فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال یکم شماره 1 (تابستان 1392)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال یکم شماره 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد نقی زاده، سید حبیب الله طباطباییان، پیام حنفی زاده، منوچهر منطقی، رضا نقی زاده صفحه 9
    در ادبیات مدیریت کسب و کار در شرایط پویای محیطی بصورت مستمر بر نقش گرایش به بازار و توانمندی فناورانه در ارتقای عملکرد صنایع تاکید شده است. توانمندی فناورانه و گرایش بازار به عنوان دارای ی هایی کمیاب، ارزشمند و به سختی قابل تقلید شناخته م یشوند که تحت تاثیر ادراک مدیریت از پویا یی محیط است. در این میان ضروری است تا نحوه تاثیر ادراک از پویایی محیط بر ارتقای توانمندی فناورانه از طریق متغیر مداخل هگر 4 گرایش به بازار تشریح شود. پویایی محیط بر پیچیدگی و میزان و سرعت تغییرات آن تاکید دارد و گرایش به بازار نیز بر میزان حساسیت و پاسخ به تغییرات محیطی تاکید دارد. در این مقاله که با تمرکز بر صنعت اویونیک کشور انجام پذیرفته است به تشریح رابطه اشاره شده در بالا پرداخته شد و این رابطه به صورت رابطه مداخله گری کامل تایید شد. این نتایج که در قالب مدلی ساختاری در مقاله ارائه شده است، بر اهمیت توجه به نیازهای در حال تغییر بازار)رویکرد کنش بازار(و پویایی موجود در آن جهت ارتقای توانمندی فناورانه در صنعتی با سرعت تغییرات بالا مانند اویونیک تاکید دارد.
    کلیدواژگان: توانمندی فناورانه، گرایش به بازار، ادراک مدیریت از پویایی محیط
  • مهدی گودرزی، جهانیار بامداد صوفی، سید محمد اعرابی، مقصود امیری صفحه 37
    با نگاهی گذرا به عملکرد پژوهشگاه های دولتی ایران در سالهای گذشته می توان دریافت که علی الرغم توانمندی های فراوان در توسعه فناوری،بسیاری از آنها در امر تجاری سازی فناوری ناموفق عمل نموده اند. از این رو هدف اصلی این تحقیق، ارایه الگویی جهت تبیین تجاری سازی فناوری در پژوهشگاه های دولتی و ارایه توصیه ها و ملاحظاتی به مدیران و سیاست گذاران فعال در عرصه توسعه علم و فناوری کشور جهت افزایش موفقیت تجاری سازی فناوری در پژوهشگاه های کشور می باشد.به همین سبب در این تحقیق پس از مروری گذرا بر ادبیات تحقیق و طبقه بندی برخی از الگوهای تجاری سازی ارایه شده در حوزه مدیریت فناوری، با انجام بیست و چهار مطالعه موردی در شش پژوهشگاه دولتی ایران،الگویی برای تجاری سازی فناوری در پژوهشگاه های دولتی ارایه شده است.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که الگوی تجاری سازی فناوری در پژوهشگاه های دولتی دارای چهار عنصر: مراحل و فعالیتهای تجاری سازی، ذی نفعان درون سازمانی و برون سازمانی و نیز عوامل نقش آفرین درون سازمانی و برون سازمانی اثر گذار بر فرایند تجاری سازی فناوری می باشد.فرایند تجاری سازی نیز شامل پنج مرحله اصلی و چهارده مرحله فرعی یا گام تجاری سازی است که این گامها در درون مراحل اصلی قرار داشته و به ترتیب طی می شوند. علاوه براین،در طی هر گام تجاری سازی، هشت فعالیت امکان دارد که صورت گیرد که در این بین، فعالیتهای توسعه و مستند سازی فناوری، مذاکره و لابی گری با ذی نفعان و نیز هماهنگی و اتخاذ تصمیم از اهمیت بسیار بیشتری نسبت به سایر فعالیتها برخوردار می باشند. درنهایت، برای موفقیت فرایند تجاری سازی در پژوهشگاه های دولتی لازم است مسئولین و مجریان طرح های توسعه فناوری به فعالیتهای چون چانه زنی و فنون مذاکره با ذی نفعان تسلط داشته و ضروریست که تمامی ذی نفعان درون سازمانی در فرایند تدوین و تصویب آیین نامه های تجاری سازی در پژوهشگاه های دولتی مشارکت داشته باشند.
