فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال یکم شماره 2 (پاییز 1392)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال یکم شماره 2 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بی تعب، سید سپهر قاضی نوری، سعید شجاعی صفحات 3-29
    ارزیابی توان نوآوری در سطح ملی مقدمه سیاستگذاری در این حوزه است. مقاله حاضر تلاش دارد تا با مروری بر مدل های ارائه شده در دنیا و همچنین اقدامات صورت گرفته در داخل کشور، اقدام به ارائه مدلی بومی برای ارزیابی توان نوآوری ج.ا. ایران نماید. بر این اساس ابتدا تعدادی از مدل های ارائه شده - با تاکید بر مدل های ارائه شده برای کشورهای در حال توسعه- مورد بررسی قرار گرفته است. مقایسه بین مدل ها نشان می دهد که برخی از آن ها تمام مولفه های تاثیرگذار در نوآوری را برای ارزیابی مورد بررسی قرار نداده اند و لذا مدل آنها برای شرایط خاص خود کاربرد دارد. از این رو، مقاله حاضر با مروری بر رویکردهای مختلف، جمع بندی نقاط ضعف و قوت آن ها و همچنین در نظر گرفتن ملاحظات بومی کشور که نشات گرفته از ویژگی های اقتصادی، سیاسی واجتماعی ج.ا.ایران است، چارچوب مفهومی نظام مندی برای ارزیابی توان نوآوری ارائه داده است. از آنجا که سعی بر ارائه مدلی نظام مند (سیستماتیک) بوده است، مولفه های نوآوری به صورت کلی در چهار دسته مولفه های ورودی، مولفه های خروجی، مولفه های فرایندی و مولفه های محیطی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در ارائه چارچوب پیشنهادی سعی شده است تصویر روشنی از نقاط ضعف و قوت توانمندی نوآوری برای سیاستگذار ایجاد شود.
    کلیدواژگان: نوآوری، علم و فناوری، مدل های ارزیابی در سطح ملی، شاخص های توانمندی بومی، سیاستگذاری
  • عباسعلی کارشناس، سید محمد باقر ملائک صفحات 31-55
    مهمترین نیاز تصمیم گیران فناوری، داشتن آگاهی کافی و به روز برای انجام تصمیم گیری های صحیح و به موقع در موضوعات فناورانه هدف می باشد. مقاله حاضر سعی در معرفی نظام هوشمندی فناوری به عنوان نظامی دارد که کارکرد اصلی آن، افزایش قدرت تصمیم گیری در حوزه فناوری و رویکرد غالب آن اکتساب، تجزیه، تحلیل و معنابخشی به داده ها و اطلاعات مرتبط می باشد. هدف این مقاله استخراج ساختار کارکردهای این نظام به منظور استقرار آن در سطح ملی برای فناوری پیشرفته پیل سوختی می باشد. بدین منظور در گام نخست ذینفع های پیل سوختی و نیازهای آنها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته شناسایی و سپس بر اساس نیازهای استخراج گردیده ساختار کارکردهای نظام از طریق مطالعه کتابخانه ای، مطالعه تطبیقی، مشارکت محقق در تحقیق و پنل متخصصین استخراج و از طریق مدل IDEF0 ترسیم گردید. براساس نتایج، ذینفع های نظام برپایه حوزه تصمیم گیری به پنچ گروه افراز می گردند. همچنین نظام جهت برآورده کردن کارکرد اصلی خود نیازمند شش زیرکارکرد اصلی تعیین نیاز و هدایت؛ جستجو و اکتساب؛ پردازش،سازمان دهی،ذخیره؛ تحلیل؛ مستندسازی و انتشار در طراز دوم می باشد. ارزیابی محقق حاکی برآن است که نقص یا عدم وجود این سی و چهار کارکرد و تعاملات مابین آنها، باعث ناپایداری نظام درسطح ملی می گردد.
