فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیده زینب رسولی *، سعید زره داران، مجتبی آهنی آذری، بهاره شعبان پور، محمود شمس شرق صفحات 1-13
    هدف تحقیق حاضر برآورد توارث پذیری و همبستگی های ژنتیکی وفنوتیپی صفات کیفیت گوشت در بلدرچین ژاپنی بود. پارامتر های ژنتیکی صفات کیفیت گوشت با استفاده از 1010 قطعه بلدرچین ژاپنی با استفاده از نرم افزار ASREML تخمین زده شد.
    توارث پذیری صفات با استفاده از مدل حیوانی تک صفتی و همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات با استفاده از مدل حیوانی دو صفتی برآورد گردید. توارث پذیری کیفیت گوشت ماهیچه سینه بلدرچین شامل pH، رنگ (قرمزی، زردی و روشنی)، ظرفیت نگهداری آب، کاهش اندازه در اثر تبخیر، چربی داخل ماهیچه، کاهش اندازه در اثر پختن و نیروی برش گوشت بین 2/ 0 (چربی داخل ماهیچه) تا 58/ 0 (زردی گوشت) و در ماهیچه ران شامل pH، رنگ (قرمزی، زردی، روشنی) و کاهش اندازه در اثر تبخیر از 22/ 0 (قرمزی رنگ گوشت) تا 56/ 0 (کاهش اندازه در اثر تبخیر) تخمین زده شد. همبستگی ژنتیکی بین دو صفت روشنی و قرمزی گوشت 74/ 0- (در ماهیچه سینه) و 73/ 0- (در ماهیچه ران) برآورد شد. همبستگی ژنتیکی بینpHبا قرمزی در ماهیچه سینه 26/ 0 و در ماهیچه ران 41/ 0 وهمبستگی ژنتیکی بینpHو روشنی 37/ 0- (در ماهیچه سینه) و 74/ 0- (در ماهیچه ران) تخمین زده شد. بر اساس نتایج این تحقیق، با توجه به بالا بودن توارث پذیری اکثر صفات مربوط به کیفیت گوشت در بلدرچین ژاپنی، بهبود کیفیت گوشت از طریق انتخاب ژنتیکی امکان پذیر خواهد بود و با انتخاب بلدرچین ها برای گوشت با pHیا قرمزی کمتر تولید مناسب تری را در این پرنده می توان انتظار داشت.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، توارث پذیری، همبستگی ژنتیکی، ماهیچه سینه، ماهیچه ران
  • علی نوبخت* صفحات 15-26
    در این تحقیق اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله لیمو با جیره های بر پایه گندم بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و فراسنجه های بیوشیمیایی و سطوح سلول های ایمنی خون مرغ های تخم گذار مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش با تعداد 144 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین (W36) از سن 65 تا 77 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) اجراء گردید. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد (بدون استفاده از تفاله لیمو)، 2) جیره حاوی 2% تفاله لیمو، 3) جیره حاوی 4% تفاله لیمو، و 4) جیره حاوی 6% تفاله لیمو. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که استفاده از تفاله لیمو در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار دارای اثرات معنی دار بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ می باشد (05/ 0>P). بالاترین درصد تولید تخم مرغ، بیشترین مقدار وزن و گرم تخم مرغ تولیدی و بهترین ضریب تبدیل غذایی با استفاده از 6 درصد تفاله لیمو و حداقل هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی با استفاده از 4 درصد تفاله لیمو بدست آمد. بیشترین وزن مخصوص تخم مرغ، بالاترین رنگ زرده و بیشترین درصد سفیده نیز با استفاده از 6 درصد تفاله لیمو مشاهده شد. استفاده از تفاله لیمو باعث کاهش درصد زرده شد که کمترین درصد زرده با استفاده از 6 درصد تفاله لیمو بدست آمد. استفاده از سطوح مختلف تفاله لیمو اثرات معنی داری بر فراسنجه های بیوشیمیایی و سلول های ایمنی خون مرغ ها نداشت (05/ 0>P). چنین نتیجه گیری می شود که در مرغ های تخم گذار، استفاده از تفاله لیمو تا 6 درصد جیره در مقایسه با جیره شاهد، بدون داشتن اثرات سوء بر فراسنجه های بیوشیمیایی و سلول های ایمنی خون، موجب بهبود عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی می گردد.
    کلیدواژگان: صفات تخم مرغ، تفاله لیمو، عملکرد، مرغ تخم گذار، متابولیت های خون
  • علی حسن پور *، غلامعلی مقدم، علیرضا منادی صفحات 27-36
    این مطالعه به منظور بررسی مقایسه ای میزان جذب سولفات روی و اکسید روی و تاثیر آنها بر مقدار روی سرم خون ودر بافت سم اسب های عرب انجام گرفت. 18 راس اسب عرب نر 6-3 ساله با شرایط مدیریتی و تغذیه ای یکسان انتخاب شدند. اسب ها در سه گروه شش راسی تقسیم شدند. گروه اول (شاهد) فقط جیره معمول را دریافت نمودند ولی در گروه دوم (گروه اکسید روی) علاوه بر جیره معمول روزانه مکمل اکسید روی و در گروه سوم (گروه سولفات روی) ترکیب سولفات روی به مدت 2 ماه در جیره اضافه گردید. در روز صفر (قبل از شروع اضافه نمودن مکمل) و روزهای 30 و 60 از تمامی اسب ها از طریق ورید وداج 10 میلی لیتر نمونه خون اخذ شده و سرم جداسازی شد و مقداری از بافت سم نمونه گیری شد. مقادیر روی در نمونه ها با روش جذب اتمی اندازه گیری گردید. تغییرات میانگین غلظت روی در سرم و سم در گروه شاهد از روز صفر تا 60 معنی دار نبود ولی در گروه اکسید روی در سرم معنی دار (026/ 0 =P) و در سم غیر معنی دار بود در حالی که در گروه سولفات روی در هر دو مورد افزایش معنی داری داشت (به ترتیب 001/ 0= P و 011/ 0= P). در روز 30 افزایش میزان این عنصر در سرم و سم در هر دو گروه تیمار قابل توجه نبود. در روز 60 هر دو ترکیب باعث افزایش معنی دار سطح سرمی شده بودند (002/ 0= P) ولی تغییرات مقدار روی در سم فقط در گروه سولفات روی قابل توجه بود (026/ 0 =P). در گروه های تیمار با افزایش روی در سرم مقدار آن در بافت سم نیز افزایش نشان داد که ارتباط بین آنها در هر دو گروه معنی دار بود (به ترتیب p=0.001، r=0.980 و p=0.006، r=0.908). نتیجه نهایی اینکه افزودن اکسید روی و سولفات روی در جیره غذایی اسب به مدت بیشتر از یک ماه باعث افزایش غلظت سرمی روی می شود و فقط ترکیب سولفات روی در این مدت مقدار روی بافت سم را افزایش می دهد. لذا با توجه به نقش عنصر روی در سیستم ایمنی، فعالیت بسیاری از آنزیم ها، استحکام سم، افزایش شفافیت و جلای پوست و بسیاری از نقش های حیاتی دیگر، مکمل های حاوی روی و بخصوص سولفات روی در جیره غذایی اسب برای مدت بیشتر از یک ماه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اکسید روی، سولفات روی، جیره غذایی، اسب عرب
  • محمد درستکار، جلیل شجاع، سید عباس رافت*، هادی اسفندیاری صفحات 37-45
    در این تحقیق از تعداد 103 راس میش متعلق به ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند مغانی جعفرآباد واقع در استان اردبیل نمونه گیری بعمل آمد. به منظور اندازه گیری قطر الیاف، ضریب تغییرات قطر، درصد تارهای مدولایی و کمپ از روش آنالیز تصویر استفاده شد. در تجزیه و تحلیل آماری با رویه GLM نرم افزار SAS عوامل محیطی شامل سال تولد، نوع تولد و سن میش بعنوان اثرات ثابت در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر سال تولد تاثیر معنی داری بر روی صفت قطر الیاف داشت (05/ 0>P). میانگین صفات قطر الیاف (میکرون)، ضریب تغییرات قطر (درصد) و درصد تارهای مدولایی و کمپ به ترتیب برابر با 11/ 3 ± 9/ 30، 81/ 5 ± 14/ 36، 66/ 2 ± 6/ 11 و 16/ 2 ± 28/ 5 بودند. ضریب تغییرات و درصد الیاف کمپ نمونه های مورد بررسی زیاد بوده و لزوم برنامه ریزی جهت اصلاح نزاد گوسفند مغانی در جهت بهبود این صفات را آشکار می سازد. تکنیک آنالیز تصویر به آسانی می تواند صفات مهم مورد توجه در اصلاح نژاد الیاف را مورد اندازه گیری قرار دهد.
