فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1396)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمدالله حبیبی، امین هماینی دمیرچی *، مصطفی باقریان فر، سمیه نوری صفحات 1-25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان قابلیت پیش بینی تنیدگی شغلی معلمان براساس مولفه های سلامت سازمانی و مهارت های ارتباطی صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی دولتی شهر تبریز می باشد. نمونه آماری این تحقیق 120 نفر از معلمان ابتدایی به روش نمونه گیری خوشه ایاز مدارس ناحیه 1 و 2 شهر تبریز انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد مهارت ارتباطی، سلامت سازمانی و تنیدگی شغلی استفاده شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین مهارت های ارتباطی و سلامت سازمانی و خرده مقیاس های آن ها با تنیدگی شغلی رابطه مثبتی وجود دارد. همچنین مهارت ارتباطی و سلامت سازمانی پیش بینی کننده خوبی برای تنیدگی شغلی نیستند.
    کلیدواژگان: تنیدگی شغلی، سلامت سازمانی، مدارس ابتدایی، معلمان، مهارت های ارتباطی
  • علی اکبر امین بیدختی، کورش فتحی واجارگاه، سعید مرادی* صفحات 27-50
    هدف اساسی این تحقیق، تحلیل ساختاری مولفه های مدیریت مدرسه-محور مبتنی بر نظریه پردازی تطبیقی است. پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی –پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 255نفر از مدیران و معلمان مدارس دوره دوم متوسطه هیات امنایی شهر تهران که در سال تحصیلی 95-94 به خدمت اشتغال داشته اند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده به حجم 148نفر از آنان(119نفر معلم و 29 نفر مدیر) براساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته ای که شامل 28سوال می باشد، استفاده شده است. در این پژوهش برای درک درستی سوالات، پرسشنامه در بین تعدادی از صاحب نظران موضوعی( ازجمله اساتید راهنما، مشاور و همچنین تعدادی از خبرگان و آگاهان آموزش وپرورش) قرار گرفت و پس از اعمال نقطه نظرات اصلاحی آنان، نسبت به تدوین نهایی پرسشنامه اقدام گردید. اعتبار ابعاد این مقیاس به روش ضریب آلفای کرونباخ(87/0) به دست آمده است. روش پژوهش از نوع الگوی ساختاری می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که در بین مولفه های موردمطالعه به ترتیب تعهدسازمانی با ضریب مسیر(89/0)، مسئولیت پذیری با ضریب مسیر(86/0)، مشارکت با ضریب مسیر(78/0)، تمرکززدایی با ضریب مسیر(73/0) و فرهنگ سازمانی با ضریب مسیر(69/0) بیشترین تاثیر را بر پیاده سازی نظام مدیریت مدرسه محور در مدارس شهر تهران را دارند. نتایج این پژوهش می تواند راهگشای دست اندرکاران و برنامه ریزان وزارت آموزش وپروش جهت پیاده سازی و اجرای موفق نظام مدیریت مدرسه محور در مدارس کشور قرار گیرد. مدل ارائه شده دارای نیکویی برازش است.
    کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، تمرکززدایی، مشارکت، فرهنگ سازمانی و تعهدسازمانی
  • میترا یادگار *، محمدحسن صیف صفحات 53-70
    فرسودگی شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کارایی، از دست رفتن نیروی انسانی، ایجاد عوارض جسمی و روانی، به خصوص در حرفه های خدمات انسانی، می باشد. این تحقیق با هدف ارائه مدل پیش بینی فرسودگی شغلی براساس عدالت و تعهد سازمانی، میل به تغییر، تعارض و ابهام نقش انجام شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش همه کارکنان دانشگاه فنی وحرفه ای و آزاد اسلامی شیراز بودند(430نفر) که از میان آن ها 203 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل 5 پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ(2001)، تعهدسازمانی آلن و می یر(2004)، میل به تغییر درویش یوسف(2000)، تعارض و ابهام نقش لو و همکاران(2001) و عدالت سازمانی کلکوئیت(2001) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که تعهدسازمانی دارای اثر مستقیم و اثر غیرمستقیم با میانجی گری ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است. همچنین عدالت سازمانی دارای اثرغیرمستقیم با میانجی گری ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است، ولی بین عدالت سازمانی و فرسودگی شغلی رابطه مستقیم معنادار وجود نداشت. درنهایت ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش دارای اثر مستقیم بر فرسودگی شغلی است. طبق شاخص های برازش شده، مدل نهایی پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تعهدسازمانی، تعارض نقش
  • محمدرضا فلسفی نژاد، علی دلاور، فرزاد زندی *، نور علی فرخی، عباس عباس پور صفحات 71-88
    هدف این تحقیق شناسایی منابع و تجهیزات موثر در رتبه بندی و ارزشیابی عملکرد مدارس مقطع ابتدایی در استان کردستان بود. در این پژوهش چند جامعه آماری و چند روش نمونه گیری وجود داشت 1. جامعه منابع و محتوای مرتبط با موضوع، نمونه گیری از این جامعه با روش نمونه گیری هدفمند بود.2. جامعه متخصصان امر تعلیم وتربیت، برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد.3. جامعه معلمان، مدیران مدارس و کارشناسان مقطع ابتدایی، برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده گردید. روش تحقیق، آمیخته اکتشافی نوع توسعه ی ابزاری بود. ابتدا براساس روش تحقیق کیفی و تحلیل محتوای منابع مرتبط با موضوع و نظرخواهی از اساتید صاحب نظر به شناسایی مولفه های مهم منابع و تجهیزات موثر در رتبه بندی و ارزشیابی عملکرد مدارس مقطع ابتدایی پرداخته شد و درنتیجه تحقیق کیفی به تدوین ابزار اندازه گیری پرداخته شد. در مرحله کمی تحقیق، ابزار تدوین شده برای اندازه گیری نشانگرها بر روی نمونه 350 نفری از معلمان، مدیران و کارشناسان مقطع ابتدایی اجرا شد. برای تحلیل داده ها در روش کیفی از روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی برای تحلیل داده ها از آزمون دو جمله و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. نتایج تحلیل محتوا، نظرخواهی از متخصصان چهار مولفه امکانات آموزشی، ساختمان و کیفیت ساختمان مدرسه، منابع مالی، ایمنی و بهداشت را در رتبه بندی و ارزشیابی مدارس موثر دانسته اند.این نتایج در بخش آزمون مدل نیز مورد تایید قرار گرفت که مقدارRMSEA برابر با 07/0 و مقدار CMIN برابر با 004/3 بود. مقدار پایایی ابزار تدوین شده با استفاده از روش آلفای کرونباخ برابر با81/0 بود.
