فهرست مطالب

دانش آب و خاک - سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

نشریه دانش آب و خاک
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 19
|
  • جواد بهمنش، الناز رضایی آباجلو، بایرامعلی محمد نژاد، کامران زینال زاده، بهنام حبیب زاده آذر صفحات 1-12
    هدایت هیدرولیکی اشباع خاک یکی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک است که اهمیتی ویژه در شناخت، بررسی و مدل سازی حرکت آب، املاح و آلاینده ها در محیط های متخلخل دارد. با وجود پژوهش های بی شمار که پیرامون اندازه گیری مستقیم هدایت هیدرولیکی اشباع صورت گرفته است، این روش ها هم چنان پر هزینه، زمان بر و تخصصی هستند. ازاین رو برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک با استفاده از روش هایی سریع، کم هزینه و با دقت قابل قبول مانند توابع انتقالی خاک ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، مقایسه و ارزیابی 12 تابع انتقالی است که به منظور برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک توسط محققان بسیاری ارائه شده است. منطقه موردمطالعه قسمتی از دشت ارومیه در استان آذربایجان غربی و از سری خاک های نازلو، خداوردیخان و گلمانخانه تشکیل شده است. تعداد 40 موقعیت اندازه گیری به طور تصادفی در اراضی موردمطالعه انتخاب گردید. در هر موقعیت انتخابی، چاهکی تا عمق 30 سانتی متر حفر شد. هدایت هیدرولیکی اشباع خاک با روش نفوذسنج گلف در محل هر چاهک اندازه گیری شد. خاک حاصل از حفر هر چاهک نیز برای تعیین ویژگی های زود یافت خاک در آزمایشگاه استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین مدل های بررسی شده، مدل آیمرون و همکاران با بیشترین مقدار منفی معیار اطلاعات آکائیک (AIC برابر99/130-) و کمترین مقدار خطا برای عامل ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE برابر 174/0 متر در روز) بهترین برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاک را در اراضی مورد مطالعه داشت. نتایج این تحقیق بر اهمیت کاربرد تخلخل موثر به عنوان یک عامل زودیافت مهم به منظور افزایش دقت توابع انتقالی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: توابع انتقالی، نفوذ سنج گلف، هدایت هیدرولیکی اشباع خاک
  • فاطمه برزگری*، حسین ملکی نژاد صفحات 13-23
    اطلاع از وقوع پدیده خشک سالی، می تواند در راستای مدیریت بهتر منابع آب راه گشا باشد. مطالعه پدیده خشک سالی، بر اساس پارامترهای اندازه گیری شده صورت می گیرد. از طرفی به دلیل مواردی نظیر عدم اطمینان (یا فقدان داده) در برخی ایستگاه ها، تحلیل منطقه ای توصیه می شود. در این تحقیق نیز از این نظریه و روش گشتاورهای خطی در حوضه آبریز ایران مرکزی استفاده گردید. داده های بارش سالانه 47 ایستگاه از منطقه مذکور موردبررسی قرار گرفت. به منظور تعیین مناطق همگن، از برخی خصوصیات ایستگاه ها، نظیر ارتفاع از سطح دریا، متوسط بارش سالانه، بیشینه بارش 24 ساعته، شاخص خشکی فصلی و شاخص بارش استاندارد استفاده شد و ایستگاه های منتخب، بر اساس پارامترهای ذکرشده، در محیط نرم افزار R به دسته های همگن تقسیم شدند. سپس ایستگاه های ناسازگار در هر یک از نواحی همگن با معیار ناسازگاری موردبررسی قرارگرفته و حذف گردیدند. همگنی ایستگاه ها نیز با معیار همگنی آماره H اندازه گیری شد. درنهایت بر اساس شاخص های آماری، بهترین توزیع برای هر ناحیه تعیین گردید و بر اساس توزیع های منتخب، نقشه دوره بازگشت خشک سالی های مربوط به بارش های 4/0، 6/0 و 8/0 میانگین بارش سالانه ترسیم شد. یافته های تحقیق بیان گر این است که احتمال وقوع خشک سالی های متوسط و شدید در مناطق شمال و غرب ایران مرکزی بیش تر می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل منطقه ای، حوضه آبریز ایران مرکزی، گشتاور خطی، مناطق همگن
  • سید حسین حسینی*، داود فرسادی زاده، علی حسین زاده دلیر، فرزین سلماسی صفحات 25-35
    یکی از بخش های مهم سیستم های انتقال آب شهری و کشاورزی تقاطع کانال ها می باشد. در این تحقیق تاثیر پارامترهای مختلفی نظیر نسبت دبی ورودی، ارتفاع کف کانال های فرعی و ارتفاع سرریزهای انتهای کانال های خروجی بر روی مشخصات جریان زیربحرانی در تقاطع چهارشاخه کانال های روباز 90 درجه با دو ورودی و دو خروجی به صورت آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که با افزایش نسبت دبی ورودی، بالا آمدن ارتفاع کف کانال های فرعی و افزایش ارتفاع سرریزهای انتهایی بر میزان دبی خروجی از کانال اصلی افزوده می شود. با افزایش نسبت دبی ورودی و کاهش ارتفاع سرریزهای انتهایی، نوسان پروفیل سطح آب در محل تقاطع بیشتر شد، درحالی که تغییر ارتفاع کف کانال های فرعی تاثیری در نوسانات سطح آب در محل تقاطع نداشت. همچنین برخورد دو جریان ورودی سبب تغییر شکل پروفیل سرعت در کانال های ورودی شد.
    کلیدواژگان: پروفیل سرعت، پروفیل سطح آب، تقاطع چهار شاخه، دبی خروجی، نسبت دبی ورودی
  • علی اکبر سبزی پرور، بهناز ختار صفحات 37-50
    یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در شار حرارتی خاک و شدت تبخیر- تعرق، تابش خالص خورشیدی می باشد. تابش خالص تفاوت بین شارهای تابش ورودی و خروجی در طول موج های بلند و کوتاه می باشد. اندازه گیری تابش خالص به علت مشکلات واسنجی و هزینه آن دشوار است. بنابراین تابش خالص اغلب از معادلات نیمه تجربی مبتنی بر مشاهدات تابش طول موج کوتاه خورشیدی، فشار بخار و دمای هوا پیش بینی می شود. با توجه به اینکه شبکه عصبی در پیش بینی پارامترهای هواشناسی و هیدرولوژی از عملکرد مناسبی برخوردار است، لذا در این تحقیق سعی شد تا با استفاده از شبکه عصبی مقدار تابش خالص روزانه همدان که دارای اقلیم سرد و نیمه خشک می باشد تخمین زده شود و با داده های اندازه گیری شده تابش خالص روزانه ایستگاه کلیماتولوژی دانشگاه بوعلی سینا در طول دوره 13 ماه (آذر 1390- آذر 1391) مقایسه شود. همچنین در این پژوهش مدل تجربی ایرماک نیز برای برآورد تابش خالص روزانه مورد واسنجی و استفاده قرار گرفت. بدین منظور، در طراحی شبکه عصبی 11 پارامتر هواشناسی موثر در تابش خالص به عنوان ورودی مدل به کار گرفته شد. پس از انجام آزمون و خطا در انتخاب مدل بهینه، شبکه عصبی با آرایش 1-2-11 برای پیش بینی تابش خالص مورداستفاده قرار گرفت. 70 درصد داده ها جهت آموزش و 30 درصد داده ها به منظور اعتبارسنجی مدل استفاده گردید. برآوردهای مدل ایرماک نیز به صورت روزانه ارائه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که شبکه عصبی با ضریب تعیین (R2) 95/0 و مقدار خطا RMSE معادل1377 (وات بر متر مربع در روز) عملکرد و دقت بهتری در تخمین تابش خالص در مقایسه با مدل ایرماک با ضریب تعیین 55/0 و مقدار آماره RMSE معادل 13614 (وات بر متر مربع در روز) دارا می باشد.
