فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • سمیه رحمانی، حسین جانمحمدی* صفحات 1-13
    آزمایشی به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای تعادل صفر نیتروژن(TMEn) خوراک های دوره پایانی جوجه های گوشتی و ارائه معادله پیشگویی انرژی قابل سوخت و ساز انجام گرفت. در این آزمایش، ابتدا دوازده نمونه خوراک دوره پایانی از کارخانجات مختلف خوراک دام تهیه و ترکیبات شیمیایی آن ها با روش های استاندارد در آزمایشگاه تعیین شد. میانگین مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، عصاره اتری، خاکسترخام، فیبرخام، کلسیم و فسفر در نمونه های مورد مطالعه به ترتیب برابر52/ 91، 64/ 18، 71/ 2، 85/ 6، 21/ 3، 80/ 0، 36/ 0 درصد بود. برای اندازه گیری انرژی قابل سوخت وساز و قابلیت متابولیسم ماده خشک نیز آزمایشی با استفاده از جوجه های گوشتی نر 54 روزه سویه راس 308 با روش سیبالد انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که مقادیر TMEn در بین نمونه های خوراک تفاوت معنی داری داشته (P< 0.01) و با میانگین برابر 3234 کیلوکالری در کیلوگرم از 3012 تا3430 کیلوکالری در کیلوگرم متغیر بود. میانگین تراکم نسبی انرژی قابل متابولیسم نمونه ها نیز از 65/ 0 تا 74/ 0 متغیر بوده و تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده شد (P< 0.01). مقادیر قابلیت متابولیسم حقیقی ماده خشک نمونه های خوراک دوره پایانی تفاوت معنی داری نشان داده (P< 0.01) و میانگین آن برابر40/ 55 درصد بود. خوراک هایی که دارای فیبر خام بالاتری بودند، قابلیت متابولیسم حقیقی پایین تری از خود نشان دادند. مقادیرTMEn خوراک های دوره پایانی همبستگی منفی معنی دار بالایی (r=-0.80، P=0.01) با درصد خاکستر خام نشان داد. تجزیه و تحلیل روابط رگرسیونی نشان داد که می توان مقدار TMEn خوراک های دوره پایانی را با استفاده از خاکستر خام، پروتئین خام و فسفر با ضریب تبیین برابر 69/ 0 پیشگویی کرد.
    کلیدواژگان: انرژی قابل سوخت وسازحقیقی، خوراک دوره پایانی جوجه های گوشتی، معادله پیشگویی انرژی قابل متابولیسم
  • بهرام فتحی آچاچلویی*، میکائیل بدرزاده صفحات 15-26
    ترکیبات شیمیایی و برخی عناصر معدنی علف ماشک گل خوشه ای(Vicia villosa)، پانونیکا (Vicia pannonica)، پرژرینا (Vicia peregrina)، ماشک برگ پهن (Vicia narbonensis) و دو زیرگونه از ماشک معمولی (با اسامی Vicia sativa ssp. sativa و Vicia sativa ssp. nigra) در مراتع اردبیل بر اساس روش های آزمایشگاهی استاندارد اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه نمونه ها نشان داد که میزان فسفر در ماشک برگ پهن بیشتر از سایر ماشکها بود (P<0.05). ماشک های گل خوشه ایو پانونیکا به ترتیب بیشترین مقدار کلسیم و پتاسیم را دارا بودند (05/0 P<). در بین عناصر کم نیاز، آهن و مس بیشترین مقدار را در ماشک برگ پهن نشان دادند (P<0.05). کمترین مقدار کبالت در ماشک گل خوشه ایدیده شد و از لحاظ مقدار منگنز و روی اختلاف معنی داری (P<0.05) در بین علوفه ماشک ها وجود نداشت. مقدار پروتئین خام در واریته های ماشک بین 17 تا 8/ 25% (براساس ماده خشک) متفاوت بود. همچنین مقدار دیواره سلولی منهای همی سلولز در واریته های ماشک از 22% تا 7/30% متفاوت بوده و تفاوت معنی داری (P<0.05) بین آنها وجود داشت و مقدار دیواره سلولی در واریته های ماشک نیز از 27% تا 7/ 36% متفاوت بوده و تفاوت معنی داری (05/0P<) بین آنها وجود داشت. در کل، در بین واریته های مورد مطالعه Vicia narbonensis دارای بیشترین مقدار پروتئین خام (8/25%) و Vicia villosa دارای بیشترین مقدار دیواره سلولی منهای همی سلولز ((ADF(7/ 30%) و بیشترین مقدار دیواره سلولی(NDF) (7/ 36%) بودند.
    کلیدواژگان: اردبیل، انواع ماشک، عناصر معدنی، دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF)، مقدار دیواره سلولی (NDF)، مراتع
  • سمیه رضایی، رسول پیرمحمدی* صفحات 27-38
    به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و خصوصیات فیزیکی چین دوم علوفه یونجه استان آذربایجان غربی، تعداد 24 نمونه بر اساس نمونه برداری طبقه بندی شده تصادفی با توجه به میزان بارش، از 3 منطقه شامل: تیمار 1) حوضه شمال دریاچه ارومیه با بارش 250-400 میلیمتر، تیمار 2) حوضه غرب دریاچه ارومیه با بارش 300-800 میلیمتر و تیمار 3) حوضه جنوب دریاچه ارومیه با بارش 300-600 میلیمتر (از هر منطقه 8 شهرستان و از هر شهرستان 3 روستا) انتخاب، و جمع آوری شد. نتایج آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0.05)، به استثنای ماده خشک که تیمار 1 دارای تفاوت معنی دار با سایر تیمارها بود (P≤0.05). همچنین نتایج آنالیز خصوصیات فیزیکی نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ ظرفیت نگهداری آب، فیبر موثر فیزیکی و جرم حجمی لحظه ای تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0.05). اما از نظر میانگین هندسی، عامل موثر فیزیکی، دانسیته توده ای و ماده خشک محلول بین تیمارها تفاوت معنی دار مشاهده شد (P≤0.05). بیشترین میانگین هندسی و کمترین دانسیته توده ای مربوط به تیمار 1 و کمترین میانگین هندسی و بیشترین دانسیته توده ای مربوط به تیمار 2 بود (P≤0.05). از لحاظ عامل موثر فیزیکی بیشترین مقدار مربوط به تیمار 1 بود (P≤0.05). تیمار 3 از لحاظ ماده خشک محلول، بیشترین مقدار و تیمار 1 کمترین مقدار را به خود اختصاص داد (P≤0.05). به طور کلی نتایج تجزیه ترکیبات شیمیایی و خصوصیات فیزیکی چین دوم یونجه استان آذربایجان غربی نشان داد که تاثیر سه منطقه متفاوت این استان بر روی (پروتئین خام، چربی خام، خاکستر، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، فیبر موثر فیزیکی، جرم حجمی لحظه ای و ظرفیت نگهداری آب) یونجه آزمایشی استان معنی دار نیست (P>0.05).
