریگی زاده صفحه 69
    ارنستو لاکلاو و شانتال موف در نظریه شان در باب گفتمان، بر جزئی بودن ثبات معنا تاکید کرده اند. آنان در این راستا، اصل زبان شناختی ‘ارزش’ را از دوسوسور اخذ نموده، و به مشخص نمودن وجه تمایز خود از کار او می پردازند. آنان هم چنین، با وام گرفتن مفهوم ‘نقطه کاپیتون’ از نظریه روان کاوی لکان، و نامیدن آن به ‘نقطه گره گاهی’ در ترمینولوژی خاص خودشان، درصدد پای فشردن بر این گونه از ثبات معنایی هستند. امری که ذکر آن ضروری به نظر می رسد این است که ثبات جزئی معنا را نباید به گونه ای ساده انگارانه با بی ثباتی معنا همسان دانست.
    کلیدواژگان: گفتمان، مفصل بندی، وقته ها، امکان، ثبات جزئی معنا
  • احمد علی اکبر مسگری*، محسن اکبری صفحه 95
    خوش بینی و بدبینی نظری پی آمد تعیین نسبت وجودی و اخلاقی خیر و شر جهان بر حسب دیدگاهی خاص و ارائه ادله-ای پسینی یا پیشینی در توجیه آن است. هرچند شوپنهاور بنا به دیدگاه پیشینی اش بر وجود شر و نفی هر گونه تلقی وجودی خیر اصرار ورزیده و از این رو یک بدبین است، اما خوبی و خیر را در سپهر پدیداری به «مناسبت» ابژه ای خاص با تلاش معین اراده، و بدی و شر را به عدم چنین مناسبتی تعریف می کند. رویکرد شوپنهاور به مساله شر گرچه موکول به متافیزیک اراده و بازنمود او است، اما در امتداد تاریخ فلسفه، در بطن سنت مسیحی و در ربطی دوسویه با سرگذشت و اوضاع زمانه او است.
    از مجموع تعاریفی که شوپنهاور از مفاهیمی چون رنج، لذت، سعادت، فضیلت، ستم و حق به دست می دهد اینگونه به ذهن متبادر می شود که او هر یک از این مفاهیم را مصداقا با مفاهیم خیر و شر درهم تنیده می داند و از هر یک به دیگری نقب می زند. وانگهی، وی بر آن است که به رغم خرد ستیزی و پوچی این بدترین جهان ممکن، می توان با تعمق زیبایی شناسانه تسلی یافت، با شفقت پرده پندار را درید و با انکار اراده به نجات رسید.
    کلیدواژگان: اراده، اصل دلیل کافی، خرد، خیر و شر، رنج و لذت، ملال، ستم
  • آزیتا فیروزی*، مجید اکبری صفحه 111
    نظریه نقادانه کریستوا تحت اصطلاح معناکاوی یا تحلیل معنایی (semanalysis) را می توان تلفیقی از دو حوزه نشانه شناسی و روانکاوی تفسیر کرد. این نظریه که چارچوب عمده نقدها و دیگر آرای او بویژه در مورد سوژه سخنگو را شکل می دهد، از حوزه های گوناگون دانش از جمله نشانه شنلسی و روانکاوی وام می گیرد، اما با وارد ساختن اصلاحاتی بر هر یک از آنها حاصل شده است. همچنین این نظریه می تواند کلید راهیابی به اندیشه های کریستوا به عنوان فیلسوفی پساساختارگرا بویژه در تحلیل های او در مینه هنر و ادبیات باشد. مقاله پیش رو نیز به این مسئله می پردازد که کریستوا چگونه این دو دانش را در نظریه تحلیل معنایی خود بویژه در حوزه هنر و ادبیات تلفیق می کند. اگر نظم نمادین زبان را با خودآگاهی یکی بگیریم، می توانیم امر نشانه شناختی یا کورا را ناخودآگاه زبان بدانیم. بدین ترتیب کریستوا با تلقی تازه خود از نشانه شناسی که متفاوت از مفهوم و معنای استاندارد آن به عنوان علم نشانه ها و یا نظام نشانه ای است، میان نشانه شناسی و روانکاوی ارتباط برقرار می سازد و سعی دارد نظریه ای بر این پایه برای معناداری بویژه در هنر و ادبیات تدارک ببیند. نفوذ امر نشانه شناختی به درون زبان همانا بازگشت زبان سرکوب شده است. امر نشانه شناختی پیوسته به ساختار نمادین معنا نفوذ می کند و بنابراین سیالیت و عدم تجانس را از نو در سوژه ی سخنگو/نویسنده بر پا می سازد. همچنین امر نشانه شناختی، فرآیند آفرینش را از نو احیا می کند و «پیش شرط اساسی» نظم نمادین است.
