فهرست مطالب

پژوهش های علوم دامی - سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رامین فرهادی، حسین دقیق کیا*، علی حسین خانی، بابک قاسمی پناهی، غلامرضا دهقان، ایرج اشرفی صفحات 1-11
    زمینه مطالعاتی: مراحل مختلف عمل آوری، نگهداری و انجماد منی، بدلیل ایجاد استرس های فیزیولوژیکی و شیمیایی در سطح غشای اسپرم، باعث کاهش کیفیت اسپرم منجمدیخ گشایی شده می شود. برای مقابله با این مشکل استفاده از آنتی اکسیدان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر عصاره گیاه مرزنجوش بعنوان آنتی اکسیدان طبیعی، بر پارامترهای میکروسکوپی و بیوشیمیایی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده گاو هلشتاین بود.
    روش کار
    در این تحقیق از 3 راس گاو هلشتاین، دو بار در هفته، توسط واژن مصنوعی اسپرم گیری شده و جهت از بین بردن اثرات فردی دام ها، انزال ها در نسبت های مساوی با هم مخلوط شدند. سطوح مختلف عصاره گیاه مرزنجوش (2، 4، 8، 12، 16، 20 میلی لیتر در دسی لیتر محلول رقیق کننده) به رقیق کننده بر پایه زرده تخم مرغ-سیترات افزوده شد. نمونه ها پس از طی مراحل سردسازی و تعادل، در معرض بخار نیتروژن مایع، منجمد و تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداری شدند. بعد از یخ گشایی، پارامترهای تحرک، زنده مانی، یکپارچگی غشا و پراکسیداسیون لیپید به ترتیب توسط سیستم کاسا، رنگ آمیزی ائوزین-نیگروزین، محلول هیپواسموتیک و اندازه گیری غلظت مالون دی آلدئید ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که افزودن سطح 4 میلی لیتر در دسی لیتر از عصاره مرزنجوش باعث بهبود معنی دار پارامترهای تحرک، زنده مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم ها، بعد از فرآیند انجماد-یخ گشایی در مقایسه با گروه شاهد شده و نیز میزان پراکسیداسیون لیپید را نسبت به گروه شاهد بطور معنی داری (P< 0/05) کاهش داد.
    نتیجه گیری نهایی: بررسی ما تاثیر مثبت عصاره مرزنجوش در سطح 4 میلی لیتر بر دسی لیتر بر کیفیت اسپرم منجمد-یخ گشایی شده گاو را تایید می کند.
    کلیدواژگان: اسپرم، انجماد، یخ گشایی، آنتی اکسیدان گیاهی
  • رقیه شهباززاده، حسین دقیق کیا*، غلامعلی مقدم، غلامعلی دهقان، علی حسینخانی، ایرج اشرفی صفحات 13-24
    زمینه مطالعاتی: استفاده از آنتی اکسیدان ها باعث بهبود کیفیت اسپرم پس از فرآیند انجماد و یخ گشائی می شود.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سطوح مختلف عصاره الکلی مرزه سهندی بر پارامترهای کیفی اسپرم گاو هلشتاین پس از فرآیند انجماد و یخ گشائی بود.
    روش کار
    در این پژوهش از 3 راس گاو نر با سن 5-6 ساله استفاده شد. اسپرم گیری 2 بار در هفته و توسط واژن مصنوعی انجام شد. نمونه های منی در هر بار اسپرم گیری با هم مخلوط شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 7 سطح عصاره اتانولی مرزه سهندی (0، 2، 4، 8، 12، 16 و20 میلی لیتر بر دسی لیتر) بودند که بر نمونه های منی رقیق شده در رقیق کننده سیترات–زرده تخم مرغ افزوده شدند. سپس نمونه ها منجمد شده و بمدت 3 هفته در تانک ازت نگهداری شدند. پس از یخ گشایی و 5 دقیقه انکوباسیون در دمای 37 درجه پارامترهای کیفی اسپرم نظیر تحرک، زنده مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و پراکسیداسیون لیپید ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که سطح 4 میلی لیتر در دسی لیتر از عصاره مرزه سهندی به طور معنی داری سبب بهبودی پارامترهایی همچون تحرک، زنده مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی در مقایسه با شاهد شد (05/ 0>P). میزان مالون دی آلدوئید تولیدی در تیمارهای 2 و 4 میلی لیتر در دسی لیتر عصاره کمتر از گروه کنترل بود اما این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری نهایی: سطح 4 میلی لیتر بر دسی لیتر عصاره الکلی مرزه سهندی تا حدی بر پارامترهای مورد بررسی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: عصاره مرزه، آنتی اکسیدان طبیعی، اسپرم گاو، حفاظت انجمادی، استرس اکسیداتیو
  • قادر دشتی* صفحات 25-35
    زمینه مطالعاتی: بررسی ماهیت و روند تغییر تکنولوژی به عنوان یکی از منابع اصلی بهبود بهره وری عوامل تولید زیربخش دام مطرح می باشد.
    هدف
    بر همین اساس، هدف این مطالعه ارزیابی روند و اریب تغییر تکنولوژی در صنعت گاوداری ایران می باشد.
    روش کار
    رهیافت تئوری دوگان هزینه در برآورد ساختار تقاضای عوامل با وجود تغییرات قیمت نهاده ها و وضعیت تکنولوژی مفید شناخته شده است. ازهمین رو یک تابع هزینه ترانسلوگ به همراه سیستم معادلات سهم هزینه با استفاده از داده های جمع آوری شده از 24 استان کشور ایران در دوره زمانی سال های 89-1369 بروش سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط (SURE) برآورد گردید.
    نتایج
    مطابق یافته های تحقیق، نرخ تغییر تکنولوژی در طی دوره مورد مطالعه 312/ 0 - درصد بوده است یعنی با گذشت زمان نرخ تغییر هزینه واحدهای تولیدی کاهش یافته است. علاوه بر این تغییر تکنولوژی در جهت استفاده بیشتر از خوراک دام و استفاده کمتر از عوامل کار و انرژی بوده است.
    نتیجه گیری نهایی: افزایش درصد گاوهای اصیل ونیز بهره مندی از خدمات تلقیح مصنوعی به عنوان نمادهایی ازتغییر تکنولوژی عملا به کاهش هزینه تولید و اقتصادی تر شدن فرایند تولیدمحصول شیر منجر شده است.
