فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال سوم شماره 2 (پاییز 1394)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال سوم شماره 2 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • آزیتا کرمی پور، مهدی خالقی، محمدرضا آراستی، نیما گروسی مختارزاده صفحات 9-26
    ایناین تحقیق به بررسی مصادیق حمایت دولت از رشد مبتنی بر نوآوری بنگاه های بزرگ می پردازد. نقش بنگاه-های بزرگ در توسعه اقتصادی، زمانی مهم تر می شود که از طریق نوآوری بتوانند محصول/ خدمت جدید به بازارهای داخلی و بین المللی عرضه کنند. به همین دلیل دولت ها با کمک به رشد و توسعه توانمندی نوآوری در بنگاه های بزرگ، می توانند زمینه را برای رشد و سودآوری این بنگاه ها و در نتیجه توسعه اقتصادی کشور فراهم کنند. توسعه توانمندی نوآوری بنگاه ها توسط دولت نیاز به دخالت در امور داخلی بنگاه ها دارد که امری پیچیده است. به همین دلیل، معمولا دولت ها با «تقویت انگیزه» و «ایجاد فرصت» به ارتقای سطح توانمندی نوآوری کمک می کنند. در این تحقیق، بر اساس یک مدل مفهومی رشد، سطح و نحوه مداخله دولت در توسعه توان نوآوری بنگاه ها تشریح شده است. اگرچه سیاست ها و خط مشی های حمایتی دولت خاص هر صنعت است، سعی شده است که سیاست های مشترک قابل کاربرد درصنایع مختلف، با استفاده از تحلیل تم شناسایی و پیشنهاد شوند. این سیاست ها به محک قضاوت متخصصین صنایع بزرگ شامل؛ فولاد، دارو، خودرو و انرژی گذاشته شده است. بنابراین از طریق مصاحبه با خبرگان، نه تنها نتایج تحقیق بلکه اعتبار مدل مفهومی پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفته و تکمیل شده اند. تحریک سمت تقاضا، برقراری توازن در قدرت چانه زنی، حمایت های مالی از فعالیت های تحقیق و توسعه، کمک به توسعه توانمندی یکپارچه سازی بنگاه ها و سعی در کاهش/حذف اثر تحریم های بین المللی، از جمله مواردی هستند که دولت ها می توانند از آن طریق در تقویت توانمندی نوآوری بنگاه ها نقش آفرینی کنند.
    کلیدواژگان: رشد بنگاه های بزرگ، توانمندی نوآوری، همپایی، نقش دولت، مدل مفهومی
  • محمد نقی زاده، منوچهر منطقی، رضا نقی زاده صفحات 27-54
    در فرآیند توسعه سیستم های تولیدی پیچیده، بازیگران مختلفی از جمله دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، بنگاه های فناور کوچک و بنگاه های صنعتی بزرگ با سطوح توانمندی علمی و فناوری متفاوت حضور دارند. یکی از مهمترین چالش ها در مسیر انجام این پروژه ها، ایجاد همگرایی میان توانمندی های علمی و فنی این بازیگران است. جهت بررسی این چالش فاز طراحی هواپیمای جت منطقه ای به عنوان نمونه موردی انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها 18 مصاحبه با مدیران اجرایی پروژه، برخی از مدیران شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف)، شرکت ها و دانشگاه های فعال و متخصصان صنعت صورت گرفت و همچنین از بررسی منابع مکتوب و مشاهدات محققان نیز استفاده شد. پس از توسعه چارچوب مفهومی، فرآیند همگرایی توانمندی های علمی و فناورانه در این پروژه از سه منظر مکانیزم های همگرایی، توانمندی های سازمانی یکپارچه ساز و روابط میان بازیگران تحلیل شد و هفت چالش کلیدی به وجود آمده معرفی و یازده ابزار اصلاحی بکار گرفته شده جهت ایجاد همگرایی توانمندی های فناوری مورد بررسی قرار گرفت. یکی از مهمترین دستاوردهای این مقاله، توسعه بینش و درک محققین و مدیران از مقوله ایجاد همگرایی توانمندی های فناورانه در پروژه های سیستم های تولیدی پیچیده میباشد. با توجه به یافته های اصلی تحقیق، پیشنهاد می شود مدیران پروژه های پیچیده، براساس مراحل پیشرفت پروژه، از ابزارهای متنوع تری جهت ایجاد همگرایی استفاده کنند. همچنین توجه به یکتا بودن برخی از ابزارهای ایجاد همگرایی در پروژه های سیستم های تولیدی پیچیده ضروری است.