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، ترکیبات شیمیایی، خصوصیات فیزیکی، یونجه
  • حسین کوهستانی، سمیه لطیفی* صفحات 39-50
    تعاونی های دامداری نقش مهمی در تولید محصولات پروتئینی کشور دارند، اما همواره با مسائل و مشکلاتی مواجه هستند که زمینه ساز رکود آنها می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی راهکارهای تقویت تعاونی های دامداری با استفاده از تکنیک دلفی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را کارشناسان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کارشناسان امور دام سازمان جهاد کشاورزی و مدیران عامل اتحادیه ها و تعاونی های دامداری استان همدان تشکیل می دادند که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 23 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. کارشناسان 20 راهکار جهت تقویت تعاونی های دامداری ارایه کردند. براساس نتایج ضریب تغییرات راهکارهای «در نظر گرفتن منابع مالی جدید جهت تامین سرمایه تعاونی ها و تامین اعتبارات از سوی دولت» با موافقت 81 درصد کارشناسان، «به کارگیری مدیران با توان اجرایی بالا در تعاونی ها» با موافقت 100 درصد کارشناسان، «برگزاری دوره های آموزشی تخصصی در زمینه دامداری برای مدیران و اعضا تعاونی ها» با موافقت 2/ 95 درصد کارشناسان و «به کارگیری افراد با تجربه و تحصیل کرده در تعاونی ها» با موافقت 100 درصد کارشناسان به ترتیب در اولویت های اول تا سوم از نظر اهمیت قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تعاونی های دامداری، تقویت تعاونی ها، تکنیک دلفی، استان همدان
  • زهره زمزمی، مهرداد محمدی *، محمد روستایی علی مهر صفحات 51-62
    گزنه گیاهی دارویی است که خواص آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدالتهابی دارد و می تواند به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک در جیره طیور استفاده شود. هدف این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف پودر برگ گیاه گزنه بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی بود. برای این منظور تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس- 308 با طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 مشاهده در هر تکرار بررسی شدند. مقادیر صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پودر برگ گزنه از روز اول تا 42 به جیره های غذایی دوره آغازین، رشد و پایانی جوجه های گوشتی افزوده شد. مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن روزانه اندازه گیری و ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. برای ارزیابی ایمنی هومورال، گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) در روزهای 8 و 22 پرورش به جوجه ها تزریق و سطوح مختلف آنتی بادی سرم بر علیه آن در روزهای 21، 28، 35 و 42 پرورش به روش هماگلوتیناسیون اندازه گیری شد. جهت بررسی ایمنی سلولی واکنش به تزریق زیر پوستی فیتوهماگلوتینین (PHA-P) در روز 16 پرورش مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان دوره پس از کشتار وزن اجزای لاشه، بورس فابریسیوس و تیموس اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که استفاده از 2 درصد پودر برگ گزنه باعث افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل در دوره پایانی و کل دوره نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<). استفاده از 5/ 1 و 2 درصد پودر برگ گزنه باعث افزایش وزن بورس فابریسیوس و 1، 5/ 1 و 2 درصد پودر برگ گزنه نیز باعث افزایش وزن تیموس نسبت به گروه شاهد شدند (P<0.05). در روزهای 28، 35 و 42 پرورش، جیره های حاوی 5/ 1 و 2 درصد پودر برگ گزنه موجب افزایش عیار Anti-SRBC کل وIgG نسبت به گروه شاهد شدند (P<0.05). جیره های حاوی 1، 5/1 و 2 درصد پودر برگ گزنه، شاخص تحریک پوستی را نسبت به PHA-P در مقایسه با گروه شاهد افزایش دادند (P<0.05). در نهایت می توان گفت استفاده از 2 درصد پودر برگ گزنه در جیره باعث بهبود عملکرد و ارتقای ایمنی سلولی و هومورال جوجه های گوشتی شد.
    کلیدواژگان: پودر برگ گزنه، جوجه گوشتی، سیستم ایمنی، عملکرد
  • داریوش سلیمی، داود علیاری*، محمد طاهر هرکی نژاد صفحات 63-72
    تحقیق حاضر با استفاده از تعداد 214 راس بره آمیخته افشاری × برولا مرینو برای مقایسه رشد جبرانی با دو روش معمولی و دیر از شیرگیری انجام گرفت. بره ها از تولد، تا سن 11 ماهگی در 11 نوبت توزین شدند. بره ها با توجه به وزن، جثه و نرخ رشد به دو گروه تقسیم گردیدند، گروه اول در سن 5 ±120 روزگی و گروه دوم در سن 5 ±150 روزگی از شیر گرفته شدند. بره ها تا 3 الی 4 هفته پس از تولد در جایگاه نگهداری و از شیر میش ها به صورت آزاد تغذیه شدند، سپس از مادر جدا شده و در سه نوبت صبح، ظهر و غروب اجازه مصرف شیر داده شد، در طی این مدت سه نوبت نیز تغذیه دستی انجام گرفت. در بره های نر و ماده متوسط وزن تولد، وزن 120 روزگی و وزن 11 ماهگی به ترتیب 2/ 5، 6/ 28 و51 کیلوگرم محاسبه گردید. میانگین وزن تولد و وزن 120 روزگی بره های نر به ترتیب 45/ 5 و 1/ 36 کیلوگرم و بره های ماده 96/ 4 و 72/ 29 کیلوگرم بود. اثر جنس و نوع تولد بر وزن تولد و وزن 120 روزگی بره ها کاملا معنی دار بود (P<0.01). این مطالعه نشان داد که افزایش دوره زمانی تغذیه با شیر مادر توام با تغذیه دستی و فراهم نمودن مواد مغذی لازم، موجب رشد جبرانی بره ها و عدم معنی دار شدن اثر ثابت جنس و تیپ تولد در سن 11 ماهگی گردید (P<0.05). بنابراین افزایش چندقلو زائی تا حد توانائی میش، کاملا اقتصادی می باشد و کاهش وزن بره ها با تاخیر در زمان از شیرگیری جبران گردیده و گوشت تولیدی در مقایسه با بره های تک قلو بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: بره های آمیخته افشاری × برولا مرینو، رشد جبرانی، دیر از شیر گیری
  • افشین حیدری نیا *، محمدحسین شهیر، حمیدرضا طاهری، سیدعبدالله حسینی صفحات 73-83