    کلیدواژگان: گوسفند مغانی، قطر الیاف، آنالیز تصویر، پشم، الیاف دامی
  • صادق تجویدی عصر، حمید کهرام *، رحیم بهشتی، ایرج اشرفی صفحات 47-55
    این تحقیق با هدف بررسی اثر آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف ملاتونین بر فراسنجه های اسپرم گاومیش پس از فرآیند انجماد- یخ گشایی انجام شد. نمونه های منی گاومیش پس از جمع آوری، با دو نوع رقیق کننده تریس- سیترات– زرده تخم مرغ و بایوکسل به همراه غلظت های مختلف ملاتونین (0، 1، 50 و 100میکرو مول) رقیق و تا C° 5 سرد و سپس در معرض بخار ازت منجمد قرار گرفته و در نهایت در تانک ازت مایع ذخیره شدند. یخ گشایی با استفاده از حمام آب گرم C°37 و در طی 45 ثانیه انجام گرفت. فراسنجه های تحرک اسپرم، قابلیت زنده مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و آکروزم به ترتیب توسط میکروسکوپ فاز مقایسه ای، رنگ آمیزی سوپراویتال، تست التهابی هیپواسموتیک و واکنش آکروزمی پلاسما در زمان های صفر و 6 ساعت پس از یخ گشایی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده هر دو نوع رقیق کننده حاوی سطوح مختلف ملاتونین نسبت به گروه شاهد به طورمعنی-داری (05/ 0>P) باعث بهبود توانایی انجماد اسپرم شدند. غلظت 100 میکرومول در زمان صفر بعد از یخ گشایی و 6 ساعت پس از یخ گشایی در هر دو نوع رقیق کننده بیشترین بهبود (05/ 0>P) را در ویژگی های ارزیابی شده داشت. نتیجه گیری در یک سطر آورده شود و در چکیده انگلیسی هم لحاظ شود
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، منی گاومیش، محافظت از انجماد، ملاتونین
  • مریم غلامحسینی زهرایی، میرداریوش شکوری*، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق، فرهاد دستمالچی صفحات 57-69
    هدف از انجام این آزمایش مطالعه ی تاثیر نانوزئولیت نقره، زئولیت و آنتی بیوتیک محرک رشد فلاوومایسین بر عملکرد، قابلیت هضم ایلئومی و وزن نسبی برخی از اندام های داخلی در جوجه های گوشتی بود. برای این منظور، تعداد 288 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (سویه ی راس- 308) در قالب یک طرح کاملا تصادفی به چهار تیمار با چهار تکرار و تعداد هجده قطعه پرنده به صورت مخلوط دو جنس در هر تکرار اختصاص یافتند. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: جیره ی شاهد (بدون افزودنی)، جیره ی شاهده به علاوه نانوزئولیت نقره (5/ 0 درصد جیره)، جیره ی شاهد به علاوه زئولیت (5/ 0 درصد جیره) و جیره ی شاهد به علاوه آنتی بیوتیک محرک رشد فلاوومایسین (1/ 0 درصد جیره). جمع آوری نمونه های گوارشی و اندام های داخلی به دنبال کشتار در روز 21ام آزمایش صورت گرفت. مطابق نتایج، درطول دوره ی آزمایشی (21-1 روزگی) جیره های آزمایشی تاثیر معنی داری بر افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک جوجه ها نشان ندادند (P>0.05). نانوزئولیت نقره موجب بهبود قابلیت هضم ایلئومی ماده ی خشک، ماده ی آلی و انرژی شد (P<0.05). استفاده از زئولیت نیز قابلیت هضم ایلئومی ماده ی خشک و چربی خام را افزایش داد (P<0.05). همه ی افزودنی ها به کاهش معنی دارpH محتویات سنگدان انجامیدند که بیشترین کاهش در اثر زئولیت مشاهده شد (P<0.001). فلاوومایسین جیره به کاهش معنی دارpH محتویات روده های کور منجر شد (P<0.01). اوزان نسبی اندام های داخلی جوجه ها تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. براساس این نتایج، علیرغم کاهش pH محتویات گوارشی در اثر تیمارهای آزمایشی و بهبود قابلیت هضم مواد مغذی در اثر نانوزئولیت نقره و زئولیت، هیچ کدام از مواد افزودنی نتوانستند اثر معنی داری بر عملکرد رشد جوجه های گوشتی نشان دهند.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، زئولیت، عملکرد رشد، فلاوومایسین، قابلیت هضم ایلئومی، نانوزئولیت نقره
  • امین هژبری، مهدی گنج خانلو *، ابوالفضل زالی، علی امامی، امیر اکبری افجانی صفحات 71-81
    در این مطالعه اثر روغن ماهی و اسانس آویشن بر کیفیت گوشت و میزان اکسیداسیون چربی عضله راسته بزغاله های نر مهابادی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 28 راس بزغاله نژاد مهابادی 4 تا 5 ماهه با میانگین وزن اولیه 8/ 2±8/ 17 کیلوگرم به طور تصادفی با یکی از 4 جیره، 1) شاهد، 2) 2 /0 درصد اسانس آویشن، 3) 2درصد روغن ماهی و 4) 2 درصد روغن ماهی+2 /0درصد اسانس آویشن به صورت انفرادی و به مدت 94روز تغذیه شدند. بزغاله ها هر 21 روز وزن کشی شده و در انتهای آزمایش کشتار شدند. محتوی خاکستر، رطوبت، چربی، پروتئین، افت حاصل از پخت، تولید شیرابه، میزان نیروی برش، شاخص های رنگ و همچنین pHعضله راسته تحت تاثیر روغن ماهی و اسانس آویشن قرار نگرفت (05/ 0P). میزان اکسیداسیون چربی عضله راسته در طی مدت زمان نگه داری در سردخانه، به طور معنی داری تحت اثر تیمار 2 و 4 کاهش، و توسط تیمار 3 افزایش معنی داری نسبت به تیمار 1 (شاهد) پیدا کرد (05/ 0>P). نتایج این آزمایش نشان می دهد که مکمل کردن جیره بزغاله مهابادی با اسانس آویشن می تواند باعث کاهش میزان اکسیداسیون و بهبود کیفیت گوشت در مدت زمان نگه داری در سردخانه شود.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن، بزغاله مهابادی، روغن ماهی، کیفیت گوشت
