فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1395)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ریحانه فهامی، حمید ملکی، محمدرضا سرمدی، عزت الله کردمیرزا صفحات 1-18
    به دلیل توسعه فناوری های نوین دانش و ارتباطات تحولی شگرف در نظام آموزش از راه دور ایجاد شده است و مولفه های مدیریت دانش می تواند بر ارتقاء بهره وری سیستم دانشگاه پیام نور اثر داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین برازش مولفه های مدیریت دانش در ارتقا بهره وری آموزش از دور دانشگاه پیام نور (مطالعه موردی: استان اصفهان، ایلام و البرز) انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی کارکنان دانشگاه پیام نور در استان های ایلام، اصفهان و البرز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 755 نفر تعداد انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسش نامه های مدیریت دانش نوناکا و تاکوچیبرای، پرسش نامه بهره وری سازمان جاهد، پرسش نامه فرهنگ سازمانی رابینز و پرسش نامه سنجش فناوری داده ها و مدیریت در سازمان بود. داده ها با نرم افزاری SPSS نسخه 19 و بسته نرم افزاری LISREL با روش معادله های ساختاری و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که مولفه های مدیریت دانش با عوامل فنی و عوامل مدیریتی رابطه دارد، مولفه فرهنگ سازمانی با بهره وری سازمانی رابطه دارد و عوامل فنی و عوامل مدیریتی با بهره وری سازمانی رابطه دارد. داده های این پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری پژوهش برازشی مناسب دارد و این بیانگر همسو بودن پرسش ها با سازه های نظری است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بهره وری، فرهنگ سازمانی، عوامل فنی و مدیریتی، آموزش از دور
  • صدیقه محمدجانی، محمدحسین یارمحمدیان، محمدباقر کجباف، عباس قلتاش صفحات 19-44
    هدف از انجام این پژوهش تدوین برنامه درسی تربیت جنسی بر اساس مبانی قرآن و روایت ها معصومین (علیهما السلام) بود. روش به کار رفته در این پژوهش تحلیل محتوا و استفاده از روش استقرایی است که در کنار آن بویژه جهت پاسخ به برخی پرسش های پژوهشی سعی شد روش موازی سازی (مثلثی) نیز بکار رود. جامعه آماری پژوهش شامل کتاب، مقاله و متون اسلامی مرتبط با تربیت جنسی بود. از جمله متون و منابع اصیل اسلامی چون قرآن کریم و نهج البلاغه و نیز سایر متون فقهی و دینی هم چون: اصول کافی، وسائل الشیعه، غررالحکم و...بوده است. از بین آن ها بر اساس نمونه گیری هدفمند آیات، پیشینه پژوهش ها، احادیث و روایت هایی که با ابعاد تربیت جنسی مرتبط بوده اند، به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابزار گرد آوری داده ها فیش بوده که متناسب با حوزه های موضوعی و عناصر برنامه درسی این فیش ها طبقه بندی شده و با رویکرد استقرایی تلاش شد تا طبقات اصلی و فرعی عناصر برنامه درسی تربیت جنسی استخراج و در قالب جداولی ارایه شود. برای بررسی اعتبار داده ها از نظرات کارشناسان علوم تربیتی بهره گرفته شد. الگوی استخراج شده از برنامه درسی در اختیار آنان قرار گرفت و ضمن مشورت اقدام های اصلاحی روی آن انجام گرفت. بر اساس مبانی قرآن و روایت ها هفت مقوله اصلی یا طبقه چون؛ طبیعی بودن غریزه جنسی در انسان، توجه به غریزه جنسی به عنوان یک نیاز، ازدواج راه طبیعی و پذیرفته شده پاسخ دهی به غریزه جنسی، معاشرت و تعامل شایسته زن و مرد( با جنس مخالف)، عفت و پاک دامنی و رعایت حریم روابط در ارتباطات خانوادگی و اجتماعی و تولید نسل معرفی و مطرح شد و بر اساس آن هدف های برنامه درسی تربیت جنسی، رئوس محتوای کتاب های درسی و برنامه درسی تربیت جنسی، روش های یاددهی –یادگیری و ارزشیابی برنامه درسی تربیت جنسی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی، برنامه درسی، برنامه درسی تربیت جنسی، دوره نوجوانی
  • حسین عباسیان، مجید محبی، سولماز میرزاپور صفحات 45-60
