فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • وحید نقدی صفحه 7
    این پژوهش، در ارتباط با برقراری نظم و انضباط اجتماعی، و تاکید بر رفتارهای خشونت آمیز جوانان است. رویکرد اصلی این تحقیق، دیدگاه نظم اجتماعی است و به این منظور نقش برخی از مهم ترین متغیرهای نرم افزاری اجتماعی، یعنی هنجارهای اخلاقی انصاف و صداقت بر خشونت جوانان بررسی شده است. از همین رو، مهم ترین ابعاد خشونت جوانان، تحت عناوین خشونت خیابانی شامل دعوای خیابانی، حمل و استفاده از سلاح سرد، همچنین خشونت مدرسه ای شامل دعوای لفظی و درگیری فیزیکی با معلم مورد تحلیل قرار گرفته است. بنا به ماهیت موضوع، این پژوهش از روش موردپژوهی چندگانه مبسوط بهره جسته، و در یکی از مناطق غربی استان تهران، در زمستان 1390 انجام شده است. با توجه به شیوع رفتارهای خشونت آمیز میان پسران جوان، نمونه های منتخب از سه دبیرستان پسرانه اخذ شده اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تغییرات خشونت، در میان نمونه ها، هم از نظر نوع دبیرستان و هم به لحاظ رشته تحصیلی معنا دار است. همچنین، نقش اساسی هنجارهای اخلاقی و تربیتی در کاهش وقوع خشونت جوانان را می توان در توانایی تغییرات خشونت جوانان، توسط معادلات رگرسیون (0.56=خشونت خیابانی2R و 0.65=خشونت مدرسه ای2R) مشاهده کرد. نتایج نشان می دهند که در مقایسه با خانواده، نقش مدرسه به عنوان مهم ترین مرکز تربیتی، در تقویت هنجارهای اخلاقی، همچنین بروز و پیشگیری وقوع خشونت جوانان بسیار مهم تر است. در این پژوهش مشاهده می کنیم که فعالیت های تربیتی مناسب مدرسه، نه تنها بر روی فضای اخلاقی و پیشگیری از رفتارهای خشونت آمیز در مدرسه موثرند، بلکه در این زمینه، تاثیر افزون تری بر روی فضای بیرون از آن یعنی جامعه می گذارند.
    کلیدواژگان: خشونت، خشونت خیابانی، خشونت مدرسه ای، هنجار انصاف، هنجار صداقت، بازی منصفانه
  • ابراهیم صالحی عمران، میمنت عابدینی بلترک، سیروس منصوری صفحه 41
    یکی از موضوع هایی که ازآغاز تشکیل جوامع همواره توجه بشر را به خود معطوف کرده، امنیت و برقراری آن درجامعه است.گسترش و درک این مفهوم درگرونیروی انسانی آگاه وکارسازاست که این امر با ارائه آموزش هایی در راستای مفاهیم امنیت اجتماعی درجامعه میسراست. در کشورهای گوناگون به ویژه درکشورما در زمینه شناساندن، گسترش ودرونی سازی این مهم، مدارس و محتوای دروس می توانند به عنوان بهترین پایگاه عمل کنند. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی برمبنای مولفه های امنیت اجتماعی است. روش مورداستفاده درتحلیل محتوا، آنتروپی شانون بوده که شامل سه مرحله است. واحدتحلیل نیز، صفحات(متن، پرسش ها، تمرین ها وتصاویر) است که درمجموع3467 صفحه را شامل می شود.یافته های این تحقیق نشان دادکه بیشترین فراوانی وضریب اهمیت مربوط به مولفه میزان توجه به رعایت قانون وکمترین مربوط به مولفه میزان تاثیررعایت مقررات راهنمایی و رانندگی درحفظ امنیت درکتاب های درسی است.کتاب های درسی باید برمفاهیم مربوط به امنیت، به خصوص امنیت اجتماعی تاکیدکنند. اما متاسفانه کتاب های درسی آن طورکه باید به این مفهوم بپردازند، نپرداخته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، امنیت اجتماعی، دوره ابتدایی، کتاب های درسی، آموزش
  • عزت الله سام آرام، ابراهیم عبدالله صفت صفحه 65