  • بهزاد علیپور، جمال فیاضی *، محمد تقی بیگی نصیری، صادق اسدالهی صفحات 83-99
    این تحقیق با هدف برآورد ضرایب اقتصادی صفات مهم تولیدی بز لری استان لرستان و در نهایت تعیین اهداف اصلاح نژادی دام مذکور انجام گرفت. پارامترهای فنوتیپی و اطلاعات تولیدی از رکوردهای 6 گله با ظرفیت 700 راس بز مولد تحت پوشش طرح اصلاح نژاد بز لری، موجود در معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان استخراج گردید. همچنین پرسش نامه هایی تهیه و طراحی و با دامداران پرورش دهنده این دام در نقاط مختلف استان لرستان مصاحبه حضوری انجام گرفت. درآمدها و هزینه ها بر مبنای قیمت های سال 91-90 از این پرسش نامه ها استخراج گردید. چهار صفت تعداد بزغاله در هر زایش، نرخ زنده مانی بزغاله ها، نرخ جایگزینی و مقدار شیر تولیدی در یک دوره شیردهی برای بزها صفاتی بودند که مورد مطالعه قرار گرفتند. همچنین چهار صفت میانگین وزن تولد، وزن شیرگیری، رشد روزانه از شیرگیری تا 6 ماهگی و وزن 6 ماهگی برای بزغاله ها در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا یک مدل زیستی- اقتصادی به عنوان مدل کلی و زیر مدل هایی برای هر کدام از صفات فوق طراحی و ضرایب صفات مذکور برآورد گردید. در نهایت سامانه تولیدی نیز تحلیل شد. ضرایب اقتصادی نسبی برای صفات تعداد بزغاله در هر زایش، نرخ زنده مانی بزغاله ها، نرخ جایگزینی و مقدار شیر تولیدی در دو سامانه یک بار زایش در سال و سه بار زایش در دو سال به ترتیب 89/ 361، 37/ 487، 38/ 1-، 1 و 88/ 591، 75/ 799، 30/ 1- و 1 بود. همچنین ضرایب اقتصادی نسبی برای صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، رشد روزانه از شیرگیری تا 6 ماهگی و وزن 6 ماهگی در حالت نسبی در دو سامانه مذکور به ترتیب 96/ 4، 92/ 11، 28/ 92، 25/ 9 و 07 /4، 97/ 18، 69/ 157 و 81/ 15 بود. نتیجه گیری می شود که صفات تولید مثلی و صفت رشد روزانه بیشترین ضرایب اقتصادی را به خود اختصاص داده اند، لذا در برنامه های اصلاح نژادی بز لری در شرایط روستایی بایستی مورد توجه واقع شوند.
    کلیدواژگان: ضرایب اقتصادی، بز لری لرستان، مدل زیستی، اقتصادی، صفات تولید مثلی
  • محسن باقری*، محمود وطنخواه، مهراب فرجی نافچی صفحات 101-113
    در این تحقیق پارامترهای تولیدی، تولیدمثلی، مدیریتی و اقتصادی حاصل از رکوردگیری شش گله گوسفند لری بختیاری به ظرفیت 1228 راس میش مولد در طول یک سال به منظور تعیین اهداف اصلاحی گوسفند لری بختیاری در سیستم پرورش عشایری، مورد استفاده قرار گرفت. جهت تعیین ارزش های اقتصادی صفات در سه گرایش حداکثر سود، راندمان و حداقل هزینه، از یک مدل زیستی-اقتصادی استفاده شد.با افزایش یک درصد در میانگین هر صفت و ثابت نگه داشتن میانگین سایر صفات و محاسبه تفاوت سود قبل و بعد از افزایش میانگین صفت تقسیم بر مقدار افزوده شده به میانگین صفت، ضریب اقتصادی هر صفت محاسبه شد. برای محاسبه ضرایب اقتصادی نسبی، ضریب اقتصادی مطلق هر صفت، به ضریب اقتصادی مطلق صفت وزن پشم تقسیم شد. همچنین حساسیت ضرایب اقتصادی به تغییر 20± درصد در قیمت نهاده ها و ستانده ها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز اقتصادی سیستم نشان داد که هزینه ها، درآمدها و سود حاصل به ازای هر راس میش در سال به ترتیب 1128200، 887255 و 240945- ریال بود. هزینه های کارگری با 7/55 درصد از کل هزینه ها و درآمد حاصل از فروش وزن زنده با 3/ 97 درصد از کل درآمدها به ترتیب بالاترین سهم هزینه و درآمد را به خود اختصاص دادند. هزینه مربوط به خوراک 9/ 36 درصد و سهم هزینه های ثابت 8/ 1 درصد از کل هزینه ها بود. صفات قرار گرفته در تابع سود شامل وزن زنده بره در 5 ماهگی، تعداد بره متولد شده در هر زایش، تعداد زایش در سال، نرخ آبستنی، زنده مانی بره ها در تولد، زنده مانی بره ها از تولد تا 5 ماهگی، وزن بلوغ میش ها، وزن پشم میش ها، زنده مانی میش ها و زنده مانی جایگزین ها به عنوان اهداف اصلاحی در نظر گرفته شدند. ضرایب اقتصادی نسبی صفات در گرایش حداکثر سود به صورت 64/ 2 برای وزن زنده بره در 5 ماهگی، 33/ 57 برای تعداد بره متولد شده در هر زایش، 41/ 73 برای دفعات زایش در سال، 88/ 97 برای نرخ آبستنی، 60/ 92 برای زنده مانی بره ها در تولد، 96/ 113 برای زنده مانی بره ها از تولد تا 5 ماهگی، 067/ 0- برای وزن بلوغ میش، 1 برای وزن پشم، 05/ 215 برای زنده مانی میش ها و 67/ 59 برای زنده مانی جایگزین ها برآورد گردید. از نتایج حاصل نتیجه گیری شد که صفات تعداد بره در هر زایش، دفعات زایش در سال، نرخ آبستنی و زنده مانی ها دارای بیشترین اهمیت در اهداف اصلاحی بودند و همچنین حساسیت ضرایب اقتصادی صفات به تغییر قیمت گوشت، بیشتر از سایرین بود.
