فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1396)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمید رحیمیان، عباس عباس پور، محمدرضا مهرگان، فرشته هدایتی صفحات 1-30
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل تشکیل دهنده، ارائه مدل مفهومی و اعتباریابی کیفی مدرسه سالم با تاکید بر بعد سلامت سازمانی صورت گرفت. راهبرد این پژوهش کیفی برای شناسایی عوامل ایجاد مدرسه سالم از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. جامعه تحقیق شامل اسناد، مدارک، متون و صاحب نظران حوزه مدیریت آموزشی به ویژه در مدارس بود. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده گردید؛ بدین معنی که منابعی انتخاب گردیدند که بیشترین اطلاعات و داده را برای پاسخ به سوال تحقیق فراهم نمودند. نمونه گیری تا نقطه رسیدن به حداکثر اطلاعات، یا نقطه اشباع صورت گرفت. بر این اساس از 51 متن و 15 مصاحبه تخصصی برای گردآوری داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که مضامینی همچون مدیر آموزشی، رهبری آموزشی، ویژگی های دموگرافیک مدرسه، ویژگی های معلمان، فرهنگ مدرسه، تعهد سازمانی معلم، رفتار شهروندی، خشنودی شغلی معلم، پیشرفت تحصیلی و سلامت دانش آموزان از مهم ترین عوامل تشکیل دهنده ی مدرسه سالم می باشند. جهت اعتباریابی الگوی مفهومی مدرسه سالم از تکنیک دلفی استفاده شده است. مقدار ضریب توافق در راند اول تکنیک دلفی 624/0 و در راند دوم 703/0 و در راند سوم 765/0 به دست آمد که وحدت نظر بالایی میان دیدگاه صاحبنظران را نشان داد. همچنین مقدار معناداری در هر دو دور نیز 000/0 بدست آمد بنابراین فرضیه هماهنگی بین نظرات مورد پذیرش قرار گرفت. بدین ترتیب 9 عامل که میانگین بالای 7 را کسب نمودند، مورد توافق قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اعتباریابی کیفی، مدرسه سالم، سلامت سازمانی، تحلیل مضمون، تکنیک دلفی
  • آیسودا گل دهان، فریبا کریمی، محمد علی نادی، عبدالرسول هادیان شیرازی صفحات 31-54
    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل فرهنگ مشتری مداری مبتنی بر آموزه های اسلام در آموزش و پرورش کشور بود. روش پژوهش ترکیبی اکتشافی بود و در سال تحصیلی 95 – 1394 انجام شد. ابتدا مضامین فرهنگ مشتری مداری در آموزش و پرورش با استفاده از روش تحلیل مضمون استقرایی و بر اساس کل حوزه ی پژوهش که شامل 51 مورد مقولات مندرج در پایگاه های داده از سال 2000 تا 2015 بود، شناسایی گردید. سپس مضامین فرهنگ مشتری مداری با توجه به آموزه های اسلام و با استفاده از روش تحلیل مضمون استقرایی و مطالعه تفاسیر قرآن کریم و نهج البلاغه، شناسایی گردید. در هر دو مرحله جهت بدست آوردن پایایی از روش هولستی استفاده گردید. در ادامه با استفاده از تکنیک بردی مضامین شناسایی شده در دو مرحله که ذکر گردید، مورد همجواری و مقایسه قرار گرفتند و در نهایت 2 دسته مضمون فراگیر با عنوان 1- مدیریت خدمت به مشتریان با مضامین سازمان دهنده: دیدگاه استراتژیک به مشتریان، معیارهای انتخاب کارکنان، استصواب (طلب انجام درست کار)، انضباط مداری، حق محوری، حق پذیری، دادورزی، اخلاق و نگرش مدیران، ایجاد دانش سازمانی و 2- خشنودسازی مشتریان با مضامین سازمان دهنده اخلاق مداری، ارزش گذاری به مشتریان، اعتمادسازی در مشتریان، ترغیب، مهارت آموزی، بهبود خدمت و عوامل ملموس که در مجموع شامل 73 مضمون پایه و 15 مضمون سازمان دهنده بود، شناسایی گردید. در ادامه با توجه به مضامین شناسایی شده پرسشنامه ایی جهت اعتباریابی مدل با 210 گویه طراحی گردید و با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی آن 89/0 به دست آمد. جامعه ی پژوهش در بخش کمی کلیه ی مدیران مدارس پنج استان آذربایجان شرقی، بوشهر، تهران، خراسان رضوی و فارس با تعداد 30156 نفر بود. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ایی بود که تعداد 379 نفر نمونه تعیین گردید. جهت اعتباریابی مدل از روش تحلیل عاملی استفاده گردید. همه ی مضامین با بار عاملی بالا مورد تایید قرار گرفتند که نشان از اعتبار بالای مدل بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ مشتری مداری، مدیریت خدمت به مشتریان، خشنودسازی مشتریان، آموزه های اسلام، آموزش و پرورش
  • زهرا دقیقی ماسوله، محمد صادق اللهیاری صفحات 55-84