    کلیدواژگان: تخمین، شبکه عصبی مصنوعی، لاگر تابش خالص خورشیدی، مدل ایرماک
  • علی حیدر نصرالهی*، سعید برومند نسب، عبدالرحیم هوشمند، موسی مسگرباشی صفحات 51-63
    کمبود منابع آب با کیفیت مناسب یکی از چالش های مهم در نواحی خشک و نیمه خشک می باشد. ازاین رو دسترسی به منابع آب با کیفیت پایین مانند: زه آب ها، آب های شور و فاضلاب تصفیه شده موردتوجه قرارگرفته است. روش های آبیاری با راندمان بالا نظیر آبیاری قطره ای یک راهکار مناسب برای استفاده بهینه از این منابع می باشند. این تحقیق به منظور بررسی اثرات مدیریت های مختلف آبیاری قطره ای با آب شور روی عملکرد ذرت و بهره وری آب انجام شده است. آزمایش در قالب کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. در این تحقیق اثر سه راهکار مدیریت آبیاری شامل اختلاط، تناوب یک درمیان و تناوب نیم در میان سه سطح آب شور (4، 5 و 6 دسی زیمنس بر متر) با آب رودخانه کارون، روی عملکرد دانه، بیوماس و بهره وری آب آبیاری ذرت بررسی شد. در پایان فصل این صفات اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثرات مدیریت و شوری روی هر سه شاخص در سطح یک درصد معنی دار بود. بررسی اثرات متقابل شوری و مدیریت نشان داد که در مدیریت نیم در میان حتی در شوری 6 دسی زیمنس بر متر، عملکرد دانه و بهره وری آب آبیاری نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی دار نداشت درحالی که در مدیریت یک درمیان کاهش عملکرد و بهره وری در شوری های 5 و 6 دسی زیمنس بر متر معنی دار شد. کاهش عملکرد محصول نسبت به شاهد به ازای یک واحد افزایش شوری آب آبیاری برای مدیریت های اختلاط، تناوبی یک درمیان و تناوبی نیم در میان به ترتیب 6/3، 2/7 و 7/1 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، بهره وری آب، بیوماس، شوری، مدیریت
  • سعیده اکبری، علیرضا واعظی* صفحات 65-77
    پایداری خاکدانه ها یکی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک است که بر میزان پراکنش ذرات خاک به وسیله قطرات باران اثر می گذارد. این پژوهش به منظور بررسی تخریب خاکدانه ها تحت تاثیر ضربه قطرات باران و رابطه آن با پایداری خاکدانه در برخی خاک های ناحیه نیمه خشک درزنجان انجام گرفت. آزمایش در 30 نمونه خاک دیم زار و سه تکرار در سال 1390 انجام شد. برای این منظور، خاکدانه های با قطر 6 تا 8 میلی متر در جعبه هایی مسطح به ابعاد 24 سانتی متر × 30 سانتی متر و ضخامت 6 سانتی متر ریخته شدند. جعبه ها در معرض چهار رخداد باران شبیه سازی شده با شدت 60 میلی متر بر ساعت و به مدت 30 دقیقه قرار گرفتند. در هر رخداد بارندگی میزان تخریب خاکدانه ها در هر جعبه با مقایسه میانگین وزنی قطر آن ها (MWD) پیش و پس از بارندگی به دست آمد. پایداری خاکدانه ها با استفاده از دو روش الک تر و آزمون قطره آب، در هر خاک محاسبه گردید. نتایج نشان داد که تفاوتی معنی دار بین خاک های مختلف ازنظر میزان تخریب خاکدانه ها در اثر باران وجود داشت (001/0£ p). تخریب خاکدانه ها تحت تاثیر پایداری خاکدانه ها درروش الک تر قرار نگرفت با این وجود، تخریب خاکدانه ها همبستگی منفی معنی داری با پایداری خاکدانه ها در آزمون قطره داشت (05/0 p£ و 29/0=2R). تخریب خاکدانه ها در خاک های موردبررسی رابطه معنی دار با میانگین هندسی قطر ذرات معدنی، سنگریزه و ماده آلی داشت (001/0£ p و 65/0=2R).
    کلیدواژگان: اندازه خاکدانه، جدا شدن ذرات خاک، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها
  • جواد بهمنش، نسرین آزاد طلاتپه، مجید منتصری، حسین رضایی، کیوان خلیلی صفحات 79-91
    تغییر آب و هوا از طریق تغییر در الگوی دما، بارش و سایر متغیرهای آب و هوایی بر همه فرآیندهای هیدرولوژیک تاثیرگذار است. یکی از مهم ترین تبعات تغییر آب و هوا تاثیر آن بر مصرف آب کشاورزی می باشد که می تواند مدیریت منابع آب را با چالش های جدی روبرو سازد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر گرمایش جهانی بر تبخیر- تعرق مرجع، کمبود بارندگی و کمبود فشار بخار در ایستگاه سینوپتیک ارومیه است. برای این منظور با استفاده از مدل گردش عمومی HadCM3 و با به کارگیری مولد آب و هوایLARS-WG5، پارامترهای دمای کمینه، دمای بیشینه و بارندگی برای دوره های 2030 -2011، 2065 -2046 و 2099 -2080 بر مبنای سناریوهای A1B، A2 و B1 شبیه سازی شد. سپس با استفاده از پارامترهای پیش بینی شده، تبخیر- تعرق مرجع، کمبود بارندگی و کمبود فشار بخار محاسبه شده و با مقادیر نظیر دوره پایه (2010 -1971) مقایسه گردید. نتایج نشان داد که بارندگی در فصل بهار در هر سه دوره (در مقایسه با دوره پایه) کاهش و پارامتر مذکور در فصل پاییز افزایش خواهد یافت. همچنین بیشینه رخداد بارندگی ها از فصل بهار در دوره پایه به فصل پاییز در 2090 منتقل خواهد شد. علاوه بر این تبخیر- تعرق مرجع، کمبود بارندگی و کمبود فشار بخار همانند درجه حرارت هوا تا سال 2090 افزایش خواهد یافت و این افزایش در ماه های گرم سال بیشتر از ماه های سرد سال خواهد شد. مقدار افزایش پارامترهای مذکور در سناریوی A2 بیشتر از A1B و در سناریوی A1B بیشتر از B1 می باشد.
