فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1397)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هوشنگ تقی زاده*، مصطفی ضیایی حاجی پیرلو صفحات 1-24
    در مطالعه حاضر، پس از بررسی و شناسایی مولفه های بالندگی سازمانی واحدهای منطقه 13دانشگاه آزاد اسلامی، الگوی مفهومی در قالب نقشه راه بالنده سازی[1] ارائه شده است. جامعه تحت مطالعه، واحدهای منطقه 13 دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. جمع آوری داده ها از طریق توزیع سه نوع پرسش نامه محقق ساخته صورت پذیرفته است که بررسی روایی و پایایی آن ها، بر حسب نوع و ماهیت ابزار، با روش های مختلفی مورد آزمون قرار گرفته است. پرسش نامه نوع اول با هدف شناسایی مولفه های بالنده ساز برای جامعه مورد مطالعه، نوع دوم با هدف تعیین اولویت مولفه های بالنده ساز با رویکرد دیماتل و نوع سوم جهت آزمون روایی الگوی تحقیق تهیه و توزیع شده است. شناسایی مولفه های بالندگی با رویکرد ترکیبی از نتایج مطالعات پیشین، روش دلفی و الگوسازی تحلیل مسیر انجام شده است. اولویت بندی مولفه ها با با رویکرد دیماتل و بر اساس میزان شاخص نفوذ و اثر مولفه ها انجام گرفته است. نهایتا، با لحاظ نمودن یافته های تحقیقات پیشین و خروجی روش های به کارگیری شده، الگوی نهایی پژوهش در قالب نقشه راه بالنده سازی برای جامعه مورد مطالعه ارائه شده است. الگوی مذکور با درجه تناسب29/4 و میزان مطلوبیت 95% توسط گروه خبره مورد تایید واقع شده است. نتیجه اصلی تحقیق، در قالب نقشه راه بالنده سازی برای جامعه تحت مطالعه در هشت دسته از عناصر اصلی مطرح شده که شامل موارد زیر است: «اهداف و فلسفه، مبانی نظری بالندگی، مولفه های بالندگی، فراگردهای اجرایی، تسهیل کننده ها، برونداد، بازخورد و چگونگی ارتباطات مابین اجزای الگو».
    کلیدواژگان: بالندگی سازمانی، نقشه راه بالنده سازی، مولفه های بالندگی، روش دلفی، آموزش عالی
  • علی خالق خواه، حبیبه نجفی * صفحات 25-44
    مهارت های نرم می تواند به عنوان مهارت های انسانی متمرکز بر صلاحیت در کار کردن با اشخاص دیگر تعریف شود. مدیران آموزشی در این قرن نیازمند ادغام مهارت های سخت و نرم به منظور افزایش اثربخشی و بهره وری در کار خود هستند. هدف این پژوهش، استخراج مولفه های مهارت های نرم مدیران آموزشی و طراحی ابزار اندازه گیری است.
    روش
    روش این پژوهش، آمیخته و از نوع اکتشافی ( به دلیل اولویت گردآوری داده های کیفی) است. نمونه آماری در این تحقیق، شامل 40 نفر مدیر آموزشی هستند که به روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) از بین مدیرانی که در مراکز آموزشی شهر تبریز مشغول به خدمت و دارای روابط گسترده بودند، انتخاب شدند. داده های کیفی با روش مصاحبه گروه کانونی و سپس تحلیل محتوا شدند و داده های کمی با روش تحلیل عاملی به وسیله نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از تحلیل محتوا ، 7 مولفه شامل: تفکر تحلیلی و حل مساله، ارتباطات، کارگروهی، مدیریت اطلاعات، توسعه نوآوری، یادگیری مادام العمر، اخلاق و مهارت های حرفه ای استخراج شدند. پرسش نامه طراحی شده دارای 30 سوال است که روایی آن با تحلیل عاملی تائیدی مورد بررسی قرار گرفت که ضرایب همه بارهای عاملی بالای 7/0 است، بنابراین هیچ آیتمی از پرسش نامه حذف نشد. پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ اندازه گیری شد که مقدار آن 81/0 برآورد شد که از میزان قابل قبولی برخوردار است. مهارت های نرم مدیران در دنیای متغیر و رقابتی امروزی بیش از مهارت های سخت و رسمی مورد نیاز است، از این رو مدیران آموزشی باید این مهارت ها را در اولویت کار خود قرار دهند و در تقویت مولفه های آن برای ارتقای اثربخشی سازمان خود، تلاش کنند.
