فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال دهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر زارع شاه آبادی*، محمد علی اویسی، لیلی بنیاد صفحات 1-20
    زمینه و هدف
    دانش آموزان در معرض خطرات زیادی هستند که سلامت جسمی و روانی آنان را تهدید می کند و انجام فعالیت های علمی در این حوزه از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و گرایش به مصرف موادمخدر در شهر زابل می باشد.
    روش شناسی: روش تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه در شهر زابل که تعداد آن ها 4721 نفر می باشند حجم نمونه 355 نفر، که با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته می باشد که روایی آن ها از طریق اعتبار صوری و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد.
    یافته ها
    حاکی از آن است که میانگین میزان گرایش به موادمخدر پسران به طور معنادار از دختران بیشتر است؛ همچنین بین ارتباط با دوستان ناباب و میزان گرایش به موادمخدر رابطه مثبت معناداری وجود دارد، اما بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با گرایش به موادمخدر رابطه معنادار معکوس دارد.
    نتایج
    آزمون رگرسیون نشان داد که روابط با دوستان ناباب، جنسیت و هنجارهای اجتماعی در مجموع 36 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف موادمخدر، سرمایه اجتماعی، جنسیت، روابط با دوستان ناباب، دانش آموزان، هنجار اجتماعی
  • محمد جمالو، علی رجب زاده قطری*، رضا رادفر صفحات 21-48
    زمینه و هدف
    اینترنت اشیاء یک پارادایم جدید است که ایده اولیه آن بر اساس تعامل مستمر انواع چیزهایی که در اطراف ما هستند ایجاد شده است، این تعامل مستمر باعث به خطر افتادن امنیت اطلاعات و حریم خصوصی افراد گردیده، زیرا سازوکارهای موثری برای شخصی سازی حریم خصوصی در این پارادایم، پیاده سازی نشده است.
    روش شناسی: ابتدا از طریق مطالعه پژوهش های گذشته، شناخت نسبتا جامعی در خصوص پژوهش به دست آمده و مدل مفهومی اولیه طراحی گردید، سپس با استفاده از روش دلفی در چهار مرحله، مدل مورد ارزیابی خبرگان قرار گرفت و پس از به روزرسانی و اصلاح، مدل ثانویه ارائه شد.
    یافته ها
    بیش از 50درصد خبرگان، تقسیم بندی سه گانه مدل اولیه و عوامل اصلی تاثیرگذار در امنیت اطلاعات و حریم خصوصی افراد را در هر طبقه، تائید نمودند. همچنین ضریب هماهنگی کندال برای پاسخ های اعضاء، در دور چهارم 522/0 بود، که با توجه به اینکه تعداد اعضای نشست بیش از 22 نفر است این میزان از ضریب کندال، کاملا معنادار به حساب می آید.
    نتیجه گیری
    این پژوهش با در نظر گرفتن ابعاد مختلف حریم خصوصی و کیفیت داده های محتوایی و الزامات آن ها در پارادایم اینترنت اشیاء، مدل مفهومی ارائه نمود، که بر اساس آن، امکان شخصی سازی «حریم خصوصی» و «کیفیت داده ها» فراهم گردیده و امنیت اطلاعات در اینترنت اشیاء افزایش می یابد و براساس نظر خبرگان، مدل اولیه تایید شده و پس از اصلاح به روزرسانی، مدل ثانویه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، حریم خصوصی، کیفیت داده های محتوایی، اعتماد
  • علیرضا افشانی، یزدان کریمی منجرمویی صفحات 49-70
    زمینه و هدف
    امروزه نزاع دسته جمعی به عنوان یک آسیب اجتماعی، یکی از شاخص های مهم وجود خشونت در جامعه تلقی می شود که بین افراد و گروه ها به وقوع می پیوندد و امنیت اجتماعی را مورد تهدید و مانع توسعه اجتماعی می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به نزاع دسته جمعی در شهر لردگان انجام گرفته است.
