فهرست مطالب

پژوهش های علوم دامی - سال بیست و یکم شماره 3 (زمستان 1390)

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و یکم شماره 3 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس عاطفی، جلیل شجاع، سید عباس رافت صفحه 1
    به منظور بررسی خصوصیات رشد و لاشه، بره های آمیخته حاصل از تلاقی 5 نژاد (مغانی، قزل، ماکوئی، بلوچی و آرخارمرینوس) تعداد 268 بره در شرایط مزرعه ای پرورش داده شد. در انتهای دوره بره ها ذبح شده و پس از توزین لاشه، نیم لاشه های چپ بر اساس روش استاندارد ایران قطعه بندی گردید. تاثیرات ترکیب ژنتیکی، تیپ تولد، جنسیت و سال به عنوان اثرات ثابت در نظر گرفته شدند. برای تجزیه آماری صفات از مدلهای خطی عمومی ((GLMاستفاده گردید. هیچ کدام از اثرات متقابل دوگانه بر صفات معنی دار نبودند.اثر ژنوتیپ بر صفات وزن تولد، میانگین افزایش وزن روزانه در بازه های 2، 5، 6 و کل دوره (ADG)، اوزان لاشه سرد وگرم، دنبه و سر دست و بازو معنی دار بود (05/0>. (Pکمترین مقدار وزن دنبه متعلق به آمیخته های حاصل از تلاقی نژاد آرخار مرینوس با نژاد قزل بود.اثر جنسیت تنها بر صفات رشد مطالعه گردید و به جز صفات وزن تولد، میانگین افزایش وزن روزانه در بازه های 5، 6 و کل دوره(ADG) و وزن نهایی دیگر صفات مورد بررسی تحت تاثیر جنسیت قرار نداشتند. کمترین مقدار وزن دنبه متعلق به آمیخته های حاصل از تلاقی نژاد آرخار مرینوس با نژادهای دیگر بود. بنابراین می توان انجام دورگ گیری با نژاد آرخار مرینوس را جهت کاهش اندازه دنبه پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: لاشه، ترکیب ژنتیکی، بره، آمیخته
  • منصوره منصوربهمنی، حسین مروج، مجتبی زاغری، محمود شیوازاد صفحه 9
    این آزمایش به منظور مقایسه میزان بروز آسیت و عملکرد سویه های تجارتی رایج جوجه گوشتی در ایران (راس، آربراکرز، کاب، لوهمن و آرین) و با استفاده از 400 قطعه پرنده شامل پنج سویه مذکور و در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار اجرا شد. جیره ها بر پایه کنجاله سویا و ذرت و نیز مطابق با نیازهای مندرج هر آمیخته در کاتالوگ های مربوطه تهیه و تنظیم گردید. در طی دوره پرورش لاشه پرنده های مرده باز شده و لاشه آنها از نظر اتساع و هیپرتروفی بطن راست قلب و آب آوردگی محوطه شکمی مورد بررسی و کالبد شکافی قرار گرفت تا تلفات ناشی از آسیت مشخص گردد و در پایان دوره پرورش (45 روزگی) همه تکرار ها در کلیه تیمارها بصورت گروهی وزن کشی شدند. در سن 28 و 45 روزگی برخلاف سن 42 روزگی، اختلاف معنی داری از نظر وزن زنده بین آمیخته های مختلف مشاهده نشد. خوراک مصرفی نیز در هیچ یک از دوره های پرورشی هیچ یک از سویه ها، معنی دار نشد. ضریب تبدیل غذایی در بین سویه ها تفاوت معنی دار داشت (05/0P<). بطوریکه کمترین ضریب تبدیل غذایی در کل دوره متعلق به سویه لوهمن بود که اختلاف آن تنها با آمیخته آرین معنی دار بود (05/0P<). تفاوت بین شاخص کارایی تولید در بین آمیخته ها، معنی دار شد(05/0P<). سویه های کاب و لوهمن دارای بهترین شاخص کارایی تولید بودند که بجز سویه راس با دو سویه دیگر اختلاف معنی داری داشتند. تا پایان آزمایش 7 درصد جوجه ها از علائم آسیت تلف شدند. در بین سویه های مورد آزمایش از نظر ابتلاء به آسیت تفاوت معنی داری دیده شد (05/0P<). نتایج نشان داد که بیشترین میزان تلفات آسیت مربوط به سویه های آرین و آربراکرز و کمترین میزان تلفات، مربوط به سویه های لوهمن و راس بود. اما تلفات در اثر عوامل دیگر به غیر از عارضه آسیت بین سویه ها معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: آسیت، عملکرد، شاخص کارایی تولید
