فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1390)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرهاد شفیع پورمطلق، پریوش جعفری، محمدحسین یارمحمدیان، علی دلاور صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه ی بین اعتماد سازمانی با عدالت سازمانی ادراک شده دبیران آموزش و پرورش بوده است. روش پژوهش همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش را کلیه دبیران دوره ی متوسطه آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال تحصیلی 89-1388 تشکیل دادند. شیوه ی نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای بود که در نهایت 363 نفر به طور تصادفی برای پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه ی عدالت سازمانی(etal،1998 Moorman) و اعتماد سازمانی،2003) Ruder) است که روایی آنها به لحاظ محتوا تامین شده و ضریب اعتبار آنها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب معادل 95/0 و 89/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. به طور کلی یافته های پژوهش نشان می دهد که اعتماد به سازمان، به تنهایی 5% واریانس عدالت تعاملی را تبیین می کند. با ورود اعتماد به مدیر، میزان واریانس تبیین شده به 13% و با ورود اعتماد به همکاران به 18/0% افزایش می یابد. روابط بین اعتماد به سازمان، اعتماد به مدیر و اعتماد به همکاران با عدالت 05/0 P< معنی دار بوده است. به طور کلی نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص GFIبرابر با 95/0 و شاخص AGFI برابر با 8/0 بود که حاکی از برازندگی مطلوب مدل تجربی پژوهش می باشد
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی، دبیران آموزش و پرورش
  • آرش رسته مقدم، عباس عباس پور صفحه 21
    سرعت تغییرات محیط در ابعاد درونی و بیرونی، منجر به اتخاذ راهبردهای نوینی از جمله یادگیری، کیفیت و خلق دانش توسط سازمان ها شده است. به طوری که بین وجود چنین ویژگی هایی و قابلیت ادامه حیات و رقابت پذیری آنها رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. مفاهیم یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده سابقه ای بیش از سه دهه دارند و با وجود الگوها و مدل های مختلف، همچنان نیاز به الگویی که بتواند ارتباط این دو مفهوم را به صورت شفاف تبیین کند، محسوس است. در مقاله ی حاضر که از جمله مقالات مفهومی می باشد، سعی شده با استفاده از روش پژوهش تحلیلی، این نقیصه با ارائه ی الگویی یکپارچه که برگرفته از نظریات تعدادی از صاحب نظران برجسته در حوزه مربوطه می باشد، برطرف گردد. الگوی مذکور شامل سه بخش می باشد؛ در بخش اول توانمندسازهای یادگیری به عنوان زیربنای ایجاد سازمان یادگیرنده با رویکردی منبع محور مطرح شده است که شامل دو سطح سازمانی(ساختار) و غیرسازمانی(افراد) می باشد و برگرفته از نظریه واتکینز و مارسیک است. در بخش فرآیند، نظریه ی یادگیری سازمانی هابر به عنوان پیونددهنده ی توانمندسازها و عملکرد تشریح شده است و بخش عملکرد به ترسیم ویژگی های سازمان یادگیرنده تحت عنوان مفهوم «هرم سازمان