    آزمایشی به منظور تعیین مناسب ترین سطح لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده در مرحله آغازین (28-8 روزگی) بوقلمون های نر گوشتی سویه BUT،6 انجام شد. این آزمایش بر روی 160 قطعه بوقلمون در قالب طرح کاملا تصادفی با 8 تیمار (8 سطح اسیدآمینه لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده: 33/ 1 (جیره پایه)، 405/ 1، 48/ 1، 55/ 1، 63/ 1، 705/ 1، 78/ 1، 855/ 1 درصد) در 4 تکرار و 5 قطعه پرنده در هر تکرار انجام گرفت. جیره های آزمایشی از لحاظ میزان انرژی قابل سوخت و ساز، نیتروژن، تعادل الکترولیت ها و سایر موادمغذی یکسان بودند. افزایش وزن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی در طی دوره آزمایشی اندازه گیری شدند. افزایش سطوح لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده باعث افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی گردید (P<0.05). کمترین و بیشترین افزایش وزن بترتیب مربوط به جیره پایه و سطح لیزین 705/1درصد بود. در مورد ضریب تبدیل نیز همین روند مشاهده شد. با برازش مدل های خط شکسته، منحنی درجه دو و خط شکسته درجه دو میزان نیاز لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده به ترتیب برای افزایش وزن بدن 04/ 0±56/ 1، 67/ 1 و 1/ 0±65/ 1و برای ضریب تبدیل غذایی05/ 0±58/ 1، 75/ 1و 1/ 0±74/ 1 درصد برآورد شد. در مجموع با توجه به نتایج تحقیق حاضر نیاز لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده بوقلمون های نر گوشتی در دوره آغازین برای افزایش وزن بدن در دامنه 56/1 تا 67/ 1 و برای ضریب تبدیل در دامنه 58/ 1 تا 75/ 1درصد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسیدآمینه لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد، مدل خط شکسته، منحنی درجه دوم، نیاز، بوقلمون
  • پویا زمانی*، رزیتا میرزایی سفیدخانی صفحات 85-95
    برای ارزیابی برنامه های اصلاح نژادی و مدیریتی گذشته و طرح ریزی برنامه های آینده لازم است که روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات مهم در سال های گذشته برآورد شوند. در این پژوهش، به منظور برآورد روندهای ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی صفات وزن بدن گوسفند مهربان، 28782 رکورد مربوط به صفات وزن بدن گوسفندان مهربان که توسط معاونت امور دام استان همدان در طی سال های 1373 تا 1389 جمع آوری شده بود، مورد استفاده قرار گرفتند. اجزای واریانس و ارزش های اصلاحی صفات مختلف با تجزیه های تک متغیره و چند متغیره ی مدل های حیوانی با الگوریتم میانگین اطلاعات بیشترین درستنمایی محدود شده (AI-REML) برآورد شدند. روندهای ژنتیکی، فنوتیپی و محیطی صفات، به ترتیب با کمک ضریب تابعیت میانگین ارزش های اصلاحی از سال تولد و ضرایب تابعیت میانگین-ارزش های فنوتیپی و انحراف های محیطی حیوانات از سال وزن کشی برآورد شدند. برآوردهای روندهای ژنتیکی صفات وزن تولد، وزن شیرگیری و وزن های 6، 9 و 12 ماهگی با استفاده از تجزیه تک متغیره به ترتیب، 59/ 1-، 87/ 16-، 27/ 3-، 8/ 16- و 48/ 3- و در تجزیه چند متغیره 33/ 1-، 63/ 25-، 34/ 11-، 6/ 35- و 06/ 9- بودند. روندهای فنوتیپی در تجزیه تک متغیره به ترتیب 31/ 46-، 64/ 149، 16/ 475، 75/ 716، 6/ 1050 و در تجزیه چند متغیره 63/ 5-، 33/ 109، 05/ 482، 68/ 816، 73/ 1077 و روندهای محیطی در تجزیه تک متغیره به ترتیب، 82/ 44-، 7/ 156، 43/ 483، 75/ 732، 08/ 1054 و در تجزیه چند متغیره 14 /1، 36/ 125، 21/ 491، 93/ 852 و 8/ 1086 گرم در سال برآورد شدند. تنها روند ژنتیکی وزن های تولد و از شیرگیری و روند فنوتیپی وزن تولد در تجزیه چند متغیره و همچنین، روندهای ژنتیکی، فنوتیپی و محیطی وزن تولد و روندهای فنوتیپی و محیطی وزن های 6 و 12 ماهگی در تجزیه تک متغیره معنی دار بودند. نتایج این پژوهش نشان دهنده رشد ژنتیکی منفی وزن های تولد و از شیرگیری و به طور کلی، عدم وجود رشد ژنتیکی مثبت صفات وزن بدن گوسفند مهربان در سالیان گذشته و نیاز به طرح ریزی برنامه های اصلاح نژادی برای بهبود ژنتیکی صفات یاد شده در گوسفندان مهربان بودند.
    کلیدواژگان: روند ژنتیکی، روند محیطی، روند فنوتیپی، گوسفند مهربان
  • حمیدرضا مومنی *، عاطفه خاوری، مهدی خدایی مطلق، طاهره چوبینه، نجمه اسکندری صفحات 97-108
    کادمیوم به عنوان یک آلاینده زیست محیطی از طریق القا استرس اکسیداتیو تاثیرات مخربی را بر روند اسپرماتوژنز و مورفولوژی اسپرم می گذارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات کادمیوم بر قابلیت حیات، قابلیت تحرک و تمامیت آکروزوم اسپرم قوچ فراهانی و همچنین بررسی نقش محافظتی سیلیمارین به عنوان یک آنتی اکسیدان بر اثرات سمی کادمیوم صورت گرفت. اسپرم های گرفته شده از اپی دیدیم قوچ فراهانی به چهار گروه تقسیم شدند: 1- اسپرم های لحظه صفر، 2-اسپرم های لحظه 180 دقیقه (کنترل)، 3- اسپرم های تیمار شده با کادمیوم کلراید به مدت 180 دقیقه و 4- اسپرم های تیمار توام سیلیمارین+ کادمیوم کلراید به مدت 180 دقیقه. جهت بررسی قابلیت حیات اسپرم از سنجش MTT((3-(4،5-dimethylthiazol-2-yl)-2،5-diphenyltetrazolium bromide) استفاده شد. قابلیت تحرک اسپرم بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی انجام شد و برای ارزیابی تمامیت آکروزوم رنگ آمیزی Comassie Brilliant Blue مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه همراه شده با تست توکی صورت گرفت. درصد قابلیت حیات، قابلیت تحرک و تمامیت آکروزوم در گروه تیمار شده با کادمیوم کلراید در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. کاربرد مشترک سیلیمارین با کادمیوم کلراید توانست این اثرات را (به جز قابلیت تحرک) نسبت به گروه تیمار شده با کادمیوم کلراید به طور معنی داری جبران کند. سیلیمارین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی قادر است اثرات مخرب کادمیوم کلراید را بر برخی از پارامترهای اسپرم قوچ مهار نماید.
    کلیدواژگان: سیلیمارین، کادمیوم کلراید، تمامیت آکروزوم، قابلیت حیات و تحرک اسپرم، اسپرم قوچ فراهانی
  • عباسعلی قیصری *، فرزاد صفایی منش، مجید طغیانی صفحات 109-124
    این تحقیق جهت تعیین انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری و حقیقی گلوتن گندم در قالب دو آزمایش با استفاده از جوجه خروس های گوشتی (سویه راس 308) 35 روزه در یک طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. در آزمایش اول به منظور تعیین انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری (AME) و ظاهری تصحیح شده برای ابقای نیتروژن صفر (AMEn) گلوتن گندم با استفاده از سطوح مختلف جایگزینی آن در جیره عملی و بکارگیری روش های جمع آوری کل فضولات و نشانگر از یک جیره پایه و 3 جیره آزمایشی استفاده شد. جیره پایه براساس ذرت-سویا بود و درجیرهای آزمایشی نیز سطوح 5، 10 و 15 درصد گلوتن گندم جایگزین بخش سویا و ذرت جیره پایه شدند. در آزمایش دوم نیز انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی (TME) گلوتن گندم به روش تغذیه اجباری سیبالد بوسیله 18 قطعه جوجه خروس گوشتی 48 روزه تعیین گردید. بر اساس نتایج آزمایش اول سطح جایگزینی گلوتن در جیره پایه اثر معنی دار بر میزان AME و AMEn تعین شده آن داشت (05/ 0>P)، بطوریکه بیشترین میانگین AME و AMEnتعیین شده مربوط به بالاترین سطح (15 درصد) در مقایسه با پایین ترین سطح جایگزینی (5 درصد) بود. مقدارTME و TMEn گلوتن گندم برای جوجه های گوشتی نیز در آزمایش دوم به ترتیب 4912 و 4134 کیلوکالری در کیلوگرم بدست آمد. بطور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در روش جایگزینی جیره عملی با بکار بردن سطح 15 درصد جایگزینی می توان تخمین دقیق تری از AME و AMEn گلوتن گندم در جوجه های گوشتی بدست آورد.