  • کاوه خاکپور، کریم مردانی، علی هاشمی صفحه 21
    در این تحقیق برای شناسایی چند شکلی ناحیه اینترون 1 ژن هورمون رشد درجمعیت مرغ بومی مرکز پرورش و اصلاح نژاد استان آذربایجان غربی، از تعداد 98 قطعه طیور خونگیری انجام گرفت. DNA ژنومی از نمونه های خون استخراج گردید و قطعه ای به اندازه 776 جفت باز از ناحیه اینترون 1 ژن هورمون رشد با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر شد. قطعه تکثیر شده بوسیله آنزیم برشی MspI هضم و بر روی ژل آگارز 2 درصد الکتروفورز گردید. نتایج حاکی از وجود سه نوع آلل A1، A2و A3در این جایگاه بود که فراوانی آنها در کل جمعیت به ترتیب 12/31، 86/17 و 02/51 درصد محاسبه شد. از شش ترکیب ژنوتیپی شناسایی شده ترکیبهای A1A3 و A2A2 به ترتیب با فراوانی های 63/31 و 02/1 درصد دارای بیشترین و کمترین فراوانی بودند. شاخص هتروزیگوتی و تعداد آلل موثر برای این جایگاه در کل جمعیت به ترتیب 61/0 و 57/2 به دست آمد. آزمون کای اسکور و جی تست برای تودهء مورد مطالعه، نشان داد که جامعه در حالت تعادل هاردی-واینبرگ قرار دارد. بر اساس نتایج بدست آمده می توان گفت که جایگاه اینترون 1 ژن هورمون رشد در جمعیت مرغ های بومی آذربایجان غربی دارای تنوع ژنتیکی بالایی بوده و می تواند در برنامه های اصلاح نژادی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: چند شکلی، هورمون رشد، مرغ بومی، آذربایجان غربی، PCR، RFLP
  • حسین روشن*، همایون فرهنگ فر، ناصر امام جمعه کاشان، محمدحسن فتحی نسری، روح الله نورمحمدی صفحه 31

    در این تحقیق، به منظور تخمین پارامترها و روند ژنتیکی برای صفات میزان تولید شیر در هنگام اوج شیردهی، زمان رسیدن به اوج تولید شیر و تولید شیر در کل دوره شیردهی از 46420 رکورد روز آزمون متعلق به 5323 راس گاو نژاد هلشتاین شکم اول گاوداری های مشهد که در طی سال های 1373 تا 1386 زایش داشتند، استفاده شد. تعداد کل گله های مورد بررسی در این تحقیق 64 گله و تعداد کل پدر ها و مادرها در فایل شجره به ترتیب 660 و 4685 راس بود. در این تحقیق تابع غیر خطی گمپرتز برای توصیف منحنی شیردهی استفاده شد. مدل مورد استفاده برای برآورد اجزای واریانس – کواریانس ژنتیکی و محیطی یک مدل حیوانی چند متغیره (سه صفته) و در برگیرنده اثر ثابت گروه همزمان گله - سال - فصل زایش - نوع اسپرم و متغیرهای همراه بود. روش آماری مورد استفاده برای برآورد اجزای واریانس – کواریانس، حداکثر درست نمائی محدود شده بود. وراثت پذیری صفات میزان تولید شیر در هنگام اوج شیردهی، زمان رسیدن به اوج تولید شیر و تولید شیر در کل دوره شیردهی به ترتیب برابر با 159/0، 129/0 و 190/0 بود. همبستگی های ژنتیکی افزایشی و محیطی بین صفات تولید در هنگام اوج و زمان رسیدن به اوج به ترتیب 830/0 و 515/0، تولید در هنگام اوج و تولید شیر کل دوره 978/0 و 938/0، و زمان رسیدن به اوج تولید و تولید شیر در کل دوره شیردهی برابر 920/0 و 689/0 بدست آمد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که برای صفات تولید شیر در کل دوره شیردهی، میزان تولید در اوج و زمان رسیدن به اوج تولید شیر روند ژنتیکی مثبت و معنی دار آماری (05/0P<) وجود داشت و مقادیر آنها به ترتیب برابر 664/4 کیلوگرم، 017/0 کیلوگرم و 130/0 روز در سال بود.

