فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی انتظاری*، عهدیه اسدپور، کاظم احمدی آهنگ صفحات 7-34
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد احساس امنیت که اگر بیش از نفس امنیت حائز اهمیت نباشد، حداقل به اندازه آن درخور توجه است، در اکثر تحقیقات اجتماعی مغفول مانده است. پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی میزان احساس امنیت اجتماعی، عوامل موثر بر آن را شناسایی کند.
    روش شناسی: داده ها و اطلاعات با بهره گیری از روش پیمایشی و به وسیله پرسشنامه، جمع آوری شده اند. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و نمونه گیری تصادفی ساده، از 384 نفر از شهروندان بالای 18 سال شهر نور، داده ها و اطلاعات موردنظر جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    نتایج آماری پژوهش نشان می دهد که میانگین احساس امنیت اجتماعی جمعیت آماری مورد مطالعه، در حد متوسط (92/2) بوده و متغیرهای مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، نگرش به عملکرد نیروی پلیس و پایگاه اقتصادی- اجتماعی با متغیر وابسته رابطه مستقیم دارند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز مشخص می کند که به ترتیب میزان اعتماد اجتماعی، نگرش به عملکرد نیروی انتظامی، میزان مشارکت اجتماعی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی پاسخگویان، در تبیین میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان نوری سهم عمده ای داشته و مقدار تبیین به دست آمده نیز 2/32 درصد است. با توجه به رسالت اجتماعی پلیس، پیشنهاد شده است: سازمان پلیس در انجام ماموریت ها، بیش از هر چیز موجبات مشروعیت خود و اعتماد مردم به پلیس را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، ارزیابی عملکرد نیروی پلیس، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، نور
  • علی افشار، علی فتحی آشتیانی، سید حسین سلیمی* محسن احمدی طهور، محمدحسین ضرغامی صفحات 35-62
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش، تعیین عوامل موثر بر ارتقای تاب آوری روان شناختی در کارکنان یگان های عملیاتی پلیس نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بوده است.
    روش شناسی: روش تحقیق، روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بود. نمونه مورد بررسی شامل 50 نفر از کارکنان یگان های ویژه پلیس بود که از طریق نمونه گیری طبقه ای افراد انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری و بررسی متغیرهای تحقیق، پرسشنامه های تاب آوری کانر- دیویدسون، هوش معنوی سهرابی و ناصری، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و پرسشنامه خلاقیت عابدی توسط دو گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. جهت بررسی فرضیه های تحقیق، داده ها با استفاده از نرم افزار «SPSS-19» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که آموزش هوش معنوی و خودکارآمدی، موجب ارتقای تاب آوری در نیروهای عملیاتی پلیس می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج آزمون فرضیه های این پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایشی و کنترل در این مطالعه، پس از اجرای برنامه آموزشی و انجام مداخلات روان شناختی، تفاوت معناداری در زمینه برخورداری از ویژگی تاب آوری روان شناختی وجود دارد که این تفاوت را می توان متاثر از مداخلات آموزشی انجام شده و شرکت اعضای گروه آزمایشی در کارگاه های روان شناختی هوش معنوی، خودکارآمدی، دانست.
    کلیدواژگان: تاب آوری، هوش معنوی، خودکارآمدی، خلاقیت، نیروهای عملیاتی ناجا
  • کوروش احمدیوسفی، ابوذز پایدار* صفحات 63-90
    زمینه و هدف
    امروزه امنیت پایدار، محوری ترین رکن زندگی و پیشرفت در هر منطقه است. جنوب کرمان یکی از حوضه های جغرافیایی ایران است که از جنبه های متفاوتی در معرض ناامنی قرار دارد. در دهه های گذشته تغییراتی در شکل و نوع درگیری و ناامنی و بالطبع مدیریت امنیت منطقه رخ داد که یکی از نتایج آن، تضعیف جایگاه بزرگان محلی در مدیریت امور امنیتی است. هدف تحقیق حاضر، بررسی جایگاه معتمدان محلی در امور امنیتی منطقه جنوب کرمان می باشد.
