فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا بهرنگی، نازیلا کریمی نازیلا کریمی* صفحات 1-28
    هدف از این پژوهش، شناسایی مشکلات موجود در تدریس کتاب تاریخ هنر جهان و ارزیابی توانمندی الگوی تدریس هفت گام برگرفته از نظریه مدیریت بر آموزش در رفع مشکلات تدریس آن از نظر هنرآموزان زن و مرد این درس بوده است. بخش اول پژوهش با روش کیفی و مصاحبه کتبی به کمک پرسشنامه ای یازده پرسشی و باز پاسخ و بخش دوم با استفاده از نظر سنجی از 32 هنرآموز از 32 هنرستان حرفه ای شهر تهران و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ی 57 پرسشی برگرفته از آثار آموزشی و پرورشی الگوی تدریس مدیریت بر آموزش انجام شد. روایی پرسشنامه ها با نظر استاد راهنما و پایایی پرسشنامه 57 پرسشی با اجرای مطالعه جنبی بر روی 15 نفر از هنرآموزان و محاسبه ی آلفای کرونباخ برابر با 0.958 محاسبه شد. با 32 هنرآموز از استان های تهران، شهرستان های تهران، زنجان و کرمان مصاحبه کتبی انجام شد و با داده های حاصل از مصاحبه تحلیل و دسته بندی شد. برای بررسی داده های حاصل از پرسشنامه 57 پرسشی از آزمون کای اسکویر و آزمون تی مستقل استفاده شد. اجرای آزمون کولموگروف- اسمیرنوف توزیع نرمال نمرات مربوط به هنرآموزان زن و مرد شرکت کننده در نظر سنجی را تایید کرد. هم چنین به دلیل وجود داده های پرت، از آزمون ناپارامتری یومن – ویتنی برای مقایسه نمرات مربوط به هفت گام الگوی تدریس استفاده شد. یافته ها مهم ترین مشکلات تدریس را در هفت گویه ارائه نمود. هم چنین نشان داد هنرآموزان با الگوهای تدریس آشنایی ندارند و روش های تدریس آنها اغلب معلم محور است. نتایج حاصل از اجرای آزمون تی مستقل عدم وجود تفاوت بین میانگین نمرات هنرآموزان زن و مرد را از پرسشنامه 57 پرسشی تایید کرد. هم چنین اجرای آزمون ناپارامتری یو من- ویتنی بیانگر عدم وجود تفاوت بین نمرات هنرآموزان زن و مرد نسبت به هفت گام الگو بود و اجرای آزمون کای اسکویر، وجود اختلاف معنی دار بین نظر هنرآموزان زن و مرد را در مورد گام سوم الگو که به تاثیر تکلیف کلاسی در افزایش تسلط هنرجویان بر محتوای درس تاکید داشت، تایید نمود.
    کلیدواژگان: هنرستان های حرفه ای، هنرآموزان درس تاریخ هنرجهان، الگوی تدریس مدیریت بر آموزش
  • رضا ساکی، فریده حمیدی صفحات 29-50
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین کیفیت مبادله رهبر- عضو و رضایت شغلی معلمان بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن دبیران مدارس متوسطه شهر یزد در نظر گرفته شد. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد 285 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی و متناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. برای اندازه گیری رابطه متقابل بین مدیر و معلم از پرسشنامه اصلاح شده لیدن و ماسیلین (Liden & Maslyn،1998)، و برای اندازه گیری رضایت شغلی معلمان از پرسشنامه اصلاح شده رضایت شغلی اسپکتور (Spector،1994)، استفاده شد که روایی و پایایی هر دو ابزار بررسی و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد، بین کیفیت مبادله رهبر- عضو و رضایت شغلی معلمان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و هر چهار مولفه مبادله رهبر- عضو با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنی داری در سطح01/0≥p دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از بین مولفه های مبادله رهبر- عضو، ابعاد علاقه و احترام حرفه ای تقریبا 40 درصد تغییرات رضایت شغلی را تبیین می کنند. مقایسه نتایج این پژوهش با سایر پژوهش ها نشان داد که با بهبود کیفیت مبادله رهبر– عضو، رضایت شغلی معلمان نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تبادل رهبر، عضو، رضایت شغلی، مدارس متوسطه
  • یحیی صفری، حسین مهدی زاده، پاک نیا لیلا*، آذر مهران نیا صفحات 51-65
    هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش محتوای مبتنی بر فراشناخت با کمک نرم افزار بر خودراهبری و پیشرفت درسی دانش آموزان دوره ابتدایی بود. روش پژوهش، شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی90-89، به تعداد 12192 نفر بود. 105 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به این صورت که از سه ناحیه آموزش و پرورش شهر کرمانشاه ناحیه 3 و از این ناحیه تعداد 4 کلاس انتخاب شد. قرار دادن گروه ها بعنوان گواه و آزمایش نیز بصورت تصادفی انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه خود- راهبری فیشر با 41 گویه و پایایی 82/0و آزمون پیشرفت تحصیلی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، میانگین و انحراف معیار و از آمار استنباطی تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین نمرات خود- راهبری دانش آموزان گروه های گوناگون تفاوت معنی داری وجود داشت (p<0/05). هم چنین بین مقدار یادگیری دانش آموزان گروه های گوناگون تفاوت معنی داری وجود داشت (p<0/05)، ولی بین مقدار یادداری دانش آموزان گروه های گوناگون، تفاوت معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: نرم افزارآموزشی، فراشناخت، خود، راهبری، پیشرفت درسی، دانش آموزان ابتدایی
  • شاپور امین شایان جهرمی، محمد جمال زاده، اعظم سورغالی * صفحات 65-82

    این پژوهش به منظور ارزیابی و اولویت بندی کیفیت آموزشی از نظر اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز با استفاده از ابزار شش سیگما و رویکرد حل مساله انجام شد و به ارزیابی و اولویت بندی شاخص های پنج گانه یعنی؛ تعریف، اندازه گیری، تجزیه و تحلیل، بهبود، کنترل در سال تحصیلی90-89 پرداخته است. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف، روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه مورد نظر در این پژوهش 307 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد شیراز می باشد. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه برابر 169 نفر می باشد که بصورت نمونه گیری طبقه ای نسبی از جامعه مورد نظر انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته جهت سنجش کیفیت آموزشی با استفاده از ابزار شش سیگما و رویکرد حل مساله می باشد که شامل 54 پرسش می باشد و بر اساس پنج شاخص و مفاهیم و تعاریف هر یک از شاخص ها طراحی شده است. پس از تعیین روایی صوری به وسیله چند تن از اعضای هیات علمی دانشگاه مذکور، به منظور سنجش روایی محتوایی پرسشنامه و ابعاد آن از روش تحلیل گویه استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرانباخ محاسبه گردید. در تجزیه و تحلیل آماری از آمار استنباطی t-test تک نمونه ای و تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که در ارزیابی و اولویت بندی شاخص های پنج گانه رویکرد حل مساله پیرامون کیفیت آموزش از دیدگاه اعضای هیات علمی، بالاترین میانگین را شاخص کنترل (83/2) و کمترین میانگین را شاخص تجزیه و تحلیل (57/2) به خود اختصاص داد و تفاوت معناداری بین این شاخص ها وجود داشت. هم چنین نتایج بیانگر این مطلب می باشد که در این پژوهش همه شاخص ها از سطح کفایت مطلوب به گونه معناداری پایین تر است.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، شش سیگما، رویکرد حل مساله، اعضای هیات علمی
  • سیده گل افروز رمضانی*، یحیی کاظمی، حبیبه علایی صفحات 83-98
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه ی منبع کنترل دانش آموزان با گرایش آنها به نوع سبک انضباطی معلمان مدارس می باشد. برای تحقق این هدف، جامعه ی آماری پژوهش تمامی دانش آموزان پایه ی اول مقطع متوسطه ی ناحیه یک شهرستان زاهدان انتخاب گردید که از این بین 351 نفر دانش آموز با روش خوشه ایطبقه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته ی سبک های انضباطی و پرسشنامه ی منبع کنترل پس از اعتبار سنجی و تغییرات لازم استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از راه آزمون های آماری رگرسیون