    کلیدواژگان: خصوصیات تولید شیر، تابع گمپرتز، روند ژنتیکی، گاو هلشتاین
  • حسن فضائلی، دانیال حاجیلری، احمد رضا یزدانی، سعید زره داران، مختار مهاجر صفحه 43
    علوفه تریتیکاله وهمچنین ذرت علوفه ای در مرحله خمیری شدن دانه برداشت و سیلو شد. پس از گذشت دوماه، از مواد سیلو شده نمونه برداری به عمل آمد و خصوصیات سیلویی، ترکیب شیمیایی و پایداری مواد سیلو شده تعیین گردید. مصرف سیلاژ ذرت و تریتیکاله به نسبت های متفاوت تا حد 30 درصد ماده خشک جیره غذایی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره، هر کدام بر روی 10 راس بره نر، مورد بررسی قرار گرفت که طی آن علاوه بر عملکرد پروار در مدت 12 هفته، قابلیت هضم جیره ها نیز تعیین شد. نتایج نشان داد که از نظر pH، ماده خشک، پروتئین خام، فیبرنامحلول در شوینده خنثی و فیبرنامحلول در شوینده اسیدی بین سیلاژهای تریتیکاله و ذرت تفاوت های معنی داری وجود داشت (05/0P<). پایداری سیلاژها در مقابل هوای آزاد، بر اساس حداکثر دما تفاوتی نداشت اما از نظر زمان رسیدن به حداکثر دما، متفاوت بود (05/0P<). استفاده از سیلاژ تریتیکاله در مقایسه با سیلاژ ذرت اثر معنی داری بر افزایش وزن روزانه بره ها (3/202 تا 208 گرم در روز)، میزان مصرف ماده خشک (1358 تا 1371گرم در روز) و ضریب تبدیل غذایی (62/6 تا 75/6) نداشت. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک (56/75 تا 54/80 درصد)، ماده آلی (83/77 تا 49/82 درصد) و فیبرنامحلول در شوینده اسیدی (86/33 تا 61/38 درصد) در جیره های غذایی تفاوت معنی داری را نشان دادند (05/0P<)، اما از نظر قابلیت هضم پروتئین خام و فیبرنامحلول در شوینده خنثی اختلافی بین جیره ها وجود نداشت. بر اساس عملکرد بره ها، می توان نتیجه گرفت که علوفه تریتیکاله سیلو شده تا 30 درصد جیره غذایی بره های پرواری قابل مصرف می باشد.
    کلیدواژگان: تریتیکاله، ذرت، سیلاژ، گوسفند
  • امید افسریان، محمدحسین شهیر، سید مرتضی موسوی، افشین حیدری نیا صفحه 57
    در این مطالعه بازده پروبیوتیک های چند سویه ای که میکروارگانیسم موثر (EM) نامیده می شود، در قالب طرح کاملا«تصادفی به روش فاکتوریل 3×3 با سه تکرار و 13 پرنده در هر تکرار مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش از EM به صورت خوراک تخمیر شده (EM-بوکاشی) و یا به صورت محلول در آب آشامیدنی، در سه سطح (صفر، متوسط و بالا)، استفاده گردید. دوره آزمایش شامل دو دوره آغازین (7تا21روزگی) و رشد (22تا42روزگی) می شد. میزان افزایش وزن و مصرف خوراک به صورت هفتگی رکورد برداری می شد و تلفات به صورت روزانه ثبت می گردید. در پایان این آزمایش 2 پرنده از هر پن به طور تصادفی انتخاب و نمونه های خون از رگ بال جمع آوری شد و در دمای 20- درجه سانتیگراد برای آنالیز های بعدی جهت تعیین متابولیت های خونی ذخیره گردید. نمونه محتویات روده کور فورا» بعد از کشتار برای آنالیز جمعیت میکروبی برداشته شد. نتایج نشان داد که اثرات اصلی کاربرد EM (هم به صورت خوراکی و هم آشامیدنی)، وزن بدن و خوراک مصرفی را به طور معنی داری (01/0P<) افزایش داد. اثرات متقابل کاربرد EM-بوکاشی و EM محلول در آب بر افزایش وزن و خوراک مصرفی معنی دار بود (01/0P<)، ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر جیره های غذایی حاوی EM قرار نگرفت، ولی اثرات متقابل بین EM- بوکاشی و EM محلول در آب، ضریب تبدیل را بطور معنی داری کاهش داد(01/0>P). متابولیت های سرم مانند تری گلیسرید و کلسترول با کاربرد EM کاهش یافتند (05/0>P). هر دو روش کاربرد EM و همچنین اثرات متقابل بین آنها، پاتوژن ها(کلستریدیوم، E_Coli، سالمونلا و کلی فرم) را در محتویات روده کور کاهش داد (01/0>P). در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که EM دارای اثرات تحریک کنندگی رشد، به واسطه بهبود در مصرف خوراک و یا کاهش پاتوژن های دستگاه گوارش می باشد.