یادگیرنده» با توجه به نظریات افرادی همچون سنگه و نانوکا اختصاص یافته است. باتوجه به رویکرد نظام گرای حاکم بر طراحی مدل و لحاظ نمودن توانمندسازها، فرآیند و عملکرد به عنوان ابعاد اصلی آن، به نظر می رسد به عنوان اولین مطالعه ی صورت گرفته در این زمینه، بتواند در درک بیشتر مفاهیم مذکور راهگشا باشد. این مقاله با ارائه ی پیشنهادهایی کاربردی و پژوهشی خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، الگوی مفهومی، مدیریت دانش، تحول سازمانی
  • عباس قلتاش، مسلم صالحی، اطهر مرادی صفحه 55
    پژوهش حاضر با هدف سنجش تجارب زیست شده متخصصان علوم تربیتی از برنامه درسی تربیت شهروند فعال برای دوره ی تحصیلی راهنمایی در کشور ایران انجام گرفته است. این پژوهش یک پژوهش کیفی از نوع تجربه زیست شده یا همان پدیدار شناختی بوده است. شرکت کنندگان در این پژوهش شامل متخصصان علوم تربیتی کشور بوده که مطالعاتی در حوزه ی تربیت شهروندی داشته اند. روش نمونه گیری با استفاده از تکنیک گلوله برفی انجام گرفته که در مصاحبه ای با 6 نفر متخصص آغاز شده و تا زمان اشباع اطلاعات ادامه پیدا کرد. جمع آوری اطلاعات، به وسیله ی مصاحبه ی نیمه ساختار یافته توسط دستگاه ضبط صدا انجام شده و داده ها با رویکرد توصیفی- تفسیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از مهم ترین یافته های این پژوهش، تدوین چهارچوب برنامه ی درسی شهروندی فعال با استفاده از مدل کلایزی می باشد که حداقل 4 عنصر اهداف، محتوا، روش تدریس و شیوه های ارزشیابی برنامه درسی تربیت شهروندی فعال برای دوره تحصیلی راهنمایی را پوشش می دهد. در عنصر اهداف، رئوس هدف های تربیت شهروندی فعال در سه حیطه ی شناختی، عاطفی و روان حرکتی مطرح شده است. همچنین در عنصر محتوا نیز تاکید صاحب نظران بر لحاظ کردن موضوعات و مصادیقی بوده که به کسب دانش، نگرش و توانش در حوزه ی شهروندی فعال منجر شود و در عنصر روش های تدریس نیز بر روش های فعال و مشارکتی تاکید شده است. در رابطه با عنصر ارزشیابی نیز بر تلفیقی از شیوه-های ارزشیابی کیفی و کمی، بر خود ارزشیابی و ارزشیابی مستمر به عنوان شیوه های ارزشیابی مطلوب برای تربیت شهروندی فعال تاکید شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، تربیت شهروندی، شهروند فعال، دوره ی راهنمایی
  • اکبر عبدی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحه 77
    بررسی نتایح تحقیقات مربوط به ممیزی سیستم های آموزشی براساس استاندارد بین المللی ایزو 10015، بیانگر آن است که یکی از عوامل اصلی ناکارآمدی برنامه های آموزش ضمن خدمت کارکنان، عدم به کارگیری روش ها و تکنیک های نیازسنجی آموزشی دقیق و عینی می باشد. در این مقاله تلاش شده تا ضمن شناخت نیازهای آموزشی شغل کارشناس مالی موسسه مالی و اعتباری مهر، تکنیک نیازسنجی آموزشی شغل محور به طور کاربردی به عنوان ابزاری جهت گذر از شبه نیازسنجی به نیازسنجی آموزشی واقعی تشریح گردد. این تحقیق از نظر هدف ازانواع تحقیقات کاربردی محسوب می شود. برای بررسی نظرات متخصصان از روش تحقیق زمینه یابی استفاده شده است. جامعه