چندگانه، همبستگی پیرسون و t مستقل انجام گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین منبع کنترل دانش آموزان و گرایش آنها به سبک انضباطی تعامل گرایانه و غیرمداخله گرایانه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و سبک انضباطی تعامل گرایانه بیش ترین پیش بینی را از منبع کنترل دانش آموزان داشته است. یافته ها با استفاده از آزمون تی مستقل بیانگر آن بود که بین جنسیت دانش آموزان از نظر گرایش به سبک انضباطی مداخله گرایانه و سبک تعامل گرایانه معلمان و هم چنین نوع منبع کنترل تفاوت معناداری وجود داشته است. اما تفاوتی بین جنسیت دانش آموزان از لحاظ گرایش به سبک غیرمداخله گرایانه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، سبک های انضباطی مداخله گرایانه، تعامل گرایانه، غیرمداخله گرایانه
  • حجت الله فانی، پروین غیاثی، زهرا قانع* صفحات 99-114
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش زبان تکلیف – محور در مقایسه با روش دستور-ترجمه بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه رشته علوم تجربی در سال تحصیلی 90-1389 صورت گرفته است. روش پژوهش، شبه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر و دختر سال سوم متوسطه تشکیل دادند که از بین آنها 120 نفر بصورت نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شدند.60 نفر در دو گروه آزمایش دختر و پسر و 60 نفر در دو گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های کنترل به شیوه تکلیف – محور و گروه های کنترل به شیوه دستور- ترجمه مورد آموزش قرار گرفتند. در پایان از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد به این صورت که گروه های آزمایش که با روش تکلیف – محور آموزش دیده بودند نمرات بهتری نسبت به گروه های کنترل که با روش سنتی آموزش دیده بودند کسب کردند. ضمنا دختران نسبت به پسران از عملکرد بهتری برخوردار بودند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده از آموزش زبان تکلیف – محور در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان موثرتر است.
    کلیدواژگان: آموزش زبان تکلیف محور، روش تدریس دستور ترجمه، پیشرفت تحصیلی، دوره متوسطه
  • سید کاظم علوی لنگرودی، زهرا سلیمانی صفحات 115-136
    هدف از این پژوهش، مقایسه باورها و نگرش های معلمان پیرامون مدیریت کلاس براساس ویژگی های دموگرافیک معلمان پایه پنجم ابتدایی شهرستان یزد بوده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش معلمان پایه پنجم ابتدایی شهرستان یزد شامل 342 نفر بودند که از بین آنها تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده و براساس فرمول کوکران انتخاب شده بودند. ابزار پژوهش عبارت از پرسشنامه باورهای معلمان در زمینه مدیریت و کنترل کلاس (ABCC) با 25 گویه بود. روایی ابزار با کسب نظر متخصصان علوم تربیتی و روانشناسی حاصل گردید. پایایی پرسشنامه نیز از راه آلفای کرونباخ، 68/0 برآورد گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها آزمون t مستقل بود. یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت بین باورها و نگرش های معلمان در مورد کنترل کلاس براساس جنسیت و سابقه تدریس، معنادار نیست. تفاوت بین باورها و نگرش های معلمان در مورد کنترل کلاس بر اساس رشته تحصیلی معنادار است؛ به این معنا که معلمان تحصیل کرده در رشته های مرتبط با آموزش و پرورش، تمایل بیش تر به سبک تعاملی و معلمان تحصیل کرده در رشته های غیرمرتبط با آموزش و پرورش، گرایش بیش تری به سبک مداخله گرایی دارند. بین باورها و نگرش های معلمان در مورد کنترل کلاس و مدرک تحصیلی آنان نیز تفاوت معناداری وجود دارد؛ به این معنی که معلمان دارای مدرک لیسانس نسبت به معلمان دارای مدرک دیپلم و فوق دیپلم، گرایش بیش تری به سبک تعاملی دارند. در مجموع یافته های پژوهش بر اهمیت نقش آموزش معلمان در ایجاد تحول و تغییر در نگرش ها و باورهای معلمان در کنترل کلاس تاکید دارند.