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل کلیدی بلوغ سازمانی موثر در آمادگی الکترونیک سازمان (دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت) می باشد که به روش توصیفی- همبستگی انجام گردید. جامعه آماری پژوهش، اعضاء هیات علمی، مدیران و روسای دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت بودند که 77 نفر آنان براساس جدول تعیین حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران و به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن با کسب نظرات صاحبنظران و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. در این پژوهش، یادگیری سازمانی براساس پرسشنامه نیف، فرهنگ سازمانی براساس مدل دنیسون، تعهد سازمانی براساس مدل آلن و مایر، ساختار سازمانی براساس پرسشنامه رابینز و دو عامل مدیریت و منابع انسانی سازمان و همچنین متغیر وابسته آمادگی الکترونیک سازمان با استفاده از گویه های انتخابی بر پایه مرور ادبیات، مورد بررسی قرار گرفتند. برای شناسایی مهمترین عوامل موثر بر آمادگی الکترونیک از روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOSاستفاده گردید. نتایج حاصل از تکنیک تحلیل مسیر نشان می دهد که شش عامل بلوغ سازمانی مورد مطالعه 80 درصد از مجموع تغییرات متغیر وابسته پژوهش(آمادگی الکترونیک دانشگاه) را تبیین نمودند و دو متغیر فرهنگ و ساختار سازمانی دارای اثر مستقیم بر متغیر وابسته پژوهش بوده و چهار متغیر دیگر به طور غیرمستقیم بر متغیر وابسته موثر می باشند.
    کلیدواژگان: بلوغ سازمانی، آمادگی الکترونیک سازمانی، تکنیک تحلیل مسیر
  • علی اکبر وحیدی زاده، مجید برزگر، عبادالله احمدی صفحات 85-104
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری امنیت شغلی در رابطه بین هویت سازمانی با توانمندسازی کارکنان می باشد. به لحاظ ماهیت و اهداف، این پژوهش از نوع کاربردی و برای اجرای آن از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 110 نفر از کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان مرودشت بوده که در سال 92-91 مشغول به کار می باشند. در این پژوهش از روش نمونه‏گیری سرشماری استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از 3 پرسشنامه؛ 1- مقیاس توانمندسازی روانشناختی اسپریتز، 2- پرسشنامه امنیت شغلی نیسی و 3- پرسشنامه هویت سازمانی میل استفاده شده است که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسش نامه ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است. در سطح آمار توصیفی از آمارهایی نظیر فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار استفاده شده است. در سطح آمار استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شده است. بین هویت سازمانی با توانمندسازی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد، بین ابعاد امنیت شغلی(تمرکز بر شغل، جابجایی کمتر در شغل، انتخاب شغل مناسب، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، دفاع از سازمان) با توانمندسازی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، مولفه های امنیت شغلی(تمرکز بر شغل، جابجایی کمتر در شغل، انتخاب شغل مناسب، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، دفاع از سازمان) می تواند توانمندسازی را پیش بینی کند و همچنین نتایج حاکی از نقش واسطه ای بعدهای رضایت شغلی، احساس آرامش و تعهد سازمانی بین متغیرهای هویت سازمانی و توانمندسازی می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، هویت سازمانی، توانمندسازی
  • غلامعلی فخاری اشرفی صفحات 105-126
    این پژوهش، با هدف بررسی و مقایسه همبستگی بین شاخه های تحصیلی با مهارت های اینترنتی و مولفه های مهارت های حرفه ای معلمان مدارس مازندران انجام شده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان مدارس متوسطه دوم تشکیل داده که از بین آنها 384 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش ترکیبی خوشه ای، طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از آزمون تستی چهارگزینه ای حاوی 10 سوال برای سنجش مهارت های اینترنتی که ضریب دشواری آن برابر با 46/0 و پرسش نامه ای شامل 20 سوال برای سنجش مولفه های مهارت های حرفه ای معلمان با ضریب پایایی 85/0 استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد، بین مهارت های اینترنتی با مولفه های مهارت های حرفه ای معلمان در شاخه ی کار- دانش و شاخه ی فنی و حرفه ای رابطه معناداری وجود دارد. اما بین مهارت های اینترنتی با مولفه های مهارت های حرفه ای معلمان در شاخه ی نظری در هیج یک از متغیرها رابطه معنادار وجود ندارد. بدین معنی که، مهارت های اینترنتی و مهارت های حرفه ای معلمان در شاخه ی کار- دانش و شاخه ی فنی و حرفه ای به ترتیب از بیشترین، و معلمان شاخه ی علوم نظری از کمترین مهارت اینترنتی و مهارت های حرفه ای در بین شاخه های تحصیلی برخوردار است.