    کلیدواژگان: نظام هوشمندی فناوری، نیازهای هوشمندی، پیل سوختی، ساختار کارکردها
  • حبیب زارع احمد آبادی، صادق یوسف تبار میری * صفحات 57-85

    پیش بینی فناوری به عنوان نخستین گام در فرایند برنامه ریزی فناوری، به پایش مستمر پیشرفت های فناورانه به منظور ارزیابی توانایی بالقوه و شناسایی زودهنگام کاربردهای آتی آن ها اطلاق می گردد. در کشورهای در حال توسعه اغلب به دلیل کم رنگ بودن جایگاه چنین مطالعاتی در فرایند سیاستگذاری فناوری، سرمایه گذاری در فعالیت های تحقیق و توسعه فاقد اثر بخشی لازم می باشد.
    در این مقاله به منظور رصد پیشرفت های فناورانه در زمینه فناوری لعاب، داده های مرتبط با پتنت های استخراج شده از پایگاه های ثبت پتنت اروپا و آمریکا با استفاده از رویکرد پتنت کاوی، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند. پس از تعیین کلید واژه ها، 1591 پتنت بین سال های 1913 تا 2011 جهت تحلیل جمع آوری گردید. سپس با استفاده از فنون متن کاوی و روش خوشه بندی k- میانگین، فناوری لعاب به شش خوشه «مواد اصلی لعاب»،«مواد اولیه افزودنی»،«لعاب-های ویژه»،«تنوع در شکل ظاهری لعاب»،«تجهیزات پخت» و «روش های آماده سازی لعاب» تفکیک و در هر یک از آن ها با استفاده از منحنی رشد لجستیک دوگانه، چرخه حیات فناوری ترسیم و تفسیر گردید.
    نتایج این مقاله نشان دادند که فناوری لعاب در تمامی خوشه های شناسایی شده در مرحله بلوغ و یا افول قرار داشته و به احتمال فراوان در آینده ای نزدیک با فناوری های نوین دیگری جایگزین خواهد شد.

    کلیدواژگان: پیش بینی فناوری، تحلیل پتنت، متن کاوی، خوشه بندی k، میانگین، منحنی رشد لجستیک دوگانه
  • رضا بندریان صفحات 87-110
    پیچیدگی و ماهیت خاص و متفاوت هر یک از فناوری ها و شرایط نیاز صنعت به آنها، طراحی فرآیند توسعه و تجاری سازی فناوری را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است. در این مطالعه یک رویکرد نظریه سازی قیاسی از چگونگی ادراک مدیران و دست اندرکاران توسعه فناوری از روش توسعه و تجاری سازی فناوری ها انتخاب و به کار گرفته شد تا الگوهای مختلف مورد استفاده برای توسعه و تجاری سازی فناوری در پژوهشگاه صنعت نفت استخراج و تشریح گردد. این مدل ها براساس مطالعه موردی (چند موردی) فرایند توسعه و تجاری سازی بیست فناوری مختلف که در پژوهشگاه صنعت نفت اجرا شده با استفاده از روش شناسی تحقیق کیفی اکتشافی به دست آمده است. در نتیجه شش مدل مختلف توسعه و تجاری سازی فناوری تدوین گردید.
    پس از طراحی مدل ها با استفاده از نظرسنجی از خبرگان و مقایسه آنها با مدل سایر طرح های توسعه فناوری در حال اجرا، به دریافت دیدگاه های خبرگان و مقایسه تطبیقی مدل ها پرداخته شد و شواهدی برای پشتیبانی و تائید مدل های توسعه یافته، گردآوری گردید. در نهایت با ارائه نتایج پژوهش به جمع بندی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: توسعه فناوری، تجاری سازی فناوری، فرایند توسعه و تجاری سازی فناوری
  • ابوالفضل باقری، جهانیار بامداد صوفی، راحله انتظاری صفحات 111-134
    جهانی سازی به عنوان یک پدیده غالب در اقتصاد جهانی سال های اخیر، تاثیر شگرفی بر راهبردهای سازمان های تولیدی و خدماتی بر جای گذاشته است. یکی از این تاثیرات، اهمیت یافتن و پیچیده شدن موضوع ورود به بازارهای جهانی است. اگر در گذشته ورود به یک بازار خارجی از طریق ترانزیت و فروش در بازار مقصد اتفاق می افتاد، در حال حاضر روش ها و مکانیزم های متعددی برای ورود به یک بازار خارجی وجود دارد که انتخاب روش ورود مناسب از میان آنها می تواند به موفقیت حضور در بازار مقصد منجر شود.