    عتماد یکی از سازه های اصلی سرمایه اجتماعی است وعوامل متعددی از جمله ساختار تاریخی، عدم توجه به سازمان های مردم نهاد وتغییر رویکرد اقتصادی وسیاست نقدیس ساختاری درکاهش سطح اعتماد به سازمان ها وارگان ها موثر هستند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی و تبیین میزان تاثیرگذاری مراکز مشاوره ومددکاری اجتماعی ناجا بر اعتماد مراجعه کنندگان به این مراکز است. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و مددکاری اجتماعی ناجا است که به روش نمونه گیری در دسترس نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های این تحقیق نیز پرسش نامه است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رابطه معنا داری بین میزان مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره ومددکاری اجتماعی ناجا و اعتماد به خدمت آنها وجود دارد. به طوری که هر چه میزان مراجعه به این مراکز بیشتر شود به همان میزان نیز اعتماد به مراکز وبه تبع آن اعتماد به سازمان نیروی انتظامی بیشتر می شود. همچنین این تحقیق نشان داد که این مراکز، قابلیت وتوانایی لازم برای تاثیرگذاری بر میزان اعتماد افراد مراجعه کننده را دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد انتزاعی، اعتماد متقابل، احساس امنیت، میزان مراجعه، اعتماد بنیادی، رضایت، مصرف رسانه ای، اطلاع رسانی
  • سیدعلی حسینی مقدم، مسلم جمشیدی، مهدیه سادات یزدی خواه، احمد سوری صفحه 85
    سازمان ها برای بهبود فعالیت های خود و هماهنگی با جامعه باید به طور مستمر نیازها و انتظارات مشتریان(مخاطبان) را از نحوه عملکرد و برخورد عوامل اجرایی احصا نمایند؛ بنابراین به همین منظور هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان رضایتمندی شهروندان از نحوه رفتار کارکنان کلانتری های حوزه مرکزی کرج در سال 1390 است.
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی، از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن را کلیه مراجعه کنندگان به کلانتری های حوزه مرکزی کرج در سال 1390 تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.ابزار گردآوری داده های این تحقیق پرسش نامه محقق ساخته است.
    نتیجه به دست آمده بیانگر این است که مردم از عملکرد و رفتار کارکنان کلانتری های مورد بررسی رضایت نسبی داشته اند که این امر خود بیانگر عملکرد مثبت نیروهای انتظامی در این زمینه و توجه آنان به امر رضایتمندی مراجعه کنندگان می باشد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، رفتار، عملکرد، مشتریان، جنس
  • سیدعلی عبادی نژاد، محمد باهوش صفحه 105
    مکان نقش بسیار مهم و انکار ناشدنی در وقوع یا پیشگیری از وقوع جرایم ایفا می کند. مجرمان، بیشتر مناطقی را برای ارتکاب جرم بر می گزینند، که وقوع جرم در آنها راحت تر بوده و امکان مشاهده و دستگیری آنان در آن مناطق کمتر باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل محیطی موثر بر پیشگیری از سرقت منزل در محدوده سرکلانتری شرق مشهد است.روش اجرای تحقیق حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی است و جامعه آماری تحقیق را کارکنان شاغل در کلانتری های سرکلانتری شرق مشهد تشکیل می دهند که به روش تمام شمار نمونه گیری انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است.یافته های پژوهش، رابطه معناداری را بین عوامل محیطی از قبیل واپایش و رویت، اختلاط کاربری اماکن، وضعیت روشنایی و همچنین شلوغی و خلوتی معابر و خیابان ها با وقوع سرقت از منزل در محدوده سرکلانتری شرق مشهد مقدس نشان می دهند.نتایج تحقیق حاضر بیانگر آن است که عوامل محیطی نقش بسزایی در وقوع سرقت منزل در محدوده مورد مطالعه ایفا می کنند.تقویت جنبه های گوناگون واپایش و نظارت می تواند در کاهش وقوع سرقت تاثیر قابل توجهی داشته باشد.کاربری و استفاده مختلط اماکن سبب افزایش تراکم جمعیت و تضعیف جنبه های نظارت و به تبع آن افزایش وقوع جرایمی همچون سرقت منزل می شود و در مقابل روشنایی خیابان ها موجب افزایش واپایش اجتماعی غیر رسمی و در نتیجه کاهش میزان جرایم می شود و نهایت آنکه جرم و جنایت در یک منطقه رابطه مستقیمی با افزایش تراکم جمعیت در آن منطقه دارد.