    کلیدواژگان: شاخه تحصیلی (کار، دانش، فنی و حرفه ای و نظری)، مهارت اینترنتی، مهارت حرفه ای
  • سیدجواد ایرانبان صفحات 127-142
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر استقرار مدیریت دانش و رابطه آن با مزیت رقابتی و عملکرد سازمانی در شرکت ملی انتقال گاز منطقه یک انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق را کلیه پرسنل لیسانس به بالا با سابقه کار حداقل پنج سال تشکیل می دهند که تعداد آن ها برابر با سیصد نفر است. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 169 نفر در نظر گرفته شد که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی پرسش نامه بوسیله آلفای کرونباخ و روایی آن توسط تکنیک روایی محتوایی-ظاهری، تشخیصی و روایی سازه-همگرا تایید شده است. آزمون شاپیرو ویلک جهت تست نرمالیتی متغیرهای پژوهش و تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری به منظور آزمون فرضیه ها پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین عوامل موثر بر استقرار مدیریت دانش با مزیت رقابتی و عملکرد سازمانی رابطه معناداری وجود​ دارد. همچنین بین عوامل موثر بر استقرار مدیریت دانش، منابع انسانی، استراتژی و اهداف، فرهنگ سازمانی، ساختارسازمانی و زیرساخت ها بیشترین تاثیر را بر مزیت رقابتی داشته و بین عوامل موثر بر استقرار موفقیت مدیریت دانش، زیرساخت ها، منابع انسانی، استراتژی و اهداف، فرهنگ سازمانی و ساختارسازمانی بیشترین تاثیر را بر عملکرد سازمانی داشتند. همچنین بین عوامل مزیت رقابتی به ترتیب زمان، هزینه، انعطاف پذیری بیشترین تاثیر را بر عملکرد سازمانی داشتند. در میان عوامل موثر بر استقرار مدیریت دانش، منابع انسانی، زیرساخت ها، استراتژی و اهداف، فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی به ترتیب حائز رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مزیت رقابتی، عملکرد سازمانی
  • الناز نظری، مجتبی زارع خلیلی، مهدی صادقیان سورکی، فائزه فریدونی، جعفر جهانی صفحات 143-160
    نیروی انسانی در نقش یکی از ارکان اساسی شرکت های بیمه، نقش مهمی در بهبود بهره وری دارد، لذا شناسایی عوامل موثر بر بهره وری این نهاد، می تواند نقش موثری در افزایش بهره وری شرکت های بیمه ایفا نماید و در هدفمند نمودن برنامه های مختلف توسعه نقش بسزایی داشته باشد .در این رابطه پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر بهره وری نیروهای انسانی(کارشناسان)شرکت سهامی بیمه معلم پرداخته است. پژوهش حاضر با توجه به هدف، از نوع تحقیقات کاربردی بوده و با توجه به گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارشناسان شرکت بیمه معلم شهر تهران یعنی300 نفر، در سال1393 است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده50 نفر از آن ها انتخاب شدند برای سنجش عوامل موثر بر بهره وری نیروهای انسانی(کارشناسان) از ابزار محقق ساخته، استفاده شده است که این ابزار شامل 64 سوال که از این میان عوامل فردی 14سوال، عوامل شغلی 13سوال و عوامل سازمانی 23 سوال بود. عمده ترین یافته های پژوهش عبارتند از: آزمون فریدمن که اولویت بندی عوامل فردی مورد بررسی را به ترتیب شامل؛ رضایت شغلی، شایستگی، توان و مهارت نشان داد. نتایج آزمون حاکی از معناداری رتبه بندی مذکور می باشد. آزمون فریدمن ضمن معنادار نشان دادن اظهارات پاسخگویان، اولویت بندی عوامل سازمانی مورد بررسی را به ترتیب شامل؛ آموزش، مدیریت، مشارکت، تکنولوژی، انگیزش، ارتباطات و بازخورد عملکرد نشان داد. رتبه بندی اظهارات پاسخ گویان در خصوص عوامل شغلی موثر بر بهره وری کارشناسان به ترتیب شامل؛ کار با معنی و چالش برانگیز، آزادی، استقلال عمل و وضوح نقش می باشد. نتایج آزمون حاکی از معناداری رتبه بندی مذکور می باشد. در آخر با استفاده از آزمون فریدمن به رتبه بندی عوامل کلی موثر بر بهره وری پرداخته شد که آزمون فریدمن ضمن معنادار نشان دادن اظهارات پاسخگویان، اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری نیروهای انسانی(کارشناسان) شرکت بیمه معلم را به ترتیب شامل؛ عوامل فردی، شغلی و سازمانی نشان داد.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، بهره وری
  • فاطمه غلامی، محبوبه عارفی، کوروش فتحی واجارگاه، محمود ابوالقاسمی صفحات 161-194
