فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • بهمن کارگرشهامت*، محمدرضا تقوا، سید حبیب الله طباطباییان صفحات 9-39
    این تحقیق با هدف شناسایی ماهیت رفتار نوآورانه بازیگران بخش دارویی ایران بنا شده است. چارچوب نظری این تحقیق مبتنی بر تئوری شبکه‏سازی بوده و کارکردهای شبکه نوآوری مبانی تحلیل رفتار نوآورانه بازیگران می‏باشد. لذا از تئوری شبکه‏سازی برای درک ماهیت رفتار نوآورانه و شناخت وقایع آن که دارای ماهیتی ذهنی و برسازندگی اجتماعی است استفاده گردید. استراتژی این تحقیق مطالعات چندموردی است که نوعی تحقیق اکتشافی، توسعه‏ای و کیفی می‏باشد. برای جمع آوری داده ها از استقراء تحلیلی، دسته‏بندی مفاهیم و نگاشت نهادی استفاده شده است. از آنجایی که ماهیت شبکه ها مبتنی بر همکاری هاست، شبکه نوآوری تاکید بر یادگیری فناورانه دارد. بنابراین در این تحقیق چگونگی یادگیری فناورانه از طریق مطالعه رفتار نوآورانه بازیگران احصاء شده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد شبکه نوآوری بخش دارویی ایران دارای کارکرد کاهش هزینه مبادله، ارتقاء ظرفیت جذب، توزیع منابع شبکه‏ای، یادگیری جمعی، اشتراکات دانشی و ارتباطات هم‏افزاست بطوری که یادگیری فناورانه از طریق تعاملات بازیگران و بهره‏برداری از منابع اطلاعاتی بوده است. این یادگیری موجب شکل‏گیری قواعدی شده که بیش از آنکه تقویت کننده نوآوری باشد، توزیع قدرت را به سمت شکل‏گیری رانت هدایت نموده است که ‏دلیل اصلی آن ضعف در مکانیزم‏های نظارتی و حقوق مالکیت فکری می‏باشد.
    کلیدواژگان: تئوری شبکه های اجتماعی، شبکه نوآوری، کارکرد شبکه نوآوری، یادگیری فناورانه، بخش دارویی ایران
  • قاسم رمضانپور نرگسی*، علی داوری، عامر دهقان صفحات 41-61
    پژوهش حاضر که از نظر هدف کاربردی، از حیث روش جمع آوری داده ها از نوع توصیفی-پیمایشی و از نظر رویکرد کمی می باشد، به بررسی نقش میانجی کارآفرینی فناورانه بر ارتباط بین سرمایه های فکری سازمان و مزیت رقابتی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل 375 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و فرمول کوکران، تعداد 190 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار Smart PLS صورت پذیرفت. نتایج پژوهش از یک سو حاکی از تاثیر مستقیم مثبت و معنادار سرمایه های فکری بر کارآفرینی فناورانه و مزیت رقابتی و از سویی دیگر، تاثیر غیرمستقیم سرمایه های فکری بر مزیت رقابتی از طریق متغیر میانجی کارآفرینی فناورانه می باشد. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که بهبود سرمایه های فکری سازمان و ابعاد آن می تواند زمینه را برای ایجاد کارآفرینی فناورانه چه در داخل سازمان و چه در خارج سازمان فراهم سازد و از این طریق مزیت رقابتی را برای سازمان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارآفرینی فناورانه، مزیت رقابتی، پارک علم و فناوری
  • مرتضی مرادی، رابعه زندی پاک * صفحات 63-97
    امروزه انعطاف پذیری و انطباق با محیط یکی از اولویت های شرکت ها است؛ که برای شرکت های تشکیل-دهنده خوشه از اهمیت به سزایی برخوردار است و به معنی ظرفیت خوشه برای یادگیری در شرایط متغیر است. هدف پژوهش حاضر، بررسی انطباق سازمانی با نقش میانجی یادگیری سازمانی در شرکت های تشکیل دهنده خوشه است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل واحدهای خوشه صنعتی پوشاک کرد آباد و واحدهای خوشه علم و فناوری استان همدان بودند، که نمونه آماری از خوشه صنعتی و خوشه علم و فناوری بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و روایی از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل از مدل تحلیل مسیر، آزمون تی دونمونه ای و آزمون لوین و برای تحلیل متغیر