    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری از جرم، سرقت منزل، پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، مشهد
  • محمد نایب پور، لیلا ذوقی، سهراب صالحی صفحه 127
    امروزه مدیران سازمان ها، آموزش و توسعه منابع انسانی را از حیاتی ترین وظایف خود در راه بازسازی سازمان ها می دانند به گونه ای که تلاش می کنند با آموزش، دانش و مهارت حرفه ای کارکنان خود را ارتقا بخشند و عملکرد شغلی آنان را با اهداف مورد نظر هماهنگ کنند.با این توصیف، هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی میزان تاثیر آموزش دروس مقطع کارشناسی ارشد انتظامی بر موفقیت شغلی دانشجویان است. تحقیق حاضر از حیث ماهیت، تحقیق توصیفی ازنوع همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد انتظامی در دوره اول، دوم، سوم و چهارم به تعداد 67 نفر و همچنین جامعه آماری دیگر شامل فرماندهان و روسا و مدیران آن به تعداد 67 نفراست. نمونه و روش نمونه گیری به صورت کل شمار انتخاب شده و پرسش نامه به صورت محقق ساخته طراحی وارائه شد. یافته های این پژوهش نشان می دهدکه بین متغیرهای دروس تخصصی، دروس اصلی، دروس پژوهشی با موفقیت شغلی آنها رابطه معنادار وجود دارد و از طریق رگرسیون می توان از روی کلیه دروس (اصلی، تخصصی، پژوهشی) در مقطع کارشناسی ارشد، موفقیت شغلی آنان را در آینده پیش بینی کرد. نتایج این تحقیق همچنین نشان دادکه ازنظراولویت بندی دروس ارائه شده درمقطع تحصیلات تکمیلی، دروس پژوهشی با 46 درصد، دروس تخصصی با 39 درصد و دروس اصلی با 36 درصد، موفقیت شغلی دانشجویان کارشناسی ارشد انتظامی را تبیین می کند.در واقع این نتیجه نشان می دهد که محتوای دروس ارائه شده مبتنی بر یافته های پژوهش و معیارهای علمی است.
    کلیدواژگان: یادگیری، آموزش، موفقیت شغلی، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • شهامت حسینیان، علی مهری صفحه 145
    هدف اصلی این تحقیق، امکان سنجی برون سپاری برخی از وظایف پلیس آگاهی و رابطه آن بر کارایی کار کنان ناجا است. به منظور فراهم کردن امکان کارآیی، توام با سطح خدمت مطلوب به ارباب رجوع و توانمند شدن سازمان ها، برون سپاری، ابزاری کارآمد در افزایش کارایی و عملکرد کارکنان یک سازمان به شمار می آید. این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و به روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شده است. با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، نظر90 نفر از کارشناسان پلیس آگاهی استان ایلام به عنوان جامعه آماری جمع آوری شده است. روش نمونه گیری، تمام شماری بوده است،نتایج تحقیق نشان می دهد که برون سپاری در پلیس آگاهی ناجا امکان پذیر است و می توان برخی از وظایف اجرایی پلیس آگاهی ناجا را برون سپاری کرد. همچنین برون سپاری موجب افزایش سرعت انجام کار، افزایش دقت درانجام کار، افزایش کیفیت عملکرد و افزایش صحت عملکرد کارکنان پلیس آگاهی ناجا می شود.