    کلیدواژگان: منابع وتجهیزات، رتبه بندی، ارزشیابی عملکرد
  • محمدرضا بهرنگی، محسن کردلو* صفحات 89-116
    الگوی مدیریت آموزش در مراحل ده گانه آموزشی خود توانسته بود، اثربخشی خود را در تاثیرات آموزشی و پرورشی فراگیران به عنوان شواهد مبتنی بر یک سری از پژوهش ها مستند سازد. این پژوهش تاثیر کاربرد آن را در تدریس علوم تجربی بر یادگیری فراشناختی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بررسی کرد. روش پژوهش شبه آزمایشی با استفاده از طرح دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بود. از چهار کلاس مدرسه ابتدایی پسرانه ابن سینا شهرستان خرمدشت(استان البرز) به عنوان نمونه ی در دسترس بطور تصادفی کلاسی 36 نفری، به عنوان گروه آزمایش و کلاسی 36 نفری به عنوان گروه گواه انتخاب شد. گروه آزمایش، با استفاده از الگوی مدیریت آموزش و گروه گواه از طریق روش سنتی در یک دوره ی شش هفته ای آموزش دیدند. ابزار گردآوری اطلاعات، قسمت فراشناختی پرسشنامه «یادگیری و مطالعه» کرمی (1381) با 37 گویه با تایید روایی و پایایی آن از طریق آماری بود. راهبردهای فراشناختی شامل مولفه های دانش و کنترل خود، دانش و کنترل برنامه ریزی، دانش و کنترل فرایند ارزشیابی و دانش و کنترل فرایند نظم دهی آن بود. نتایج تحلیل کوواریانس(05/0>sig و 01/0=sig) در بررسی اثر تدریس علوم تجربی با الگوی مدیریت آموزش بر یادگیری فراشناختی دانش آموزان گروه های گواه و آزمایش با حذف اثر پیش آزمون، حاکی از معناداری تاثیر استفاده از الگوی مدیریت آموزش نسبت به الگوهای سنتی در یادگیری و مطالعه فراشناختی دانش آموزان بود. سرانجام این نتیجه بدست آمد که آموزش علوم تجربی با استفاده از الگوی مدیریت آموزش بر یادگیری فراشناختی دانش آموزان تاثیری مثبت دارد.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت آموزش، یادگیری فراشناختی، آموزش علوم، اثرات آموزشی و پرورشی
  • یحیی صفری *، فرشته متین نژاد، سمانه قاسمی صفحات 117-130
    مقدمه و هدف
    انگیزش از موضوعات و مفاهیم اساسی در مدیریت سرمایه ای انسانی بوده و نظریه پردازان، آن را کلید موفقیت سازمان می دانند. در منابع اسلامی برگرفته از آیات الهی به این مهم پرداخته شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی جایگاه نظریه های انگیزشی مدیریت در قرآن کریم انجام گرفت.
    روش تحقیق: مطالعه به روش تحلیل محتوای کمی انجام شد. جامعه آماری شامل متن قرآن و منابع منتخب مدیریت حاوی نظریه های انگیزشی بود. ابزار جمع آوری داده، فهرست محتوای مبتنی بر 7 مقوله کلی و 52 مولفه فرعی انگیزش در مدیریت بود. روایی صوری فهرست محتوا، اعتباریابی شد. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی(فراوانی و درصد) و استنباطی(کای اسکویر) SPSS،v16 تحلیل شد.