میانجی از آزمون سوبل استفاده شد. نتایج نشان داد که خوشه بر انطباق سازمانی شرکت ها به طور مستقیم و غیرمستقیم؛ از طریق یادگیری سازمانی تاثیر می گذارد. یادگیری سازمانی بر انطباق سازمانی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. اما در مقایسه خوشه علم و فناوری با خوشه صنعتی از لحاظ انطباق سازمانی و یادگیری سازمانی، خوشه علم و فناوری از وضعیت بهتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: خوشه صنعتی، خوشه علم و فناوری، انطباق سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، میرحسین موسوی، سیما شایگان مهر صفحات 99-122
    منابع تامین کننده انرژی را می توان در سه گروه عمده انرژی های فسیلی، انرژی هسته ای و انرژی های تجدیدپذیر طبقه بندی کرد. امروزه، افزایش جمعیت، افزایش مصرف انرژی، مسئله امنیت انرژی و آلودگی محیط زیست، برنامه ریزان را به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر سوق داده است. از طرفی توسعه فناوری های نیروگاه تولید انرژی های تجدیدپذیر از مهم ترین مسائل در زمینه بهره وری این نوع انرژی ها محسوب می شود. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر سرریز فناوری بر سهم انرژی های تجدید پذیر از کل انرژی تولید شده در مورد کشورهای منتخب توسعه یافته و درحال توسعه طی دوره 2013-1996 است. برای این منظور با استفاده از روش GMM برای داده های پنل پویا، اثر سرریز فناوری ناشی از سرمایه گذاری مستقیم خارجی و واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای بر سهم انرژی های تجدید پذیر از کل انرژی تولید شده مورد آزمون قرارگرفته است. نتایج مطالعه حاکی از تاثیر مثبت و معنا دار متغیر سرریز فناوری از کانال سرمایه گذاری مستقیم خارجی و واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای در هر دو گروه کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است.
    کلیدواژگان: سرریز فناوری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای، انرژی های تجدیدپذیر
  • مرتضی اکبری*، مژگان دانش، کمال سخدری، پیمان دولتشاه صفحات 123-146
    در محیط رقابتی امروز، شرکت ها روی رفتار کارآفرینانه متمرکز شده اند و مدیران سعی در مهیا ساختن شرایطی برای کارآفرینی مناسب با وضعیت شرکت دارند.برخی از شرکت ها محیط سازمان را به گونه ای ایجاد می کنند که کارآفرینانه تر از دیگر سازمان هاست. در واقع ارزیابی محیط کارآفرینانه سازمان، بگونه ای مفهوم پردازی شده که به عنوان عنصر مهمی برای موفقیت در اجرای استراتژی کارآفرینی سازمانی محسوب می شود. تحقیق در خصوص تلاش هایی برای تغییر سازمانی، مانند اجرای یک استراتژی کارآفرینی سازمانی، نیاز به تجزیه و تحلیل محیط سازمانی فعلی یا وضعیت «آمادگی سازمان برای کارآفرینی سازمانی» دارد. لذا در این تحقیق سعی شده اهمیت آمادگی سازمان برای کارآفرینی سازمانی و تاثیر این متغیر روی عملکرد سازمان با درنظرگرفتن متغیر میانجی گرایش کارآفرینانه در میان سازمان های فعال در صنعت مواد غذایی مستقر در تهران بررسی شود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر حسب روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. با روش نمونه گیری تصادفی ساده 254 سازمان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS2 استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که متغیر آمادگی سازمان برای کارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد مالی و عملکرد نوآوری دارد. همچنین متغیر گرایش کارآفرینانه تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد نوآوری و مالی دارد. اثر گرایش کارآفرینانه در رابطه بین آمادگی سازمان برای کارآفرینی سازمانی و عملکرد نوآوری و مالی تایید شد.