    کلیدواژگان: الگوی فرایندی، پژوهشگاه دولتی، تجاری سازی فناوری، تحقیق و توسعه و نوآوری
  • سید عبدالله حیدریه، سید محمد سیدحسینی، علی شهابی صفحه 67
    پذیرش و بکارگیری فناوری از سوی کاربران از مهمترین عوامل موفقیت یک فناوری می باشد. به سبب عدم پذیرش تکنولوژی آن توسط کاربران یا ضعف در پذیرش آن، قابلیت های سیستم را در حد بسیار پایینی تنزل داده و سبب هدر رفتن منابع می شود. مضافا اینکه پذیرش فناوری های نوین در لحظه اتفاق نمی افتد بلکه فرایندی است که در طول زمان شکل می گیرد و در صورت استمرار استفاده، پذیرش موفق صورت می گیرد. در این مقاله ضمن مرور تحقیقات انجام شده در زمینه مدل پذیرش فناوری و با در نظر گرفتن متغیرهای مدل پذیرش فناوری اولیه، متغیر های جدیدی از جمله متغیر های عادت و آگاهی مشتریان که کمتر به آن توجه شده، به سازه های مدل اضافه شده است. سپس به منظور شناخت بهتر متغیر های تاثیرگذار بر این رابطه و درک دینامیزم های موجود، با استفاده از رویکرد مدلسازی پویایی سیستم و ترسیم نمودارهای علی حلقوی CLD))، یک مدل پذیرش فناوری پویا ارائه می گردد و در نهایت شبیه سازی انجام می شود. نتایج شبیه سازی نشان می دهد برای افزایش پذیرش بانکداری الکترونیک، اولین قدم اطلاع رسانی و آگاه کردن مردم نسبت به بانکداری الکترونیک و مزایای آن و کاهش مقاومت(عادت به سیستم سنتی) می باشد.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، (TAM)، رویکرد مدلسازی پویایی سیستم
  • مهدی اکبری، محمود مرادی صفحه 99
    دانش و مدیریت آن در عصر اطلاعات، نقشی کلیدی در ادامه حیات سازمانها و دستیابی به مزیت رقابتی ایفا می کند. شواهد بیانگر این واقعیت است که علی رغم توسعه شایسته ادبیات و کارکرد مدیریت دانش، هنوز تعداد زیادی از سازمانها و صنایع، در عملیاتی ساختن موفق و یا بهره برداری اثربخش آن ناکام مانده اند. از جمله دلایل این ناکامی، معطوف به عدم شناخت از وضعیت آمادگی سازمان و مهیا نبودن پیش نیازها و زیرساختهای ضروری برای استقرار مدیریت دانش است. این مقاله به دنبال آن است تا با مرور ادبیات این حوزه و بهره گیری از خبرگی مدیران و کارشناسان دانشکار و تسهیلگر سازمانی، در قالب روش دلفی فازی، معیارها و زیرمعیارهای ارزیابی آمادگی پذیرش مدیریت دانش را استخراج نماید. بر این اساس، 21 زیرمعیار ارزیابی در قالب پنج دسته کلی معیارهای سنجش آمادگی استقرار مدیریت دانش شامل ظرفیت های فرهنگی، ساختارها و فرایندهای سازمانی، مدیریت تغییر، فناوری و ظرفیت مدیریت دانش پیشنهاد گردیده است. همچنین در این بررسی نشان داده می شود که چگونه یک شرکت می تواند با رویکرد غربالسازی فازی و از طریق زیرمعیارهای مربوط به پنج دسته کلی معیارهای ارزیابی آمادگی، وضعیت گزاره های عنوان شده را از نظر اولویت و اضطرار برای استقرار مدیریت دانش مشخص سازد. نتایج بیانگر این مهم است که سیستم پشتیبان تصمیم فازی تبیین شده در مقاله حاضر، سازمانهایی با درجه بلوغ بالاتر در زیرساختهای پیشبرد و موفقیت مدیریت دانش را غربال و انتخاب می نماید. در انتها با بیان مطالعه موردی ازکاربرد متدولوژی پیشنهادی در شرکتهای تابعه یک هلدینگ صنایع غذایی، مفاهیم ذکر شده به طور عمیق تری مورد توجه قرار داده می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، معیارهای ارزیابی آمادگی، سیستم پشتیبان تصمیم، غربالسازی فازی
  • محمد تقی انصاری، بهمن فکور صفحه 133
    هدف این مطالعه، شناسایی و رتبه بندی مولفه های عوامل ضد انگیزشی دانشجویان و دانش آموختگان جوان کشور در گرایش به کارآفرینی و تاسیس بنگاه مستقل کسب و کار است. از پرسشنامه به عنوان ابزار پژوهش و از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده های آماری استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل مدیران شرکت های مستقر در مراکز رشد دانشگاه های دولتی تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. بر مبنای تجزیه و تحلیل توصیفی متغیرها و نتایج آزمون فریدمن، مولفه های: ترس از ناتوانی در تهیه منابع مالی کافی برای راه اندازی کسب وکار، ترس از شکست مالی، نگرانی از عدم امکان تامین الزامات قانونی، ترس از بدهی و نداشتن تجربه کاری، به ترتیب از مهم ترین مولفه های عوامل ضد انگیزشی دانشجویان و دانش آموختگان جوان در تاسیس بنگاه کسب و کار است. همچنین بر مبنای ضریب همبستگی اسپیرمن، بین تعدادی از عوامل ضد انگیزشی با متغیر وابسته (تاسیس بنگاه جدید کسب و کار)، در سطح 95 درصد اطمینان، همبستگی معنی دار معکوس وجود دارد. بر مبنای نتایج حاصل، عوامل ضد انگیزشی شناسایی شده به عنوان موانع کارآفرینان مورد مطالعه درگرایش به فعالیت های کارآفرینانه عمل می کند. این یافته ها می تواند درسیاست گذاری و برنامه ریزی مسئولان جهت بهبود شرایط محیطی برای کارآفرینی و تدوین برنامه های ترویجی و آموزش کارآفرینی در دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینان جوان، عوامل ضد انگیزشی، موانع تاسیس بنگاه