    کلیدواژگان: برون سپاری، پلیس آگاهی، کارکنان، کارایی، امکان سنجی
  • سید رضابلاغت، علی محبی صفحه 165
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل برون سازمانی موثر بر وقوع جرائم در استان هرمزگان می پردازد. عوامل مذکور، سطوح مختلفی همانند خانواده، مدرسه، دوستان، محیط جغرافیایی و محل زندگی، سطح درآمد و...، را در بر می گیردو می توان آنها را به طور کلی چهار عامل فرهنگی،اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، و جغرافیایی تقسیم کرد. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل مسولان امنیتی استان هرمزگان (شوراهای تامین شهرستان ها)وبزهکاران می باشند. روش نمونه گیری خوشه ایبرای انتخاب نمونه استفاده شده است. ابزار اندازه گیری پرسش نامه باز و محقق ساخته است. نتایج این تحقیق نشان می دهدکه عوامل موثر بر وقوع جرائم در استان هرمزگان متعددند. این عوامل را می توان در زمینه های مختلف فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، و جغرافیایی تقسیم بندی کرد که هر زمینه نیز خود دارای ابعاد مختلف است. ذکر این نکته مهم است که تقسیم بندی عوامل جرم به فرهنگی – اجتماعی، اقتصادی، آموزشی و جغرافیایی به منظور تسهیل در شناخت عوامل جرم و ایجاد یک روش جهت انجام پژوهش بوده است وگرنه باید گفت که برخی از عوامل (و شاید اکثر آنها) عملا چند جنبه ای هستند و نمی توان آنها را به جنبه خاصی محدود کرد.
    کلیدواژگان: جرم، انحراف، بزهکار، آموزش، عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، جغرافیایی
  • فریبرز درتاج صفحه 183
    شغل صرف نظر از تامین مالی، می تواند برخی از نیازهای اساسی آدمی نظیر تحرک روانی و بدنی، تماس اجتماعی، احساس خود ارزشمندی، اعتماد و توانمندی را ارضاکند. با وجود این، کار می تواند منبع فشار عمده ای نیز باشد، از این رو هدف پژوهش حاضرشناسایی وتبیین اثربخشی مقابله درمانگری در تنش شغلی و رضایت شغلی آتش نشانان است. در این پژوهش که از نوع پژوهش شبه آزمایشی است، 80 نفر از آتش نشانان شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه کنترل و آزمایشی گزینش شدند.نتایج این پژوهش ابزارگردآوری داده های آن نیز پرسش نامه است. یافته ها نشان می دهدکه مقدار F تحلیل کوواریانس دو متغیر تنش شغلی و رضایت شغلی با تعدیل اثر پیش آزمون در گروه کنترل و آزمایشی تفاوت معنادار است. بنابراین می توان گفت از آنجا که شناخت درمانی بر افزایش احساس تسلط نقش مهمی دارد، می توان با افزایش طرح واره های شناختی افراد در برخورد با مسائل شغلی طبیعتا شناخت و مواجهه افراد را با فشارهای شغلی افزایش داد و در نتیجه رضایت افراد را بالا برد.
    کلیدواژگان: مقابله توانگری، تنش شغلی، رضایت شغلی، آتش نشان، شغل، رضایت
|
  • Vahid Naghdi Page 7
    This study has been applied in connection with establishment of social order and discipline and focus on violent behavior of youths. The main approach of this study is social order perspective, for this purpose the effect of some important social software variables means moral norms including fairness and honesty, on the youths’ violence has been examined. Hence, the most important aspects of youths’ violence referred to as street violence including street fight, cold weapon carry and use, as well as school violence including verbal conflict and physical conflict to the teacher were analyzed. According to the nature of subject, multiple case study method has been used and applied in one of western regions of Tehran Province in winter 2012. Due to the prevalence of violent behavior among the young boys, the samples have been selected out of three boys’ high school. The findings of study indicate that the violence variation among the samples is significant whether as regard to the high school type or the field. Also, the essential role of moral and educational norms in reduction of youths’ violence may be observed in the capability of youths’ violence variability by regression equations (R2street violence = 0.56 and R2school violence = 0.65). The summary shows that comparing to the family, the effect of school as the most important educational center is highlighted in the moral norms strengthening as well as occurring and preventing the youths’ violence. In this study, it is observed that the appropriate educational activities of school not only affect the moral environment and prevention of violent behaviors in the school, but in this context has more effect on the external environment means the society.