ی آماری مورد بررسی در این تحقیق، کلیه مدیران و کارشناسان ارشد مالی موسسه مالی و اعتباری مهر در سراسر کشور به تعداد 61 نفر بوده است. با استفاده از فرمول کوکران، تعداد نمونه ی لازم 21 نفر می شود که برای جلوگیری از افت نمونه، تعداد 30 نمونه انتخاب شد. نمونه گیری با روش خوشه ایچندمرحله ای انجام شد. به این ترتیب که در ابتدا از میان استان هایی که خوشه ها را تشکیل می دادند، چند استان انتخاب شده و تعداد نمونه لازم برحسب سهم آن استان به صورت تصادفی از میان شعب مختلف انتخاب شده است. برای جمع آوری داده های مورد نیاز پژوهش از دو پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد که پرسشنامه ی اول حاوی تعداد 30 گویه براساس شرح وظایف و پرسشنامه ی دوم مربوط به نیازهای استاندارد آموزشی مبتنی بر اولویت های مورد تایید مدیران و کارشناسان ارشد موسسه مالی و اعتباری مهر، حاوی 27 عنوان نیاز آموزشی بود. نتایج تحقیق نشان داد که از مجموع عناوین نیازهای آموزشی، کمترین نیاز مربوط به آشنایی با اصول سرپرستی با 29.5% فاصله از استانداردهای آموزشی و بیشترین نیاز مربوط به آشنایی با مباحث بانکداری الکترونیکی با 60% فاصله از استاندارد آموزشی می باشد. از رهیافت این بررسی و به جهت افزایش میزان موفقیت به کارگیری این روش در سایر سازمان ها، پیشنهاد می شود که قبل از انجام نیازسنجی آموزشی شغل محور، با توجه به اهمیت شرح وظایف در شناسایی استانداردهای آموزشی، دیدگاه خبرگان شغلی و نیز نتایج شبکه شغلی در حوزه ی مورد مطالعه، مورد بررسی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، استانداردهای آموزشی
  • حسین مهرداد صفحه 97
    در این تحقیق با روش توصیفی از نوع زمینه یابی به بررسی عوامل موثر در ایجاد کارآفرینی در استان لرستان پرداخته شده است. از بین کارآفرینان استان که تعداد آنها برابر آمارنامه سازمان های ذی ربط در بخش خدمات 386 نفر، بخش صنعت 1206 نفر و بخش کشاورزی 1825 نفر و جمعا 3417 نفر می باشند، تعداد 245 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان(خدمات 31 نفر، صنعت 86 نفر و کشاورزی 128نفر) تعیین و با روش تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب و به وسیله ی دو پرسشنامه ی محقق ساخته، یکی برای آزمون کارآفرینی و دیگری شناخت عوامل، مورد بررسی قرار گرفتند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون خی دو، محاسبه ی میانگین رتبه ها و آزمون فریدمن استفاده گردید. نتایج نشان داد که عوامل عمده ی روان شناختی موثر در کارآفرینی، عزم و اراده و نیاز به کسب موفقیت و عوامل عمده ی جامعه شناختی، کسب جایگاه اجتماعی و جو خانوداگی هستند. عامل عمده در سیاست های دولت، سیاست های تشویقی - ترغیبی است و بخش خدمات از نظر کارآفرینی در رتبه اول استان قرار دارد. هم چنین تحلیل زمینه ی تربیتی عوامل، با عنایت به پیشینه ی تحقیق نشان داد که وجود عوامل اثرگذار، حاصل تربیت درست خانوادگی و آموزش رسمی است و جهت اعتلای این عوامل، توجه به آموزش های رسمی به عنوان بازوی پیش برنده ی کارآفرینی کاملا ضروری است.