    یافته ها
    از مجموع 114 سوره مبارکه قرآن کریم، (90%) 103سوره به مقوله ها انگیزشی اشاره دارند. این سوره ها به ترتیب، مقوله های مادی با فراوانی(60%)237، کمال جویی و استقلال طلبی(14%)55، برتری جویی(10%)40، تهاجمی و منفی(8%)32، عدالت جویی(6%)24 و ایمنی و اجتماعی(2%)5، را موردتوجه قرار می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آیات الهی بر مولفه های انگیزشی مدیریت به طور گسترده توجه دارد. لذا استفاده از رهنمودهای این کتاب الهی به مدیران، مدرسین و مولفین کتب مدیریتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت، انگیزش، قرآن کریم، مدیریت اسلام
  • سهیلا جلیلیان*، یدالله مهرعلیزاده، سیدمنصور مرعشی صفحات 131-150
    هدف این پژوهش، بررسی میزان انطباق آموزش های فنی وحرفه ای با نیازهای آموزشی بخش صنایع در شهرستان خرمشهر بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سازمان ها و شرکت ها (صنایع کوچک، متوسط و بزرگ شهرستان مطابق اطلاعات ثبت شده در اداره صنایع استان_ وزارت صنایع و معادن، معاونت توسعه صنعتی، دفتر آمار و اطلاع رسانی) که 42 شرکت برآورد شد و مرکز فنی و حرفه ای شهرستان خرمشهر، در بخش صنعت بود. نمونه گیری دوبار و به دو منظور انجام شد. ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 9 شرکت انتخاب گردید و با 9 نفر از مدیران و 9 نفر از کارشناسان مصاحبه به عمل آمد. در مرحله دوم به صورت تصادفی ساده، 125 نفر از مدیران و کارشناسان برای تکمیل پرسشنامه انتخاب گردید. جهت جمع آوری دادهای پژوهش از بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی محتوایی پرسشنامه توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار محاسبه و تایید شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین عملکرد موجود آموزش های فنی وحرفه ای با وضعیت مطلوب (نیازها و محورهای آموزشی شناسایی شده دارای اولویت) این شهرستان انطباق وجود ندارد. همچنین بررسی نتایج بدست آمده، نشان داد که 9 دوره عمومی، 7 دوره مدیریتی و 45 دوره تخصصی اولویت های آموزش های فنی و حرفه ای مورد نیاز بازار کار در زمینه صنایع این شهرستان را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، نیازسنجی، نیازهای آموزشی، صنایع، عملکرد آموزشی
  • نسرین فارسی علی آباد، فائزه ناطقی*، محمد سیفی صفحات 151-178
    تحقیق حاضر به منظور طراحی و اعتباربخشی ابزار ارزیابی برنامه های درسی ضمن خدمت معلمان با تاکید بر اسناد بالادستی به روش ترکیبی انجام گرفت. جهت طراحی، تدوین و ساخت ابزار، ابتدا ملاک های ارزشیابی و سپس با تحلیل کیفی اسناد بالادستی نشانگرها مشخص شدند و براساس آن ها پرسشنامه ای با 106 گویه تنظیم گردید. روایی محتوایی و صوری ابزار براساس نظر متخصصان موردقبول واقع شد و به منظور ارزیابی روایی سازه و پایایی ابزار ساخته شده، از این ابزار جهت ارزیابی برنامه های درسی، دوره های ضمن خدمت معلمان شهرستان رفسنجان بهره گرفته شد. بدین صورت که برای ارزیابی اهداف برنامه های درسی طراحی و تدوین شده دوره های ضمن خدمت از مدرسین این دوره ها(جمعا 21نفر) با توجه به آشنایی بیشتر آن ها با اهداف این برنامه ها و در ارتباط با سایر عناصر از معلمان شرکت کننده در دوره ها(جمعا 321 نفر) به عنوان متخصصین ناظر بر واقعیت های اجرای برنامه ها نظرخواهی به عمل آمد. تحلیل داده های حاصل از ارزیابی برنامه ها به کمک ابزار طراحی شده، اساس سنجش روایی و پایایی ابزار قرار گرفت. بدین ترتیب شاخص هایCFI ،AGFI ،GFI در مولفه ی محتوا 942/0، 909/0 و 982/0 فعالیت یادگیری 929/0، 938/ 0و 902/0 مواد آموزشی 989/0، 945/0 و 962/0راهبرد یاددهی-یادگیری 926/0، 932/0 و 823/0 زمان989 /0، 945/0 و 962/0 فضا 969/0، 925/0 و 998/0 گروه بندی 889/0، 926/0 و 910/0 و در مولفه ی ارزشیابی 919/0، 925/0و 902/0 برآورد شدند که تمامی نشان از برازش مطلوب و مناسب ابزار است. پایایی ابزار پرسشنامه 74 گویه ای در این پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ در کل برابر با 968/0و برای هرکدام از مولفه های محتوا، فعالیت های یادگیری، مواد آموزشی، راهبردهای یاددهی-یادگیری، زمان، فضا، گروه بندی و ارزشیابی به ترتیب برابر با916/0، 819/0، 874/0، 913/0، 860/0، 869/0، 879/0و876/0 و برای پرسشنامه 32 گویه ای درکل برابر با 923/0 و درخصوص هرکدام از مولفه های اهداف شناختی، عاطفی و مهارتی به ترتیب برابر با 876/0، 877/0، 865/0برآورد گردید که نشان از پایایی بالای ابزار طراحی شده است.