    کلیدواژگانکنترل کلاس؛ نگرش؛ سبک های کنترل(مداخله گرا؛ غیر مداخله گرا؛ تعامل گرا)؛ ابعاد کنترل (آموزش؛ رفتار؛ افراد)
  • سید کاظم علوی لنگرودی، زهرا سلیمانی، محمد جواد لیاقت دار، ستاره موسوی*، حسن ببری صفحات 137-154
    هدف از این پژوهش، شناسایی مقدار توجه به تربیت شهروندی در مولفه های جو، ساختار و ارتباط متقابل دانش آموز و معلم دوره متوسطه استان همدان بود. جامعه شامل تمامی دبیران مدارس متوسطه شهر همدان بوده است و حجم نمونه محاسبه شده 143 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با گویه مرتبط با سه مولفه جو اجتماعی، ساختار سازمانی و تعامل معلم و دانش آموز که براساس طیف پنج درجه ای لیکرت از کاملا نامطلوب تا کاملا مطلوب بوده است. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 877/0 به دست آمد و روایی محتوایی و صوری آن به تایید 5 نفر از متخصصان دانشگاهی رسید. برای تجزیه و تحلیل آماری از تکنیک های توصیفی و استنباطی آمار با بهره گیری از نرم افزار Spss18 استفاده گردید. نتایج نشان داد که مولفه های جو اجتماعی و ساختار سازمانی در سطح مطلوب و مولفه کنش متقابل معلم و دانش آموز در سطح متوسطاز نظر مقدار توجه به تربیت شهروندی قرار دارند. بدین ترتیب توصیه عمده این پژوهش، لزوم تقویت روابط متقابل معلم و دانش آموز به منظور تحقق بهتر اهداف رفتار شهروندی است.
    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، جو، ساختار، ارتباط متقابل، معلمان، دوره متوسطه
  • حمید سینا، مینا مزینی صفحات 155-168
    هدف از این پژوهش، بررسی مقدار تحقق ابعاد سازمان یادگیرنده از دیدگاه مدیران آموزشگاه های مقطع متوسطه بود. این پژوهش بصورت توصیفی (پیمایشی) اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش را تمامی مدیران ناحیه یک شهر شیراز تشکیل داده اند. بدین منظور120 نفر مدیر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند، که در این پژوهش جامعه آماری با نمونه آماری برابر هستند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه سازمان یادگیرنده تالیف مایل مارکورات و پرسش هایی که محقق به آن اضافه نمود یک پرسشنامه 39 گویه ای ساخته شد که شامل 5 بعد بینش مشترک، تفکر سیستمی، یادگیری تیمی، تسلط فردی، مدل های ذهنی می باشد که آلفای کرونباخ هر یک از این متغیرها به ترتیب عبارتند از: 78/0، 73/0، 76/0، 81/0، 78/0 و آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 77/0 بدست آمد. نتایج آماری نشان داد که ارزیابی ابعاد سازمان یادگیرنده (بینش مشترک، تفکر سیستمی، یادگیری تیمی، تسلط فردی، مدل های ذهنی) از دیدگاه مدیران آموزشگاه های متوسطه دارای ارزش و اهمیت بیش از متوسط بوده است. هم چنین ابعاد سازمان یادگیرنده در بین مدیران زن و مرد تفاوت معنی داری را نشان داد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، مدیران، دوره متوسطه
  • محمدرضا یوسف زاده*، احمد سلحشوری، مهری میرزایی رافع صفحات 169-184
    هدف این پژوهشبررسی مقدار تاکید کتاب فارسی عمومی دوره تربیت معلم بر تربیت هنری از دیدگاه دانشجویان مرکز تربیت معلم استان همدان است. بر این اساس پرسش اصلی این پژوهش این است که تا چه حد در برنامه درسی فارسی عمومی دوره تربیت معلم بر تربیت هنری توجه شده است؟ روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری، این پژوهش عبارتند از تمامی دانشجویان مراکز تربیت معلم استان همدان که درس فارسی عمومی را گذرانده اند و تعداد آنها 107 نفر می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 87 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه سنجش مولفه های تربیت هنری است. برای سنجش روایی و پایایی ابزار از روش سنجش روایی محتوی و الفای کرونباخ استفاده شد. روایی پرسشنامه به وسیله متخصصان قابل قبول گزارش شد و مقدار الفا 832/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون آماری مجذور کا یا خی دو استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که کتاب فارسی عمومی بر حس کنجکاوی، نوآوری و خلق آثار هنری به مقدار کم و بر مهارت های زبانی و بیان خلاق به مقدار خیلی زیاد تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تربیت معلم، تربیت هنری، فارسی عمومی
  • علیرضا بخشایش صفحات 185-198
    در مسائل آموزشی از عوامل موثر بر یادگیری دانش آموزان، نحوه مدیریت کلاس به وسیله معلمان می باشد، که دارای اهمیت شایان ذکری است. نحوه مدیریت معلمان ناشی از عوامل متعدد دیگری از جمله ویژگی های شخصیتی یک معلم می باشد که سبک مدیریت وی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه سبک های مدیریت کلاس با ویژگی های شخصیتی معلمان مدارس ابتدایی شهر یزد بود که بر روی 244 نفر (زن= 149 و مرد= 95) از معلمان انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود که در آن معلمان به پرسشنامه های سبک مدیریت کلاس (ABCC) و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت (NEO) فرم کوتاه به همراه یک سری پرسش های جمعیت شناختی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که سبک مدیریت آموزش از بین پنج ویژگی شخصیتی، تنها با ویژگی با وجدان بودن رابطه معناداری داشت (165/0=r و 05/0>p).