    کلیدواژگان: آمادگی سازمان برای کارآفرینی سازمانی، عملکرد مالی، عملکرد نوآوری، گرایش کارآفرینانه
  • عطاءالله هرندی * صفحات 147-169
    پژوهش حاضر بدنبال طراحی چارچوبی نظام مند با هدف بررسی تاثیر هوشمندی استراتژیک و استراتژی مبتنی بر بداهه بر عملکرد چابک و در شرکت های دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات می باشد و از این طریق سعی دارد تا در توسعه دانش موجود در این حوزه اقدام نماید. این تحقیق از نوع کاربردی با استراتژی پیمایشی می باشد. داده های مورد نیاز برای این تحقیق توسط نمونه گیری تصادفی از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه فناوری اطلاعات در کشور ایران و بوسیله ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. همچنین از روش معادلات ساختاری به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردیده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که هوشمندی استراتژیک و استراتژی مبتنی بر بداهه بر عملکرد چابک شرکت های دانش حوزه فناوری اطلاعات موثر می باشند. همچنین نقش میانجی گری استراتژی مبتنی بر بداهه در اثر گذاری هوشمندی استراتژیک بر عملکرد چابک شرکت های دانش بینان ایرانی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: هوشمندی استراتژیک، بداهه استراتژیک، عملکرد چابک، شرکت های دانش بنیان
|
  • Bahman Kargar Shahamat *, Mohammad Reza Taghva, Seyed Habibollah Tabtabaiean Pages 9-39
    This study aimed to identify the nature of innovative behavior of Iran's pharmaceutical sector actors. The theoretical framework of networking theory and innovative functions of Innovation Network. The innovative behavior and understanding of network theory to understand the nature of events that have a subjective nature and social constructive was used. This research strategy is more of an exploratory research, development and quality. To collect data from inductive analysis, classification and mapping of institutional concepts have been used. Since nature is collaborative networks, technological innovation network is an emphasis on learning. So in this study, how technological learning through innovative behavior of actors has been recognized. The results show Pharmaceutical Innovation Network has the function of reducing transaction costs, improving absorption capacity, distribution network resources, collective learning, knowledge sharing and communication technology through interactive learning, so that modulating the cast and operation of sources of information.
    Keywords: Social Networks Theory, Innovation Network, Functions of Innovation Network, Technological Learning, Iran's Pharmaceutical Sector
  • Ghasem Ramezanpoor Nargesi *, Ali Davari Pages 41-61
    This research, which is practical and descriptive -correlational in terms of purpose and data collection respectively, aims to investigate the effect of intellectual capital on competitive advantage with the mediating effects of technological entrepreneurship. The research population is managers and experts working for the Companies located in science and technology parks in Tehran, which are 375 persons. Using stratified sampling method and Cochran formula, 190 persons were selected. Data analysis using structural equation modeling (SEM) software Smart PLS was performed. The result of a hand showed a positive and significant effect of intellectual capital on technological entrepreneurship and competitive advantage and on the other hand, the indirect effect of intellectual capital on competitive advantage through technological entrepreneurship. The findings of this study suggest that improving the intellectual capital of the organization and its dimensions can be the context provides for an entrepreneurial technologies And in this way to improve the competitive advantage.
    Keywords: Intellectual Capital, Technological Entrepreneurship, Competitive Advantage, Science, Technology Parks
  • Morteza Moradi, Rabeah Zandipak * Pages 63-97
    The purpose of this study is to investigate the effects of cluster on organizational compliance and organizational learning. The purpose of research is applied, in terms of nature and method, descriptive-survey of correlation type. Statistical population composed of employees in industrial cluster units of Kurdabad (660 staff) and the cluster units of science and technology of Hamedan province (280 staff), respectively, from the industrial cluster of 248 employees and from the science and technology cluster of 162 employees were selected as samples by relative class method. The data collection tool was a standard questionnaire. The reliability of the questionnaire was verified through Cronbach's alpha and validity through confirmatory factor analysis. In order to analyze the path analysis model, T-test and Levine test, we used the Sobel test to analyze the median variable. The analysis results indicated that the cluster directly and indirectly through organizational learning affects on organizational compliance. Organizational learning has a direct and significant effect on organizational compliance. But in comparing cluster science and technology cluster with industrial cluster in terms of organizational compliance and organizational learning, the cluster of science and technology is better off.