    روش شناسی: روش تحقیق در این پژوهش ازنوع پیمایشی و ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد بوده است. جامعه آماری را کلیه افراد 18-60 سال شهر لردگان تشکیل می دهند که از این تعداد، نمونه ای با حجم 384 نفر از طریق فرمول کوکران برآورد و به شیوه خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه مورد بررسی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از معنادار بودن رابطه ی بین متغیرهای پرخاشگری، اختلافات ملکی، خویشاوندگرایی، تجربه عینی نزاع و جنس با متغیر وابسته می باشد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که متغیرهای پرخاشگری و اختلافات ملکی به ترتیب با ضریب بتاهای(554/0) و (135/0)، بیشترین تاثیر را بر گرایش به نزاع دسته جمعی داشته اند.
    نتیجه گیری
    با افزایش اختلافات ملکی، خویشاوندگرایی، تجربه عینی و پرخاشگری میزان گرایش به نزاع دسته جمعی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نزاع دسته جمعی، پرخاشگری، خویشاوندگرایی، اختلافات ملکی، لردگان
  • منصوره دسترنج*، محسن دیانت صفحات 71-90
    زمینه و هدف
    پلیس به عنوان یکی از نهادهای عمومی از ارکان مهم هر حاکمیتی بوده و به مثابه یکی از خرده نظام های اجتماعی، ایجاد امنیت اجتماعی از وظایف اصلی آن است. تامین امنیت به عوامل متعددی نیاز دارد که یکی از این عوامل سرمایه اجتماعی پلیس می باشد. این پژوهش با هدف تبیین رابطه بین سرمایه اجتماعی پلیس و امنیت اجتماعی در شهر بندرعباس انجام شده است.
    روش شناسی: جامعه مورد مطالعه، کلیه افراد بالای 15 سال ساکن در شهر بندرعباس می باشد که از میان آنها، یک نمونه 250 نفری به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش در این مطالعه، پیمایش است. داده ها با استفاده از تکنیک پرسشنامه جمع آوری شده و اعتبار آن به روش صوری و پایایی آن به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها به وسیله نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده گویای آن است که میان سرمایه اجتماعی پلیس با امنیت اجتماعی رابطه معنادار آماری وجود دارد (336/0= r ). همچنین میان ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی پلیس (اعتماد پلیس، مشارکت با پلیس، آگاهی از فعالیت های پلیس) و امنیت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در تحلیل رگرسیون چند متغیره، به ترتیب بعد آگاهی از فعالیت های پلیس، مشارکت با پلیس، و اعتماد پلیس توانسته اند 6/18 درصد از تغییرهای متغیر وابسته را تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    با افزایش سرمایه اجتماعی پلیس در ابعاد سه گانه، احساس امنیت اجتماعی نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی پلیس، اعتماد پلیس، مشارکت با پلیس، آگاهی از فعالیت های پلیس، امنیت اجتماعی
  • موسی عنبری، یعقوب احمدی، محمد جواد زاهدی، احسان حسنوند* صفحات 91-122
    زمینه و هدف
    این مقاله به بررسی تاثیر فرآیند نوسازی بر انتظام و امنیت اجتماعی لرستان طی دوره های تاریخی پهلوی اول، پهلوی دوم و انقلاب اسلامی می پردازد.
    روش شناسی: روشپژوهش تاریخی و مبتنی بر اسناد و مدارک و داده های ثانویه است. واحدهای تحلیل، نظام سیاسی اجتماعی لرستان در دوره های تاریخی است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که تا پیش از دوره پهلوی تنش ها میان گروه ها و اتحادیه های ایلی به طور عمده بر سر چراگاه بود. در روزگار پهلوی تا سال 1340، تنش میان ایل ها برای مالکیت بیشتر زمین صورت گرفت. ولی در دهه های 40 و 50 برای اشغال پست های اداری و تصدی امور دولتی و وابسته به دولت، به ستیزه جویی و رقابت پرداختند. در بعد از انقلاب نیز نزاع ها و اختلافات قبیله ای باعث بی نظمی و عدم انسجام اجتماعی شده است.
    نتایج
    فرآیند نوسازی در لرستان در نبود نهادهای کارای سیاسی به خشونت، بی ثباتی و عدم انسجام انجامید. این نابسامانی ها که بیش از همه از دگرگونی سریع اجتماعی مایه گرفته اند، حاکی از تضادهای مدرنیزاسیون دولتی بود و همواره با مقاومت های محلی همراه بوده است.