    کلیدواژگان: مدیران آموزشی، مهارت های نرم، روش آمیخته، ابزار اندازه گیری
  • علی یاسینی*، زینب طولابی صفحات 45-72
    سرایت کژ رفتاری هدایت شده سازمانی به کژ رفتاری هدایت شده فردی:آزمون یک الگو با نقش تعدیلگر انسجام گروهی، ادراک بی عدالتی و قوانین تنبیهی غیررسمی در مدارس دولتی

    مقاله 3، دوره 9، شماره 33، بهار 1397، صفحه 45-72 XML اصل مقاله (825 K)
    نوع مقاله: مقاله پژوهشی
    نویسندگان
    علی یاسینی 1؛ زینب طولابی2
    1عضو هیات علمی گروه مدیریت دانشگاه ایلام
    2دانشگاه ایلام. دانشکده ادبیات. گروه مدیریت
    چکیده
    تبیین تاثیر کژ رفتار گروهی در شکل دهی کژ رفتار فردی معلمان هدف اصلی مقاله حاضر است. همچنین نقش تعدیلگر انسجام گروهی، ادراک بی عدالتی و قوانین تنبیهی غیررسمی مورد مطالعه مداقه قرار گرفته شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی، و به لحاظ ماهیت صبغه کمی دارد. تمامی دبیران دبیرستانهای دولتی شهر ایلام (379=N) جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1997) و شیوه نمونه گیری خوشه ایمتناسب با حجم تعداد 154 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده پنج پرسشنامه استاندارد کژرفتار فردی 9 گویه ای و کژرفتاری گروهی 10 گویه ای بنت و رابینسون (2000)، ادراک بی عدالتی کولکویت (2001) با 20 گویه، انسجام گروهی سیشور (1954) با 20 گویه، قوانین غیررسمی هولینگر و کلارک (1982) با 9 گویه گردآوری شدند. پایایی پنج متغیر پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 78/0، 79/0، 81/0، 73/0، 83/0، بدست آمد. فرضیه ها به کمک نرم افزار SPSS ورژن 20 و با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی آزمون شدند. یافته ها نشان داد که مشاهده مستقیم کژ رفتار سازمانی، نقش میانجی در ارتباط بین کژ رفتار گروهی و کژ رفتار فردی معلمان دارد. کژرفتاری در سطح گروهی با فرایندهای اطلاعات اجتماعی ارتباط مستقیم، مثبت و معنادار داشته و از بین سه مولفه آن، مشاهده مستقیم کژرفتاری و شیوع کژرفتاری در سطح سازمان ارتباط بین کژرفتاری در سطح گروه و کژرفتاری در سطح فردی را تعدیل می نماید. زمانیکه میزان انسجام گروهی بالاست، دانش غیرمستقیم و ادراک شیوع کژرفتار در سطح سازمانی به احتمال ضعیفی موجب بروز کژرفتاری در سطح فردی می شود. بر این اساس نقش تعدیلگر انسجام گروهی در ارتباط بین کژرفتاری گروهی و فردی، رد می شود. نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در سطح گروهی، اثر تعاملی معناداری بین مشاهده مستقیم کژرفتاری و قوانین و مجازات های غیررسمی وجود دارد. در خصوص اثر تعاملی دانش غیرمستقیم و قوانین غیررسمی، به لحاظ آماری تعامل معناداری یافت نشد. در نهایت نتایج نشان داد که در سطح گروهی و سازمانی اثر تعاملی ادراک شیوع کژرفتاری و قوانین غیررسمی، به لحاظ آماری معنادار است. این نتایح نشان می دهند که اگر قوانین غیررسمی در خصوص کژ رفتاری در سطح سازمانی در حد پایینی باشند، دانش مستقیم و شیوع کژرفتاری سازمانی به احتمال زیاد سرایت و انتقال کژرفتاری در سطح گروهی را به سطح فردی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: کژ رفتار فردی و سازمانی، سرایت اجتماعی، فرآیند اطلاعات اجتماعی، قوانین تنبیهی غیررسمی، انسجام گروهی، ادراک بی عدالتی
  • مریم قناعت پیشه *، مسلم صالحی صفحات 73-88
    هدف از این پژوهش، مقایسه مهارت های اجتماعی و یادگیری خود راهبر دانش آموزان مدارس هوشمند و سنتی دوره متوسطه شهرستان مرودشت است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق، از نوع کاربردی و به لحاظ نوع تحقیق ، ماهیت و اهداف پژوهش از نوع علی مقایسه ای است؛ جهت روش آماری از آزمون تی گروه های مستقل استفاده گردید. جهت گرد آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است که دارای پایایی 80/0 وهمچنین ضریب آلفای کرونباخ84/0 است. جهت گردآوری داده ها ، از پرسشنامه ی مهارت های اجتماعی SSRS (Gresham، 1990)، یادگیری خودراهبر گاگلیلمینو (Guglielmino، 1977)، استفاده شد. سوالات پژوهش بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده است.جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مدارس هوشمند وسنتی در شهرستان مرودشت در سال تحصیلی 94-1393 برابر 3355 نفر و نمونه تحقیق در این پژوهش بر اساس جدول مورگان 270 نفر است، در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شده است که در دو گروه 135 نفره قرار گرفته اند که شامل مدارس هوشمند و مدارس معمولی هستند و مشغول به تحصیل هستند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین میزان یادگیری خودراهبر دانش آموزان مدارس هوشمند و سنتی، تفاوت معنادار وجود دارد که میزان یادگیری خودراهبر دانش آموزان مدارس هوشمند از مدارس سنتی بیشتر است و بین میزان مهارت های اجتماعی دانش آموزان مدارس هوشمند و سنتی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، یادگیری خود راهبر، مدارس هوشمند، مدارس سنتی
  • فرهاد شفیع پور مطلق*، مریم موسیوند صفحات 89-104
    هدف تحقیق حاضر، تعیین رابطه بین پویایی آموزشی و برند آموزشی با اعتماد آموزشی بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق، مشتمل برتمامی استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 120 نفر بوده است. شیوه نمونه گیری، به دلیل محدودیت جامعه آماری، سرشماری بوده، بدین ترتیب همه جامعه آماری به عنوان نمونه تحقیق به تعداد 120 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل سه نوع پرسشنامه بوده است که عبارتند از:1.پرسشنامه محقق ساخته پویایی آموزشی مشتمل بر 12 گویه(95/0 =α،2. پرسشنامه برند آموزشی( حسینی و فرهاد نهاد،1392) مشتمل بر 44 گویه (92/0=α)، 3. پرسشنامه محقق ساخته اعتماد آموزشی مشتمل بر20 گویه(94/0=α ) برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون کلموگروف- اسمیرنف، آزمونt تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره) استفاده شد. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد وضعیت پویایی آموزشی بالاتر از حد متوسط، برند آموزشی پایین تر از حد متوسط و اعتماد آموزشی پایین تر از حد متوسط است. بین پویایی آموزشی و برند آموزشی با اعتماد آموزشی، در سطح 05/0>P رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد، همه ابعاد پویایی آموزشی می توانند به طور معناداری اعتماد آموزشی ادراک شده را پیش بینی کنند؛ هم چنین به جز ابعاد اشتهار و تبلیغات، سایر ابعاد برند آموزشی توان پیش بینی اعتماد آموزشی ادراک شده را به طور معنادار دارند.
