فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمیرا سروری، علی حسین خانی*، اکبر تقی زاده، حسین جان محمدی، حسین دقیق کیا، حمید محمدزاده صفحات 1-12
    زمینه مطالعاتی: ترکیب شیمیایی و شدت فرآوری حرارتی دانه جو می تواند بر تخمیرپذیری آن در دستگاه گوارش موثر باشد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر زمان های مختلف تفت دادن (دمای 120 درجه سانتی گراد و زمان های 5، 10، 15 دقیقه) و واریته های مختلف دانه جو (سهند و ماکویی) بر ارزش تغذیه ای واریته های دانه جو و همبستگی بین فراسنجه های آن با جرم حجمی توده ای با استفاده از روش تولید گاز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش کار
    داده های به دست آمده بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که افزایش مدت زمان تفت دادن در هر دو واریته باعث کاهش میزان تولید گاز گردید. تولید گاز بخش محلول و نامحلول (A) و سرعت تجزیه پذیری (c) با افزایش تفت دادن کاهش یافت. فراسنجه های تخمینی تولید گاز تحت تاثیر واریته و تیمار حرارتی قرار گرفتند. انرژی قابل متابولیسم با افزایش زمان تفت دادن از 40/ 9 به 29/ 8 و از 61/ 9 به 77/ 8 به ترتیب در واریته سهند و ماکوئی کاهش یافت. همبستگی بین انرژی قابل متابولیسم (ME)، انرژی ویژه شیردهی(NEL)، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (SCFA) و ماده آلی قابل هضم (DOM) با جرم حجمی توده ای (BD50) مثبت و به ترتیب r2=0.53، r2=0.52، r2=0.58 و r2=0.52 بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این تحقیق نشان داد فرآوری تفت دادن می تواند مانند سایر روش های متداول حرارتی برای کاهش تجزیه پذیری ماده خشک شکمبه ای و افزایش ماده خشک عبوری قابل هضم مورد استفاده قرار گیرد و با کند کردن تخمیر منجر به بهبود اکوسیستم شکمبه و کاهش خطرات احتمالی اسیدوزیس شود.
    کلیدواژگان: تفت دادن، جرم حجمی توده ای، روش تولید گاز، واریته های دانه جو
  • مرتضی بهروزلک *، غلامعلی مقدم، محمدعلی بهروزلک صفحات 13-20
    زمینه تحقیقاتی: در صنعت گاو شیری تولیدمثل با بازدهی بالایی به منظور تولید اقتصادی شیر ضروری است.
    هدف
    این پژوهش به منظور ارزیابی تغییرات برخی از فراسنجه های خونی موثر بر طول دوره آنستروس گاوهای شیری با چهار شکل بالینی شامل گاوهای دارای فولیکول مقاوم، تخمدان غیرفعال، جسم زرد مقاوم و کیست تخمدانی انجام گرفت.
    روش کار
    برای انجام این تحقیق از 182 رٲس گاو شیرده خونگیری انجام گرفت و غلظت های گلوکز، اوره، پروتین تام، بتا هیدروکسی بوتیریک اسید و فسفر سرم خون با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. همچنین اثر برخی عوامل موثر بر طول دوره آنستروس بعداز زایمان از جمله فصل گوساله زایی، دفعات زایش، امتیاز شرایط بدنی و تولید شیر این گاوها مورد بررسی قرار گرفت. گاوهای آنستروس که تا 60-50 روز بعد از زایمان فحل نشده بودند، در چهار دسته گاوهای دارای تخمدان غیرفعال، فولیکول مقاوم، جسم زرد مقاوم و کیست تخمدانی طبقه بندی شدند و با گاوهای سالم که در طی این فاصله بعد از زایمان فحل شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج
    غلظت های گلوکز سرم خون گاوهای سالم، دارای جسم زرد مقاوم و کیست تخمدانی در یک سطح بود و با گاوهای دارای تخمدان غیرفعال و فولیکول مقاوم اختلاف معنی داری داشت (01/ 0>P). سطوح اوره سرم خون گاوهای سالم در هر دو فصل گوساله-زایی گرم و سرد به طور معنی داری (01/ 0>P) کمتر از گاوهای در مرحله آنستروس بود. غلظت های فسفر سرم خون در گاوهای سالم، دارای جسم زرد مقاوم و تخمدان غیرفعال اختلاف معنی داری با گاوهای دارای فولیکول مقاوم و کیست تخمدانی داشت (05/ 0>P). سطوح غلظت های پروتین تام همه گاوها طبیعی بود، با این حال در گاوهای دارای فولیکول مقاوم و کیست تخمدانی بیشتر از گاوهای دیگر بود (05/ 0>P). غلظت بتا هیدروکسی بوتیریک اسید سرم در همه گاوها (سالم و بیمار) تا حدودی در یک سطح قرار داشت و اختلاف معنی داری در بین گروه ها از نظر غلظت این فراسنجه خونی وجود نداشت.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط تنگاتنگی بین آنستروس بعد از زایمان با افزایش یا کاهش سطح گلوکز، اوره، پروتین تام و فسفر سرم خون وجود دارد.
    کلیدواژگان: آنستروس بعد از زایمان، تخمدان غیرفعال، جسم زرد مقاوم، فولیکول مقاوم، کیست تخمدانی
  • پریسا ندری*، سعید انصاری مهیاری، محمد صالحی، احمد ریاسی، آزاده زحمتکش صفحات 21-31
    زمینه مطالعاتی: پورمورفامین، آگونیست مولکول سونیک هدجی هاگ است که نقش مهمی در تنظیم فعالیت گیرنده ها و عامل رونویسی دارد.
    هدف
    در این مطالعه اثر پورمورفامین بر میزان بلوغ تخمک ها و بیان ژن های هیستون داستیلاز در جنین های پارتنوژنز گوسفند مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    نمونه های تخمدان گوسفند از کشتارگاه صنعتی پوریای شرق سال 1392 در استان ورامین تهیه و مجموعه کومولوس- تخمک در محیط حاوی 250 و 500 نانوگرم پورمورفامین و کنترل (بدون پورمورفامین) کشت داده شد. 22 ساعت بعد از بلوغ، سلول های کومولوس از تخمک ها جدا شده و برای ارزیابی بلوغ هسته ای و سیتوپلاسمی تخمک به ترتیب از رنگ آمیزی هوخست و سل تراکر بلو استفاده گردید. همچنین گروهی از تخمک ها وارد مرحله فعال سازی شده و تا مرحله بلاستوسیست کشت داده شد. تعیین میزان بیان ژن های1 Hdac، Hdac2 و Hdac3 به روش کمی بوسیله دستگاه (Real Time PCR(qPCR مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    در تحقیق حاضر در مقدار 500 نانوگرم پورمورفامین، علی رغم اینکه تاثیر معنی داری بر بلوغ هسته ای تخمک نداشت اما منجر به افزایش بلوغ سیتوپلاسمی تخمک شد. همچنین در گروه های تیمار یافته با پورمورفامین درصد زایگوت و بلاستوسیست به ازای هر کلیواژ در مقایسه با گروه کنترل معنی دار نشد. آنالیز qPCRنشان داد که در محیط حاوی250 نانوگرم پورمورفامین در مقایسه با گروه کنترل بیان ژن Hdac2-3 و Hdac1 به ترتیب افزایش و کاهش معنی دار پیدا کرد.