    روش شناسی: نوع تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و روش جمع آوری داده ها، میدانی با ابزار پرسشنامه و مصاحبه است. جامعه نمونه، افراد صاحب نظر محلی بوده و حجم نمونه 30 نفر می باشد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل Q و T-test در محیط SPSS انجام شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از مصاحبه نشان داد؛ از نظر افراد آگاه و صاحب نظر دولتی و محلی، تقویت جایگاه معتمدان محلی در مدیریت امنیت منطقه ضروری است. طبق نتایج تحلیل Q، پاسخ گویان در سه گروه موافقان افراطی نظام معتمدی، موافقان منطقی و میانه رو نظام معتمدی و نوگرایان مخالف نظام معتمدی قرار گرفتند. گروه غالب، افراد با نگرش منطقی بودند و از نظر آن ها، نظام معتمدی همکاری برای نهادهای دولتی است. یافته های آزمون T نیز تصورات و ادراکات جامعه نمونه را در زمینه تامین امنیت منطقه نشان داد. طبق نتایج حاصل، امتیاز عباراتی که طرز تفکر افراد موافق میانه رو را نشان می دهند، بالاتر از حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های اسنادی و میدانی، نتیجه گرفتیم: احیای نقش معتمدان، بهترین رویکرد مدیریت ناامنی های ناشی از درگیری های جمعی در منطقه جنوب کرمان است؛ به شرطی که معتمدان در تعامل با نهادهای دولتی عمل کنند و همچنین از ویژگی هایی چون رعایت عدالت، وجه و اعتبار مطلوب نزد مردم و مردم داری، آشنایی با مسائل مردم و توانمندی و استقلال اقتصادی برخوردار باشند. در شرایط فعلی جایگاه معتمدان نزد مردم پذیرفتنی و مطلوب است.
    کلیدواژگان: نزاع جمعی، امنیت پایدار، نظام طایفه ای، فامیلی، معتمدان محلی، روش شناسی Q، جنوب کرمان
  • وحید نقدی*، شقایق عالمین صفحات 91-126
    زمینه و هدف
    این پژوهش در زمینه ی کج روی و انحرافات اجتماعی و در وجه سلبی، نظم اجتماعی انجام شده است. هدف و موضوع محوری آن، سوءمصرف سیگار توسط جوانان و یافتن علل موثر بر این رفتار کج رو است؛ لذا، رویکردهای اصلی در این پژوهش، نظریه های انحرافات اجتماعی و اخلاق اجتماعی است.
    روش شناسی: روش انجام تحقیق، بنا به امکانات و ماهیت، موردپژوهی چندگانه ی مبسوط و اقدام پژوهی درون موردی است. زمان های گردآوری اطلاعات، به عنوان نقاط محک، چهار سال جداگانه بوده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق، حاکی از موفقیت نسبی اقدام پژوهی و کاهش هفت درصدی سوءمصرف سیگار میان جوانان حوزه ی تحقیق، طی مدت پژوهش است؛ اما الگو های لجستیکی مبتنی بر اخلاق اجتماعی، حاکی از آن است که مسئولیت سوءمصرف سیگار توسط جوانان مورد مطالعه، در حال حاضر، بیش تر متوجه شرایط توزیع عادلانه ی مزایا و موقعیت های اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    فعالیت های تربیتی در سطح خرد و متوسط، این توانایی را دارد که کاهش قابل توجهی در مصرف سیگار در میان پسران جوانان ایجاد کند؛ اما با توجه به شیوع این نوع کج رفتاری که بیش از 30 درصد از جوانان مورد مطالعه را تشکیل می دهد؛ باید انتظار داشت که تمام متغیرها، در سطوح سه گانه ی خرد، متوسط و کلان بتوانند برای مقابله با آن فعال شوند. این در حالی است که شرایط سوءمصرف سیگار توسط جوانان مورد مطالعه، عمدتا به طور ساختاری و از سطح کلان نشئت گرفته است و این موید آن است که تغییر آن، چندان مبتنی بر شرایط سطوح میانه و خرد نیست.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، سوءمصرف سیگار، اخلاق اجتماعی، شبکه دوستان، هنجار انصاف، رگرسیون لجستیک
  • داریوش رحمتی صفحات 127-160
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، با هدف سنجش درجه هم ترازی راهبرد های اصلی سازمانی مدیریت یکپارچه سواحل دریای خزر با راهبردهای منابع انسانی، ساختار و فرهنگ سازمانی انجام شده و در راستای این هدف، ابتدا نسبت به شناسایی گونه های راهبرد سازمانی، ساختار، فرهنگ و راهبرد منابع انسانی مورد استفاده در مدیریت یکپارچه سواحل دریای خزر اقدام شد و با مطالعه پیشینه مرتبط در ادبیات داخلی و خارجی، متغیرهای تشکیل دهنده و موثر بر هم ترازی سازمانی، مورد شناسایی قرار گرفتند.