    کلیدواژگان: کار آفرین، کار آفرینی، ویژگی های روان شناختی، ویژگی های جامعه شناختی، سیاست های دولت
  • محمد جمال زاده، حسن رهگذر، ایران پناهی صفحه 115
    تحقیق حاضر، به منظور مقایسه ی دبیرستان های دولتی و غیرانتفاعی ناحیه 3 شیراز به لحاظ برخورداری از ویژگی های سازمان یادگیرنده در سال تحصیلی 2011-2010 انجام شده است. روش تحقیق توصیفی– پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری شامل کلیه دبیران و مدیران مدارس متوسطه دولتی و غیرانتفاعی ناحیه 3 شیراز می باشد. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای 273 نفر از جامعه ی موردنظر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ی سازمان یادگیرنده می باشد که دربرگیرنده ی اصول پنج گانه پیتر سنج(آرمان مشترک، مدل های ذهنی، تسلط فردی، یادگیری تیمی، تفکر سیستمی) است. جهت برآورد روایی از روایی صوری و محتوایی استفاده گردید. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ مورد محاسبه قرار گرفت و مقدار آلفای کرونباخ 88/0 می باشد. از آمار توصیفی(فراوانی و درصد فراوانی) برای بیان توصیف داده ها وآمار استنباطی (آزمون t مستقل) برای بررسی تفاوت بین دبیرستان های دولتی و غیرانتفاعی استفاده گردید. از تجزیه و تحلیل دیدگاه دبیران و مدیران نتایج زیر به دست آمد: بین دبیرستان های دولتی و غیرانتفاعی ناحیه 3 شیراز از نظر ویژگی تفکر سیستمی تفاوت معنادار وجود دارد و در سایر مولفه ها(تسلط و قابلیت شخصی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک و یادگیری تیمی) تفاوت معناداری وجود ندارد. ویژگی آرمان مشترک در دبیرستان های دولتی بیشتر از دبیرستان های غیرانتفاعی است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، دبیرستان های دولتی، دبیرستان های غیرانتفاعی، الگوهای ذهنی، تفکر سیستمی
  • فرشید قاسمی، زهرا زارع، شهربانو حقیقت صفحه 133
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر داستان های فلسفی ایرانی، غیرایرانی و داستان های عادی بر رشد تفکر فلسفی کودکان پایه اول ابتدایی شهر شیراز اجرا شده است. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه-آزمایشی استفاده شده است، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای 54 دانش آموز پسر و 41 دانش آموز دختر از ناحیه یک آموزش وپرورش شیراز انتخاب و در گروه های داستان های فلسفی ایرانی، غیرایرانی و داستان های عادی، با توجه به جنسیت تقسیم شدند(6گروه). ابتدا پیش آزمون تفکر فلسفی فیلیپ کم روی گروه ها اجرا شد، سپس گروه ها به مدت 10 هفته تحت آموزش های لازم قرار گرفتند و در انتها پس آزمون بر روی آنها اجرا شد. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از روش نمره-ی افزوده، آزمونt، تحلیل واریانس و آزمون تعاقبی شفه نشان داد که فرضیه ی اول پژوهش مبنی بر تاثیر داستان های فلسفی ایرانی بر رشد تفکر فلسفی دانش آموزان اول ابتدایی تایید شد (07/2 = t، 04/0 P)، فرضیه ی دوم پژوهش مبنی بر تاثیر داستان های فلسفه غیرایرانی بر رشد تفکر فلسفی دانش آموزان پایه اول تایید نشد. نتایج فرضیه ی سوم نشان داد که دانش آموزانی که با کتاب های فلسفی ایرانی آموزش دیده اند، نسبت به دانش آموزانی که کتاب های فلسفی غیرایرانی یا عادی را مورد استفاده قرار داده، از میانگین بالاتری در تفکر فلسفی برخوردارند. فرضیه چهارم پژوهش، میانگین بالاتر تفکر فلسفی پسران را در مقایسه با دختران در داستان های فلسفی ایرانی نشان داد و بالاخره در فرضیه ی آخر، تفاوت معنی داری بین پسران و دختران که داستان های غیرایرانی را استفاده کرده بودند، دیده نشد.