  • فاطمه نجف لو، مهدی شامی زنجانی، بابک سهرابی صفحه 149
    با عنایت به نقش بی بدیل دانش درکسب مزیت رقابتی در اقتصاد جهانی امروز،کسب و کارها بیش از گذشته به دانش مشتری توجه می کنند. ظهور وب 2 و گسترش کاربردهای نرم افزارهای اجتماعی افق جدیدی برای سازمان ها جهت ایجاد رابطه ای معنادارتر و پرتحرک تر با مشتریان گشوده است. هدف از این پژوهش ارائه چارچوبی مفهومی برای بهره گیری از نرم افزارهای اجتماعی در مدیریت دانش مشتری است. برای نیل به این هدف، استراتژی پژوهش سه مرحله ای شامل«طراحی چارچوب مفهومی پژوهش»،«اعتبارسنجی چارچوب مفهومی پژوهش» و «ارزیابی شرکت منتخب (همکاران سیستم) با استفاده از چارچوب طراحی شده» دنبال گردید. چارچوب مفهومی پژوهش انواع نرم افزارهای اجتماعی قابل بهره گیری در مدیریت 3 دسته عمده دانش «برای»، «از» و «درباره» مشتری را معرفی نموده است. بر اساس نظر خبرگان، مهمترین نرم افزار های اجتماعی برای مدیریت سه نوع اصلی دانش مشتری، به ترتیب «شبکه های اجتماعی»، «بلاگ» و «آر.اس.اس» می باشند. در این پژوهش همچنین میزان استفاده از نرم افزارهای اجتماعی برای مدیریت دانش مشتری در شرکت همکاران سیستم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این بخش از پژوهش نیز حاکی از آن است که این شرکت تا کنون در حوزه استفاده از نرم افزارهای اجتماعی برای مدیریت دانش مشتری تنها به استفاده از «پادکست» و «آر.اس.اس» اکتفا نموده است. بر اساس اطلاعات در دسترس نویسندگان این مقاله، پژوهش حاضر نخستین در نوع خود است که نرم افزارهای اجتماعی قابل بهره برداری در مدیریت انواع دانش مشتری را معرفی نموده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش مشتری، نرم افزار اجتماعی، وب 2، همکاران سیستم
|
  • Mohammad Naghizadeh, Habibiolah Tabatabaian, Payam Hanafizadeh, Manoochehr Manteghi, Reza Naghizadeh Page 9
    Business studies have underlined the role of market orientation and technological capability to improve an industry performance. Technological capability and market orientation are known as rare، valuable and inimitable resources which are affected by managerial perception of environmental dynamicity. It is mportant to explain the impact of managerial perception of environmental dynamicity on technological capability via mediator variable of market orientation. Environmental dynamicity focuses on complexity and volume of environmental and technological changes and market orientation emphasizes on the degree of sensitivity and response to the environmental changes. This relation is explored in this research by focusing on Iran avionics sector and verified as being a mediation relation. The results of this research shown by a structural model emphasize on the importance of changes of market needs and its dynamicity in technological capability improvement in the sectors with high rapid changes like avionics sector.
    Keywords: Technological Capability, Market Orientation, Managerial Perception of Environmental Dynamicity
  • Page 37
    By a quick look at the performance of public research organizations of Iran it can be realized that despite extensive capabilities in technology development، many of these organizations fail in the process of technology commercialization. Thus، the main objective of this study is to present a model for explaining technology commercialization in public research institutes and providing recommendations and considerations for managers and policy makers who are involved in the development of science andtechnology system of Iran. In this research، a model is proposed for technology commercialization in public research organizations by conducting 24case studies in 6 public research institutes in Iran. The results of the study showed that the model contains 4 elements namely: Stages and activities which fulfilled during commercialization process and Internal and External Organizational Stakeholders and Factors which affected this process. The process of technology commercialization in public research organizations has 5 main phases with 15 ancillary steps. These steps are accomplished within the main phases and proceed sequentially. During the fulfillment of each step، 8 activities may be performed. In the model، technology development and documentation، negotiating and lobbying with stakeholders، marketing and marketing research، and coordination and decision making are the most important activities in comparison with the other 4 activities.