    هدف از این پژوهش، کمک به ارتقای کیفیت آموزش زبان انگلیسی در نظام آمورشی ایران از راه بررسی و معرفی عوامل چالش زای مهم آموزش زبان انگلیسی در نظام آموزشی ایران می باشد. به این منظور مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. برای این کار از مدیران آموزشی و دبیران زبان انگلیسی مدارس دولتی شهر تهران که از دیدگاه مسئولین آموزش و پرورش، دبیران دیگر، دانش آموزان و اولیای آنها، شایسته ترین افراد گروه آموزشی خود بودند و شناخت کافی از چالش های فرایند یاددهی یادگیری زبان خارجی داشتند، در نمونه پژوهش قرار گرفتند. در این مقاله جهت تحقق اهداف آموزش زبان انگلیسی در نظام آموزشی ایران تلاش شد تا با استفاده از نظرات دبیران زبان انگلیسی و مدیران آموزشی به عنوان متخصصان درگیر در آموزش و مهم ترین افراد دخیل در میزان موفقیت آموزش و یادگیری زبان انگلیسی و همچنین شواهد و تحقیقات علمی ارائه شده، چالش های موجود در نظام آموزشی ایران را در حیطه عناصر برنامه درسی آموزش زبان انگلیسی در ایران، عوامل تعدیل کننده یادگیری زبان خارجی شامل(موانع، مزیت ها و عوامل تسهیل)، پیامدها( منفی و مثبت)، ویژگی های زمینه‏ای (تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، ساختاری) که باید در آموزش زبان مورد توجه قرار بگیرد و جزء عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار در آموزش و یادگیری زبان انگلیسی می باشند، به دقت مورد مطالعه و بررسی و نتیجه گیری قرار دهند. جامعه آماری این تحقیق 380 نفر بودند که جهت دستیابی به اطلاعات عمیق، با 15 نفر از مدیران مراکز آموزش زبان انگلیسی و مدیران مراکز آموزشی آموزش و پرورش و 15 نفر از دبیران آموزش زبان انگلیسی در سطح مدارس شهر تهران مصاحبه انجام گرفت. سپس برای اعتبارسنجی داده های بدست آمده از مصاحبه ها، پرسشنامه ای محقق ساخته بر مبنای مضامین بدست آمده از مصاحبه ها تهیه و در اختیار 350 نفر از معلمان، مدیران ، متخصصان زبانشناسی، روانشناسی و برنامه درسی جهت تایید یا رد مضامین قرار گرفت که نهایتا حجم نمونه آماری در این تحقیق 380 نفر می باشد. در بخش کیفی متخصصان، مدیران و دبیران با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی این افراد به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. جمع آوری اطلاعات ابتدا از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته، و سپس پرسشنامه صورت گرفت. روایی سوالات با بهره گیری از نظر متخصصان برآورد شد و داده های حاصل از مصاحبه با روش تحلیل مضمون مقوله بندی و تجزیه و تحلیل داده های کمی در 2 مرحله اصلی انجام شد : (1) تجزیه و تحلیل اکتشافی داده ها (2) تجزیه و تحلیل همبستگی چند متغیره داده ها شامل تحلیل عاملی تاییدی است. نتایج حاصل بیانگر این مطلب است که«در نظام آموزشی ایران تمامی عوامل در حیطه عناصر برنامه درسی، عوامل تعدیل کننده یادگیری زبان خارجی، پیامدها و ویژگی های زمینه‏ای تاثیر گذار بر کار معلم و دانش آموز با چالش روبرو است و نقش این عوامل جهت تحقق اهداف آموزش زبان انگلیسی بیش از سطح متوسط است که در صورت کم توجهی و یا عدم اصلاح و بروز رسانی می توانند از عوامل چالش زای مهم در راستای رسیدن به اهداف آموزش زبان انگلیسی در نظام آموزشی ایران باشند
    کلیدواژگان: زبان انگلیسی، زبان دوم، عوامل چالش زا، نظام آموزشی ایران، برنامه ریزی درسی
  • حمید تابلی، قاسم اسکندری، محسن انصاری منش صفحات 195-218
    هدف این تحقیق، توصیف رابطه بین چهار نوع فرهنگ سازمانی(سلسله مراتبی، بازاری، طایفه ای و ویژه سالاری) و رهبری تحول آفرین در اداره کل زندان های فارس بوده است. در این تحقیق از روش میدانی و از پرسشنامه استفاده شده است. همچنین جامعه هدف در تحقیق تمامی مدیران، معاونان و کارکنان اداره کل زندان های فارس که جمعا420 نفر بوده، که از این تعداد40 نفر مدیر، معاون و380 نفر کارکنان بوده و تعداد 207 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در تحقیق، از روش نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ابزار سنجش فرهنگ سازمانی و وجوه چند عاملی رهبری استفاده شد و بین دو گروه رهبران و پیروان استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. در تحقیق از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و برای تعیین تاثیر هریک از انواع فرهنگ سازمانی بر رهبری تحول آفرین از آزمون رگرسیون چندگانه استفاده گردید. نتایج نشان می دهند که نوع فرهنگ غالب از دیدگاه رهبران و پیروان، فرهنگ سلسله بوده و رهبران خود را تحول آفرین می دانند و پیروان نیز عنوان کرده اند، رهبرانشان رهبری تحول آفرین را به کار می گیرند. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که بین انواع فرهنگ سازمانی و رهبری تحول آفرین از نظر رهبران رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد، در حالی که از نظر پیروان این رابطه مثبت و معنادار می باشد. از نتایج رگرسیون چندگانه نیز برداشت می شود که از نظر رهبران و پیروان به ترتیب فرهنگ سلسله مراتبی، بازاری، ویژه سالاری و طایفه ای بیشترین تاثیر را بر رهبری تحول آفرین دارند. بنابراین هر چهار نوع فرهنگ بر رهبری تحول آفرین تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، فرهنگ طایفه ای، فرهنگ ویژه سالاری، فرهنگ بازاری، فرهنگ سلسله مراتبی
  • ابوذر شهبازی، حسن رهگذر صفحات 209-234
    این پژوهش با هدف توصیف رابطه بین هوش اخلاقی با تعهد سازمانی و اعتماد سازمانی در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت به تعداد170 نفر که 115 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه براساس جدول مورگان انتخاب شدند. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری تصادفی بوده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های هوش اخلاقی لینک و کیل(2005،Lennick & Kiel)، تعهد سازمانی آلن و میر(1991، Allen&Meyer) و پرسشنامه اعتماد سازمانی دکتر بیه (2002،Bayh) بهره گرفته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از روش های آماری میانگین، انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین هوش اخلاقی و تعهد سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود ندارد. اما درخصوص رابطه هوش اخلاقی با اعتماد سازمانی نتایج بیانگرآن بود که رابطه مستقیم و معناداری بین این دو متغیر وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تعهد سازمانی، اعتماد سازمانی، کارکنان
  • سعیده خرده گیر، احمد عسکری، مختار رنجبر صفحات 245-262
    پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های بهسازی منابع انسانی و تاثیر آن بر اثربخشی عملکرد کارکنان اداره کل اوقاف و امورخیریه استان فارس انجام شد. پژوهش از لحاظ نوع هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه ی جمع آوری اطلاعات، توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری شامل285نفر از کارکنان اداره کل اوقاف و امورخیریه استان فارس می باشد که با استفاده از جدول مورگان 164نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش 2پرسشنامه استاندارد بهسازی منابع انسانی ابراهام (Raeo and Abraham.1990 و پرسش نامه استاندارد اثربخشی ارزیابی عملکرد لاری(Lari & Other partners.2004) می باشد. که روایی آن مورد تایید متخصصان قرارگرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 73/. و 76/. محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش های آمارتوصیفی(فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، میانه و مد) و روش های آماراستنباطی(رگرسیون و فریدمن)، انجام شد. نتایج این پژوهش به طور کلی نشان داد، شاخص های بهسازی منابع انسانی بر اثربخشی عملکرد کارکنان تاثیر دارد. همچنین بین مولفه های مشارکت، نیازسنجی، اجرا و ارزیابی با اثربخشی عملکرد کارکنان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهسازی منابع انسانی، اثربخشی عملکرد، کارکنان
  • لیلا رضایی، میترا محمودی صفحات 263-282
    هدف این پژوهش ارائه مدلی برای تبیین رفتار شهروندی سازمانی براساس رضایت شغلی و عدالت سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان، بود. بدین منظور، از بین کلیه پرسنل دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان اعم از کارکنان رسمی و اعضای هیات علمی، با استفاده از فرمول کوکران 125 نفر (96 نفر مرد و 29 نفر زن)، به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به روش سیستماتیک، انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، سنجش رفتار سازمانی پودساکف و شاخص توصیف شغل (JDI)، مورد آزمون و داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مسیر، مورد ارزیابی آماری