فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال چهارم شماره 2 (پاییز 1395)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال چهارم شماره 2 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید سروش قاضی نوری، جهانیار بامداد صوفی، نیلوفر ردایی* صفحات 9-32
    امروزه شرکت های تازه تاسیس و فناوری محور یکی از منابع اصلی خلق ثروت و رقابت پذیری به حساب می آیند و از این رو به طور گسترده ای مورد توجه سیاست گذاران و دولتمردان در نقاط مختلف دنیا قرار گرفته اند. در ایران نیز چند سالی است که توجه و اقبال به این قبیل شرکت ها که می توان آنها را شرکت های دانش بنیان نامید زیاد شده و تحت حمایت قانون قرار گرفته اند و حمایت های مالی و غیرمالی گوناگونی از این شرکت ها انجام می شود. نظر به اینکه مشخصه های متفاوت این شرکت ها بر رفتار و عملکرد و در نتیجه حمایت های مورد نیازشان موثر است، نیاز به مطالعه رفتار و عملکرد شرکت های تحت حمایت قانون، بر اساس مشخصه های مختلف هر یک جهت تخصیص حمایت های متناسب احساس می گردد. بر این اساس، در این مقاله با به کارگیری نمونه ای 253 تایی از شرکت های دانش بنیان و با استفاده از تکنیک تحلیل خوشه ای، تکسونومی از شرکت های مورد مطالعه ارائه شده و شرکت ها به 4 خوشه تازه کاران، تولیدکنندگان کوچک، خدمات دهندگان کوچک و قدیمی ها تقسیم بندی گردیده و رفتار و عملکرد هر یک، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شرکت دانش بنیان، تکسونومی، قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، خوشه بندی
  • علی امینی، علی بنیادی نایینی*، مهدی محمدی، مهناز احدزاده نمین صفحات 33-68
    ارزیابی عملکرد امری ضروری برای تصمیم گیری در سازمان ها است. مدیران سازمان ها برای کسب مزیت رقابتی، نیازمند اطلاعاتی از عملکرد سازمان هستند تا ضمن آگاهی از وضعیت سازمان، بتوانند برای بهبود آن تصمیم گیری نمایند. از اینرو اهمیت و ضرورت الگویی جهت ارائه بازخورد عملکرد سازمان و دستیابی به ابزاری برای تحقق این نیاز، روشن می گردد. با توجه به جایگاه مدیریت فناوری و نوآوری و اهمیت آن در بنگاه های تجاری و خدماتی، هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد مدیریت فناوری و نوآوری در 49 بنگاه در دو مرحله توانمندسازها و نتایج با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها در شناسایی بنگاه های کارا و ناکارا، تشخیص میزان و منشاء ناکارایی و همچنین شناسایی بنگاه های مرجع است. نتایج نشان می دهد که علیرغم آنکه اکثر بنگاه ها در مرحله توانمندسازها از کارایی کامل برخوردارند، اما در مرحله نتایج ناکارا هستند. اکثریت بنگاه ها در شاخص «مدیریت منابع دانشی و اطلاعاتی» دارای بیشترین مازاد بوده در حالی که در شاخص «نتایج دانشی و فناورانه» دارای بیشترین کمبود هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری و نوآوری، ارزیابی عملکرد، ارزیابی کارایی، تحلیل پوششی داده ها
  • علی اصغر سعدآبادی*، علی اصغر پورعزت، محمد امین قانعی راد، نیما مختارزاده، مهدی الیاسی صفحات 69-95