    کلیدواژگان: گوسفند لری بختیاری، اهداف اصلاحی، ارزش های اقتصادی، سیستم پرورش عشایری
  • احسان شهرامی*، محمود شیوازاد صفحات 115-127
    آزمایشی به منظور بررسی اثر زمان های مختلف فرآیند حرارتی خشک روی دانه کامل سویا بر کیفیت مواد مغذی دانه، تعیین آسیب حرارتی احتمالی در دانه و عملکرد جوجه های گوشتی انجام شد. برای این منظور دانه کامل سویا در زمان های مختلف صفر، 20، 40 و 60 دقیقه در دمای 150 درجه سانتی گراد در درون آون های آزمایشگاهی حرارت داده شد و سپس در دو سطح 4/ 20 و 67/ 46 درصد در جیره جوجه های گوشتی مورد استفاده قرار گرفت. این آزمایش به روش طرح فاکتوریل 2×4 با طرح پایه کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. ضمنا تیمارهای مذکور به طور جداگانه با یک تیمار شاهد مثبت حاوی کنجاله سویا و روغن سویا مقایسه شدند. به منظور تعیین درجه تاثیرگذاری فرآیند حرارتی بر روی مواد ضد تغذیه ای موجود در دانه سویا از دو روش اندازه گیری فعالیت بازدارنده تریپسین و اندازه گیری فعالیت آنزیم اوره آز در سویاهای جیره استفاده شد. به منظور تعیین تخریب حرارتی احتمالی نیز از روش اندازه گیری مقدار حلالیت پروتئین در هیدروکسید پتاسیم استفاده شد. نتایج نشان داد که فرآوری به مدت 60 دقیقه بیشترین تاثیر را بر کاهش فعالیت بازدارنده تریپسین و فعالیت آنزیم اوره آز دارد ولی تاثیری بر کاهش حلالیت و در نتیجه کاهش کیفیت پروتئین ندارد. در پایان، اثر استفاده از سویاهای فرآوری شده در جیره غذایی بر عملکرد جوجه های گوشتی نر از 21 تا 42 روزگی مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده شد که اثرات اصلی مربوط به مدت زمان فرآوری حرارتی سویا و همچنین سطح استفاده از دانه های سویا در جیره بر روی عملکرد جوجه ها معنی دار بود (P<0.05). بیشترین رشد و مصرف خوراک، بهترین ضریب تبدیل غذایی و کمترین میزان هیپرتروفی لوزالمعده در نتیجه استفاده از تیمار حرارتی 60 دقیقه حاصل شد که عملکرد آن با تیمار شاهد نیز اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05). همچنین سطح مصرف 4/ 20 دانه سویا در جیره در مقایسه با سطح 67/ 46 عملکرد بهتری را در پارامتر مذکور نشان داد. اثرات متقابل بین مدت زمان فرآوری سویا و سطح مصرف سویا در جیره جوجه ها نیز معنی دار بود (P<0.05). فرآوری حرارتی خشک دانه سویا به مدت 60 دقیقه و وارد کردن آن به جیره جوجه های گوشتی در سطح 4/ 20 درصد بهترین عملکرد را ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: دانه کامل سویا، فرآوری حرارتی، بازدارنده تریپسین، آنزیم اوره آز، حلالیت پروتئین
  • پریسا بیابانی*، میثم بیابانی، علی هاشمی، کریم مردانی، محمد قادرزاده صفحات 129-139
    عامل نکروز تومور آلفا(TNFα) یک سیتوکین پیش التهابی است که در تنظیم پاسخ ایمنی از جمله فعالیت ماکروفاژ ها و مرگ سلولی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر، جهت ارزیابی چندشکلی ژن TNFα گوسفند ماکویی و ارتباط آن با صفات بیومتری انجام شد. DNA ژنومی از خون 90 راس گوسفند استخراج شد. یک قطعه 273 جفت بازی از ناحیه اگزون 4 و ناحیه غیر کد شونده 3 (3 UTR)، توسط PCR استاندارد و با استفاده از آغازگر های مخصوص این جایگاه ژنی، تکثیر شد. سپس بررسی چندشکلی فرم فضایی رشته های منفرد (SSCP) محصولات PCR توسط ژل پلی آکریلامید 8 درصد و رنگ آمیزی نیترات نقره انجام شد. در نهایت سه ژنوتیپ EE، OE و RE به ترتیب با فراوانی-های 4667 /0، 3556/ 0 و 1777/ 0 مشاهده شدند. فراوانی آلل های E، O و R به ترتیب7333/ 0، 1778/ 0 و 0889/ 0 محاسبه شد. آزمون مربع کای، انحراف معنی داری از تعادل هاردی- واینبرگ را برای این جایگاه ژنی در جمعیت مورد مطالعه نشان داد (05/ 0 >P). ارزیابی ارتباط بین ژنوتیپ ها با طول بدن، دور سینه، ارتفاع از جدوگاه، ارتفاع از پشت و دور ران توسط رویه GLM نرم افزار SAS، ارتباط معنی داری را بین ژنوتیپ های TNFα با دور ران نشان دادند (05 /0 >P). دام های دارای ژنوتیپ EE دور ران بالاتری (6/ 0± 76/ 35 سانتی متر) در مقایسه با ژنوتیپ های دیگر داشتند. نتایج نشان می دهد که چندشکلی در ژن TNFα دارای این پتانسیل است که به عنوان نشانگر ژنتیکی برای بهبود صفات مرتبط با رشد در برنامه های اصلاح نژادی گوسفند باشد. مطالعات بیشتری با نشانگر ها و نژاد های مختلف جهت آشکار کردن ماهیت ژنتیکی تاثیرات ایمنی روی صفات رشد، مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: چندشکلی، صفات بیومتری، گوسفند ماکویی، PCR، SSCP، TNFα
  • مهرنوش فروتن *، سعید انصاری مهیاری محمدعلی ادریس صفحات 141-150
    این مطالعه به منظور برآورد نرخ مرگ ومیر حیوانات ماده تا سن 760 روزگی و شناسایی عوامل مخاطره آمیز موثر بر آن انجام شد. اطلاعات مربوط به 52311 گوساله ماده از 50 گله در استان اصفهان، طی سال های 1377 تا 1388 در شش دوره سنی شامل 1 تا 30 روزگی، 31 تا 180 روزگی، 181 تا 365 روزگی، 366 تا 760 روزگی و 1 تا 450 روزگی و کل دوره (1 تا 760 روزگی) مورد بررسی قرار گرفت. در هر دوره تنها گوساله هایی که در شروع دوره زنده بودند، درنظر گرفته شد. همچنین رکورد مربوط به گوساله هایی که قبل از اتمام دوره به صورت اختیاری کشتار شده و یا به گله دیگری انتقال داده شدند از مجموع داده ها خارج گردید. مدل رگرسیون لجیستیک به همراه اثرات سال، گله، فصل تولد، شکم زایش، سخت زایی، دوقلوزایی و وزن تولد بصورت متغیر پیوسته خطی و توان دو مورد استفاده قرار داده شد. نرخ مرگ ومیر در شش دوره سنی مذکور، به ترتیب 17/ 2، 42/ 3، 98/ 1، 17/ 4، 20/ 8 و 40/ 12 درصد بدست آمد. شکم زایش اثر ناچیزی بر مرگ ومیر گوساله ها در سنین بالا داشت و هیچ نوع ارتباطی میان گروه اسپرم و فراوانی مرگ ومیر مشاهده نشد. فراوانی مرگ ومیر به طور معنی داری(05/ 0>P) در گوساله های حاصل از زایش های غیرطبیعی و سخت در اکثر دوره های سنی بالاتر بود. نرخ مرگ ومیر گوساله ها در ماه اول پس از تولد در گوساله های متولد شده در فصل پاییز بالاتر از فصل زمستان بود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر وزن گوساله در زمان تولد بعنوان عامل مهمی در زنده مانی گوساله حتی تا سن نزدیک به زایمان حیوان مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: اثرات محیطی، فراوانی مرگ ومیر، گوساله های شیری
  • یاور مداحی*، خلیل میرزاده، صالح طباطبایی وکیلی، مرتضی ممویی، حسین نجفزادهورزی صفحات 151-158