قرار گرفتند. یافته ها نشان داد ابعاد عدالت توزیعی، تعاملی و رویه ای قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی می باشند. رضایت شغلی نیز قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی می باشد. همچنین ترکیبی خطی از ابعاد عدالت سازمانی و رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی می نمایند. یافته ها همچنین نقش واسطه گری رضایت شغلی را در رابطه بین ابعاد عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی مورد تایید قرار داد. با توجه به یافته های به دست آمده نتیجه گرفته می شود که مدیران سازمان مورد مطالعه و همچنین سازمان های دیگر نسبت به اعمال رفتارهای عادلانه در مورد کارکنان اهتمام بیشتری ورزند که این هم موجب رضایت شغلی کارکنان و هم موجب افزایش عملکرد سازمان خواهد شد و در نتیجه رضایت افرادی که گیرنده خدمت از سازمان هستند را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
  • نازیلا کریمی، بی بی عشرت زمانی صفحات 283-300
    هدف اصلی از مقاله تحلیل ساختار سامانه مدیریت آموزش و یادگیری فرهنگیان و ارزشیابی میزان مطلوب بودن آن از دیدگاه کارکنان حوزه ستادی بود. روش تحقیق ترکیبی با رویکرد اکتشافی بوده و داده های کیفی از طریق مصاحبه با چهار نفر از کارشناسان خبره مرکز آموزش نیروی انسانی، جمع آوری شد. ابزار محقق ساخته با 44 گویه در طیف 5 تایی لیکرت از درجه بسیارمطلوب تا بسیار نامطلوب برای بخش کمی مورد استفاده قرار گرفت. روایی ابزار با تایید استادان علوم-تربیتی و 7 نفر از دانشجویان دکتری مدیریت آموزشی تامین شد. پایایی ابزار با اجرای مطالعه موردی بین 30 نفر از کارکنان ستادی و محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0.98درصد تایید شد.882 نفر از کارکنان فعال در حوزه ستادی جامعه آماری تحقیق را تشکیل دادند که با ارسال پرسشنامه به صورت دستی و از طریق سیستم اتوماسیون 16 درصد یا 142 نفر پاسخ دادند. یافته های کیفی حاکی از کاربرد محدود معماری سیستم فناوری یادگیری (ال.تی.اس.ای) و استاندارد ایزو25-100در طراحی سامانه بود. ارزشیابی میزان مطلوب بودن سامانه نشان داد با افزایش همکاری پذیری، پاسخگویی، مبادله پذیری، تکلیف و سنجش وارزیابی، تعاملات یادگیری، صحت و اصالت فرآیند آموزش و کاربر پسندبودن، مطلوب بودن سامانه و نیز کیفیت کل سامانه افزایش خواهد یافت. ماندگاری، دسترس پذیری، توسعه پذیری، مدیریت محتوا و یادگیری، مدیریت اخبار واطلاع رسانی و سیستم های اطلاعاتی و مدیریتی، سامانه را در وضعیت مناسب و مطلوبی از دیدگاه کارکنان و مدیران قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: سامانه جامع مدیریت آموزش و یادگیری فرهنگیان، سیستم مدیریت یادگیری، معماری سیستم فناوری یادگیری، ایزو15، 100
  • حسن سلطانی، سنجر سلاجقه صفحات 301-320
    این پژوهش با هدف مطالعه تطبیقی وضعیت سیستم کیفیت خدمات در دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس به منظور ارائه مدل انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی، مدیران و کارکنان و نیز مشتریان واحدهای دانشگاهی بوده است. با استغاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از خبرگان و روش تصادفی طبقه ای تعداد 415 نفر از مدیران و کارکنان و نیز تعداد 464 نفر از مشتریان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه سیر تحول کیفیت، الزامات کیفیت، نگرش های کیفیت و ابعاد کیفیت خدمات بود که توسط محقق پس از مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق ساخته شد و روایی و پایایی آن برآورد و مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازt تک نمونه ای و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزارAMOS استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن بود که وضعیت الزامات کیفیت(57/3 = M)، وضعیت سیر تحول کیفیت خدمات (09/3 = M)، وضعیت نگرش های کیفیت(40/3 = M) و وضعیت ابعاد کیفیت خدمات(19/3 = M) در طیف نسبتا مطلوب قرار دارد. با عنایت به شاخص های برازندگی مدل، نتایج نشان داد که مدل تحلیل عاملی برای سوال موردنظر دارای برازش مناسبی می باشد. به عبارت دیگر با توجه به مناسب بودن شاخص های برازندگی می توان این مدل را به عنوان مدل کیفیت در دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس معرفی کرد.