    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانسلوگ، تغییر تکنولوژی، سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط، گاوداری صنعتی
  • محسن رحیمی اندانی، سید امیرحسین مهدوی*، حمیدرضا رحمانی، بهاره دولتخواه صفحات 37-51
    زمینه مطالعاتی: سقط جنین و مرده زایی از فراسنجه های تولیدمثلی تاثیرگذار بر سود دهی گله های شیری می باشند.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی برخی عوامل متابولیکی و پاتوفیزیولوژیکی موثر بر سقط جنین و مرده زایی در گاوهای شیری، طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    نمونه ها از 43 گاو شیری هلشتاین جمع آوری شد و پنج راس گاو تازه زا به عنوان شاهد مرده زایی و پنج راس گاو آبستن 5 تا 7 ماهه و بدون سابقه سقط، جهت نمونه شاهد سقط جنین انتخاب شدند. شمارش تفکیکی سلول های خونی، بررسی غلظت هورمون های تیروئیدی و فعالیت آنزیم های کبدی SGOT وSGPT در خون مادر و نیز کشت میکروبی محتویات شیردان، تست الیزای بافت مغز و مایع بطنی، بررسی غلظت گلیکوژن کبدی و تغییرات بافتی کبد برروی گوساله های تلف شده صورت پذیرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان دهنده کاهش نسبت هورمون های تیروئیدی 3T به 4T در هر دو گروه مورد آزمون نسبت به گروه های شاهدشان بود -(01/0P<). همچنین فعالیت پلاسمایی آنزیم های SGOT و SGPT در هر دو گروه سقط و مرده زایی نسبت به گروه های شاهدشان در مقادیر پایین تری قرارداشت (01/ 0>P). بیشترین نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در گاوهایی مشاهده گردید که گوساله خود را مرده به دنیا آورده بودند (001/0>P). همچنین درصد هماتوکریت، تعداد گلبول های قرمز و غلظت هموگلوبین در گاوهای مرده زا نسبت به گروه شاهد به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت (P<0.001). شاخص انسجام بافت کبدی اگرچه در گوساله های سقط شده بهتراز گوساله های مرده به دنیا آمده بود اما غلظت گلیکوژن کبدی در گوساله های مرده به دنیا آمده به طور معنی داری بالاتر بود (P<0.05). هرچند 12 /20 درصد گوساله های سقط شده و یا مرده به دنیا آمده دارای ویروس اسهال گاوی در بافت مغز خود بودند اما عیار آنتی بادی برای نئوسپورا درهیچ یک از گوساله ها مثبت نبود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج آزمایش حاضر بیان گر آن است که کاهش نسبت هورمون های تیروئیدی 3T به 4T و نیز فعالیت پلاسمایی آنزیم های SGOT و SGPT در گاوهای آبستن می توانند شاخص های مناسبی جهت بررسی امکان وقوع سقط یا مرده زایی باشند. همچنین به نظر می رسد که حضور عوامل عفونی هنوز نیز نقش اصلی را در بروز سقط و مرده زایی ایفا نموده لذا کنترل بیماری ها ازطریق افزایش سطح بهداشت و واکسیناسیون پیوسته، بیش از پیش ضروری است.
    کلیدواژگان: سقط جنین، مرده زایی، گلیکوژن کبد، گاو شیری هلشتاین
  • محمد روستایی علی مهر، حدیث مویدی احمدسرایی، محمود حقیقیان رودسری صفحات 53-64
    زمینه مطالعاتی: استفاده از اسید استیک بعنوان یک افزودنی جیره، عملکرد جوجه های گوشتی را از طریق تغییر میکروفلور روده بهبود بخشید.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی امکان جایگزینی آنتی بیوتیک محرک رشد با اسید استیک بعنوان یک افزودنی جیره انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه با استفاده از 144 قطعه جوجه یک روزه گوشتی انجام شد. روز ششم جوجه ها به چهار گروه و هر گروه به سه زیر گروه (تکرار) 12 قطعه ای تقسیم شدند. به جیره هر گروه مقدار mg/Kg3 لینکومایسین هیدروکلرید (An)، صفر (0AA)، 0/7 (0/7 AA) و 4/ 1 (4/ 1 AA) درصد اسید استیک اضافه شد. یک پرنده از هر زیر گروه در روز های 18، 28و 38 ذبح شد و از محتویات ایلئوسکال نمونه برداشت شد. تعداد پرگنه ها (CFU/gr) باکتری های اشریشیاکلی، کلی فرم و لاکتوباسیلوس نمونه ها تعیین شد.
    نتایج
    در کل دوره، تیمار های 7/ 0 AA و 4/ 1 AA کمترین مصرف خوراک (به ترتیب 91/ 104 و90/ 104)، بیشترین افزایش وزن (به ترتیب 97/ 60 و 01/ 61) و کمترین ضریب تبدیل خوراک (به ترتیب 72 /1 و 72/ 1) رانشان دادند (05/0 P<). در 28 و 38 روزگی، تعداد پرگنه اشریشیا کلی بدست آمده از تیمار 4/ 1 AA (به ترتیب40/ 5 و 26/ 5) کمتر از تیمار An (به ترتیب73 /5 و 60/ 5)و0 AA (به ترتیب32/ 6 و 45/ 6) بود (05/ 0>P). در 28 روزگی تعداد پرگنه لاکتوباسیلوس بدست آمده از AA کمتر از تیمار 7/ 0 (AA(6/71 و 4/ 1 (AA(6/70 بود (05/0 >P) و با تیمار (An (6/49 تفاوتی را نشان نداد (05 /0P) و سایر تیمار ها تفاوتی را نشان ندادند (05/ 0نتیجه گیری نهایی: جایگزینی لینکومایسین با اسید استیک در جیره جوجه های گوشتی به دلیل بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، تعداد باکتری های مضر و باکتری ها مفید روده امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: لینکومایسین، اسید استیک، عملکرد، جوجه های گوشتی
  • امید کلوندی، حسین جانمحمدی*، مجید قشلاق علیایی صفحات 65-78
    زمینه مطالعه
    افزودن آنزیم اگزوژنوس موجب بهبود انرژی قابل متابولیسم جیره غذایی جوجه های گوشتی می گردد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات افزودن آنزیم بر قابلیت متابولیسم ماده خشک و پروتئین خام، ابقاء ظاهری نیتروژن و بهبود انرژی قابل متابولیسم ظاهری (AMEn) جیره غذایی جوجه های گوشتی انجام شد.
    روش کار
    در این آزمایش از 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل 3× 2× 4 با چهار سطح انرژی قابل متابولیسم (2750، 2850، 2950 و 3050 کیلوکالری در کیلو گرم) و افزودن دو سطح آنزیم اگزوژنوس ناتوزایم-پی (0 و450 میلی گرم در کیلوگرم) در جیره غذایی و در سه دوره آغازین، رشد و پایانی انجام شد.
    نتایج
    قابلیت متابولیسم ظاهری ماده خشک با افزایش سطوح انرژی جیره افزایش (0001/ 0>P) و افزودن آنزیم قابلیت متابولیسم ظاهری ماده خشک را به میزان 8/ 1 درصد افزایش داد (0002/ 0>P). ابقاء ظاهری نیتروژن با افزایش سطح انرژی قابل متابولیسم جیره های غذایی، افزایش یافت (001 /0>P). افزودن آنزیم به جیره های غذایی باعث افزایش ابقاء ظاهری نیتروژن به میزان 63/ 2 درصد شد (0001/ 0>P). مقادیر AMEn به طور معنی داری تحت تاثیر سطح انرژی (0001/ 0>P) و آنزیم قرار گرفت (0027/ 0>P). افزودن آنزیم میانگین مقدار AMEn را 52 کیلوکالری در کیلوگرم افزایش داد. اثرات دوره رشد بر ابقاء ظاهری نیتروژن (0001/ 0 >P) و قابلیت متابولیسم ظاهری ماده خشک (0007/ 0 >P) معنی دار بود و بیشترین مقدار آن ها به ترتیب در دوره رشد و آغازین حاصل شد. اثرات متقابل دو و سه طرفه سطوح آنزیم، انرژی قابل متابولیسم و دوره رشد بر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری نهایی: افزودن آنزیم به جیره های غذایی بر پایه ذرت- کنجاله سویا باعث بهبود قابلیت متابولیسم ظاهری ماده خشک، ابقاء ظاهری نیتروژن و AMEn می شود.
    کلیدواژگان: انرژی قابل متابولیسم، آنزیم، جوجه گوشتی
  • اسماعیل پیشبهار*، فرشته اسدالله پور، رویا فردوسی صفحات 79-94
    زمینه مطالعاتی: با توجه به اینکه گوشت مرغ نقش بسزایی در تامین نیاز غذایی خانوار دارد و سرمایه زیادی به این صنعت وارد می شود؛ لذا توجه به عوامل موثر بر قیمت مرغ و روند شکل گیری قیمت آن می تواند باعث افزایش کارایی و تخصیص بهینه منابع شود.