    به منظور بررسی اثر سن و فصل بر غلظت تستوسترون سرم خون و محیط کیسه بیضه، خونگیری از ورید وداج 21 راس نریان اصیل عرب، در سه رده سنی 2 تا 6، 6 تا 10 و 10 تا 14 سال در فصول تابستان (تیرماه) و زمستان (دی ماه) انجام شد. مقادیر تستوسترون خون به روش رادیو ایمونواسی و محیط کیسه بیضه بوسیله کولیس اندازه گیری شد. مقایسه فراسنجه های مذکور بین فصول تابستان و زمستان توسط آزمون T و تفاوت آن ها در دو فصل، در سه رده سنی با تجزیه واریانس (ANOVA) یک طرفه و آزمون چند دامنه ای دانکن با استفاده از برنامه نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت تستوسترون سرم خون بین فصول تابستان و زمستان دارای تفاوت آماری معنی داری نمی باشد (P>0.05). میانگین اندازه دور کیسه بیضه به صورت معنی داری در فصل تابستان بیشتر از فصل زمستان بود (P<0.05). در فصل زمستان میانگین غلظت تستوسترون در نریان های 10 تا 14 ساله به صورت معنی داری بیشتر از 6 تا 10 ساله ها بود P<0.05)، ولی این فاکتور در فصل تابستان در سه رده سنی تفاوت معنی داری نشان نداد(05/0P>). همچنین، محیط کیسه بیضه در دو فصل در 3 رده سنی تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05). نتایج نشان داد در تابستان حجم بیضه و سطح هورمون تستوسترون افزایش یافته که شواهدی بر افزایش فعالیت تولیدمثلی می باشد ولی روند افزایشی یا کاهشی معنی دارای در میزان هورمون تستوسترون و محیط کیسه بیضه در سه رده سنی 2 تا 6، 6 تا 10 و 10 تا 14 سال در دو فصل مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نریان، سن، فصل، تستوسترون، محیط اسکروتوم
  • علی محمدی*، صادق علیجانی، سیدعباس رافت، اکبر تقی زاده صفحات 159-178
    هدف اصلی از این تحقیق مقایسه مدل رگرسیون تصادفی حیوانی و نری برای برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین ایران بود. در این تحقیق از تعداد928513، 788577 و 653317 رکوردروزآزمون شکم اول به ترتیب مربوط به مقادیر تولید شیر، تولید چربی و تولید پروتئینکه از سال های 1383 تا 1389 توسط مرکز اصلاح نژاد ایران جمع آوری شده بود، استفاده گردید. تعداد گاوها 108873، 96511 و 79501 و تعداد گله 1483، 1400 و 1227 به ترتیب برای مقادیر تولید شیر، چربی و پروتئین بود. پارامترهای ژنتیکی با استفاده از روش حداکثر درستنمائی محدود شده و مدل رگرسیون تصادفی با چندجمله ای های لژاندر برآورد گردید.برای مقایسه مدل ها از لگاریتم تابع درستنمائی،معیار اطلاعات آکایک، معیار اطلاعات بیزی ومعیار واریانس باقی مانده استفاده شد.واریانس باقی مانده در طول دوره شیردهی همگن در نظر گرفته شد. با توجه به اینکه در مدل رگرسیون تصادفی حیوانی از رکوردهای کلیه حیوانات استفاده می شود لذا دقت برآوردهای آن بالاتر بود. واریانس ژنتیکی افزایشی و واریانس محیطی دائمی به ترتیب در انتها و ابتدای دوره شیردهی بالاترین میزان خود را داشتند. حداقل میزان وراثت پذیری صفات مقدار تولید شیر، چربی و پروتئین شیر برای هر دو مدل رگرسیون تصادفی حیوانی و نری، در ابتدای دوره شیردهی بدست آمد.وراثت پذیری مقدار تولید شیر، چربی و پروتئین شیردر مدل رگرسیون تصادفی حیوانی به ترتیب در محدوده 05/ 0 تا 25/ 0، 04/ 0 تا 13/ 0، 07/ 0 تا 21/ 0 و در مدل رگرسیون تصادفی نری به ترتیب در محدوده 08/ 0 تا 21/ 0، 05/ 0 تا 12/ 0 و 05/ 0 تا 23/ 0 در طول دوره شیردهی برآورد گردید.میزان واریانس فنوتیپی صفات مورد بررسی در مدل رگرسیون تصادفی حیوانی و نری در طول دوره شیردهی یکسان نبوده و در اوایل و اواخر دوره شیردهی مقدار آن بالاتر بود. همبستگی ژنتیکی صفات مورد بررسی بین روزهای نزدیک بهم حداکثر و با فاصله روزهای شیردهی این میزان کمتر شد.مدل رگرسیون تصادفی حیوانی برای برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی گاوهای هلشتاین ایران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدل رگرسیون تصادفی، گاو شیری- روزآزمون، وراثت پذیری، همبستگی ژنتیکی
  • محمد قهرمان زاده*، هاشم محمودی صفحات 179-190
    یکی از فرضیات مهم در تجزیه و تحلیل مفهوم پیوستگی بازار، فرضیه بازار مرکزی است. هدف از مطالعه حاضر سنجش فرضیه بازار مرکزی در محصول تخم مرغ در استان های شمالی (تهران، مازنداران، گیلان و گلستان) و مرکزی (تهران، قم، قزوین و زنجان) کشور می باشد. بدین منظور از تکنیک آزمون هم جمعی برای سری های قیمت با استفاده از رهیافت یوهانسون بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد که استان تهران نقش رهبری قیمت را در بین استان های شمالی بر عهده دارد. این در حالی است که از بین چهار استان مرکزی، استان های قم، زنجان و تهران تشکیل یک بازار واحد را می دهند که شرط LOP برای آنها صادق می باشد. همچنین آزمون برونزایی ضعیف نیز تاییدی بر پیوستگی این سه استان به عنوان یک بازار واحد دارد که هر سه استان به نوعی نقش رهبری قیمت را بر عهده دارند. استان قزوین نیز بازاری است که در بلند مدت تحت تاثیر تغییرات قیمت سه استان تهران، قم و زنجان قرار نمی گیرد و به صورت یک بازار مجزا رفتار می کند.
    کلیدواژگان: بازار مرکزی، پیوستگی بازار، محصول تخم مرغ، هم جمعی برداری
|
  • Sz Rasouli*, S. Zerehdaran, M. Ahani Azari, B. Shabanpour, M. Shamse Shargh Pages 1-13
    The objective of present study was to estimate heritability, genetic and phenotypic correlations of meat quality traits in Japanese quail. Genetic parameters of meat quality traits were estimated using ASREML software. Heritability, genetic and phenotypic correlations were estimated using univariate and bivariate animal models. Heritability estimates for breast meat quality including pH, meat color (redness, yellowness, lightness), water holding capacity, drip loss, intra muscular fat, thawing-cooking loss and shear force were from 0.2 (intra muscular fat) to 0.58 (yellowness). Heritability estimates for thigh meat quality consisting pH, meat color (redness, yellowness. lightness), and drip loss were from 0.22 (redness) to 0.56 (drip loss). Genetic correlations between redness and lightness were -0.74 inbreastmuscle and -0.73 in thigh muscle. Genetic correlations between pH and redness were 0.26 inbreastmuscle and 0.41 in thigh muscle. Genetic correlations between pH and lightness were -0.37 inbreastmuscle and -0.74 in thigh muscle. Current results showed that most of meat quality traits in Japanese quail had high heritability; therefore it is possible to improve meat quality through genetic selection and selection for lower pH or redness, may improve the production of Japanese quail.