    کلیدواژگان: سیر تحول کیفیت، الزامات کیفیت، نگرش های کیفیت، ابعاد کیفیت خدمات
  • سید عبدالله حجتی، محمدحسین یارمحمدیان، نرگس کشتی آرای صفحات 321-338
    هدف کلی از انجام این پژوهش طراحی الگوی مناسب ارزشیابی پیشرفت تحصیلی رشته های گروه فنی و مهندسی براساس تجارب زیسته اساتید و دانشجویان می باشد. از این رو در مقاله حاضر مبتنی بر پژوهش پدیدار شناختی به توصیف، تبیین و تفسیر تجارب زیسته اساتید رشته های فنی و مهندسی درخصوص ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در جهت ارائه الگو اقدام گردید. شرکت کنندگان در این پژوهش اساتید رشته های فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب بودند که با روش نمونه گیری هدفمند طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات روش کدگذاری موضوعی و استفاده از روش هفت مرحله- ای کلایزی بود، برای تعیین اعتبار یافته از روش سه سوسازی و روایی بازسازی واقعیت و برای افزایش پایایی پژوهش مصاحبه ها با یک برنامه قبلی در یک فضای مناسب و رعایت شرایط مصاحبه با راهنمایی های لازم و به دور از سوگیری و اعمال نظر خاصی انجام می گرفت. نتایج براساس تجارب زیسته اساتید و دانشجویان نتایج نشان داد که اساتید نقش بی بدیل آزمون میان ترم در ارزشیابی عملکرد تحصیلی، الزامی بودن آزمون های کوتاه کلاسی، ارزشیابی کنش متقابل، صریح نبودن معیارهای ارزشیابی، رهایی از حصار ارزشیابی پایانی، ارزشیابی مستمر شرط تحقق ارزشیابی جامع، ارزشیابی مهارتی، تنوع و تعدد در ارزشیابی، ارتباط ارزشیابی با حجم محتوا و غیره جزو تجارب خود قلمداد نمودند. درنهایت براساس تجارب زیسته اساتید ودانشجویان الگوی اختصاصی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی رشته های فنی و مهندسی ارائه شد.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، طراحی الگو، پدیدار شناختی
|
  • H. Rahimian, A. Abbaspour, M. Mehregan, F. Hedayati Pages 1-30
    This study aimed to identify Constituent elements, providing Conceptual healthy school model and quality validation with emphasis on organizational health was performed. The strategy of research was qualitative and to identify the factors of healthy school thematic analysis was used. The samples include documents, texts and experts in the field of management education, especially in schools. For sampling ,Targeted approaches Was used. Thus Were selected sources that most of the information and data provided to answer the research questions. Sampling to achieve maximum data point, or saturation point done. Accordingly, the 51 text and 15 specialized interviews were used to collect data. The results showed that thematics such as physical environment, psychosocial environment, educational managers, educational leadership, school demographic characteristics, characteristics of teachers, school culture, teacher's organizational commitment, organizational citizenship behavior, job satisfaction, academic achievement and public health students factors were identified forming healthy school. Delphi technique was used to validate the conceptual model of a healthy school. Kendall's coefficient was respectively obtained in the first round Delphi technique .624, in the second round .703, and third round .765 respectively ,Which showed high agreement between the experts. In addition, a significant amount of 0.000 was obtained in both rounds, and coordinating Comments hypothesis was accepted. Thus, 9 of which received an average of over 7, were agreed.
    Keywords: Quality Validation, Healthy School, Organizational Health, thematic analysis, Delphi technique
  • A. Goldehan, F. Karimi, M.A. Nadi, A. Hadian Shirazi Pages 31-54
    The purpose of the current study is to present the model of customer orientation culture which is in accordance with the Islamic doctrine and instruction in Education Organization of the country. The method of study is mixed-exploratory carried out in the academic year 2015- 2016. First, themes of customer-oriented culture in Education Organization were identified by making use of inductive thematic analysis. Base on the whole field of research, containing 51 items listed in databases since 2000 to 2015, 608 themes were identified. Then, according to Islamic doctrine and instruction and by making use of thematic analyzing and studying Hole Quran exegesis and Nahj-ol-balaghe, the themes of customer-orientation culture were identified. In both steps, Holsti's method was used in order to investigate the reliability. As a result, two categories of main themes, including 73 basic and fundamental themes and 15 organizing themes as following: 1.Organizing strategy with comprehensive themes: strategic standpoint to clients, creating a corporate knowledge, improving customer service, staff recruitment criteria, requesting for appropriate work, discipline – centering, justness, righteousness, management attitude, adopting appropriate practices and handling of complaints. 2. Client satisfaction strategy with comprehensive themes: valuing customer, building trust in customers, paying attention to ethical issues, promoting and persuading people, learning skills, improving services and tangible factors. In the follow, according to identified themes, a questionnaire was designed with 210 items (tests) in order to control the validity of the study by making use of Cronbach Alpha, proving validity of 0.89. The research society was 30156 people in the quantitative sector, including all school principals from five provinces East Azerbaijan, Bushehr, Tehran, Khorasan Razavi, and Fars. Random method was used for sampling which finally 379 were selected. Factor analysis was used to validate the model where all themes were verified with high load-factor.