    Keywords: Violence, street violence, school violence, fairness norm, honesty norm, fair game
  • Ebrahim Salehiomran , Meymanat Abedinibeltark, Siroos Mansouri Page 41
    The security and its establishment in the society is one of subjects that ever attracted by the men since formation of societies. The promotion and perception of this concept is dependent to the conscious and effective human force that is fulfilled by providing trainings in connection with Societal security concepts in the society. In the different countries particularly in our country, the schools and course contents may act as the best source for introducing, promoting and internalizing this subject. The objective of this study is to analyze the content of textbooks of preliminary school based on Societal security elements. The method used for analyzing the content is Shannon Entropy including three stages. The analysis unit is page (text, questions, practices and images) that altogether includes 3467 pages. The findings of this study indicated that the most frequency and significance factor is related to the element of observing the law and the least related to the effect of observing traffic regulations on security in the textbooks. The textbooksshould focus on the concepts related to security particularly social security. But unfortunately the textbooks have not raised this topic appropriately.
    Keywords: Content analysis, social security, preliminary school, textbooks, education
  • Ezat, Allah Sam Aram , Ebrahim Abd, Allah Sefat Page 65
    The trust is one of the main structures of social capital and various factors such as historic structure, inattention to the popular organizations and changing the economic approach and structural sanctification policy are effective on reduction of trust in the organizations. The objective of this study is to identify and express the effectiveness of police counseling and social work centers on the trust of clients referred to this centers. The study is a descriptive survey. The sampling population consists of all clients referred to the police counseling and social work center who have been selected by convenient sampling. The data was collected by means of questionnaire. The summary of this study shows a significant relationship between clients referred to this center and trust in their service so that whatever the referral to this center is upraised, the trust in centers and subsequently trust in the police force organization is increased. As well as, this study indicated that these centers are qualified to affect the trust of referred clients.
    Keywords: Abstractive trust, mutual trust, feeling of security, referral rate, basic trust, police counseling centers, satisfaction, media consumption, informing
  • Ali Hoseinimoghadam, Moslem Jamshidi, Mahdieh Al Sadat Yazdikhah, Ahmad Sori Page 85
    The organizations to improve their tasks and coordinate with the society should continuously consider the customers’ needs and expectations of performance and conduct of executive agents, thus, the objective of this study is to consider the satisfaction of citizens with the behavior of employees in Karaj central police station, in 2011. As respect to the objective, this study is applied and descriptivecorrelative survey. Its sampling population consists of all people referred to Karaj central police stations that have been selected by cluster sampling and then analyzed. The data was collected by researcher-made questionnaire. The results shows that people were relatively satisfied with behavior of police station employees And this result indicate the positive performance of police forces in this context and their emphasis on Customers’ satisfaction.
    Keywords: satisfaction, behavior, performance, Customers, goods
  • Ali Ebadi Nezhad, Mohammad Bahoosh Page 105
    The place has a very important and unavoidable effect on commitment or prevention from crimes. The criminals choose the places for crime commitment that are more comfortable for committing crime andprobability of their finding and arresting at those areas to be lowly. The objective of this study is to examine the environmental factors affecting the house burglary prevention within the head police station of eastMashhad. The method used in this study is a descriptive survey and sampling population consists of police stations’ employees of east Mashhad head station all of which have been sampled. The data was collected by researcher-made questionnaire. The findings imply the significant relationship between environmental factors such as monitoring and observing, land use mixing, light status as well as passages and streets crowd and quietness, and house burglary within the head police station of east Mashhad. The summary of results shows that the environmental factors have significant effect on the house burglary within the studied area. Strengthening the various aspects of monitoring and supervision may have a considerable effect on reduction of burglary. Mixed land use increases the population density and weakens the monitoring aspects and subsequently increases the crimes such as house burglary, in return the streets light increases the informal social monitoring and consequently reduces the crimes. Ultimately, the crime and offence in a region has direct relationship with increase of population density in that region.