    کلیدواژگان: پویایی آموزشی، برند آموزشی، اعتماد آموزشی ادراک شده
  • مجتبی معظمی، کامران محمدخانی*، علی دلاور، امیر حسین محمد داودی صفحات 105-126
    پژوهش حاضر بر آن است با شناسایی ابعاد و مولفه های ارتقا کیفیت آموزشی در آموزشکده های سما، سهم هر یک از آن ها را در ارتقای کیفیت آموزشی این آموزشکده ها بیان کند. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی است و از روش پژوهش آمیخته با رویکرد اکتشافی – متوالی استفاده شده است و از نظر گردآوری، داده ها توصیفی و زمینه یابی است. جامعه آماری این تحقیق را در فاز کمی، اعضای هیات علمی آموزشکده های سما در سراسر کشور که 445 نفر هستند، تشکیل داده اند و در فاز کیفی از نظرات 7 نفر از متخصصان و خبرگان استفاده شده است. بر اساس اصول تعیین حجم نمونه در تحلیل رگرسیون، چند متغیری برای مدل یابی، حجم نمونه 295 نفر تعیین گردید. با مطالعه مبانی نظری وانجام روش دلفی، 11 بعد و 91 مولفه شناسایی شد و جهت تکمیل به منظور رواسازی پرسشنامه و نیز تعیین مولفه ها از روش تحلیل اکتشافی در دو مرحله استفاده شد که که نهایتا 7 بعد و 59 مولفه باقی ماندند و پرسشنامه نهایی با 59 گویه تدوین و پس از تایید روایی و پایایی اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و یافتن ساختار معنی داری از ترکیب ابعاد و مولفه ها و پاسخ ها، از روش تحلیل عاملی از نوع تحلیل عاملی اکتشافی و t تک نمونه ای برای تعیین درجه تناسب مدل استفاده شد. نتایج این تحلیل ها نشان داد که به ترتیب: اولویت، ارتقای سطح علمی مراکز آموزشی، ارتباط با صنعت و بازار کار، مسوولیت پذیری علمی، ارتباط و تعامل با دانشجو(ایجاد حس اطمینان)، ارتقای مهارت، تخصیص و افزایش اعتبارات پژوهشی(اکتشاف و اختراع) و در نهایت، تعهدات سازمانی از ابعاد مهم ارتقای کیفیت آموزشکده های سما به شمار می روند. بر اساس نتایج حاصل شده وضعیت موجود ارتقای کیفیت آموزشی در آموزشکده های سما با توجه به ابعاد و مولفه های به دست آمده، رو به مطلوب بوده است و تا وضعیت مطلوب(افق1404 سما) فاصله دارد. در پاسخ به سوال بعدی تحقیق، ارتقای سطح علمی مراکز آموزشی با بار عاملی 969/0، دارای بیشترین همبستگی با نمرات ارتقای کیفیت آموزشی در وضع مطلوب دارد و ارتباط با صنعت و بازار کار با 956/0 در مرتبه دوم، مسوولیت پذیری علمی با 952/0 در مرتبه سوم، ارتباط و تعامل با دانشجو با 884/0در مرتبه چهارم، ارتقای مهارت با 869/0 در مرتبه پنجم، تخصیص و افزایش اعتبارات پژوهشی با 859/0در مرتبه ششم و در نهایت، تعهدات سازمانی با 799/0در مرتبه هفتم قرار گرفت.
    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت آموزشی، آموزشکده های سما، ارتقای کیفیت
  • صغری افکانه *، پریوش جعفری، حسن پاشا شریفی، نادر قورچیان صفحات 127-152
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تعیین مولفه های خدمت محوری در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به منظور ارائه یک مدل مفهومی مناسب برای خدمت محوری و توسعه مبانی نظری آن بوده است . این پژوهش، ازنوع پژوهش های کاربردی و روش به کار گرفته شده در آن پیمایشی بوده ؛ جامعه پژوهش شامل دانشجویان دوره دکتری و اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران بوده که از میان آن ها 500 نفر از طریق فرمول حجم نمونه منطبق با متغیرهای کمی محاسبه گردید و نمونه ها از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای–طبقه ای انتخاب شدند .ابزار این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای مشتمل بر 74 گویه بوده و روش تحلیل داده ها با استفاده تکنیک معادلات ساختاری و تحلیل عامل انجام شد .نتایج و یافته های این پژوهش نشان داد که مقوله ها و ابعاد اساسی این پژوهش یعنی کیفیت خدمت محور، رهبری خدمت محور ، جو سازمانی خدمت محور ، یادگیری خدمت محور و مدیریت مشتریان خدمت محور در وضعیت مطلوبی (نمره 2.48 از میانگین 3) قرار ندارد و دیدگاه جامعه آماری این بود (4.6 از میانگین 3) که برای استقرار خدمت محوری و رسیدن به شرایط مطلوب ،مقوله های مورد اشاره می توانند به عنوان یک مدل مفهومی در ترسیم ارتقای خدمت محوری دانشگاه ها موثر باشند.
    کلیدواژگان: خدمت محوری، رهبری خدمت، کیفیت خدمت، یادگیری خدمت، جو خدمت مدیریت مشتریان
  • فاطمه میرزایی، کاترین فکری * صفحات 153-172
    خشنودی شغلی معلمان، به عنوان عهده دار تربیت یک نسل، نقش غیر قابل انکاری در آموزش و افزایش بهره وری آن دارد بنابراین اهمیت توجه به کاربرد مشاوره شغلی در این قشر بارزتر می شود زیرا می تواند به افراد کمک کند تا با مسائل ومشکلات مختلف محیط شغلی بهترکنار بیایند که منجر به افزایش خشنودی شغلی آنان می شود . روش پژوهش ، نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری ، تمامی معلمان زن مقطع ابتدایی منطقه 7 شهرداری شهرشیراز بودند. نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ایانجام شد و 12 مدرسه انتخاب شدند سپس پرسشنامه خشنودی شغلی روی معلمان آنان اجر ا شد و از کسانی که نمره کمتری گرفتند، 40 نفر انتخاب شدند و به دوگروه تقسیم شدند. یکی ازگروه های 20 نفره به تصادف در گروه گواه و گروه دیگر به عنوان گروه آزمایش، جایگزین شدند. گروه آزمایش ، 8 جلسه 5/1 ساعته آموزش دریافت کرد سپس، پس آزمون اجرا و یک ماه بعد پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس و آزمون t وابسته تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که مشاوره شغلی مبتنی بر تلفیق الگوی چند محوری شفیع آبادی و نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز بر خشنودی شغلی معلمان زن، تاثیر معنادار دارد و نتایج در طول زمان پایدار بوده است.استفاده از تلفیق نظریه های مشاوره شغلی می تواند بر افزایش سطح خشنودی شغلی معلمان، ،تاثیر قابل توجهی داشته باشد و آن را بهبود ببخشد. لذا پیشنهاد می شود از این روش تلفیقی استفاده شود.