    نتیجه گیری نهایی: بر طبق نتایج، پورمورفامین اثر مثبتی بر میزان بلوغ سیتوپلاسمی تخمک به نظر می رسد که مقدار 500 نانوگرم پومورفامین باعث القاء بلوغ سیتوپلاسمی تخمک می شود و یک عامل خوبی برای بهبود بلوغ سیتوپلاسمی تخمک است.
    کلیدواژگان: بلوغ هسته، بلوغ سیتوپلاسم، پورمورفامین، گوسفند، جنین
  • قادر دشتی*، المیرا جنگجو تازه کند، محمد قهرمان زاده صفحات 33-45
    زمینه مطالعاتی: سیاست های حمایتی در بخش کشاورزی ضرورتی اجتناب ناپذیر بوده که تحقق آن تمامی قشرها و بخش های اقتصادی جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. این سیاست ها، ازجمله مهم ترین راهبردهای اقتصادی در بخش کشاورزی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به شمار می آیند.
    هدف
    در مطالعه حاضر، آثار سیاست های حمایتی از تولید محصول گوشت قرمز بر بهره وری کل عوامل تولید این محصول در طی سال های 90-1370 مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    برای این منظور ابتدا بهره وری کل عوامل تولید با استفاده از شاخص ترنکوئیست-تیل محاسبه شد. براساس نتایج بدست آمده، مقدار این شاخص در دوره مورد بررسی مثبت با روند کاهشی بوده است. سپس میزان حمایت دولت از محصول با شاخص پرداخت های انتقالی تک کالایی اندازه گیری شد. در نهایت، ارتباط بین شاخص بهره-وری کل عوامل تولید، شاخص پرداخت های انتقالی تک کالایی، انباشت سرمایه و نیروی کار برای این محصول مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از تکنیک سری زمانی همجمعی بهره گرفته شد.
    نتایج
    نتایج شاخص پرداخت های انتقالی تک کالایی گویای حمایت دولت از تولیدکنندگان محصول گوشت قرمز در بیشتر سالهای مورد بررسی است. همچنین نتایج آزمون همجمعی یوهانسون نشان داد که در بلندمدت ارتباط مثبتی بین TFP و سیاست های حمایتی وجود دارد.
    نتیجه گیری نهایی: درنتیجه، سیاست های حمایتی باید به عنوان یکی از عوامل مهم موثر بر بهره وری تولید این محصول مهم توسط سیاستگذاران در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ایران، بهره وری، شاخص پرداخت های انتقالی تک کالایی، گوشت قرمز
  • سجاد کریمی دمنه، محمدرضا دهقانی *، مصطفی یوسف الهی صفحات 47-59
    زمینه مطالعاتی: از مشتقات پورینی می توان برای اندازه گیری پروتئین میکرویی سنتز شده در شکمبه استفاده کرد.
    هدف
    هدف از تحقیق، مقایسه دفع مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی در دو نژاد سیستانی و هلشتاین بود.
    روش کار
    جیره ها در سطح نگهداری و در یک طرح کامل تصادفی در 2 نژاد که هر نژاد دارای 7 راس گوساله به عنوان تکرار بود تهیه و به دامها تغذیه شد. ادرار به روش نقطه ای برای 10روز و هر روز5 مرتبه جمع آوری شد تا مشتقات پورینی اندازه گیری شود. همچنین، به منظور اندازه گیری فراسنجه های خونی (گلوکز،تری گلیسیرید، نیتروژن اوره ای خون) درهر دو نژاد از همه گاوها نمونه گیری از طریق ورید وداج انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد میزان جذب پروتئین میکروبی تولید شده در گوساله های سیستانی به مقدار 87/ 42 میلی مول در روز بود که به طور معنی داری بیشتر از گوساله های هلشتاین (38/ 16 میلی مول بر روز) بود (01/ 0>P). میزان آلانتوئین دفعی و اسیداوریک در دو نژاد اختلاف معنی داری نداشت. در هر دو نژاد گلوکز، نیتروژن اوره ای خون و تری گلیسیرید تفاوت معنی داری داشتند (01/ 0>P). میزان گلوکز، نیتروژن اوره ای خون و تری گلیسیرید هم در نژاد سیستانی بیش از نژاد هلشتاین بود (به ترتیب 4/ 77، 07/ 23 و 57/ 36 میلی گرم در دسی لیتر در نژاد سیستانی و 51/ 67، 27/ 16 و42/ 24 میلی گرم در دسی لیتر در نژاد هلشتاین).
    نتیجه گیری نهایی: به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که با تغذیه جیره یکسان راندمان سنتز پروتئین میکروبی در نژاد سیستانی به طور معنی داری بیشتر از نژاد هلشتاین بود.
    کلیدواژگان: مشتقات پورینی، سنتز پروتئین میکروبی، سیستانی، هلشتاین
  • مرضیه ابراهیمی *، احمد زارع شحنه، محمود شیوازاد، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 61-72
    زمینه مطالعاتی: به دلیل کاهش کیفیت لاشه در اثر اصلاح ژنتیکی، شناسایی یک روش طبیعی به منظور بهبود رشد و کیفیت گوشت ضروری است.
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی اثرهای مکمل تغذیه ای اسید آمینه ال-آرژنین بر عملکرد، کیفیت گوشت لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی سویه راس 308 تا 24 روزگی طراحی شد.
    روش کار
    در این پژوهش تعداد 192 قطعه جوجه مرغ گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره غذایی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار تغذیه شدند. جیره های غذایی دارای 100، 153، 168 و 183 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس 308 بودند. جیره های غذایی آزمایشی از 1 تا 24 روزگی تغذیه شدند. در روز 10 و 24 آزمایش، وزن و مصرف خوراک پرنده ها اندازه گیری شد. در روز 24، سه قطعه جوجه از هر تکرار انتخاب، خونگیری و کشتار شدند، تا کمیت و کیفیت گوشت و فراسنجه های خونی مورد اندازه گیری قرار گیرد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که جیره غذایی 168 درصد آرژنین بالاترین افزایش (P<0.05) وزن بدن، بازده خوراک، وزن ماهیچه سینه و ران و جیره غذایی 183 درصد آرژنین بالاترین افزایش (P<0.05) شاخص قرمزی گوشت و غلظت پلاسمایی هورمون های تیروییدی را در پی داشته است. از سوی دیگر افزایش آرژنین جیره غذایی موجب کاهش (P<0.05) غلظت پلاسمایی تری گلیسرید و اوره، نیروی برش و pH گوشت شد.