    کلیدواژگان: گلوتن گندم، جوجه گوشتی، انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری، انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی
  • علیرضا آقاشاهی *، حسین کریم زاده، اکبر تقی زاده، محمد علی مفیدیان صفحات 125-135
    در پژوهش حاضر، ارزش غذایی 17 اکوتیپ برتر یونجه که مستعد مناطق سردسیری کشور می باشند مورد بررسی قرار گرفت. اکوتیپ های مورد بررسی به ترتیب شامل چالشتر، فامنین، قره آغاج، گله بانی، قره قزلو، قهاوند، قارقالوق، حکم آباد، کوزره، ملک کندی، مهاجران، اردوباد، رهنانی، سهندآوا، صدقیان، شورکات و سیلوانه بودند. عملکرد زراعی این 17 اکوتیپ در شرایط کشت و اقلیم مشابه، مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیبات شیمیایی آنها با استفاده از روش های (AOAC) و ضرایب هضمی این اکوتیپ ها با استفاده از روش آزمایشگاهی تلی و تری برآورد شد و سپس 6 اکوتیپ برترگله بانی،مهاجران،قره قزلو،چالشتر،سهندآوا وقره آغاج از میان این اکوتیپ ها انتخاب شدند و درصد پروتئین حقیقی و نیتروژن غیرپروتئینی آنها تعیین گردید.میانگین درصد پروتئین حقیقی برای 6 اکوتیپ برتر (گله بانی، مهاجران، قره قزلو، چالشتر، سهندآوا و قره آغاج) به ترتیب برابر 10/ 62، 79/ 59، 72/ 59، 16/ 58، 51/ 57 و31/ 55 بودو اختلاف معنی داری بین اکوتیپ ها مشاهده نشد(P>0/05).بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق، در میان 17 اکوتیپ برتر، اکوتیپ قره آغاج را با بیشترین عملکرد علوفه خشک (27/ 0 ± 95/ 4) و بیشترین ماده خشک قابل هضم (13/ 0± 70/ 2) و میزان پروتئین تولیدی (60/ 0±821/ 0) برحسب تن در هر هکتار، می توان به عنوان اکوتیپ برتر معرفی نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین حقیقی، عملکرد، قابلیت هضم، نیتروژن غیرپروتئینی، یونجه
  • بهزاد خرمی *، سید علیرضا وکیلی، محسن دانش مسگران صفحات 137-150
    به منظور بررسی اثرات اسانس های گیاهی آویشن و دارچین بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی از دوازده گوساله نر پرواری هلشتاین (وزن اولیه 17±213 کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارها شامل: 1- شاهد (جیره پایه)، 2- آویشن (5 گرم اسانس در روز برای هر راس) و 3- دارچین (5 گرم اسانس در روز برای هر راس) بودند. دام ها با جیره های حاوی 15% علوفه و 85% کنسانتره به مدت 80 روز تا حد اشتها تغذیه شدند. استفاده از اسانس آویشن یا دارچین تاثیری بر ماده خشک مصرفی و میانگین افزایش وزن روزانه نداشت، هر چند ضریب تبدیل غذایی تا حدودی بهبود (P=0.08) یافت. قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و غلظت متابولیت های خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. به منظور بررسی اثرات موننسین، اسانس آویشن و دارچین بر فراسنجه های تجزیه پذیری مواد خوراکی در شکمبه، چهار گاو نر هلشتاین (وزن اولیه 35±540 کیلوگرم) با فیستولای شکمبه ای در یک طرح مربع لاتین 4×4 با دوره های 21 روزه به صورت تصادفی به یکی از چهار تیمار: 1- شاهد (جیره پایه)؛ 2- آویشن (500 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک)؛ 3- دارچین (500 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک) و 4- موننسین (33 میلی-گرم در کیلوگرم ماده خشک) اختصاص داده شدند. افزودن اسانس های گیاهی و موننسین تاثیری بر فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک کنجاله سویا، دانه ذرت و یونجه نداشت. خصوصیات تجزیه پذیری پروتئین خام دانه ذرت و یونجه تحت تاثیر اسانس های گیاهی قرار نگرفت. اما فراسنجه های تجزیه پذیری پروتئین خام کنجاله سویا تا حدودی به واسطه استفاده از تیمارهای افزودنی تغییر کردند (P≤0.05). نتایج نشان داد که مکمل نمودن جیره گاوهای نر با اسانس آویشن و دارچین اثرات اندکی بر خصوصیات عملکردی و تجزیه پذیری مواد خوراکی در شکمبه دارد.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، تجزیه پذیری، قابلیت هضم، گاو نر هلشتاین
  • یحیی ابراهیم نژاد*، عیسی کفیلی فرد صفحات 151-162
    این آزمایش به منظور بررسی اثر چهار شدت متفاوت تنش صوتی بر عملکرد (افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک) و بعضی از فراسنجه های خونی (تعداد گلبول های سفید خون، نسبت هتروفیل به لمفوسیت و غلظت کورتیکواسترون پلاسما) در جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار آزمایشی شامل گروه شاهد و گروه های تنش صوتی با شدت 10، 20، 40 و 80 دسی بل انجام شد. به هر تیمار آزمایشی چهار تکرار با 16 جوجه از سویه راس- 308 (به نسبت مساوی نر و ماده) تخصیص یافت. جوجه های گوشتی از 3 تا 21 روزگی تحت استرس صوتی قرار گرفتند. جوجه ها در کل دوره آزمایش دسترسی آزاد به آب و خوراک داشتند. جوجه ها تا سن 21 روزگی با جیره ی آغازین و از 22 تا 42 روزگی با جیره ی رشد بر طبق توصیه های مواد مغذی (1994) NRC تغذیه شدند. معیارهای مورد اندازه گیری شامل افزایش وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، تعداد گلبول های سفید خون، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و غلظت کورتیکواسترون پلاسما بودند. نتایج نشان دادند که جوجه های گروه تحت تنش صوتی با شدت 80 دسی بل، افزایش وزن بدن و مصرف خوراک کمتر و ضریب تبدیل خوراک بیشتری نسبت به سایر گروه ها داشتند (05/ 0>P). تفاوت معنی داری در مقدار افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک بین گروه شاهد و گروه های تحت تنش صوتی با شدت های 10، 20 و40 دسی بل وجود نداشت. غلظت کورتیکواسترون پلاسما و شاخص نسبت هتروفیل به لمفوسیت در 21 روزگی در جوجه های گروه تحت تنش صوتی با شدت 80 دسی بل نسبت به سایر گروه ها افزایش یافت (05/ 0>P). یافته های به دست آمده از آزمایش نشان داد که شدت تنش صوتی80 دسی بل در زمان اعمال تنش می تواند عملکرد و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: تنش صوتی، جوجه های گوشتی، عملکرد، فراسنجه های خونی
  • بهرام افشار حمیدی *، رسول پیرمحمدی، هرمز منصوری صفحات 163-175
