فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی، سیروس قنبری، زهرا سرچهانی* صفحات 1-26
    بالندگی مدیران مدارس و اجرای برنامه های مرتبط با آن یکی از ابزارهای مهم ایجاد تغییر و تحول در نظام آموزشی است که به گونه مستقیم و غیر مستقیم منجر به بالا رفتن بهره وری و توسعه نیروی انسانی می شود. هدف این پژوهش تدوین الگویی مفهومی برای بالندگی مدیران مدارس ابتدایی استان فارس بود. این پژوهش پژوهشی کیفی بود که با استفاده از راهبرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. در این راستا با استفاده از رویکرد هدفمند و بکارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 21 نفر از مدیران مدارس ابتدایی استان فارس انجام شد، برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری نظری و کدگذاری انتخابی حاکی از 16 مقوله کلی است که این مقاله یافته های مطالعه را در چارچوب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی ( نیاز به بهبود مستمر، تغییر در دانش و داده های بنیادی، مسایل مالی و رفاهی)، پدیده محوری (برنامه بالندگی مشارکتی)، راهبردها (ایجاد مراکز بالندگی در ادارات آموزش و پرورش، روش های اجرایی مستقیم و غیر مستقیم)، زمینه ( جو باز و حمایتی، فرهنگ مشارکتی، فناوری های نوین)، شرایط مداخله گر (قوانین و مقررات تسهیل کننده، شایستگی مدرسان) و پیامدها ( بالندگی فردی و حرفه ای مدیران، موفقیت تحصیلی دانش آموزان، توسعه مدرسه به عنوان سازمان یادگیرنده و تربیت شهروند بالنده) تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، بالندگی، مدارس ابتدایی
  • مهدی قلی زارعی، نادره سهرابی*، سیامک سامانی صفحات 27-40
    این پژوهش با هدف تبیین اثر بخشی مشارکت والدین، معلم و دانش آموزان بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. متغیر مستقل در این پژوهش برنامه آموزشی برای مشارکت والدین، معلم و دانش آموزان با عنوان مثلث موفقیت می باشد. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دوره دوم، سال سوم متوسطه استان فارس می باشد که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین شهرستان ها انتخاب شدند. حجم نمونه شامل 781 نفر می باشد که در شیراز از ناحیه چهار مدرسه شاهد پسرانه سیزده و از ناحیه دو مدرسه شاهددخترانه پانزده و دبیرستان دخترانه و پسرانه فسا به عنوان گروه آزمایش و دبیرستان دخترانه علامه امینی ناحیه یک و دبیرستان پسرانه سید احمد خمینی ناحیه سه و دبیرستان دخترانه و پسرانه کازرون به عنوان کنترل انتخاب گردید. داده ها از راه گردآوری کارنامه دانش آموزان در سال های تحصیلی 93-92 و 94-93 مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از روش آماری تحلیل کووارایانس استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان دادند که اجرای برنامه مثلث موفقیت، باعث بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان شده است. هم چنین، اجرای این برنامه باعث بهبود عملکرد دانش آموزان پسر گردید، اما در مورد دختران تفاوتی معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مشارکت والدین، مشارکت معلمان، مشارکت دانش آموزان، عملکرد تحصیلی
  • رسول علیجانی*، سیاوش طالع پسند صفحات 41-58
    هدف این پژوهش بررسی اثر ساختاری رهبری اخلاقی بر رفتار سکوت کارمندان با نقش واسطه ای جو سکوت بود.پژوهش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری تمامی کارمندان ادارات آموزش و پرورش شهر مشهد در سال 93-92 بودند. نمونه ای به حجم 171 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. شرکت کنندگان پرسش نامه رهبری اخلاقی و سکوت سازمانی را تکمیل کردند. داده ها با مدل معادله های ساختاری و با نرم افزار LISREL تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که نیرومندترین نشانگر سازه نهفته رهبری اخلاقی احترام و ساختن جامعه است. افزون بر آن، نیرومندترین نشانگر سازه نهفته جو سکوت سازه نگرش سرپرستان است. در مدل ساختاری تدوین شده، یافته ها نشان می دهند که رهبری اخلاقی بر جو سکوت اثر ساختاری منفی دارد (69/. - = GA). اثر غیرمستقیم رهبری اخلاقی بر رفتار سکوت منفی (171/0-) است. هم چنین، جو سکوت سازمان بر رفتار سکوت کارمندان اثر ساختاری مستقیم (25/.= BE) دارد. در نتیجه برای مقابله با رفتار سکوت سازمانی و بهره گیری از تجربیات کارکنان باید جو سکوت سازمانی را از میان برداشت. عاملی بسیار موثر در این زمینه رهبری اخلاقی است. استفاده از این نوع رهبری با کمرنگ شدن جو سکوت همراه است که در پی آن می توان انتظار داشت رفتار سکوت سازمانی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، سکوت سازمانی، جو سکوت، رفتار سکوت
  • محمدعلی نادی*، فاطمه اسلامی هرندی صفحات 59-83
