فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال چهارم شماره 4 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال چهارم شماره 4 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سپهر قاضی نوری *، مقصود امیری، سروش قاضی نوری، پریسا علیزاده صفحات 9-38
    هدف این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر هزینه کرد بخش کسب و کار ایران در فعالیت های تحقیق و توسعه است. روش شناسی این پژوهش کمی و با رویکرد پیمایشی نمونه ای شامل 27 نفر از مدیران واحدهای تحقیق و توسعه شرکت ها در صنایع دارو و تجهیزات پزشکی، نانوفناوری و مواد پیشرفته انتخاب و داده های گردآوری شده به روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی با نرم افزار اسمارت پی ال اس تحلیل شده اند. نتایج، فرضیه های تاثیر دسترسی به منابع مالی و غیرمالی (منابع انسانی، اطلاعاتی و تجهیزات) و همچنین تاثیر رقابت یا همکاری بین شرکت ها را بر افزایش هزینه کرد کسب و کارهای ایرانی در فعالیت های تحقیق و توسعه در سطح اطمینان 95/0 تائید کرد. همچنین نشان داده شد که سیاست ها و قوانین دولت بر دسترسی به منابع مالی و غیرمالی (منابع انسانی، اطلاعاتی و تجهیزات) تاثیر معناداری می گذارند. به لحاظ میزان تاثیر نیز عوامل مرتبط با رقابت یا همکاری شرکت ها، عوامل مرتبط با دسترسی به منابع غیرمالی و مالی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر هزینه کرد کسب و کارها در فعالیت های تحقیق و توسعه دارند.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، بخش کسب و کار، هزینه کرد، مدلسازی معادلات ساختاری
  • سید محسن آزاد، سید حسن قدسی پور* صفحات 39-64
    سیستم های نوآوری از مهم ترین مسائلی است که به طور مستقیم متاثر از سیاست های علم و فناوری می باشد. سیستم های نوآوری به سیستم های نوآوری فناورانه، بخشی، منطقه ای و ملی تقسیم می گردند. از ترکیب نظام های نوآوری می توان به مزایای جدیدی دست یافت. در ایران با توجه به اهمیت صنایع بالادستی صنعت نفت، بخش پتروشیمی زمینه لازم را برای ایجاد ارزش افزوده از نوآوری دارد. با توجه به ساختار مدیریت بخشی، ترکیب سیستم های نوآوری فنی و بخشی با محوریت رویکرد فنی برای تحلیل دقیق تر شرایط حاکم بر نوآوری در این عرصه مناسب به نظر می رسد. لذا در این مقاله از روابط معرفی شده در نظام نوآوری بخشی برای مدل سازی نظام نوآوری فناورانه در مورد یکی از کاتالیست های صنعت پتروشیمی ایران استفاده شده است. مدل پیشنهادی با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها توسعه داده شده و نیز با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو، رفتار کارکردها طی چرخه عمر نوآوری نشان داده شده است. نتایج به دست آمده پیش بینی کننده وضعیت کارکردهای نظام نوآوری، تحلیل دوره عمر نوآوری و الزامات حاکم بر توسعه فناوری می باشد. این امر نشان از وضعیت رو به توسعه برای فناوری منتخب در نظام نوآوری فنی می باشد.
    کلیدواژگان: نظام های نوآوری فنی و بخشی، شاخص کارکردها، موتورهای نوآوری، بازارهای آشیانه ای-واسط و انبوه، مدل سازی پویایی شناسی سیستم ها
  • نگین فلاح حقیقی، حجت الله حاجی حسینی، قاسم رمضانپور نرگسی*، علی داوری صفحات 65-92
    هدف این پژوهش کیفی، شناسایی و تحلیل عوامل اثرگذار بر توسعه کارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. لذا با بهره‏گیری از نظرات و دیدگاه های افراد خبره در این زمینه که شامل کارشناسان و مدیران وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات بودند، از فن دلفی در سه مرحله بهره گرفته شد(47=n). ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه باز و پرسشنامه ساختاریافته بود. یافته های حاصل از تحلیل دلفی حاکی از آن بود که 8 عامل در توسعه کارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات(فاوا) اثرگذار است. سپس عوامل شناسایی شده براساس پاسخ خبرگان اولویت بندی شدند. براساس یافته های پژوهش، عوامل اثرگذار بر توسعه کارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به ترتیب اهمیت عبارت بودند از: حمایت از فناوری و نوآوری در حوزه فاوا؛ سیاست گذاری و اجرای برنامه های توسعه کارآفرینی در حوزه فاوا؛ حمایت از کارآفرینان فاوا؛ توسعه شرکت‏های کوچک و متوسط فاوا؛ خدمات پشتیبانی، فنی و مدیریتی در حوزه فاوا؛ ترویج کارآفرینی در حوزه فاوا؛ حمایت مالی در حوزه فاوا و توسعه زیرساخت.