    کلیدواژگان: ارومیه، تبخیر، تعرق مرجع، تغییر آب و هوا، کمبود بارندگی، کمبود فشار بخار، مدل گردش عمومی جو
  • محسن کرامت زاده، محمود شفاعی بجستان، کاظم اسماعیلی، محمد بهرامی یاراحمدی صفحات 93-103
    حفاظت سواحل خارجی قوس رودخانه ها که معمولا با فرسایش شدید پنجه مواجه هستند و نیز کاهش سطح رسوبگذاری در قوس داخلی از جمله مهمترین اهداف ساماندهی رودخانه ها است. برای رسیدن به اهداف فوق روش های متعددی در دهه های گذشته بوجود آمده است. در این مقاله در ارتباط با مدیریت رسوب، کاربرد یک روش جدید (صفحات ذوزنقه ای متصل به ساحل) در قوس 90 درجه ملایم، به صورت آزمایشگاهی، مورد بررسی قرار گرفته است؛ سپس نتایج، با نتایج روش معمول (صفحات مستطیلی شکل) مورد مقایسه قرار گرفت. صفحه ذوزنقه ای و مستطیلی در محلی از ساحل خارجی که آبشستگی قابل ملاحظه ای در آن ناحیه انتظار می رود قرار داده شدند (زاویه 70 درجه از ابتدای قوس). صفحات با زاویه 23، 30، 40، 60 و 70 نسبت به ساحل خارجی بالادست نصب گردیدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که صفحه ذوزنقه ای با افزایش زاویه نصب نسبت به ساحل خارجی بالادست تا حدود 40 درجه باعث می شود تا حفره آبشستگی در اطراف دماغه صفحه رخ دهد و در زوایای نصب (نسبت به ساحل خارجی بالادست) بیشتر از 40 درجه این حفره به ساحل خارجی نزدیک شود. در صفحه مستطیلی در تمام زوایای قرارگیری صفحه این حفره به ساحل خارجی می رسد. در بین تمامی آزمایش های انجام گرفته، بیشینه حفره آبشستگی در دماغه صفحه مستطیلی نسبت به حفره آبشستگی ایجاد شده در دماغه صفحه ذوزنقه ای حدود 65 درصد بیشتر بود. رسوبات منتقل شده از حفره آبشستگی معمولا در پائین دست سازه نهشته شده و تپه رسوبی را ایجاد می کنند. این تپه رسوبی توسعه یافته، در صفحه ذوزنقه ای نسبت به صفحه مستطیلی، به ساحل خارجی نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: آبشستگی، صفحه ذوزنقه ای، صفحه مستطیلی، عدد فرود، قوس 90 درجه ملایم
  • زهرا شجاعیان*، سید محمود کاشفی پور، سید حبیب موسوی جهرمی، محمود شفاعی بجستان صفحات 105-116
    یکی از روش های کنترل فرسایش کناری رودخانه ها، استفاده از آبشکن های نفوذپذیر می باشد. در این تحقیق اثر آبشکن نوع باندال لایک بر روی پروفیل های طولی سرعت، در شرایط غیر مستغرق موردبررسی قرارگرفته است. باندال لایک یک نوع جدید از آبشکن می باشد که به صورت ترکیبی از آبشکن نفوذپذیر و نفوذناپذیر ساخته می شود. به دلیل ساختار ترکیبی آن، این سازه نقش مهمی در کنترل و کاهش سرعت دارد. در این تحقیق پروفیل های طولی سرعت در اطراف سری باندال لایک ها در 3 حالت نفوذپذیری30%، 45% و 64% موردبررسی قرارگرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که این سازه به دلیل بخش نفوذناپذیر آن نقش مهمی در کنترل سرعت و آرام کردن جریان در کناره ها دارد. هم چنین با افزایش درصد نفوذ پذیری از 30% تا 64% مقدار در پروفیل های سرعت در حدود 6% افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آبشکن، کنترل فرسایش، پروفیل سرعت، غیرمستغرق، نفوذپذیری
  • محمدحسین پورمحمدی*، مهدی قمشی، سید حبیب موسوی صفحات 117-128
    با عبور آب از بین موانع (وجود درختان در رودخانه، پایه های پل و هر سازه هیدرولیکی دیگر) در پائین دست آن ها جریان های حلقوی ایجادشده و از تداخل این جریان های حلقوی تشکیل شده، امواج سطحی که راستای انتشارشان عمود بر جهت جریان آب است، تشکیل می شود. در این تحقیق تاثیر شکل موانع بر روی تشکیل امواج عرضی موردبررسی قرارگرفته است. برای این منظور از موانع استوانه ای و مثلثی استفاده شد. برای مانع مثلثی دو حالت برخورد جریان به راس و ضلع مثلث در نظر گرفته شد. دبی های 5، 15 و 25 لیتر بر ثانیه و کارگذاری موانع به صورت موازی با آرایش،، و (میلی متر در میلی متر)، در نظر گرفته شد. درمجموع 36 آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که شکل موانع تاثیر زیادی بر روی تشکیل امواج عرضی دارد. بیشترین میزان دامنه نسبی() (: بیشینه دامنه امواج و: عمق متوسط جریان) برای موانع استوانه ای برای آرایش mm×mm)) در دبی 5 لیتر بر ثانیه و به میزان 10/61 درصد و کمترین میزان برای موانع مثلثی در شرایط برخورد جریان به راس مثلث برای آرایش mm×mm)) در دبی 15 لیتر بر ثانیه و به میزان 46/3 درصد حاصل شد. همچنین روابطی به منظور تخمین عدد استراهال به صورت تابعی از، و (: فاصله بین ردیف ها و: قطر موانع و: تعداد موانع در یک ردیف) در شکل های موردنظر با استفاده از نرم افزار SPSS ارائه گردید.
    واژه های کلیدی: امواج عرضی، تراکم موانع، تواتر امواج، عدد استراهال با عبور آب از بین موانع (وجود درختان در رودخانه، پایه های پل و هر سازه هیدرولیکی دیگر) در پائین دست آن ها جریان های حلقوی ایجادشده و از تداخل این جریان های حلقوی تشکیل شده، امواج سطحی که راستای انتشارشان عمود بر جهت جریان آب است، تشکیل می شود. در این تحقیق تاثیر شکل موانع بر روی تشکیل امواج عرضی موردبررسی قرارگرفته است. برای این منظور از موانع استوانه ای و مثلثی استفاده شد. برای مانع مثلثی دو حالت برخورد جریان به راس و ضلع مثلث در نظر گرفته شد. دبی های 5، 15 و 25 لیتر بر ثانیه و کارگذاری موانع به صورت موازی با آرایش،، و (میلی متر در میلی متر)، در نظر گرفته شد. درمجموع 36 آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که شکل موانع تاثیر زیادی بر روی تشکیل امواج عرضی دارد. بیشترین میزان دامنه نسبی() (: بیشینه دامنه امواج و: عمق متوسط جریان) برای موانع استوانه ای برای آرایش mm×mm)) در دبی 5 لیتر بر ثانیه و به میزان 10/61 درصد و کمترین میزان برای موانع مثلثی در شرایط برخورد جریان به راس مثلث برای آرایش mm×mm)) در دبی 15 لیتر بر ثانیه و به میزان 46/3 درصد حاصل شد. همچنین روابطی به منظور تخمین عدد استراهال به صورت تابعی از، و (: فاصله بین ردیف ها و: قطر موانع و: تعداد موانع در یک ردیف) در شکل های موردنظر با استفاده از نرم افزار SPSS ارائه گردید.
    کلیدواژگان: امواج عرضی، تراکم موانع، تواتر امواج، عدد استراهال
  • محمدرضا مقصودی، عادل ریحانی تبار*، نصرت الله نصرت الله نجفی صفحات 129-140
    در این تحقیق مقایسه ای بین شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و مدل های رگرسیونی خطی در تخمین وزن خشک و جذب فسفر گیاه ذرت از روی فسفر خاک استخراج شده توسط عصاره گیرهای مختلف انجام یافت. برای این منظور 25 نمونه مرکب خاک سطحی (cm30-0) از نقاط مختلف استان آذربایجان شرقی جمع آوری و در آن خاک ها گیاه ذرت (سینگل کراس 704) در سه تکرار در گلخانه کشت شد. بعد از 60 روز گیاهان برداشت و وزن خشک بخش هوایی و غلظت فسفر در آن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ضریب تبیین مدل رگرسیون خطی بین فسفر استخراج شده با روش های کالول و اولسن با وزن خشک بخش هوایی ذرت به ترتیب برابر 49/0 و 44/0 بودند. با توجه به نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی روش اولسن برای تخمین وزن خشک و روش آب مقطر برای تخمین غلظت فسفر بخش هوایی ذرت برتر از سایر روش ها بودند. در پیش بینی شاخص های مهم وزن خشک و فسفر جذب شده توسط گیاه ذرت بر مبنای غلظت فسفر استخراج شده توسط عصاره گیرهای مختلف، ضرایب تبیین مدل های شبکه عصبی مصنوعی بیشتر از مدل های رگرسیونی خطی حاصل گردید، لذا چنین نتیجه گیری شد که می توان از شبکه عصبی مصنوعی در مطالعات آزمون خاک برای فسفر بهره گرفت.