    این پژوهش با هدف الگویابی مدل معادله های ساختاری روابط بین عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی با رفتارهای انحرافی دبیران شهر اصفهان به اجرا درآمد. روش پژوهش علی- همبستگی و جامعه آماری آن تمام دبیران مرد و زن شهر اصفهان به تعداد 4604 نفر بود. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای که در آن نسبت سهمی شرکت کنندگان نیز در نظر گرفته شده بود و با استفاده از جدول کوهن 357 نفر (150 نفر مرد و 207 نفر زن ) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های عدالت سازمانی (مورمن و نیهوف، 1996)، رضایت شغلی(اسمیت و همکاران، 1969)، تعهد سازمانی(آلن و مایر،1990) و رفتارهای انحرافی (بنت و رابینسون ،2000) است که روایی سازه آن ها با استفاده از تحلیل عاملی و پایایی هر کدام بر حسب آلفای کرونباخ به ترتیب 90/0، 82/0، 86/0 و 76/0 بدست آمد. در راستای بررسی فرضیه های پژوهش داده های بدست آمده برای تحلیل به صفحات داده های خام نرم افزار بسته آماری علوم اجتماعی منتقل شد و برای برازش مدل معادله های ساختاری از نرم افزار اموس استفاده شد. یافته های بدست آمده از تحلیل آماری نشان داد که عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی به گونه مستقیم و غیر مستقیم بر رفتارهای انحرافی تاثیر دارند. عدالت سازمانی نیز تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی دارد. نتایج مدل یابی معادله ساختاری نیز نشان داد که رضایت شغلی بیش ترین تاثیر را بر رفتارهای انحرافی دارد. هم چنین، مدل علی طراحی شده در پژوهش بر اساس الگوی معادله های ساختاری برازش گردید. شاخص نیکویی برازش (GIF) 905/0، شاخص برازش تطبیقی مقصد(PGIF) 696/0 و جذر واریانس (RSMEA) 802/0 بدست آمد. بنابراین، مدل دارای برازش نسبتا خوبی بوده است. در مجموع تمام شاخص ها مدل پیشنهادی پژوهش را تایید کردند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، رفتارهای انحرافی، معادله های ساختاری
  • محمدرضا اردلان*، سیروس قنبری، الهام محمدی شاهد صفحات 83-108
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین عارضه های سازمانی و کیفیت زندگی کاری با اثربخشی مدیریت سازمان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان بوده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان به تعداد 346 نفر است. حجم نمونه با استفاده از روش تصادفی طبقه ای نسبی و از جدول کرجسی و مرگان به تعداد 186 آزمودنی انتخاب شده است.برای تجزیه و تحلیل داده های گرد آوری شده و آزمون پرسش ها از روش های توصیفی در حد، فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و از روش های آمار استنباطی در حد ضریب همبستگی پیرسون و آزمونt برای گروه های مستقل، تحلیل واریانس یک سویه، تحلیل رگرسیون با روش هم زمان و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آنند که میانگین عارضه های سازمانی ،کیفیت زندگی کاری و اثر بخشی مدیریت سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان بالاتر از حد میانگین 3 است. بین عارضه های سازمانی و کیفیت محیط کاری، هم چنین، بین عارضه های سازمانی و اثربخشی مدیریت سازمان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان رابطه منفی و معناداردر سطح 01/0 وجود دارد. تفاوت عارضه های سازمانی، کیفیت زندگی کاری و اثربخشی مدیریت براساس تحصیلات معنادار است.
    کلیدواژگان: عارضه های سازمانی، کیفیت زندگی کاری، اثر بخشی مدیریت سازمان
  • محمدرضا بهرنگی، رحیمعلی نصیری* صفحات 109-130
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تدریس علوم تجربی با استفاده از الگوی مدیریت آموزش، بر یادگیری خودراهبر دانش آموزان سال سوم راهنمایی است. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و با استفاده از طرح دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. در این پژوهش دو کلاس شامل 68 دانش آموز از مدرسه راهنمایی پسرانه فردوسی نسیم شهر (واقع در شهرستان بهارستان از توابع استان تهران) به عنوان نمونه در دسترس مشارکت داشتند. از این دو کلاس، یک کلاس 34 نفری به عنوان گروه آزمایش و یک کلاس 34 نفری به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. گروه آزمایش با استفاده از الگوی مدیریت آموزش و گروه گواه از روش سنتی در 12 جلسه ی 75 دقیقه ای آموزش دیدند. مدت این دوره شش هفته و محتوای آن فصل 6 کتاب علوم تجربی بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی سنجش خودراهبری فیشر و همکاران (2001) شامل 41 گویه بود که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (82/0) مورد تایید قرار گرفت. جهت تحلیل داده های آماری از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تی مستقل و تحلیل کواریانس) استفاده شد و نتایج پژوهش نشان دادند که بین مقدار خودراهبری دانش آموزان دو گروه آزمایش و گواه در یادگیری علوم تجربی تفاوتی معنادار وجود دارد. بنابراین، استفاده از الگوی مدیریت آموزش به دلیل ایجاد محیط یادگیری جذاب، تعاملی و مشارکتی می تواند نتایجی بهتر را نسبت به الگوهای متداول در رسیدن به هدف مهم خودراهبری دانش آموزان در یادگیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت آموزش، یادگیری خودراهبر، الگوهای تدریس، تدریس علوم تجربی
  • شاپور امین شایان جهرمی، کمال باقری *، علی نجار پوریان، رمضان اکبری صفحات 131-148
    هدف از این پژوهش تبیین تاثیر دوره های آموزش های ضمن خدمت بر توانمند سازی و بهره وری مدیران و کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش 320 نفر از مدیران و کارکنان اداره کل ورزش و جوانان در سطح استان می باشد که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 175 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسش نامه آموزش های ضمن خدمت، توانمند سازی و بهره وری استفاده شد. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و از روش نرم افزارSPSS انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهند که از بین مولفه های آموزش ضمن خدمت، ابعاد یادگیری و مهارت ورزی توانایی پیش بینی قوی تری برای توانمندسازی و ابعاد ذهنیت مثبت، دانش افزایی و مهارت ورزی توانایی پیش بینی قوی تری برای بهره وری را دارند. روی هم رفته، نتایج پژوهش نشان می دهند آموزش ضمن خدمت بر توانمند سازی و بهره وری جمعیت مورد مطالعه موثر بوده و با توجه به اهمیت مسئله توانمندسازی و بهره وری در ارتقای ورزش و جوانان پیشنهاد می شود توجهی بیش تر به آن مبذول گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی، بهره وری، دوره های آموزش ضمن خدمت، ورزش و جوانان فارس