    Keywords: Japanese quail, Heritability, Genetic correlation, Breast muscle, Thigh muscle
  • A. Nobakht* Pages 15-26
    In this study the effects of different levels of lemon pulp in wheat-based diets on egg production, egg quality traits and blood biochemical parameters and levels of immune cells of laying hens was conducted. This experiment designed according to completely randomized design with 4 treatments, 3 replicates and 12 hens in each replicate using 144 Hi- line strain (W36) of laying hens from 65-77 weeks of age. Experimental diets included: 1) control diet (without lemon pulp), 2) diet with 2% of lemon pulp, 3) diet with 4% of lemon pulp, and 4) diet with 6% of lemon pulp. The results showed that using lemon pulp in diets had significant effects on performance and egg quality traits of laying hens (P<0.05). The highest egg production percent, the highest of egg weight and egg mass, the best feed conversion were observed by using 6% of lemon pulp and the lowest feed price for production of each kilogram of egg was obtained by using 4% of lemon pulp. The highest egg specific gravity, highest egg yolk color index and the highest Albumin percent were observed using 6% of lemon pulp. Using lemon pulp decreased significantly the egg yolk percent, the lowest percent of egg yolk was also observed by using 6% of lemon pulp. Using different levels of lemon pulp were not significant effects on blood biochemical parameters and blood immunity cells of laying hens. Generally, the results showed that using 6% of lemon pulp without having any adverse effects on blood biochemical parameters and blood immunity cells of laying hens in comparison with control diet, improved their performance, egg quality traits and decreased feed price per kilogram of egg.
    Keywords: Blood metabolites, Egg traits, Lemon pulp, Laying hen, Performance
  • A. Hassanpour*, Gh Moghaddam, Ar Monadi Pages 27-36
    This study was done in order to compare assessment the absorption rate of zinc sulfate and zinc oxide and their effects on Serum and hooves in Arabs horses. 18 male Arab horses with 3-6 years old were selected. All of them were in same management and nutritional conditions. Animals were allocated in 3 groups (Ceach group 6 horses). Animals of control group were received only ordinary and standard food. Animals of group 2 were received zinc oxide supplementation accompanied with ordinary food and animals of group 3 were received zinc sulfate for 2 month. On day 0 and prior the supplementing and days 30 and 60, 10 ml blood samples were obtained from jugular vein. Blood samples were centrifuged and sera were separated. Also, samples from hooves were obtained. The value of zinc was measured using atomic absorption method. Results showed that there is no significant difference in term of zinc values of serum and hoof in animals of control group during 60 days but these values in serum and hooves of group 2 was significant (P=0.026) and non-significant, respectively. While, these values were significant in both parameters in animals of group 3 (P=0.001 and P=0.011, respectively). On day 30, increasing of this element in serum and hoof was not significant in both treatment groups but, on day 60, both combinations resulted in enhancement of serum value of zinc significantly (p=0.002) but not in the zinc value of hoof. However, changes in zinc values of hoof was observed only in third group (p=0.026). In treatment groups, by increasing the serum values of zinc, hoof values also was increased so that, there was a significant relation among them (p=0.001, r=0.980 and p=0.006, r=0.908, respectively). We can conclude that zinc supplementation in both forms for more than one month cause increase in zinc values of hooves and zinc sulfate showed more effect significantly. So, considering the role of zinc in immune system, activity of some enzymes, hooves strange, increased polish and skin shines and many other important roles, adding of zinc supplementation especially zinc sulfate is suggested.
    Keywords: Zinc Oxide, Zinc Sulfate, Diet, Arab Horse
  • M. Dorostkar, J. Shodja, Sa Rafat*, H. Esfandyari Pages 37-45
    In this study 103 ewes belonged to the sheep station in Ardabil, Jafarabad were selected for wool sampling. Image analysis method was used to measure the fiber diameter, coefficient of variation of diameter of fibers, medulated fibres percentage and kemp fibres percentage. The environmental factors including the year of birth, type of birth and age of ewes were considered as fixed effects in statistical analysis with GLM procedure of SAS software. Results showed that the effect of year of birth had a significant effect on the characteristics of fiber diameter (P<0.05). Characteristics of mean fiber diameter (micro-meter), coefficient of variation (%), medulated and kemp fibre percentage were 30.9 ±3.11, 36.14 ±5.81, 11.6 ±2.66 and 5.28 ±2.16, respectively. In the measured samples, coefficient of variation and percentage of kemp fibres were high, so it is necessary that breeding programs planned to improve these traits in Moghani sheep. Image analysis can be considered as an easy technique for measurement of most important traits in sheep breeding programs for fiber traits.
    Keywords: Moghani sheep, Mean fiber diameter, Image analysis, Wool, Animal fibers
  • S. Tjvidi Asr, H. Kohram*, R. Beheshti, I. Ashrafi Pages 47-55
    This study was carried out to evaluate the potential impact of melatonin on the frozen–thawed semen quality of buffalo. Ejaculated semen was extended in a Tris–citrate egg yolk and bioexcell extenders containing various concentrations of melatonin (0, 1.0, 50 and 100 μM). After cooling at 5ºC, semen samples were frozen in liquid nitrogen vapor and plunged into liquid nitrogen for storage. Straws from each treatment were thawed at 37 °C water bath for 45 s to assess the semen quality in terms of sperm motility, viability, plasma membrane integrity and acrosomal integrity at 0 and 6 h after thawing. Post-thawed sperm motility was determined using a phase-contrast microscope. Viability, plasma membrane integrity and acrosomal integrity were evaluated by the supravital staining, hypo-osmotic swelling test and normal acrosomal reaction, respectively.Adding melatonin in two extenders conferred better cryopreserving ability to spermatozoa compared to control groups. The highest (P < 0.05) value was achieved by addition of 100 μM melatonin upon and 6 h after thawing.
    Keywords: Antioxidant, Buffalo semen, Cryopreservation, Melatonin
  • M. Gholamhoseini Zahraei Shakouri*, F. Mirzaei Aghjeh Gheshlagh, F. Dastmalchi Pages 57-69
    The aim of this study was to determine the effect of nano silver zeolite, zeolite and Favomycin on performance, ileal nutrients digestibility and relative weights of some internal organs of broiler chickens. A total of 288 broiler chicks (Ross 308) were divided into four treatment groups with four replicates and eighteen mixed-sex chicks in each by employing a completely randomized design. Dietary treatments were a control diet without any additives, control diet + 0.5% nanosilver zeolite, control diet+ 0.5% zeolite, and control diet+ 0.1% Flavomycin. Digesta samples and internal organs were collected on day 21 following the slaughtering. Results showed that the experimental treatments had no significant effect on feed intake, weight gain and feed conversion ratio of birds during the experimental period (1-21 day) (P>0.05). Using nano silver zeolite in the diet improved ileal digestibility of dry matter, organic matter and energy (P<0.05). Inclusion of zeolite in the diet also increased digestibility of dry matter and crud fat (P<0.05). All additives resulted in decreased pH value of gizzard content of chickens and the most reduction was observed in chickens received zeolite in their diet (P<0.001). Flavomycin lowered pH value of cecal content (P<0.01). There were no significant differences among internal organs relative weights of birds fed different dietary treatments. In conclusion, despite decreasing digesta pH value by the treatments and improving nutrients digestibility by nano silver zeolite and zeolite, the additives did not showed any significant effect on broiler's growth performance.