    کلیدواژگان: توسعه کارآفرینی، فن دلفی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حسن امیری * صفحات 93-116
    افزایش اهمیت منابع دانش خارج از سازمان موجب گردیده، آمادگی جذب فناوری به یک قابلیت پویای کلیدی در رقابت مبتنی بر دانش تبدیل گردد. شناسایی الزامات ایجاد کننده آمادگی جذب فناوری و برنامه ریزی پابرجا و قابلیت محور به منظور کاهش ریسک های جذب و توسعه فناوری از جمله مسائل مدیران و برنامه ریزان سازمان های صنعتی، دفاعی می باشد که در این زمینه سوالاتی پیرامون عوامل پایدار بوجود آورنده آمادگی جذب فناوری و نحوه ارتباط و اثرگذاری آنها بر یکدیگر مطرح می گردد.
    هدف این پژوهش تعیین عوامل تاثیرگذار بر ارتقاء آمادگی جهت اکتساب و توسعه موفق فناوری دفاعی و تبیین میزان اثرگذاری و اثرپذیری عوامل، به منظور انجام برنامه ریزی پابرجا می باشد. بدین منظور پس از مطالعات کتابخانه ای گسترده و نظرسنجی از متخصصان باتجربه و برنامه ریزان صنایع دفاعی به روش دلفی، به منظور احصاء عوامل کلیدی موثر بر آمادگی جذب فناوری، با استفاده از روش معادلات تفسیری ساختاری (ISM)، عوامل موثر بر آماده سازی سازمان برای اجرای موفق راهبردهای توسعه فناوری دفاعی به صورت سطح مند، اولویت بندی گردید و روابط میان عوامل هدایت گر شامل مدیریت توسعه ی فناوری دفاعی، منابع مالی، منابع انسانی، ساختار سازمانی، تحقیق و توسعه و عوامل هدایت پذیر شامل قابلیت های محوری فناوری دفاعی، ارتباطات فراسازمانی، مدیریت دانش و زیرساخت های صنایع دفاعی، محاسبه گردید و میزان اهمیت و اثرگذاری آن ها به صورت کمی مشخص شد.
    کلیدواژگان: فناوری دفاعی، آمادگی بکارگیری فناوری، برنامه ریزی پابرجا، جذب و توسعه فناوری
  • عباس خمسه*، محمود وثوق روحانی صفحات 117-146
    محصولات تند مصرف جدید و نوآورانه همواره در صنایع غذایی کشور در حال تولید و عرضه بوده که گاها با شکست و عدم استقبال واسطه گران و مصرف کنندگان نهایی مواجه شده است. لذا هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش محصولات نوآورانه تند مصرف صنایع غذایی و الویت بندی آنها می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است. همچنین جهت اولویت بندی عوامل موثر بر پذیرش محصولات نوآورانه از فرآیند تحلیل شبکه ای استفاده گردیده است. در نهایت در این پژوهش 35 شاخص نهایی در قالب 9 عامل مورد شناسایی و تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق با استفاده از معادلات ساختاری، نشان می دهد که از میان کلیه عوامل، عامل ریسک پذیرش محصول نوآورانه بیشترین تاثیر و عامل فردی کمترین تاثیر را بر روی پذیرش محصول نوآورانه دارا می باشد. همچنین با تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای، ریسک پذیرش محصول نوآورانه در الویت اول و استراتژی عرضه محصول نوآورانه، برنامه معرفی محصول نوآورانه، ویژگی های محصول نوآورانه، اطلاع رسانی، ارتباط با مشتری، قابلیت آزمون محصول، شرایط محیطی، عوامل فردی در الویت های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پذیرش محصول نوآورانه، صنایع غذایی، محصولات تندمصرف، ANP
  • مهرنوش محرابی، جلیل غریبی*، طاهره حیدری صفحات 147-164
    پذیرش و به کارگیری فناوری های اطلاعاتی نوین توسط افراد یک جامعه، در موفقیت فناوری و توجیه سرمایه گذاری ها، نقش مهمی ایفا می کند. با درک ساز و کار پذیرش یک فناوری نزد افراد، می توان خلق محصولات فناورانه و ارائه آن ها به جامعه را به گونه ای انجام داد که متقاضیان بیشتری داشته باشند. در حوزه فناوری اطلاعات، یکی از سامانه های فراگیر که به تازگی در کشور ما نیز توسعه یافته و در انتظار معرفی به بازار است، سیستم ارتباطات خودرویی(CVT) است. پذیرش این فناوری توسط رانندگان دارای اهمیت زیادی است. هدف این مقاله بررسی پذیرش سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی با استفاده از مدل مفهومی UTAUT صورت گرفته است. در این تحقیق که با استفاده از نظرات 60 نفر از رانندگان تاکسی بین شهری استان سمنان انجام شده است، ابعاد مدل UTAUT یعنی پیش بینی عملکرد، تلاش مورد انتظار، نفوذ اجتماعی و شرایط تسهیل گر مورد سنجش قرار گرفته است. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که از طرف رانندگان تاکسی برون شهری، عملکرد مناسبی برای این سامانه پیش بینی می شود و به لحاظ اجتماعی نیز این سامانه مورد حمایت نسبی قرار خواهد گرفت اما این رانندگان تلاش بیش از حدی را برای استفاده از این سامانه انتظار دارند و معتقدند سایر شرایط تسهیل گر برای استفاده از سامانه مثل منابع، دانش و سازگاری با سایر سامانه های مورد استفاده راننده، در حد کافی وجود ندارند. این نتایج در میان گروه های سنی مختلف، تفاوت معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، مدل UTAUT، سیستم ارتباطات خودرویی(CVT)، نرم افزار SPSS
|
  • Sepehr Ghazinoory *, Maghsoud Amiri, Soroush Ghazinoori, Parisa Alizadeh Pages 9-38
    The purpose of this study is to identify the factors influencing business expenditure on R&D (BERD) in Iran. The methodology of this research is quantitative and a sample including 27 R&D managers of businesses in the fields of pharmaceutical industry, nanotechnology, and advanced materials were selected and gathered data were analyzed by Structural Equation Modeling with Partial Least Squares approach using SmartPLS. The results confirmed the hypothesis of the influence of financial and non-financial resource in addition to the influence of competence or cooperation between companies on BERD at 95% confidence level. Moreover, it was shown that public policies and regulations have a meaningful influence on the availability of financial and non-financial resources. Regarding the amount of influence, factors related to the competence or cooperation between companies have the most influence on the amount of BERD; after that, the availability of non-financial resources and financial resources influence the amount of BERD.
    Keywords: Research, Development (R, D), Business Sector, Expenditure, Structural Equation Modeling
  • Sayyed Mohsen Azad, Seyed Hassan Ghodsipour * Pages 39-64
    Innovation systems of any countries is one of the most important subjects that affected directly by science and technology policies. Innovation systems are categorized to: technological, sectoral, regional and national innovation systems. New compounding advantages made by combining every two approaches of innovation systems. In Iran, according to the importance of upstream sector of petroleum industry, petrochemical sector has requirements for creating added value from innovation. According to the sectoral management, the combination technological and sectoral innovation systems seem appropriate for closer analysis of dominated conditions on innovation in this arena. Therefore in this paper, introduced interactions in sectoral innovation system were applied for modeling the technological innovation system about one of the catalystes of Petrochemical industry in Iran. Proposed model was developed by using the System Dynamics approach. Also in this model, Monte Carlo simulation was used to indicate the functions behavior during the innovation lifecycle. The results predict the functions state of the innovation system, analyzing the innovation life cycle and the requirements governing its development. This indicates the status of the development of selected technology in technological innovation system studied.