  • محمدرضا امام جمعه، عزیز کرامت*، رضا ساکی صفحات 149-168
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین رهبری فکورانه با اثربخشی مدارس ابتدایی شهر قدس بر اساس الگوی پارسونز انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. از بین مدارس ابتدایی شهر قدس 24 مدرسه به روش نمونه گیری تصادفی ساده و از هر مدرسه 12 معلم به عنوان نمونه پژوهش به تصادف انتخاب شدند و با تکمیل پرسش نامه محقق ساخته رهبری فکورانه و اثربخشی مدارس در این پژوهش شرکت کردند. روایی محتوایی هر دو پرسش نامه به وسیله اساتید صاحبنظر تایید شد و برای تایید پایایی، آلفای کرونباخ پرسش نامه رهبری فکورانه96/0 و پرسش نامه اثربخشی مدارس86/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون هم زمان و رگرسیون گام به گام انجام گرفت. نتایج ضریب همبستگی و رگرسیون هم زمان نشان دادند که رهبری فکورانه و مولفه های آن با اثربخشی مدارس ابتدایی شهر قدس رابطه ای معنادار دارند. هم چنین، نتایج رگرسیون گام به گام نشان دادند که بهترین پیش بینی کننده اثربخشی مدارس از میان مولفه های رهبری فکورانه، مولفه بازخورد است.
    کلیدواژگان: رهبری فکورانه، اثربخشی مدارس، دوره ابتدایی
  • سارا باعزت *، حسین افلاکی فرد، نیما شهیدی صفحات 169-184
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین مدیریت دانش با خودکارآمدی و خلاقیت معلمان مراکز پیش دبستانی ناحیه دو شهر شیراز در سال تحصیلی 1393-1392 بود. جامعه آماری شامل تمامی معلمان مراکز پیش دبستانی ناحیه دو آموزش و پرورش شهر شیراز به تعداد 78 نفر بود و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 66 نفر به عنوان اعضای نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار های گردآوری داده ها شامل پرسش نامه مدیریت دانش جاشپارا (2004) که پایایی آن بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 89/0 بود، پرسش نامه خودکارآمدی معلمان شوارتزر و همکاران (1991) که پایایی آن بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 82/0 بود و پرسش نامه خلاقیت رندسیپ با آلفای کرونباخ 76/0 می باشد. برای بررسی رابطه بین ابعاد گوناگون مدیریت دانش شامل خلق، سازماندهی، بکارگیری و تبادل دانش با خودکارآمدی و خلاقیت معلمان از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. هم چنین، برای تعیین قدرت پیش بینی ابعاد مدیریت دانش برای خودکارآمدی و خلاقیت معلمان از تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. نتایج نشان دادند که بین تمام ابعاد مدیریت دانش با خودکارآمدی و خلاقیت معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین، از بین ابعاد مدیریت دانش بعدسازماندهی دانش از قدرت پیش بینی معناداری برای خودکارآمدی معلمان و ابعاد سازماندهی و بکارگیری دانش از قدرت پیش بینی معناداری برای خلاقیت معلمان برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خودکارآمدی، خلاقیت، معلمان، پیش دبستانی
  • سید احمد هاشمی، علی اصغر ماشینچی*، کامران محمد خانی صفحات 185-211
    امروزه ثابت شده است که توفیق یک کشور در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و...در گرو برخورداری از یک نظام آموزشی منسجم و پویاست. برنامه های آموزشی برای ارتقاء کیفیت و داشتن پویایی نیاز به ارزشیابی و بررسی های کیفی وکمی دارند. این پژوهش با هدف ارایه مدل ارزیابی شایستگی های هیئت علمی به منظور ارتقاءکیفی دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. پژوهش از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی و از لحاظ نوع هدف کاربردی می باشد که با انجام بررسی های جامع در ادبیات و پیشینه موضوع، چارچوب نظری و مدل مفهومی این پژوهش ترسیم گردید. جامعه پژوهش، نظرات ذینفعان آموزشی {اعضاء هیئت علمی (ارزیابی شونده)، سرپرستان (مافوق ها)، دانشجویان (مشتریان) } واحدهای گوناگون دانشگاه آزاد استان فارس تشکیل می دهد که با بررسی پژوهشگر در 24 واحد فعال در استان فارس، حدود 125000هزار نفر می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای380 نفر (فرمول کرجسی و مورگان ) حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از یک پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن مورد تایید کارشناسان قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 84/. محاسبه شد. پرسش نامه محقق ساخته شامل مولفه موثر در شایستگی در پنج محور کلی به گردآوری داده ها می پردازد. سپس با روش ارزیابی360 درجه مورد اجرا قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل عاملی،ویلکاکسون وفریدمن ) استفاده شد که نتایج پژوهش:1. ترسیم مدل ارزیابی شایستگی های هیئت علمی (ابعاد اصلی و مولفه های ابعاد شایستگی و تعیین شاخص های ارزیابی شایستگی های هیئت علمی) بوده و 2.در زمینه ارزیابی وضعیت موجود از دیدگاه ذینفعان، اساتید از لحاظ ابعاد و مولفه های صلاحیت های مهارتی، ارزشی، نقشی و فردی وضعیت مطلوب وجود دارد، اما در بعد کارکردی و زیرمولفه های آن وضعیت نامطلوب و پایین حد متوسط(3) ارزیابی شده است و نتایج رتبه بندی ارزیابی ابعاد شایستگی های هیئت به ترتیب بیش ترین اولویت مربوط به بعد مهارتی و کم ترین اولویت مربوط به بعد کارکردی می باشد.