    هدف
    در تحقیق حاضر به بررسی اثرات شوک های قیمتی نهاده های جوجه یک روزه، ذرت و سویا بر قیمت مرغ کشتار شده پرداخته شده است.
    روش کار
    برای این منظور از روش روش مارکوف-سویچینگ اتورگرسیو استفاده شد.
    نتیجه گیری نهایی: دوره مورد مطالعه در طی سال های 91-1387 و با استفاده از داده های هفتگی است. نتایج نشان می دهد که رفتار قیمتی مرغ به صورت غیرخطی بوده و نهاده های جوجه یک روزه، سویا وذرت کاملا بر روی قیمت آن تاثیر گذارند و احتمال پایداری در رژیم افزایش قیمت مرغ بیشتر از بقیه رژیم ها است.
    کلیدواژگان: گوشت مرغ، مدل مارکوف سویچینگ، شوک نهاده ها، جوجه یک روزه، سویا، ذرت
  • سیدغلامرضا موسوی*، فرشید فتاح نیا، حمید محمدزاده صفحات 95-107
    زمینه مطالعاتی: منبع نشاسته در جیره های حاوی اسیدهای چرب غیراشباع الگوی اسیدهای چرب پلاسمای گاوهای شیرده را تحت تاثیر قرار می دهد.
    هدف
    این آزمایش برای بررسی اثر منابع مختلف نشاسته شامل دانه ذرت، دانه گندم، دانه جو و سیب زمینی در جیره های حاوی دانه کامل پنبه به عنوان منبع اسیدهای چرب غیراشباع بر الگوی اسیدهای چرب پلاسما، مصرف خوراک و تولید و ترکیب شیر گاوهای شیرده هلشتاین انجام شد.
    روش کار
    در این آزمایش از 8 راس گاو شیرده چند بار زایش کرده هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 9±83، میانگین تولید شیر 3±33 کیلوگرم در روز و میانگین وزن بدن 31±683 کیلوگرم در قالب یک طرح مربع لاتین تکرار شده با 4 جیره و 4 دوره استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل جیره حاوی 20/25 درصد دانه گندم، جیره حاوی 26 درصد دانه جو، جیره حاوی 25 درصد دانه ذرت و جیره حاوی 25 درصد سیب زمینی بر اساس ماده خشک جیره بودند. مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر و الگوی اسیدهای چرب جیره های آزمایشی و پلاسمای گاوها اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    غلظت اسید چرب 18:2سیس-9سیس-12 و مجموع اسیدهای چرب غیراشباع پلاسمای گاوهای تغذیه شده با جیره های دارای گندم یا جو در مقایسه با ذرت یا سیب زمینی بالاتر بود. گاوهای تغذیه شده با جیره دارای سیب زمینی کمترین تولید روزانه شیر خام، شیر تصحیح شده برای 4 درصد چربی و شیر تصحیح شده برای انرژی را داشتند. درصد چربی شیر گاوهای تغذیه شده با جیره دارای ذرت در مقایسه با دیگر جیره ها بالاتر بود. درصد پروتئین و لاکتوز شیر و مصرف ماده خشک روزانه تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به این نتایج، نشاسته گندم و جو در مقایسه با نشاسته ذرت و سیب زمینی باعث افزایش غلظت مجموع اسیدهای چرب غیراشباع پلاسمای گاوهای شیرده شدند که می تواند باعث بهبود الگوی اسیدهای چرب شیر و بافت نشخوارکنندگان شود.
    کلیدواژگان: منبع نشاسته، دانه پنبه کامل، اسیدهای چرب پلاسما، اسیدهای چرب غیراشباع، بیوهیدروژناسیون
  • امیر علی اکبری، مختارعلی عباسی، ابوالقاسم لواف صفحات 109-121
    زمینه مطالعاتی: برای تعیین معادلات هدف اصلاح نژاد و شاخص انتخاب، برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات مهم اقتصادی گوسفند ضروری می باشد.
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات افزایش وزن روزانه شامل افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری (ADGa)، شیرگیری تا شش ماهگی (ADGb)، شش ماهگی تا نه ماهگی (ADGc) و ضرایب کلیبر شامل ضریب کلیبر قبل از شیرگیری (KRa)، ضریب کلیبر در سن شش ماهگی (KRb) و ضریب کلیبر در سن نه ماهگی (KRc)اجرا شد.
    روش کار
    اطلاعات مورد استفاده شامل 12701 رکورد جمع آوری شده طی سال های 73 تا 88 از گله های مردمی تحت نظارت ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند قزل واقع در استان آذربایجان غربی بود که با روش حداکثر درستنمایی محدود شده ((REMLبه وسیله نرم افزار WOMBAT تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    اثر ثابت گله - سال بر کلیه صفات تاثیر معنی دار داشت. اثر جنس به جز صفت KRa و اثر تیپ تولد به جز صفت KRb بر همه صفات معنی دار شد. سن مادر فقط بر صفات ADGc و KRb تاثیر معنی دار نشان داد. برای صفات ADGc و KRc مدل 1 (شامل اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم) و برای سایر صفات مدل 7 (شامل اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و اثر محیطی مشترک مادری) به عنوان مدل مناسب تشخیص داده شدند. وراثت پذیری مستقیم صفات ADGa، ADGb، ADGc و KRa، KRb و KRc بر اساس بهترین مدل به ترتیب 27/ 0، 18/ 0، 14/ 0، 22/ 0، 13/ 0 و 16/ 0 برآورد گردید. نسبت واریانس محیطی مشترک مادری به واریانس فنوتیپی کل (c2) برای ADGa، ADGb، KRa وKRb به ترتیب 52/ 0، 16 /0، 52/ 0 و 19/ 0 برآورد شد.
    نتیجه گیری نهایی: وراثت پذیری مستقیم صفات افزایش وزن روزانه و ضرایب کلیبر متوسط بوده و انتخاب برای این صفات بویژه KRa منجر به پیشرفت ژنتیکی قابل قبول خواهد شد. با توجه به تاثیر معنی دار اثر محیطی مشترک مادری بر اکثر صفات مورد مطالعه، در نظر گرفتن این عامل در مدل آماری برای برآورد دقیق تر وراثت پذیری مستقیم ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: افزایش وزن روزانه، پارامترهای ژنتیکی، سیستم پرورش روستایی، ضریب کلیبر، گوسفند
  • مینا وزیری گهر، مهدی دهقان بنادکی*، کامران رضایزدی، اردشیر نجاتی جوارمی صفحات 123-140
    زمینه مطالعاتی: واردکردن چربی های گیاهی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع در جیره گاوهای شیرده می تواند به عنوان استارتژی تغذیه ای برای تغییر ترکیب اسیدهای چرب شیر در جهت حفظ سلامتی انسان برای بلند مدت استفاده شود.
    هدف
    در این مطالعه اثرات روغن های گیاهی غنی از 18:2n-6 روی ترکیب اسیدهای چرب شیر در گاوهای شیرده با استفاده از روش های متاآنالیز و متارگرسیون بررسی شد.
    روش کار
    از بیست آزمایش شامل 27 مقایسه ی آماری بین گروه های آزمایشی و شاهد که واجد شرایط لازم برای انجام متاآنالیز بودند استفاده شد. دو سطح مکمل روغن در جیره مورد ارزیابی قرار گرفت (≤ یا < از 30 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره).