    کلیدواژگان: الگوی چند محوری شفیع آبادی، نظریه یادگیری اجتماعی کرامبولتز، خشنودی شغلی
  • غلامحسین طهماسبی*، گل افروز رمضانی، حشمت زارع صفحات 173-190
    هدف از پژوهش حاضر« بررسی تاثیر راهبردهای فراشناختی بر انگیزه پیشرفت و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی» است. روش تحقیق این پژوهش، شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه مورد مطالعه این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می دهد؛ که به روش خوشه ایتصادفی تک مرحله ای از بین 4 مدرسه دخترانه 2 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب گردید و دانش اموزان پایه ششم آن در 2 گروه 30 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارگرآوری داده ها نیز، پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی هرمنس (1993) و فرسودگی تحصیلی برسو (1997) و آموزش راهبردهای فراشناختی به دانش اموزان است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها متناسب با فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس یکراهه استفاده گردید. نتایج تحلیل کوواریانس یکراهه نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی ، بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است و موجب کاهش فرسودگی تحصیلی گروه آزمایش می گردد. در حالی که تفاوت معناداری بین دو گروه کنترل و آزمایش از لحاظ انگیزش پیشرفت تحصیلی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، راهبردهای فراشناختی
  • رضا سلطانی نسب*، روح الله عباسی، رضا عباسی صفحات 191-206
    پژوهش حاضر به بررسی نقش رفتار شهروندی سازمانی در کیفیت خدمات ارائه شده به دانشجویان پرداخته است. جامعه آماری در این پژوهش، شامل همه کارکنان و دانشجویان دانشکده و آموزشکده های فنی و حرفه ای شهر تهران (در نیم سال دوم سال تحصیلی92-91) بود؛ که از میان کارکنان، تعداد 122 نفر و از میان دانشجویان، تعداد 214 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ارگان رفتار شهروندی سازمانی (1996) و سیاهه سنجش کیفیت خدمات (سروکوال-1991)است. داده های تحقیق به کمک آزمون های معناداری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون t وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج آزمون فرضیات بیانگر این است که بین تمام ابعاد متغیر رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد. همچنین بر اساس تحلیل رگرسیونی مشاهده شد که پنج بعد رفتار شهروندی سازمانی قادرند 6/56 درصد از واریانس کیفیت خدمات را تبیین کند. لازم به ذکر است که متغیر جوانمردی کارکنان، تعیین کننده ترین عامل تاثیرگذار بر کیفیت خدمات در جامعه مورد مطالعه بوده است . در پایان، یافته های تحقیق مورد بحث قرار گرفته و پیشنهاد هایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، کیفیت ارائه خدمات، کارکنان، دانشجویان
  • خلیل غفاری *، سید سعید حسینی، حسین داوودی، سعید لک صفحات 207-224
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین عزت نفس سازمانی با عملکرد سازمانی وسازگاری شغلی مدیران هنرستان های شهرستان های ازنا و الیگودرز بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را همه مدیران و معاونین بخش اجرای هنرستان های شهر ازنا و الیگودرز تشکیل داده است که تعداد آنان به 75 نفر رسیده و در سال تحصیلی 95-96 مشغول به کار بودند. باتوجه به تعداد کم جامعه آماری ازروش نمونه گیری تمام سرشماری استفاده شد و تمامی اعضا جامعه آماری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از سه ابزار پژوهشی، پرسشنامه استاندارد عزت نفس سازمانی پیرس و همکاران(1989)، پرسشنامه عملکرد سازمانی «Achieve» هرسی و گلداسمیت(2003) و پرسشنامه سازگاری شغلی دیویس و لافکوایست (2006) جهت گردآوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار spss و از آزمون لوین جهت همگنی واریانس ها، آزمون کلموگروف – اسمیرنف جهت برابری واریانس ها و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون جهت آزمون فرضیه ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین عزت نفس سازمانی با عملکرد سازمانی و سازگاری شغلی، رابطه مثبت ومعناداری وجود دارد که فرضیات تحقیق تایید شد. لذا بین عزت نفس سازمانی با عملکرد سازمانی و سازگاری شغلی، رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد، یعنی با افزایش هرچه بیشتر عزت نفس در مدیران در سازمان عملکرد افراد و سازگاری شغلی آنان افزایش می یابد و در فرضیات فرعی یعنی در مولفه های عزت نفس سازمانی(پذیرش توسط دیگران، معتمد بودن و با کفایت بودن)با هر دو متغیر سازگاری شغلی و عملکرد سازمانی رابطه معنادار تائید شد.