    کلیدواژگان: شایستگی، هیئت علمی، ارزیابی
  • اسفندیار دشمن زیاری* صفحات 211-232
    هدف این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر کاربرد رایانش ابری در دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. این مطالعه با توجه به روش و چگونگی بدست آوردن داده ها، از نوع توصیفی- اکتشافی با روش پیمایشی بشمار می رود. جامعه آماری مورد مطالعه را تمامی مدیران و کارشناسان آشنا با فناوری داده ها و ارتباطات دانشگاه های دولتی شهر تهران تشکیل داده اند که شامل 217 نفر است. روش نمونه گیری بکار رفته در مطالعه، نمونه گیری تمام شمار است. برای گرد آوری داده های مربوط به عوامل موثر بر کاربرد رایانش ابری، از پرسش نامه بهره گرفته شد. روایی پرسش نامه به وسیله اساتید و کارشناسان حوزه فناوری داده ها و ارتباطات مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 917/. در سطح خوبی محاسبه گردید. بر اساس یافته های پژوهش، 30 متغیر اثرگذار در بکارگیری رایانش ابری در 5 دسته کلی قرار گرفتند. در گام بعد و در تحلیل عوامل پنج گانه اثرگذار بر کاربرد رایانش ابری، مشخص گردید. عامل نخست با برخورداری 4 متغیر (عوامل ارزیابی ذهنی فناوری، تفکر به برآورده شدن انتظار، اعتبار از ارایه دهنده خدمات ابر و اعتبار از نوآوری) از 30 متغیر،در کل 546/27 درصد از واریانس کل را تبیین می کند که بیانگر اهمیت بیش تر این عوامل از دیگر عوامل پنج گانه است.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، روش تحلیل عاملی، دانشگاه های دولتی شهر تهران
  • عذرا رحمانی، علیرضا فقیهی، علی حسینی مهر*، محمدرضا سرمدی صفحات 233-250
    این پژوهش با هدف بررسی و تدوین مولفه های موثر بر آموزش چند فرهنگی در دوره ابتدایی از دیدگاه معلمان انجام گرفته که از نظر مقصد و هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و شیوه اجرا، روش پژوهش توصیفی - پیمایشی را بکار برده است. جامعه آماری پژوهش را معلمان و کارشناسان دوره ابتدایی قزوین در سال تحصیلی 94-93، تشکیل می دهند که با بهره گیری از فرمول نمونه گیری کوکران و به روش تصادفی طبقه ای تعداد 323 نفر به عنوان نمونه آماری مورد نظر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای مشتمل بر 47 پرسش است که پایایی پرسش نامه با روش آزمون دوباره (89/0 Re =) و همسانی درونی آن با محاسبه ضریب آلفای کرانباخ ( 92/0 ) بدست آمد. اعتبار محتوا نیز با کسب نظرات پانزده نفر از استادان رشته های ادبیات فارسی، علوم تربیتی و علوم اجتماعی دانشگاه و هم چنین، نظرات استادان راهنما و مشاور و اصلاح جزئی بخش هایی از پرسش نامه، تامین شد. اعتبار سازه پرسش نامه نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی( تحلیل مولفه های اصلی) انجام گرفت که پس از تحلیل عاملی اکتشافی به 33 پرسش کاهش یافت. یافته های تحلیل عاملی اکتشافی بیانگر آن است که محتوای ترکیبی و یکپارچه، چگونگی خلق دانش و فهم تاثیر پذیری از ویژگی های قومی، کاهش تعصب، عدالت و برابری آموزشی، تقویت و اعطای قدرت به فرهنگ مدارس و پرداختن به حقوق اقلیت های دینی و قومی، به ترتیب مهم ترین مولفه های موثر در آموزش چند فرهنگی بودند که عامل محتوای ترکیبی و یکپارچه، از اهمیتی بیش تر نسبت به سایر عوامل برخوردار بود.