    هم چنین رابطه معنادار بین سبک مدیریت رفتار با ویژگی روان آزرده گرایی، سازگاری و وظیفه شناسی در سطح (01/0>p و 05/0>p) وجود داشت. در بررسی سبک مدیریت افراد نیز رابطه مثبت معنادری با برون گرایی، سازگاری و وظیفه شناسی به ترتیب (291/0=r، 232/0=r و 164/0=r) مشاهده شد، اما با روان آزرده گرایی رابطه منفی معنادار در سطح (164/0- =r و 05/0>p) داشت.
    کلیدواژگان: سبک های مدیریت کلاس، ویژگی های شخصیتی، معلمان
  • فاطمه راهی*، عبادالله احمدی، مجید برزگر صفحات 199-220
    این پژوهش، با هدف آزمودن الگویی از روابط جو و فرهنگ سازمانی با تعهد سازمانی با میانجی گری توانمندسازی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. نمونه این پژوهش شامل 162 نفر از کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان فارس بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های جو سازمانی، فرهنگ سازمانی و توانمندسازی و تعهد سازمانی می باشد. روایی و پایایی همه پرسشنامه ها در حد قابل قبولی به دست آمد، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و فراوانی و روش های آمار استنباطی شامل همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده گردید. نشان دادند که از بین مولفه های جو سازمانی (جو باز، جو بسته، بعد حمایتی، بعد دستوری، بعد تحدیدی، بعدهمکارانه، بعد صمیمی) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و تنها مولفه بعد تظاهر به کار با تعهد سازمانی رابطه معنی دار ندارد. تمام مولفه های فرهنگ سازمانی (خلاقیت و نوآوری، توجه به جزئیات، توجه به افراد، توجه به تشکیل گروه، تهورطلبی و ستیزه جویی و اثبات) رابطه مثبت و معنی داری با تعهد دارد به جز مولفه توجه به نتیجه که رابطه معنی داری با تعهد سازمانی ندارد. تمام مولفه های توانمندسازی (احساس شایستگی، احساس استقلال، احساس موثر بودن و احساس اعتماد) با تعهد سازمانی رابطه مثبت و معنی دارد به جز مولفه احساس معنی دار بودن که رابطه معنی داری با تعهد ندارد.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، توانمندسازی، تعهد سازمانی
|
  • M. Behrangi, N. Karimi* Pages 1-28
    The purpose of this study was to identify the problems in teaching the book “World Art History” and to evaluate the potentials of seven-step teaching model (adapted from Management Theory) to resolve the identified problems. The first part of the study، as qualitative stage، was performed through a written، open-ended interview including eleven questions and the second part involved a researcher-made questionnaire with 57 items developed drawing on the current literature on teaching and managing education. It was administered on 32 teachers from 32 Vocational schools in Tehran. The validity of the questionnaire was approved by the dissertation supervisor. The reliability of the 57-item questionnaire was calculated utilizing Cronbach''s alpha (0. 958) in a pilot study involving 15 teachers. In order to analyze the data collected from the 57-item questionnaire، the Chi-square test and independent t-tests were used. Kolmogorov-Smirnov test (KS-test) confirmed the normal distribution of scores for male and female teachers participated in the survey. Also، as there exited outliers، a choice was made to employ the non-parametric Mann-Whitney U test to compare the scores of the seven-step model for teaching. The study findings identified the most important problems in terms of 7 scales. It was revealed that the teachers were not familiar with the teaching model and their teaching methods were mostly teacher-centered. The results of the independent t-test of the 57-item questionnaire confirmed that there was no significant difference between the mean scores of male and female teachers. Also، the non-parametric Mann-Whitney U test indicated that there was no significant difference between the scores of male and female teachers concerning the 7-step model of teaching. Chi square test، further، indicated that there was a significant difference between the opinions of male and female teachers about the third step.