    کلیدواژگان: مدرنیزاسیون، جامعه ایلی، انتظام اجتماعی، انسجام اجتماعی، لرستان
  • علیرضا باقری* صفحات 123-144
    زمینه و هدف
    امنیت به عنوان پیش نیاز توسعه، برآیند مجموعه ای از تعاملات، تعاون و سازگاری بین اجزاء مختلف جامعه است. علاوه بر امنیت، موضوع احساس امنیت که به روان انسان ها مربوط است، جایگاه ویژه ای در بین مردم دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه احساس امنیت در بین ساکنین مناطق شهری و روستایی در شهرستان ساری انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی است که به روش میدانی اجراء گردید. جامعه آماری پژوهش مردم 15 تا 44 سال شهرستان ساری و روستاهای تحت پوشش می باشند که به روش تصادفی تعداد 390 نفر با استفاده از جدول کوکران به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته احساس امنیت، با 20 گویه می باشد. برای مطالعه پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ و برای روایی نیز از روایی صوری و محتوایی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که تفاوت معناداری میان ساکنین مناطق شهری و روستایی از نظر چهار بعد احساس امنیت (امنیت مالی، امنیت جمعی، امنیت جانی، امنیت فکری) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    احساس امنیت فرایند روانی اجتماعی است که صرفا بر افراد تحمیل نمی شود، بلکه بیشتر افراد جامعه بر اساس علایق، خواسته ها و توانمندی های شخصیتی و روانی خود در ایجاد و از بین بردن آن نقش دارند؛ لذا شناخت وضعیت احساس امنیت در جوامع روستایی و شهری بر اساس یافته های پژوهش می تواند به برنامه ریزی بهتر برای رشد و توسعه متوازن این جوامع کمک نماید.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت اجتماعی، مناطق شهری، مناطق روستایی، شهرستان ساری
  • یدالله کریمی پور، افشین متقی، عطا الله عبدی، محمد جواد عزیزی فر* صفحات 145-172
    زمینه و هدف
    هویت به ویژه هویت ملی مفهومی گسترده و پدیده ای چند بعدی اعم از اجتماعی، تاریخی، دینی، فرهنگی، سیاسی و... است که در کل، عامل پیونددهنده ملت به شمار می رود. این پدیده شاخصی در شناسایی و شناساندن افراد و پاسخی به نیاز طبیعی افراد است که می تواند دچار تغییرات اساسی قرار گیرد. بنیان پژوهش حاضر را اثرگذاری فضای سایبر از قبیل کمیت و کیفیت بهره برداری دانشجویان از اینترنت و فضای سایبر بر هویت ملی و دینی آن ها و ارزیابی همبستگی آنها تشکیل می دهد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از حیث روش اجرا، پیمایشی و به صورت توصیفی - تحلیلی است. برای جمع آوری داده ها، از روش میدانی و از ابزار پرسشنامه مدون محقق استفاده شده است. جامعه آماری شامل 200 نفر دانشجویان دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات می باشند و سنجش و بررسی پایایی پرسشنامه نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ صورت پذیرفته است. همچنین در مدل مفهومی هویت ملی ایرانی، هویت دینی با توجه به پیوندش در جامعه ایرانی و امنیت داخلی ایران لحاظ شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل داده ها در آزمون فرضیات نشان دهنده بهره برداری های گوناگون از فضای سایبر است که بیشترین تاثیر خود را بر بعد اجتماعی امنیت دارد. همچنین بیشترین تاثیر فضای سایبر بر ابعاد مناسکی و شناختی هویت دینی است که می تواند زنگ خطر و پیشگام تهدید بر ابعاد اصلی هویت، یعنی کل هویت ملی باشد.در واقع نوع، میزان و نحوه استفاده از فضای سایبر برمولفه های امنیت داخلی و ابعاد هویت ملی و دینی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، فضای سایبرنتیک، هویت دینی، امنیت داخلی
|
  • Akbar Zare Shahabadi *, Mohammad-Ali Oveysi, Leili Bonyad Pages 1-20
    Background And Objectives
    The purpose of this study was to investigate the relationship between social capital and tendency to drug use in Zabol city.