    کلیدواژگان: عزت نفس سازمانی، عملکرد سازمانی، سازگاری شغلی، مدیران هنرستان ازنا و الیگودرز
  • تهمینه بختیاری، سعید صفاریان همدانی*، ترانه عنایتی صفحات 225-246
    هدف از انجام این پژوهش، ارائه الگوی ساختاری عوامل موثر بر رشد سرمایه فکری، مشخص کردن میزان تاثیرگذاری هر یک از عوامل بر ابعاد سرمایه فکری در بین اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی استان های فارس وکهگیلویه بویراحمد و تحلیل میزان تناسب مدل نهایی پژوهش بود. پژوهش حاضر، از نوع توصیفی- میدانی طی سال های1394-1393 انجام شد. داده های مورد نیاز در زمینه شناسایی عوامل اثرگذار بر رشد سرمایه فکری، ارائه مدل ساختاری و تعیین میزان درجه تناسب مدل، بررسی و تحلیل گردید. این مطالعه بر روی تمامی اعضای هیات علمی استادیار به بالا دانشگاه های علوم پزشکی استان های فارس وکهگیلویه بویراحمد که حدود 800 نفر به عنوان جامعه آماری و تعداد 260 نفر به عنوان نمونه آماری که طبق جدول کرجسی – مورگان به طور نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد. از ابزار پرسشنامه 5 گزینه ای محقق ساخته، با ضریب پایایی آلفای کرونباخ (947/0) به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی مولفه های شناسایی شده، دارای تاثیر گذاری در رشد سرمایه فکری در بین اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی هستند. در بعد عوامل سازمانی مولفه ادراک حمایت سازمانی با بار عاملی 83/0، در بعد عوامل انسانی، حرفه مندی با بار عاملی 68/0 و در بعد عوامل محیطی، مولفه انجمن های علمی و صنفی با بار عاملی 84/0 دارای بیشترین تاثیر بودند. در بین این مولفه ها، مولفه انجمن های صنفی و علمی در بعد محیطی با بار عاملی 84/0 از بالاترین اهمیت در تاثیر گذاری بر رشد سرمایه فکری برخوردار بود.این الگو نشان داد که بیشترین اثرگذاری بر رشد سرمایه فکری را بعد عوامل سازمانی با بار عاملی95/0، سپس بعد عوامل محیطی با بار عاملی 93/0 و در نهایت بعد عوامل انسانی با بار عاملی 92/0 دارد. شاخص های برازش الگو نشان داد که الگوی به دست آمده از انطباق خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، دانشگاه علوم پزشکی، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل محیطی
  • ابراهیم محمدجانی*، مریم صفرنواده، حشمت الله هاشمی، مهدی قائدی صفحات 247-262
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر سواد زیست محیطی دانش آموزان دوره ابتدایی بوده است. این پژوهش در سال تحصیلی 93-1392 به روش شبه تجربی و با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد.جامعه ی آماری این پژوهش را کل دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی منطقه سرچهان، به تعداد 185 نفر تشکیل داده است. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 120 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته سنجش دانش، نگرش و مهارت زیست محیطی دانش آموزان پایه ی ششم ابتدایی بود. پایایی این آزمون نیز از طریق آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد. روایی ابزار نیز توسط 5 نفر از متخصصان علوم تربیتی و آموزش محیط زیست تایید شد. داده های جمع آوری شده ی این پژوهش با استفاده از آزمون t گروه های مستقل و به وسیله نرم-افزار SPSS تحلیل شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب افزایش سواد زیست محیطی دانش آموزان می شود. هم چنین، نتایج نشان داد که استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب افزایش دانش و آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست محیطی و عملکرد زیست محیطی شده است.
    کلیدواژگان: استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، سواد زیست محیطی، دانش، نگرش
  • پرستو گشتاسبی فرد، فریبا کریمی * صفحات 263-276
    هدف از پژوهش حاضر ، تعیین رابطه اعتماد سازمانی و سکوت سازمانی با رضایت شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد (خوراسگان) است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) به تعداد 340 نفر که با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان (1970) تعداد 180 نفر با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب گردید. در این پژوهش، پرسشنامه های اعتماد سازمانی الونن و همکاران (2008) و پرسشنامه های سکوت سازمانی و رضایت شغلی واکولا و بوراداس ( 2005) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، تحلیل واریانس چندراهه استفاده شده است. بین اعتماد سازمانی و مولفه های آن با رضایت شغلی رابطه معنادار وجود داشت. همچنین رابطه بین سکوت سازمانی و مولفه های آن با رضایت شغلی معکوس و معنادار بود. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد، بهترین پیش بینی کننده های رضایت شغلی ، اعتماد موسسه ای و اعتماد بین کارکنان بوده است. همچنین بهترین پیش بینی کننده های رضایت شغلی، نگرش سرپرست به سکوت، نگرش مدیریت به سکوت و فرصت های ارتباطی بودند. بین نظرات پاسخگویان در مورد اعتماد سازمانی، سکوت سازمانی و رضایت شغلی با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنس، سابقه ی خدمت و مدرک تحصیلی) تفاوت وجود نداشت.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، سکوت سازمانی، رضایت شغلی
  • نرگس سادات مرتضوی*، نعمت الله یارالهی صفحات 277-290
    فرسودگی شغلی ، حالتی از فرسودگی فیزیکی، هیجانی و ذهنی است که ناشی از درگیری با افراد در موقعیت های طاقت فرسای عاطفی است. یکی از اجزایی که می تواند بر فرسودگی شغلی تاثیرگذار باشد و منجر به توسعه شایستگی های بین فردی و حرفه ای شود، هوش هیجانی است. از این رو، پژوهش حاضر به جمع آوری و یکپارچه سازی نتایج حاصل از پژوهش های مربوط به رابطه بین فرسودگی شغلی و هوش هیجانی و محاسبه میزان اثر آن ها با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل پرداخته است. بدین منظور 10 پژوهش که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بود، انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار این پژوهش، چک لیست فراتحلیل بوده است. یافته ها نشان داد که میزان رابطه بین فرسودگی شغلی و هوش هیجانی 62/0 (001/0 p<) بوده است. بر اساس نتایج فراتحلیل حاضر، میزان رابطه بین فرسودگی شغلی و هوش هیجانی ، مطابق جدول کوهن در حد بزرگ است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، هوش هیجانی، فرسودگی شغلی
|
  • H. Taghi Zadeh*, M. Zeyaei Pages 1-24
    In the present study, after surveying and identifying the factors of organizational development (OD) for district 13 of Islamic Azad University, the conceptual model presented in shape of a development roadmap. The research community was district 13 of Islamic Azad University. Data collection was conducted through three kinds of questionnaires that surveying about those validities and reliabilities, based on type and nature of the instrument, tested on different methods. The first type of questionnaire to identifying the development factors, type II for determining the priorities with DEMATEL approach and type III for testing the research model developed and distributed. The development indices recognition performed with the respect of the previous studies, Delphi method and path modeling analysis techniques; and their Prioritization concluded by the DEMATEL systemic Method, according to the factor's influence/ influenced rate with respecting to the situation of research society. Eventually, regard to the previous research findings and outputs of the methods of the applied methods of this research, the final model of the research presented in the form of development road map for the understudied organization. The model has been proved from the expert group with 4.29 fitting degree and 95% Desirability. Data collecting concluded according to the concept of Delphi technique with three different kinds of the questionnaire. Validity and reliability of the questionnaires have been probed with different methods regarding the type and nature of them. The main conclusion of the study has been presented in the form of development road map for understudied community in the eight main elements: "the goals and philosophy, the theoretical framework of development, development factors, executive processes, outputs, feedback and the communications between the components".