    کلیدواژگان: ذرت، رگرسیون خطی، فسفر جذب شده، شبکه عصبی مصنوعی
  • سید میثم مشعشعی، مهدی اسدی آقبلاغی*، حسین صمدی بروجنی صفحات 141-153

    اجسام شناور چوبی بزرگ توسط سیل حمل و در جلوی پایه ها جمع می شوند و باعث افزایش آبشستگی در اطراف پایه گردیده و ممکن است باعث خرابی پل ها شوند. در این تحقیق اثر تجمع اجسام شناور چوبی بر روی آبشستگی اطراف پایه دایره ای مستقرشده بر روی یک صفحه شمع دار در یک مطالعه آزمایشگاهی بررسی شد. آزمایش ها در شرایط آب زلال برای دو دبی 30 و 40 لیتر بر ثانیه در دو حالت با و بدون تجمع اجسام شناور در جلوی پایه و برای ابعاد مختلف اجسام شناور انجام گرفت. نتایج نشان داد در حالتی که اجسام شناور وجود ندارند، میزان آبشستگی اطراف پایه دایره ای مستقر بر صفحه شمع دار نسبت به حالت بدون صفحه شمع دار، 80 درصد کمتر است. همچنین وجود اجسام شناور در جلوی پایه دایره ای با صفحه شمع دار تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش عمق، عرض و طول گودال آبشستگی دارد. به طوری که تجمع این اجسام می تواند عمق آبشستگی را 12 تا 14 برابر نسبت به حالت بدون اجسام شناور افزایش دهد. به علاوه با استفاده از تحلیل ابعادی معادله جدیدی برای پیش بینی بیشینه عمق آبشستگی با وجود تجمع اجسام شناور چوبی در جلو پایه دایره ای مستقر بر صفحه شمع دار ارائه گردید.

    کلیدواژگان: آب زلال، آبشستگی موضعی، اجسام شناور چوبی، پایه پل، تحلیل داده ها
  • الهام درویشی، صلاح کوچک زاده*، جان فنتون، عبدالحسین هورفر صفحات 155-164
    بیشتر روابط استخراج شده برای محاسبه ضریب دبی جریان در سرریزهای ذوزنقه ای براساس مدل های تجربی و نتایج آزمایشگاهی صورت گرفته است. برخی روابط نظری نیز با صرف نظر کردن از انحنای خطوط جریان و فرض فشار هیدرواستاتیک توسعه یافته است. در این مقاله مدل رایانه ای برای سطوح مختلف معادلات بوسینسک یک بعدی با فرض قابل ملاحظه بودن انحنای خط جریان و غیرهیدرواستاتیک بودن فشار در جریان غیرماندگار توسعه یافت. مدل عددی برای محاسبه ضریب دبی روی سرریز ذوزنقه ای لبه پهن به کار رفت و نتایج آن با داده های آزمایشگاهی و روابط موجود مقایسه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که ضریب دبی ارائه شده توسط سطح چهارم معادلات، درستی بالاتری نسبت به رابطه تجربی برای سرریزهای لبه پهن ذوزنقه ای دارد. همچنین مدل کردن آن نسبت به مدل های سه بعدی ساده تر است. این معادلات قابلیت تلفیق با مدل های یک بعدی موجود، تولید منحنی های سنجه و کاربرد در طراحی سازه های اندازه گیری با بستر پیوسته را دارند.
    کلیدواژگان: سرریزهای لبه پهن ذوزنقه ای، ضریب دبی، معادلات بوسینسک، منحنی سنجه
  • حسین بابازاده، مهدی سرایی تبریزی صفحات 165-179
    در این پژوهش، مدل SWAP در برآورد عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص سطح برگ و بهره وری مصرف آب سویا و همچنین رطوبت موجود در نیم رخ خاک مورد ارزیابی قرار گرفت. مدل SWAP بر اساس نتایج مزرعه ای حاصل از کشت سویا برای چهار تیمار آبیاری شیاری شامل آبیاری کامل، کم آبیاری سنتی در حد 75 و 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک و آبیاری بخشی منطقه ریشه در حد 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک در سال زراعی 88-87 تحلیل حساسیت شد. سپس بر اساس نتایج مزرعه ای سال زراعی 89-88، مورد واسنجی، اعتبارسنجی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که این مدل، عملکرد دانه را بهتر از عملکرد بیولوژیک شبیه سازی می کند. بهترین شبیه سازی بهره وری مصرف آب سویا در تیمار آبیاری بخشی منطقه ریشه و بدترین شبیه سازی در تیمار کم آبیاری سنتی در حد 50 درصد جبران نقصان رطوبتی خاک به دست آمد. بر اساس نتایج آماره های محاسبه شده در این پژوهش، بهترین شبیه سازی مدل که بیشترین مطابقت را با داده های اندازه گیری شده داشت به ترتیب در عملکرد دانه، بهره وری مصرف آب، شاخص سطح برگ، عملکرد بیولوژیک و مقدار رطوبت حجمی خاک به دست آمد (کمترین میزان RMSE و ME و بیشترین میزان ضریب تبیین). همچنین نتایج تحلیل حساسیت مدل نشان داد که مدل SWAP نسبت به داده های ورودی رطوبت باقی مانده و هدایت هیدرولیکی اشباع بسیار حساس می باشد و با کوچک ترین تغییر در این داده های ورودی خاک، نتایج خروجی (مقادیر پارامترهای شبیه سازی شده) به شدت تغییر می کنند.
    کلیدواژگان: وآبیاری بخشی منطقه ریشه، اعتبارسنجی مدل، تحلیل حساسیت، کم آبیاری سنتی
  • حسین بیرامی، محمدرضا نیشابوری، امیر حسین ناظمی، فریبرز عباسی صفحات 181-192
    نفوذ آب در خاک و ویژگی های آن، در مدیریت آب و خاک مزرعه از جنبه های مختلف مهم می باشد. آبگریزی خاک پدیده ای است که غالبا در خاک های جنگلی رخ می دهد و نفوذ را به شدت کاهش داده و تخریب خاک را به شیوه های مختلف شدت می بخشد. در تحقیق حاضر از دو خاک غالب منطقه با بافت های لوم رسی و لوم شنی از اطراف شهرستان کلیبر استان آذربایجان شرقی نمونه برداری و به صورت مصنوعی با اسید استئاریک در پنج درجه مختلف آبگریز شد. شدت آبگریزی به روش آزمون زمان نفوذ قطره آب (WDPT) اندازه گیری و اثر آبگریزی بر نفوذ تجمعی و ضرایب معادلات نفوذ کوستیاکف و فیلیپ بررسی شد. نتایج نشان دهنده این بود که با افزایش درجه آبگریزی در هر دو خاک مقدار نفوذ تجمعی، متوسط سرعت نفوذ در شروع آزمایش و متوسط سرعت نفوذ نهایی (حاصل از میانگین داده های نفوذ در سه تکرار) کاهش یافت. با افزایش درجه آبگریزی از درجه یک به درجه پنج مقدار متوسط سرعت نفوذ اولیه از 37/1 به 31/0 سانتی متر بر دقیقه در خاک لوم شنی و از 50/1 به 23/0 سانتی متر بر دقیقه در خاک لوم رسی رسید. همچنین با افزایش درجه آبگریزی از درجه یک به درجه پنج سرعت نفوذ نهایی برای خاک لوم شنی از 037/0 به 0001/0 سانتی متر بر دقیقه و برای خاک لوم رسی از 020/0 به 008/0 سانتی متر بر دقیقه رسید. افزایش آبگریزی در هر دو خاک بر ضرایب مدل های نفوذ مذکور تاثیرگذار بود. به طوری که ضرایب جذبی خاک (c کوستیاکف و S فیلیپ) بیشترین کاهش در مقابل افزایش آبگریزی را داشتند. ارزیابی مدل ها نشان داد که مدل کوستیاکف مدل بهتری در مقایسه با مدل فیلیپ برای برآورد میزان نفوذ تجمعی در درجه های متفاوت آبگریزی می باشد.