    نتایج
    هر دو سطح مکمل روغن، غلظت اسیدهای چرب 6:0 تا 16:0 را در شیر کاهش دادند، ولی غلظت 18:0، cis-18:1 (از کربن 9 تا 12 و 15)، trans-18:1 (از کربن 6 تا 14)، 18:2n-6، cis-9،trans-11 CLA و trans-10،cis-12 CLA در چربی شیر افزایش یافت. مکمل روغن در جیره تقریبا تا 20 گرم در کیلوگرم ماده خشک، اثری روی غلظت اسیدهای چرب 4:0 و 18:3n-3 در چربی شیر نداشت. نتایج متارگرسیون نشان داد که غلظت 18:2n-6 در جیره بیش از 55 درصد تغییرات نتایج اسیدهای چرب 8:0 تا 15:0 را توضیح داد. تفاوت غلظت کل اسیدهای چرب خوراک، سطح غلات جیره ی پایه و تعداد زایش، منابع ناهمگنی در نتایج cis-9 18:1 شیر بودند. غلظتtrans-11 18:1 در شیر با افزایش غلظت 18:2n-6 جیره و سطح علوفه جیره پایه افزایش یافت. با مکمل کردن روغن گلرنگ > آفتابگردان > ذرت > سویا > پنبه دانه مقادیر بالاتری از تفاوت میانگین استاندارد شده ی متغیرهای 18:2n-6، trans-10،cis-12 CLA و 18:0 نشان داده شد.
    نتیجه گیری نهایی: مکمل روغن گیاهی غنی از 18:2n-6 غلظت اسیدهای چرب اشباع را کاهش داد و اسیدهای چرب trans، غیراشباع با یک باند دوگانه و چند باند دوگانه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: چربی شیر، روغن گیاهی، گاو شیرده، متاآنالیز
  • راضیه ایزدخواه، همایون فرهنگ فر*، محمدحسن فتحی نسری صفحات 141-150
    زمینه مطالعاتی: در طرح ریزی و پایش یک برنامه اصلاح نژادی، تعیین پارامترهای ژنتیکی از اهمیت زیادی برخوردارند.
    هدف
    این تحقیق با هدف آنالیز ژنتیکی صفات شیر اوج شیردهی و زمان شیردهی گاوهای هلشتاین خراسان رضوی انجام شد.
    روش کار
    از تعداد 130668 رکورد شیر روز آزمون متعلق به 15183 راس گاو نژاد هلشتاین شکم اول گاوداری های خراسان رضوی در 131 گله که طی سال های 1379 تا 1388 زایش داشتند، استفاده گردید. برای محاسبه شیر اوج شیردهی و زمان اوج شیردهی، از پارامترهای برآورد شده تابع نمائی ویلمینک استفاده شد. پارامترهای تابع مزبور، با استفاده از نرم افزارآماری SAS برآورد شدند. اجزای واریانس ژنتیکی افزایشی و محیطی، و پارامتر وراثت-پذیری برای صفات مورد نظر، بر اساس مدل دام تک صفته و با استفاده از نرم افزار DMU برآورد شدند. روند ژنتیکی صفات، براساس روش تابعیت ساده خطی وزنی متوسط ارزش های اصلاحی پیش بینی شده بر سال زایش، برآورد گردید.
    نتایج
    وراثت پذیری صفات شیر اوج شیردهی و زمان اوج شیردهی به ترتیب 018/ 0 ± 17/ 0 و 011 /0 ± 051 /0 برآورد گردید. مقدار روند ژنتیکی صفت شیر اوج شیردهی 014/ 0- کیلوگرم در سال بدست آمد که بلحاظ آماری معنی دار بود (P<0.05). برای صفت زمان اوج شیردهی، مقدار روند ژنتیکی حدود 006/ 0 روز در سال بدست آمد که بلحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به وراثت پذیری صفت شیر اوج شیردهی، می توان از آن در انتخاب ژنتیکی گاوها در گله های خراسان رضوی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تابع ویلمینک، وراثت پذیری، روند ژنتیکی، گاو هلشتاین
  • پروین صارمی نژاد *، صالح طباطبایی وکیلی، مرتضی ممویی، خلیل میرزاده، محمد بوجارپور صفحات 151-161
    زمینه مطالعاتی: همزمان سازی فحلی تکنیک ارزشمندی در کنترل فعالیت تولیمثلی میش می باشد.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی وضعیت فحلی و سیمای هورمونی سرم خون میش های عربی فحل شده با استفاده از دوره های بلند و کوتاه مدت سیدر گذاری در فصل غیرتولید مثل بود.
    روش کار
    تعداد 58 راس میش عربی 2 تا 5 سال (میانگین وزن 46 کیلوگرم) غیرآبستن طی فصل غیر تولیدمثلی در یک طرح کاملا تصادفی به سه گروه آزمایشی شاهد (بدون درمان)، سیدرگذاری کوتاه مدت (6 روزه) و سیدرگذاری بلند مدت (14 روزه) تقسیم شدند. همزمان با برداشتن سیدرهای واژنی، 600 واحد PMSG به صورت داخل ماهیچه ای تزریق شد. در گروه های تحت درمان با سیدر، غلظت هورمون های استروژن و پروژسترون خون در بازه های زمانی بلافاصله قبل از سیدرگذاری، سه روز پس از سیدرگذاری، یک روز پس از خروج سیدر و 50 روز پس از قوچ اندازی اندازه گیری شدند. برای تشخیص فحلی و جفت-گیری، به هر 5 راس میش، یک راس قوچ عربی سالم و بارور معرفی شد.
    نتایج
    فاصله ی خروج سیدر تا شروع فحلی در تیمارهای کوتاه و بلند مدت استفاده از سیدر، به ترتیب، 02/ 51 و 74/ 34 ساعت بود (01/ 0>P). درصد بروز فحلی در تیمارهای کوتاه مدت (8/ 88%) و بلندمدت (2/ 95%) سیدر بالاتر از شاهد (26/ 5%) بود (01/ 0>P)، ولی این اختلاف بین تیمارهای سیدر معنی دار نبود. غلظت استروژن سرم خون در تیمار سیدر بلندمدت در زمان های یک روز پس از خروج سیدر و 50 روز پس از قوچ اندازی از تیمار سیدر کوتاه مدت به طور معنی داری بیشتر بود (P>0.01) در زمان های تحت مطالعه اختلاف معنی داری از لحاظ غلظت پروژسترون در بین تیمارها وجود نداشت. میزان این هورمون ها در زمان های مختلف تیمارهای کوتاه و بلند مدت سیدر دارای نوسانات معنی داری بودند (P>0.01).
    نتیجه-گیری نهایی: بکارگیری سیدر کوتاه مدت 6 روزه منجر به القاء فحلی و فعالیت تولیدمثلی مناسب در فصل غیرتولیدمثلی میش های عربی شد.
    کلیدواژگان: سیدر، فحلی، عملکرد تولیدمثلی، میش عربی
  • مصیب شلایی*، سید محمد حسینی صفحات 163-178
    زمینه مطالعاتی: دانه گیاهان خارمریم و خرفه دارای ترکیبات فراوانی هستند که می توانند برای مرغ های تخم گذار مفید باشند.
    هدف
    این آزمایش به منظور مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف دانه گیاهان دارویی خارمریم و خرفه در جیره غذایی مرغ های تخم گذار، بر عملکرد، برخی خصوصیات کیفی تخم مرغ و لیپیدهای خون و زرده تخم مرغ انجام شد.