    این تحقیق با هدف بررسی اثر افزودن سطوح مختلف پودر گیاه آویشن بر گوارش پذیری و فراسنجه های تولید گازهای حاصل از تخمیر برخی اقلام خوراکی در شرایط آزمایشگاهی، با آزمایش فاکتوریل دو عاملی 4×3 در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کاه گندم، یونجه و دانه جو بودند که به آنها سطوح صفر (شاهد)، 5/ 1، 3 و 6 درصد گیاه آویشن اضافه گردید. حجم سرنگ های گاز تست100 میلی لیتر و زمان انکوباسیون تا 24 ساعت بود. نتایج بدست آمده نشان داد، تولید گاز حاصل از تخمیر بخش محلول (a) در دانه جو تحت تاثیر سطوح مختلف پودر گیاه آویشن قرار گرفت. همچنین مقدار تولید گاز از بخش کند تجزیه (b) و مقدار تولید بالقوه گاز (a + b) در کاه گندم با افزایش سطوح آویشن روند کاهشی داشت. نرخ تجزیه پذیری با افزایش سطوح آویشن در علف یونجه کاهش، اما در کاه گندم افزیش داشت. مقدار انرژی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی در تیمار علف یونجه حاوی 6 درصد آویشن به طور معنی داری از سایر تیمارها کمتر بود، ولی اضافه کردن سطوح بیشتر آویشن انرژی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی در کاه گندم را افزایش داد. افزودن سطوح مختلف گیاه آویشن به اقلام کاه گندم و دانه جو موجب کاهش در کل گاز تولیدی نسبت به گروه شاهد گردید. همچنین افزودن گیاه آویشن در سطح 6 درصد مقدار تولید گاز CO2 را نسبت به سایر سطوح به طور معنی داری کاهش داده است. مقدار تولید گاز متان حاصل از تخمیر علف یونجه با افزایش سطوح آویشن به صورت معنی دار روند کاهشی داشت. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که از گیاه آویشن می توان به عنوان یک ماده افزودنی مطلوب جهت بهینه سازی تخمیر شکمبه ای در جیره نشخوار کنندگان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گیاه آویشن، گوارش پذیری، تولید گاز، آزمایش برون تنی
  • زهرا نصیب پور مرتاض، امید دیانی*، رضا طهماسبی، امین خضری صفحات 177-186
    در این آزمایش قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، چربی خام، کربوهیدرات غیر الیافی و کل مواد مغذی قابل هضم محصولات فرعی خرما شامل هسته، تفاله و لرد مورد بررسی قرار گرفت. تعادل نیتروژن و تاثیر این محصولات فرعی بر فراسنجه های خونی نیز تعیین گردید. از 6 راس بز نر بالغ راینی در دامنه سنی5-4 سال و میانگین وزنی 3±45 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی در سه دوره 21 روزه با شش تکرار استفاده شد. شانزده روز برای سازگاری به شرایط آزمایش و پنج روز برای نمونه گیری در نظر گرفته شد. حیوانات در قفس های متابولیکی مجهز به سیستم جمع آوری جداگانه ادرار و مدفوع قرار گرفتند. قابلیت هضم یونجه پیش از شروع آزمایش تعیین شد. جیره های آزمایشی شامل 60 درصد یونجه و 40 درصد محصولات فرعی خرما بود و به میزان 40 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن متابولیکی به هر یک از دام ها تغذیه شد. در این پژوهش، قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، چربی خام و کل مواد مغذی قابل هضم هسته و تفاله به طور معنی داری بالاتر از لرد خرما بود (05/ 0>P). تاثیر محصولات فرعی خرما بر فراسنجه های خونی در بزها از لحاظ آماری معنی دار نبود. در نهایت، استفاده از هسته و تفاله در مقایسه با لرد ضرایب هضمی بهتری را نشان داد. با وجود این، به دلیل پایین بودن میزان پروتئین این محصولات فرعی، در جیره های حاوی این فرآورده ها استفاده از مکمل های پروتئینی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تعادل نیتروژن، تفاله خرما، قابلیت هضم، لرد خرما، هسته خرما
  • حسینعلی قاسمی، عباس درزی نیا، کامران طاهرپور*، فرشید فتاح نیا صفحات 187-199
    این آزمایش به منظور مقایسه اثرات دانه رازیانه (Foeniculum vulgar)، زیره سیاه (Carum carvi) و پری بیوتیک مانان الیگوساکارید به جیره غذایی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام گرفت. تعداد 160 قطعه جوجه نر یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 8 جوجه در هر تکرار تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد یا جیره پایه (بدون ماده افزودنی)، 2- افزودن 1 درصد رازیانه به جیره پایه،3- افزودن 1 درصد زیره سیاه به جیره پایه، 4- افزودن مخلوط 5/ 0 درصد رازیانه همراه با 5/ 0 درصد زیره سیاه به جیره پایه و 5- افزودن سطح تجاری توصیه شده پر ی بیوتیک مانان الیگوساکارید (فرماکتو؛ 2/ 0 درصد) به جیره پایه. نتایج نشان داد که پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی 5/ 0 درصد رازیانه و 5/ 0 درصد زیره سیاه و یا پری بیوتیک در مقایسه با جیره شاهد بیشترین افزایش وزن را در کل دوره پرورش داشتند (05/ 0>P). همچنین تیمارهای دارای 1 درصد رازیانه، مخلوط 5/ 0 درصد رازیانه + 5/ 0 درصد زیره سیاه و پر ی بیوتیک سبب بهبود معنی دار ضریب تبدیل غذایی در کل دوره آزمایش و کاهش غلظت تری گلیسرید، کلسترول و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) خون نسبت به تیمار شاهد شدند (05/ 0>P). مکمل پری بیوتیک سبب کاهش معنی-دار وزن نسبی چربی حفره بطنی و کبد گردید (05/ 0>P). افزودن 1 درصد زیره سیاه به جیره غذایی نیز سبب افزایش معنی دار وزن نسبی تیموس و بورس فابریسیوس نسبت به تیمارهای یک درصد رازیانه و شاهد گردید (05/ 0>P). این مطالعه نشان داد که افزودن رازیانه و مخلوط رازیانه و زیره سیاه مشابه افزودن پری بیوتیک به جیره غذایی جوجه های گوشتی می تواند سبب بهبود عملکرد رشد و کاهش غلظت تری گلیسرید و کلسترول سرم گردد.
    کلیدواژگان: پری بیوتیک، رازیانه، زیره سیاه، عملکرد، جوجه های گوشتی
|
  • S. Rahmani, H. Janmohammadi* Pages 1-13
    An experiment was conducted to determining chemical composition, true metabolizable energy corrected to zero nitrogen balance (TMEn) of broiler finisher diets and establishment of prediction equation of TMEn value. At first, twelve broiler finisher diet samples were provided from twelve poultry feed plants and subjected to chemical composition analysis by standard laboratory methods. Average values of dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, crude fiber, calcium and phosphorus were obtained 91.52, 18.64, 2.71, 6.85, 3.21, 0.80 and 0.36 percent, respectively. Sibbald’s method was used for determination of TMEn values and dry matter metabolizability of feeds using 54 d male Ross -308 broiler chickens. TMEn values showed significant differences among broiler finisher diet samples (P< 0.01). The average value of TMEn in broiler finisher diets was 3234 Kcal/kg and varied from 3012 to 3430 Kcal/kg. Values of TMEn/GE ratio in diet samples varied from 0.65 to 0.74 and showed significant differences (P< 0.01). Average value of dry matter metabolizability was 55.4 percent and showed significant differences among the diets (P< 0.01). The diets which had higher crude fiber content, showed lower dry matter metabolizability. TMEn values of broiler finisher diets showed a significant high negative correlation coefficient with crude ash percent (r=-0.80, P=0.01). Regression analysis showed that TMEn content of broiler finisher diets could be predict from ash, crude protein and phosphorous content of diets with coefficient determination equal to 0.69.