    کلیدواژگان: طراحی، اعتبار بخشی، ابزار ارزیابی، اسناد بالادستی
  • سارا ابراهیمی*، حسین پور شهریار، امید شکری صفحات 179-184
    پژوهش حاضر با هدف آزمون کفایت روان سنجی مقیاس هوش هیجانی ادراک شده(Brackett & Mayer، 2003) در بین گروهی از معلمان شهرستان نور انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر 203 معلم(104 مرد و99 زن) به مقیاس هوش هیجانی ادراک شده و سیاهه فرسودگی شغلی(Maslach، Jackson & Leiter، 1996) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی مقیاس هوش هیجانی ادراک شده از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی آن از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه، ضریب همبستگی بین هوش هیجانی ادراک شده و فرسودگی شغلی گزارش شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد که مقیاس هوش هیجانی ادراک شده از پنج عامل مدیریت اجتماعی، مدیریت هیجانات خود، فهم هیجان، استفاده از هیجان و ادراک هیجان تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی بر پایه نرم افزار LISREL، وجود این عوامل پنج گانه را تایید کرد. نتایج مربوط به همبستگی بین ابعاد هوش هیجانی ادراک شده با ابعاد فرسودگی شغلی به طور تجربی از روایی سازه مقیاس هوش هیجانی ادراک شده حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی نیز برای ابعاد مختلف مقیاس(90/0-60/0a=) مطلوب گزارش شد. درمجموع، یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مقیاس هوش هیجانی ادراک شده برای سنجش هوش هیجانی ادراک شده در معلمان ابزاری روا و پایا است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مولفه های اصلی، روایی عاملی، مقیاس هوش هیجانی ادراک شده
  • سارا عابدی کوشکی*، حسن رضا زین آبادی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 195-208
    هدف پژوهش توصیفی همبستگی حاضر، بررسی رابطه فضیلت سازمانی مدارس با رفتار شهروندی سازمانی معلمان می باشد. 403 معلم در مدارس متوسطه نواحی چهارگانه کلان شهر کرج به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه ی استاندارد فضیلت سازمانی(Cameron، Bright، & Caza، 2004) و رفتار شهروندی سازمانی(DiPaola، Tarter & Hoy، 2004) استفاده شد. پس از بررسی و تایید پایایی و روایی سازه ابزارها، برای پاسخ به سوالات پژوهش، از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاکی از وجود همبستگی معنادار بین فضیلت سازمانی مدارس و رفتار شهروندی سازمانی معلمان است. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که در بین ابعاد پنج گانه فضیلت سازمانی(خوش بینی، اعتماد، شفقت، انسجام و بخشش)، صرفا خوش بینی و بخشش، تبیین معناداری از رفتار شهروندی سازمانی معلمان داشته اند. یافته های این پژوهش اهمیت تقویت خرده مقیاس های فضیلت سازمانی را در مدرسه مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، معلم
  • عباس عباس پور*، رسول فرج الهی، حمید رحیمیان، علی دلاور صفحات 209-230
    اندیشمندان بر این باورند که هر نوع توسعه ای شامل نوعی از توسعه ظرفیت است. توسعه ظرفیت رویکردی هدفمند و گنجینه ای حرفه ای به منظور تحریک، راهنمایی، تقویت، آزادسازی، شکل دهی و رشد ظرفیت ها، آن سوی ظرفیت های موجود است. با توجه به اینکه این رویکرد ازجمله اهداف اصلی دانشگاه ها در طول برنامه ششم توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور است، هدف اصلی پژوهش حاضر کاوش عوامل نهادی و سازمانی اثرگذار در توسعه ظرفیت دانشگاه های دولتی با استفاده از یک مطالعه کیفی است. بدین منظور از روش تحقیق کیفی تحلیل تم استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل استادان، روسای دانشگاه، اساتید صاحب تالیف و مدیران حوزه های ستادی صاحب نظر در زمینه توسعه ظرفیت دانشگاهی دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری و نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شهر تهران می باشد که با توجه به سطح اشباع داده 13نفر از آن ها به صورت هدفمند انتخاب شدند. روایی یافته های پژوهش با استفاده از روش های بررسی توسط اعضاء تضمین گردید. پس از مرور و سازمان دهی متون مصاحبه ها، محقق، کدهای اولیه را شناسایی و در ادامه کدهای مشابه را در طبقه هایی خاص قرار گرفتند. سپس، برای هریک از این طبقات عناوینی که نمایانگر کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب گردید. نتایج حاصل نشان دهنده دوازده تم اصلی است که چگونگی توسعه ظرفیت دانشگاهی را ارائه می نمایند که شامل آمایش سرزمین، نظام تصمیم گیری، قوانین و مقررات، ملاحظات دولت، تعامل با ذینفعان، زیرساختی و زمینه ای، مدیریت و رهبری دانشگاهی، توسعه ارتباطات، فرایند جذب، توانمندسازی حرفه ای، استقلال و آزادی علمی، اعتبارات و بودجه می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل نهادی، عوامل سازمانی، توسعه ظرفیت، دانشگاه دولتی
  • سید محمد میرکمالی، مجتبی حاج خزیمه* صفحات 231-262
    پژوهش حاضر، باهدف تبیین سلامت سازمانی براساس نقش مولفه های اخلاق حرفه ای در مدارس ابتدایی پسرانه دولتی شهر تهران صورت گرفته است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی پسرانه دولتی شهر تهران که 7848 نفر می باشند؛ که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 366 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. روش نمونه گیری در این پژوهش، روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته اخلاق حرفه ای، پرسشنامه سلامت سازمانی هوی و فیلدمن(1987) استفاده شده است. جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی و سازه استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ(اخلاق حرفه ای 94/0 و سلامت سازمانی 88/0) ارزیابی شد. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی(محاسبه فراوانی، درصد، ترسیم نمودار، تدوین جدول و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی(ضریب همبستگی،آزمون t تک نمونه ای) با استفاده از نرم افزار spss ویرایش 22 و lisrel8.8 تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد: ابعاد اخلاق حرفه ای معلمان قابلیت تبیین سلامت سازمانی مدارس ابتدایی پسرانه دولتی شهر تهران را دارا می باشند. وضعیت کلیه مولفه های اخلاق حرفه ای به غیر از مولفه عدالت، بالاتر از میانگین فرضی پژوهش است. وضعیت سلامت سازمانی در کلیه ابعاد به غیراز مولفه های انسجام نهادی، حمایت منابع و نفوذ مدیر بالاتر از میانگین فرضی پژوهش قرار دارد. بین اخلاق حرفه ای معلمان و سلامت سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، سلامت سازمانی، مدارس ابتدایی