    روش کار
    آزمایش به صورت فاکتوریل 3×3 شامل سه سطح دانه خارمریم (صفر، 1 و 2 درصد جیره غذایی) و سه سطح دانه خرفه (صفر، 1 و 2 درصد جیره غذایی) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با تعداد 288 قطعه مرغ تخم گذار سویه های– لاین W-36که در داخل قفس پرورش می یافتند از سن 32 تا 42 هفتگی، در 9 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار انجام گرفت.
    نتایج
    سطح 1 درصد دانه خرفه و سطح 2 درصد دانه خارمریم در جیره باعث افزایش معنی دار وزن تخم مرغ گردید (P<0.05). همچنین استفاده از 2 درصد دانه خرفه درصد تولید تخم مرغ و گرم تخم مرغ تولیدی را به طور معنی داری افزایش داد (P<0.05). بهترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار دریافت کننده 2 درصد خرفه و صفر درصد خارمریم بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد معنی دار بود (P<0.05). از بین صفات مربوط به تخم مرغ، ضخامت پوسته و واحد هاو با مصرف 2 درصد دانه خارمریم بهبود معنی داری پیدا کرد (P<0.05). سطوح مختلف دانه خرفه و خارمریم باعث کاهش کلسترول و تری گلیسرید زرده و سرم خون گردید، ولی این کاهش معنی دار نبود. سطح HDL سرم خون پرندگان با افزودن 2 درصد دانه خرفه به جیره غذایی افزایش معنی داری نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد می کند که سطح 2 درصد دانه های خرفه و خارمریم دارای اثرات مفیدی بر فاکتورهای عملکردی و سطح 2 درصد دانه خارمریم باعث بهبود صفات کیفی تخم مرغ در مرغ-های تخم گذار می شود.
    کلیدواژگان: خارمریم، خرفه، خصوصیات کیفی تخم مرغ، عملکرد تولید، لیپیدهای سرم خون، مرغ های تخم گذار
  • نگین جمالی امام قیس*، علی صادقی سفید مزگی، محمد مهدی معینی، رضا سلطانی صفحات 179-185
    زمینه مطالعاتی: آلودگی میکروبی و سلول های سوماتیک به عنوان دو عامل مهم در کاهش ماندگاری وافت کیفیت شیر خام و پاستوریزه به شمار می روند.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی تغییرات فصلی سلول های سوماتیک و بار میکروبی شیر انجام شد.
    روش کار
    از شیر6 گاوداری صنعتی و سنتی استان همدان به طور ماهیانه و به مدت یک سال نمونه برداری صورت گرفت. رکورد سلول های سوماتیک و بار میکروبی نمونه ها با استفاده از رویه های مختلف نرم افزارآماریSAS، تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین حداقل مربعات (± اشتباه معیار) سلول سوماتیک (×1000 در هر میلی لیتر) و بار میکروبی کل شیر به ترتیب 10/ 352 (± 20/ 13) و 03/ 5287 (±.23/261) به دست آمد. بار میکروبی در سیستم های پرورشی صنعتی و سنتی اختلاف معنی داری داشت (P<0.0001). روند تغییرات فصلی بار میکروبی (P<0.0002) و اثر گله در سیستم پرورش (P<0.0001) نیز معنی دار بود. همچنین نتایج مطالعه نشان داد تغییرات سلول سوماتیک در سیستم های پرورش صنعتی و سنتی و همچنین در هر گله متفاوت بود (P<0.0001).
    نتیجه گیری نهایی: در گاوداری های صنعتی با وجود بار میکروبی کمتر نسبت به گاوداری های سنتی، تعداد سلول سوماتیک بیشتری مشاهده شد که به بررسی بیشتر تغییر ترکیب گله در طول سال، زمان خشک نمودن گاوهای کم تولید، حذف گاوهای کم تولید و همچنین گاوهای نابارور نیاز دارد.
    کلیدواژگان: سیستم پرورش، گله، گاوداری صنعتی و سنتی
  • امیررضا صفایی*، نورمحمد تربتی نژاد، هرمز منصوری، سعید زره داران صفحات 187-199
    زمینه مطالعاتی: این تحقیق در زمینه تولید خوراک دام بویژه در تغذیه گوسفند، بود.
    هدف
    هدف ان تحقیق، تعیین ترکیبات مغذی و فراسنجه های تجزیه پذیری (ماده خشک، ماده آلی، پروتئین) تفاله های انگور و لیموترش به وسیله روش درون کیسه ای، بود.
    روش کار
    ابتدا ترکیبات شیمیایی تیمارهای آزمایشی(تفاله انگور و لیموترش و یونجه) شامل پروتئین خام، ماده آلی، دیواره سلولی، خاکسترخام، چربی خام، ترکیبات فنلی و تانن کل تعیین شدند. سپس تجزیه پذیری (ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام) در زمان های صفر، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت (به روش کیسه های نایلونی) در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی (3 تیمار، 3 بلوک با 3 تکرار) انجام شد.
    نتایج
    درصد ماده آلی، دیواره سلولی و لیگنین در تفاله انگور به ترتیب 3/ 96، 6/ 57، 4/ 34 و نیز درصد پروتئین خام، چربی خام و کربوهیدرات های غیرفیبری در تفاله لیموترش به ترتیب 2 /9، 7/7، 2/ 54 بودند. تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی و پروتئین (پس از 24 ساعت انکوباسیون) تفاله انگور به ترتیب 3/ 36، 6/ 39، 8/ 48 و لیموترش به ترتیب 5/ 80، 0/ 82، 5/ 89 (درصد) به دست آمد. همچنین مقدار پروتئین عبوری قابل هضم در روده کوچک و پروتئین قابل متابولیسم (در شرایط نگهداری) تفاله انگور و لیموترش و یونجه به ترتیب 3/ 34، 0/ 3 و 4/ 13 و نیز 5/ 56، 7/ 47 و 2/ 81 (گرم در کیلوگرم) شد.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به ترکیبات شیمیایی، فراسنجه های تجزیه پذیری (ماده خشک، ماده آلی، پروتئین) پروتئین عبوری قابل هضم در روده کوچک و پروتئین قابل متابولیسم موجود در تفاله های انگور و لیموترش امکان استفاده از این خوراک ها را به-ترتیب به عنوان منابع جدید فیبر غیرعلوفه ای و منبع انرژی، در تغذیه نشخوارکنندگان وجود دارد.
    کلیدواژگان: ترکیبات مغذی، تجزیه پذیری، پروتئین قابل متابولیسم، تفاله انگور، لیموترش، روش درون کیسه ای
|
  • R. Farhadi, H. Daghigh Kia, A. Hosseinkhani, B. Ghasemi Panahi, Gh Dehghan, I. Ashrafi Pages 1-11
    Background
    Various stages of processing, storage and cryopreservation of semen, reduce frozen-thawed sperm quality due to physiological and chemical stress on the sperm membrane, decreasing sperm quality. To overcome this problem, utilization of antioxidants can play an important role.
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the effect of Origanum Vulgare extract as a natural antioxidant on microscopic and biochemical parameters of frozen-thawed Holstein bull sperms.
    Methods
    In this study, semen samples were collected from three mature Holstein bulls twice a week using artificial vagina and ejaculates were pooled in order to eliminate the individual effects of bulls. Different levels of Origanum Vulgare ethanol extract (2, 4, 8, 12, 16 and 20 ml in 100 ml of diluents solution) were added to diluents based on egg yolk-citrate. Following cooling and equilibration stage of semen samples, the samples were exposed to nitrogen vapor to be frozen and stored in liquid nitrogen until evaluation. Motility, viability, membrane integrity and the lipid peroxidation parameters of the samples were evaluated after thawing, using CASA system, Eosin-Nigrosin staining, hypo osmotic swelling test and measuring malondialdehyde concentration, respectively.