    Keywords: True metabolizable energy, Broiler finisher diets, Metabolizable energy prediction equation
  • B. Fathi, Achachlouei*, M. Baderzadeh Pages 15-26
    Chemical composition and some minerals in several vetches forage (Vicia spp.) in pastures and farmlands of Ardabil province were determined according to standard laboratory methods. These vetches were follows: Vicia villosa، Vicia pannonica، Vicia peregrina، Vicia narbonensis، Vicia sativa ssp. and Vicia sativa ssp. nigra. The obtained results showed that phosphorous content in Vicia narbonensis، was significantly (P<0. 05) higher than that in the other species of vetches. Vicia villosa and vicia pannonica had significantly (P<0. 05) higher Ca and K values، respectively. Iron and copper were the highest values among the micro minerals in narbon bean (Vicia narbonensis). There were also no significant (P<0. 05) difference in amounts of Mn and Zn among the vetches forage and Co was the lowest content in Vicia villosa. The amount of crude protein in vetches forage varied from 17% to 25. 8% (based on DM). However، the amounts of ADF and NDF in vetches varied from 22 to 30. 7% and 27 to 36. 7%، respectively. Moreover، there was a significant difference (P<0. 05) between them regarding the amount of ADF and NDF. In general، among the studied varieties Vicia narbonensis had highest crude protein (25. 8%) and Vicia villosa had highest ADF (30. 7%) and the highest cell wall (NDF) (36. 7%).
    Keywords: Minerals, NDF, ADF, Rangelands, Vicia species, Ardabil
  • S. Rezaei, R. Pirmohammadi* Pages 27-38
    This study was conducted to determine the chemical composition and physical characterization of alfalfa second cut in West Azerbaijan Province (WAP). For this purpose, 24 samples were selected upon three randomized classifications in respect of raining fall in 3 areas including: treatment 1) The north of Urmia Lake with 250-400 mm rain fall, treatment 2) west of Urmia Lake with 300-800 mm rain fall and treatment 3) south of Urmia Lake with 300-600 mm raining. Eight cities were selected from each area and 3 villages of each city. The result of chemical composition analysis showed that there was no significant difference between treatments of alfalfa in second cut in WAP (P>0.05) with exception for dry matter (DM) that there was significant difference between treatment 1 whit other treatments (P≤0.05). Also, the results of physical characterization analysis showed that there was no significant difference between experimental treatments in respect of water holding capacity (WHC), physically effective fiber (peNDF) and specific gravity (SG) (P>0.05), but there was significant difference between experimental treatments in respect of geometric mean (GM), physically effective factor (Pef), bulk density (BD) and soluble dry matter (SDM) (P≤0.05). The highest of GM and the lowest of BD was obtained for treatment 1 and the lowest value of GM and the highest of BD was belonged for treatment 2 (P≤0.05). Treatment 1 had the highest value of pef (P≤0.05). The highest value of SDM was belonged for treatment 3, and the smallest amount of SDM was obtained for treatment 1 (P≤0.05).In total the result of chemical composition and physical characterization analysis of alfalfa second cut in West Azerbaijan Province in 3 areas showed that there was no significant difference between experimental treatments in respect of CP, EE, ASH, ADF, NDF, peNDF, WHC and SG (P>0.05).
    Keywords: Alfalfa, Chemical composition, Physical characteristics, West azerbaijan province
  • H. Kouhestani, S. Latifi* Pages 39-50
    Livestock cooperatives have an important role in protein production. These cooperatives faced with problems that are underlying the stagnation. So the objective of this study was identifying and prioritizing strategies to strengthen livestock cooperatives by using the Delphi technique in Hamedan province. The statistical population consists of experts of cooperative, Labor and Social Affair Department, experts of Animal Affairs in Agriculture of Jahad organization and managing directors of the cooperatives in Hamedan that through purposive sampling 23 of them were selected to respond the main question of research. The experts introduced 20 strategies to strengthen livestock cooperatives. According to the results of coefficient of variation “consideration of new financial resources for provision of capital cooperatives and funding from the government” with agreement of 81 percent of experts, “employing high executive ability managers in cooperatives” with agreement of 100 percent of experts, “holding specialized training courses for managers and members of animal husbandry cooperatives” with agreement of 95.2 percent of experts and “use of experienced and educated persons in cooperatives” with agreement of 100 percent of experts were placed at the first priority to third.
    Keywords: Livestock Cooperatives, Strengthen of Cooperatives, Delphi Technique, Hamedan Province
  • Z. Zamzami, M. Mohammadi*, M. Roostaei, Ali Mehr Pages 51-62
    Nettle is medicinal plant with antioxidant, anti-microbial and anti-inflammatory properties and can be an alternative to antibiotics in poultry diets. The aim of this study was to investigate the effect of different levels of leaf powder of Urtica dioica L. on performance, carcass traits and immune system in broilers. One day old broiler chicks (200 Ross 308) were divided into 5 treatments with 4 replicates and 10 chickens per cage. The treatment groups received 0 (control), 0.5, 1, 1.5 and 2 percent dietary Urtica dioica L. leaf powder, respectively during days 0-42 in starter, grower and finisher diet. Daily feed intake, daily body weight gain and feed conversion ratio (performance) were measured.The birds were immunized with sheep red blood cell (SRBC) on days 8 and 22 of age and serum antibody levels produced in response to SRBC were measured on days 21, 28, 35 and 42. Skin response to Phytohemagglutinin-P (PHA-P) injected intradermally on day 16 was measured. The weights of carcass components and bursa of fabricius and thymus were measured after slaughter. The results indicated that 2% powder increased body weight gain and reduced feed conversion ratio in finisher and entire period compared to the control group (P<0.05). Bursa of fabricius weight was increased with consumption of 1.5 and 2% powder and thymus weight was increased with consumption of 1, 1.5 and 2% powder in comparison to control group (P<0.05).The inclusion of 1.5 and 2% powder to diet increased total anti-SRBC and IgG titer on days 28, 35 and 42 (P<0.05). One, 1.5 and 2% leaf powder increased cellular immunity on PHA-P injection (P<0.05). It is concluded that 2% nettle leaf powder increased performance, cellular and humoral immunity of broilers.
    Keywords: Broiler, Immunity system, Nettle leaf powder, Performance
  • D. Salimi, D. Aliyari*, T. Harkinezhad Pages 63-72
    This study was carried out using 214 Afshari×Booroola-Merino cross lambs aimed to compare compensatory growth in lambs with common and delayed weaning. From birth till 11th month of age lambs weighted every month. Lambs grouped within two groups according to their weight, body size and growth rate. First group was weaned at age of 120± 5 days and the second group on day 150±5. At birth, lambs were kept with dames for 3 to 4 weeks and had freely suckling. Hereafter, lambs were suckled three times a day (namely; morning, noon and evening) and also fed using quality forage. The mean weights of the lambs regardless their gender were 5.2, 28.6 and 51 Kg at time points of birth 120 day and 11 month respectively. The mean weights of male lambs at birth and on day 120 of age were 5.45 and 36.1 kg where those of females were 4.96 and 29.72 respectively. Birth type and sex have significant effects on birth weight and weight at 120 days of age (P<0.01). This study showed that delay in weaning time accompanied with manual feeding and providing necessary nutrients results in compensatory growth in lambs. The results indicated that the fixed effects dictated by gender and type of birth were not statistically significant at the age of 11 month (P<0.05). Hence increasing in litter size in ewe is quite economically accepted, reduction in weight of multiple lambs will be compensate later by delay in weaning and consequently production of meat per ewe will be increased
    Keywords: Afshari × Broola Merino sheep_Compensatory growth_weaning
  • A. Heidariniya*, Mh Shahir, Hr Taheri, A. Hosseini Pages 73-83
    The aim of the present study was to determine the appropriate standardized ileal digestible lysine requirement in starter male BUT, 6 turkey poults (8-28 day of olds).One hundred sixty male BUT, 6 turkeys were used in a completely randomized design with eight treatments (8 levels of standardized ileal digestible lysine: 1.33 (basal diet), 1.405, 1.48, 1.55, 1.63, 1.705, 1.78, 1.855%) in 4 replicates of 5 birds in each. Weight gain, feed intake and feed conversion ratio were measured during the trial period. Increasing of standardized ileal digestible lysine levels resulted an increase of body weight and decrease of feed conversion ratio (P<0.05). The lowest and the highest body weight gain and FCR related to basal and 1.705 % digestible lysine.By using of Broken Line- Linear Ascending, Quadratic Polynomial and Broken Line- Quadratic Ascending standardized ileal digestible lysine requirements for weight gain were 1.56±0.04, 1.67 and 1.65±0.1 and for FCR were 1.58±0.05, 1.75 and 1.74±0.1 respectively. In conclusion, standardized ileal digestible lysine requirements in starter for body weight gain ranged between 1.56 to 1.67 and for FCR between 1.58 to 1.75 %.