    کلیدواژگان: تفکر فلسفی کودک، داستان های فلسفی، داستان های عادی، رشد تفکر فلسفی
  • صدرالدین ستاری، یوسف نامور، اعظم راستگو صفحه 153
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان اجرای ویژگی های سازمان بوروکراسی و تمایلات دیوان سالارانه ی مدیران مدارس شهر تهران بوده است. روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف، تحقیق کاربردی و از لحاظ نحوه ی گردآوری داده ها، تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی می باشد. جامعه ی آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه ی مدیران مدارس مقطع راهنمایی و دبیرستان پسرانه ی شهر تهران بوده که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 154 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب و داده های مورد نیاز به وسیله ی پرسشنامه ی محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی ابزار مورد استفاده، با استفاده از روایی محتوا و نظر متخصصین و پایابی ابزار نیز با روش ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده است. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده، حاکی از آن است که ویژگی های سازمان بوروکراسی در حد متوسط اجرا می شود و میزان تمایلات دیوان-سالارانه ی مدیران در حد زیاد می باشد و بین ویژگی های شخصی مدیران(سن، سابقه ی کاری، سابقه ی مدیریت و...) با تمایلات دیوان سالارانه رابطه ی معنی داری وجود ندارد. از نتایج این تحقیق می توان در اصلاح و بهبود ساختار سازمانی نظام آموزشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نظریه بوروکراسی، تمایلات دیوان سالارانه، مدارس شهر تهران
  • شاپور امین شایان جهرمی، عبدالمحمد طاهری، فرحناز مسعودی نژاد * صفحه 169

    هدف تحقیق حاضر، تعیین رابطه بین سلامت سازمانی با استقرار مدیریت مدرسه محوری مدارس متوسطه شهر شیراز بوده است. نوع تحقیق کاربردی و از حیث روش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق مدیران متوسطه، شامل مدیران مدارس(دخترانه-پسرانه) و (دولتی-غیرانتفاعی) نواحی چهارگانه ی شهر شیراز که تعداد 310 نفر در سال تحصیلی 90-89 بوده اند، درنظر گرفته شده است. تعداد 175نفر نمونه با استفاده از جدول مورگان با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه شامل پرسشنامه ی سلامت سازمانی با 44 سوال و پرسشنامه ی مدیریت مدرسه محوری با 42 سوال است. پایایی پرسشنامه ی سلامت سازمانی از طریق آزمون آلفای کرونباخ در سطح 84/0 و پرسشنامه ی مدیریت مدرسه محوری در سطح 85/0 محاسبه شده است. اطلاعات حاصل با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون همبستگی پیرسون، آزمون پارامتری t (دو نمونه ای) و برای آزمون نرمال بودن داده ها از نمودار احتمال نرمال و آزمون نرمال بودن اندرسن- دارلینگ تجزیه و تحلیل شد، نتایج به دست آمده نشان داد: 1) بین تمامی ابعاد سلامت سازمانی(یگانگی نهادی، مراعات، ساخت دهی، حمایت منابع و نفوذ مدیر، روحیه و تاکید علمی) با استقرار مدیریت مدرسه محوری رابطه وجود دارد. 2) بین میزان سلامت سازمانی با استقرار مدیریت مدرسه محوری در مدارس متوسطه ی دولتی و غیرانتفاعی شهر شیراز، تفاوت معناداری وجود دارد 3) بین میزان سلامت سازمانی با استقرار مدیریت مدرسه محوری در مدارس متوسطه ی دخترانه و پسرانه شهر شیراز تفاوت معناداری وجود ندارد. 4) بین سلامت سازمانی(سطح نهادی، اداری و فنی) مدارس متوسطه شهر شیراز با استقرار مدیریت مدرسه محوری رابطه وجود دارد که این رابطه در سطح نهادی کم و در دو سطح اداری و فنی قوی می باشد. 5) بیشترین ارتباط با متغیر استقرار مدیریت مدرسه محوری را گویه ی ساخت دهی از سطح اداری سلامت سازمانی و کمترین ارتباط را میزان یگانگی نهادی از سطح نهادی سلامت سازمانی دارد.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، سطح نهادی، سطح فنی، سطح اداری، مدیریت مدرسه محوری، مدارس متوسطه
  • پروین غیاثی، حجت الله فانی، زهرا اباذری زهرا اباذری، رزاق خواجه زاده صفحه 195