    نتیجه گیری نهایی: در پایان، نتایج کلی این پژوهش نشان داد مصرف مقدار 168 درصد آرژنین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ راس، نتیجه مطلوب تری را در بهبود رشد، کمیت و کیفیت گوشت و فراسنجه های خون دارد.
    کلیدواژگان: آرژنین، جوجه گوشتی، عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، کیفیت گوشت
  • فردین هژبری*، علی شمشادی، فرخ کفیل زاده صفحات 73-83
    زمینه مطالعاتی: گل بومادران و برگ اکالیپتوس دارای ترکیبات فنولی هستند که می توانند الگوی تخمیر شکمبه را تحت تاثیر قرار دهند.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین میزان ترکیبات فنولی گل بومادران و برگ اکالیپتوس و بررسی اثر این دو گیاه روی قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی یونجه انجام شد.
    روش کار
    مایع شکمبه از دو راس قوچ سنجابی فیستولا شده، جمع آوری و به روش برون تنی قابلیت هضم مواد مغذی اندازه گیری شد. تیمارها شامل یونجه (کنترل) و یونجه به همراه سطوح 5، 10، 15 و 20درصد ماده خشک گل بومادران یا برگ اکالیپتوس بود.
    نتایج
    کل ترکیبات فنولی یونجه، گل بومادران و برگ اکالیپتوس به ترتیب 9/ 5، 3/ 23 و 3/ 89 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود در حالی که کل تانن به ترتیب 4/ 0، 3/ 15 و 2/ 72 و ساپونین 4/ 10، 5/ 67 و 1/ 174 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. افزودن سطوح مختلف گل بومادران به محیط کشت محتوی یونجه تغییر معنی داری بر قابلیت هضم مواد مغذی در هیچکدام از ساعات انکوباسیون نداشت. در ساعات اولیه انکوباسیون (18 ساعت ≥) قابلت هضم ماده آلی تحت تاثیر سطوح مختلف برگ اکالیپتوس قرار نگرفت ولی در ساعات پایانی با افزودن سطوح بالاتر از 10 درصد، قابلیت هضم فراسنجه های مورد اندازه گیری، روند کاهشی داشت (P<0.05). قابلیت هضم پروتئین خام یونجه تحت تاثیر سطوح مختلف برگ اکالیپتوس قرار گرفت و بیشترین کاهش در حضور 20 درصد این گیاه بود. قابلیت هضم دیواره سلولی یونجه نیز در حضور سطوح مختلف برگ اکالیپتوس کاهش یافت و بیشترین کاهش در سطح 20 درصد مشاهده شد.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که دو گیاه مذکور اثرات متفاوتی روی قابلیت هضم مواد مغذی یونجه گذاشتند، به نحوی که برگ اکالیپتوس ضرایب هضم را کاهش داد در صورتی که گل بومادران تاثیر معنی-داری بر آن نداشت.
    کلیدواژگان: دیواره سلولی، ضرایب هضم، فراسنجه تخمیر، ترکیبات فنولی
  • سمیه حسنوند، علی صادقی سفید مزگی* صفحات 85-94
    زمینه مطالعاتی: در شاخص انتخاب چند صفته، اهمیت نسبی صفات مورد نیاز است.
    هدف
    این پژوهش به منظورارائه مدلی جهت برآوردارزش اقتصادی برای تداوم شیردهی درگاوهای شیری هلشتاین ایران انجام شد.
    روش کار
    از داده های تولیدی ثبت شده توسط مرکز اصلاح دام کشور استفاده شد در حالی که داده های عملکردی و اقتصادی مورد نیاز از سطح 3 گله بزرگ گاو شیری کشور جمع آوری گردید. مجموعه داده های نهایی شامل182،521رکورد گاو هلشتاین شکم یک بود که بین سال های 1379 تا 1390 در 2581 گله زایمان داشتند. برای محاسبه تداوم شیردهی از پارامترهای برآورد شده تابع وود استفاده گردید. ضریب تابعیت سود سالانه بر تداوم شیردهی به عنوان ارزش اقتصادی تعریف شد که با استفاده از آنالیز کواریانس چندگانه محاسبه شد. تمام آنالیزهای آماری به کمک رویه های مختلف نرم افزار آماری SAS 9.1 انجام شد.
    نتایج
    بر اساس اطلاعات اقتصادی 1390 به عنوان سال پایه، میانگین درآمدها، هزینه ها و سود تنزیل یافته بر حسب هر گاو در سال به ترتیب 65581، 37083 و28497 هزار ریال برآورد شدند. ارزش اقتصادی هر کیلوگرم تداوم شیردهی690 ریال به ازای یک گاو در سال برآورد گردید. نتیجه گیری نهایی: یافته های این پژوهش می تواند در تدوین استراتژی های انتخاب برای تداوم شیردهی در گاوهای شیری هلشتاین ایران مفید باشد.
    کلیدواژگان: سودآوری، آنالیز کواریانس، هدف اصلاح نژادی
  • محمدرضا مالکی مقدم*، حسین جانمحمدی، اکبر تقی زاده، نجمه شیخ زاده صفحات 95-106
    زمینه مطالعاتی: امکان استفاده از برخی منابع پروتئین گیاهی مانند کنجاله پنبه دانه و کنجاله کانولا و منبع پروتئین حیوانی مانند پودر ضایعات کشتارگاهی طیور به عنوان جایگزین پودر ماهی در تنظیم جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین (Oncorhynchus mykiss) کمان وجود دارد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی امکان تنظیم جیره غذایی عاری از پودر ماهی در تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان با توجه به مطالعه عملکرد رشد، صفات لاشه و ترکیب شیمیایی لاشه به انجام رسید.
    روش کار
    چهار جیره غذایی آزمایشی شامل جیره شاهد با 50 درصد و جیره های غذایی دو، سه و چهار که بترتیب حاوی 66/ 24، 14/ 16و صفر درصد پودر ماهی بودند و انرژی قابل هضم و پروتئین خام یکسانی داشتند، مطابق احتیاجات توصیه شده مواد مغذی ماهیان سردآبی (NRC (1999 تنظیم گردید. این آزمایش در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با چهار تیمار در چهار تکرار و تعداد 960 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (میانگین وزن اولیه 9±150 گرم) در 16استخر آزمایشی همسان با دبی 2 لیتر در ثانیه و حجم یک متر مکعب از روز اول تا روز شصت اجرا شد.
    نتایج
    با افزایش جایگزینی پودر ماهی با منابع پروتئینی گیاهی و حیوانی از سطح صفر تا 100 درصد تفاوت معنی داری در نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی ماهیان مشاهده نشد. میانگین مقادیر وزن لاشه و بازده لاشه و نیز وزن امعاء و احشاء و شاخص امعاء و احشاء تفاوت معنی داری در بین جیره های غذایی آزمایشی نشان نداد. میانگین وزن و شاخص کبد با افزایش جایگزینی پودر ماهی با منابع پروتئین گیاهی و حیوانی کاهش معنی داری را نشان داد (05/ 0>P). میانگین مقادیر پروتئین و چربی لاشه تحت تاثیر سطوح جایگزینی منابع پروتئینی گیاهی و حیوانی با پودر ماهی قرار نگرفت.