    پژوهش حاضر مبحث «روش های ورود به بازارهای خارجی» را بعنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر موفقیت یا عدم موفقیت بنگاه مورد مداقه قرار داده و پس از مرور ادبیات موضوع، شناسایی عوامل موثر بر انتخاب روش ورود با طراحی مدلی از عوامل موثر به بررسی، تحلیل و مقایسه میزان اهمیت هریک از این عوامل برای دو شرکت بزرگ خودروساز کشور و میزان توجه صورت گرفته به این عوامل در پروژه های ورود به بازارهای جهانی پرداخته است.
    کلیدواژگان: بازارهای بین المللی، روش های ورود، مکانیزم های قراردادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری از آغاز
  • سعید سعیدا اردکانی، امیررضا کنجکاو منفرد، سید مسعود حکاکی، حسین رضایی دولت آبادی صفحات 135-155
    از آنجایی که قرن حاضر نوید بخش تغییر و تحولات، پیچیدگی و رقابت بسیار است، هر سازمانی نیازمند بهبود مستمر و یا بنیادی برای دستیابی به رشد و مزیت رقابتی است. لذا رهبران سازمان های امروزی باید نوآوری را به مانند کیفیت و بهره وری و نیز به عنوان یک اصل راهبردی در سراسر یک سازمان نهادینه سازند. تحقیقات نشان داده است که نوآوری در سازمان ها، یکی از محرک های اصلی برای رقابت پذیری و توسعه ملی است. با این همه، تحقیقات تجربی اندکی در رابطه با درک کارمندان از تاثیر عوامل سازمانی بر نوآوری فردی صورت گرفته است. هدف این مقاله شناسایی و بررسی عوامل سازمانی (یا داخلی) موثر بر نوآوری فردی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت گاز استان یزد می باشد. به منظور بررسی اثر این عوامل بر نوآوری از تحلیل مسیر، استفاده گردیده است. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که عامل هفتگانه مذکور (تعامل، رهبری، ارتباطات، دانش، یکپارچگی، حمایت سازمانی و انگیزش) اثر معنی داری بر نوآوری دارند. لازم به ذکر است، از بین این عوامل، متغیر، دانش تاثیر بیشتری بر نوآوری می گذارد.
    کلیدواژگان: نوآوری فردی، مدل یابی معادلات ساختاری، شرکت گاز
|
  • Ali Bitaab Pages 3-29
    Evaluation of innovative capacity at the national level is the most fundamental step in STI policymaking. In this regard، numerous researchers have dealt with the issue to date. Therefore، the current paper aims at critical review of the main evaluation schemes worldwide and in Islamic Republic of Iran (I. R. I) as well to investigate the weaknesses and strengths of existing schemes. Analyzing the prominent schemes and considering the national considerations of I. R. I.، a new model has been developed. The introduced model consists of four main components: input، output، process and environment. Each of the four components has been discussed thoroughly. Finally، the model validity has been investigated through content evaluation panel.
    Keywords: National Innovation Evaluation, Science, Technology Evaluation, Models of evaluation at national level, S, T auditing indicators
  • Abbasali Karshenas, Seyed Mohammad-Bagher Malaek Pages 31-55
    Appropriate and on-time information is one of the most important needs of policy and decision makers in various technological fields. This paper introduces technology intelligence system as a system which increases decision-making power in the field of technology and its main approach is acquisition، analysis، and transforming the relevant data into meaningful information. The main purpose of this paper is to derive functional structure of technology intelligence system in the field of “Fuel Cell Technology” at the national level. To achieve the objectives، this work is performed in four phases: identifying Fuel Cell Technology (FCT) stakeholders and their needs through semi-structured survey، deriving framework of intelligence needs of FCT and functions of Technology Intelligence System based on the framework، and finally proposing a proper functional architecture using IDEF0 model. We used secondary research، comparative study، and expert panel to do this research. Based on the results obtained، stakeholders of the fuel cell technology intelligence system are divided into five groups from the decision making point of view. Also، the main function of the system at the first level is divided into six functions: requirement analysis and guidance، search and acquisition، processing، organizing، storing، analyzing، documentation and disseminating at the second level. The results indicate that the lack of these functions may lead to the instability of the system.