    این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کتاب تاریخ معاصر ایران از بعد تفکر انتقادی انجام شده است. برای انتخاب مولفه های تفکر انتقادی از روش توصیفی و برای تجزیه و تحلیل محتوای کتاب از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه ی آماری در این پژوهش، محتوای کتاب درسی تاریخ معاصر ایران شامل 2818 جمله بوده که به دلیل محدود بودن جامعه ی آماری، نمونه ی آماری نیز همان جامعه ی آماری می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه ی تحلیل محتوای کتاب درسی تاریخ معاصر ایران بوده که بر اساس مبانی نظری تهیه و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی تایید شده است. واحد تحلیل نیز جملات مندرج در متن کتاب درسی تاریخ معاصر ایران بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که درمجموع، در محتوای کتاب درسی تاریخ معاصر ایران 63/34% جمله ها با تفکر انتقادی ارتباط داشته که از این میزان 14/22% به بعد شناختی، 88/6% به بعد عاطفی و 61/5% به بعد عملکردی اختصاص دارد. نتایج یافته ها حاکی از آن است که درصد توزیع مولفه های تفکر انتقادی در محتوای کتاب درسی تناسب نداشته است، همچنین میزان توجه به بعد شناختی، حدود سه برابر میزان توجه به بعد عاطفی و بعد عملکردی بوده که این وضعیت متناسب با آموزش تفکر انتقادی نمی باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تاریخ معاصر ایران، دوره متوسطه، تفکر انتقادی
|
  • F. Shafiepour Motlag, P. P., M. H. Yarmohammadian, A. Delavar Page 1
    The present study was carried out for the purpose of exploring the relationship between organizational trust and teachers’ perceived organizational justice. The study is of correlational type. The population comprised all high school teachers of Esfahan city in the academic year 2010-2011. The sample of the study included 363 teachers selected randomly through multi-stage cluster sampling. The data were collected using two questionnaires (Nihof & Moormans’ “organizational Justice”, and Ruders’ “organizational trust”). The validity of both instruments was verified and their reliability was assessed through using Cranach’s alpha (α=0/95 and α=0/89 respectively). Structural Equation Modeling (SEM) was used in order to analyze data. The results indicated that organizational trust, alone, could account for 5% of organizational justice, but when “trust in administrator” and “trust in colleagues” were included in the model this index increased to 13% and 18% respectively. The relationship among these variables of interest was statistically significant (P<0/05). The results generally showed that the empirical model developed fit the data adequately with GFI=0.95 and AGFI=0.8
  • A. Raste Moghadam, A. Abbaspor Page 21
    Rapid environmental changes in both internal and external dimensions have forced organizations to adopt modern strategies such as learning, quality and knowledge creation. These strategies, hence, are essential for organizations to survive and to maintain their competitiveness. The organizational learning and learning organization concepts have been around for more than three decades now. Even though many studies have been addressing these two concepts, there is no consensus on a model to fully clarify the relationship between them. Using an analytical research method, this paper seeks to eliminate this deficiency by presenting an integrated conceptual model on the basis of authorities’ views in the related field. The model is composed of three sections. In the first section, which is based on a modified theory of Watkin and Marsik, learning empowerments have been introduced with a resource-based view at two levels, namely structural and non-structural (people) levels. In the process section, Haber’s theory of organizational learning has been described as the connector between learning enablers and performance outcomes. The last section, considering the viewpoints of Senge and Nonaka, characterizes learning organization under the title of “Learning Organization Pyramid” (LOP). As a systematic approach was adopted in the design of the model and as the enablers, process and performance were taken into account as the main dimensions of the model, this study can serves as the first guide in a better understanding of the above-mentioned concepts. The paper closes with suggestions for model application and research.