    Keywords: Crime, crime prevention, house burglary, crime prevention through environmental design, Mashhad
  • Mohammad Nayebpour, Leyla Zoghi, Sohrab Salehi Page 127
    Today, the organizations managers assume the education and human resources development as their most essential tasks in renovation of organizations so that they try to upraise the professional skill of their employees through education and coordinate their job performance. Thus, the objective of this study is to investigate the effect of training master’s degree course on police force on the students’ vocational success. This study with respect to the nature is a descriptive-correlative survey and an applied study with respect to the objective. The sampling population consists of all graduates of master’s degree in police force in the first, second, third and fourth courses equal to 67 persons as well as another population including 67 commanders, presidents and principals. All of samples have been selected and questionnaire was designed and presented by the researcher. The findings of this study shows that a significant relationship exists between variables including specialized, major and research courses and their vocational success. Their vocational success is predictable according to all courses of master’s degree (major, specialized and research) by means of regression. The summary of this study indicated that among the courses presented in postgraduate studies course on police force, research course 46%, specialized course 39% and major course 36% respectively express the vocational success of M.Sc. students in police force. In fact, this summary demonstrates that the content of presented courses have been compiled based on research findings and academic criteria.
    Keywords: learning, education, vocational success, M.Sc. students
  • Shahamat Hoseinian, Ali Mehri Page 145
    The objective of this study is providing a feasibility study onoutsourcing some duties of detection police and its relationship with police employees’ efficiency. In order to provide the efficiency together with rendering the appropriate service to the client and empowerment of organizations, outsourcing is assumed as an efficient tool for increasing the performance and efficiency of an organization’ employees. This study is an applied science which has been applied as a descriptive survey. The opinions of 90 detection polices of Ilam Province as the sampling population have been collected by means of researcher-made questionnaire, and all of which have been sampled. The summary indicates that outsourcing in detection police is possible and some executive duties of detection police may be outsourced. Also, outsourcing causes the increase in performance speed, performance care, quality of performance and accuracy of detection polices’ performance.
    Keywords: Outsourcing, detection police, employees, efficiency, feasibility
  • Reza Balaghat, Ali Mohebi Page 165
    This study investigates the out-organizational factors affecting the crime commitment in Hormozgan province. These factors include different agents such as family, school, friends, geographical area and dwelling, and income and are divided into four general cultural, social, economical, educational and geographical factors. This study is a descriptive survey. The sampling population consists of security officials of Hormozgan Province (Counties’ Security Councils) and the offenders. Cluster sampling method has been applied to select the samples. The data was measured by open and researcher-made questionnaire. The summary of this study shows that the different factors affect the crime commitment in Hormozgan Province. These factors may be divided into cultural-social, economical, educational and geographical contexts, each context have several aspects. It is notable that classification of crime factors to cultural-social, economical, educational and geographical contexts has been performed for the purpose of facilitating the crime agents identification and establishment of a method for applying the research unless some factors (and perhaps most of them) are multidimensional in practice and they may not limited to a specific dimension.
    Keywords: Crime, deviation, offender, education, cultural, social, economical, geographical factors
  • Fariborz Dortaj Page 183
    Regardless of financing, the job may meet some of essential needs of human such as mental and physical activity, social contact, self-value feeling, trust and capability. Nonetheless, the job may be also a major pressure source, hence the objective of extant paper is to identify and express the effectiveness of coping therapy on job stress and satisfaction of firefighters. This study that is a quasi-experimental research, 80 firefighters of Tehran were selected randomly and were selected in two control and test groups. The data was collected by questionnaire. The findings of this study indicate that a significant relationship exists between F value of analysis of covariance of job stress and job satisfaction variables, and adjustment of pretest effect in control and test group. Therefore, whereas cognitive therapy is effective on increasing the feeling of domination, upon increase in cognitive schemas of people encountering the job issues may familiarize and encounter the people much more with the job pressures and consequently upraise the people’s satisfaction.
    Keywords: Coping therapy, job stress, job satisfaction, firefighter, job, satisfaction