    کلیدواژگان: میکروارگانیسم موثر، جوجه گوشتی، عملکرد، میکروفلور
  • پروانه دیمی غیاث آبادی، صادق علیجانی صفحه 71
    در این تحقیق از رکوردهای مربوط به عملکرد مرغان بومی فارس که توسط مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی این استان و در طی سالهای 1367 تا 1381 ثبت شده بود،استفاده شد. تفرق ژنهای عمده برای چهار صفت دارای اهمیت اقتصادی شامل سن بلوغ جنسی مرغان، وزن تخم مرغ، تعداد تخم مرغ و وزن بدن آزمون شد. برای آزمون تفرق چهار روش مختلف آماری شامل آزمون نرمالیته، آزمون فین، آزمون همگنی واریانس درون خانواده ها (بارتلت و لون) و شاخص ژن عمده، بکار برده شد. در ابتدا برای تخمین پارامترهای ژنتیکی از مدل حیوانی تک متغیره و روش REML استفاده شد. بنابراین وراثت پذیری و ارزش های اصلاحی برای تمام حیوانات محاسبه گردید. در مرحله دوم روش ارزیابی ژنتیکی چند صفتی برای چهار صفت اقتصادی مورد استفاده قرار گرفت و پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی محاسبه شد. برای محاسبه شاخص ژن عمده از برآوردهایBLUP استفاده شد. ابتدا در یک ارزیابی ژنتیکی تک صفتی با روشREML وراثت پذیری صفات محاسبه و سپس با استفاده از ارزش های اصلاحی پیش بینی شده (برای نتاج و والدین) شاخص های ژن عمده برای صفات مختلف محاسبه گردید. نتایج حاصل از روش شاخص ژن عمده نشان داد که هیچ ژن عمده در حال تفرق برای صفات مورد نظر در این جمعیت وجود ندارد. میزان وراثت پذیری سن بلوغ جنسی، وزن تخم مرغ، تعداد تخم مرغ و وزن بدن در مدل تک متغیره به ترتیب014/0±53/0، 014/0± 63/0، 014/0±33/0 و 016/0±53/0 بود. میزان وراثت پذیری سن بلوغ جنسی، وزن تخم مرغ، تعداد تخم مرغ و وزن بدن در مدل چند متغیره به ترتیب014/.±51/0، 013/0± 64/0، 014/0±33/0 و 014/0±54/0 بود.نتیجه گیری می شود اگرچه روش های آماری مختلف از روش های اولیه شناخت ژنهای عمده می باشد، لیکن این روش ها دقت لازم را نداشته و بهتر است از روش های دقیق تر استفاده شود.
    کلیدواژگان: بهترین پیش بینی نااریب خطی، روش های مختلف آماری، ژن عمده، مرغان بومی فارس
  • قادر دشتی، سمیه یاوری، اسماعیل پیش بهار، باب الله حیاتی صفحه 83
    نظر به اهمیت تولید گوشت مرغ به عنوان یک محصول پروتئینی استراتژیک نمی توان اهمیت استفاده از سرمایه گذاری های انجام شده در زمینه تقویت صنعت طیور کشور ایران را نادیده گرفت. مطابق آمار از حدود 17 هزار واحد مرغداری گوشتی کشور، 800 واحد در استان کرمانشاه فعالیت می کنند و از این میان حدود 17 درصد از مرغداری های استان در شهرستان سنقر و کلیایی قرار دارند. ارتقائ کارایی تکنیکی به عنوان یکی از راهکارهای بهره گیری مطلوب و اقتصادی از منابع موجود و بهبود وضعیت تولید مطرح است. در این پژوهش کارایی تکنیکی واحدهای مرغداری گوشتی و عوامل موثر بر آن با استفاده از رهیافت تابع تولید مرزی تصادفی و تخمین همزمان مدل ناکارایی تکنیکی انجام گرفت. داده های مورد نیاز از 100 واحد مرغداری گوشتی شهرستان سنقر و کلیایی از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. میانگین کارایی تکنیکی 17/82 درصد محاسبه گردید. همچنین نتایج نشان داد که عواملی مانند تعداد جوجه یکروزه، سطح تجهیزات و تعداد دوره های تولید در سال دارای اثر مثبت و معنی داری برکارایی تکنیکی می باشند.