    Keywords: Broiler chicken, Flavomycin, Ileal digestibility, Nano silver zeolite, Performance, Zeolite
  • A. Hozhabri, M. Ganjkhanlou*, A. Zali, A. Emami, A. Akbari Afjani Pages 71-81
    This study was carried out to determine the effects of supplementing fish oil and thyme essence on performance and carcass traits in Mahabadi goat kids. For this aim, twenty-eight Mahabadi goat kids (average initial BW of 17/8 ± 2/8 kg, 4-5mo) were randomly assigned to four treatments: 1) control (basal diet), 2) 0.2% thyme essence, 3) 2% fish oil and 4) 2% fish oil +0.2% thyme essence. Animals were kept in individual pens with self-mangers for 94 d. Kids were weighed at 21 day intervals and slaughtered at the end of the trial. Addition of different levels of fish oil and thyme essence failed to significantly effect on redness (a*), yellowness (b*), chroma, hue angle, lightness(L*), pH, moisture(%), intramuscular fat(%), crude protein content(%),Warner-Bratzler shear force, cooking loss and drip loss percentage of longissimus dorsi muscle (LDM) (p>0.05). TBARS values of the LDM were significantly increased as the storage time increased from 1 to 2 months (P<0.05). It was also found that diets 2 and 4, significantly decreased, and diet 3 significantly increased lipid oxidation and the TBARS value compared with diet 1 at during of storage (P<0.05). The results of this experiment indicated that supplementation of diet with 0.2% thyme essence decreased oxidative stability and improved quality of LDM during refrigerated storage.
    Keywords: Fish oil, Mahabadi goat kid, Meat quality, Thyme essence
  • B. Alipour, J. Fayazi*, Mt Beigi Nassiri, S. Asad Allahi Pages 83-99
    This study was designed to estimate the economic values for important economic traits of Lori goat in Lorestan. Finally the breeding objectives of this animal were determined. Phenotypic and production data for the study were collected from 6 flocks of goats raised under Lori goat breeding project. The questionnaire was designed and the goat rancher breeders were interviewed too. Statistics on revenues and costs were calculated based on the prices of years 2010-2011, according to mentioned questionnaires. Four traits including litter size, birth survival rates, replacement rates and the amount of milk in a lactation period were examined in this study. Also four growth traits including birth weight, weaning weight, daily growth from weaning to 6 months, and 6 months weight for kids were estimated in this research. A biological-economic model as an overall model and sub models for each of the above traits were designed. The corresponding coefficients for traits were estimated. Finally the production system was also analyzed. Based on this study the relative economic weights for litter size, survival rates, replacement rates and the amount of milk yield measured in two systems (one birth in year and 3 births in two years) were 361.89, 487.37, -1.38, 1, and 591.88, 799.75, -1.03 and 1 respectively. The relative economic weights for birth weight, weaning weight, daily growth from weaning to 6 months and 6 months weight in two mentioned systems were 4.96, 11.92, 92.28, 9.25 and 4.07, 18.97, 157.69 and 15.81 respectively. As a conclusion, the reproductive traits and growth rate have the highest economic coefficient, hence shoul be considered in Lori goat breeding programs under rural system.
    Keywords: Economic weights, Lori goat, Biological–economic model, Reproductive traits
  • M. Bagheri*, M. Vatankhah, M. Faraji Nafchi Pages 101-113
    In this study production, reproduction, management and economic parameters resulted from recording 6 flocks with 1228 heads of breeding ewes during one year were used to determine the breeding objectives of Lori-Bakhtiari sheep in nomadic production system. A bio-economic model used to determine economic value for each trait in maximum profit, efficiency and minimum cost interests. For deriving economic weights, change in profit by one percent increase in mean of a trait, while all other traits werefixed at their means, were calculated and then divided by amount increased in that trait. To calculate the relative economic values, the absolute economic value of each trait was divided by the absolute economic value of the weight of wool. Sensitivity of economic weights to ±20 percentage changes in prices of costs and revenues were analysed. Economic analysis of system indicated that, costs, revenue, and profit per ewe per year were 1128200, 887255, and -240945 Rials, respectively. Labour costs with 55.7 % and revenue from live weight accounted for about 97.3 %, had the highest percentage of total costs and revenue, respectively. Feed and fixed costs represented about 36.9 % and 1.8 % of total costs, respectively. Lamb live weight at 5-month, litter size, lambing frequency, conception rate, lamb survival at birth, lamb survival from birth to 5 months, mature ewe live weight, fleece weight in ewes, ewe and replacement survival rate were represented in profit equation and accepted as breeding objectives. Relative economic values in maximum profit interest were, 2.64 for 5-month lamb live weight, 57.33 for litter size, 73.41 for lambing frequency, 97.88 for conception rate, 92.60 for lamb survival at birth, 113.96 for lamb survival from birth to 5 months, -0.067 for mature ewe live weight, 1 for weight of wool, 215.05 for ewe survival and 59.67 for replacement survival rate. It was concluded that litter size, lambing frequency, conception rate and survival rates, were the most important traits in breeding objectives. Sensitivity of economic weights with regard to meat price change was higher than the others.
    Keywords: Lori, Bakhtiari sheep, Breeding objectives, Economic values, Nomadic production system
  • E. Shahrami*, M. Shivazad Pages 115-127
    An experiment was conducted to evaluate the effect of dry heat processing of full fat soybean for different times on nutrient quality, probably heat damaging of soybean and performance of broiler chicks. The full fat soybeans were heated in oven at 150°C for 0, 20, 40 and 60 minutes and was added to the basal diet in two graded levels (20.4 and 46.67%). The experiment was done as a completely randomized design in a factorial arrangement with 4 replicate in each treatment. The experimental diets were compared with a control diet which contained soybean meal instead of full fat soybean. Urease and trypsin inhibitor activity were measured as an indicator for effectiveness of heat processing of soybean. Protein solubility in potassium hydroxide was measured for determining the probably heat damaging of soybean. The result of this experiment showed that heat processing for 60 minutes has greatest effect in reducing the urease and trypsin inhibitor activity but does not affect the protein solubility and thus reducing the protein quality. Finally, the effect of diets containing processed soybeans on male broiler performance from 21 to 42 days was evaluated and was observed that the effects of heat processing time and the use of soybean seed in the diet on chick performance was significant (P<0.05). Heat processing for 60 minutes showed the highest weight gain and feed intake, lowest feed conversion ratio and pancreases hypertrophy and the performance of broiler in this experiment was closed to the control diet (P>0.05). The consumption level of 20.4% soy in the diet compared with 46.67% showed better performance in parameters. Interaction effects between inclusion of soybean in diet and soy processing time was significant (P<0.05). Dry heat proccessing of full fat soybean for 60 minute and add it to the basal diet at a level of 20.4% yielded the best performance in broiler chickens.