    کلیدواژگان: کریستوا، تحلیل معنایی، معناکاوی، نظم نمادین، امر نشانه شناختی، کورا
  • مریم سادات نوابی قمصری* صفحه 133
    کلام تفضیلی حکایت از عالی ترین مرتبه معرفت انسان نسبت به خداوند دارد. معرفتی ورای معرفت عقلی. آن جا که سکوت گویاترین کلام در توصیف آن است. در مسیحیت دیونیسیوس مجعول و درعالم اسلام ابن عربی از جمله اندیشمندان بزرگی هستند که از ظلمت الهی و سکوت در برابر آن سخن گفته اند. در این مقاله سعی شده با بررسی نطریات این دو متفکر بزرگ در ارتباط با کلام تفضیلی، مقایسه ای میان آراء آن ها صورت گیرد. با خواندن این مقاله متوجه خواهیم شد اگرچه این دو اندیشمند متعلق به دو سنت دینی متفاوت هستند و آبشخور اصلی تفکرات آن ها به کتاب مقدس دینیشان باز می گردد، قرابت قابل توجهی میان آراء آن ها در این مورد وجود دارد. موضوع مشترک در اندیشه این دو فیلسوف، این دیدگاه است که خداوند در ظلمت وجودی خود بوده و هست و انسان برای وصال با او باید مراتبی را طی کند تا به این ظلمت راه یابد. بحث از ظلمت الهی نه تنها وجودشناختی، بلکه معرفت شناختی نیز هست. شناخت در این مرتبه متعلق عقل نیست و به همین جهت به زبان در نمی آید. سکوت آن چیزی است که حکایت از وصال به این نوع معرفت دارد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، دیونیسیوس مجعول، کلام تفضیلی، ظلمت، سکوت
|
  • Azita Ashrafjahani* Page 7
    According to Aquinas, cognition is acquired by species. There is a kind of likeness the cognized object within the one cognizing. It is a formal identity to cognitive powers and external objects. In addition, the content of cognition is determined by species. But to cognize a particular, a represented form is not enough, as Aquinas, there would be a form of material somehow in agent to individualize it. If intellectual power can apprehend the form which made by itself, it do not claim to a realistic cognition of world. According to commentators, intelligible species is not the proper object for intellect, but through them it can apprehend the universal nature existing in the individual. So it can be inferred that the intellect abstract the universal nature by considering to individual form of phantasms and considering is apprehending.
    Keywords: epistemology, cognized object, nature, natural likeness, cognized object, species
  • Abdolhassan Pirouz*, Reza Soleiman, Heshmat Page 29
    War as a phenomen related to the will to overcoming, is based on the Nietzsche’s axial thinking principle, “the will to power”. Overcoming manners, denotate the being of many types of war in various domains of life. In the domain of art, the overcoming manners, is devided to two status: 1) the status of creation of art-work that denotated with overcoming the art-work’s matter and imposing the perfection on that. 2) the status of art-work’s cultural function that denotats the arise of the wettkampf and attracts to participate in the war-field.
    Keywords: art, Nietzsche, overcoming, war
  • Omid Reza Janbaz* Page 43
    Plato’s philosophical activities lasted for fifty years. Obviously stream of human thought is constantly modified by the change of life conditions, and if it is supposed that the outcome of this evolution is to be discerned in a 50-year performance, a change of approaches and diversity of perspectives should not escape from the thorough exploration of the keen researcher. The chronological classification of Plato's works helps us with the better comprehension of the concepts and philosophical theories provided in his philosophy. There is a common belief that Plato who first just tried to sketch the Socrates’ legacy of virtue in his demise, in second optimistically started to confess his own verdict regarding value and knowledge, and in third reconsidered his own initial opinions in the way which Socrates’ lead role disappear in his works. In this paper by presenting tacitly the three different periods, we will, in short, note belonging of each work to its own period. We find then Cratylus the most problematic work in this regard. In order to solve its problem, we recourse to some historical, textual cites and equalities, and some logical arguments based on them. The importance of our discussion besides preparing too many information about the dialogue, will come out most when we could perceive how different periods makes our reading different.