    کلیدواژگان: تابع تولید مرزی تصادفی، سنقر و کلیایی، کارایی تکنیکی، مرغداری گوشتی
  • پیروز شاکری، احمد ریاسی، مسعود علیخانی، غلامرضا قربانی، حسن فضایلی صفحه 97
    به منظور بررسی تاثیر ترکیبات موجود در محصول فرعی پسته بر سنتز پروتئین میکروبی و عملکردکلیه ها، نسبت های 0، 6، 12 و 18 درصد سیلاژ محصول فرعی پسته بر حسب ماده خشک جایگزین سیلاژ ذرت در جیره گوساله های نر نژاد هلشتاین (با میانگین وزن 5/13±1/155 کیلوگرم) گردید. در یک طرح کاملا تصادفی 4 جیره آزمایشی به مدت 6 ماه به صورت کاملا مخلوط شده در اختیار 24 راس گوساله که در جایگاه های انفرادی بودند قرار گرفت. به منظور تخمین سنتز پروتئین میکروبی از طریق جدا سازی مشتقات پورینی و اندازه گیری با دستگاه اسپکتوفتومتر، ادرار گوساله ها در دو روز پایانی از ماه های چهارم و ششم دوره پروار به روش نمونه برداری نقطه ای، جمع آوری شد. همچنین جهت تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ادرار، پس از دوره عادت پذیری و هر 45 روز یک بار جمعا طی 5 مرحله نمونه برداری ادرار گوساله ها انجام شد. نتایج آزمایش در مورد تخمین سنتز پروتئین میکروبی نشان داد که در هر دو مرحله نمونه برداری، با افزایش سطح سیلاژ محصول فرعی پسته به 12 و 18 درصد در جیره ها میزان سنتز پروتئین میکروبی به شدت کاهش یافت و اختلاف آن با جیره کنترل و جیره حاوی 6 درصد سیلاژ محصول فرعی پسته معنی دار (01/0P<) بود. همچنین مقادیر pH، وزن مخصوص، تعداد گلبول های سفید و قرمز و سلول های پوششی موجود در ادرار گوساله ها در گروه های مختلف تفاوت معنی داری نداشتند و علیرغم تیره شدن رنگ ادرار با مصرف جیره های حاوی سیلاژ محصول فرعی پسته، گوساله ها دچار هموگلوبینوری و هماتوری نبودند. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبات فنلی سیلاژ محصول فرعی پسته سنتز پروتئین میکروبی را در گوساله های پرواری کاهش می دهد اما تاثیر نامطلوبی بر عملکرد کلیه های آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: محصول فرعی پسته، گوساله پرواری، پروتئین میکروبی، ادرار
  • حسن علی عربی، محمد مهدی طباطبایی، امیر فدایی فر، سلیمه ترکاشون، علی اصغر بهاری، پویا زمانی، داریوش علیپور، امیر حسین دزفولیان صفحه 111
    به منظور بررسی اثر مکمل آلی روی با و یا بدون مس بر عملکرد و فراسنجه های خونی در بره های نر مهربان، آزمایشی با 25 راس بره در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار به مدت 70 روز اجرا شد. تیمارها شامل: 1- جیره پایه بدون مکمل روی و مس؛ 2- جیره پایه + 20 پی پی ام روی به صورت روی پروتئینات؛ 3- جیره پایه + 40 پی پی ام روی بصورت روی پروتئینات؛ 4- جیره پایه + 20 پی پی ام روی بصورت روی پروتئینات + 10 پی پی ام مس بصورت مس پروتئینات؛ 5- جیره پایه + 40 پی پی ام روی به صورت روی پروتئینات + 10 پی پی ام مس بصورت مس پروتئینات بودند. غلظت روی، مس، آهن، کلسیم و فسفر پلاسما و همچنین فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز (ALP) سرم در روزهای 28 و 65 و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم (TAC) و فعالیت آنزیم SOD در روز 28 آزمایش تعیین شد. افزودن مکمل روی و مس غلظت کلسیم و فسفر پلاسما را تحت تاثیر قرار نداد اما غلظت روی پلاسما در گروه های دریافت کننده روی به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0P <). افزودن مکمل مس بطور معنی داری غلظت مس پلاسما را تحت تاثیر قرار داد (05/0P<). غلظت آهن پلاسما به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفت (05/ 0P <). فعالیت ALP بطور معنی داری در گروهای دریافت کننده روی و مس نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (05/0P <). فعالیت SOD با افزودن مکمل روی و مس افزایش یافت (05/0P <) اما TAC تحت تاثیر افزودن روی قرار نگرفت. وزن نهایی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای دریافت کننده مکمل روی بدون مس نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود (05/0 < P). بنابراین جیره پایه از لحاظ روی کمبود داشته اما از لحاظ مس در حد بهینه ای بوده و استفاده از مکمل مس سبب افزایش شدید غلظت مس پلاسما گردید، که ممکن است سبب اختلال در وظایف روی شده باشد. نتایج نشان داد که افزودن 20 میلی گرم روی در کیلوگرم ماده خشک خوراک به جیره پایه حاوی 47/22 میلی گرم روی و 6/8 میلی گرم مس در کیلوگرم ماده خشک خوراک سبب بهبود عملکرد بره های نر مهربان می شود.