    Keywords: Vocational schools, Teachers of World Art History course, Teaching model, Managing education
  • R. Saki, F. Hamidi Pages 29-50
    This study investigated the relationship between the Leader-Member Exchange (LMX) and Job satisfaction among high school teachers in Yazd. The targeted population included high school teachers in Yazd. According to Krejcie and Morgan’s table 285 teachers were selected using stratified sampling. A use was made of modified Leader-Member Exchange questionnaire (Liden & Maslyn،1998) and a modified questionnaire Spector’s Job Satisfaction Survey (1994). The reliability and validity of both instruments were explored and approved. Data analysis involved descriptive statistics، Spearman and Pearson correlation coefficients، and stepwise multiple regression analysis. The results showed that there was a significant positive relationship between the Quality of LMX and Teachers’ Job Satisfaction. Besides، a significant positive relationship was observed between all of the four dimensions of LMX and Teachers’ Job Satisfaction. Regression analysis also indicated that the Affect and Professional Respect could predict 40 percent of the common variance of the Teachers’ Job Satisfaction Variable. The results of the present research suggested that enhancing leader-member exchange might improve teachers’ Job Satisfaction.
    Keywords: Leader, Member Exchange (LMX), Job satisfaction, High school
  • Y. Safari, H. Mehdi Zadeh, L. Pakniya*, A. Mehran Niay Pages 51-65
    The purpose of the current study was to determine the effectiveness of metacognition-based instruction using softwares on students´ self-regulation and academic achievement. This study involved a pretest- posttest with a control group quasi-experimental design. A sample of 105 students was drawn from a population of 12192 students of primary school in Kermanshah through random cluster sampling method. The sample members were further assigned to an experimental and a control group randomly. Research instruments were Fisher’s self-regulation questionnaire and an academic achievement test. A use was made of both descriptive (mean، standard deviation) and inferential statistics (ANOVA & ANCOVA) to analyze data. The results revealed that there was a significant difference between the students’ self-regulation and learning scores in both groups. However، no significant difference was found between the groups’ retention.
    Keywords: Educational software, Metacognition, Self, regulation, Academic achievement, Primary school
  • Sh Amin Shayan, M. Jamalzadeh, A. Sourghali Pages 65-82

    This study aimed at evaluating and prioritizing educational quality from the Point of View of Shiraz Azad University Faculty Members Using DMAIC (Define، Measure، Analyze، Improve، Control) Problem-solving Approach and Six-sigma Instrument in the academic year 2010-2011. Out of a population of 307 Faculty members in Shiraz Azad University، 169 respondents were sampled according to Morgan’s table using proportional stratified sampling method. Research instrument was a fifty-four item questionnaire developed by the current researchers to assess educational quality. When its face validity was established by some faculty members of the respective university، its content-related validity was assessed employing item analysis. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach’s alpha. In statistical analysis، inferential statistics was used (one-sample t-test and analysis of variance of repeated measures). The research findings revealed that in evaluating and prioritizing of DMAIC steps in relation to education quality، the highest and the lowest mean were those of control (2/83) and analysis steps (2/57) respectively. There was no significant difference between these two scales. The results also indicated that all these scales were significantly lower than the desired level of quality.