    Keywords: Organizational Development, Development Roadmap, Development Factors, Delphi Method, Higher Education
  • Ali Khaleghkhah, Habibeh Najafi * Pages 25-44
    Context: Soft skills can to be defined as human skills focused on the qualification of working with others. administrators need to integrat hard and soft skills to enhance the effectiveness and efficiency in their work.
    Purpose
    The aim of this study is extraction the soft skills components of administrators and designing the measurement tool.
    Method
    Method of this study is exploratory mixed (as a priority to collect of qualitative data). the statistical sample consisted of 40 administrators that were selected with purposive sampling method (snow ball); these administrators employ in educational centers in city of Tabriz and have widespread communications. qualitative data were analyzed through focus group interview then content analysis and quantitative data were analyzed through factor analysis method by Spss software.
    Results
    after content analysis were extracted 7 components consist of: analytical thinking and problem solving, communication, teamwork, information management, innovation development, lifelong learning, morality and professional skills; the designed questionnaire has 30 questions that it¡s validity was examined by confirmatory factor analysis; coefficients of all factor loadings were above 0.7 therefore was not removed no item questionnaire. . Its reliability was measured by Cronbach's alpha coefficient whose value was estimated the amount of 0.81 that is acceptable.
    Conclusion
    soft skills of administrators is required more than hard skills in today's changing and competitive world. Thus the administrators must put up theses skills in priority of their work. and try to reinforce its components for preferment the effectiveness of their organization.
    Keywords: Administrators, Soft Skills, Mixed Method, MeasuringTool
  • Ali Yasini *, Z. Tulayee Pages 45-72
    This paper examines the transmission or contagion of organizational misbehavior (OMB) among school’s members. Research method was descriptive – correlation and all of high school teachers were made the population of study which 220 of them were selected via clustering sampling method. To collect the data, standardizes scales was used and data analyzed through hierarchical linear modeling (HLM).Results shows that organizationally directed misbehavior is partially spread through social information in that the relationship between the work group’s ODM and the focal individual’s ODM was partially mediated by all three forms of social information. The work group’s ODM creates social information (direct observation, indirect knowledge and prevalence of these behaviors) that is perceived by other members of the work group. That social information is positively related to the ODM of a focal group member. Interpersonally directed misbehavior is spread through direct observation and prevalence of IDM as the IDM of the work group and the focal individual was fully mediated by these two types of social information but not by the indirect knowledge of IDM. Taken together, these findings indicate that the work group’s misbehavior creates social information (direct observation, indirect knowledge and prevalence of these behaviors) that is perceived by other members of the work group. That social information is positively related to the misbehavior of a focal group member.
    Keywords: organizational misbehavior, social contagion, social information, group cohensive
  • M. Ghanaatpishe *, M. Salehi Pages 73-88
    The aim of this study was to evaluate social skills and self-directed learning of students in traditional high-school to compare with students in smart high-schools in Marvdasht city. Present study in terms of objectives was applied research and in terms of type of study was causal-comparative and for statistical method independent samples t-test was used.
    In order to collect required data, questionnaire was used which had reliability of 80/0, and also Cronbach alpha coefficient was 84/0. To collect data, social skills questionnaire SSRS (Gresham, 1990) and self-directed learning Guglielmino (Guglielmino, 1977).
    was used. Research questions were based on five-degree Likert scale.
    The population consisted of all students in smart and traditional schools in Marvdasht city in the academic year 2014 – 2015 equal to 3355 students and sample group of the research based on Morgan table included 270 students.
    In this study, multi-stage sampling method was used including two groups of 135 students, consisted of students studying in traditional and smart schools.
    The results of this study demonstrated that there is a significant difference between self-directed learning of students of smart schools comparing with traditional schools, and that the rate of self-directed learning of students of smart schools is more than traditional schools, and there was no significant difference between social skills of students in smart schools and traditional schools.