    کلیدواژگان: سیستم های تولیدی پیچیده(Cops)، ابزارهای ایجاد همگرایی، مطالعه تک موردی
  • مصطفی جعفری، حمیدرضا ضرغامی، پیمان اخوان صفحات 55-79
    با توجه به حجم انبوه داده ها در تعاملات و همکاری های مرتبط با تولیدات دانشی و فناورانه، لزوم استفاده از مدل- های دقیق کمی، به منظور ارائه تحلیل، تصمیم سازی و در نهایت تصمیم گیری اثربخش از بدیهیات می باشد. مدل تریپل هلیکس با دغدغه سنجش، تحلیل و توسعه هم افزایی در تولیدات دانشی و نوآورانه در بین دانشگاه-صنعت- دولت، به عنوان ارکان اصلی مرتبط با پژوهش و نوآوری در سطح ملی شکل گرفته و در این راستا از رویکرد علم- سنجی رهیافت متقابل ، بهره برداری نموده است. با توجه به قابلیت های تحلیلی این مدل، در این پژوهش به بررسی رویکرد مذکور، جهت استفاده در تحلیل تعاملات شبکه ها و همکاری های فناورانه و دانشی بین بنگاهی و بین المللی پرداخته می شود. در نهایت، بعد از ارائه مقدمات و مبانی علمی موجود در رهیافت اطلاعات متقابل و مدل تریپل- هلیکس، با مطالعه موردی مقالات ISI بخش نانوی ایران در بازه 2015-2010 به عنوان نمونه، توصیه های پژوهشی و کاربردی لازم جهت پژوهشگران و سیاست گذاران تولید علم، فناوری و نوآوری در کشور به منظور استفاده از مدل مذکور در مسیر هدف عنوان شده، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سنجش تعاملات، مدل تریپل هلیکس، اطلاعات متقابل، آنتروپی، نانو
  • وحید بیگی، عباس علیمحمدی صفحات 81-104
    صنایع دفاعی یکی از مهم ترین استفاده کنندگان از تکنولوژی های جدید در کشور هستند که نقشی فعال در فرآیند نوآوری ایفا می کنند. در سال های اخیر اهمیت شبکه همکاری های علمی و نوآوری در بخش های دفاعی کشور نیز به خوبی درک شده است و نهادهای میانجی به منظور شبکه سازی ظرفیت های نخبگان، دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان دفاعی در راستای ایجاد و توسعه شبکه علمی صنایع دفاعی تاسیس شده اند. در این پژوهش با تمرکز بر دفاتر نهاد میانجی در شبکه، با استفاده از رویکردی کیفی مهم ترین عوامل تاثیرگذار در ناکامی شبکه ها در حوزه صنایع دفاعی شناسایی گردید. برای تحقق این مهم پس از بررسی ادبیات نظری و مفاهیم شبکه های نوآوری و همکاری های علمی و فناوری، مصاحبه های انجام شده با 10 تن از مسئولین دفاتر نهاد میانجی یکی از شبکه های اصلی در صنایع دفاعی با استفاده از روش تحلیل تم، تحلیل و درنهایت در قالب تم های اصلی و فرعی تبیین گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل مربوط به کارکنان، عوامل محیطی و عوامل مدیریتی و زیرساختی، اثربخشی دفاتر نهاد میانجی را در ایفای نقش خود در شبکه مدنظر، کاهش می دهد و زمینه شکست شبکه ها را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: شبکه همکاری های علمی و نوآوری، شکست شبکه، نهاد میانجی، صنایع دفاعی
  • مجتبی بهمنی، آرش جمشیدنژاد، امید جنابی صفحات 105-125
    در چند دهه اخیر جریان سرریزهای تکنولوژی به کشورها بالاخص کشورهای درحال توسعه مورد توجه قرار گرفته است، چرا که این نوع سرریزها منجربه افزایش دانش، ایجاد مزیت های رقابتی، هم گرایی و ادغام های اقتصادی می گردند. با توجه به مزایا و اهمیت موضوع، این مطالعه سرریزهای تکنولوژی را در کشورهای منتخب قاره آسیا در دوره زمانی 2011-1995 با استفاده از روش اقتصادسنجی فضایی مورد بررسی قرار داده است. نتایج به صورت اثرات سرریز درون کشوری و بین المللی ارائه شده است. نتایج بیانگر اثر غیر مستقیم و بازخوردی مثبت ناشی از تغییر شاخص توسعه انسانی، مخارج تحقیق و توسعه و واردات حامل دانش می باشند که این نتایج تایید کننده وجود سرریزها و ظرفیت جذب تکنولوژی در این کشورها است.