    Methodology
    The research method was of survey type and the statistical population of this study included 4,721secondary school male students in Zabol city. The sample size was set as 355 individuals who were selected using Cochran formula. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed using face validity and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient.
    Findings: The results indicated that the mean of male student's tendency towards drug use was significantly higher than female ones; there was a significant positive relationship between the wicked friends and the rate of tendency toward drug, but there was a inverse significant relationship between social capital and its dimensions with the tendency toward drug.
    Results
    Regression test showed that the relationships with wicked friends, gender, and social norms account for 36% of the variations in dependent variables.
    Keywords: Keywords: Tendency to drug use, Social capital, Gender, Relationships with wicked friends, Students, Social norm
  • Mohammad Jamallou, Ali Rajabzadeh Ghatari*, Reza Radfar Pages 21-48
    Background And Objectives
    The Internet of Things is a new paradigm, whose initial idea is based on the continuous interaction of the types of things around us; this continuous interaction has endangered the security of information and privacy of individuals, because effective mechanisms for personalizing privacy in this paradigm have not been implemented.
    Methodology
    First, through the study of previous research, a relatively comprehensive understanding of the research was obtained and the initial conceptual model was designed; then using the Delphi method in four stages, the model was evaluated by the experts and after updating and modification, the secondary model was presented.
    Findings: More than 50% of the experts confirmed the triple division of the original model and the main factors affecting information security and privacy of individuals in each category. Also, Kendall's coordination coefficient for the member's responses was .522 in the fourth quarter, which, considering that the number of session members was more than 22, Kendall's coefficient is quite significant.
    Results
    This study presented a conceptual model taking into account the different dimensions of privacy and the quality of content and their requirements in the Internet of things paradigm, through which the possibility of personalization of "privacy" and "data quality" is provided and the security of information on the Internet is improved. According to experts, the initial model was confirmed and after modification and the update, the secondary model was presented.
    Keywords: Internet of things, Privacy, Content Quality, Trust
  • Alireza Afshani, Yazdan Karimi Monjarmoei Pages 49-70
    Background And Objectives
    Today, collective quarrel, as a social harm, is considered as an important indicator of the existence of violence in society, which occurs between individuals and groups and threatens social security and prevents social development. Therefore, the present study was conducted aiming at investigating the social factors affecting the tendency towards collective quarrel in Lordegan city.
    Methodology
    Research method in this study was of a survey type and the research tool was a standard questionnaire. The statistical population consisted of all 18-60-year-old individuals in Lordegan city. 384 individuals were selected using the Cochran formula and multi-stage cluster sampling method.
    Findings: The results of this research indicate that the relationship between the variables of aggression, civil disputes, kinship, objective experience of quarrel and gender with dependent variable is significant. Also, the results of regression analysis showed that the aggression variables and civil disputes had the highest effect on the tendency toward the collective quarrel with the beta coefficients of .554 and .135, respectively.
    Results
    With increasing civil disputes, kinship, objective experience and aggression, the degree of tendency towards collective quarrel also increases.
    Keywords: Collective quarrel, Aggression, Kinship, Civil disputes, Lordean
  • Mansoureh Dastranj*, Mohsen Dianat Pages 71-90
    Background And Objectives
    Police, as one of the public institutions, are the main pillars of any sovereignty, and as one of the social sub-systems, the establishment of
    social security is one of its main tasks. Security maintenance requires several factors, one of which is the social capital of the police. This research was conducted in Bandar Abbas aiming at explaining the relationship between social capital of the police and social security.
    Methodology
    The population under study included all over-15-year-old individuals living in Bandar Abbas, among whom a sample of 250 people was selected using multi-stage cluster sampling method. The research method in this study is survey. The data were collected using a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed using face validity and the reliability was estimated using Cronbach's alpha coefficient. After collecting the questionnaires, the data were analyzed by SPSS software.
    Findings: The obtained results show that there is a significant relationship between social capital of the police and social security (r = .336). There is also a positive and significant relationship between the triple dimensions of social capital of the police (police trust, collaboration with police, and awareness of police activities) and social security. In multivariate regression analysis, awareness of police activities, collaboration with police, and police trust have been able to explain 18.6% of dependent variable variations, respectively.