    کلیدواژگان: آموزش چند فرهنگی، برنامه درسی دوره ابتدایی، مولفه های چند فرهنگی
  • سوسن سهامی* صفحات 251-266
    هدف این مقاله بررسی رابطه میان سرمایه اجتماعی و فرهنگی با ارزش ها ی معطوف به توسعه است. با توجه به این که پژوهش ها و نظریه ها نشان می دهند که مشارکت اجتماعی و عضویت در انجمن ها و روی هم رفته، سرمایه های اجتماعی و فرهنگی در توسعه یک جامعه نقش دارد پرسش اصلی این مقاله این است که آیا دست یابی دانشجویان به سرمایه اجتماعی و فرهنگی جهت گیری آنان را به سمت ارزش های توسعه پیش بینی می کند؟ روش پژوهش پیمایش، با استفاده از پرسش نامه بود. جامعه آماری دانشجویان منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی است که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و حجم نمونه 326 نفر بوده است. پرسش نامه دارای روایی صوری و روایی سازه است و برای پایایی آن نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان می دهند که بین سرمایه اجتماعی و فرهنگی با ارزش های علم گرایی، رضایت از زندگی، عام گرایی و اعتماد رابطه مستقیم معنی دار وجود دارد، اما بین سرمایه اجتماعی و فرهنگی با جهانی شدن رابطه ای معنی دار وجود ندارد. سرمایه اجتماعی و فرهنگی برای تمامی ارزش ها مرتبط پیش بینی کننده ای معنی دار است. به بیان دیگر، ارتقای سرمایه فرهنگی و اجتماعی دانشجویان در ارتقای ارزش های معطوف به توسعه نقش بسزایی دارد، به بیان دیگر، سرمایه ها یک متغیر تعیین کننده در تجهیز شناختی دانشجویان نسبت به ارزش های معطوف به توسعه است.
    کلیدواژگان: ارزش اجتماعی، توسعه، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، جهانی گرایی، عام گرایی، علم گرایی، اعتماد، رضایت از زندگی
  • فاطمه شهامت *، نادر شهامت صفحات 267-286
    این پژوهش با هدف بررسی فناوری آموزشی در روش های تدریس آموزش زبان انگلیسی انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شبه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل 385 دانشجو (91 نفر مرد و 294 زن، 165 نفر در دانشگاه دولتی شیراز و 220 نفر دانشگاه آزاد اسلامی شیراز - که از این تعداد 193 نفر با گرایش آموزش زبان انگلیسی، 127 نفر مترجمی و 65 نفر تاریخ ادبیات انگلیسی- 37 نفر کارشناسی ارشدو 348 در دوره کارشناسی) بود که به عنوان نمونه و با روش تصادفی طبقه ای از دو دانشگاه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز این پژوهش از یک پرسش نامه محقق ساخته که از دو بخش روش های تدریس و فناوری آموزشی با پایایی مناسب (آلفای کرونباخ 97 صدم ) گرد آوری شدند. داده های بدست آمده از روش های آماری توصیفی- آزمون تی مستقل و تی وابسته و آزمون کای اسکوور پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که روش تدریس هوش چندگانه در دانشگاه دولتی و دانشگاه آزاد بیش ترین استفاده و روش تدریس شنیداری کم ترین کاربرد را در هر دو دانشگاه داشته است. نتایج نشان دادند که تفاوتی معنادار میان بکارگیری روش های تدریس در کلاس های درس دانشگاه دولتی و دانشگاه آزاد وجود دارد. همان گونه که آمار توصیفی نشان می دهد، تفاوت معنا دار بیش تری در دانشگاه آزاد در استفاده از روش های تدریس مستقیم- شنیداری- جمعی-فیزیکی-تلفیق زدایی نسبت به دانشگاه دولتی وجود دارد. در حالی که تدریس زبان انگلیسی با استفاده از فناوری آموزشی در انگیزه دانشجویان نسبت به یادگیری موثر بود و تفاوتی معنادار بین استفاده از فناوری آموزشی در دانشگاه دولتی و آزاد وجود دارد. دانشگاه آزاد در کلاس های درس زبان انگلیسی بیش تر از سی دی- اینترنت – آزمایشگاه زبان –دستگاه چاپگر و اسکنر استفاده می کند تا دانشگاه دولتی. در پایان نتایج نشان دادند که دانشگاه آزاد بیش تر فناوری آموزشی را در تدریس زبان انگلیسی بکار گرفته است.
    کلیدواژگان: روش تدريس، فناوري آموزشي - روش تدرسي هوش چندگانه
|
  • F.A.S. Nasiri Valikboni, S. Ghanbari, Z. Sarchahani * Pages 1-26
    Development of school principals and the implementation of related programs is one of the important tools in changing and transforming the education system and it directly and indirectly leads to raise productivity and developing manpower in society. The purpose of this study was designing a Conceptual Model for Development of school principals in Fars province. This study was a qualitative study using grounded theory and strategy-based. In this regard, purposeful approach was used and the theoretical saturation criterion, semi-structured interviews with 21 people from elementary school principals Fars province was applied. To obtain reliability and validity of the data, two methods of review participants and review of Experts non-participants in the study were used. Data analysis in three stages, open coding, theoretical coding, and selective coding indicates the 16 categories of the paper results in a paradigmatic model including causal conditions (the need for continuous improvement, fundamental changes in knowledge and information, issues financial and welfare), the main phenomenon (Collaborative development program), strategies (development centers in the departments of education, administrative procedures direct and indirect), context (the Open and supportive climate, corporate culture, new technologies), Intervening conditions (regulations facilitator, teacher competence) and outcomes (personal and professional development of administrators, student achievement, school development as a learning organization and training of creative and empowered citizens) have been analyzed.