    Keywords: Social skills, self-directed learning, smart schools, traditional schools
  • F. Shafiepoor *, M. Mosivand Pages 89-104
    The purpose of this research was to study the relationship between educational dynamic, and educational brand with perceived educational trust. The research method was descriptive-correlation. All of Mahallat Branch's faculty members included as the Statistical community (2014-2015)(120 persons). All of the statistical community selected as a statistical sampling Because of limitation(120 persons).the instruments of research were three typs: made researcher questionnaire of educational dynamic include of 12 items(α=0.95), 2. Educational brand(Hosseini & farhad nahad,2013) include of 44 items (α=0.92) , 3. made researcher questionnaire of educational trust of 20 items(α=0.94). Data analyzed by Kolmogorov–Smirnov test, Coefficient of Pearson, one sample run test, and regression analysis of multiple variables. The total results revealed that the Status of educational dynamic was higher than average, educational brand and educational trust were lower than average. There were positive and significance relationship between educational dynamic and brand with educational trust(p
    Keywords: Educational dynamic, educational brand, perceived educational trust
  • M. Moazzami, K. Mohammad Khani *, A. Delavar, A.H. Mohammad Pages 105-126
    While placing more emphasis on the nature and applications of SAMA Institutes, this study attempted to identify dimensions and components of the education quality. This study was ‘applied’ in terms of its objective, and utilized a method mixed with consecutive – heuristic approach. It also could be classified as ‘descriptive’ and ‘survey’ research studies in respect to data collection. In qualitative section of the research, having relied on the domestic and foreign backgrounds and the experiences successful universities of the five continents have attained, 26 indices and 101 components were extracted. These factors were then presented in the form of semi-structured interviews to 7 experts and university professors. Next, these factors and their relevant components were ranked based on the obtained opinions, and any repeated item was discarded. Finally, 80 subcomponents and 2 indices were added. Conducting a meta-analysis on the quality dimensions among domestic and foreign universities and considering theoretical grounds and theme of semi-structured interviews, 28 dimensions were identified. The dimensions derived from the foregoing grounds and interviews were then merged by software and after the process of encryption, 7 indices and nearly 50 items were extracted. They were next presented in the form of a questionnaire to 30 experts to be judged. The statistical population of this study consisted of 445 scientific board members of SAMA Institutes, from among 295 people were selected based on the principles of determining sample volume in multivariable regression analysis to form this study’s sample. For the purpose of data collection, a researcher-developed questionnaire was employed. Considering the possibility of discarding some filled-out questionnaires, 310 ones were filled out and finally 306 questionnaires were collected to be analyzed. The results found 7 principal components. These components were evaluated in two states: status quo and desired. The results suggested that improvement of scientific level, the amount of attention paid to accomplishments, accountability, trust-building, reinforcement of skills, allocation of more funds and finally organizational issues are, in order of propriety, factors of importance in promoting education quality among SAMA Institutes
    Keywords: quality, education quality, SAMA Institutes, improvement of quality
  • S. Afkaneh *, P. Jafari, H. Sharifi, N. Ghochian Pages 127-152
    This study was aimed to identify and determine service orientation components in universities and higher education centers in order to provide an appropriate conceptual model for service orientation and developing theoretical foundations in this regard .The research was recognized as an applied one and the research method of this study was descriptive survey. Statistical population of this study were Islamic Azad universities in Tehran. Performing sample size formula based on quantitative variables, the size of sample was calculated. 500 PHD students and faculty members were chosen through random multiple cluster sampling. Research data were collected using questionnaire including 74 items which was completed by them. Data analysis was performed by structural equation modeling and path analysis techniques. The results show that the score of factors identify service orientation quality, service orientation leadership, service orientation organizational climate, service orientation learning and service orientation client's management is (2.48 out of average 3) and it is not good. Based on the findings, the results obtained from the sample's opinion show that (4.6 out of 3 as an average) in order to deployment service orientation and achieving desirable conditions; aforementioned categories can be served as an effective conceptual model for improving service orientation in universities.
    Keywords: Service-oriented, service-oriented leadership, service- oriented atmosphere, service- oriented quality, Service-centered learning
  • F. Mirzayee, K. Fekri * Pages 153-172
    Introduction
    vocational Gratification of teachers as responsible for upbringing a generation has undeniable role in training and increase the productivity. So the importance of the application of career counseling in this group is more important because it can help people to better cope with different problems of business environment that is lead to increasing their vocational Gratification
    Methods
    Methodology was semi-experimental with pre-test and post-test and control group. The statistical population were all primary school teachers of region 7 of Shiraz Municipality. sampling was done with random Clustering method and 12 schools were selected, then questionnaire of job satisfaction was conducted on their teachers and between those which get the lower scores 40 person was selected and They were divided into two groups one of the group that have 20 persons selected randomly as a control group and the other group was selected as a examination group.Experimental group received 8 sessions that every season was 1.5 hours education based on integration of Shafiabady’s multiaxial pattern with Krumboltz’s social learning theory then The post-test was done and follow-up was conducted one month later. Data was analysed with the covariance analysis and dependent t-student test.
    Results
    The results showed that career counseling based on the integration of Shafiabady’s multiaxial pattern and Krumboltz’s social learning theory has a significant impact on job satisfaction of women teachers and the results have been stable during the time.
    Conclusion
    using integrated career counseling theories can raise the level of jobsatisfaction teachers have significant influence and improve it . Therefore, it is recommended that the compilation method used.
    Keywords: multiaxial pattern, social learning theory, vocational Gratification
  • Gh Tahmasebi *, G. Ramezani, H. Zare Pages 173-190
    The aim of this study is to "review the impact of metacognitive strategies on achievement motivation and academic burnout of girl students of 6th grade". The research method of this study is quasi experimental with a pretest and posttest design with control group and the studied population of this research is composed of all of the girl students of the 6th grade of Hassan Abad city who were educated in the academic year 2013-14; of which 2 schools were randomly selected with a single stage random clustering method among 4 girl schools and their 6th grade students were divided into two 30-member groups: control and experiment groups. The tool of data gathering is also the questionnaire of Hermen's academic achievement motivation (1993) and Bersu's academic burnout (1997) and educating mindfulness to the students. In order to analyze the proper data for the research hypotheses, a single-way covariance analysis test was used. The results of single-way covariance analysis showed that the education of metacognitive strategies has influenced student's academic burnout and leads to the reduction of experiment group; whereas, no significant difference was observed between the control and experiment groups in terms of academic achievement motivation.
    Keywords: Academic Achievement Motivation, Academic Burnout, Metacognitive Strategies
  • Reza Soltani Nasab*, R. Abasi Pages 191-206
    This research is The Study of Relationship between organizasional citizenship behavior of the employees and Quality Service to students in Tehran Technical Colleges In 2013. The population in this study consisted of all staff and student of, Technical Colleges, in Tehran that the number of staff (122 people) and the number of students (214 students) were selected by Random cluster sampling. The research method is descriptive correlational design. The theoretical basis of this paper has been discusses organizational citizenship behavior and service quality.