    Keywords: Standardized ileal digestible lysine, broken line, quadratic, requirements, Turkeys
  • P. Zamani*, R. Mirzaei Sefidkhani Pages 85-95
    Estimation of genetic, environmental and phenotypic trends in past age is taken to measure the past animal breeding and management programs and design of programs for the hereafter. In the present study, in overall, 28782 records of growth traits of Mehraban sheep, collected by the Deputy of Livestock Affairs, Agricultural Jihad of Hamedan province during 1994 – 2010, were used to estimate genetic, phenotypic and environmental trends for body weight traits of Mehraban sheep. Variance components and breeding values for different traits were estimated using univariate and multivariate analyses of animal models by Average Information algorithm of Restricted Maximum Likelihood (AI-REML). Genetic, phenotypic and environmental trends were estimated based on the regression coefficient of average breeding values on birth year and regression coefficients of average phenotypic values and environmental deviations on weighting year, respectively. Estimates of genetic trends for birth weight, weaning weight and the weights at 6, 9 and 12 months of age were -1.59, -16.87, -3.27, -16.8 and -3.48 gr/yr, using univariate analyses and -1.33, -25.63, -11.34, -35.6 and -9.06 gr/yr, using multivariate analysis, respectively. Estimates of phenotypic trends were -46.31, 149.64, 475.16, 716.75 and 1050.6 gr/yr, using univariate analyses and -5.63, 109.33, 482.05, 816.68 and 1077.73 gr/yr, using multivariate analysis and estimates of environmental effects trends were -44.82, 156.7, 483.43, 732.75 and 1054.08 gr/yr, using univariate analyses and 1.44, 125.36, 491.21, 852.93 and 1086.8 gr/yr, using multivariate analysis, respectively. Only genetic trends of birth and weaning body weights and phenotypic trend of birth weight in multivariate analysis and also genetic, phenotypic and environmental parameters of birth weight and phenotypic and environmental parameters of body weights at 6 and 12 months of age in univariate analyses were significant. The outcomes of the present study indicated negative genetic trends for birth and weaning body weights and generally, absence of positive genetic improvement of body weight traits in Mehraban sheep during past years and a need to design animal breeding programs for genetic improvement of the mentioned traits in Mehraban sheep.
    Keywords: Genetic trend, Environmental trend, Phenotypic trend, Mehraban sheep
  • Hr Momeni*, A. Khavari, M. Khodaei, T. Choobineh, N. Eskandari Pages 97-108
    Introduction
    Cadmium, as an environmental pollutant, can exert oxidative stress on spermatogenesis and sperm morphology. This study was performed to investigate not only the effect of cadmium on viability, motility and acrosome integrity of ram sperm but also examine the protective role of silymarin, as an antioxidant, on cadmium toxicity. Epidydimal sperm obtained from Farahaniˊs ram divided into four groups: 1. sperm at 0 hour 2. Sperm incubated for180 minutes (control) 3. sperm treated with cadmium chloride for 180 minutes and 4. sperm treatment with silymarin+cadmiumchloride for 180 minutes. MTT ((3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) method was used to assess sperm viability. Sperm motility was done according to World Health Organization guidelines while acrosome integrity in the sperm was evaluated by comassie brilliant blue staining. Data were analyzed using one way ANOVA followed with Tukeyˊs test. The percentage of sperm viability, motility and acrosome integrity was significantly decreased in cadmium chloride-treated group compared to the control. In silymarin+cadmiumchloride group, silymarin could compensate the adverse effect of cadmium chloride on sperm parameters (except sperm motility) compared to cadmium chloride group. Silymarin as a potent antioxidant prevented adverse effect of cadmium on some ram sperm parameters.
    Keywords: Silymarin, Cadmium chloride, Acrosome integrity, Sperm viability, motility, Farahani´s ram sperm
  • A. Gheisari*, F. Safaeimanesh, M. Toghyani Pages 109-124
    This study was conducted to evaluate the apparent metabolisable energy (AME) and true metabolisable energy (TME) values of wheat gluten in growing broiler chicks (Ross 308) using two experiments in a completely randomized design. In the first experiment, total collection and marker tecniques were used to deterimine AME and AMEn values of wheat gluten using a corn- soyabean reference diet and three test diets in which 5, 10 and 15% corn and soybean fractions were substituted with wheat gluten. In the second experiment, eighteen.48-d-old male broiler chicks were used to determine TME and TMEn of wheat gluten according to the Sibbald force feeding method. According to the results of the first experiment, level of gluten substitution in the reference diet significantly (P<0.05) affect AME and AMEn values of wheat gluten.The highest AME and AMEn values for wheat gluten belonged to the highest (15%) level compared to the lowest (5%) substitution level. The average TME and TMEn values of wheat gluten measured by force feeding method (in the secod experiment) also obtained 4912 and 4934 kcal/kg, respectively. Collectly, the results showed that in replacement of practical diet method using 15% substitution level resultes in more precision estimation of wheat gluten AME in growing chickens.
    Keywords: Wheat gluten, Broiler chickens, Apparent metabolisable energy, True metabolisable energy
  • Ar Aghashahi*, H. Karimzadeh, A. Taghizadeh, Ma Mofidian Pages 125-135
    This study was carried out to determine the nutritive value of 17 superior cold-region ecotypes of alfalfa. The ecotypes included: Chaleshtor, Famenine, GharahAghaj, Gallebani, GharahGhezloo, Ghahavand, Gharghalogh, Hokm Abad, Koozareh, MalekKandi, Mohajeran, Ordoobad, Rehnani, Sahand Ava, Sedghian, Shoorkat and Silvaneh. The yield performance of the ecotypes was determined in similar cultivating and climatic conditions. Chemical analyses were determined according to AOAC procedure and Digestibility of the ecotypes was measured using Tilley and Terry in vitro method. Six superior ecotypes were selected and were analyzed for true protein (TP) and non protein nitrogen (NPN). The means TP and NPN of six superior ecotypes (Gallebani,Mohajeran,GharahGhezloo,Chaleshtor, Sahand Ava and GharahAghaj), were 79.10, 59.62, 59.72, 58.16, 57.51and 55.31, respectively and no significant difference observed between treatments. Dry matter, digestible dry matter and crud protein, Mt production/hectare of GhareAghaj ecotype were 4.95± 0.27, 2.7±0.13, and 0.821±0.60, respectively and can be introduce as superior between the ecotypes.