    Keywords: Development of Conceptual Model, Principals, Primary Schools
  • M. Gh Zarei, N. Sohrabi *, S. Samani Pages 27-40
    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of the partnership of parents, teacher and students on the academic performance of students in the 3th grade of high school. The method of the study was quasi-experimental with pre and post-tests and the control group. The treatment was "successful triangular" to evaluate the partnership of parents, teacher and students. The statistical population of this study was the students in the second and third grade of high school in Fars province. They were selected by cluster random sampling method among the cities. The sample consisted of 781 students who were selected from Shahed high school in Shiraz, Fasa and Kazeron. The data were collected and used by the workbooks of students in 2013-2014 and 2014-2015 academic years. In order to analyze the hypotheses, the Covariance Method was used as the statistical analytic method. The results of data analysis indicated that the application of "successful triangular" caused the improvement of student's academic performance. In applying the successful triangular among both groups, there was a significant difference in the academic performance of boys. In applying the successful triangular among both groups, there wasn’t a significant difference in the academic performance of girls.
    Keywords: Parental Partnership, Teachers Partnership, Students Partnership, Academic Performance
  • R. Alijani *, S. Talepasand Pages 41-58
    Organizational Silence is common phenomenon in organizations and it is an available and tangible reality for managers and employees. The Purpose of this paper is studying structural effect of ethical leadership on employee silence behavior with intermediary role of silence climate. The study was correlational. The population of the city of Mashhad education departments of all employees in the 1392-1393 years. The sample size of 200 employees was randomly selected. The participants completed Inventory about ethical leadership and organizational silence. The data were analyzed using structural equation modeling with LISREL software. The results showed that ethical leadership can be defined as indicators of respect, service, justice, honesty and building community operationally. The strongest indication of this structure is ‘respect’ and ‘building community’. Additionally, the invisible structure of silence climate can be defined operationally with Top management attitudes, supervisor’s attitude an opportunity of communications. The supervisor's attitude is the strongest indicator of this structure. The developed structural model of results shows that ethical leadership has negative structural effects (GA=-0/69). Indirect effect of ethical leadership is negative (-0/171). Also organization silence climate has direct structural effect on employees’ silence behavior (BE=0/25). In order to stop the organizational silence behavior and benefit from experiences of employees we should remove the climate of organizational silence. Ethical leadership is a significant factor in this regard. Using this type of leadership associated with removing silent climate in turn can be expected to organizational silence behavior.
    Keywords: Ethical leadership, Organization Silence, Silence Climate, Silence Behavior
  • M. A. Nadi *, F. Esmaeili Pages 59-83
    The aim of the present research is the relationship of the organizational justice, job satisfaction and organizational commitment with the deviant behaviors among high school teachers in Isfahan. Research statistical population consists of all Isfahan high school teachers. Among them 357 people were selected randomly through stratified sampling method as the sample. Research instruments consist of organizational justice questionnaire with 36 items (Moorman & Niehoff 1996), job satisfaction questionnaire with 45 items (Smit et al, 1969), organizational commitment questionnaire with 24 items (Allen & Meyer, 1990) and deviant behaviors questionnaire with15 items (Robbinson & Bennett, 2000) ) whose factorial validity were confirmed by using confirmative-factorial analysis and their reliability was confirmed through Cronbach Alfa (0/90, 0/82, 0/86, 0/76). The data were analyzed with the use of spss18 and structural equation model. Findings showed that organizational justice, job satisfaction and organizational commitment have direct and indirect effect on deviant behaviors. Organizational justice has direct and indirect effect on job satisfaction and organizational commitment. The structural equation model supported the most direct effect of job satisfaction on deviant behaviors. Based on calculating (CIF) of 0/905 and (PCFI) of 0/696 and also (RMSEA) of 0/082, the structural equation model has appropriate goodness-of-fit.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Deviant Behaviors, Structural Equation Modeling
  • M. R. Ardalan*, S. Ghanbari, E. Mohamadi Shahed Pages 83-108
    The aim of this study was to investigate the relationship between Organizational diagnosis and quality of life work whit organizational management effectiveness in Islamic Azad University, Hamadan branch, from the perspective of employees in the 1391-1392 academic year. The research design of the study is Descriptive and correlational. The population included 346 people (all employees). Out of this population 186 participants were selected through Krejcie and Morgan table using a stratified random sampling. To analyze the collected data and to examine the research question, descriptive method was shown in the form of: the limit, frequency, percentage, mean and standard deviation. Inferential statistical procedures were displayed through Pearson correlation coefficient and t-tests for Independent groups, one-way ANOVA of variance and regression analysis. With simultaneous and post hoc, Tukey test was used. The results of the study showed that Organizational diagnosis, QWL (quality of work life) and organization management effectiveness in The Islamic Azad university, Hamedan branch are above average the most rate organizational diagnosis. There is a negative and significant relationship of the level of 0/01 between Organizational diagnosis and quality of life work, as well as between organizational diagnosis and organizational management effectiveness in Islamic Azad University, Hamadan branch.The difference of Organizational diagnosis, the quality of working life and the effectiveness of management in terms of education is significant.