    کلیدواژگان: آبگریزی، آزمون زمان نفوذ قطره آب، مدل فیلیپ، مدل کوستیاکف، نفوذ تجمعی
  • مهری سلیمی*، محمدعلی بهمنیار، مهدی قاجار سپانلو، آذر محمدی صفحات 193-205
    خودروها از منابع تولید فلزات سنگین از قبیل سرب و کادمیوم در محیط پیرامون جاده ها هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی تغییرات میزان سرب و کادمیوم حاصل از تردد وسایط نقلیه محور ساوه- همدان، در خاک و گیاه کلزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. بدین منظور نمونه های خاک و گیاه در سال91 از فواصل 5، 10، 20، 40، 80 و160 متری حاشیه جاده جمع آوری و مقادیر فلزات سنگین سرب و کادمیوم در سه بخش ریشه، اندام هوایی و دانه گیاه و خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار سرب در خاک و گیاه با افزایش فاصله از جاده کاهش یافت، به طوری که بیشترین مقدار متوسط سرب کل و قابل جذب در نمونه های خاک با نزدیک ترین فاصله از جاده یعنی 5 متری و به ترتیب 86/38 و79/3 میلی گرم بر کیلوگرم حاصل گردید که نسبت به فاصله 160 متری به ترتیب 68/3 و 59/8 درصد افزایش یافت. بیشترین مقدار متوسط کادمیوم کل خاک 62/3 میلی گرم بر کیلوگرم بود که در فاصله 40 متری مشاهده شد. میزان تجمع سرب و کادمیوم در اندام هوایی بیشتر از ریشه و دانه کلزا بود. خاک پیرامون جاده به کادمیوم آلوده بود درحالی که گیاهان علاوه کادمیوم به سرب نیز آلوده بودند. لذا تغذیه دام ها از این گیاهان می تواند سلامت آن ها و درنهایت انسان ها را تهدید کند. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی کاربری اراضی حاشیه جاده، مدیریت حمل ونقل و کنترل ترافیک شهری استفاده شود.
    کلیدواژگان: حاشیه جاده، سرب، کادمیوم، کلزا، وسایط نقلیه
  • محمد میرزاوند، هدی قاسمیه، سید جواد ساداتی نژاد، محمود اکبری صفحات 207-220
    مجاورت آبخوان کاشان با جبهه آب شور دریاچه نمک، باعث ایجاد شیب هیدرولیکی و درنتیجه پیشروی آب شور به داخل آبخوان شده است. در این پژوهش با توجه به وضعیت موجود، شبیه سازی کیفی آب زیرزمینی دشت کاشان با استفاده از مدل های شبکه عصبی مصنوعی (شامل پرسپترون چندلایه و تابع شعاعی) و رگرسیون چند متغیره انجام شد. برای این منظور ابتدا اقدام به تعیین تیپ غالب آب منطقه شد و سپس اقدام به مدل سازی شد. نتایج حاصل از بررسی تیپ آب نشان داد که کلرور- سدیم، تیپ غالب آب منطقه است. بنابراین در مدل سازی ها، علاوه بر تغییرات سطح ایستابی و بارندگی، مقدار غلظت کلرور در سال قبل نیز به عنوان ورودی مدل انتخاب گردیده و خروجی مدل نیز، مقدار کلرور در سال جاری بوده است. نتایج نشان داد که مدل پرسپترون چندلایه نسبت به مدل های تابع شعاعی و رگرسیون چند متغیره دارای نتیجه بهتری در پیش بینی غلظت کلر در 11 سال آینده بوده است. به طوری که ضریب تبیین اصلاح شده حاصله، به ترتیب برابر 97/0، 89/0 و 34/0 بودند. همچنین تابع محرک تانژانت هایپربولیک خطی و الگوریتم مومنتوم، نتایج بهتری را نسبت به توابع و الگوریتم های دیگر نشان دادند. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت مدل نشان داد که غلظت کلر در سال قبل و تغییرات سطح ایستابی، مهم ترین تاثیر را در شبیه سازی غلظت کلر داشته است.
    کلیدواژگان: آبخوان کاشان، رگرسیون چند متغیره، شبکه عصبی مصنوعی، کلرور، سدیم، کیفیت آب زیرزمینی
  • علی کلاهدوزان، یعقوب دین پژوه، داریوش عباسپور، محمد قربانیان صفحات 221-235
    روند تغییرات کیفیت آب زیرزمینی دشت میاندوآب طی سال های (1391- 1381) (برای دوره های پر آب و کم آب) با استفاده از آزمون ناپارامتری مان- کندال اصلاح شده برای ضریب خودهمبستگی مرتبه اول تحلیل شد. نتایج نشان داد که از مجموعه 25 ایستگاه نمونه برداری آب و برای 14 متغیر کیفی مورد بررسی، برای دوره پر آب، 58 درصد از مشاهده ها دارای روند صعودی، 32 درصد روند نزولی و ده درصد بدون روند (در سطح معنی داری 5 درصد) بودند. این ارقام برای دوره کم آب به ترتیب 61، 32 و 7 درصد در سطح معنی داری 5 درصد بود. از بین مشاهده های دوره پر آب روند صعودی معنی دار (در سطح 10 درصد) برای 7/23 درصد از مشاهده ها و روند نزولی معنی دار برای 3/6 درصد از مشاهده ها به دست آمد. در 70 درصد از مشاهده ها روند معنی داری (در سطح 10 درصد) مشاهده نشد. برای ماه کم آب 22 درصد سری ها روند صعودی معنی دار، 10 درصد روند نزولی معنی دار و 68 درصد بدون روند معنی دار بودند. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین روند صعودی متغیر های کیفی متعلق به غرب و جنوب دشت)در دوره پر آب(بود. با افت سطح آب روند صعودی در متغیرهای کیفی مانند SAR و EC هم در شرق دشت مشاهده شد. نتایج تخمین گر شیب سن نشان داد که روند تغییرات هر دو پارامتر EC و SAR برای هر دو دوره پر آب و کم آب در حال افزایش است، به طوری که در خصوص پارامتر EC در دوره پر آب مقدار آن در هر سال حدود 20 میکرو زیمنس بر سانتی متر افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آزمون مان کندال، تخمین گر سن، خودهمبستگی، متغیر های کیفی
  • الهام قنبری عدیوی، منوچهر فتحی مقدم، مسعود صدری نسب صفحات 237-248
    در این پژوهش تاثیر کمربند سبز ساحلی (پوشش درختی) در جذب نیرو، کاهش ارتفاع امواج برخوردی به ساحل و توانایی آن در استهلاک انرژی امواج مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش ها به ازای دو چیدمان درختی مستطیلی و مثلثی با فواصل طولی 5×5 و 10×10 (سانتی متر × سانتی متر)، قطر ثابت 2سانتی متر و 3 نسبت قطر به عرض پوشش با اندازه های 15210«>، 15230»> و 15240«>، همچنین 5 شیب ساحل؛ 3، 5، 7 و 10 درصد و 5 نسبت قطر به ارتفاع موج 1543»>، 1523 «>، 1524»>، 1526 «> و 1528»> انجام گردید. فشارهای دینامیکی در چند نقطه از مدل ساحل به وسیله ترانسدیوسر برداشت گردید. نیروی موج به ساحل به روش مستقیم و با استفاده از نیروسنج الکترونیکی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که، پوشش درختی تاثیر قابل توجهی در کاهش نیروی امواج دارد. در حالت مثلثی با نسبت قطر به عرض پوشش 15240«> و چیدمان 5×5 (سانتی متر × سانتی متر)، به ازای تمام شیب ها بیشترین کاهش نیرو و ارتفاع موج مشاهده شده است. در هر دو چیدمان پوشش مثلثی و مستطیلی به طورکلی نیروی جذب شده در حالت 5×5 بیشتر از حالت 10×10 (سانتی متر × سانتی متر)، درختان است. متوسط نیروی مستهلک شده از امواج در چیدمان 5×5 با چیدمان مستطیلی 4/1 برابر نیرو در چیدمان 10×10 (سانتی متر × سانتی متر)، برآورد گردید و این میزان برای چیدمان مثلثی، 3/1 برابر به دست آمد.