    کارآمدی گروهی نقشی تعیین کننده و مهم در کارآیی و اثربخشی مدرسه ایفا می کند. نتایج پژوهش های گذشته نشان می دهند که کارآمدی گروهی معلمان به گونه مستقیم و غیرمستقیم از متغیرهای زیادی نظیر رهبری تحولی مدیر، خودکارآمدی و فرهنگ مدرسه تاثیر می پذیرد. تاکنون پژوهشی تاثیر کلی ویژگی های مدرسه بر کارآمدی گروهی معلمان را بررسی نکرده است. هدف این پژوهش بررسی نقش ویژگی های اصلی مدرسه با عنوان انسجام مدرسه بر کارآمدی گروهی معلمان است. بدین منظور، از راه روش همبستگی (غیر آزمایشی) پرسش نامه های انسجام مدرسه و کارآمدی گروهی معلم با 120 معلم مقطع راهنمایی مدرسه دخترانه و پسرانه شهرستان کرج که به گونه تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند، تکمیل گردید. فرضیه پژوهش به وسیله ضریب همبستگی آزمون شده و به پرسش پژوهش از راه تحلیل رگرسیون گام به گام پاسخ داده شد. نتایج پژوهش نشان دادند که از میان ویژگی های اصلی مدرسه، تناسب برنامه با نیازها بیش ترین ارتباط را با کارآمدی گروهی معلمان داشته است. هم چنین، یافته های پژوهش نشان دادند که انسجام مدرسه رابطه ای مثبت و معنادار با کارآمدی گروهی معلمان دارند. از سوی دیگر، پاسخ پرسش پژوهش نشان داد 53 درصد از واریانس کارآمدی گروهی معلمان را ویژگی های اصلی مدرسه با عنوان انسجام مدرسه، تبیین می کند.
    کلیدواژگان: خود کارآمدی، کارآمدی گروهی معلم، انسجام مدرسه
  • محمدرضا سرمدی صفحات 61-74
    هدف اصلی پژوهش ارایه مدل علی اخلاق کار اسلامی و تعهد سازمانی با نقش واسطه ای عدالت و ارزش های شغلی در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور می باشد. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها در زمره پژوهش های توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور می باشدکه از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی و با استفاده از جدول مورگان تعداد 362 نفر انتخاب شدند. پرسش نامه های بکار رفته در پژوهش شامل پرسش نامه تعهد سازمانی (Allen & Meyer،1997)، اخلاق کار اسلامی (Yousef،2001)، عدالت سازمانی (Colquitt& et al،2001) و ارزش های شغلی (Seevers،2001) بوده اند. داده های گرد آوری شده پژوهش برای بررسی فرضیه ها با استفاده از تحلیل مسیر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده برازندگی مدل مفهومی و تایید آن برای جامعه دانشگاه پیام نور و بویژه اعضای هیئت علمی است. وجود ارتباط مستقیم و معنادار میان مولفه های اخلاق کار اسلامی (نگرش اخلاقی به کار (36/0 و 30/0)، روابط بین فردی (25/0 و22/0)) و عدالت سازمانی و ارزش های شغلی از یک سو و از سوی دیگر، وجود وجود ارتباط مستقیم و معنادار میان عدالت سازمانی (37/0) و ارزش های شغلی (41/0) با تعهد سازمانی اثرهای مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. در مورد اثرهای غیر مستقیم مولفه های اخلاق کار اسلامی نگرش اخلاقی به کار (16/0) و روابط بین فردی (11/0) با تعهد سازمانی با نقش میانجی عدالت سازمانی و ارزش های شغلی است که نشان دهنده نقش واسطه ای این دو متغیر و اهمیت آن ها در تحلیل های سازمانی است. کل مقدار واریانس تبیین شده تعهد سازمانی بواسطه مولفه های اخلاق کار اسلامی، عدالت سازمانی و ارزش های شغلی (27/0) می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، ارزش های شغلی، مدل تحلیل مسیر
  • بهاره عزیزی نژاد صفحات 75-94
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط کیفیت زندگی کاری بر تعهد سازمانی در میان کارکنان دانشگاه پیام نور در ارومیه با نقش میانجی جامعه پذیری سازمانی و ارایه الگوی ساختاری می باشد. روش پژوهش توصیفی همبستگی است. ابزار اندازه گیری شامل سه نوع پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون، پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و می یر و پرسش نامه جامعه پذیری سازمانی تائورمینا می باشد که پایایی آن ها به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه شد و به ترتیب 921/0، 88/0 و 86/0 گزارش گردید. جامعه آماری شامل همه کارکنان دانشگاه پیام نور ارومیه می باشند که از بین آن ها حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 230 نفر انتخاب شدند. داده های پژوهش پس از گرد آوری با استفاده نرم افزارهای آماری LISREL، و SPSS تحلیل شدند. نتایج الگویابی معادله های ساختاری نشان دادند که کیفیت زندگی کاری بر تعهد سازمانی کارکنان اثری مثبت، مستقیم و معنادار (38/0) دارد. کیفیت زندگی کاری بر جامعه پذیری سازمانی کارکنان اثر مستقیم و معنادار (21/0) دارد. جامعه پذیری سازمانی بر تعهد سازمانی کارکنان اثری معنادار (16/0) را نشان می دهد و نیز کیفیت زندگی کاری به واسطه جامعه پذیری سازمانی بر تعهد سازمانی کارکنان اثری معنادار (41/0) دارد. لذا، الگوی تجربی بدست آمده منطبق بر الگوی مفهومی پژوهش بود و می توان گفت که افزون بر رابطه بین کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی، جامعه پذیری توانسته است نقش میانجی را در افزایش ارتباط کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی ایفا کند. نتیجه گیری کلی حاکی از ارتباط کیفیت زندگی کاری بر تعهد سازمانی در میان کارکنان دانشگاه پیام نور در ارومیه با نقش میانجی جامعه پذیری سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، جامعه پذیری سازمانی، کارکنان دانشگاه پیام نور، مقدمه