  • سیما یعقوب پور *، محمد فاطمی نژاد صفحات 263-282
    هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین انگیزش و رضایت شغلی براساس مدل دو عاملی هرزبرگ در شرکت بیمه پارسیان می باشد. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد بررسی شامل کارکنان شاغل در شرکت پارسیان بوده که از طریق روش نمونه گیری و برحسب سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات انتخاب شده و شامل 265 نفر بوده اند. ابزار مورد استفاده جهت گردآوری داده های پژوهش شامل دو پرسشنامه استاندارد40سوالی هرزبرگ و همچنین پرسشنامه اسمیت بوده است که پس از محاسبه روایی و پایایی، این ابزار بین افراد نمونه توزیع شده و سپس داده ها با استفاده از روش آماری spss و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد بین عوامل انگیزشی، بهداشتی و رضایت کارکنان بیمه پارسیان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، انگیزش، مدل هزربرگ
  • آزاده مرادی سروستانی، رضا زارعی* صفحات 283-296
    هدف پژوهش حاضر نیازسنجی دوره های آموزش ضمن خدمت سازمان از دیدگاه کارکنان می باشد. روش تحقیق باتوجه به ساختار آن، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است که تعداد90 نفر به عنوان نمونه از طریق سرشماری انتخاب شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارکنان آموزش وپرورش ناحیه 4 شیراز می باشد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ای محقق ساخته براساس طبقه بندی نیازها از نظر برادشاو مشتمل بر 33 سوال بسته پاسخ و 4 سوال باز پاسخ بود. جهت سنجش روایی آن از روایی صوری استفاده شده و پایایی آن براساس آلفای کرونباخ 85/0برآورد شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های آماری از روش های آمار توصیفی چون فراوانی، میانگین و انحراف معیار و از روش آماری استنباطی t تک متغیره استفاده شد. نتایج آماری پژوهش نشان داد که نیاز کارکنان در برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت در بعد هنجاری با میانگین 58/3 بعد احساس شده با میانگین 84/3، بعد بیان شده با میانگین 86/3، بعد مقایسه ای با میانگین47/2 و بعد پیش بین با میانگین 38/3 بوده است. همچنین نتایج آمار استنباطی حاکی از آن بود که در نیازسنجی دوره های آموزش ضمن خدمت به بعد هنجاری، احساس شده، بیان شده، مقایسه ای و پیش بین توجه لازم شده است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، آموزش ضمن خدمت، کارکنان، طبقه بندی برادشاو
|
  • H. Habibi, A. Homayeni Damirchi *, M. Bagherianfar, S. Nouri Pages 1-25
    This research Aim is study of Predictability level of teachers Job stress based on organizational health and communication skills components. Research method is correlation. Statistical Population is all of teachers at Tabriz public primary schools. Statistical sample include 120 teachers that selected by cluster method in district1 and 2 at Tabriz city. Data was gathered with three standard questionnaires, communication skills, Organization health and job stress. Content validity and Cronbach's alpha was used to determine the validity and reliability of the questionnaires. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and regression analysis) were used. Results show that relationship between communication skills, organizational health and its aspects with teacher's job stress is positive. Also the different dimensions of communication skills and organizational health cannot predict job stress
    Keywords: job stress, Organizational Health, Primary Schools, Teachers, Communication Skills
  • A. Amin Beidokhti, K. Fathi, S. Moradi * Pages 27-50
    The major aim of this research is the structural analysis of parameters of school-based management on comparative theorization. In terms of target, the research is functional and in terms of data collection method is descriptive – surveying. The statistical society of the research including 255 persons of principals and teachers of the second of high school with trustees who have been serving in the education year of 94-95 in the city of Tehran that based on Krejcie and Morgan table were chosen by simple random sampling of 148 them (119 teachers and 29 principals). In this study, a questionnaire containing 28 statements has been used. In this study for understanding the questions, the questionnaire distributed among a number of thematic experts (such as consultants and supervisors as well as a number of education experts). After applying expert's comments and points of views, the final edition of the questioner was done respectively. The validity of the scale is obtained by Cronbach's alpha coefficient method (0/87). The method of research is structural pattern. In order to analyze the data by structural equation modeling LISREL software was used. The results of structural equation analysis showed that among the components such as organizational commitment with path (0/89), responsibility with path (0/86), in participation with Path coefficient (0/78), decentralization with Path coefficient (0/73) and organizational culture with Path coefficient (0.69) have the greatest impact on the implementation of school-based management in their schools of Tehran respectively. The results of this research could pave the way for practitioners and planners in the Ministry of Education to implement the successful school-based management system in Iran's schools. The proposed model has a goodness-of-fit.