    در سراسر جهان، میلیون ها کارآفرین اجتماعی وجود دارند که با نوآوری های اجتماعی بالقوه شناخته می شوند. نگاهی دقیق به موانع اصلی پیش روی نوآوران اجتماعی و مهارت های رهبری لازم برای غلبه بر این موانع در ارتقای حوزه ی نوآوری اجتماعی نقش مهمی دارد. هدف این مقاله آن است که از طریق کاوش دقیق چرخه ی حیات نوآوری اجتماعی، ایفای چنین نقشی را پیشنهاد کند. در این پژوهش، ابتدا با روش تحلیل مضمون و پس از مرور ادبیات پژوهش، مدل چهار مرحله ای چرخه حیات نوآوری اجتماعی رصد شد. سپس جهت تکمیل، تعدیل و آزمون نتایج، از تکنیک دلفی مثلثی فازی استفاده شد که در نهایت، از مجموع گزاره ها، پنج مرحله شناسایی مشکل، مدل کسب و کار، تغییر مقیاس عمودی و متداول سازی و متغیر همه جانبه مهارت های رهبری مورد تایید نهایی قرار گرفت. سپس با توجه به ادبیات پژوهش،شبکه مضامین وآراء خبرگان، عوامل و مدل تشریح و پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، چرخه حیات نوآوری اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی
  • حمیدرضا ضرغامی *، مصطفی جعفری، پیمان اخوان صفحات 97-126
    این پژوهش بدنبال شناسایی تفاوت های ساختاری حاکم بر نتایج پژوهش های علمی (مقالات ISI) مرتبط با فناوری نانو در ایران و سوئیس می باشد. ایران جزء پیشگامان تولید مقالات نانو در بین کشورهای درحال توسعه و رتبه 7 دنیا است. در شرایطی که ‏سوئیس رتبه اول شاخص نوآوری جهانی بوده و هر چند در تولید مقالات نانو در جایگاه های پایین تر از ایران قرار دارد ولیکن ‏تفاوت این کشور با ایران در شاخص نوآوری و ثبت اختراع بسیار زیاد است. با استخراج داده های مرتبط با مقالات ‏ISI نانوی دو کشور از پایگاه وب آف ساینس (wos)، در این پژوهش با استفاده از رویکرد و متدلوژی تریپل هلیکس و روش های آماری، به تعیین سهم مشارکت ارکان دانشگاه-صنعت-دولت و ‏همکاری های بین المللی دو کشور و تحلیل آماری این نوع ارتباطات پرداخته می شود. نتایج پژوهش نشان دهنده تفاوت ‏زیاد ساختار تولید علم و پژوهش های علمی دو کشور بوده و نشان می دهد که علی رغم توجه بالای دولت ایران به ‏توسعه فناوری نانو، برخلاف کشور سوئیس که نقش صنعت در آن پررنگ است، مشارکت صنعت در ایران به صفر میل ‏می کند. نتایج پژوهش با نمایش تفاوت های ‏ایران با کشور سوئیس، ضمن فراهم سازی زمینه مشاهده نتایج ساختار حاضر پژوهش و نوآوری در کشور، به ارائه توصیه هایی جهت تقویت مشارکت بخش صنعت در پژوهش های علمی و کاربست آنها می-پردازد.
    کلیدواژگان: مدل تریپل هلیکس، فناوری نانو، مقالات، اطلاعات متقابل، تعاملات بین المللی
  • زهرا یوسفی*، نادر نادری، بیژن رضایی صفحات 127-150
    در این پژوهش، محقق به دنبال شناسایی راهکار های غلبه بر موانع راه اندازی کسب و کار های نوپایی کشاورزی با رویکرد پدیدارشناسانه بود که به صورت کیفی و به روش پدیدار شناسی صورت پذیرفت. شرکت کنندگان 15 تن از مدیران کسب و کارهای کشاورزی در سال 1395 بودند که کسب و کارهای آنان در مرحله پیش رشد و یا رشد قرار داشت و تحت حمایت پارک علم و فناوری فعالیت می کردند و پژوهش، طی مصاحبه با 11 نفر از آنان به اشباع نظری رسید. ابزار جمع-آوری داده ها، مصاحبه عمیق با سوالات باز بود. سوال اصلی پژوهش عبارت بود از اینکه«برای رفع موانع و مشکلات مرحله راه اندازی استارت آپ کشاورزی چه راهکار هایی وجود دارد ؟» بوده و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش کلایزی انجام شد و در نهایت مصاحبه دیگری برای بررسی اعتبار نتایج تحقیق صورت گرفت. یافته های تحقیق در قالب 5 مضمون اصلی و 7 زیر مضمون بود که مضامین اصلی عبارت بودند از: معرفی کسب و کارهای کشاورزی به نهادهای دولتی ذیربط توسط پارک علم و فناوری، حمایت ارگان های مرتبط نظیر جهاد کشاورزی، معاونت غذا و دارو برای تامین تجهیزات اولیه، تعدیل در سیاست ها و تصمیم گیری های کلان در حوزه کشاورزی، شناخت دقیق مزایای ایده جهت رفع یک مشکل در بخش کشاورزی قبل از شروع فعالیت، حمایت های مالی از طرف نهادهای دولتی و غیر دولتی جهت تامین سرمایه در بخش کسب و کارهای کشاورزی.