    Keywords: Plato, dialogues, Cratylus, logos, chronological classification
  • Dr. Jahangir Jahangiri*, Ali Bandarrigi Zadeh Page 69
    Ernesto Laclau and Chantal Mouffe are counted as two prominent contemporary political thinkers and philosophers. In recent years, they have tried to use their previous philosophers’ rich legacies to theorize about discourse, and to prepare a theoretical framework for analyzing it. So, they are two pioneers in theorizing about discourse. This essay wants to investigate de Saussurian- Lacanian concepts in their analysis of discourse.Laclau and Mouffe have insisted on the partial fixation of meaning. They have paid attention to de Saussure’s principle of ‘value’ and developed their specific way of conceptualizing. They have also borrowed the concept of ‘point de capiton’ from Lacanian psychoanalysis and called it ‘nodal point’. According to these theoretical backgrounds, they believe that neither absolute fixity nor absolute non-fixity of meaning is possible.
    Keywords: Discourse, Articulation, Moments, Contingency, the Partial Fixation of Meaning
  • Ahmand. Ali Akbar Mesgari, Mohsen. Akbari Page 95
    Theoretical optimism and pessimism are followed from the determination of the ontological and ethical relationship between the good and the evil of the world, based on special point of view and a priori or a posteriori arguments for it. However Schopenhauer's a priori point of view was the emphasis on the existence of the evil and the negation of the good, thereby he was a pessimistic, he defined the good as coordination between an individual object and a definite effort of the will. Thus, he defined the evil as absence of such coordination. Although Schopenhauer's approach to the problem of the evil subject to his metaphysics of the will and the representation, it is along with the history of philosophy, within Christian tradition, and in a mutual relation with his life and time situations. From the total of the definitions of the suffering and enjoyment (Satisfaction), happiness and virtue, wrong and right, which he gave us, comes it to mind that Schopenhauer tied and linked each of them to the evil and the good. In addition, according to his view, in spite of the irrationality and absurdity of this worst possible world, one can find consolation in the aesthetic contemplation, tear the veil of delusion through compassion, and achieve salvation by denial of the will.
    Keywords: will, the principle of sufficient reason, reason, evil, good, suffering, boredom, wrong
  • Azita Firouzi*, Mjid Akbari Page 111
    “Semanalysis” as a critical theory is based on Julia Kristeva researches in two fields of semiology and psychoanalysis. Kristeva putting together these two sciences in the literature theory or her speaking subject and method to analysis art and especially literature that mentioned in her opus. If take language symbolize order certain one with consciousness, it is possible to suppose semiology or “chora” as an unconscious part of language. In this manner Kristeva with her new interpret of semiology that is different with standard concept and meaning of it as a target science, makes relationship between semiology and psychoanalysis and aim to provide a theory on this for meaning in art and literature. Influence of semiology in to the language in fact it is return to suppression language. Semiology always penetrates to symbol structure of meaning and to establish flowing and lack of homogeneity from beginning in subject of writer. Semiology affair revival process of creation and basic prognosis of symbolize discipline.
    Keywords: Kristeva, semanalysis, semiology symbol structure, chora
  • Maryam Alsadat Navvabi Ghamsari* Page 133
    Superlative theology presents the great knowledge of man about God: a knowledge above Perception knowledge. Where silence is the most eloquent language to describe Him. In Christianity, Pseudo- Dionysius, and in the Islamic world, Ibn-Arabi, are among the great thinkers that speak of Divine darkness and silence. In this paper the ideas of these two great thinkers are compared and their ideas about superlative theology surveyed. Although these two thinkers belong to different religious traditions and of source returns to their holy books, there is considerable relationship between their ideas. The common Point of thought of these thinkers about Superlative Theology is speaking of God who is far from Wisdom and Perception and we only can talk about Him by silence. God was and is in His Darkness and human kind must go beyond steps to union with Him and entrance to His darkness. The darkness of God is not only ontological, but also epistemological. Knowledge at this step is not intellectual knowledge and so we cannot speak of it. Silence represents union with this knowledge.
    Keywords: Ibn, Arabi, Pseudo, Dionysius, superlative theology, divine darkness, silence