    Keywords: School-based management, decentralization, participation, organizational culture, organizational commitment
  • M. Yadegar *, M.H. Seif Pages 53-70
    Burnout is one of the most important factors in reducing productivity in organizations and involves physical and mental signs, especially in the human service professions.This research was to Burnout prediction model based on organizational justices and commitment, change Intention, Role conflict and ambiguity. The research method was correlation and the population was all the staff of technical & vocational and Islamic Azad Universityin shiraz(430 ones), that among them 203 ones were selected through multiple stage cluster randomized sampling method. Research instruments included 5 questionair Maslach burnout (2001), Allen & Meyer organizational commitment (2004), Darvish Yousef change intention (2000), Lu et al. role conflict and ambiguity (2001), and Colquitte organizational justice (2001). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis were utilized for analyzing the data. The results showed that organizational commitment have direct effect and also indirect effect on burnout via the mediation of change intention, role conflict and role ambiguity. Organizational justice had indirect effect on burnout via the mediation of change intention, role conflict and role ambiguity. No direct effect was found between organizational justice and burnout. Change intention, role conflict and role ambiguity had direct effect on burnout. According to the fitted indices, the final model of the study has a relatively good fit.
    Keywords: burnout, Organizational Commitment, Role Conflict
  • M.R. Falsfi Nejad, A. Delaver, F. Zandi *, N.A. Farokhi, A. Abaspour Pages 71-88
    This study was aimed identify resources and effective equipment in the ranking and evaluation of the performance of the elementary schools section in Kurdistan province. Mixed research methods have been used in this study. There were four statistical society community, Community resources and content, teachers, administrators, and experts in the primary section. It was known the components and dimensions based on the resources and content related to the subject and later was editing markers based on the results it. Measuring tools was carried out on a sample of 350 people from teacher, administers and and experts in the primary section. The results showed that Four-component educational facilities, the quality of the school buildings, financial resources and health and safety are effective in the evaluation and ranking of school performance.
    Keywords: resources, equipment, Ranking, Performance Evaluation
  • M.R. Behrangi, M. Kordlo* Pages 89-116
    Management Education Model (MEM) in the process of its ten steps of teaching had been able to make its effectiveness in instructional and nurturing effects as an evidence through results from a serial of experimental researches. This research studied its effect on elementary 6th grade student's Meta Cognitive Learning (MCL) when it is used in teaching science. The type of research method was quasi-experimental using two groups designed with pre-test and post-test. As available samples four classes of Ibn Sina elementary boy’s school in Khoramdasht city (Alborz province) were chosen randomly with 36 students as experimental group. The other class with 36 students was control group. The experimental group was taught through using MEM and the control group was taught through the traditional method, both in six weeks. The tool for collecting data, was the section of Karami’s (2001) questionnaire with its validity and reliability confirmed through statistical methods. MCL with 37 items included components of knowledge and self-control, knowledge and curriculum control, knowledge and evaluation process control, and knowledge and regulating process control. The results of analysis of covariance (sig=0/01 & sig>0/05) by removing the effect of pretest showed a significant effect of MEM Compared to the traditional patterns in MCL on students. Finally, the result secured the suggestion that that science education with using MEM had a positive impact on Students meta cognitive learning.
    Keywords: Management Education Model (MEM), Meta Cognitive Learning (MCL), science education, educational, nurturing effects
  • Y. Safari *, F. Matinnajad, S. Ghasemi Pages 117-130
    Motivation is a basic concept of human resources in management that scientists hypothesizing it as key of organizational success. In Islamic documents such as the Holy Quran, this matter was mentioned. The aim of present study was Comparison assessment of motivational theories of management in content spam of the Holy Quran. The method of study was quantitative content analysis. Statistical population was holy Quran content and selected documents of management consist of motivational theories. The data collection toll was checklist include 7 general them and 52 subcomponents of management motivation. Checklist has face validity. Using descriptive statistic (frequency and present) and inference static (Chi-Square Test) by SPSS, V16, to analyzing data. Finding showed that in whole of the Quran (114 Sore), 103(%90) was mentioned the components of motivational theory. These components were motivation of substantive (237, %60) of Sore, self-perfection and autonomy (55, %14), hegemony (40, %10), negativity (32, %8), just icing (24, %6), safety and social motivation (5, %2).Result showed that the Holy Quran has a global mention on motivational component of management. So using of this document by administrator, teacher and author of management is subjected.