    کلیدواژگان: نوآوری، پارک علم و فناوری، استارت آپ کشاورزی، پدیدار شناسی
  • محمد نقی زاده *، سعید پاک سرشت، بتول ابراهیمی صفحات 151-175
    بومی سازی فناوری های پیشرفته و راهبردی صنعت نفت و گاز یکی از اولویت های کلیدی صنعت نفت کشور در طول یک دهه اخیر بوده است. از آنجاییکه هزینه ی توسعه فناوری در بخش تجهیزات صنعت نفت بسیار زیاد است، شناسایی انواع ریسک های موجود در این پروژه ها بسیار ضروری است. با این وجود، در فرآیند تدوین نقشه راه فناوری این تجهیزات کمتر به مقوله عدم قطعیت و ریسک توجه شده است. این مقاله تلاش دارد تا به ارائه چارچوبی جهت ارزیابی ریسک براساس لایه های مختلف نقشه راه فناوری بپردازد. در این راستا، پس از بررسی مطالعات پیشین و انجام مصاحبه های اکتشافی، 29 ریسک مهم در چهار لایه نقشه راه شامل لایه های دانش چرایی، دانش چیستی، دانش چگونگی و توانمند سازها شناسایی و طبقه بندی شدند. به منظور ارزیابی این ریسک ها از روش تجزیه و تحلیل عوامل شکست و آثار آن (FMEA) استفاده شد و بر اساس سه شاخص شدت تاثیرگذاری، احتمال وقوع و احتمال شناسایی، اولویت هر یک از ریسک ها احصا گردید. نتایج نشان می دهد که براساس لایه های نقشه راه فناوری، بالاترین میزان ریسک مربوط به لایه توانمندسازها و سپس لایه دانش چرایی است. همچنین بیشترین ریسک در لایه توانمندسازها مربوط به لزوم ارائه ضمانت نامه های با مبالغ بالا و عدم موافقت شرکت های بهره بردار با تست آزمایشی محصول داخلی می شود.
    کلیدواژگان: ریسک، نقشه راه فناوری، تاثیر گذاری، احتمال وقوع، احتمال شناسایی
|
  • Soroush Ghazinoori, Jahanyar Bamdad Soofi, Niloufar Radaei * Pages 9-32
    Nowadays, technology based firms are considerd as the main source of wealth and market competition fever, and this fact is wildely noticed by the governers and policy makers all across the world. The notice to these firms refered as 'knowledge based' has been also increased in Iran and they have been supported by the laws financially and non-financially. The specific properties owned by the companies are crucial to determine the type of support they receive from the authorities, and based on this fact, by using a sample of 253 knowledge based firms and the cluster analysis technique, The taxonomy of studied companies are provided as 4 cluster of startups, small producers , small service providers and the old ones which their behavior and operations are analysed.
    Keywords: knowledge based firm, Taxonomy, Supporting the knowledge-based companies law, clustering
  • Ali Amini, Ali Bonyadi Naeini *, Mahdi Mohamadi, Mahnaz Ahadzadeh Namin Pages 33-68
    Performance Evaluation is a crucial issue in organizational decision making. In order to gain competitive advantage, managers need information about organization’s performance to know the state of the organization better and be able to make decisions for improving it. Therefore, the importance and necessity of a model for providing feedback on the performance of the organization and acquiring a tool for fulfilling this need is clarified. According to the position of management of technology and innovation and its importance in business and service firms, the purpose of this research is to evaluate the performance of management of technology and innovation among 49 firms. This evaluation is considered in two stages of enablers and results using DEA. It will to identify Effective and inefficient firms, Detect source and size of inefficiency and identify reference firms. The results show that despite the fact that most firms are operational at the enablers stage, they are inefficient in the results stage. The majority of firms have the most surplus in the "management of information and knowledge resources" index, while they are in the most lack of "Knowledge and Technological results".