  • مریم تقوایی یزدی صفحات 95-116
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه مولفه های سلامت سازمانی با اعتماد سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی دبیران آموزش و پرورش شهر ساری انجام شده است. روش پژوهش توصیفی زمینه یابی بوده است. جامعهآماری آن تمامی دبیران دبیرستان های دخترانه شهر ساری در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 385 نفر بودند. حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران و بر اساس جدول کرجسی و مورگان 195 نفر انتخاب شد. روش نمونه گیری، تصادفی ساده بود. برای گردآوری داده ها نیز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. در روش میدانی از سه پرسش نامه استاندارد، سلامت سازمانی 44 پرسشی هوی و همکارانش (1966)، اعتماد سازمانی 21 پرسشی رابینز (1998) و مسئولیت پذیری اجتماعی25 پرسشی کارول (1991) استفاده شد. داده های گردآوری شده نیز در محیط SPSS طبقه بندی و مقدار ضریب اعتماد با روش آلفای کرونباخ برای این ابزار محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی چون فراوانی، درصد، نمودار، شاخص های گرایش مرکزی (میانگین، میانه، مد)، شاخص های گرایش پراکندگی (خطای استاندارد میانگین، انحراف استاندارد، واریانس، دامنه تغییرات، کمینه و بیشینه) استفاده شد و از روش های آمار استنباطی آزمون t و ضریب همبستگی بکار گرفته شد. بنابراین، نتایج نشان دادند که بین مولفه های سلامت سازمانی (هفت مولفه تاکید علمی، روحیه، حمایت منابع، ساخت دهی، ملاحظه گری، نفوذ مدیر و یگانگی نهادی) با اعتماد سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی دبیران دبیرستان های دخترانه شهر ساری رابطه ای معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، اعتماد سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی، دبیران آموزش و پرورش
  • نسرین بنکداری، گلنار مهران، طیبه ماهرو زاده، سید عباس هاشمی صفحات 117-138
    هدف از این پژوهش، کمک به ارتقای کیفیت آموزش عالی از راه معرفی الگویی از استاد شایسته در آموزش عالی ایران می باشد. به این منظور، یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. 14 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی سراسر کشور که از دیدگاه دانشجویان، دانش آموختگان، مدیران گروه ها و استادان همکار شایسته ترین افراد گروه آموزشی خود بودند، با نمونه گیری هدفمند و از نوع گلوله برفی در نمونه پژوهش قرار گرفتند. برای گرد آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده مشارکتی بهره گرفته شد. 38 مصاحبه با استادان گروه نمونه و 112 مصاحبه با اطلاع رسانان دیگر، یعنی دانشجویان، دانش آموختگان، مدیران گروه ها و استادان همکار انجام شد. هم چنین، کلاس های درس این استادان، 72 بار به وسیله پژوهشگر و دستیاران وی مورد مشاهده قرار گرفت. پردازش داده ها به روش تحلیل محتوا با استفاده از کدگذاری باز و محوری انجام گرفت. براساس یافته ها، ویژگی های استادان شایسته شامل 34 زیرمقوله بود که در 3 مقوله کلی شناختی، عاطفی و رفتاری قرار گرفت. از این میان، زیرمقوله هایی که دارای فراوانی بیش تر بودند، یعنی آن هایی که در بیش از 50 درصد کدها وجود داشتند، در الگوی استاد شایسته جای گرفتند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، اعضای هیئت علمی، دانشجو
  • رضا زارعی، احمد رضا اوجی نژاد، معصومه صارمی نوری صفحات 139-162