    Keywords: holy Quran, Management, Motivation, Islamic management
  • S. Jalilian *, Y. Mehralizade, M. Marashi Pages 131-150
    The Purpose of this study was to examine the match between vocational educational with industries sector educational needs in khorramshr city. Method of study was descriptive- survey The population of this research was all the organization and Companies (middle-sized and big induatries registered based on information available in the Department of Industries of Khozestan,Ministry of Industries and Mines,Department of Industrial Development and Office of Statistics and Information) 42 Companies were estimated and Technical and Educational Centers Khorramshahr in industry sector. Sampling was done twice for two purposes. First, The company was selected using purposive sampling 9, with 9 of managers and 9 of experts were interviewed. In the second stage randomly selected 125 managers and experts to complete the questionnaire. For data gathering in this research, the analysis of documents, interview and questionnaire. Face and content validity of the instrument has been confirmed by experts and reliability has been calculated and verified subsequently .the collected data has been analyzed using descriptive statistics. The results show that is no conformity between technical and professional education in Khorramshahr and acceptable situation ( identified as needs and educational purposes which labled as primary ones) in this city. Also, results show that the general courses 9, management courses 7 and specialized courses 45 of vocational educational of priorities for the labor market in industries that make up the city.
    Keywords: Technical, Vocational Education, Need Assessment, Educational needs, industries, Educational performance
  • N. Farsi Aliabad, F. Nateqi *, M. Seifi Pages 151-178
    This research was conducted to design and validating evaluation instrument of in-service teacher's curriculum emphasizing on high order documents by mixed method. In order to design, compile and construct the instrument, evaluation benchmarks and then indicators were first determined by qualitative analysis of high order documents based on which a 106-question questionnaire was regulated. Content and apparent validity of the instrument were approved by expert's ideas; and in order to evaluate structure's validity and instrument's reliability, this instrument was used to evaluate in-service courses curriculums of teachers in Rafsanjan. So, evaluating goals of designed and compiled in-service course's curriculums, trainers of these courses(totally 21 people) regarding more knowledge of them with goals of curriculums and teachers participated in these courses(totally 321 people) as experts supervising facts of performing curriculums relating to other elements were asked. Measuring validity and reliability of instrument was based on analyzing data resulted from evaluating curriculums by designed instrument.Therefore, CFI, AGFI and GFI in content component were estimated 0.942, 0.909 and 0.982 learning activity 0.929, 0.938 and 0.902educational materials 0.989, 0.945 and 0.962 teaching-learning strategy 0.926, 0.932 and 0.823 time 0.989, 0.945 and 0.962 space 0.969, 0.925 and 0.998 grouping 0.889, 0.926 and 0.910 and in evaluation component 0.919, 0.925 and 0.902 which all show suitable and fitness of instruments. In this research, reliability of 74-question questionnaire instrument using Cronbache's Alpha is totally equal to 0.968 and for every components of content, learning activities, educational materials, teaching-learning strategies, time, space, grouping and evaluation respectively equal to 0.916, 0.819, 0.874, 0.913, 0.860, 0.869, 0.879, 0.876 and for 32-question questionnaire totally equal to 0.923 and regarding every components of cognitive, emotional and skill goals, it was respectively estimated equal to 0.876, 0.877 and 0.865 showing high reliability of designed instrument.
    Keywords: designing, Validation, evaluation instrument, high order documents
  • S. Ebrahimi *, H. Pourshahriar, O. Shokri Pages 179-184
    The purpose of the present study was to investigate psychometric adequacy of the Perceived Emotional Intelligence Scale (PEIS, Brackett & Mayer, 2003) among Noor teachers. 203 teachers (104 male, 99 female) completed the PEIS and the Maslach Burnout Inventory (MBI, Maslach, Jackson & Leiter, 1996). The exploratory and confirmatory factor analysis methods and internal consistency were used to compute the PEIS's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the construct validity of the PEIS, we computed correlations between different dimensions of PEIS with MBI. The results of principal component analysis (PC) and varimax rotation replicated 5-factor structure of the social management, managing emotion (self), understanding emotion, use of Emotion & perceiving emotion in the Iranian sample. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 5 extracted factors. Correlational analyses between PEIS's factors with MBI's factors provided initial evidence for the PEIS convergent validity. Internal consistency for the PEIS's factors was desirable (a=0/60-0/90). In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the PEIS as an instrument to measure of perceived emotional intelligence among Iranian teachers.