    کلیدواژگان: انرژی، کمربند سبز، ساحل، موج، نیرو
|
  • J. Behmanesh, E. Rezaei Abajelu, B. Mohammadnejhad, K. Zeinalzadeh, B. Habibzadeh Azar Pages 1-12
    Saturated hydraulic conductivity of soil، as one of the most important soil physical properties، has special importance in identifying، investigating and modeling of water، solute and pollutants transport in porous media. Despite numerous researches، measuring saturated hydraulic conductivity by direct methods is still costly، time consuming and professional. Therefore، estimating saturated hydraulic conductivity using rapid and low cost methods such as pedo-transfer functions with acceptable accuracy is essential. The purpose of this research was to compare and evaluate 12 pedo-transfer functions which were presented by many researchers to estimate the saturated hydraulic conductivity of the soils. The region studied in this research was a part of the Urmia plain in West Azerbaijan consisting soils of Nazlu، Khodaverdikhan and Golmankhaneh villages. 40 measuring locations were selected randomly. In each selected location، a 30 cm hole was excavated and soil saturated hydraulic conductivity was measured by Guelph permeameter. The excavated soils were used in the lab to determine their easily accessible parameters. The results showed that among the studied models، the Aimrun model had the best estimation for soil saturated hydraulic conductivity. For the mentioned model، the Akaike’s information criterion (AIC) and root mean square error (RMSE) parameters were -130. 99 and 0. 174 m/day، respectively. The results of the present research، emphasize on the importance of effective porosity application as an effective accessible parameter to increase the pedo-transfer functions accuracy.
    Keywords: Guelph permeameter, Pedotransfer functions, Soil Saturated hydraulic conductivity
  • F. Barzegari*, H. Malekynejhad Pages 13-23
    Knowledge of drought phenomenon occurrence is useful in water resources management. Drought study is done based on some measured parameters. On the other hand، regional analysis is recommended where there is uncertain data (or data lacking) at some stations. In this research، the mentioned theory and the linear moment method were used for the Central basin of Iran. The precipitation data of 47 stations of the region were used. In order to determine homogeneous areas، we used some effective parameters of stations such as elevation، average annual precipitation، maximum 24 hours precipitation، seasonal drought index and standardized precipitation index. The study area was divided into homogeneous regions by using R software according to the mentioned parameters. Then، discordant stations were detected using the discordancy measure. The homogeneity of stations was tested using the H statistic. The best probability distribution was determined in each homogeneous area، and by using the selected distribution، drought severity maps representing 40%، 60% and 80% of mean annual precipitation were drawn. The results show that northern and western parts of the central catchment of Iran are more likely tobe at risk of moderate and severe droughts.
    Keywords: Central basin of Iran, Homogeneous regions, Linear moment, Regional analysis
  • Sh Hosseini*, D. Farsadizadeh, A. Hosseinzadeh Dalir, F. Salmasi Pages 25-35
    One of the important parts of the urban and agriculture water conveyance systems are channel junctions. In this research، the effects of different factors such as inlet discharge ratio، bed elevation of lateral channels and height of weirs at the end of outlet channels on characteristics of the subcritical flow in 90 degrees four-branch open channel junctions with two inlets and two outlets were investigated experimentally. The results showed that as the inlet discharge ratio، bed elevation of lateral channels and height of weirs at the end of outlet channels increased، the outlet discharge in the main channel also increased. Increasing the inlet discharge ratio and decreasing the height of weirs at the end of outlet channels caused more fluctuation in the water surface profile at the junction، but variation of the bed elevation of lateral channels had no effect on fluctuations of the water surface profile. Furthermore، conjunction of the two inlet flows caused changing the velocity profiles in the inlet channels.
    Keywords: Four, branch junction, Inlet discharge ratio, Outlet discharge, Velocity profile, Water surface profile
  • Aa Sabziparvar, B. Khataar Pages 37-50
    Solar net radiation (Rn) is one of the most important factors influencing soil heat flux and evapotranspiration rate process. This parameter is derived from the difference between downward and upward radiation fluxes reaching the earth’s surface. Field measurements of Rn are cost effective and difficult to maintain. Therefore، in the most cases، Rn is estimated by empirical، semi- empirical and physical-based models. Recent studies show that the artificial neural network (ANN) is a reliable tool for estimating daily Rn with reasonable performance for the area where lack or shortage of field Rn exists. Using Irmak model and ANN approach، we tried to estimate daily Rn for one of the cold semi-arid sites located in Hamedan. For model evaluations، Rn data were measured in hourly base during December 2011 to December 2012 at Bu-Ali Sina University weather site. In this study، we used 11 daily meteorological parameters as the inputs of ANN to generate the Rn estimates (70% of the data set for training data and 30% for model validation). The results showed that the best model performance of ANN was obtained from a 11-2-1 architecture and the sigmoid function based on the back- propagation training algorithm. The least ANN error was observed by employing 10000 iterations for the training step and two neurons in the hidden layers. The results indicated that the daily net radiation from ANN was more accurate (R2>0. 95) than the previously recommended Irmak model.
    Keywords: ANN, Estimation, Irmak model, Solar net radiation logger
  • A. Nasrollahi*, S. Bromandnasab, Ar Hoshmand, M. Mesgarbashi Pages 51-63
    The shortage of water resources with high quality is becoming an important issue in the arid and semi-arid regions. For this reason the availability of marginal quality resources such as drainage water، saline water and treated wastewater has become an important consideration. Irrigation methods with high efficiency such as drip irrigation are suitable solutions for the optimal use of these resources. This study was carried out to investigate the effects of drip irrigation management strategies with saline water on maize yield and irrigation water productivity. The experiment was performed at split plots based on randomized complete block design. The effects of three irrigation management options; mixing، one-alternate and half-alternate of three levels of saline water (4، 5 and 6 ds/m) with Karoun river on maize yield، biomass and irrigation water productivity were investigated. These parameters were measured at the end of the growing season. The results showed that the effects of management and salinity on all indices were significant in level of one percent. Investigation on interaction effects of salinity and irrigation management showed that in half- alternate yield and irrigation water productivity were not significant even in water salinity of 6 ds/m، whereas in one-alternate strategy this decrease by application of water with salinity of 5 and 6 ds/m was significant. The yield reductions per unit increase of irrigation water salinity in mixing، one-alternate and half-alternate management strategies were calculated 3. 6، 7. 2 and 1. 7 percent، respectively.
    Keywords: Biomass, Drip irrigation, Management, Salinity, Water productivity
  • S. Akbari, Ar Vaezi* Pages 65-77
    Aggregate stability is one of the most important soil physical properties which can affect the soil disruption by raindrops. This research was conducted to study the aggregates breakdown under raindrops impact and its relationship with aggregate stability in some semi-arid region soils of Zanjan province، Iran. Thirty soils samples with three replications were taken from thirty dry-farming lands at North West of Zanjan in 2011. Aggregate samples with diameters of 6-8 mm were taken from each farm soil and put in a flat box with dimensions of 24 cm × 30 cm and 6-cm depth. The soil boxes were separately affected by four simulated rainfall events with intensity of 60 mm h-1 for 30-min duration. The amount of aggregate breakdown in each soil box under each rainfall event was then determined by comparing of the mean weight diameter (MWD) of soil aggregates before and after each rainfall event. Aggregates stability was determined using two
    Methods
    wet-sieving and water-drop test. Results indicated that the amount of aggregate breakdown on the basis of MWD values significantly varied among 30 soil samples (p£ 0. 001)، due to rainfall impact. Aggregate breakdown had no significant correlation with the aggregate stability determined using the wet-sieving method، whereas it was negatively correlated to the aggregate stability obtained based on the water-drop test method (R2= 0. 29، p£ 0. 05). Aggregate breakdown in the soils was significantly related to geometric mean diameter of mineral particles، gravel and organic matter (R2= 0. 65، p£ 0. 001).
    Keywords: Aggregate size, Mean weight diameter of aggregates, Soil disruption
  • J. Behmanesh, N. Azad Talatappeh, M. Montaseri, H. Rezayi, K. Khalili Pages 79-91
    Climate change via variations in temperature pattern، precipitation and other climate variables patterns affects all the hydrologic processes. One of the main consequences of the climate change is its impacts on agricultural water use، which can cause serious challenges for water resources management. The purpose of this research was to investigate the global warming impacts on reference evapotranspiration، precipitation deficit (PD) and vapor pressure deficit (VPD) in Urmia synoptic station. To achieve this goal، using the HadCM3 global circulation model and LARS-WG5 weather generator، the minimum and maximum temperature and precipitation values for 2011-2030، 2046-2065 and 2080-2099 periods based on A1B، A2 and B1 scenarios were simulated. Then، using the forecasted parameters، the reference evapotranspiration، PD and VPD were calculated and compared with the corresponding base data (1971-2010). The results show that in each of the three periods the precipitation in the spring will be decreased but the autumn precipitation will be increased in comparison with the base period. Meanwhile، the maximum event of the precipitation will be shifted from the spring season in the base period to the autumn season in 2090. Moreover، similar to air temperature، the reference evapotranspiration، PD and VPD will be increased in 2090 and such increment will be more in the warm months than the cold months. The amounts of these parameters’ increments in the A2 scenario are more than those in the A1B scenario and also in the A1B scenario are more than those in the B1 scenario.