    هدف از این پژوهش بررسی تحلیلی پرسش های کنکور سراسری رشته ریاضی- فیزیک بوده است. روش پژوهش از نوع تحلیل محتوا برای کتاب های درسی و پرسش های کنکور سراسری هم چنین، روش توصیفی پیمایشی برای دریافت دیدگاه معلمان ریاضی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش کتاب های دروس ریاضی پایه اول تا سوم و پیش دانشگاهی دوره متوسطه نظری در رشته ریاضی – فیزیک و پرسش های کنکور رشته ریاضی – فیزیک و معلمان ریاضی پایه های اول تا دوره پیش دانشگاهی دوره متوسطه نظری شهر مرودشت بوده است. شیوه نمونه گیری در پرسش های کنکور و دروس ریاضی به صورت سرشماری و برای انتخاب معلمان روش هدفمند مورد استفاده قرار گرفت. داده های بدست آمده از محتوای کتاب های درسی به وسیله جدول دو بعدی که برای این منظور طراحی شده بودند، گرد آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن رو استفاده شد. نتایج بدست آمده از این مطالعه حاکی از این است که پرسش های کنکور سراسری رشته ریاضی- فیزیک، ناظر بر سنجش هدف های آموزشی دروس ریاضی دوره متوسطه نظری بوده و از جنبه سنجش معلومات دانش آموزان، 27/7 درصد از پرسش ها در سطح دانش، 20 درصد در سطح فهمیدن، 36/36 درصد در سطح کاربرد ، 45/25 درصد در سطح تحلیل ، 09/9 درصد در سطح ترکیب و 81/1 درصد در سطح ارزشیابی تهیه و تدوین شده اند.
    کلیدواژگان: کنکور سراسری، ریاضی فیزیک، تحلیل محتوا، سنجش معلومات
  • عبدالحمید فرزانه، مژگان امیریان زاده صفحات 163-178
    هدف از این پژوهش ارزیابی میزان اثربخشی برنامه های فرهنگی دفاتر فرهنگ دانشگاه آزاد اسلامی فارس از دیدگاه دانشجویان رشته های گوناگون این دانشگاه می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گرد آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی بوده است و برای محاسبه حجم نمونه مورد نیاز از فرمول کوکران بهره گیری شده و جامعه آماری آن تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس به تعداد 120000 نفر بوده است، اگر چه تعداد نمونه به مقدار 384 پرسش نامه صحیح مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای انتخاب نمونه مورد نیاز از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو سه پرسش نامه محقق ساخته، مربوط به فعالیت های کانون قرآن و عترت، ستاد اقامه نماز و فوق برنامه های فرهنگی که از روایی قابل قبول برخوردار بوده استفاده شده است. پایایی پرسش نامه ها که از روش آلفای کرونباخ بدست آمده به ترتیب 86/0 ، 85/0 و82/0 بوده است. نتایج نشان دادند میانگین تاثیر گذاری برنامه های فرهنگی بخش های سه گانه یاد شده از دیدگاه دانشجویان پایین تر از سطح قابل قبول ارزیابی شده و تفاوتی معنادار بین عملکرد برنامه های فرهنگی از دیدگاه دانشجویان دختر و پسر وجود ندارد و فقط دانشجویان رشته پزشکی عملکرد برنامه های کانون قرآن و عترت را بالاتر از حد نرمال ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اثربخشی، برنامه های فرهنگی، دانشجویان، دفاترفرهنگ اسلامی
  • رضا رضوانی، زهرا میهن خواه، بهناز حق شناس صفحات 179-192
    این پژوهش به منظور ارزیابی مقدار هم سویی کتاب پراسپکت 1 (کتاب زبان انگلیسی پایه هفتم دبیرستان در ایران)، پرسش های پایان ترم، و محتوای آموزش انجام شد. جهت نیل به این مقصود، تنوع بعد شناختی و بعد دانش موجود در پرسش های پایان ترم، محتوای آموزش و کتاب درسی بر اساس هدف های آموزشی تجدید نظر شده بلوم (Anderson & Krathwohl، 2001) بررسی شده است. در این راستا، چک لیست رضوانی و زمانی (1391) و پرسشنامه رضوانی و حق شناس (1393) که بر اساس هدف های آموزشی ذکر شده تنظیم شده اند، جهت مشخص کردن فراوانی، درصد فراوانی و سطوح تاکید شده مورد استفاده قرار گرفتند. دوازده نفر از دبیران این پایه که به گونه تصادفی انتخاب شده بودند، در این پژوهش شرکت کردند. شاخص هم سویی پرتر (2002) نیز جهت محاسبه مقدار هم سویی میان عناصر مورد مطالعه بکار گرفته شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان دادند که هدف های در نظر گرفته شده در هر سه جزء را سطوح پایینی (به یاد آوردن، فهمیدن، و به کار بستن) طبقه بندی هدف های آموزشی تشکیل می دهند و سطوح بالایی طبقه بندی، درصد کم تری را به خود اختصاص داده اند. نتایج محاسبه مقدار هم سویی میان کتاب درسی و محتوای آموزشی (74درصد)، کتاب درسی و پرسش های پایان ترم (76درصد) و محتوای آموزشی و پرسش های پایان ترم (75 درصد) نیز نشان دادند که این سه جزء از هم سویی قابل قبولی برخوردارند.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، پرسش های پایان ترم، طبقه بندی تجدید نظر شده بلوم، شاخص هم سویی پرتر، محتوای آموزش، پراسپکت 1
  • فاطمه محزون زاده بوشهری صفحات 193-208