    Keywords: Confirmatory factor analysis, factorial validity, Perceived Emotional Intelligence Scale, principal component analysis
  • S. Abadi Koshki *, H. Zinabadi, A. Nave Ebrahim Pages 195-208
    The purpose of this descriptive-correlational study is to investigate the relationship between organizational virtuousness and organizational citizenship behavior of teachers. 403 secondary school teachers of four areas of Karaj metropolitan were selected using cluster sampling method. Organizational virtuousness scale (Cameron & et al, 2004) and organizational citizenship behavior scale (DiPaola, Tarter & Hoy, 2004) were used to collect data. After the reliability and construct validity analysis, research questions were responded with the Pearson correlation coefficient and standard multiple regression. Results showed a meaningful correlation between organizational virtuousness and teachers organizational citizenship behavior. Also multiple regression showed that among the five dimensions of organizational Virtuousness (optimism, trust, compassion, integrity and forgiveness), just optimism and forgiveness have significant explaintion from organizational citizenship behavior of teachers. The findings of this study emphasizes the reinforcement of the of the organizational virtuousness subscale in schools
    Keywords: organizational virtuousness, Organizational Citizenship Behavior, Teacher
  • A. Abaspour *, R. Farajollahi, H. Rahimiyan, A. Delavar Pages 209-230
    scholars believe that any kind of development involves the development of capacity. Capacity development is a targeted approach and a professional treasure in order to stimulate, guide, strengthen, release and shape capacity beyond the existing capacity. Because, this approach is among the main objectives of social and economic development of the country during the Sixth Plan, The main objective of this study was to explore factors affecting the development of the institutional and organizational capacity of public universities using a qualitative study. In order to collect data semi-structured interviews were used. The study sample consisted of professors, administrators and experts in the areas of staff development, academic capacity of public universities affiliated to Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health and Medical Education in Tehran. According to data saturation level, 13 of them were chosen for interview. The validity of the findings were guaranteed using survey methods by members. After reviewing the literature and organizing interviews, the researcher, first, identify codes and then put the same code in the certain class. Then, for each of the classes one topic that represent the code was selected. The results represent twelve main themes in the university capacity development which includes: Land planning, decision-making, regulation, government considerations, engagement with stakeholders, underlying infrastructure, management and academic leadership, communication development, the process of absorption, professional empowerment, autonomy and academic freedom, credits and budget.
    Keywords: institutional factors, organizational factors, capacity development, public universities
  • M. Mirkamali, M. Haj Khozeymeh* Pages 231-262
    The present research studies the relationship between teacher’s professional ethics and organizational health in public primary schools of boys in Tehran. The method of the research is the practical purpose and data collection, descriptive from correlation type. The statistic population consisted of all public primary schools teachers in of boys in Tehran, 1393-94. According to the latest statistics, there are 7848 (consisting of 6984 women and 864 men). 366 peoples were selected for Kukran sample making formula. Sampling method in this study is multistage cluster sampling. Hoy and Feldman (1987) was used for data collection in professional ethics and organizational health questionnaire. To validate the questionnaire, was use content and construct validity. reliability was estimated through Cronbach’s alpha coefficient on Pilot study (professional ethics "0/94" and organizational health"0/88") too. Information obtained in this research using descriptive statistics(Frequency, percentage, charting, table editing and Standard deviation ) and inferential statistics (correlation coefficient, one sample t test,) Using software spss 22 and lisrel8.8 were analyzed The results showed: Professional ethics components of teachers to explain ability organizational health in public primary schools of boys in Tehran respectively. all the components of professional ethics aspects, except for justice component were above average research hypotheses. Organizational health In all dimensions except institutional coherence, resources support and manager influence components were above average research hypotheses. There is a significant and positive relationship between the professional ethics of teachers and organizational health.
    Keywords: professional ethics, Organizational Health, Elementary schools
  • S. Yaghoobpoor *, M. Fateminezhad Pages 263-282
    The main goal of this study was to investigate the relationship between motivation and job satisfaction in the parsian insurance with Herzberg two-factor models. Case study in this article was based on description of correlation. Reviewed studied sets includes the employees of parsian insurance that were selected based on the factors such as: age, sex, status and university degree.ie. they were totally 265 persons. The instrument used for data collection consisted of: Herzberg's two standard question naire of 40 questions and the smith's questionnaire in which After the validity and reliability of the tool was distributed among the Participants and then The data were analyzed using Pearson's correlation coefficient inspss. The results showed that between the motivational factors and health insurance and employee satisfaction in parsian insurance are positive and meaningful relationship.
    Keywords: Job Satisfaction, Motivation, Herzberg model
  • A. Moradi Sarvestani, R. Zarei * Pages 283-296
    The goal of this research was needs assessment of In-service Training Courses employees’s point of view. This Research Methodology was descriptive-survey type and the statistical sample was determined by the census (N=90). The statistical society of this research was all of the employees in office of education district 4 shiraz city.. For data collection has used of researcher Questionnaire including 33 questions closed answer and 4questions opened answer. For verifying of questionnaire structure that certified by formal validity and the questionnaire stability reported (KMO=0.85) in kronbakh alpha method. The data analysis has used of Descriptive statistics methods like frequency, means and Std.Deviation and for Inferential Statistics method with one-sample varialble. The results of this research showed that the needs of employees in in-service Training Courses was for normative needs(3.58), Felf Needs(3.84), Expressed Needs(3.86), Needs Comparative(2.47) and Needs Expected(3.38).Also, The conclusions of the research showed that need assessment of In-service Training Courses has noted to normative needs, Felf Needs, Expressed Needs, Needs Comparative and Needs Expected.
    Keywords: Need Assessment, In-service training, employees, Bradshaw grading