  • A. Gholtash, M. Salehi, A. Moradi Page 55
    This study set itself the objective of evaluating the lived experience of education experts of the active citizenship curriculum in secondary education in Iran. This study is of a lived experience or phenomenological type. Snowball sampling method was used to select 6 education experts who studied citizenship in Iran. They participated in interviews which lead to data saturation. Data were collected by means of semi–structured interviews using a voice recorder. Data were analyzed employing descriptive-interpretive approach. One of the main contribution of this research is the development of an active citizenship curriculum drawing on Colaizzi’s model which covers four elements including goals, content, teaching method and evaluation method. As far as the goals are concerned, cognitive, affective-physical were suggested. Regarding the content, they emphasized considering issues and examples which lead to knowledge acquisition, attitudes and ability in active citizenship area. In the element content experts’ focus is to get business attitude and knowledge in three field goals. With respect to teaching method the emphasis was placed on active and participatory methods. Concerning the evaluation component, a combination of qualitative and quantitative, self assessment, and ongoing assessment methods were underscored as favorable methods for active citizenship education.
  • A. Abdi, A. Naveh Ebrahim Page 77
    A review of the literature on auditing educational systems based on international standard of ISO 10015 reveals that inefficiency of in-service trainings is due to not employing precise approaches and techniques of needs assessments. This paper sought to apply educational needs assessments for financial staff in Mehr Finance and Credit Union. The specific objective of the paper was to explain job-based needs assessment technique as an instrument in order to pass over the quasi-needs assessment to a real educational needs assessment. The population of this applied research included 61 financial managers and senior staff of the head quarters of Mehr Union. 30 managers and staff were selected as the study sample drawing on stage cluster sampling method. Two researcher-developed questionnaires were used to collect the data, one tapped into task duties with 30 items and the other was concerned with education standards with 27 items. The study revealed that from among the educational needs the least priority belonged to principles of supervision with 29.5% distance from standards and the highest priority belonged to knowledge of electronic banking with 60% distance from the standards. The study recommends that before undertaking job-related education needs assessment job experts’ views and job network results need to be scrutinized in such research areas.
  • H. Mehrdad Page 97
    This descriptive study explored factors affecting entrepreneurship in Lorestan province. In so doing, using proportionate stratified sampling method, 245 entrepreneurs (service division 31, industry 86, and agriculture 128) were selected from among a population of 3417 entrepreneurs. A use was made of two questionnaires constructed by the researcher to collect the data; one as entrepreneurship instrument and the other tapping into the influential factors. The data were analyzed employing Friedman test, Chi square and mean ranks. The results of the study indicated that the major influential psychological factors were the intention and determination and the need for achievement, and the major sociological factors included social status achievement and family atmosphere. The main governmental factors were encouraging policies. The service division had the first rank of Entrepreneurship in the province. Educational context analysis based on research literature showed that the effective factors drive from appropriate family and formal education. Thus, in order to promote these factors, attention to formal education as a progressive entrepreneurship is essential.
  • M. Jamalzadeh, H. Rahgozar, I. Panahi Page 115
    This research attempted to study the learning organization characteristics in public and private high schools in district 3 of Shiraz in the school year 2010-2011. This descriptive survey included all teachers and principals in public and private high schools in the respective district. Using stratified sampling method 273 respondents were selected. The Learning Organization Questionnaire covering 5 principles of Peter Senge (shared vision, mental models, personal mastery, team learning and systems thinking) was used to collect data. Both face and content validity of the questionnaire were evaluated. Its reliability estimated by Cronbach’s alpha was 0.88. Descriptive statistics (frequency and percentage) were used for describing the data and inferential statistics (t-test) were employed to study the differences between public and private high schools. Data analysis of the teachers and principals’ views indicated that there was a significant difference in systems thinking between public and private high schools. There was also no significant difference in terms of other disciplines (shared vision, mental models, personal mastery and team learning). The shared vision was higher in public high schools than that in private schools.