    نتیجه گیری نهایی: در این مطالعه پودر ضایعات طیور به همراه کنجاله پنبه و کنجاله کانولا توانست به طور موفقیت آمیزی تا 100 درصد جایگزین پودر ماهی در تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان شود بدون اینکه اثر منفی بر عملکرد رشد، صفات لاشه و ترکیب شیمیایی لاشه داشته باشد.
    کلیدواژگان: پودر ماهی، پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، قزل آلای رنگین کمان، کنجاله کانولا، کنجاله پنبه دانه
  • داود علیاری *، لیلا میرعیسی خانی صفحات 107-117
    زمینه مطالعاتی: امتیاز وضعیت بدنی یک روش ذهنی و تجربی برای ارزیابی وضعیت تغذیه ای گله بوده و اطلاعات مفیدی را از ترکیبات بدنی و عملکرد تولیدی گله فراهم می نماید.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر نمره و وضعیت بدنی در زمان زایمان بر اندازه های سونوگرافی، بیومتری و صفات تولیدی میش های افشاری انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه تعداد 169 راس میش افشاری 2 تا 7 ساله به طور تصادفی از واحد گوسفندداری دانشگاه زنجان انتخاب شدند. میش ها از نظر BCS به 5 گروه 2، 5/ 2، 3، 5/ 3 و 4 تقسیم شدند؛ که تعداد این گروه ها به ترتیب 12، 50، 45، 27، 35 راس بود. صفات مورد مطالعه شامل: اندازه های سونوگرافی و بیومتری، وزن و دمای بدن، تولید پشم و برخی صفات تولیدی بودند.
    نتایج
    BCS اثر معنی داری بر عمق عضله راسته، طول بدن، دور سینه، طول و عرض دنبه، دور بالا، وسط و پایین دنبه و وزن بدن داشت، در حالی که ضخامت پوست، ضخامت چربی، ارتفاع جدوگاه و عمق قفسه سینه تفاوت معنی داری نشان ندادند (05/ 0>P). میانگین تولید پشم، در میش های با نمره بدنی 5/ 3 بیشتر و در میش های با نمره بدنی 2 کمتر از سایر گروه ها بود (05/ 0>P). تیپ تولد و جنس بره تاثیر معنی داری بر وزن تولد داشت (05/ 0>P). امتیاز وضعیت بدنی، جنس، تیپ و وزن تولد تاثیر معنی داری بر وزن شیرگیری و اضافه وزن بره ها تا سن از شیرگیری داشت (05/ 0>P). تاثیر امتیاز وضعیت بدنی میش بر وزن کل بره های متولد شده به ازای هر میش زایمان کرده معنی دار بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این تحقیق بیانگر تاثیر مثبت نمره و وضعیت بدنی بر صفات مورد بررسی بود. میش های دارای نمره بدنی 3 الی 4 عملکرد بهتری را نسبت به سایر میش های گله نشان دادند لذا تغذیه تکمیلی میش ها در اواخر دوره آبستنی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: امتیاز وضعیت بدنی، اندازه های سونوگرافی و بیومتری، صفات تولیدی، میش های افشاری
  • سجاد محب علی، محمد سالار معینی* صفحات 119-131
    زمینه مطالعاتی: دانه خردل دارای انرژی و پروتئین قابل توجهی می باشد و می تواند در جیره بلدرچین مورد استفاده قرار گیرد.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف دانه خردل سیاه به جیره غذایی بر عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت در بلدرچین های ژاپنی انجام شد.
    روش کار
    بدین منظور از 240 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی 7 روزه با 4 تیمار و 4 تکرار استفاده شد و به هر تکرار 15 قطعه جوجه بلدرچین اختصاص داده شد. دانه خردل سیاه در سطوح مختلف صفر، 5، 10، و 15 درصد از سن 7 تا 35 روزگی، مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    دانه خردل سیاه حاوی 6/ 28 درصد پروتئین خام، 3/ 40 درصد عصاره اتری، 5 درصد خاکستر و 8/14 درصد الیاف خام (براساس رطوبت موجود) بود. با افزایش سطوح دانه خردل در جیره غذایی، مصرف خوراک (P<0.01) در تمامی دوره های آزمایشی، به جز 28-21 روزگی، و افزایش وزن روزانه (P<0.05)، به جز در 28-21 و 35-28 روزگی، به طور خطی کاهش یافته و ضریب تبدیل غذایی (P<0.01) در کل دوره پرورش و همچنین وزن نسبی کبد (P<0.01) و پانکراس (P<0.05) به طور خطی افزایش نشان دادند. تیمارهای غذایی تاثیر معنی داری بر فراسنجه های کیفیت گوشت شامل میزان اندیس تیوباربیتوریک اسید، pH، افت خونابه، ظرفیت نگه داری آب و افت در نتیجه پخت نداشتند. از نظر اقتصادی، هزینه خوراک برای تولید یک کیلو وزن زنده بلدرچین با استفاده از دانه خردل در سطح 10 درصد کمتر بود (P<0.05).
    نتیجه گیری نهایی: استفاده از دانه خردل سیاه در سطوح بالاتر از 10 درصد توصیه نمی شود زیرا سبب کاهش مصرف خوراک و افزایش وزن می گردد.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، فراسنجه های خونی، دانه خردل، عملکرد رشد
  • محمد قهرمان زاده*، سمانه خلیلی ملکشاه، آزاده فلسفیان صفحات 133-150
    زمینه مطالعاتی: مطالعه انتقال قیمت به دلیل کاربرد آن در بررسی کارایی بازار و نقش مهم آن در تعیین سطح رفاه تولیدکنندگان، عوامل بازاریابی و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی دارای اهمیت زیادی می باشد.
    هدف
    از این رو مطالعه حاضر در پی معرفی روش های جدید و پیشرفته به منظور مدلسازی تعدیلات غیرخطی قیمت ها در بازار محصولات کشاورزی به طور خاص بازار گوشت گوسفند در استان آذربایجان شرقی می باشد.