    Keywords: Climate change, Global circulation model, Reference evapotranspiration, Precipitation deficit, Urmia, Vapor pressure deficit
  • M. Keramatzade, M. Shafai Bajestan, K. Eesmaili, M. Bahrmi Yarahmadi Pages 93-103
    Protecting the outer banks of rivers bend which are usually under severe toe erosion and reducing the area of Sedimentation in inner bank are among the major goals of rivers restoration. Such goals are achieved by many techniques that have been developed over the past decades. In this study in relation with sediment management an attempt has been made to experimentally investigate in a 90 degree mild bend the use of a new measure، namely trapezoidal vane shape (TVS) attached to the bank and compare the results with the common measure results، rectangular vane shape (RVS). Both TVS and RVS were attached to the outer bank where considerable toe scour was expected (at the angle of 70 ° from the beginning of the bend). Vanes were installed at angles of 23، 30، 40، 60 and 70 relative to Upstream external bank. The results showed that the scour hole was formed only around the nose of TVS when the vane installation angle relative to Upstream external bank was less than 40 degrees. The scour was extended up to the outer bank for the vane installation angles (relative to Upstream external bank) more than 40 degrees. For the RVS، the scour dimensions were extended up to the outer bank for all vane angles. The maximum scour hole for the RVS was more than، up to 65%، than for the TVS in all tests. Sediment which moved from the score hole was usually deposited downstream of the vane and created a point bar. This developed point bar for TVS was closer to the outer bank than RVS.
    Keywords: Froude number_Rectangular plate_Scouring_Trapezoidal plate_90 ° mild bend
  • Z. Shojaeian*, Sm Kashefipour, Sh Mosavi Jahromi, M. Shafaei Bajestan Pages 105-116
    Using permeable spur dikes is one of the controlling methods of rivers’ bank erosion. In this study، the influence of Bandal- like spur dike on the longitudinal velocity profile is investigated in non-submerged situation. Bandal-like is a new type of spur dike that is made of combination of permeable and impermeable spur dike. Due to its combinatorial construction، this structure has important effect on the velocity controlling and decreasing. In this study، longitudinal velocity profiles around series of Bandal-like spur dikes in 3 permeability rates of 30%، 45% and 64%، were investigated. The results indicated that this structure played an important role in controlling and decreasing the velocity in the banks due to the permeable zone. Also by increasing permeability percentage from 30% to 64%، the value of increased about 6% in velocity profiles.
    Keywords: Erosion control, Non, Submerged, Permeability, Spur dike, Velocity profile
  • Mh Purmohammadi*, M. Ghomeshi, Sh Musavi Pages 117-128
    By passing water flow through obstacles (trees in rivers، piers of bridge and any hydraulic structure)، vortex flows emerge at the downstream of them and by overlapping of these emerged vortexes، shallow waves with propagation direction perpendicular to the water flow direction are formed. In this study the impact of obstacles on the formation of transverse waves has been studied. For this purpose، cylindrical and triangular obstacles were used. For the triangular obstacle، two states of collision in corner and side of it were considered. Discharges of 5، 15 and 25 L s-1 and placement of barriers in parallel position with the arrangement of 60×60، 60×120، 120×120، 180×180 (mm×mm)، were considered. Totally، 36 series of experiments were carried out. The results showed that the barrier had much impact on the formation of transverse waves. The maximum amount of relative amplitude () (: The maximum wave amplitude،: depth of flow) for the cylindrical obstacles with 60×120 (mm×mm) arrangement in the flow rate of 5 L s-1 and the minimum amount of it for the triangular obstacles with flow hitting its corner and the flow rate of 15 L s-1 at the arrangement of 60×120 (mm×mm) were achieved with the values of 61. 1% and 3. 46%، respectively. Also، in order to estimate the Strouhal number as a function of، and (: distance between obstacles،: diameter of obstacles and: number of obstacles in each row) for desired shape، some relationships were developed using SPSS software.
    Keywords: Density of obstacles, Frequency of waves, Strouhal number, Transverse waves
  • M. Maghsoodi, A. Reyhanitabar*, N. Najafi Pages 129-140
    In this study، a comparison between the artificial neural network (ANN) and linear regression models for estimating the dry weight of corn and its P uptake، based on the extracted P from soil by different extractants was done. For this purpose، 25 surface soil composite samples (0-30 cm) were collected from different points of East Azerbaijan province، and then corn plants (single cross 704) were cultivated in these soils under the greenhouse condition with three replications. After 60 days، the plants were harvested and the shoot dry weight and its P concentration were measured. The results showed that the coefficient of determination (r2) values between the extracted soil P، obtained by Colwel and Olsen''s tests and corn shoot dry weight were 0. 49 and 0. 44، respectivly. The results of ANN showed that the Olsen''s test for estimating the corn shoot dry weight and distiled water for estimating the shoot P concentration were supreoir. For prediction of the important indices of the corn shoot dry weigh and P uptake، based on P concentration measured using different extractions، higher values for coefficient of determination were obtained by applying some conventional methods of ANN with respect to those obtained by applying linear regression methods، so it was concluded that ANN could be used in soil P testing.
    Keywords: Artificial neural network, Corn, Linear regression, Absorbed Phosphorus
  • Sm Moshashaie, M. Asadi Aghbolaghi, H. Samadi Brojeni Pages 141-153

    Large woody debris is transported and accumulated in front of piers by floods which increases the scour around the bridge piers and it may cause the bridge failure. In this study، the effect of woody debris accumulation on the scour around a circular pier installed on the pile cap was experimentally investigated. The experiments were performed under clear water condition with two discharges of 30 and 40 L s-1 with and without debris accumulation in front of the pier for different sizes of the woody debris. The results showed that in the case of no debris accumulation، the scour around the circular pier with pile cap was 80% less than that around the pier without pile cap. The existence of the debris in front of a pier with pile cap significantly increased the depth، width and length of the scour hole. The accumulation of this debris could increase the scour depth 12-14 times as compared with the case of no debris. In addition، a new equation was presented using dimensional analysis for prediction of the maximum scour depth in the existence of debris accumulation in front of a circular pier.

    Keywords: Bridge pier, Clear water, Data analysis, Local scour, Woody debris
  • E. Darvishi, S. Kouchakzadeh*, Jd Fenton, A. Horfar Pages 155-164
    For Trapezoidal weirs most of the proposed discharge coefficient relationships have been obtained experimentally. Also، some theoretical relationships have been proposed based on ignoring the streamline curvature and considering the hydrostatic pressure distribution. In this paper، a numerical model was developed for recently proposed Boussinesq type equations which incorporated the streamline curvature with considering the non-hydrostatic pressure distribution for unsteady flow conditions. The model was employed to determine the discharge coefficient of trapezoidal broad crested weir، the results of which were compared with the compiled experimental data and with available relations. The results showed that the discharge coefficient computed by Level 4 equation، had presented higher accuracy in comparison with the experimental relation for the tested crest weirs. Also modeling these equations was easier compared to the three-dimensional models. These equations could be incorporated with the available one-dimensional of models to produce rating curves and to design water measurement structures for a continuous flume invert.