    Keywords: Industrial Cluster, Science, Technology Cluster, Organizational Adaptation, organizational learning
  • Abolfazl Shahabadi *, Sima Shayganmehr Pages 99-122
    Energy supply resources can be categorized in to 3 main groups as fossil energy, nuclear energy and renewable energy. Nowadays due to the increase in population and energy consumption, energy security and environmental pollution issue, has led the planners to the use of renewable energy. Besides, development of the power plant technology of renewable energy production is counted among the most important issues in the efficiency of this type of energy. The aim of this research is to examine the impact of technology spillover on the production share of renewable energies in total energy for selected countries during 1996 to 2013. For this purpose, by the use of GMM method for dynamic panel data, the impact of technology spillover that arising from product import and foreign direct investment, on the production share of renewable energies in total energy has been tested. The results indicate a positive and significant effect changing technology spillover channel foreign direct investment and positive and significant effect changing technology spillover channels imports in both groups selected developing developed countries.
    Keywords: Technology spillover, Foreign direct investment, Product Import, Renewable Energies
  • Morteza Akbari *, Mozhgan Danesh, Kamal Sakhdari, Peyman Dolatshah Pages 123-146
    In today's competitive environment, companies focus on entrepreneurial behavior.so managers try to provide the conditions for appropriate entrepreneurship. Some companies create an enterprise environment that is more entrepreneurial than other organizations. An evaluation of the organization's entrepreneurial environment, theorized and It has been shown that is an important element for success in implementation corporate entrepreneurship strategy. Research on organizational change efforts, Like implementing an corporate entrepreneurship strategy ,Need to analyze the current organizational environment or the status of "Organization Preparation for corporate entrepreneurship".Therefore, in this research has been tried review the effects of Organizational Preparedness Corporate Entrepreneurship on Innovation performance and Financial Performance with mediating variable of Entrepreneurial Orientation in active organizations in the food industry in Tehran. The present study due to its objective is practical and terms of methodology, descriptive correlational. With simple random sampling were selected 254 organizations as an example. For data analysis were used structural equation modeling technique and Smart PLS2 software. The results indicate that the organizational preparedness corporate entrepreneurship variable has a positive and significant effect on financial performance and innovation performance. Also, entrepreneurial orientation variable has a positive and significant effect on innovation and financial performance.The effect of entrepreneurial orientation on the relationship between organizational preparedness corporate entrepreneurship and innovation and financial performance was confirmed .
    Keywords: Organizational Preparedness Corporate Entrepreneurship, Innovation performance, Financial Performance, Entrepreneurial orientation
  • Ata Harandi * Pages 147-169
    External environment of organizations includes in uncertainty, ambiguity and transformation. In these circumstances, strategic directors of organizations track an approach using the intuitive decision making skills and improvisational capabilities which result in quick decisions in facing challenges and help them improve the performance by responding to external changes quickly. The current research look for designing an organized framework in regards to the concepts of strategic intelligence, strategic improvisation and Agility performance in connection with each other and in Iranian knowledge based companies, trying to take action regarding development of available frontiers of knowledge in this area. This research is an applied-surveying type. The required data for this research has been collected through questioners by random sampling of knowledge based companies which are active in the field of information technology in Iran. Meanwhile, structural equations method is used through making use of Smart PLS ˡ software for data analysis. The obtained results indicate that the strategic intelligence and strategic improvisation are effective on Agility performance of Iranian knowledge based companies. Meanwhile the mediation role of strategic improvisation on effectiveness of strategic intelligence on Agility performance of Iranian Knowledge based companies is verified.
    Keywords: Strategic Intelligence, strategic improvisation, Agility performance, Knowledge-Based Firms