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط مهارت حل مسئله با خودکارآمدی و هوش فرهنگی در دانشجویان با رویکرد توصیفی از نوع همبستگی اجرا شده است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان شهر دوشنبه بود که با توجه به نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای دانشجویان دانشکده زبان شناسی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسش نامه استاندارد مهارت حل مسئله ( Heppner & petersun،1982)، هوش فرهنگی ( Early & Ang،2004) و خودکارآمدی تحصیلی (Une & Feranmen،1998) بود. پایایی پرسش نامه ها از راه محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 86/0، 85/0 و 90/0 بدست آمد. روش تحلیل داده ها مدل معادله های ساختاری بود. نتایج نشان دادند که مهارت حل مسئله و خودکارآمدی پیش بینی کننده معنی داری برای هوش فرهنگی بود، هم چنین، مهارت حل مسئله با واسطه گری خودکارآمدی در هوش فرهنگی نقش داشته است. محاسبه اثر مسیرهای ساختاری حاکی از آن بود که مهارت حل مسئله به گونه مستقیم 53/0 و غیرمستقیم 10/0 و در کل 63/0 در هوش فرهنگی نقش داشته است، نقش خودکارآمدی بر هوش فرهنگی به گونه مستقیم 23/0 بود. هم چنین، نقش حل مسئله به گونه مستقیم در خودکارآمدی 42/0 بود. مقدار واریانس تبیین شده نشان داد که 17 درصد واریانس خودکارآمدی با مهارت حل مسئله و 44 درصد واریانس هوش فرهنگی با مهارت حل مسئله و خودکارآمدی قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، هوش فرهنگی، خودکارآمدی تحصیلی
  • عبادالله احمدی صفحات 209-222
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه خلاقیت و نوآوری با بهره وری منابع انسانی کارکنان آموزش و پرورش ناحیه یک شهر شیراز بوده است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری بالغ بر 320 نفر بودند که برای تعیین حجم نمونه براساس جدول گرجسی- مورگان 175 نفر به گونه تصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش در این پژوهش 3 پرسش نامه خلاقیت (تورنس)، نوآوری (مارتین پاتچن) و بهره وری(اچیو) بوده است که روایی و پایایی ابزار مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که بین خلاقیت و نوآوری کارکنان با بهره وری منابع انسانی رابطه ای مستقیم و معنادار وجود دارد. متغیرهای خلاقیت و نوآوری می توانند بهره وری را پیش بینی کنند. بین ابعاد خلاقیت با بهره وری منابع انسانی رابطه ای مستقیم و معنادار وجود دارد. هم چنین، مولفه های سیالی و انعطاف پذیری می توانند بهره وری را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، بهره وری
|
  • Reyhane Fahami, Hamid Maleki, Mohammad Reza Sarmadi, Ezat Alah Kordmirza Pages 1-18
    Due to recent significant technology development and communication knowledge that provides fundamental changes in distance education¡ management of knowledge components can have positive impacts on Payame Noor university education system. This study aimed at addressing and determining the fitness of knowledge management components in promoting the productivity of distance education (a case study in: Esfahan¡ Ilam and Alborz provinces). The research method was descriptive correlational. The sample consisted of all the employees of Payame Noor University in Esfahan¡ Ilam and Alborz provinces who were randomly selected consisting of 755 employees. The instruments used in the current study were questionnaires of Nonaka and Takeuchi management¡ Jahed organization efficiency¡ Robins'' organizational culture¡ information technology and management. The data were processed and analyzed by using SPSS software LISREL number 72/8. The obtained results revealed that there is a relationship between knowledge management component and practical and technical management. Meanwhile¡ there is a relationship between cultural components. Also¡ there is a relationship between technical and practical management and cultural organization. The data in this study are in correlation with theoretical background and this shows that the stated questions are in line with theoretical bases.