    Keywords: Boussinesq equations, Discharge coefficient, Rating curve, Trapezoidal broad crest weirs
  • H. Babazadeh, M. Sarai Tabrizi Pages 165-179
    In this research، SWAP model was evaluated to estimate soybean grain yield، biological yield، leaf area index، water productivity، and available soil water content in soil profile. The sensitivity of SWAP model was analyzed based on the field results obtained from soybean planting with four furrow irrigation treatments including full irrigation، conventional deficit irrigation at 75% and 50% soil moisture deficit compensation، and partial root zone drying at 50% soil moisture deficit compensation in 2008 agronomical year. Then it was calibrated، validated and evaluated based on the field results of the agronomical year 2009. The results of this study indicated that this model simulated grain yield better than biological yield. The best and the worst simulations of soybean water productivity were obtained at partial root zone drying and conventional deficit irrigation treatments at 50% soil moisture deficit compensation، respectively. Based on calculated statistical indices in this research، the best simulations of the model that had the best fitting with the measured data، were at grain yield، water productivity، leaf area index، biological yield، and volumetric soil water content (the least RMSE and ME and the highest R2)، respectively. Also the results of the model sensitivity analysis showed that SWAP model was sensitive to soil input data، i. e. residual moisture and saturated hydraulic conductivity، and with any little change in these input data، output results (the amounts of simulated parameters) varied greatly.
    Keywords: Conventional deficit irrigation, Model validation, Partial root zone drying, Sensitivity analysis
  • H. Beyrami, Mr Neyshabouri, Am Nazemi, F. Abbasi Pages 181-192
    Soil water infiltration and its characteristics are important in water management both in agriculture and hydrology. Water repellency of soil، a phenomenon that often occurs in forest soils، reduces infiltration greatly and enhances soil degradation by various ways. In this study two clay loam and sandy loam soils were sampled from Kaleybar forest area، East Azarbaijan province. They were artificially hydrophobized into five different degrees of water repellency by using stearic acid. Water drop penetration time test (WDPT) was applied to assess the severity of the repellency. Effects of the repellency were investigated on cumulative infiltration and infiltration coefficients of the Kostiakov and Philip models. Results indicated that in the both soils، cumulative and average infiltration rate (average of triplicate infiltration measurement data) at the beginning of the experiment and the average steady state infiltration rate decreased with increasing of repellency from degree 1 to 5. The average value of the initial infiltration rate decreased from 1. 37 to 0. 31 in sandy loam soil، and from 1. 50 to 0. 23 in clay loam soil with increasing the severity of the repellency from degree one to five. Steady state infiltration rate was greatly reduced from 0. 037 to 0. 0001 in sandy loam soil، and from 0. 02 to 0. 008 in clay loam soil. Water repellency significantly affected Kostiakov c and Philip sorptivity S. The Kostiakov model in comparison to the Philip model was more appropriate for estimating cumulative infiltration in different degrees of water repellency.
    Keywords: Cumulative infiltration, Kostiakov model, Philip model, Water drop penetration time test (WDPT), Water repellency
  • M. Salimi*, Ma Bahmanyar, M. Ghajar Sepanlo, A. Mohammadi Pages 193-205
    Vehicles are of the sources of heavy metals such as lead and cadmium in the roadsides. The present study was carried out in order to investigate، changes of lead and cadmium levels in the soil and Canola caused by vehicle traffic at Saveh-Hamadan road on the basis of factorial design with complete randomized blocks. Soil and plant samples were collected at the distances of 5، 10، 20، 40، 80 and 160 meters from the road edge. The amounts of cadmium and lead were measured in root، shoot and seed of the plant and soil. The results showed that the amount of the lead decreased with increasing the distance from the road in both of the soil and plant. So that، the highest amounts of the total and absorbable lead belonged to the soil samples with the closest distance (5m) from the road، that were 38. 86 and 3. 79 mg kg-1، which showed an increase of 3. 68% and 8. 59% compared to those at the distance of 160 meters respectively. The maximum amount of soil total cadmium was 3. 62 mg/ kg-1 observed at a distance of 40 meters. Also the levels of accumulation of lead and cadmium in the shoot were more than those in the root and seed sections. While the roadside soil was contaminated with cadmium، the plants were contaminated with both lead and cadmium. Therefore، livestock feeding from these plants threatens their animals and finally human health. The results of this study may be used in planning land use along the road، transportation management and urban traffic control.
    Keywords: Cadmium, Canola, Lead, Roadside, Vehicle
  • M. Mirzavand, H. Ghasemieh, Sj Sadatinejad, M. Akbari Pages 207-220
    The adjacency of Kashan aquifer to the saltwater front of the Salt Lake has caused a hydraulic gradient، resulting in the advancement of saltwater into the aquifer. Owing to the current situation، qualitative simulation of groundwater of Kashan plain has been implemented with Artificial Neural Network and Multi Variable Regression models in this study. For this purpose، prior to the model implementation، first we attempted to determine the dominant type of water. Results showed that the sodium chloride was the dominant type of water. Therefore، in addition to the water table fluctuations and precipitation amount، the chloride concentration in the previous year was considered as the model''s input، while the output was the chloride concentration in this year. The results indicated that the MLP produced more accurate results than the RBF and MLR models، so that، the corresponding adjusted R2 values for these models were 0. 97، 0. 89 and 0. 34، respectively. The outcomes revealed that the linear hyperbolic tangent activation function and Momentum algorithm produced better results than the other applied algorithms and functions. The resulted outcome of sensitivity analysis showed that concentration of chloride in the previous year and water table fluctuations had the most effect on the chloride concentration simulation.
    Keywords: Artificial neural network, Groundwater quality, Kashan aquifer, Multi variable regression, Sodium, Chloride
  • A. Kolahdouzan, Y. Dinpashoh, D. Abbas Poor, M. Ghorbanian Pages 221-235
    Groundwater qualitative changes trend of Miandoab Plain (in the wet and dry periods) in the period of 1992-2012 was analyzed using the non-parametric modified Mann-Kendall test for lag-1 autocorrelation cofficient. The results showed that among the 25 sampling stations for 14 water qualitative variables، about 58% of the series had significant (P 5%) increasing trend. Also 32% of them showed significant decreasing trends. The remaining 10% of the series exhibited no trend at the 5% significant level. In the case of the wet period 23. 7% of the series exhibited upward significant trend and 6. 3% of the series had significant decreasing trend at the 5% level. About 70% of the series showed no trend (at 10% significant level). In the dry period، 22% of the series had significant increasing trend (at 10% level)، 10% with decreasing trends and 68% of them had no significant trends. The results showed that in the wet period، the steepest increasing trends of groundwater qualitative variables were observed in the west and southern part of the Miandoab Plain. The declination of groundwater level led to increasing trends for water qualitative parameters in the eastern part of the plain. The results of Sen’s slope estimator showed that، the EC and SAR had increasing trends for the both dry and wet periods. For example، the trend line slope of the groundwater EC for the wet period was equal to 20 µS cm-1 year-1.
    Keywords: Autocorrelation, Groundwater, Mann, Kendall test, Qualitative variables, Sen's estimator
  • E. Ghanbari Adivi, M. Fathi Moghadam, M. Sadari Nasab Pages 237-248
    In this study the effect of the shore green belt on reduction of wave height and energy of the attacking waves has been studied. Experiments were conducted for two patterns of rectangular and triangular arrangements with spacings of 5 × 5 and 10 × 10 (cm×cm)، 3 ratios of the diameter to width; 2/10، 2/30 and 2/40، 5 shore slopes of 0، 3، 5، 7 and 10% and 5 ratios of diameter to wave heights 4/3، 2/3، 2/4، 2/6 and 2/8. The dynamic pressure was measured at several points of the shore model by a pressures transducer. The absorbed wave force by the green belt was measured directly by a system of load cell. Results showed a considerable effect of green belt on reduction of the wave height and energy. For all of the shore slopes، the maximum values of momentum absorption and wave height reduction were obtained in the 5×5 (cm×cm) triangular pattern with ratio of the diameter to width equal to 2/40. The force absorptions for the two rectangular and triangular patterns with spacing of 5 × 5 (cm×cm) were more than those for the patterns with spacing of 10 × 10 (cm×cm). The average of the force absorption ratio، between the two spacings of 5 × 5 and 10 × 10 (cm×cm)، at the rectangular pattern was 1/4 and for the triangular pattern was 1/3.
    Keywords: Energy, Force, Green belt, Shore, Wave