    روش شناسی: به منظور گردآوری داده ها برای آزمون فرضیه های پژوهش، پرسشنامه ای حاوی 61 سوال در پنج بخش طراحی شد. با توجه به تعداد اعضای جامعه آماری انتخاب شده، 108 پرسشنامه مدیران کل و معاونان و کارشناسان برنامه ریزی، سمن های فعال در حوزه های زیست محیطی سواحل شمال ایران و مدیران مرتبط با این حوزه در ناجا تعداد 79 پرسشنامه تکمیل شده ، جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    اطلاعات به دست آمده و تفسیر آن ها، نشان داد که در مجموعه مدیریت یکپارچه سواحل دریای خزر و کل کشور، در ارتباط با عناصر سازمانی مورد پژوهش از نظر مدیران ارشد و کارشناسان برنامه ریزی جامعه آماری، بیانگر گونه راهبرد آینده نگر، گونه فرهنگ سازمانی انطباق پذیر، گونه ساختار سازمانی بسیار ارگانیک و گونه راهبرد منابع انسانی پیمان کارانه است.
    کلیدواژگان: الگو، یکپارچه سازی، اقدامات مدیریتی انتظامی، سواحل دریای خزر، سمن ها
  • محمدحسن توسلی*، روح الله مقدس صفحات 161-182
    زمینه و هدف
    پژوهش پیش رو دربرگیرنده مسائل مربوط به نظم و امنیت اجتماعی و بازتاب آن در مهم ترین متون نثر ادب فارسی، از ابتدا تا سده هشتم هجری است. اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر در این است که جای آن در مطالعات و پژوهش های ادبی موجود تاکنون خالی بوده است. هدف از این تحقیق آن است که روشن شود، عناصر، مجریان و ابزارهای (اماکن) نظم و امنیت اجتماعی در سیر فرایند ایجاد، اعمال، چگونگی برقراری نظم و امنیت در این دوران، چگونه بازتابی داشته اند.
    روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت روش، توصیفی بوده که با استفاده از روش آمیخته (کیفی- کمی) انجام و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از فن تحلیل محتوا استفاده شده است. از میان جامعه آماری این دوره، با مطالعه و بررسی مهم ترین متون نثر به تعداد 59 عنوان؛ عناصر، عمال، مجریان و ابزارهای (اماکن) نظم و امنیت اجتماعی با ذکر مصادیق مربوط به هر کدام احصاء و تبیین شده است.
    یافته ها
    بر حسب نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها، فرضیه پژوهش مبنی بر بازتاب کارکرد عناصر، عمال، مجریان و ابزارهای (اماکن) نظم و امنیت اجتماعی از قبیل محتسب، شحنه، بدرقه، دربان، سرهنگ، جاندار، منهی، پاسبان، عسس، مرزبان، عامل، دریابان، روزبان، جاسوس، مشرف، استوار، دژدار، ناطور، قلعه، برج، حصار، کوتوال و... در متون نثر فارسی دوره مورد بحث، به اثبات رسیده است.