    Keywords: Process Model, Public Research Institute, Technology Commercialization, Innovation, Research, Development
  • Page 67
    Acceptance of a technology by users is one of the most important factors for its success. In the case of weak acceptance or rejection of a technology by its users، system capabilities are reduced and the resources become waste. Additionally، the acceptance of a new technology does not happen at once. However it is a process that takes place over a long time period and its success is dependent on its Continuous usage. In this article، along with a review of literature on technology acceptance models and considering Technology Acceptance Model (TAM) variables، new variables such as customers’ habits and awareness، to which less attention is paid، have been added. Then، in order to have a better understanding of influencing variables and the present dynamism، by using dynamic modeling system and drawing Causal loop diagrams (CLD)، a dynamic TAM is presented and finally a simulation is performed. Simulation results show that in order to increase the level of acceptance in electronic banking، the first step is to make the users aware of electronic banking system and its benefits to reduce their resistance toward using new banking system and technology.
    Keywords: Technology Acceptance Model (TAM), System Dynamics Modeling Approach, Electronic Banking
  • Page 99
    Findings indicate that despite the satisfying development in conceptual and theoretical dimensions of knowledge management (KM)، many organizations، have failed to implement KM successfully and effectively. Among the reasons for this failure، is incorrect understanding of organization readiness and unavailability of basic requirements for KM implementation. This article attempts to present a fuzzy decision support system to assess the organization readiness in KM acceptance. To do so، after reviewing the literature، we extracted the experience of knowledge managers and experts using fuzzy Delphi approach and quantitative algorithms such as fuzzy screening approach. In this regard، 21 sub-criteria under five basic categories for the assessment of organization readiness were suggested: cultural capacity، organizational processes and structures capacity، change management capacity، technology capacity and KM capacity. Furthermore، this paper shows how fuzzy screening approach can be used to sub-criteria for the evaluation of organization readiness in KM implementation. Findings indicate that proposed fuzzy decision support system (FDSS) could select organizations with higher maturity in prerequisites of KM implementation. Finally، the model is applied to three subsidiaries of a holding company active in the food industry to illustrate the proposed methodology.
    Keywords: Knowledge Management (KM), Criteria for Assessment of Organization Readiness, Fuzzy Decision Support System (FDSS), Fuzzy Screening Approach
  • Page 133
    Tendency to entrepreneurial activities are restricted by various factors such as anti-motivational and environmental conditions. In this paper، motivational barriers to enterprise start-ups by Iranian young students and graduates are investigated. This research examines major perceived barriers that obstacle Iranian young students and graduates to start up their own entrepreneurial businesses. A questionnaire has been used for data collection which evaluates the data related to dependent variable of entrepreneurial activity and fifteen components of the independent variable. Statistical population includes the Iranian young students and graduates who have tried to start up or develop a new independent business. Statistical analysis shows that “fear of inability to provide sufficient financial resources to set up business”، “fear of financial ruin”، “concern over the lack of provision of legal requirements”، “fear of debt” and “lack of skills” are respectively the most important elements of anti-motivational factors to enterprise start-ups by Iranian young students and graduates.
    Keywords: Motivational Barriers, Entrepreneurship Enterprises, Start, ups, Young College Graduates
  • Page 149
    Regarding the critical role of knowledge in gaining competitive advantages، businesses experts are focusing on customer’s knowledge more than before according to the recent global advancements. The emergence of web 2. 0 and social software applications have opened up a new horizon for companies to engage in a more exciting and meaningful relationship with customers. The purpose of this study is to provide a conceptual framework for customer knowledge management using social software. To achieve this goal، a three-stage research strategy including “Designing conceptual framework”، “Validation of a conceptual framework” and “Evaluation of selected companies (Hamkaran System)” is defined. The conceptual framework of research has introduced social software according to three major categories of customer`s knowledge “For”، “From” and “About”. Findings indicate that “Social Networking”، “Blog” and “RSS” are considered as the most important social software so as to manage three main types of customer knowledge. Hence،in this study the use of social software to manage customer`s knowledge is evaluated in Hamkaran System Company. The results of this study also suggest that the company has just utilized “Podcasts” and “RSS” as social software so as to manage customer`s knowledge. Based on information extracted by the researchers، this study is the first research work which follows and explains the role of social software in managing a variety of customer`s knowledge in an organization.
    Keywords: Knowledge Management, Customer Knowledge Management, Social Software, Web 2.0, Hamkaran System