  • F. Ghasemi, Z. Zare, Sh. Haghighat Page 133
    The present study aimed at investigating the impacts of Iranian and non-Iranian philosophical stories and common stories on the growth of philosophical thought of first grade elementary students in Shiraz. A sample of 54 boys and 41 girls was drawn from among all first grade students in district 1 of Shiraz using stage sampling strategy. They were then assigned to Iranian and non-Iranian philosophical stories and common stories groups divided in terms of their gender (6 groups). The sample was administered a pretest of Philip Cam’s Philosophical Thought. They were then exposed to the required training for 10 weeks and finally were administered the posttest. The results of this study obtained through a use of gain score method, t-test, ANOVA, and Scheffe test revealed that Iranian philosophical stories may affect the growth of philosophical thought of the first grade elementary students (P≤ 0.04, t = 2.07)hence confirming the first hypothesis. The hypothesis of the impact of non-Iranian philosophical stories on the growth of philosophical thought of the students, however, was rejected. The results also revealed that those students who were trained by Iranian philosophical books gained higher average gain in philosophical thought relative to those students who were trained by non-Iranian philosophical books. Moreover, it was shown that boys achieved higher average gains than that of girls. I was also revealed that there was no significant difference between boys and girls who used non-Iranian stories.
  • S. Sattari, Y. Namvar, A. Rastgo Page 153
    The aim of this research was to assess the degree to which the characteristics of bureaucratic organization were implemented and bureaucratic orientation of school principals in Tehran. This research was an applied study in terms its goal and a descriptive survey in terms of research method. The population of research was all school principals in Tehran. A sample of 154 respondents was selected employing cluster random sampling method. The Instrument utilized to collect the data was a researcher-made questionnaire. Its validity was established through experts’ views and its reliability was assessed by Cronbach’s alpha. The results of the study indicated that bureaucracy characteristics were moderately implemented and that the principals’ bureaucratic orientation was high. It was also revealed that there were not any significant relationships between personal characteristics and the principals’ bureaucratic orientation. The results of this research can be used to amend and to improve organizational structure of educational system.
  • Sh. Amin Shayan Jahromi, A. Taheri, F. Masodinezhad Page 169

    The purpose of the present study was to determine the relationship between organizational health and the establishment of school-based management in high schools of Shiraz in the school year 2010–2011. Out of a population of 310 high school principals in Shiraz, 175 respondents were sampled according to Morgan’s table using stratified random sampling method. Data were collected through two questionnaires, that is, an organizational health questionnaire with 44 items, and a school-based management questionnaire with 42 items. Using Cornbrash's alpha their reliability was assessed to be 0/84 and 0/85 respectively. The data were analyzed using multiple descriptive and inferential statistics. The results indicated that there was a significant relationship between all components of the organizational health and the establishment of school-based management. Further, There was no significant difference between private and public schools in terms of the relationship between organizational health and the establishment of school-based management. It was also demonstrated that there was no significant difference between girls and boys high schools in terms of the relationship between organizational health and the establishment of school-based management.

  • P. Ghiasi, H. Fani, Z. Abazari, R. Khajehzadeh Page 195
    This study was carried out to analyze the content of Iran’s Contemporary History textbook concerning critical thinking. A use was made of a descriptive method to determine the indices of critical thinking and content analysis was used to analyze the textbook content. The sample of the study consisted of 2818 sentences (i.e., the whole population) extracted from Iran’s Contemporary History textbook. The data collection instrument was a content analysis checklist of Iran’s Contemporary History textbook developed based on the theoretical framework whose validity was approved by the specialists of education. The unit of analysis was the sentences cited in Iran’ Contemporary History textbook. The results showed that 34.63% of sentences in the content of the textbook was related to critical thinking; out of which, 22.14% of sentences pertained to Cognitive indexes, %6.88 to Affective indexes, and 5.61% to Psycho-motor indexes. The results showed that the distribution of critical thinking indexes were imbalanced in the textbook content. Moreover, Cognitive component was attended three times more than Affective and Psycho-motor components. This is not appropriate for teaching critical thinking.