    Keywords: Management of Technology, Innovation, Performance Evaluation, Efficiency Evaluation, Data Envelopment Analysis (DEA)
  • Nima Mokhtarzadeh, Mahdi Elyasi, Aliasghar Saadabadi * Pages 69-95
    There are millions of social entrepreneurs known to be potentially social innovations in around the world. A careful look at the major obstacles faced by social innovators and leadership skills necessary to overcome these barriers is to play an important role in promoting the field of social innovation. The purpose of this paper is to propose such a role by exploring the exact cycle of social innovation life. In this research, a four stage model of social innovation life cycle was observed through the method of thematic analysis and after reviewing the literature of the research. Then, Fuzzy triangular Delphi technique was used to complete, modify and test the results. Of the sum of propositions, five stages of problem identification, business model, vertical and vertical change, and a comprehensive variable of leadership skills were finalized. Then, according to the research literature, the content network and experts, factors and model of explanation and suggestions are presented.
    Keywords: Social Innovation, Social innovator, Social Innovation Life Cycle, Social Entrepreneurship
  • Hamid Reza Zarghami * Pages 97-126
    This study aims to find the differnces of the Triple Helix (TH) relationship among university-industry-governemnt sectors and forign collaboration in Nano-related researches of Iran and Switzerland. Iran ranked 7 worldwile from 2014 in scientific nano-articles in Web of Science(WoS). Nevertheless, there is no satisfactory state in patents and other innovation-based indicators. While, the Switzerland ranked first in Global Innovation Index (GII) and has enjoyed a highly maintained status in Nano-related patent ranking. Bsed on dataset composed of WoS publications including at least one Iranian or Swiss author (separately), we investigated the paticipation share of each sector, sectoral combination, and synergic effect of the TH relationship. Statistical analysis suggest the presence of a dividing pattern of the TH collaboration between Iran nad Switzerland: Switzerland had very higher paticipation in industry sector, very more bilateral and trilateral collboration, and higher synergic effect of TH relationship than Iran. These findings have implications for Iran to promote the paticipation of the industry sector in scientific research and better using it’s scintific potential to technology and innovation development.
    Keywords: Triple Helix Model (THM), Mutual Information, Iran, Switzerland, Nano
  • Zahra Yusefi *, Nader Naderi, Bijan Rezaei Pages 127-150
    In this study, we were looking identify of reduction strategies and overcome to barriers the creation and launch agricultural startup with a phenomenological approach that conducted as a qualitative and phenomenological. Participants were 15 executives of agricultural startups in 1395 that Their companies were in the growth stage or growth. And were engaged supported by the Science and Technology Park and through interviews with 11 of them reached theoretical saturation. In order to collect data, in-depth interviews with open-ended questions and data analysis was performed based on colaizzi. The findings in the form of 12 themes emerged which these themes are: The introduction of agricultural startups to public institutions concerned by the Science and Technology Park, Support relevant organizations such as agricultural Jihad, Food and Drug Department to provide basic equipment, Adjustment in macroeconomic policies and decisions in the field of agriculture, Understanding the benefits of the idea to solve a problem in the agricultural sector before the start it, Financial support from the government and non-governmental organizations to provide start-up capital in the agricultural sector.
    Keywords: Innovation, Science, Technology Park, agricultural startups, phenomenology
  • Mohammad Naghizadeh * Pages 151-175
    During recent decade, one of the most important priorities of Iran technology plans has been Localization of advanced petroleum industry technologies .Identification and assessment of technology development risks is crucial because of the high cost of technology development in this field. Nevertheless, there is not adequate attention to the issues of uncertainty and risk assessment through roadmap formulating. Accordingly, , after literature review and exploratory interviews with experts, 29 risks were identified and classified into four layers of roadmap including why, what, how and enabler layers. FMEA method was used to assess these risks. Accordingly, their severity, likelihood of occurrence and detection were assessed. The findings imply that the most important risk related to enabler and why layers respectively. As well, the most important risks are Providing expensive bank guarantees and testing the products in the real fields.
    Keywords: RISK, TECHNOLOGY ROADMAP, severity, likelihood of occurrence, likelihood of detection