    The Questionnaire of organizasional citizenship behavior is organ (1996) and questionnaire quality of service is servqual(1991). The data or research are analyzed with test correlation and multiple regression analysis and depended t test. The obtained results of hypothesis testing show that there is Significants relation among reaserch main variable that is Dementions with Quality. In Analysis multi– variable regression a path analysis we concludtion that independent variables can determine 56/6 percent dependent variable Changes. In this survey courtesy, sports man ship of the greatest explanation ability and effect on Quality Service in Tehran Technical Colleges.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Quality Service, employees, students
  • Khalil Ghaffari *, S.S. Hosseini, H. Davoodi, Saed Lak Pages 207-224
    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational self-esteem and organizational performance and job satisfaction among managers of Azna and Aligudarz counties. The community of this research is all the managers and department of vocational schools of Azna and Aligudarz, whose number is 75 people who work in 95-96. Based on the number of statistical societies that were 75 and not a few, the census sampling method was used. The research was descriptive-applied and correlational method was used. In this research, three tools of research were used: Peers et al. (1989), Organizational Performance Questionnaire (Achieve), Hersey and Goldsmiths(2003) Organizational Performance Questionnaire and Davis & Lafkvist(2006) Job Adjustment Questionnaire For data analysis, SPSS software and Levine test for homogeneity of variances, Kolmogorov-Smirnov test for equality of variances and Pearson correlation test were used to test the hypotheses. It can be concluded that between organizational self-esteem with performance Organizational and occupational adjustment have a positive and constructive relationship with the research hypotheses Accepted.
    Conclusion
    There is a direct and positive relationship between organizational self-esteem and organizational performance and job adjustment. In other words, with increasing self-esteem in the staff, the performance of individuals and their job satisfaction increases, which indicates the importance of self-esteem in people in Has a better performance in the organization.
    Keywords: Organizational self-esteem, Organizational performance, Job Adherence, Managers
  • T. Bakhtyari, Saeid Saffarian Hamedani *, T. Enayati Pages 225-246
    The present descriptive-field study was conducted from 2013 to 2014. The data needed to identify the factors affecting the growth of intellectual capital, the extent of impact, the composition and the relationship between them on each aspect of intellectual capital, the presentation of the structural model and the determination of the degree of degree of fitness of the model, has been studied and analyzed. This study was conducted among the faculty members, with the degree of assistant professor and above, of the universities of medical sciences of Fars and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, with about 800 as a statistical population and 260 individuals as a statistical sample that were categorically sampled according to Krejcie-Morgan-sample-size-table. The instrument of the questionnaire was a researcher-made questionnaire developed by faculty members of all groups, using the Cronbach's alpha coefficient (0.947) for collecting data. The results showed that all of the identified components had an impact on the growth of intellectual capital among the faculty members of universities of medical sciences. In the dimension of organizational factors, the component of perceived organizational support with factor load was 0.79, in the dimension of human factors, professionalism with factor load of 0.88, and in the dimension of environmental factors, the component of scientific and trade associations with factor load of 0.84 had the highest impact. Among all the components that affect the growth of intellectual capital, the component of trade unions and academia in the environmental dimension with a factor of 0.84 had the utmost significance in influencing the growth of intellectual capital among faculty members. This pattern shows that the most influence on the growth of intellectual capital is the organizational factors dimension with the factor load of 95/0, then the environmental factors dimension with the factor load of 93/0, and finally the human factor dimension with the factor load of 92/0. Model fitting indicators suggest that the pattern of compliance indicators are satisfactory.
    Keywords: Intellectual Capital, University of Medical Sciences, Organizational Factors, Individual Factors, Environmental Factors
  • E. Mohammadjani * Pages 247-262
    The purpose of this study isto investigates the effects of the Information and Communication Technology on Environmental literacy of elementary school students. This study is based on semi-empirical, pre-examination and post-examination methods.In the study, the statistic society is the total population of primary school male children in sixth grade of Sarchahan which includes 185 men and 120 cases whoselected as samplesbyrandom cluster sampling methods. Measurement instruments of data are questionnaires which are designed by the researcher to evaluation Knowledge, attitude and skills of environmental in sixth grade elementary school students. Reliabilitythrough Cranach's alpha of this testis 0/87.Ability of the study is confirmed by five education and Environmental Education experts. The data collected in this study using T-test and are analyzed by SPSS software. Results confirm the hypothesis of the main research findings indicate that the information and communication technology increases environmental literacy of students. Moreover, the results confirm the three sub-hypotheses indicating the use of the information and communication technology to enhance Knowledge and environmental awareness, Environmental attitudes and Environmental performance.
    Keywords: Use of Information, Communication Technology, Environmental literacy, Knowledge, Attitude
  • P. Gashtasebi Fard, F. Karimi * Pages 263-276
    The aim of this study is to determine the relationship of organizational trust and organizational silence with job satisfaction of the employees of Islamic Azad University of Isfahan, Khorasgan branch. The study method is descriptive-correlation. The study population is the employees of Islamic Azad University of Khorasgan branch (Isfahan) as 340. 180 employees are selected by simple random method and sampling Table (krejcie & Morgan, 1970). The questionnaires of organizational trust (Ellonen et al, 2008) and organizational silence questionnaires and job satisfaction (Bouradas & Vakola 2005). For analysis of study findings, Pearson correlation coefficient, step-by-step regression and multiple-way variance analysis were used for data analysis. There was a significant relationship between organizational trust and its components with job satisfaction. Also, the relationship between organizational silence and its components with job satisfaction was inverse and significantly. The results of step-by-step regression showed that the best indicator of job satisfaction was institutional trust and lateral trust (trust among staff). The results showed that the best indicator of job satisfaction were supervisor’s attitudes to silence, Top management attitudes to silence, and communication opportunities.
    Keywords: organizational trust, organizational silence, job satisfaction
  • N. Mortazavi *, N. Yarelahi Pages 277-290
    Background
    Occupational burnout refers to a state of physical, emotional and mental exhaustion resulting from involvement with people in emotionally demanding situations. Emotional Intelligence is one of the components that can affect on occupational burnout and lead to development of interpersonal and professional competence.
    Objectives
    therefore, the aim of this study was to integrate the results of the relationship between Occupational burnout and Emotional Intelligence and to investigate their effect sizes by meta-analysis method.
    Method
    For this purpose, 10 accepted researches were selected and meta-analysis was performed on them. Research instrument was checklist of meta-analysis. Findings: Findings indicated the amount of the relationship between Occupational burnout and Emotional Intelligence effect size was 0/62 ) p ≤0/001).
    Conclusion
    according to cohen,s chart, the effect size of the relationship between Occupational burnout and Emotional Intelligence is great
    Keywords: Meta-analysis, Emotional Intelligence, Occupational Burnout