    Keywords: Full fat soybean, Heat processing, Trypsin inhibitor, Urease activity, Protein solubility
  • P. Biabani*, M. Biyabani, A. Hashemi, K. Mardani, M. Ghaderzadeh Pages 129-139
    Tumor Necrosis Factor Alpha (TNFα) is a proinflammatory cytokine that plays critical roles in the regulation of immune responses including macrophages activity and apoptosis. In the present study, polymorphism of TNFα gene in Makoei sheep was investigated and its association with biometric traits was analyzed. Genomic DNA of 90 sheep was extracted from blood. A 273bp fragment in the regions of the exon 4 and 3´ un-translated region (3´ UTR) was amplified by standard PCR, using locus-specific primer. The single stranded conformation polymorphism (SSCP) of PCR products were studied using 8% Polyacrilamid gel and silver staining method. Finally, three genotypes EE, OE and RE were obtained with frequencies of 0.4667, 0.3556 and 0.1777, respectively. The frequencies of E, O and R alleles were calculated as 0.7333, 0.1778 and 0.0889, respectively. The chi-square test showed significant deviation from Hardy-Weinberg equilibrium for this locus in studied population (P<0.05). The evaluation of association between genotypes with body length, heart girth, height at withers, height at back and leg girth using a GLM procedure of SAS program, showed a significant association between TNFα genotypes with leg girth (P<0.05). The genotype of EE had a superior leg girth (35.76±0.6 cm) than the other genotypes. These results suggest that polymorphism at TNFα gene may be as a potential genetic marker to improve growth related traits in sheep breeding programs. Further studies with various markers and breeds will be needed in order to clarify the genetic background for immunological influences on growth traits.
    Keywords: Biometric traits, Makoei sheep, PCR, SSCP, Polymorphism, TNFα
  • M. Forutan*, S. Ansari, Mahyari, Ma Edriss Pages 141-150
    The aim of this study was to estimate mortality rates in dairy calves and heifers up to 760 day of age and identify risk factors for calf mortality. The records of 52,311 female calves born in the years 1998 to 2009 from 50 Holstein dairy herds in Isfahan were used. Six age periods: 1 to 30 d, 31 to 180 d, 181 to 365 d, 366 to 760 d, 1 to 450 d, and the full period 1 to 760 d were considered. Records of animals slaughtered or exported within a defined period were set to missing values, whereas their records were kept for preceding periods. A logistic regression model with effects of herd, year, season of birth, number of dam’s parity, calving ease, twin, group of sperm, and linear and quadratic form of birth weight as covariate were considered. Mortality rates were 2.17, 3.42, 1.98, 4.17, 8.2, and 12.4% for the six mentioned periods, respectively. In general, the parity of the dam had limited influence on mortality of the calves in older ages. No significant associations were found between mortality and sperm group. A significantly higher mortality for calves being born from difficult calving was found for the most of the age periods. Mortality rate during first mount of life were higher in calves born in autumn rather than winter. According to the current study, birth weight is important effect in survival of calves until first calving.
    Keywords: Environment effect, Mortality rate, Dairy calves
  • Y. Maddahi*, K. Mirzadeh, S. Tabatabaei, M. Mamouie, H. Najafzadeh Pages 151-158
    In order to study the effects of age and season on concentration of the blood serum testosterone and the scrotum circumference, blood samples were taken, in summer (July) and winter (January) from jugular vein of 21 purebred Arabian stallions categorized in 2-6, 6-10 and 10-14 years of age. The concentration of the blood testosterone and the size of scrotum circumference were measured by the standard radioimmunoassay and collis vernier, respectively. Comparison of subjected parameters between summer and winter seasons were conducted using t-test and the differences among the three age groups in two seasons were done by one-way ANOVA, fitting Duncan test as implemented in the SPSS software. Results showed that there were not significant differences in blood serum testosterone concentrations between summer and winter seasons (P>0.05). The average size of the scrotum circumference in the summer season was significantly greater than that observed in winter (P<0.05). In the winter, the average testosterone concentration in the stallions of 10 to 14 years of age was significantly greater than 6 to 10 years-old stallions (P<0.05), but in the summer, the average concentration of testosterone did not varied significantly between age groups (P>0.05). Also, the size of scrotum circumference in three studied age groups was not significantly varied between two seasons (P>0.05). The results showed the increasing levels of testicular volume and testosterone in the summer that is evidence of increased reproductive activity, But don’t observed the increase or decrease in the mean testosterone level and scrotum circumference in 3 age 2 to 6, 6 to 10 and 10 to 14 years in both seasons.
    Keywords: Stallion, Age, Season, Testosterone, Scrotum circumference
  • A. Mohammadi*, S. Alijani, Sa Rafat, A. Taghizadeh Pages 159-178
    The main aim of this research was comparison of random regression animal and sire models for estimation of the genetic parameters for production traits of Iranian Holstein dairy cattle. For this purpose, were used the test day records 928513, 788577 and 653317 regarding milk, fat and protein yields, respectively, belonged to first of lactation of cows collected from 2003 to2010, by the animal breeding center of Iran.Number of Cows 108873, 96511 and 79501 and number of herd 1483, 1400 and 1227 for milk, fat and protein yields, respectively. The genetic parameters were estimated using restricted maximum likelihood algorithm by random regression model with legend repolynomials. For comparison of models, -2logL, Akaike’s information criterion, Bayesian information criterion and Residual variances criteria were used. Homogeneous residual variance was assumed throughout lactation. According to that used the records of all animals in the random regression animal model, therefore is high accuracy. Additive genetic variance and permanent environmental variance was higher in end lactation and beginning lactation, respectively. Estimates of heritability milk, fat and protein yields traits for both animal and siremodels were found to be lowest during early lactation. Estimates of heritability in the randomregression animal model for milk yield, fat yield and protein yield ranged from 0.05 to 0.25, 0.04 to 0.13 and 0.07 to 0.21 and in the random regression sire model 0.08 to 0.21, 0.05 to 0.12 and 0.5 to 0.23 in the during lactation were estimated, respectively. Phenotypic variance of the considered traits during lactation was not constant for both random regression animal and sire models, it was higher at the beginning and the end of lactation. Additive genetic correlation between adjacent test days was higher than between distant test days.The random regression animal model, purposed for estimation of the genetic parameters for production traitsof Iranian Holstein dairy cattle.
    Keywords: Random Regression Model, Dairy cattle, Test day, Heritability, Genetic correlation
  • M. Ghahremanzade*, H. Mahmoodi Pages 179-190
    One of the main assumptions in the market integration issue is the central market hypothesis. The objective of this study is recognizing the central market of egg in the north provinces (Tehran, Mazandaran, Gilan and Golestan) and central provinces (Tehran, Gom, Gazvin and Zanjan) using Johansson cointegration test. Results showed that Tehran market has a price leadership role in the north province markets. Between the central province markets, the three markets of Gom, Zanjan and Tehran constitute one market that satisfy the LOP conditions. Furthermore, the result of weak exogenous test indicated that these three markets have price leadership role in egg markets. Also, the variability of egg prices in Tehran, Gom and Zanjan markets do not affect the Gazvin egg market in the long-run period, that is treats as separable market.
    Keywords: Central market, Market integration, Egg, Vector cointegration