    Results
    By increasing the social capital of the police in the tripartite dimensions, the sense of social security also increases.
    Keywords: Police social capital, police trust, Collaboration with police, Awareness of police activities, Social security
  • Mousa Anbari, Yaghoub Ahmadi, Mohammad-Javad Zahedi, Ehsan Hassanvand* Pages 91-122
    Background And Objectives
    This article examines the effect of the modernization process on social security and policing in Lorestan during the historical periods of Pahlavi I, Pahlavi II and the Islamic Revolution.
    Methodology
    The research method is of a historical type based on documents and secondary data. The units of analysis are Lorestan's socio-political system in historical periods.
    Findings: The findings indicate that tensions between groups and tribal unions were predominantly on pasture before the Pahlavi period. In Pahlavi period until 1961, the tensions between the tribes took place for more land ownership. But in the 1960s and 1970s, they fought for militancy and employment of government offices and affairs. In the aftermath of the revolution, tribal conflicts and tribal disputes have also caused disorder and social insecurity.
    Results
    The process of modernization in Lorestan led to violence, instability and incoherence in the absence of effective political institutions. These disruptions, mainly caused by rapid social change, indicate the contradictions of state modernization and have always been accompanied by local resistanc
    Keywords: Modernization, Tribal society, Social security, Social cohesion, Lorestan
  • Ali-Reza Bagheri* Pages 123-144
    Background And Objectives
    Security, as a prerequisite for development, is the collection of interactions, co-operation and compatibility among various components of society. In addition to security, the issue of sense of security, which is related to the psyche of humans, has a special place among the people. The purpose of this study was to compare the sense of security among the residents of urban and rural areas in the city of Sari.
    Methodology
    This research is of a descriptive-survey study that was carried out in a field study method. The statistical population of the study included 15-44-year-old people in Sari and covered villages. 390 individuals were selected as the sample of the study using the Cochran Table. The research tool is a researcher-made sense of security questionnaire with 20 items. Cronbach's alpha coefficient was employed for examining the reliability of the research. Also, content validity and face validity were used for determining the validity of the questionnaire. Inferential statistics were employed for data analysis.
    Findings: The findings show that there is a significant difference between residents of urban and rural areas in terms of four dimensions of sense security (financial security, collective security, life security, intellectual security).
    Results
    Sense of security is a psychosocial process which is not solely imposed on individuals, but most people in the community play a role in maintaining and eliminating sense of security based on their own interests, personality and psychological capabilities; thus, recognizing the status of the sense of security in rural and urban communities based on research findings can contribute to better planning for the balanced development of these societies
    Keywords: Sense of security, Social security, Urban areas, Rural areas, City of Sari
  • Yadollah Karimipour, Afshin Mottaghi, Ataollah Abdi, Mohammad-Javad Azizifar* Pages 145-172
    Background And Objectives
    Identity, especially national identity, is a broad concept and a multidimensional phenomenon, including social, historical, religious, cultural, political, etc., which, in general, is the connecting factor of the nation. This phenomenon is an indicator in identifying and introducing individuals and responding to the natural needs of individuals who can undergo major changes. The basis of this study is examining the impact of cyberspace, such as the quantity and quality of student's use of the Internet and cyberspace on their national and religious identities, and their correlation assessment.
    Methodology
    In terms of its nature and objectives this study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a survey and descriptive-analytic study. Field study and a researcher-made questionnaire were employed for data collection. The statistical population consisted of 200 students of the Islamic Azad University, Science and Research Branch. The reliability of the questionnaire was also examined through Cronbach's alpha test. Also, in the conceptual model of Iranian national identity, religious identity has been taken into accounts due to its connection with Iranian society and internal security of Iran.
    Findings and
    Results
    The results of the data analysis in the hypothesis testing indicate that various uses of cyberspace have the greatest impact on the social dimension of security. It also has the greatest impact on cognitive and religious aspects of cyberspace that can be a warning and pivotal threat to the main dimensions of identity, i.e., the whole of national identity. In fact, the type, extent and manner of using cyberspace have been influential on the components of the homeland security and national and religious identity dimensions
    Keywords: National identity, Cybernetic space, Religious identity