    روش کار
    در این راستا سعی شده است رهیافت های لو و زیوت (2001)، هانسن و سئو (2002) و اخیرا سئو (2006) مورد بحث قرار گرفته و به بحث پیرامون آزمون های هم جمعی آستانه ای پرداخته شود. در ادامه با تاکید بر دو آزمون اخیر، انتقال عمودی قیمت و تعدیلات غیرخطی قیمت ها در بازار گوشت گوسفند در آذربایجان شرقی طی دوره زمانی 91:52-1380:1 با داده های هفتگی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    نتایج
    نتایج آزمون های غیرخطی Sup-LM و Sup-Wald موید وجود تعدیلات غیرخطی قیمت ها و رفتار آستانه ای در بازار گوشت گوسفند می باشد. بعد از اثبات وجود رفتار غیرخطی تعدیلات قیمت-ها، به منظور بررسی چگونگی انتقال قیمت در این بازار مدل TVECM دو رژیمه هانسن و سئو(2002) و مدل باند- TVECM برآورد گردید و در نهایت مدل دو رژیمه هانسن و سئو به عنوان مدل مناسب انتخاب گردید.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج تخمین نشان داد اختلاف معنی داری بین سرعت تعدیل قیمت ها در دو سطح مزرعه و خرده فروشی هم در رژیم افزایشی و هم در رژیم کاهشی وجود دارد، که این امر تایید کننده تعدیلات غیر خطی قیمت ها در بازار مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال قیمت، آزمون سئو (2006)، آزمون هانسن و سئو(2002)، آزمون هم جمعی آستانه ای، تعدیلات غیرخطی
  • مرتضی چاجی*، طاهره محمدآبادی، علی مجدم صفحات 151-166
    زمینه مطالعاتی: گیاه کامل خارمریم در مناطق وسیعی از ایران می روید و صرف نظر از خواص دارویی آن، به عنوان یک خوراک توسط حیوانات چراکننده محلی نظیر گوسفند، بز، گاو، گاومیش و شتر استفاده می شود.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی امکان استفاده از گیاه خارمریم در جیره بزها و تاثیر آن بر تخمیر و هضم مواد فیبری (کاه گندم) و پروتئینی (کنجاله سویا) در حین تغذیه با جیره پایه حاوی دانه جو یا ذرت انجام پذیرفت.
    روش کار
    جیره های آزمایشی شامل افزودن 20 درصد خارمریم به جیره های پایه حاوی جو یا ذرت بود. در این آزمایش از بزهای نر کرکی جنوب خراسان یا نژاد بیرجندی (با میانگین وزن زنده 22/ 1±35 کیلوگرم) استفاده شد. ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم، pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و گلوکز و نیتروژن اوره ای خون مورد بررسی قرار گرفتند. فراسنجه های تولیدگاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی کاه گندم و کنجاله سویای انکوبه شده با مایع شکمبه حیوانات تغذیه شده با خارمریم نیز اندازه گیری شد.
    نتایج
    در هر دو جیره پایه جو و ذرت، ماده خشک مصرفی، نیتروژن آمونیاکی و pH مایع شکمبه، گلوکز و نیتروژن اورهای خون با افزودن خارمریم کاهش معنی داری نسبت با شاهد نشان داد (P<0.05)، اما بین جیره حاوی ذرت با جو اختلاف معنی داری مشاهده نشد. قابلیت هضم موادمغذی تحت تاثیر وجود خارمریم در جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. تولید گاز کنجاله سویا و کاه گندم در جیره حاوی جو بیشتر از جیره حاوی ذرت بود (P<0.05).
    نتیجه گیری نهایی: نتایج مشخص نمود که استفاده از 200 گرم در کیلوگرم خارمریم در جیره بزها تاثیر منفی بر سلامت، هضم و تخمیر ندارد و تفاوتی بین جیره های حاوی ذرت با جو مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بز، تولیدگاز، نیتروژن آمونیاکی، فراسنجه های خونی
  • مینا وزیری گهر، کامران رضایزدی *، مهدی دهقان بنادکی، اردشیر نجاتی جوارمی صفحات 167-186
    زمینه مطالعاتی: واردکردن چربی های گیاهی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع در جیره گاوهای شیرده می تواند به عنوان استارتژی تغذیه ای برای تغییر ترکیب اسیدهای چرب شیر در جهت حفظ سلامتی انسان برای بلند مدت استفاده شود.
    هدف
    در این مطالعه اثرات روغن های گیاهی غنی از 18:2n-6 روی هضم، تولید و ترکیب شیر در گاوهای شیرده با استفاده از روش های متاآنالیز و متارگرسیون بررسی شد.
    روش کار
    در این مطالعه از بیست و پنج آزمایش شامل 38 مقایسه آماری بین گروه های آزمایشی (با مکمل روغن گیاهی) و شاهد (بدون مکمل روغن گیاهی) که واجد شرایط لازم برای انجام متاآنالیز حاضر بودند استفاده شد. دو سطح مکمل روغن در جیره مورد ارزیابی قرار گرفت (≤ یا < از 30 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره).
    نتایج
    به طور کلی، مکمل روغن ماده خشک مصرفی را کاهش و تولید شیر را افزایش داد و تفاوت میانگین وزن داده شده ی آن ها به ترتیب 30/ 0– و 32 /0 کیلوگرم در روز بود، اگرچه این نتایج ناهمگن بودند. نوع علوفه جیره پایه عامل ناهمگنی تفاوت میانگین استاندارد شده ی ماده خشک مصرفی بود، در حالی که تفاوت غلظت 18:2n-6 بین جیره های آزمایشی و شاهد تغییرات نتایج تولید شیر را توضیح داد. استفاده از مکمل روغن تا 30 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره، قابلیت هضم مواد آلی و الیاف را در کل دستگاه گوارش بهبود داد. غلظت و تولید چربی شیر در هر دو سطح مکمل روغن کاهش یافت، اما تولید پروتئین و لاکتوز شیر تغییر نکرد. مقدار مکمل روغن در جیره و تفاوت تولید شیر بین گروه های آزمایشی و شاهد به ترتیب اثرات منفی و مثبتی را روی تفاوت میانگین استاندارد شده ی غلظت و تولید چربی شیر نشان دادند.
    نتیجه گیری نهایی: به طور کلی، مکمل روغن های گیاهی غنی از 18:2n-6 در جیره ماده خشک مصرفی را کاهش و تولید شیر را افزایش داد و باعث بهبود بازده تولید شیر شد.
    کلیدواژگان: تولید شیر، روغن گیاهی، گاو شیرده، متاآنالیز
|
  • S. Sarvari, A. Hosseinkhani*, A. Taghizadeh, H. Janmohammadi, H. Daghighkia, H. Mohammadzadeh Pages 1-12
    Background
    Chemical composition and heat processing extent can affects fermentabality of barley grain.
    Objectives
    The examination was conducted to investigate the effects of different time of roasting (5، 10 or 15 min at 120oC) and variety of barley grain (Sahand and Makouyi) on nutritive value and correlation between its parameter with bulk density using in vitro gas production techniques.
    Methods
    The data was analyzed using factorial completely randomized design.
    Results
    The result show that heat treatment decreased the degradation of DM in each variety. Gas production of soluble and in soluble fraction) A) and rapid of degradation decreased by increasing time of roasting. The obtained data from gas production at 24 h after incubation were used for estimation of metabolazable energy (ME)، net energy for lactation (NEL)، short chain fatty acids (SCFA) and digestible organic matter (DOM). Estimated parameters of gas production were affected by variety and heat treatment. Metabolizable energy decreased by increasing time of roasting from 9. 40 to 8. 29 and 9. 61 to 8. 77 at Sahand and Makoei variety respectively. Correlation between metabolizable energy، net energy for lactation، short chain fatty acids and digestible organic matter by BD50 was positive (r2=0. 53، r2=0. 52، r2=0. 58 and r2=0. 52 respectively).