    Keywords: Efficiency, Knowledge Management, Cultural Organization, Technical Management Factors, Distance Education
  • Sedigheh Mohammadjani, Mohammad Hosein Yarmohammadian, Mohammad Bagher Kajbaf, Abbas Gholtash Pages 19-44
    The aim of this study was developing the sexual education curriculum based on the Quran Karim and the Hadiths (Imam's sayings). The research method was qualitative content analysis and in order to answer the possible questions the inductive and triangulation method was used as well. The population studied included all texts that had implications for sexual education including the original Islamic texts and sources such as the Quran and Nahj al-Balagha, as well as other legal and religious texts such as Osul al-Kafi, Wasael-al Shia, and has been Ghorur-al-Hekam. as the sample of the study which were selected through purposeful sampling method. The data were collected using taking notes and for detection of reliability of data, the return to educational scholars were considered. The results revealed that based on the Quran and Hadiths, seven factors were extracted as: sexual instinct in humans is natural, the natural sexual instinct should be considered, the marriage should be regarded as an accepted way control sexual instinct, controlled and socialized interaction between men and women (especial with the opposite sex), chastity, considering the privacy relationship, and childbearing. Therefore, based on these factors the goals of sexual education curriculum and the other curriculum element were developed.
    Keywords: Sexual Education, Curriculum, Sexual Education Curriculum, Teenage
  • Hossein Abbasian, Majid Mohebi, Solmaz Mirzapour Pages 45-60
    The role of collective efficacy is important in efficiency and effectiveness of school. The Results of the previous studies indicate that collective efficacy of teachers have been influenced by direct and indirect variables such as transformational leadership, self efficacy and school culture. So far no research on the effects of school characteristics on teacher collective efficacy has been done. The purpose of this study was to investigate the role of the main character of the school as a school solidarity on teacher’s collective efficacy. For this purpose, through using correlation method (non-experimental), 120 teachers in secondary school who were randomly selected from city of Karaj completed questionnaires related to school solidarity and teacher’s collective efficacy. The research hypothesis was tested by Pearson correlation and the regression analysis for them has been answered one by one. The results showed that from the main features of the school, appropriateness of the curriculum with school needs is most relevant to the collective efficacy of teachers. The findings also showed a positive relationship between school solidarity and collective efficacy of teacher. Moreover, the answer to the research question showed that 53% of the variance in collective teacher efficacy can determine the school solidarity as main character of the school.
    Keywords: Self, Efficacy, Teacher's Collective Efficacy, School Cohesion
  • Mohammad Reza Sarmadi Pages 61-74
    The aim of this study is to present causal model of Islamic Work Ethics and organizational commitment with mediating role of work values of organizational Justice among PNU Faculty Members. The present research is applied and the method of data collection is descriptive correlational. The study population included all faculty members whose PNU random cluster sampling, 362 students were selected using Morgan table. The questionnaire used in the research were organizational commitment (Allen & Meyer, 1997), Islamic work ethics (Yousef, 2001), organizational justice (Colquitt & et al, 2001) and job values (Seevers, 2001). Research data were collected in order to be examined and the hypotheses were analyzed using path analysis. The results showed that the conceptual model and its suitability was confirmed for the PNU, especially for the faculty members. There was a significant correlation between Islamic work ethics (moral attitude to work (0/36 and 0/30) and interpersonal relations (0/25 and 0/22)) and organizational justice and job values on the one hand; and on the other hand, there is a significant correlation between organizational justice (0/37), and work values (0/41) direct effects of organizational commitment. The indirect effects of Islamic work ethics, moral attitude to work (0/16) and interpersonal relations (0/11) with the mediating role of organizational justice and organizational commitment with work values represent the mediating role of these two variables and their importance in organizational analysis. The total variance specified in organizational commitment by Islamic work ethics, organizational justice and job values is (0/27).