    Results
    The addition of 4 ml/dl of Origanum Vulgare extract improved motility, viability and plasma membrane integrity parameters of spermatozoa significantly and reduced the lipid peroxidation as well compared to the control group, following freeze-thawing process (P< 0/05).
    Conclusions
    our study confirms the positive effectiveness of adding 4 mL/dL Origanum Vulgare on quality of cryopreserved bull sperm.
    Keywords: Sperm, Freeze, thawing, Herbal Antioxidant
  • R. Shahbazzadeh, H. Daghigh Kia, Gh Moghaddam, Gh Dehghan, A. Hosseinkhani, I. Ashrafi Pages 13-24
    Background
    The use of antioxidants can improve sperm quality after freeze/thawing process.
    Objectives
    The aim of the present study was to investigate the effect of Satureja Sahendica alcoholic extract on the quality of Holstein bull sperm after cryopreservation.
    Methods
    In this study, three matured bulls, aging 5-6 years old were used. Semen samples were collected twice a week, using an artificial vagina. Semen samples were pooled after each sampling. Experimental treatments included seven levels of Satureja Sahendica ethanol extracts (0, 2, 4, 8, 12, 16, and 20 mL/dL) which diluted with citrate-egg yolk diluents containing. Then, samples were frozen and transferred to liquid nitrogen tanks for three weeks. Thereafter and after thawing and incubation for 5 min, sperm quality parameters including motility, viability, membrane integrity and lipid peroxidation were evaluated.
    Results
    The level of 4 mL/dL Satureja Sahendica extract significantly improved some parameters including motility, viability and plasma membrane integrity compared to control (P<0.05). The MDA concentration was lower by inclusion of 2 and 4 mL/dL extract compared to the control group, but this reduction was not significant.
    Conclusions
    The level of 4 ml/dl alcoholic extraction of Satureja Sahendica has to somewhat positive effect on nominated parameters.
    Keywords: Satureja extract, Natural antioxidants, Bull semen, Cryopreservation, Oxidative stress
  • Gh Dashti* Pages 25-35
    Background
    The use of modern technology in production units is one of the main factors of improving input productivity in livestock sub-sector.
    Objectives
    So the main objective of this research is analyzing the trend and technical change biases in Iran’s livestock using cost duality theory. METODS: The approach given in the duality theory is found useful in estimating the structure of input demand under changing input prices and technology conditions. Applying SURE method, a Translog cost function with cost share equations estimated using panel data from 24 provinces of Iran for the period 1980-2000.
    Results
    The results showed that the rate of technical change was about -0.312 percent during the studied period, which means that the rate of cost changes of production units, has been decreased. In addition, technical change in livestock industry was feed-using, labor-saving and energy-saving biases. COUNCLOSIONS: The finding does indicate, Increasing original cows and using artificial insemination as symbols of technical change, causes decrease in production cost and improve profitability of milk production.
    Keywords: Technical change, Livestock industry, Translog cost function, Seemingly unrelated regression equations
  • M. Rahimi, Andani, Ah Mahdavi*, Hr Rahmani, B. Dolatkhah Pages 37-51
    Background
    Abortion and stillbirth are the effective reproductive factors that affect dairy farm profitability.
    Objectives
    The present study was designed to investigate some metabolic and pathophysiologic factors affecting abortion and stillbirth in Holstein dairy cows.
    Methods
    Samples were collected from 43 Holstein dairy cows. Five early postpartum cows were used as stillbirth control group and five of 5 to 7-month-pregnant cows with no history of abortion were enrolled as abortion control group. Then differential blood cell counting, measurement of thyroid hormones concentrations and activities of hepatic enzymes including SGOT and SGPT were assayed on cows blood samples. In addition, microbial culturing of abomasum contents, ELISA test on brain tissue and ventricular fluid, measurement of liver glycogen concentration and histological evaluation of liver were performed on the dead calves.
    Results
    The results showed that the T3 to T4 ratio decreased in each group in comparison with their own controls (P<0.01). Furthermore, SGOT and SGPT activities in the plasma of both abortion and stillbirth groups were lower than their respective control groups (P<0.01). The highest neutrophils to lymphocytes ratio were observed in cows with dead born calves (P<0.001). Also, the hematocrit percent, RBC count and hemoglobin concentration increased in stillbirth cows compared with their control group (P<0.001). Liver consistency was better in aborted calves than stillborn ones, but liver glycogen concentration in dead born calves was higher (P<0.05). Microbial analysis showed that the 20.12% of aborted or dead born calves had bovine virus diarrhea in their brain tissue, but antibody titration of Neospora was not positive in any calves.
    Conclusions
    The present results indicated that decreases in T3 to T4 ratio and SGOT and SGPT activities in the plasma of pregnant cows may be appropriate to evaluate the possibility of abortion or stillbirth. It seems that the presence of infectious agents has still a main role in the incidence of abortion and stillbirth, so diseases control by increasing the hygiene level and continues vaccination is so necessary.
    Keywords: Abortion, Stillbirth, Liver glycogen, Holstein dairy cows
  • M. Roostaei, Ali Mehr, H. Moayediahmadsarae*, M. Haghighian, Roudsari Pages 53-64
    Background
    Use of acetic acid, as a feed additive, improved broiler chickens performance via modifying intestinal microflora.
    Objectives
    Experiment was conducted to test the possibility of replacing antibiotic growth promoters with acetic acid.
    Methods
    This study was performed by using 144 broiler day-old chicks. Birds were split into four groups and each group divided into three subgroups (replicates) which contained 12 chicks at 6 days. The amount of 3 mg/Kg lincomycin hydrochloride (An), zero (AA0), 0.7 (AA0.7) and 1.4% (AA1.4) acetic acid were added to diet of each group. At 18, 28 and 38 day, one bird of each subgroup was slaughtered and its ileosecal contents were picked. CFU/g of Coliforms, E. coli and lactobacillus of samples were determined.
    Results
    The lowest of feed intake (104.91 and 104.90, respectively), the highest of daily gain weight (60.97 and 61.01, respectively) and the lowest of feed conversion ratio (1.72 and 1.72, respectively) were achieved by AA0.7 and AA1.4 at the entire period (P<0.05). CFU/g of E.coli was lower in AA1.4 (5.26 and 5.40) than AA0 (6.32 and 6.45) and An (5.73 and 5.60; P<0.05) at 28 and 38 day. CFU/g of lactobacillus was lower in AA0 (6.06) than AA0.7 (6.71) and AA1.4 (6.70) at 28 day (P<0.05) and there was no difference between AA0 and An (6.49; P>0.05). CFU/g of lactobacillus was lowest in AA0 (6.14; P<0.05) and there was no difference among other treatments at 38 day (P>0.05).
    Conclusions
    Due to improved food intake, daily gain weight, feed conserve ratio, CFU/g of intestinal harmful and helpful bacteria, replacement of lincomycin with acetic acid in the diet of broiler chickens is possible.
    Keywords: Lincomycin, Acetic acid, Performance, Broiler
  • O. Kalvandi, H. Janmohammadi*, M. Geshlagh Olyayee Pages 65-78
    Background
    Supplementation of exogenous enzyme can improve mtabolisable energy of broiler chicken diets.
    Objectives
    This study was conducted to evaluate the effects of supplementation of exogenous enzyme on apparent DM and CP metabolizability, apparent N retention and improvement of AMEn of broiler chicken diets.
    Methods
    A total of 200, one day old male broiler chicks were randomly assigned in completely randomized design, as 4×2×3 factorial arrangement (4×3×2) with 4 ME levels (2750, 2850, 2950 and 3050 kcal/kg) supplemented with 2 levels (0 and 450 mg/kg of diet) of an exogenous enzyme, Natuzyme –P, in diets of broilers on apparent DM metabolizability, apparent N retention and AMEn improvement over the starter, grower and finisher phases of growth.