    کلیدواژگان: سرریزهای تکنولوژی، ظرفیت جذب، کانال سرریز، اقتصادسنجی فضایی
  • سعید زرندی، سجاد عساکره، محسن افشارپور صفحات 127-150
    تامین مالی اولیه به عنوان یکی از مخاطرات اصلی کسب و کارهای نوپا مطرح بوده که تاکنون راه حل های متعددی برای آن ارائه شده است. امروزه رشد روز افزون شبکه های اجتماعی و همچنین بستر وب2، جذب سرمایه های خرد از طریق اجتماع را میسر کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی مدل های کسب و کار پلتفرم های برتر تامین مالی جمعی در جهان و همچنین بررسی روند تغییرات انگیزه مشارکت کنندگان انجام شده است. روش پژوهش بر اساس مقایسه تطبیقی-تحلیلی بوده و در این راستا از منابع کتابخانه ای، شبکه اطلاع رسانی پلتفرم های تامین مالی جمعی و همچنین برقراری ارتباط با متخصصین موضوع استفاده شده است. در این پژوهش با انتخاب 100 پلتفرم برتر جهان، روند تغییرات انگیزه های مشارکت کنندگان و همچنین پراکندگی جغرافیایی پلتفرم ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده تغییر رفتار اجتماع است. مشارکت کنندگان تمایل دارند تا سرمایه گذاری های خرد آن ها به صورت اثربخش باشد، لذا استقبال از پلتفرم های با مدل وام و خرید سهام افزایش یافته است. به طوری که 84 درصد بازار تامین مالی جمعی در سال 2015 را مدل وام و سهام به خود اختصاص داده اند. این تغییر رفتار اجتماع منجر به تغییر مدل کسب و کار پلتفرم های تامین مالی جمعی از مدل های ساده اهدا و پاداش به سمت مدل های پیچیده تر وام و خرید سهام شده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی جمعی، مدل کسب و کار، اجتماع، شبکه های اجتماعی، وب 2
|
  • Azita Karamipour, Mahdi Khaleghi, Mohammad Reza Arasti, Nima Garousi Mokhtarzadeh Pages 9-26
    The aim of this paper is to describe the governmental intervention points in order to encourage Iranian large firms to pursue catch up process through innovation. Large firms play a significant role in economic development. The growth rate of these companies depends on their innovation capabilities. It is difficult for governments to deal with capability development within a firm, they should therefore provide appropriate incentives and opportunities to indirectly promote it. For this purpose, a conceptual framework is developed and presented. By interviewing top managers of large companies and experts from Steel, Pharmaceutical, Power Generation and Car industries of Iran, the proposed framework is enhanced and supported. Although, policies are normally contextual and may differ from one to another industry; some horizontal policies which are common among different industries are revealed and clustered by employing thematic analysis. According to this investigation, provoking the demand side, balancing the bargaining power, financially supporting R&D and innovation activities, trying to remove or reduce the effect of international sanctions and helping the companies to improve their design, implementation and commercialization capabilities are the five major elements which should be considered by the Iranian government.
    Keywords: Growth, Innovation Capability, Catch up, large Firms, Conceptual Framework
  • Mohammad Naghizadeh Pages 27-54
    There are various players including universities, research centers, technology-based firms with different science and technology capabilities in development process of complex product systems. One of the main challenges of these projects is converging among science and technology capabilities of the players. In order to address the problem, a single case study about the design phase of an Iranian regional jet aircraft was selected.