    Conclusions
    Results of this research showed that roasting process can be used effectively the same as other conventional heat treatment methods for decreasing degradability of dry matter in rumen and increasing digestible escaped dry matter resulting improved rumen ecosystem and decreased acidosis due to decreasing of rate of fermentation.
    Keywords: Bulk density, In vitro gas production technique, Roasting, Variety of barley grain
  • M. Behroozlak*, Gh Moghaddam, Ma Behroozlak Pages 13-20
    Background
    Reproductive efficiency of dairy cattle breeding industry needs to produce high.
    Objectives
    The objective of this study was to investigate changes in some blood parameters on postpartum anestrus in Holstein dairy cows.
    Methods
    Anestrus cows were divided into four groups as inactive ovary, persistent follicle, persistent corpus luteum and ovarian cyst. Blood samples were obtained from 182 lactating cows and some blood parameters including glucose, urea, total protein, phosphorus and β-hydroxybutyrate were measured by spectrophotometric method. Also, effects of some important factor on postpartum anestrus including calving season, parity, body condition score and milk production were also evaluated. Anestrus cows which had no ovulation during 50-60 days postpartum, were classified into four groups as inactive ovary, persistent follicle, persistent corpus luteum, ovarian cyst and they were compared with normal cows which showed estrus during this period.
    Results
    Sera glucose concentrations in normal cows, persistent corpus luteum and ovarian cystic were almost the same and had a significant difference (P<0.01) with cows having inactive ovary or persistent follicles. Urea levels in normal cows were lower than anestrus cows (P<0.01). Blood phosphorus concentration in normal cows, persistent corpus luteum and inactive ovary were significantly different (P<0.05) from cows with persistent follicles or cows with ovarian cysts. Although total blood protein level was almost normal in all cows, it was higher than others in persistent follicle and cystic cows. Blood β-hydroxybutyrate concentration did not differ between normal and anestrus cows.
    Conclusions
    Accordingly, results of the present study showed there is a close relationship between postpartum anestrus with increasing or decreasing of blood concentrations of glucose, urea, total protein and phosphorus.
    Keywords: Inactive ovary, Ovarian cyst, Persistent corpus luteum, Persistent follicle, Postpartum anestrus
  • P. Nadri*, S. Ansari, Mahyari, M. Salehi, A. Riasi, A. Zahmatkesh Pages 21-31
    Background
    Purmorphamine is a synthetic Sonic Hedgehog pathway agonist, which plays a critical role in the regulation activity of receptors and transcription factors.
    Objectives
    In this study, the effect of purmorphamine on sheep oocytes maturation, and the rate expression of histon deacetylase on sheep parthenogenetic embryos development were considered.
    Methods
    Sheep ovaries were obtained from East Poria local slaughterhouse at Varamin in 1392 and cumulus-oocyte complexes were cultured in the medium containing 250 and 500 ng purmorphamine, and without purmorphamine as a control. After 22 hours maturation, for evaluating nuclear and cytoplasmic oocyte maturation, oocytes were denuded from cumulus cells and stained with Hoechst and cell tracker blue. Also a group of oocytes entered the parthenogenetic stage and were cultured to the blastocyst stage.
    Results
    The quantative rate expression of histon deacetylase I, II, III were examined by Real-Time PCR (qPCR). In this study, In 500 ng purmorphamine, though it had no significant effect on nuclear oocyte maturation, it increased cytoplasmic maturation. Also percentage of zygotes and blastocysts per cleavage in purmorphamine treated groups was not significantly different from control group. qPCR analysis showed that in 250 ng purmorphamine the histone deacetylase II-III and histone deacetylase I rate expression were higher and lower than control group, respectively.
    Conclusions
    According to the results, purmorphamine had positive influences on the cytoplasmic maturation.It seems that 500 ng concentration of Purmorphamine induces cytoplasmic oocyte maturation and is a good agent for oocyte cytoplasmic maturation in vitro.
    Keywords: Cytoplasmic maturation, Nuclear maturation, Oocyte, Purmorphamine, Sheep
  • Gh Dashti*, E. Jangjoo Tazeh Kand, M. Ghahreman Zadeh Pages 33-45
    Background
    Support policies in agricultural sector are inevitable that affects all segments of society and economic sectors. These policies includes the most important economic strategies in the agricultural sector in developed and developing countries.
    Objectives
    In this study, the effects of support policies on factor productivity changes of meat during 2012-1991 is studied. The main variables of interest that can be associated with an index of total factor productivity includes single commodity transfers, capital stuck and labor used to produce the product.
    Methods
    For this purpose, the Tornquist index (total factor productivity index) determined for this production and SCT (Single Commodity Transfers index) has been calculated during studied period, respectively.
    Results
    Based on the results, the value of the Tornquist index is positive in the period under review. The SCT index indicates government support for meat producers. According to the stationarity and cointegration test results, Johansen cointegration test was used for estimating productivity model. Based on our findings, there isn’t a significant short-run relationship between variables in productivity model. But the long-run relationships for meat is positive and significant.
    Conclusions
    As a result, support policies should be considered by politicians as one of the most important factors affecting the efficiency of the production of this subsection.
    Keywords: Iran, Meat, Productivity, Single Commodity Transfers
  • S. Karimi Damane, Mr Dehghani*, M. Yousef Elahi Pages 47-59
    Background
    Purine derivatives can be used for measuring of microbial protein synthesized in the rumen.
    Objectives
    The aim of research was compare of purine derivatives excretion and microbial protein synthesis in two breeds of Sistani and Holstein.
    Methods
    The rations were prepared in a completely randomized design in maintenance level and were fed to animals in 2 breeds that each composed of 7 calves as replicate. The urine was collected with spot sampling method to measure of purine derivatives for 10 days and 5 times every day. The blood samples was prepared for measuring of blood parameters (glucose, triglycerides and Blood urea nitrogen) in all of calves of two breeds from Jugular vein too.
    Results
    Results showed the amount of microbial protein synthesis in Sistani Calves was 42.87mmol/day that was more significantly than Holstein Calves (16.38 mmol/day) (P<0.01). The amount of allantoin and uric acid in both breeds was not significantly different. The concentration of glucose, nitrogen of Blood urea nitrogen and triglycerides was significantly different in both breeds (P<0.01). The amount of glucose, nitrogen of urea blood and triglyceride was more in the Sistani breed compare to Holstein breed (respectively 77.4, 23.07 and 36.57 mg/dl in Sistani breed and 67.51, 16.27 and 24.42 mg/dl in Holstein breed).
    Conclusions
    Generally, the results of this experiment showed that efficiency of microbial protein synthesis in Sistani breed was more significantly than Holstein breed with feeding the equal ration.
    Keywords: Purine derivatives, Microbial protein synthesis, Sistani, Holstein
  • M. Ebrahimi*, A. Zare Shahneh, M. Shivazad, Z. Ansari Pirsaraei Pages 61-72
    Background
    For the reason of lower carcass quality because of genetic improvement, finding a natural way to improve growth and meat quality is necessary.