    Results
    The apparent DM metabolizability of diets was increased by increasing AMEn levels (P<0001) and enzyme addition increased DM metabolizabilityby as much as 1.8 percent (P< 0.0002).The apparent N retention was increased significantly with increasing ME levels (P< 0.001). Enzyme supplementation improved apparent N retention of diets as much as 2.63 percent (P< 0.0001). The values of AMEn were improved by the main effects of ME levels and enzyme addition (P< 0.0001, P< 0.0027). Enzyme supplementation increased mean value of AMEn as much as 52 kcal/kg. Apparent N retention (P<0.0001) and apparent DM metabolizability (P<0.0007) was affected significantly by the main effect of phase growth and the highest values of apparent N retention and apparent DM metabolizability was found in grower and starter phases of growth, respectively. Two and three-way interaction effects of enzyme supplementation, ME levels and growth phase was not significant on AMEn improvement, apparent DM metabolizability and apparent N retention.
    Conclusion
    Enzyme supplementation in corn-soybean meal based diet improved apparent DM metabolizability, apparent N retention and AMEn values.
    Keywords: AMEn, Enzyme, ME levels, Broilers
  • E. Pishbahar*, F. Asadololahpoor, R. Ferdowsi Pages 79-94
    Background
    Note that the chicken has an importance role in household food needs and many investments come into this industry. Therefore, attention to price Factors and chicken prices formation process can increase efficiency and resource allocation.
    Objectives
    This study investigate the input prices shocks of "one-day chicken", corn and soybean on the price of slaughtered chicken.
    Methods
    whit using the Markov-Switching AR model based on weekly price data from 2008 through 2012.
    Results
    Result shows that price of poultry is a non-linear model, and the inputs of one-day chicken, soybean and corn are entirely effective on it.
    Conclusions
    Moreover, the stability probability in the increase in poultry price regime is more than others.
    Keywords: Poultry, Markov, switching, Inputs shock, One, day chicken, Soybean, Corn
  • S. Gh R. Mousavi*, F. Fatahnia, H. Mohammadzadeh Pages 95-107
    Background
    Starch source in diets containing unsaturated fatty acids influence plasma fatty acid profile of lactating cows.
    Objectives
    This experiment was conducted to investigate the effects of different starch sources including corn grain, wheat grain, barley grain and potato in diets contacting whole cottonseed as a source of unsaturated fatty acids on plasma fatty acid profiles, dry matter intake and milk production and composition of lactating Holstein cows.
    Methods
    In this experiment, eight multiparous Holstein cows with 83 ± 9 days in milk, 33 ± 3 kg milk production and 683 ± 31 kg of body weight were used in a repeated 4 × 4 Latin square design with 4 diets and 4 periods. Experimental diets were consisted of diet containing 25.20 % wheat grain, diet containing 26 % barley grain, diet containing 25 % corn grain and diet containing 25 % potato on dry matter basis. Dry matter intake, milk production and composition and plasma fatty acids profile were measured.
    Results
    Plasma concentration of 18:2 cis-9 cis-12 and total unsaturated fatty acids were higher in cows fed diet contacting wheat or barley compared to those fed corn or potato. Cows fed diet containing potato had the lowest daily raw milk yield, 4% fat corrected milk or energy corrected milk production. Milk fat percentage was higher in cows fed corn containing diet compared to other diets. Dry matter intake and concentration of milk protein and lactose were not affected by the experimental diets.
    Conclusions
    According to these results, wheat and barley starch compared to corn and potato starch increased plasma concentration of total unsaturated fatty acids of lactating cows that can improve fatty acids profile of ruminant milk and tissue.
    Keywords: Starch source, Whole cottonseed, Plasma fatty acids, Unsaturated fatty acids, Biohydrogenation
  • A. Aliakbari*, Ma Abbasi, A. Lavvaf Pages 109-121
    Background
    Estimation of genetic parameters of economic important traits are necessary for determining breeding goal and selection index.
    Objectives
    In present study, the genetic parameters of average daily gain from birth to weaning (ADGa), from weaning to 6 month of age (ADGb) and from 6 to 9 month of age (ADGc) and Kleiber ratio at weaning (KRa), at 6 month of age (KRb) and at 9 month of age (KRc) were estimated.
    Methods
    The data set included 12701 records of rural flocks under supervision of Ghezel sheep breeding station located in Western Azerbaijan province and collected over the period from 1994 to 2009 were analysed by Restricted Maximum Likelihood (REML) procedure using WOMBAT software.
    Results
    Fixed effect of Herd - year of birth (HY) was significant on all traits. Effect of sex was significant on all traits except for KRa and effect of litter size was significant for all traits except for KRb. Effect of dam age was significant on ADGc, KRb, only. Model 1 (contains direct additive genetic effect) was the best model for ADGc and KRc and model 7 (contains direct additive genetic and maternal common environmental effects) was the best model for the other traits. Direct heritability of the ADGa, ADGb, ADGc, KRa, KRb and KRc based on the best model were 0.27, 0.18, 0.14, 0.22, 0.13 and 0.16, respectively. The proportion of maternal common environmental variance to phenotypic variance (c2) for ADGa, ADGb, KRa and KRb were 0.52, 0.16, 0.52 and 0.19, respectively.
    Conclusions
    Direct heritability of Average Daily Gain and Kleiber ratio in studied rural flocks were moderate. Therefore selection specially based on KRa will be effective for these traits. Moreover, including maternal common environmental effect in animal models for accurate estimation of direct heritability in this breed is recommendable.
    Keywords: Average daily gain, Genetic parameters, Kleiber ratio, Rural breeding systems, Sheep
  • M. Vazirigohar, M. Dehghan, Banadaky*, K. Rezayazdi, A. Nejati, Javaremi Pages 123-140
    Background
    Including plant oils rich in unsaturated fatty acids in lactating cow diets can be used as a nutritional strategy to alter milk fatty acid composition for long-term human health.
    Objectives
    Effects of dietary plant oils rich in 18:2n-6 (POLA) on milk fatty acid (FA) composition in lactating cows, using meta-analysis and meta-regression approach were evaluated.
    Methods
    Twenty experiments containing 27 comparisons between treatment and control groups, which met the selection criteria, were used. Two levels of supplementing POLA were evaluated: ≤ and > 30 g/kg diet DM.
    Results
    The POLA, at both level, reduced relative proportions of 6:0–16:0, enhanced 18:0, cis (Δ9–12, and 15) and trans 18:1 (Δ6−14), 18:2n-6, cis-9,trans-11 CLA, and trans-10,cis-12 CLA, whereas approximately 20 g/kg DM oil supplementation had no effect on 4:0 and 18:3n-3 concentrations in milk fat. Results of meta-regression showed that dietary 18:2n-6 content explained more than 55% of variation in results of 8:0–15:0. Dietary total FA content differences, grain level of basal diets, and parity were the sources of heterogeneity in milk cis-9 18:1. Milk trans-11 18:1 increased with increased dietary 18:2n-6 content and forage level of basal diets. Safflower oil > sunflower oil > corn oil > soybean oil > cottonseed oil induced higher standardized mean difference of milk 18:2n-6, trans-10, cis-12 CLA and 18:0 content.
    Conclusions
    Feeding POLA lowered milk saturated FA and increased trans, monounsaturated and polyunsaturated FA.