    To collect data, we made some deep interviews with 18 experts including some project executives, some managers of supreme council of science and technology, some academic and industry experts. Also we used published documents and researchers’ observations. According to the research conceptual framework, the process of convergence among science and technology capabilities of the players was analyzed from three viewpoints including convergence mechanisms, organizational capabilities of integrator and players relationships. We investigated seven challenges occurred in the project and the eleven selected tools to solve them.
    One of the main outcomes of this research was deepening researchers and managers’ understanding about making convergence in CoPS projects. The main findings of the article were the need to use various convergence tools based on different stages of a CoPS project improvement, and the uniqueness of convergence tools in these projects.
    Keywords: Complex Product Systems, Convergence tools, Single case study
  • Hamid Reza Zarghami Pages 55-79
    The large data in the collaboration for scientific and techological productions need to precise ýquantitative analysis for facilitating policy making process. Triple Helix Model (THM) was ýdesigned ýfor describing and accounting for interactions between university, industry ýand ýgovernment within innovation and development process. Triple helix dynamicity is measured ýby using the concept of entropy which was ýintroduced in Shanon's information theory by ýenriching it to mutual information. In this paper, we study THM approch to reveal a way for using ýthis acceptable approch in analyzing networks, institutions, and internýational collaborations for ýfacilitating development of STI in national and enterprise levels.ý
    Keywords: Measuring collaboration, Triple Helix Model (THM), Mutual Information, Entropy, Nano
  • Vahid Beygi, Abbas Alimohammadi Pages 81-104
    Defense industry is one of the most important users of new technologies in the country that plays an active role in the innovation process. In recent years the importance of science and innovation cooperation networks in the areas of defense is well understood and to networking capabilities of the elite, universities, research centers and knowledge – based companies “Center of scientific cooperation and the elite affiers” was established to creation and development of scientific network of Defense industry. So far, the mission of the Center of scientific cooperation and the elite affairs has not yet fully achieved and there are many barriers along the way. The study focused on the offices of mediator in the network, by using of a qualitative approach major obstacles to the formation of effective networks in the field of defense industry were identified. To this end After reviewing the literature and concepts of scientific collaboration and innovation’s network, interviews with 10 officials of the offices of a mediator in one of the main networks in the Defense industry by thematical analysis method was analysed and ultimately in the form of major and minor themes were defined. The results show that barriers to staff, environmental condition and managerial and structural elements decreases the effectiveness of the mediator's offices to play their role in the network.
    Keywords: scientific collaboration, innovation's network, network faliure, mediator institusion, Defence industry
  • Pages 105-125
    In recent decades streams of technological spillover to countries, especially developing countries, have been considered, because these spillovers lead to increased knowledge, creation of competitive advantages, convergence and economic integration. Considering the advantages and importance of this subject, this study investigates the technology spillovers in selected countries of Asia in the period of 2011-1995, using spatial econometric methods. The results are presented in the form of technology spillover effects within countries and internationally. The results indicate a positive indirect and feedback effect of changes in the indicators of human development; research and development expenditures and import lead to knowledge transfer all these results endorse the existence of technological spillover and capacity for absorbing technology in these countries.
    Keywords: Technological Spillover, Capacity Absorbtion, Spillover Chanell, Spatial Econometrics
  • Saeed Zarandi, Sajad Asakere, Mohsen Afsharpour Pages 127-150
    Financing is one of the main risks for entrepreneurs that already has provided numerous offer to response that. The growth of social networks and also platforms that created on the Internet through community had made fundraising possible. The research aimed to study the business models of the top crowdfunding platform in the world and also the trend conversion in participate motivation. The applied methodology is based on comparative-analytical and in this regard, library resources, information network and communicate with specialists crowdfunding platforms were used. In this study, top 100 platform in the world, participant motivation, changing trend in their motivation, geographical distribution has been examined. The results of this study showed that social behavior is changing. Participants tend to split their investment effectively, so all the platforms with a loan and buy stock has risen, so that in 2015, 84 percent of crowdfunding market size had dedicated to loan and equity models. Another significant point is changing simple business models like donation and reward to complicated models like loan and equity.
    Keywords: crowdfunding, business model, crowd, social networks, web2