    Keywords: Islamic Work Ethics, Organizational Justice, Organizational Commitment, Work Values, Path Analysis Model
  • Bahare Azizi Nejad Pages 75-94
    This study aimed to investigate the relationship between the quality of work life and organizational commitment by mediating organizational socialization and presenting a structural model. The research method was descriptive correlational. Three types of questionnaires were used in data gathering including Walton’s quality of work life, Allen and Meyer’s organizational commitment and Taormina’s organizational socialization and their reliabilities were calculated by Cronbach’s Alpha including 0.921, 0.88 and 0.86. Statistical population of research involved all of Urmia Payame Noor University’s personnel and the sample size of 230 individuals was chosen by using Cochran's formula and Stratified random sampling. Data analyses have been done by LISREL and SPSS Software. The results of structural modeling showed that quality of work life is directly, positively and significantly related to organizational commitment (0.38). The quality of work life is significantly related to organizational commitment (0.21) and the quality of work life is significantly related to organizational commitment by mediating organizational socialization, so that the model of research has conformity by research conceptual model and it can be concluded that socialization in organization as a mediator has increased relationships between quality of work life and organizational commitment.v
    Keywords: Quality of Work Life, Organizational Commitment, Organizational Socialization, Personnel of Payame Noor University
  • Maryam Tghvaei Yazdi Pages 95-116
    This study examined the relationship between organizational health and organizational trust and social responsibility of teachers in Education District of Sari. The study was descriptive survey. The population consisted of 385 teachers in girl's high schools in the academic year 1393-1394. The sample size was based on the sample of 195 who were selected according to Cochran and Morgan table. Sampling method was random. For data collection, both the library and field method were used. In the field of the standard questionnaire, of organizational health Hui et al (1966) (44 questions), Organizational Trust (21 questions), Robbins (1998) and Social Responsibility (25 items) and Carol (1991) were used. The collected data were analyzed using SPSS and the confidence was calculated through using Cronbach's alpha. To analyze the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, graphs, measures of central tendency (mean, median, mode), trend indicators dispersion (standard error of the mean, standard deviation, variance, range, minimum, maximum) were used and the method of statistical t-test and correlation coefficient were applied. The results showed that there is a significant relationship between the components of organizational health (seven components of academic stress, morale, support resources, building materials, consideration, middle managers and institutional integration) and institutional trust and social responsibility of Sari girls High School Teachers.
    Keywords: Organizational Health, Organizational Trust, Social Responsibility
  • Nasrin Bonakdari, Golnaz Mehran, Tayebeh Mahroozadeh, Seyed Abbas Hashemi Pages 117-138
    This research contributes to improve the quality of higher education through introducing a model of good teacher in higher educational centers in Iran. To this purpose, a qualitative study was conducted by using content analysis approach. Fourteen professors from state universities were selected based on the viewpoints of the students, alumni, directors and their colleagues. The sampling technique was snowballing. To collect information, semi-structured interviews and participant observation were applied. The sample group included 38 teachers were interviewed and other notification means 112 interviews were done with the informants (students, alumni, and faculty director of the Department and their colleagues. Their classes were also observed 72 time by the observers and their assistants. The data processing and content analysis using open and axial coding were done. The features obtain in this process which were related to the professors included 34 components in three general categories of cognitive, emotional and behavioral. In the meantime, the categories that were more frequent in those who had more than 50 percent of the code took place in the pattern of qualified teachers.
    Keywords: Higher Education, University, Faculty, Student
  • Reza Zarei, Ahmmad Reza Ojinejad, Massumeh Saremi Pages 139-162
    The aim of this study was to analyze questions of University entrance examination in mathematics-physics field of study. The method of study was content analysis for textbooks and questions of the university entrance examination. In addition, survey method was used to receive the views of mathematics teachers. The population of this study included first to third grade pre-university textbooks at the field of mathematics-physics and questions of mathematics-physics as well as mathematics teachers of first to third grade pre-university in the Marvdasht city. Census method was used for sampling the university entrance examination questions and mathematics courses, while purposeful sampling was used to select the teachers. Data obtained from the content of textbooks were collected by two-dimensional table developed for this purpose, and they were examined using content analysis method. To analyze the data, Kruskal-Wallis test and Spearman correlation coefficient were used. Results of this study suggest that questions of university entrance examination in mathematics-Physics field of study assessed the educational goals of mathematics courses at the high school level. Additionally, in terms of assessing the students’ knowledge, 7.27% of the questions were developed at the knowledge level, 20% of them were developed at the level of understanding, 36.36% of them at the application level, 25.45% of them were developed at the analysis level, 9.09% of them were developed at the combination level, and 1.81% of them were developed at the evaluation level.