    کلیدواژگان: روی، مس، عملکرد، آلکالین فسفاتاز، سوپراکسیددیسموتاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم
|
  • A. Atefi_J. Shoja_S. A Rafat Page 1
    In order to investigation of growth performance and carcass characteristics of lambs of 5 breeds(Moghani, Ghezel, Makuii, Baluchi and ArkharMerinos), 268 crossbred lambs were reared under field condition. Left side carcass was dissected and analysed based on Standard of Iran. The effect of genotype, birth type, sex and birth year were supposed as fixed effect. Statistical analysis was made by GLM procedure. Results showed any interations between effects. The lambs of 11 and 1 genetic groups were investigated for growth and carcass traits. The effect of genotype on birth weight, average daily gain during 2th, 5th, and 6th period, average daily gain, cold and hot carcass weight, fat-tail weight and shoulder weight was significant (P<0.05). The lowest weight of fat-tail belonged to crossbreed lambs of Arkhar Merino and Ghezel breeds. The effect of birth type was significant on average daily gain during 1th period, cold and hot carcass weight and flank weight (p>0.05) and as expected, the higher amounts of these traits were found in single lambs. The effect of sex only were studied in growth performance and had significant effect on average daily gain during 5th, 6th period, average daily gain and final weight (p>0.05). As result, crossbreeding with Arkharmerinos breed can be proposed.
  • M. Mansourbahmany, H. Moravej, M. Zaghary, M. Shivazad Page 9
    This study was carried out to test Ascite and performance in different commercial broilers strains of male and female broilers. In this trial was used 400 chickens from five strains that were allotted in randomized completely design with five treatments included Arbor Acrse, Arin, Lohman, Cobb500 and Ross308 and four replicates. Diets were based on corn and soy been meal and similar to their catalogs. In during of period dead chickens carcass Studied related on hypertrophy right ventricle of heart for recognizing Ascite. When the birds reached 45 days of age, were recorded. No significant differences were observed in the live weight and feed intake in 28 and 45 days. The feed convertion was significant. The best feed convertion belong to Lohman. production efficiency index was significant. The best production efficiency index belong to Cobb and Lohman. By end of period 7 percent of chicken died due to Ascite. Outbreak Ascite was significant different among five strains (P<0.05). The most dead chicken belong to respectively Arin and Arbor Acrse and the less belong to Ross and Lohman. Natural mortality was not seen among Strain.
  • K. Khakpour, K. Mardani, A. Hashemi Page 21
    In order to study of the polymorphism of Interon 1 of chicken growth hormone gene (cGH) in West Azerbaijan native chicken, blood samples were collected from 98 birds. Genomic DNA was extracted and a fragment of 776 bp in size was amplified using polymerase chain reaction. The amplified fragments were subjected to restriction digestion with MspI endonuclease and the resultant digested products were run on 2% agarose gel. The results revealed the existence of three alleles A1, A2 and A3 for the examined locus with frequencies of 31.12, 17.86 and 51.02 percent, respectively. From six different genotypic variants, the genotypes of A1A3 (31.63%) and A2A2 (1.02%) had the highest and lowest frequencies, respectively. The expected heterozygosity and effective number of alleles were 0.61 and 2.57, respectively. Chi- square and G- tests showed that this population is in Hardy-Weinberg equilibrium. It can be concluded that Interon 1 of the cGH gene of west Azerbaijan native chicken has high genetic variation which can be considered for future breeding programs.