    Objectives
    The present study was designed to investigate the effects of dietary supplementation of L-arginine on growth performance, carcass quality, and blood metabolites of female Ross 308 broiler chickens for 24 days.
    Methods
    In this experiment, 192- day -old female chicks were fed with 4 dietary treatments, 4 replications, and 12 observations in a completely randomized design. Dietary treatments were 100%, 153%, 168% and 183% of digestible arginine, based on the Ross broiler recommendation. Diets were fed from 1 to 24d. On 10th and 24th days of experiment, birds weighed and feed consumption were recorded. At the end of experiment, three chickens per replication were selected; blood samples were collected and were euthanized to determine meat quantity and quality, and blood metabolites.
    Results
    Results showed that diet containing 168% arginine had the highest body weight, feed efficiency, and weight of breast and thigh muscles, while diet containing 183% arginine showed the highest meat redness index and plasma thyroid hormone concentrations (P<0.05). On the other hand, increasing in arginine of the diet reduced plasma concentrations of triglyceride, and urea, shear force and pH of the meat.
    Conclusions
    In conclusion, the overall results of this study showed that consumption level of 168% digestible arginine, as based of Ross broiler recommendation, had the best desirable results on growth, meat quality and plasma metabolites.
    Keywords: Arginine, Blood parameters, Broiler chicken, Growth performance, Meat quality
  • F. Hozhabri*, A. Shemshadi, F. Kafilzadeh Pages 73-83
    Background
    Achillea flower and Eucalyptus including phenolic components which may affect rumen fermentation pattern.
    Objectives
    This study carried out to evaluate effect of Achillea millefolium flower (AM) and Eucalyptus globolus leaf (EG) on alfalfa OM, CP and NDF digestibility (in vitro) at different incubation times (6, 12, 18, 24 and 48h).
    Methods
    Rumen liquor collected from two Sanjabi sheep fitted with permanent fistula and in vitro nutrients digestibility were measured using Tilly and Terry procedure. Treatments were alfalfa (control) and alfalfa plus different levels (5, 10, 15 and 20% of DM) of AM or EG.
    Results
    Total phenolic components of alfalfa, AM and EG were 5.9, 23.3 and 89.3 g/Kg DM, whereas total tannins were 0.4, 15.3 and 72.2 g/ Kg DM. Saponins were at the rate of 10.4, 67.5 and 174.1 g/ Kg DM, respectively. Incorporation of different levels of AM to the media containing alfalfa resulted in no significant alteration in OM, CP and NDF digestibility. Replacement of alfalfa by EG at initial stage of incubation (≤ 18 h) had no significant effect on digestibility but following prolongation of incubation it decreased (P<0.05) nutrients digestibility. Crude protein digestibility start to decline due to partial replacement of alfalfa hay by EG and highest effect was observed at 20 percent. NDF digestibility of alfalfa also decreased (P<0.05) by incorporation of EG to the media.
    Conclusion
    It can be concluded that, both herbal plants were influenced nutrients digestibility of alfalfa in different manner. Although, EG decreased nutrients digestibility of alfalfa at different percentage level but AM did not influence its digestibility.
    Keywords: Cell wall, Digestibility coefficients, Fermentation parameter, Phenolic compounds
  • Shassanvand, A. Sadeghi Sefidmazgi* Pages 85-94
    Background
    Relative importance of traits is required in multiple traits selection index.
    Objectives
    this study was conducted to propose a model to estimate economic value for milk persistency in Holstein dairy cattle of Iran.
    Methods
    Production data recorded by Animal Breeding Center of Iran were used whereas the required functional and economic data were gathered on 3 large dairy farms. Final dataset included a total of 18, 2521 records of first parity cows calved from 2003 to 2011 on 2, 581 farms. The estimated parameters of Wood function were used to calculate milk persistency. Annual profit was regressed on milk persistency to estimate an economic value for the trait using a multi-covariance analysis. All analyses were performed using different procedures of SAS 9.1 software.
    Results
    In term of economic conditions of 2011 as a base-year, discounted revenues, costs and profit were US $ 4098.82, 2317.73 and 1781.09 per cow per year on average, respectively. The economic value per kg of milk persistency was estimated to be US$0.043.
    Conclusions
    The findings of the research can be useful to define breeding strategies for Holstein dairy cattle of Iran.
    Keywords: Profitability, Covariance analysis, Breeding objective
  • M. Maleki Moghaddam*, H. Janmohammadi, A. Taghizadeh, N. Sheikhzadeh Pages 95-106
    Background
    There is the possibility of using some plant protein sources such as cottonseed meal and canola meal and animal protein sources such as poultry by-product meal as a substitute for fish meal in formulating rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets.
    Objectives
    The current study was conducted to investigate the possibility of formulating fish meal-free diets for rainbow trout considering growth performance, carcass traits and carcass chemical composition.
    Methods
    Four experimental diets similar in terms of digestible energy and crude protein were formulated to meet the nutrient requirements recommended by NRC (1999). Diet 1 (control diet) was based on 50% fish meal and diets 2, 3 and 4 had 24.66%, 16.14% and 0% fish meal, respectively. The fish fed four experimental diets in a completely randomized design with four replications of four treatments in 60 days in 16 pools. Water flow rate was 2 liters per second with the volume of one cubic meter. Nine hundred sixty rainbow trouts weighing approximately 150 ± 9 g were used. With increasing substitution of fish meal with plant and animal protein sources from 0 to 100%, no significant difference was observed in specific growth rate and feed conversion ratio of fish. Average weight and carcass efficiency along with viscera weight and viscera index showed no significant differences between diets. Increasing substitution of fish meal with animal and plant protein sources from 0 to 100% showed significant reduction in liver weight and liver index (P<0.05). Replacing fish meal with plant and animal protein sources had no effect on average amount of protein and carcass fat.
    Results
    It was concluded that poultry by-product meal along with cottonseed meal and canola meal can replace fish meal up to 100% in rainbow trout feeds without having any significant difference in growth performance, carcass traits and carcass chemical composition of rainbow trout.
    Keywords: Fish meal, Poultry by, product meal, Rainbow trout, Canola meal, Cottonseed meal
  • D. Aliyari*, L. Mirisakhani Pages 107-117
    Background
    Body Condition Score (BCS) is a subjective metod for evaluating the nutritional status of the flock that provided the profitable information of productive trait and body ingridients. OBGECTIVES: The Effect of BCS at lambing on ultrasounography, biometry measurement and productive traits of Afshari breeds were investigated.
    Methods
    169 Afshari ewes 2 to 7 years old were selected from experimental flock of Zanjan University. BCS of ewes at lambing were categorized to 5 groups of 2, 2.5, 3, 3.5 and 4. The numbers of each Group were 12, 50, 45, 27 and 35 respectively. Traits in this study included: ultrasounography and biometry measurements, body weight and body temperature, wool production and some productive traits.