    Keywords: Organizational Diagnosis, QWL (Quality of Work Life), Organization Management Effectiveness
  • M. Behrangi, R. Nasiri * Pages 109-130
    The purpose of this study was to survey the effect of teaching science using Education Management Model on student's self-directed learning in 3th grade secondary schools. The research method is Quasi-experimental by using a two-group design with pre-test and post-test. In this study, two classes from Ferdosi male Secondary school which located in Baharestan city participated as an available sample. Of these two classes were assigned, one with 34 students was selected as an experimental group and the other class with 34 students was selected as a control group. Education Management Model was used in the experimental group and the control group was taught through the traditional method during a six weeks period. Data collection was done with Fisher et al. (2001) self-directed questionnaire consisting of 41 questions in which validity was confirmed by educational expert's views and it was confirmed by α-Cronbach's coefficient. Independent T-test and Analysis of covariance was used to analyze statistical data. The results of experiment showed that the Education Management Model has a positive effect on student's self-directed learning
    Keywords: Education Management Model, Self-Directed Learning, Teaching Methods, Teaching Science
  • Sh Aminshayan Jahromi, K. Bagheri *, A. Najarpoor, R. Akbari Pages 131-148
    The aim of the current study was to investigate the effectiveness of in-service training courses on empowerment and productivity of managers of Youth and Sports Department staff in Fars province. The research method is descriptive-survey and the population of this study was 320 personnel including both managers and employees of Youth and Sports Department staff in Fars province. Out of this population and based on Krejcie and morgen table, 175 individuals were selected through simple random sampling. Three questionnaires of educating, empowerment and productivity were used to collect information from in-service training courses. The data analysis of statistical methods was done with SPSS software. Generally, the results of study indicate that education is influential on empowerment and productivity of the population studied, and considering the importance of empowerment and productivity on sport and Youth promotion, it is recommended to pay more attention to empowerment and productivity.
    Keywords: Education, Empowerment, Productivity, of In-Service Training Courses, Fars Sports, Youth General Department
  • M. Emamjome, A. Karamat *, R. Saki Pages 149-168
    The present study aims to evaluate the relationship between reflective leadership and effectiveness of primary schools in Quds cityBased on Parsons model. The research method was descriptive–correlational. For sampling, 24 schools were selected by simple random out elementary schools in Quds City and 12 teachers were selected from each school as the sample. They participated in the research by completing reflective leadership questionnaire andschools’ effectiveness questionnaire. The content validity of both questionnaires were confirmed by expert professors and to confirm the reliability of the questionnaire, the Cronbach's alpha for reflective Leadership was calculated 0/96 and for Schools Effectiveness Questionnaire was 0/86. Analyzing research data was calculated by inferential statistics (Pearson’s coefficient-correlation, inter-regression and stepwise regression). The results of correlation and regression showed that there is a relationship between reflective leadership and its components primary school effectiveness in Quds City. The results of stepwise regression showed that among the mentioned factors, feedback reflective leadership was the best predictor of schools’ effectiveness.
    Keywords: Reflective Leadership, Schools Effectiveness, Primary Schools
  • S. Baezat *, H. Aflakifard, N. Shahidi Pages 169-184
    The main purpose of this research was to study the relationship among knowledge management ,self-efficacy and creativity of teachers in pre-school centers of Shiraz Educational Organization region 2. The population of research was all 78 pre –school teachers in region 2 of shiraz educational organization. the sample were 66 teachers and was selected randomly based on Krejcie & Morgan table. Jashapara knowledge management questionnaire (Cronbach alpha= 0.89), Schwarzer et al. (1991) self- efficacy questionnaire (Cronbach alpha=0.82) and Randseep creativity questionnaire (Cronbach alpha=0.76) with appropriate validity based on the specialists’ points of view were used to conduct this research. Pearson correlation coefficient and stepwise regression tests were used to studying the relationship between knowledge management and teachers self-efficacy and creativity. the results showed that all dimensions of knowledge management including knowledge creating, organizing, implementing and sharing had a positive and significant relationship with teachers self-efficacy and creativity. Among the dimensions of knowledge management, knowledge organizing had a significant power for predicting teachers’ self-efficacy, and knowledge implementing and knowledge organizing had a significant power for predicting teachers’ creativity.
    Keywords: Knowledge Management, Self-Efficacy, Creativity, Teachers, Pre-School Centers
  • S. A. Hashemi, A.A. Mashinchi *, K. Mohammadkhani Pages 185-211
    Nowadays, it is proved that the success of a country in economic, social, political, cultural, etc. depends on having a cohesive and dynamic education system. Training programs require evaluation and qualitative and quantitative review to improve their quality and dynamics. The aim of the present study is to provide a model to evaluate the merits of the Islamic Azad University. In terms of data collection, this research is descriptive-survey and in terms of its purpose, it is practical. By doing a comprehensive review of literature on the subject, theoretical and conceptual framework of this study were drawn. In fact, the educational stakeholders’ comments [faculty (self-assessment), supervisors (superiors), students (customers)] taken from 24 Branches of Islamic Azad University Fars Province, the population was about 125,000. Using cluster random sampling method, the sample of 380 (formula Morgan) was selected. In order to collect data a questionnaire whose validity was confirmed by experts was applied and its reliability was checked by using Cronbach's alpha (./ 84). The questionnaire included factors affecting the merits of the five main aspects to data collection. Then a 360-degree assessment method of the data was run. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (factor analysis, Wilcoxon, Friedman) were used. The results indicate that: 1. Drawing model for the academic competence assessment and stakeholder perspective was based on their merits; and 2. In evaluating the level of stakeholder perspective, there is an ideal situation among professors in terms of dimensions and components of competence skills, values, and role, but in their functional roles and their sub-components, the assessment showed moderately unfavorable condition (below 3). The ranking result assessments indicated staff competencies of the highest priority to lowest priority related to competency and functions.