    Keywords: Innovation System, Index of Functions, Innovation Motors, Niche-bridge, mass markets, System dynamics modeling
  • Negin Fallah Haghighi, Hojatollah Hajihosseini, Ghasem Ramezanpour Nargesi *, Ali Davari Pages 65-92
    The purpose of this qualitative study was identifying and analyzing factors affecting the development of entrepreneurship in the field of ICTs. Therefore, using the opinions and viewpoints of experts in the field of ICTs, including experts and managers of the ministry of ICTs, the Delphi technique was used in three phases(n = 47). The instrument of collecting data was open questionnaire and structured questionnaire. Findings showed that 8 factors were effective in development of entrepreneurship in the field of ICTs. The identified factors were ranked based on the answers of experts. Based on research findings, the factors affecting the development of entrepreneurship in the field of ICTs in order of importance were: Support for technology and innovation in the field of ICTs, policy-making and implementation of ICTs entrepreneurship development programs; support entrepreneurs in the field of ICTs, development of small and medium size companies in the field of ICT, support, technical and management services in the field of ICTs, promoting the entrepreneurship in the field of ICTs; financial support in the field of ICTs and infrastructure development.
    Keywords: Entrepreneurship Development, Delphi technique, ICTs
  • Hassan Amiri * Pages 93-116
    Out of organization science source importance increase, cause technology readiness change to a main and active capacity in competition base on knowledge. Technology readiness needs identify and steady state planning and capacity driven is one of defense, industrial organization management problem for risk reduce of technology expanding that they face to questions about technology readiness existence stable options and how relationship and effects between them.
    Object of this research is effectiveness options determine on technology readiness grow for earning and technology successful expanding and rate of options effect explain for steady state planning. So after expand library studies and introduce to experts of defense industry by Delphi method key options determine that are effectiveness on technology usage, category effectiveness options of organization readiness for defense technology expanding strategies successful implement and calculate relation between guider options include, defense technology expanding management, finance source, human source, organization structure, research and development and guided option include, defense technology driven capacity, organization exit relations, knowledge management and defense industry structure and identify rate of options effects and importance.
    Keywords: Defense Technology, Technology Readiness, Steady State Planning, Technology Expanding
  • Abbas Khamseh *, Mahmoud Vosough Rohani Pages 117-146
    New and innovative Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) products have always been produced and supplied in the country's food industry, which has sometimes faced defeat and lack of acceptance by middlemen and final consumers. Therefore, the purpose of this research is to identify the factors affecting the adoption of innovative FMCG products and their prioritization for the first time.. In order to analyze the data, there have been used confirmatory factor analysis and structural equations. The Analytical Network Process (ANP) has also been used to prioritize factors affecting the acceptance of innovative products. Finally, 35 final indicators were identified and validated in form of 9 factors. Research findings using structural equations show that among all factors, the risk factor for the adoption of an innovative product has the highest impact and individual factor has the least effect on the acceptance of innovative products. Also, with the ANP technique, the risk of adopting the innovative product is in the first priority and the innovative product delivery strategy, the innovative product introduction program, innovative product features, information, customer relationship, product test capability, environmental conditions and individual factors are placed in the next priorities.
    Keywords: Innovative product acceptance, food industry, FMCG, ANP
  • Mehrnoosh Mehrabi, Jalil Gharibi *, Tahereh Heydari Pages 147-164
    Acceptance of information technology is very important for technology success in a community. Connected Vehicle Technology (CVT) is one of the new information technologies in Iran. forecasting the acceptance of this technology is very important for policy makers and investors. Thus, this paper based on UTAUT model of acceptance and a survey about taxi drivers tries to evaluate acceptance of Connected Vehicle Technology (CVT). for data analysing, using SPSS software, "t" test and ANOVA were used. briefly Results show that ragarding UTAUT model, performance expectancy and social influence are good but effect expectancy and facilitating conditions are not very good.
    Keywords: Technology acceptance, UTAUT, CVT, SPSS