    Keywords: University Entrance Examination, Mathematics, Physics, Content Analysis, Knowledge Assessment
  • Abdul Hamid Farzaneh, Mojgan Amirianzadeh Pages 163-178
    This study aimed to assess the level of effectiveness of cultural activities of Islamic culture office from the viewpoints of the students. This study is applied and descriptive data collection method was survey. To calculate the sample size required in tis study, Cochran formula was used. And the number of the population of all Islamic Azad University, Fars province, was 120,000. Although the sample size of 384 valid questionnaires were analyzed. To select the required samples, random sampling and scale from a self-made cluster were used which were related to the operations of the center of the Quran and Etrat (progeny), the canters in charge of prayers and cultural programs that had an acceptable validity. The reliability of the questionnaire obtained through Cronbach's alpha, respectively, 86/0, vary from 850 and 82/0. The results showed that the average effect of three sections of the cultural programs were evaluated below the acceptable level from the perspective of students and there was no significant difference between the performance of cultural events from the perspective of male and female students. And only the medical students evaluated the performance of the center of the Quran and Etrat higher than normal level.
    Keywords: Assess, Effectiveness, Cultural Activities, Students, Islamic Culture Office
  • Reza Rezvani, Zahra Mihankhah, Behnaz Haghshenas Pages 179-192
    The current research set out to analyze Prospect 1, the officially prescribed textbook for 7th grade high school students in Iran, its relevant achievement tests, and contents of instruction. More specifically, the study sought to investigate the variation in cognitive domain and types of knowledge represented by the achievement tests, contents of instruction, and the textbook drawing on Bloom’ (Anderson & Krathwohl, 2001) revised taxonomy of educational objectives. It further examined the alignment among the three curriculum components of interest. Research instruments included a checklist of educational objectives (Rezvani & Zamani, 2012) and a survey of contents of instruction (Rezvani & Haghshenas, 2014) both developed based on Bloom’s revised taxonomy (2001). English teachers, both male and female (n = 12), took part in the study. Porter`s (2002) alignment index was employed to compute the alignment among each pair of tests and textbook, contents of instruction and textbook, and contents of instruction and tests. The quantitative analysis of the collected data indicated that all three alignment indices of the curriculum component pairs were significantly adequate (I>0.50). The findings of the study also demonstrated that ‘Remember’ and ‘Understand’ were the most prevalent cognitive domains. The outcomes also suggested that higher order thinking skills were the least dominant ones. Efforts to incorporate activities and contents that would help develop learners` higher order skills by the authors and teachers of the book as the main source of educational activities are recommended.
    Keywords: Alignment Study, textbook drawing on Bloom, Prospect 1
  • Fatemeh Mahzoonzadeh Boushehri Pages 193-208
    The aim of this research was to investigate the relationship between problem-solving skill and self-efficacy and cultural-intelligence of university students with descriptive correlational approach. The research population was all Dushanbe students and according to the multistage cluster sampling, students of the linguistics college were selected for the sample size. Research tools included standard questionnaires problem solving skills by Heppner and Peterson (1982), Cultural Intelligence Ong (2004) and Academic self- efficacy Own and Furman (1988). The reliability of the questionnaires was assessed through Cronbach's alpha coefficient, that vary from. 0/86,. 0/85 and 0/90 respectively. The data analysis method was structural equations. The results showed that problem-solving skills and self-efficacy were a significant predictor for cultural intelligence. Moreover, the problem solving skills, mediated through self-efficacy had effects on cultural intelligence. The assessed effect of structural paths showed that problem-solving skill had directly affect (0/53) and indirectly (0/10) and in general (0/63) on cultural intelligence. The role of self-efficacy on cultural intelligence was directly 0/23. and also the role of problem-solving in self-efficacy was 0/42 directly. The amount of specified variance showed that 17% of self-efficacy variance is specifiable by problem-solving skill and 44% of cultural intelligence variance is specifiable by problem-solving skill and self-efficacy.
    Keywords: Problem Solving Skill, Cultural Intelligence, Academic Self, Efficacy
  • Ebadalah Ahmadi Pages 209-222
    The aim of this study was to investigate the relationship between creativity and innovation between the productivity of human resources (staff) from Shiraz education district one. The research method was descriptive correlational. The population was more than 320 staff and the statistical samples (175 people) were selected based on Gorjesy and Morgan chart. In this study, three questionnaires measuring tool creativity (Torrance), innovation (Martin Patchen) and productivity (Echiw) were used and their validity and reliability were confirmed. In multiple regression analysis, Pearson correlation coefficient was used. The results showed that there was a significant correlation between creativity and productivity of staff and human resources. The variables of creativity and productivity can predict efficiency. Also there is a significant correlation between the dimensions of creativity and productivity of human resources. Moreover, the fluid component and flexibility can predict efficiency.
    Keywords: Creativity, Innovation, Productivity