    Keywords: Competence, Faculty, Evaluation
  • E. Doshmanziari * Pages 211-232
    The aim of this study was to identify factors influencing the use of cloud computing in the public universities in Tehran. Based on the procedure and the way to collect data, the research method in this study is a descriptive exploratory survey. The study population included all managers and experts familiar with ICT at universities in Tehran including 217 people. The sampling method used in the study was mostly all poses. To collect data related to the factors affecting the application of cloud computing, a questionnaire was used. The validity was evaluated and verified by professors and experts in the field of information and communication technology. Reliability was calculated at a good level using Cronbach's alpha coefficient equal to 917 /. The results of the study showed that 30 variables affecting the deployment of cloud computing in general were in five categories. In the next step of the analysis of the factors, five categories influencing the use of cloud computing were identified respectively. The first factor having four variables (factors of subjective assessment technology, thought to expectations, the credibility of the cloud service provider, the credibility of innovation) from 30 variables, in general, showed 546/27 percent of the total variance which indicates the importance of these factors than other five factors.
    Keywords: Cloud, Factor Analysis, Public Universities in Tehran
  • O. Rahmani, A. Fghihi, A. Hosseinimehr *, M. Sarmadi Pages 233-250
    The present study aimed to examine and draw up the factors involved in multi-cultural education in elementary school program from the perspective of teachers. The research which was an applied descriptive survey employed 323 elementary teachers and experts in Qazvin in the 1393-1394 academic year using stratified random sampling and Cochran sampling formula. A researcher-made questionnaire was used comprising 47 items with the reliability index of Re = 0/89 and internal consistency of 0/92 obtained through Cronbach Alpha. The content validity of the questionnaire was ensured based on opinions of 15 university professors of Persian literature, educational sciences, and social sciences as well as the thesis supervisors and advisors. The construct validity of the questionnaire was assured through exploratory factor analysis which resulted in the removal of 14 items. The results of exploratory factor analysis showed that uniform content, knowledge creation and understanding, effects of ethnic factors, reducing bias, educational justice and equity, strengthening and empowering the culture at schools, and attention to the rights of religious and ethnic minorities, were the most important factors in multi-cultural educational among which uniform and combined content turned out to of the highest importance.
    Keywords: Multi-Cultural Education, Elementary School, Multi-Cultural, Culture
  • S. Sahami * Pages 251-266
    Social values have been central concept in social sciences. Individuals and groups differ in their values. Values are applied to characterize societies and individuals, trace changes over time and explain motivational, attitudes and behavior. The main research question is whether students’ modern values differ across diverse social capital. Therefore, this research has striven to explain the effect of students’ social and cultural capital on their value orientation. This study is based on sociological and social psychology theories. The present investigation has been funded value types that included: life satisfaction, universalistic, trust and desire to obtain science. The research method is a survey on 326 students in Islamic Azad University. The questionnaire has face construct validity and reliability. Cranach’s Alpha is applied to measure reliability and Alpha was above 0/70 for all of scales. Factor analysis is applied to measure construct validity. Social and cultural capital have a positive effect on Value Orientation toward Development. The result showed relationship between social capital and value orientation toward development. Therefore, if we want to reach cultural development, we should promote student’s social and cultural capital.
    Keywords: Desire to Obtain Science, Life Satisfaction, Universalistic, Trust, Social capital, Social Values
  • F. Shahamat *, N. Shahamat Pages 267-286
    This study was an attempt to compare English language teaching methods through educational technologies in state university with Azad University in Shiraz. This study is functional and semi experimental. The participants in the study included 385 EFL male and female students (294 females and 91 males) who were native speakers of Persian (165 state university and 220 Azad university). Of the latter, 193 were focusing on English language teaching, 127 English language translation, and 65 English literature. Thirty-seven (37) held master degree, 348 graduates. 385 English language students were selected through random stratified sampling in Azad and state university. To collect the required data questionnaire was made by researcher on a five-point Likert scale. Cronbach’s alpha coefficient indicated .97 the reliability of the questionnaire. The collected data were analyzed through Paired T-test, Independent T-test, Pearson Chi-square test. The findings of this study revealed that the most used English language teaching method was multiple intelligence and the least used method was audio-lingual method in both state and Azad universities. The results also showed there is a significance difference between English language teaching methods use in both universities. Educational technologies like CD, internet, scanner, language lab, printer, and scanner were used more in Azad University than state university. Results showed that Azad University employed technology more than did those at the State University.
    Keywords: Multiple Intelligences Method, Educational Technology