    Keywords: Milk fat, Plant oil, Lactating cow, Meta, analysis
  • R. Izadkhah, H. Farhangfar*, Mh Fathi Nasri Pages 141-150
    Background
    Estimation of genetic parameters is of central importance as an animal breeding is planed and monitored.
    Objectives
    This study aimed to genetically analysis of peak milk yield (PMY) and peak time (PT) traits.
    Methods
    A total of 130,668 test day milk records belonging to 15,183 first parity Holstein cows from 131 dairy herds of Razavi Khorasan during calving year 2000-2009 were used. For computing PMY and PT, estimated parameters of Wilmink's exponential function were applied. The function parameters were estimated using SAS software. Additive genetic, environmental variance components as well as heritability of the traits were estimated through a single trait animal model using DMU program. Genetic trend was estimated based upon a weighted linear regression of average predicted breeding value on calving year.
    Results
    Heritability of PMY and PT were found to be 0.17±0.018 and 0.051±0.011, respectively. A negative annual and significant (P<0.05) genetic trend (-0.014 kg) was revealed for PMY. For PT, genetic trend was 0.006 day per year and not statistically significant.
    Conclusions
    with respect to the heritability of PY trait it could be utilized in genetic selection of the cows in Razavi Khorasan dairy herds.
    Keywords: Wilmink's function, Heritability, Genetic trend, Holstein cow
  • P. Sareminejad*, S. Tabatabaei Vakili, M. Mamouei, Kh Mirzadeh, M. Boujarpour Pages 151-161
    Background
    Estrus synchronization is a valuable technique in control of reproductive function in ewe.
    Objectives
    The aim of this study was to determine the status of estrus incidence and hormone profiles in blood serum of Arabic ewes synchronized using the long and short periods of CIDR in non-breeding season.
    Methods
    In non-breeding season, a total of 58 Arabic ewes aged 2-5 years old (average of BW 46 kg) and non pregnant in a completely randomized design were assigned to three experimental groups: 1- control (no treatment), 2- short-term (6 days) and 3- long-term (14 days) treatments with vaginal CIDR. Immediately after removing the CIDR, 600 IU of PMSG was injected intra muscle. In the CIDR treatments, estrogen and progesterone concentrations of blood serum were measured immediately before of CIDR insertion, three days after CIDR insertion, one day after CIDR removal and 50 days after mating. In order to heat detection and mating, one healthy and fertile Arabic ram was introduced to every 5 ewes.
    Results
    The interval to estrus after CIDR removal in short and long term treatments, were 51.02 and 34.74 hours, respectively (P<0.01). Occurrence of estrus in short-term (88.8%) and long term (95.2%) treatments of CIDR was higher than control (5.26%) (P<0.01), but this difference between CIDR treatments was not significant (P> 0.05). One day after CIDR removal and 50 days after mating, estrogen concentration of blood serum was significantly higher in long-term than the short-term CIDR treatment (P<0.01). There was no significant difference in blood serum progesterone level between treatments in all times (P>0.05). The concentrations of these hormones in various periods of short and long term treatments of CIDR were in fluctuant.
    Conclusions
    The use of short term (6 days) CIDR has the appropriate estrus occurrence and reproductive function in non breeding season of Arabic ewes.
    Keywords: CIDR, Estrus, Reproductive performance, Arabic ewe
  • M. Shalaei*, Sm Hosseini Pages 163-178
    Background
    Silybum marianum and purslane seed contains many compounds that can be useful for laying hens.
    Objectives
    This experiment was conducted to study the effect of different levels of purslane and milk thistle seed into the diet of laying hens on performance, some egg quality traits and serum and egg yolk lipids.
    Methods
    A 3 × 3 factorial experiment with three levels of purslane seed (0, 1 and 2%) and three levels of milk thistle seed (0, 1 and 2%) in the diet in a completely randomized design with 288 laying hens Hy-Line W-36 who were reared in cages, from 32 to 42 weeks with 9 treatments, 4 replicates and 8 hens in each replicate.
    Results
    Supplementation of 1% purslane seed and 2% milk thistle seed on diets, significantly increased egg weight (P<0.05). Also the use of 2% purslane seed significantly increased the egg production and egg mass of laying hens (P<0.05). The best feed conversion ratio obtained in hens receiving 2% purslane and 0% milk thistle which was significant compared to the control treatment (P<0.05). Shell thickness and haugh unit significantly improved by consumption of 2% milk thistle seed (P<0.05). Different levels of purslane seed and milk thistle, reduce the cholesterol and triglyceride in blood serum and yolk, but were not significant. The levels of blood HDL of birds showed a significant increase by adding 2% purslane seed (P<0.05).
    Conclusions
    The results of this study suggest that the levels of 2 percent milk thistle and purslane seeds have beneficial effects on performance factors and level of 2 percent milk thistle seed improves egg quality traits in laying hens.
    Keywords: Egg quality characteristics, Laying hens, Milk thistle, Performance, Purslane, Serum lipids
  • N. Jamali Emam Gheis*_A. Sadeghi Sefidmazgi_M. M Moeini_R. Soultani Pages 179-185
    Background
    Microbial contamination and somatic cells are account as two important factors in reducing the shelf life and entire quality of raw and pasteurized milk.
    Objectives
    This study was carried out on the seasonal variation of milk microbial and somatic cell counts.
    Methods
    Six industrial and traditional dairy farms from Hamedan province were sampled monthly for a period of one year. Records of somatic cell and bacterial count of samples were analyzed by using different statistical methods in SAS software.
    Results
    Least square mean (±SE) somatic cell count (cells per ml×1000) and total microbial was 325.10(±¬13.20) and 5287.03(±¬261.23), respectively. Differences in microbial count in industrial and traditional farms was significant (P<0.0001). Seasonal changes in total count was significant (P<0.0002) and the effect herd nested in farming system was significant (P<0.0001) as well. Also there were significant difference in farming system and herd on somatic cell counts (P<0.0001).
    Conclusions
    Although industrial dairy farms had lower total count than traditional dairy farms, the somatic cell counts were higher and need to be more investigated on annually herd combination, dry-off time and cutting strategy of low producing and infertile dairy cows.
    Keywords: Farming system, Herd, Industrial, traditional dairy farm
  • A. R Safaei*_Nm Torbatinejad_H. Mansouri_S. Zerehdaran Pages 187-199
    Background
    The field of research was animal feed production, especially in sheep feeding.
    Objective
    The aim of this study was determination of nutrient composition and DM, OM and CP degradation parameters of grape and lime pomaces by in situ technique.
    Methods
    First, nutrient composition of pomaces and alfalfa (observer) including CP, PC, OM, NDF, Ash, TT and EE were determined by AOAC method. The DM, OM and CP degradability was obtained after (0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hour) by using 3 fistulated Talesh male cows. This experiment was analyzed with completely randomized block design.
    Results
    The OM, NDF and lignin of grape pomace were 96.3, 57.6 and 34.4 % respectively and CP, Fat and NFC of lime pomace were 9.2, 7.7 and 54.2 % respectively. The DM, OM and CP degradation (in 24 hour incubation) of the grape were 36.3, 39.6, 48.8 respectively and lime pomaces were 80.5, 82.0, 89.5 respectively (%DM). Also, DUP and MP (on maintenance) for grape, lime pomaces and alfalfa were 34.3, 3.0, 13.4 and 56.5, 47.7, 81.2 (g/Kg) respectively.
    Conclusion
    Based on the nutrient composition, degradation DM, OM and CP parameters and MP of the experimental pomaces, they may be used as new sources of non-forages fiber and energy (in order of grape and lime pomaces) in ruminants feeding.
    Keywords: Nutrient composition, Degradability, MP, Grape pomace, Lime, In situ