    Keywords: Education quality, Six sigma, The DMAIC problem, Problem, solving approach, Faculty members
  • S. Golafroz Ramezani*, Y. Kazemi, H. Alaee Pages 83-98
    This study aimed to investigate relationship of students’ locus of control and their tendencies to types of discipline styles of schools teachers. Statistical population was all first grade students of high schools in the 1 district. The sample was comprised of 351 students، was chosen by Random- classified- clustering method. The used method of research was a descriptive- correlative one. The research instruments were 1) a researcher made questionnaire on discipline styles and 2) a questionnaire on locus of control. For statistical analysis، a Correlation test of Pearson، stepwise regression analysis and independent t-test were used. Results showed that there was a significant and positive correlation between students’ locus of control and their tendencies to interactions and non-interventionist discipline styles. A stepwise regression analysis showed that interactions discipline style was the strongest predictor of students’ locus of control. Data was analyzed employing independent t test showed that there are significant differences because of students'' gender in their tendencies to interventionist and their interactionist discipline styles and also their locus of control، but there is no significant difference because of students'' gender، between their tendencies to non-interventionist discipline style.
    Keywords: Interventionist discipline style, interactionist style, non, interventionist style, locus of control
  • H. Fani, P. Ghiyasi, Z. Ghane* Pages 99-114
    This research was done to study the differential effect of task- based and grammar translation language teaching methods on the academic achievement of third grade high school students in the academic year 1389-1390. Research method was quasi-experimental. A sample of 120 high school students (male and female) was chosen through two-stage cluster sampling method. Half of them were assigned to two experimental groups and the rest to two control groups. The experimental and control groups were taught using task-based and grammar- translation methods respectively. All groups were given a post test. Data was analyzed employing covariance and independent samples t- test. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups’ scores. The experimental groups could outperform the control groups. Additionally، the girls outdid the boys. All in all، it is concluded that task-based method is more effective in promoting student’s academic achievement.
    Keywords: Task, Based method, Grammar, translation method, Academic achievement, High school
  • S.K. Alavi, Z. Soliymani Pages 115-136
    This study compared teachers'' beliefs and attitudes about class control in regard to their demographic characteristics. This survey study included 120 fifth grade elementary teachers sampled randomly from a population of 342 teachers in Yazd. The data collection instrument was a 25-item Likert scale questionnaire on teacher attitudes and beliefs about class control. Its validity was approved by a panel of experts of psychology and education. Its reliability was also estimated to be 0. 68 using Cronbach’s Alpha. The data analysis method was independent sample t-test. The findings showed that there was no significant difference between teachers'' attitudes and beliefs about classroom control in regard to their gender and teaching experience. As far as their major is concerned، a significant difference was observed between their attitudes and beliefs. In other words، teachers educated in fields related to education، were more interested in interactive style، whereas، teachers educated in other fields were more interested in interventionist style. A significant difference was also observed between the mean scores in regard to their educational degrees. That is، bachelor teachers tended to use more interactive styles than those with lower degrees. Overall، the research findings highlights the significance of teacher training in order to bring about changes in teachers’ attitudes and beliefs about class control.
  • S.K. Alavi, Z. Solymani, M.J. Liyaghatdar, S. Mousavi*, H. Babri Pages 137-154
    This paper investigated the level of attention given to citizenship education in the prevailing social atmosphere، organizational structure، and interaction between teachers and students. The target population included all high school teachers in Hamedan in the academic year 2009-2010. A sample of 143 teachers was drawn through random sampling method. A use was made of a Likert scale questionnaire developed by the present researcher. It tapped into the three components of social atmosphere، organizational structure، and the interaction between teachers and students. Its reliability was calculated to be 0/877 using the Cronbach’s Alpha. Its face and content validity was established by a panel of five experts. In order to analyze data a use was made of both descriptive and inferential statistics employing SPSS software. The results indicated that the level of attention given to citizenship education was adequate for social atmosphere and organizational structure، whereas teacher-student interaction received average attention.