  • H. Roshan, H. Farhangfar, N. Emam Jomeh Kashhan, M. H Fathi Nasri, R. Nourmohammadi Page 31

    In this study, genetic parameters and trends were estimated for milk yield at peak time (YM), peak time (TM) and total lactation milk yield (YL) using 46,420 monthly test day records belonging to 5,323 first lactation Holstein cow in Mashhad’s dairy farms. The number of herds was 64 and cows calved during 1994-2007. Total number of sires and dams were 660 and 4,685, respectively. Gompertz non-linear function was utilized to describe the shape of the lactation curve. In order to genetic analysis of the traits, a multivariate animal model was used in which fixed effect of contemporary group of herd- year – calving season – sperm type, some covariables, as well as random additive genetic effect were included. Restricted maximum likelihood statistical method was used to estimate variance and covariance components. Heritability of milk yield at peak time, peak time and total lactation milk yield were found to be 0.159, 0.129 and 0.190, respectively. Genetic and environmental correlations between YM and TM were 0.830 and 0.515, between YM and LY were 0.978 and 0.938, and between TM and YL were 0.920 and 0.689, respectively. The results indicated that there were positive and significant (P<0.05) genetic trends for YL 4.664 kgy- 1), YM (0.017 kgy-1) and TM (0.130 dy-1).

  • H. Fazaeli, D. Hajilari, A. Yazdani, S. Zeareahdaran, M. Mohajer Page 43
    Triticale and corn forages were harvested and ensiled at dough stage. The silage characteristics, chemical composition and aerobic stability were measured after two months of ensiling. In a completely randomized design, with 4 treatments and 10 replicates, 4 rations contained different levels of silages (up to 30%), were tested in 40 growing Zel male lambs during 12 weeks experiment, where the performance of animals and in vivo digestibility of rations determined. The results showed that pH, dry matter, crude protein, neutral and acid detergent fibers of silages differed significantly (P<0.05). Aerobic stability, based on the peak temperature was not different but the time to rich peak temperature was significantly (P<0.05) different between triticale and corn silages. The body weight gain (202.3 to 208g-1 d-), dry matter intake (1358 to 1371g-1 d-) and feed conversion ratio (6.62 to 6.75) were not statistically affected by the diets. Apparent digestibility of dry matter (75.56 to 80.54%), organic matter (77.83 to 82.49%) and acid detergent fiber (33.86 to 38.61%) were significantly (P<0.05) affected by the silage inclusions, but no differences were found in crude protein and neutral detergent fiber digestibility. Based on the lambs performance may be concluded that triticale silage can be used up to 30 percent of the diet for fattening lambs.
  • O. Afsarian_M. H Shahir_S. M Mosavi_A. Heidari_Nia Page 57
    In this study, the efficacy of multi strain probiotic known as effective microorganism(EM), in a 3×3 factorial procedure in a completely randomized design with 3 replicate (pen) and 13 birds per each pen was studied. In our experiment, EM was used as fermented feed (EM-Bokashi) or in water solution in three different concentrations (0, Medium and High). The experimental periods were included starter period (7 to 21d) and grower period (22 to 42d). Growth rate and feed intake were recorded weekly and mortality was recorded daily. At the end of experiment 2 birds from each pens were randomly selected and blood samples were collected by wing vein and stored in -20 0C for later analysis for blood metabolites. Sample of cecal content was rapidly taken for analysis of microbial population. The results showed that the main effects of application of EM (either fermented or in solution) were significantly increased (P<0.01) body weight and Feed intake. The interaction effects of applications EM-Bokashi and EM in water solution has significantly (P 0.01) effects on body weight and feed intake. Feed conversion ratio was not significantly affected by EM. However, the interaction effects between EM-Bokashi and EM in water solution were significantly reduced FCR. Serum metabolite such as triglycerides and cholesterol reduced significantly (P<0.05) using of EM. The main effects of application and interaction effects, EM caused significant reduction (P<0.05) of entro pathogenic bacteria (Clostridia, E. coli, Total bacteria and Salmonella). It was concluded that EM had a growth promoting effect through improvement of feed intake and/or reduced pathogenic bacteria on cecum.
  • P. Deimi, S. Alijani Page 71
    In this research performance records of the Fars province native chickens that were recorded in breeding station during 1988 to 2002 were used. Segregation of major genes for four economically important traits including sexual maturity, egg weight, egg number and body weight were tested. For segregation testing different statistical methods including normality test, Fain test, variance homogeneity test within families (Bartlett and Leven test) and major gene index test were applied. In first step for estimation of genetic parameters a single trait animal model genetic evaluation using REML method was used. Therefore, heritabilitis of traits and breeding values of all animal's were calculated. In the second step a multiple trait genetic evaluation method for four studied traits were used and multiple traits genetic and phenotype parameters were estimated. Then by predicted BLUP breeding values of all animals (offspring and parents), major gene indices for all of traits were calculated. In conclusion, based on appropriate criteria, segregation of major genes for above mentioned traits in this population were not verified. Heritability values that were calculated with univariate model for sexual maturity, egg weight, egg number and body weight traits were 0.53±0.014, 0.63±0.014, 0.33±0.014 and 0.53±0.016, respectively. Their multiple traits estimations were 0.51±0.014, 0.64±0.013, 0.33±0.014 and 0.54±0.014, respectively. It was concluded although different statistical methods are initial recognition methods of major genes, but these methods did not show high precise and it is better to use another precise methods.