    نتیجه گیری
    کارکرد عناصر، مجریان و ابزارهای پیش گفته در سیر فرایند ایجاد، حفظ و ارتقای نظم و امنیت اجتماعی و یا نتیجه خلاف آن، دارای نقش و تاثیری اساسی بوده است.
    کلیدواژگان: بازتاب، عناصر، مجریان، ابزارها، نظم، امنیت، متون ادب فارسی
|
  • A. Entezari*, A. Asadpur, K. Ahmadi Pages 7-34
    Background and
    Purpose
    If the security feeling is not assumed more than security, at least its concentrated equal as one and this matter has been neglected in more social researches. The current research aims at survey on the social security feeling extent and recognize its effective factors.
    Methodology
    The data were collected by using survey method and distributing questionnaires. In this research the authors have used multi-level cluster sampling method and simple random sampling method. The sample size was 384 people of more than 18 years old of Noor city citizens.
    Findings and
    Conclusion
    The statistical results of this research indicated that the social security feeling of sampling universe was average(2/92) and social participation, social trust, attitude toward police performance and social status have significant relationship with dependence variable. The results of multi-variable regression analysis specified that social trust extent, attitude toward police performance, social participation extent and socio-economical status of respondents have a major role on explaining citizens social security feeling and explanation amount was(32/2).By regarding police social mission, it s suggested that police organization provides social trust and legitimating more than everything.
    Keywords: Social Security Feeling, Social Participation, Social Trust, Police Performance, Socio, economical Status
  • A. Afshar, A. Fathiashtiyani, H. Salimi*, M. Ahmadi, Mh Zarghami Pages 35-62
    Background and
    Purpose
    The main purpose of current research was to determined the effective factors on psychological tolerance promotion in Naja operational units employees.
    Methodology
    The research method was quasi-experimental pre-test and post-test. The sample size was 50 employees of Naja special police units who were selected through stratified sampling method and divided into test and control groups. The authors have completed Conner and Davidson tolerance questionnaire, Sohrabi and Naseri spiritual intelligence questionnaire,Sherer general self-efficacy questionnaire and Abedi creativity questionnaire by test and control groups. For examining research hypothesises,the data were analyzed via Spss 19 software.
    Findings: The findings of this research indicated that training spiritual intelligence and self-efficacy caused promoting tolerance in police operational forces.
    Conclusion
    The results of current research indicated that there is a significant relationship between test and control groups after executing educational courses and psychological intervention. This difference arises from educational intervention and participation of test group members in psychological spiritual intelligence and self-efficacy workshops.
    Keywords: Tolerance, Spiritual Intelligence, self, efficacy, Creativity, Naja Operational Forces
  • K. Ahmadyusefi, A. Paydar* Pages 63-90
    Background and
    Purpose
    Today sustainable security is the most basic element of life and prosperity in every region. South of Kerman is one of Iran's geographic basins that exposed to insecurity from diverse perspectives. In the past, political affairs and security in the region was carried out by public authorities. In the recent decades, changes occurred in the shape and type of conflict and insecurity and security management that as a result weakened the local leaders in providing security.The aim of the present study is examination the position of local dignitaries in context of regional security in the south of Kerman.
    Methodology
    Type of research is descriptive-analysis, and data collection methods is field with questionnaires and interviews. Sample includes local experts and sample size is 30. Analyze data conducted with using Q-methodology; and T-test in SPSS environment.
    Results
    the findings from the interviews with knowledgeable people and local government showed strengthening the position of local dignitaries in the management of regional security is essential. According to the results of Q; respondents were divided into three groups: Extreme supporter’s trustworthy, logical pros and Fans moderate, and modernists that are opposition. The dominant group has a logical approach and Trustworthy Known as a peer-to-government for government agencies In their opinion. Findings T-test also showed Imaginations and perceptions of respondents in the context of regional security. According to the results, phrases that showed perceptions Fans moderate of is higher than average. This positive difference is statistically significant (sig=0.05). Lowest rates allocated to terms that showed the negative attitude to the Trustworthy.