    Results
    BCS have significant effect on Longissimus muscle depth, body length, chest circumference, length tail, middle and bottom of the tail and body weight, while skin thickness, fat thickness, withers height and depth of the chest have no significant difference (P<0.05). Average wool production in ewes with a score of 3.5 more than other groups, and ewes with BCS 2 was lower than other treatments (P<0.05). Birth weight of lamb from ewes with different BCS, have no significant. This study showed that type of birth and sex of lamb in birth weight was significant (P<0.05). Ewe Body condition score, sex, birth weight and type of birth were effective on weaning weight and average daily gain to weaning.
    Conclusions
    The results showed that positive effect of BCS, ewes with BCS of 3 to 4 had better performance than other groups in the flock, therefore complementary feeding of ewes in late pregnancy is recommended.
    Keywords: Afshari sheep, Body condition score, Ultrasounography, Biometry
  • S. Mohebe, Ali, M. Salarmoini* Pages 119-131
    Background
    Mustard seed contains considerable amounts of energy and protein and can be used in quail's diets. OBJECTIEVES: This experiment was conducted to investigate the effects of different dietary levels of wild black mustard seeds on growth performance, blood metabolites, carcass characteristics and meat quality of Japanese quails.
    Methods
    A total of 240 7-day-old Japanese quails were allotted to 4 treatments. Each treatment group consisted of 4 replicates of 15 birds. The mustard seed was incorporated in to the Japanese quail diets at 0, 5, 10 and 15% from 7 to 35 days of age.
    Results
    The AMEn value of the mustard seed was 4167 kcal/kg and it contained 28.6% crude protein, 40.3% ether extract, 5% ash and 14.8% crud fiber (as-fed basis). The results indicated that feed intake, except in 21-28 d period, and weight gain, except in 21-28 and 28-35 d periods, decrease linearly (P<0.05) with increasing dietary levels of mustard seed. Also, feed conversion ratio in 7-35 d period (P<0.01) and the relative weights of liver (P<0.01) and pancreas (P<0.05) tended to increase linearly with increasing dietary levels of mustard seed. Dietary treatments had no effect on meat quality parameters including thiobarbituric acid value, pH, drip loss, water holding capacity and cooking loss. Feed costs to produce one kg of live quail was more economic for birds were fed diet containing 10% mustard seed (P<0.05).
    Conclusions
    The use of mustard seed at more than 10% is not recommended, because it has a negative effect on feed intake and weight gain.
    Keywords: Blood metabolites, Japanese quail, Mustard seed, Performance
  • M. Ghahramanzadeh*, S. Khalili Malakshah, A. Falsafian Pages 133-150
    Background
    Studding price transmission is very important because of its application to study the efficiency of the market and its important role in determining the welfare of producers, marketing agents and agricultural consumers.
    Objectives
    Therefore, this study seeks to introduce new and advanced techniques to model the nonlinear price adjustments in agricultural markets especially mutton market in East Azerbaijan Province.
    Methods
    Therefore, Lo-Zivot (2001), Hansen-Seo (2002) and recently Seo (2006) approaches has been discussed and threshold cointegration tests has been studied. Then, with an emphasis on recent two tests, studied vertical price transmission and nonlinear price adjustment in mutton market of East Azerbaijan with weekly prices over 1380:1-91:52 periods.
    Results
    Nonlinear test results, Sup-LM and Sup-Wald, confirmed existence nonlinear price adjustment and threshold behavior in the mutton market. After proving the existence of non-linear behavior of price adjustment, in order to investigate how price transmission in this market, Hansen-Seo (2002)’s two-regime TVECM model and Seo (2006)’s Band-TVECM model were estimated and Finally Hansen-Seo’s two-regime model was selected as the appropriate model.
    Conclusions
    Results showed that there is significant difference between the speed of price adjustment at the farm and retail level and either in increasing regime or in decreasing regime that confirmed that price adjustment in the under study market is nonlinear.
    Keywords: Price transmission, Seo test (2006), Hansen, Seo test (2002), Threshold cointegration test, Nonlinear adjustment
  • M. Chaji*, T. Mohammadabadi, A. Mojadam Pages 151-166
    Background
    Whole Milk Thistle plant grows in wide regions of Iran, and regardless to its medicinal properties, it used as a feed by local grazers such as sheep, goat, cattle, buffalo and camel.
    Objectives
    This experiment was conducted to investigate the possibility of using Milk Thistle in diet of goats and its effect on fermentation and digestion of dietary fiber (wheat straw) and protein (soybean meal) when fed with diets containing barley or corn.
    Methods
    The experimental diets were included adding 20% Milk Thistle to barley or corn diets. In this experiment, native male goats from Cashmere goat of southern Khorasan or Birjandi strain (35±1.22 kg BW) were used. Dry matter intake (DMI), digestibility, rumen pH and ammonia nitrogen and blood urea nitrogen and glucose were measured. In vitro gas production parameters and digestibility of wheat straw and soybean meal incubated with rumen of animals fed with Milk Thistle also measured.
    Results
    In both barley and corn diets, DMI, ruminal ammonia nitrogen and pH, blood glucose and urea nitrogen significantly decreased compared with control (P<0.05), but there was no significant difference between corn and barley diets. The digestibility of nutrients was not affected by the presence of Milk Thistle in diets. Gas production of wheat straw and soybean meal in barley diet was more than corn diet (P<0.05).
    Conclusions
    The results revealed that the using 200 g kg-1 Milk Thistle in diet of goats had no negative effect on health, digestion, and there was no difference between the diets containing corn or barley.
    Keywords: Ammonia nitrogen, Blood parameters, Gas production, Goat
  • M. Vazirigohar, K. Rezayazdi*, M. Dehghan, Banadaky, A. Nejati, Javaremi Pages 167-186
    Background
    Including plant oils rich in unsaturated fatty acids in lactating cow diets can be used as a nutritional strategy to alter milk fatty acid composition for long-term human health.
    Objectives
    Effects of dietary plant oils rich in 18:2n-6 (POLA) on digestion, milk production and composition in lactating cows, using meta-analysis and meta-regression approach were evaluated.
    Methods
    Twenty-five experiments containing 38 comparisons between treatment (with plant oils) and control (without plant oils) group, which met the selection criteria, were used. Two levels of supplementing POLA were evaluated: ≤ and > 30 g/kg diet DM.
    Results
    Overall, plant oils decreased dry matter intake (DMI) and increased milk production and the weighted mean differences were –0.30 and 0.32 kg/d, respectively, but the results were heterogeneous. Forage type of basal diet was the source of heterogeneity for standardized mean difference (SMD) of DMI, whereas dietary 18:2n-6 content differences between treatment and control diets explained the variation in results of milk yield. Feeding POLA up to 30 g/kg diet DM improved organic matter and fiber total-tract digestibility. Milk fat content and secretion lowered at both level of POLA inclusion, but milk protein and lactose output did not change. Amount of plant oil in the diet and milk yield differences between groups showed negative and positive influences on SMD of milk fat content and yield, respectively.
    Conclusion
    Feeding POLA improved milk production efficiency with decreased DMI and increased milk production.
    Keywords: Lactating cow, Meta, analysis, Milk production, Plant oil