    Keywords: Alfalfa, Digestibility, Non proteinNitrogen, Performance, True protein
  • B. Khorrami*, Ar Vakili, M. Danesh Mesgaran Pages 137-150
    Twelve feedlot Holstein calves (213±17 kg initial BW) were used in a complete randomized design to evaluate the effects of thyme (THY) and cinnamon (CIN) essential oils on performance and nutrient digestibility. Treatments were: 1- control (CON, basal diet), 2-THY (5 g/d/calf) and 3-CIN (5 g/d/calf). Calves were fed ad libitum diets consisting of 15% forage and 85% concentrate for 80 d. Supplementation of THY or CIN did not affect DMI and average daily gain, whereas feed conversion ratio tended (P=0.08) to be improved. Apparent digestibility of nutrients and blood metabolites were not affected by experimental treatments. Four ruminally fistulated Holstein steers (540±35 kg initial BW) were used in a 4×4 Latin square design with 21-d periods and assigned randomly to 1 of 4 treatments: 1- CON (basal diet), 2- THY (500 mg/kg DM), 3- CIN (500 mg/kg DM) and 4- monensin (MON; 33 mg/kg DM) to evaluate the effects of MON, THY and CIN on rumen degradation characteristics of feedstuff. The addition of essential oils (EO) and MON had no effect on DM degradability parameters of soybean meal (SBM), corn grain (COR) and alfalfa hay (ALF). Crud protein degradability characteristics of COR and ALF were not influenced by EO. However, CP degradability parameters of SBM were partly changed by additive treatments (P≤0.05). Results suggest that supplementing bulls with THY and CIN have minor impacts on performance and rumen degradation characteristics of feedstuff.
    Keywords: Degradability, Digestibility, Essential oils, Holstein steer
  • Y. Ebrahimnezhad*, I. Kafili Fard Pages 151-162
    The present study was conducted to evaluate of the effect of sound stress at four different levels on performance (weight gain, feed intake and feed conversion ratio) and some blood parameters (blood leukocyte count Heterophil/Lymphocyte ratio and plasma corticosterone concentration) in broiler chickens. Chickens had free access to feed and water throughout the experiment. This experiment had five experimental treatments that included of control group and sound stress groups with intensities of 10, 20, 40 and 80 decibel (db), each treatment consists of four replicates of 16 chicks (same ratio of male and female). Experiment was conducted as a completely randomized design. Chickens exposed to the sound stress from 3 to 21 days of their age. Birds feeding with a starter diet from 7 to 21d and a grower diet from 22 to 42d, according to NRC. Results indicated that sound stress with intensity of 80 db reduced weight gain and feed consumption and also increased feed conversion ratio compared to other groups at the end of experiment (P<0.05). There was no significant difference between sound stress (10, 20 and 40 db) and control groups for weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Corticosterone concentrations and Heterophil/Lymphocyte ratio were significantly increased in sound stress group with intensity of 80 db at 21days (P<0.05). Finally, the findings obtained in the study shown that noise stress intensity, stress time and old chickens during stress can affect performance and blood parameters of the birds.
    Keywords: Blood parameters, Broiler chickens, Performance, Sound stress
  • B. Afshar Hamidi*, R. Pirmohammadi, H. Mansouri Pages 163-175
    This study was conducted to investigating the effects of adding thymus plant on digestibility and fermentable gas production parameters in some feedstuffs on in vitro status, by 3×4 factorial experiment in complete randomize design. The treatments were wheat straw, alfalfa and barley grain with 0, 1.5, 3, and 6% levels of thymus plant mash. Test gas syringes volume to 100 ml and the incubation time was 24 hours. The result showed that, gas production from the fermentation process rapid part degradation (a) the grain was affected by treatments. Also the gas production rate of slow degradable fraction (b) and potential gas production (a+b) in the wheat straw treatment with increasing of thymus level was decreased. Degradation rate in alfalfa hay treatment with increasing levels of thymus decreased, but in wheat straw were increase. Metabolizable energy and organic matter digestibility of alfalfa hay treated with thymus 6% was significantly lower than other treatments, but the adding most level of thymus increased of metabolizable energy and organic matter digestibility of wheat straw. The addition of different levels of thymus plants to barley grain and wheat straw treatments decreased total gas production compared to the control group. Also addition of thymus plants in rate of 6% significantly decreased the CO2 production compared to the other levels. The amount of methane production from fermentation of alfalfa hay was decreased significantly with increasing of thymus levels compared with control group. The results of this study it can be concluded, the thymus plant additive for ruminant diets can be used as a suitable to optimize rumen fermentation.
    Keywords: Thymus plants, Digestibility, Gas production, In vitro
  • Z. Nasibpour Mortaz, O. Dayani*, R. Tahmasbi, A. Khezri Pages 177-186
    Apparent digestibility of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), crude fat, non-fiber carbohydrate (NFC) and total digestible nutrient (TDN) date by-products (included seed, pulp and lerd) were studied in this experiment. Also, Nitrogen balance of these by-products and their effects on blood parameters were determined. Six Raini mature goats (4-5 years and 45±3 kg BW), were used in a changeover design with six replicates (goats) and three periods was used. Every experimental period lasted 21 d including 16 d of adaptation to the experimental diets and 5 d for collection of samples. The animals were housed in individual metabolic cages equipped for separate collection of urine and faeces. Alfalfa digestibility was determined at the beginning of the experiment. Experimental diets were formulated to contain 60% alfalfa and 40% date by-products and fed to the animals about 40 g/w0.75. In this study, Digestibility of DM, OM, crude fat and TDN of seed and pulp were significantly higher than lerd (P<0.05). Blood parameters in goats fed these by-products were not statistically significant. In conclusion, using date seed and pulp compared with lerd showed better digestion coefficients. However, because of low protein content of these by-products, supplementing these diets with protein sources is recommended.
    Keywords: Nitrogen balance, Date pulp, Digestibility, Date lerd, Date seed
  • H. A Ghasemi_A. Darzinia_K. Taherpour*_F. Fatahnia Pages 187-199
    This study was conducted to compare the effects of fennel (Foeniculum Vulgar), black caraway (Carum carvi) and prebiotic mannan-oligosaccharide on performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. A total number of 160 one-day-old male broiler chicks (Ross 308) in a completely randomized design were divided into five treatments, four replicates and 8 chicks per replicate. The five experimental treatments were: 1-control diet or basal control (no additives), 2- adding 1 % fennel to basal diet, 3- adding 1 % caraway to basal diet, 4- adding mixture of 0.5 % nettle and 0.5 % caraway to basal diet and 5- adding advised commercial level of prebiotic (Fermacto; 0.2 %) to basal diet. The results showed that the birds fed diets supplemented with mixture of 0.5 % nettle and 0.5 % caraway or prebiotic had higher body weight during the whole experimental period compared with control group (P<0.05). Moreover, supplementation diets with 1 % nettle, mixture of 0.5 % nettle and 0.5 % caraway and prebiotic improved feed conversion ratio during the whole experimental period and decreased the blood levels of triglycerides, cholesterol and low-density lipoprotein (LDL) compared with control treatment (P<0.05). Prebiotic supplementation significantly decreased relative weights of abdominal fat and liver (P<0.05). The addition of 1 % craway to the diet also significantly increased the weights of thymus and bursa of Fabricius compared with 1% nettle and control treatments (P<0.05). This study showed that the inclusion of nettle and mixture of nettle and caraway, similar to including prebiotic, to the broiler diet can improve growth performance and decrease serum triglyceride and cholesterol concentrations.
    Keywords: Prebiotic, Fennel, Black caraway, Broiler chickens, Performance