    Conclusion
    According to the documentary and field findings have concluded revival the role of trustees the best approach to the management of collective insecurity caused by clashes in the southern region of Kerman, provided that the trustees in interacting with government institutions and to have features such as fairness, payment and good credit to people familiar with the issues, capabilities and have economic independence. The trustees are acceptable and desirable to people in the current situation.
    Keywords: Collective Struggle, Lasting Security, Family, tribal structure, Local Trustworthy, Q, methodology, South of Kerman
  • V. Naghdi*, Sh Alamin Pages 91-126
    Background
    This research is done on social deviations, and in the negative, the social order. The main topic is smoking abuse by young people and finding the causes of this kind of deviant behavior. Therefore, the main approaches in the research are theories of social deviations and social morality.
    Methodology
    The research method, according to the facilities and nature are multiple detailed research and action research. Time data collection, as the benchmark has been four years respectively.
    Findins: The results indicate the relative success of action research and a seven percent reduction in smoking abuse among young people during the research. However, logistic regression based on social ethics has showed that responsibility for this deviant behavior is based on conditions of fair distribution of benefits and social situations.
    Results
    Educational activity in micro and medium level is able to reduction significantly in smoking among young boys.Where as the prevalence of this type of deviant behavior, more than 30 percent of the youth in the study, it should be expected that all the variables, in three micro, medium, and macro level can be activated to stand against this kind of social deviation. However, the conditions of smoking by young people are stemming mainly structural and macro level and this confirms that this condition is not so based on medium and micro levels.
    Keywords: Action Research, Cigarette Abuse, Social Ethics, Network of friends, Fairness Norm, Logistic Regression
  • D. Rahmati Pages 127-160
    Background and
    Purpose
    The current research purpose was to measuring alignment degree of main organizational strategies of integration management of Caspian Sea with HR strategies, structure and organizational culture, so in accordance with this purpose, the researcher at first recognizes the types of organizational strategy, structure, culture and HR strategy which have been used in integration management of Caspian Sea coasts and also by focusing on related research backgrounds in internal and foreign literature, the constituent and effective variables of organizational alignment have been recognized.
    Methodology
    For collecting data, the author designed a questionnaire with 61 questions in 5 section. By regarding to the members of sampling universe, 108 questionnaire were distributed among managing directors, deputies, planning specialists and active NGOs in the field of Iran north cost environment and affiliated managers of this field and 79 questionnaires were gathered.
    Findings and
    Conclusion
    The acquired information and their interpretation indicated that the species of integration management of Caspian Sea coasts were as prospective strategy species, organizational culture species, very organic organizational structure species and contractive HR strategy species.
    Keywords: Integration pattern, Disciplinary Management Practices, Caspian Sea coasts, NGOs
  • Mh Tavasuli*, R. Moghadasi Pages 161-182
    Background and
    Purpose
    This investigation contains some issues regarding the social discipline and their reflection in most important Farsi prose until eighth century ah.The necessity and importance of this investigation is due to the fact that there was no literary investigation in this regard until now and This investigation aims to understand the importance and the reflection of elements,executors and tools (places ) of the social discipline in the,manner and creation of the discipline and security in this era had reacted.
    Methodology
    This investigation is applicative regarding the aim and is descriptive regarding the method innate which used the combination method (qualitative –quantitative) and used the technique of content analysis to analyze data. Between analysis population of this era, with study and check the most important Farsi in number of 59 issues; elements, executors, tools (places) of discipline and social security with this related examples has been recognized.
    Findings: According to the result from analyze the date the hypothesis of investigation based on reflection of elements function, executors and tools (places) of discipline and social security like: muhtasib, shahneh, haras, escort, concierge, colonel, living things, forbidding, constable, night guard, borderer, factor, vice admiral, date guard, spy, overlooking, firm, plain guard, castle, tower, fence, castle guard, in farsi prose text has proved in this era.
    Conclusion
    function of Reflection, executors and tools that mentioned before In the process of create, keep and promote the discipline and social security or another result have essential role and influence.
    Keywords: Elements, Executors, Tools, Discipline.Security, Prose of Farsi literature