  • Gh Dashti, S. Yavari, E. Pishbahar, B. Hayati Page 83
    Due to importance of the chicken as a strategic protein product, it is impossible to reject the importance of accomplished investments in the field of improving poultry industry in Iran. According to statistic, from about 17000 broiler firms of country, 800 units actives in Kermanshah province, and among these units about 17 percent of broiler firms are in Sonqor-Kolyaee county. Improvement of technical efficiency is one way of desirable and economic utilization from available resources and improving product conditions. In this study, technical efficiency of broiler and effective factors on production surveyed with stochastic frontier production function and estimation of technical inefficiency model. The required data were collected from 100 poultry firms of Sonqor-Kolyaee county in 2009. Mean of technical efficiency calculated 82 percent. In addition, the results shows that the some factors such as "number of hatching", "the level of unit’s equipment" and "the number of period products in the year" have a significant positive effects on technical efficiency.
  • P. Shakeri, A. Riasi, M. Alikhani, Gr Ghorbani, H. Fazaeli Page 97
    The study was conducted to examine the effects of compounds of pistachio by-product silage on the kidneys function and microbial protein synthesis in Holstein fattening male calves. For this purpose, levels of 0, 6, 12 and 18% of pistachio by-product silage (PBPS) were substituted with corn silage in twenty four Holstein male calves (155.1± 13.5kg). The calves were hosed in individual pens and 4 total mixed rations were feeding in a completely randomized design. The rations were fed adlibitum to the calves in a 6 month period. Microbial protein synthesis were predicted via spot sampling of urine for purine derivatives which measured by spectrophotometer for two consecutive days at 120 and at 180 days of experiment. Physical and chemical properties of urine were measured after the adaptation period to the rations and then every 45 day throughout the experiment. The results showed that increasing the levels of PBPS to 12 and 18%, microbial protein synthesis significantly (P<0.01) decreased in compared with control and 6% (PBPS) groups. No significant differences were observed between treatments for pH, specific gravity, white and red blood cells number and epithelial cells of urine. In spite of the urine dark color with increasing levels of PBPS, the calves were not affected by hemoglobinuria and hematory. As a whole, the results showed that phenolic compound of PBPS decreased microbial protein synthesis without detrimental effects on kidneys function in fattening male calves.
  • H. Aliarabi_M. Mtabatabaei_A. Fadayifar_Storkashvan_Aabahari_Pzamani_D. Alipou_A. H Dezfoulian Page 111
    Twenty five lambs were used in a completely randomized design with 5 treatments to evaluate of the effects of supplementing organic zinc, with or without copper, on performance and blood parameters. The treatments consisted of: 1) basal diet without supplemental Zn and Cu; 2) basal diet + 20 ppm Zn as Zn-proteinate; 3) basal diet + 40 ppm Zn as Zn-proteinate; 4) basal diet + 20 ppm Zn as Zn-proteinate + 10 ppm Cu as Cu-proteinate; and 5) basal diet + 40 ppm Zn as Zn proteinate + 10 ppm Cu as Cu-proteinate. Plasma Zn, Cu, Fe, Ca and P and serum total alkaline phosphatase (ALP) activity was determined on days 28 and 65. Serum total antioxidant capacity (TAC) and Cu- Zn superoxide dismutase (SOD) activity were determined on day 28. Supplementation with Cu and Zn did not alter plasma Ca and P but plasma Zn in groups supplemented with Zn treatments was increased compared to control (P < 0.05). Copper supplementation significantly affected plasma Cu levels (P<0.05). There was a significant difference between treatments for plasma Fe (P 0.05). Alkaline phosphatase activity was higher in supplemented groups with Cu and Zn compared to control (P<0.05). The SOD activity increased with supplementation of Cu and Zn (P 0.05), but TAC did not differ between treatments. Average final BW, average daily gain and feed conversion ratio were greater in Zn supplemented treatments without Cu compared to other treatments (P<0.05). The results showed that adding of 20 ppm Zn to the basal diet containing 22.47 ppm Zn and 8.6 ppm Cu increased performance of Mehraban male lambs.