    Keywords: Technology Intelligence System, Fuel Cell, Functional architecture, Intelligence needs
  • Sadegh Youseftabar Miri Pages 57-85

    Technology forecasting as the first step in technology planning procedure، is defined as continuous monitoring of technological developments to evaluate its potential capability and early detection of its future applications. In developing countries، the lack of these studies in technology policy making process causes investments in R&D activities not to have desired effectiveness and put these countries far behind frontiers of technology. In this study، in order to monitor technological developments in glaze field and forecast its future trend، related patent information was retrieved from EPO and USTPO for further analysis and evaluation. After determining essential key words، 1591 patents were retrieved for analysis. Then using text mining techniques and K-means clustering methodology، glaze technology was divided into six technological clusters: «glaze main material»، «additive materials»، «Special glazes»، «diversity in glaze appearance»، «firing equipment»، and «preparation methods». Finally، technology life cycle stage was determined for each of these clusters using Bi-logistic growth curve. Results showed that glaze technology is in maturity or saturation stage in all of its sub clusters and it would probably be replaced with other new advanced technologies in the near future.

    Keywords: Technology forecast, Patent analysis, Text mining, K, means clustering method, Bi, logistic growth curve
  • Pages 87-110
    According to the mission of Research and Technology Organizations (RTOs)، they are responsible for technology development and facilitating its commercialization. The complexity and specific nature of each technology and industry requirements، lead to numerous problems in defining technology development and commercialization process and also lack of integrity and compliance with the type and time of technological needs of industry and the defined model for technology development in RTOs make the problems more difficult for RTOs. In order to respond to these theoretical challenges، this study used a deductive approach to theory building from the perspective of those involved in technology development and commercialization to extract and explain the various models used for the technology development and commercialization in RIPI using exploratory qualitative research methodology. These models are based on case study (multiple-case study) of the technology development and commercialization process for twenty different technologies which are executed in RIPI and six different models of technology development and commercialization have been established. To validate the proposed model، it was checked by experts opinion and the result was compared with the models of the under developed technology projects to receive the views of experts and pattern matching of models. The evidence provides adequate support confirmation of the developed models. Finally، the results of the study along with an appropriate analysis were presented.
    Keywords: Technology development, Technology commercialization process, Integrated management, Strategic management of technology development, Research Institute of Petroleum Industry
  • Pages 111-134
    Globalization as a dominant phenomenon in worldwide economy has had a huge effect on manufacturing and service companies in recent years. Increasing the importance and complexity of «entering to global market» is one of these effects. If in the past، companies entered to the other countries economy by export and direct sales، now there are several methods and mechanisms to enter new markets. Appropriate selection of such markets can lead to the success of the organizations. This study analyzes “entry mode” as one of the key success factors of global activity of companies. After literature review، effective factors on the selection of entry mode were identified and were categorized in a conceptual model. Using this model a case of automotive industry was analyzed to evaluate the effect of considered factors. The result shows that some important factors have been ignored and some strategic decisions have been taken based on less important factors.
    Keywords: Global Markets, Entry Modes, Contractual Mechanisms, Foreign Direct Investment, Green field
  • Seyed Masoud Hakkaki Pages 135-155
    Since the present century is drastically changing، complex and competitive، any organization requires continuous or fundamental improvement to achieve growth and competitive advantage. Therefore، today''s leaders should be innovating. Research has shown that innovation in organizations is one of the main stimulus factors for competitiveness and national development. However، little empirical research works have been done on employees’ perception considering the impact of organizational factors on individual innovation. The objective of this paper is to identify organizational (or internal) factors important to an individual’s contribution towards innovation. This study is a descriptive and practical survey. Statistical population is consisted of all employees of Gas Corporation in Yazd. To investigate the effect of factors on the innovation، Path Analysis was performed using LISREL software. The results of Path Analysis showed that there is significant relationship between the investigated seven factors and individual innovation. Furthermore، among these factors knowledge was ranked in the first position.
    Keywords: Individual Innovation, Structural Equation Model, Gas Company, Yazd Province