    Keywords: Citizenship education, Hidden curriculum, High school, Teachers
  • H. Sina, M. Mazini Pages 155-168
    The current descriptive study aimed at investigating the attainability of the aspects of learning organization from the point of view of secondary school principals. The study sample (N=120) consisted of all secondary school principals working in the first district of the education organization in Shiraz. The research instrument of the study was a 39-item questionnaire adapted from Michal Markurat’s learning organization questionnaire. It tapped into five components of shared sight، systemic thinking، team learning، individual domination and mental models. Cronbach’s Alpha of these variables and the whole questionnaire were 0. 78، 0. 73، 0. 76، 0. 81، 0. 78 and 0. 77 respectively. The statistical results revealed that an evaluation of learning organization aspects (shared sight، systemic thinking، team learning، individual domination، and mental models) is significantly larger than the average level from the secondary school principals’ point of view. In addition، these components were significantly different between males and females.
    Keywords: Learning organization aspects, Secondary school principals
  • M. Yosefzadeh*, A. Salahshori, M. Mirzaeerafe Pages 169-184
    The main purpose of this research was to study the emphasis on artistic education in general Persian literature textbook from the point of view of Hamadan teacher training center’s students. In consultation with Krejcie and Morgan’s table، a sample of 87 students was selected randomly from among 107 students studying at Hamadan teacher training center. They all passed the general Persian literature course. Research instrument was a questionnaire tapping into the components of artistic education developed by the current researchers. Its content validity was approved by a panel of experts and its Cronbach’s alpha was assessed to be 0. 832. The collected data were analyzed using descriptive statistics and x2 non-parametric test. The research findings indicated that the textbook emphasized strongly language arts and creative expression. However، a little emphasis was placed on innovation، curiosity and production of artistic works.
    Keywords: Teacher education, Literature textbook, Artistic education
  • A. Bakhshayesh Pages 185-198
    Regarding educational problems one of the influential factors affecting student learning is teachers’ classroom management. Teachers’ management style is itself influenced by diverse factors such as teacher’s personality traits. The purpose of this study was to investigate the relationship between classroom management style and personality traits of Yazd primary school teachers. This descriptive-correlational study involved 244 teachers (females=149 & males=95). The respondents were administered classroom management style questionnaire and personality trait questionnaire (NEO، short form) along with some demographic questions. The study results suggested that education management style from among the five personality traits had a significant relationship with only conscientiousness (p<0/05 & r= 0/165). In addition، there was a significant relationship between behavior management style، and agreeableness and conscientiousness (r=0/164، r= 0/232 & r= 0/291 respectively) but it had a negatively significant relationship with nervousness (p<0/05 & r= -0/164).
    Keywords: Classroom management styles, Personality characteristics, Teachers
  • F. Rahi*, E. Ahmadi, M. Barzegar Pages 199-220
    The aim of this study was to evaluate a model of the relationship between organizational culture and atmosphere، and organizational commitment with the mediation of empowerment. The present correlational study included 162 employees of Fars education organization selected through stratified sampling method. This study employed four questionnaires of organizational atmosphere، organizational culture، organizational commitment، and empowerment. They all enjoyed adequate reliability and validity. Both descriptive and inferential statistics (correlation and path analysis) were utilized to analyze data. The research findings indicated that there was significant and positive relation between the components of organizational atmosphere (open atmosphere، close atmosphere، support، order، confinement، cooperation، and bigheartedness) and organizational commitment. All the components of organizational culture (innovation، attention to details، attention to persons، attention to group construction، boldness، pugnacity، and affirmation) except attention to results had a positive and significant relation with organizational commitment. Except significance to others، all the components of empowerment (ability، independence، effectiveness، and confidence) had a positive and significant relation with organizational commitment.
    Keywords: Organizational atmosphere, Organizational culture, Empowerment, Organizational commitment