    Keywords: Customer Orientation Culture, Customer Service Management, Customer's Satisfaction, Islamic Doctrine, Instruction, Education Organization
  • Z. Daghighi Masouleh Allahyari Pages 55-84
    This research, try to identify organizational maturity factors which lead to increase the organizational electronic readiness. The research design of the study was a descriptive study. The target population of this study was the faculty members, managers and bossess of Islamic Azad University of Rasht Branch, Iran.The instrument used in this study was a questionnaire. In this study, organizational learning was analyzed based on Neefe questionnaire, organizational culture based on the Denison model and organizational commitment based on the Allen & Meyer model, organizational structure was analyzed based on Robins questionnaire and management and human resources factors were analyzed by selected indicators based on literuture review. To identify effective factors on e-readiness, Path Diagram technoque by AMOS software, was used. Based on the results of Path Diagram, six independent variables predict 80 percent of variations of dependent variable (organizational e-readiness) and two factors, organizational culture and structure lead to incresse organizational e-readiness, directly and organizational learing, commitment, management and human resiources have undirect effects on dependent variable.
    Keywords: e-readiness, information, communication technologies, maturity, path analysis techniques
  • A. Vahidi Zadeh, M. Barzegar, E. Ahmadi Pages 85-104
    The purpose of thisstudy was toinvestigate the mediating roleof job security in the relationshipbetweenorganizationalidentity and staff empowering. The statistical populationincluded 110 Employees ofDepartment of Education of Marvdasht city that in 1391-1392yearsareworking. Inthis study,census samplingis used. To collect the data 3questionnaires is used that thevalidityandreliabilityhave beenconfirmed; Psychological empowermentscale of Sprits, Job securityquestionnaire of Nisi, Organizational identity questionnaire of Meal. The results showedthat there is a significantrelationship between theCorporate Identityand Staff empowering, there is a significantrelationship betweendimensions ofJob security(Focus onjobs, lessjobmobility, careerchoice, job satisfaction, organizational commitment and defending fromorganization) and empowerment and components of Job security(Focus onjobs, lessjobmobility, careerchoice, job satisfaction, organizational commitment and defending fromorganization)areable to anticipateempowerment as well as the result show the mediating role ofjob satisfactiondimensions, feel relaxed andorganizational commitment between thevariablesof corporate identityand empowerment.
    Keywords: The mediating role, Job security, Corporate identity, Empowerment
  • Gh.A. Fakhari Ashrafi Pages 105-126
    This research aims to analyze and compare correlation between fields of study and internet and professional skills of Mazandran school teachers. The study method is descriptive in correlation type. The population of the study includes all secondary level teachers out of whom 384 subjects have been chosen by korjesi-Morgan table using simple, random, cluster and combined methods. The data were collected using a 10-question multiple choice test to assess internet skills with difficulty coefficient of 0.46 and a 20-question questionnaire to assess the components of teachers’ professional skills with the reliability of 0.85. The data have been analyzed by Pearson correlation test using SPSS software. The findings indicated that there is a meaningful relationship between teacher's internet skills and the components of professional skills in technical-vocational fields of study. However, no meaningful relationship exists between internet skills and teacher's professional skills in theoretical fields. The findings imply that teachers’ internet skills and professional skills are the highest in technical-vocational fields and the teachers in theoretical fields have the least internet and professional skills among the educational fields of study.
    Keywords: educational fields (work, knowledge, technical-vocational, theoretical), internet, professional skills
  • S.J. Iranban Pages 127-142
    The present study with the aim Identification and Prioritization of the Factors Effecting on Establishment Knowledge Management (KM) and its relationship to competitive advantage and organizational performance in NIGTC – ZONE 1. The statistical population of this study is composed of all bachelor staff to up with at least 5 years work. Whose number is equal to 300. Which according to Morgan’s table, the sample size is 169, which were selected by random sampling method and questionnaires were distributed among them. Questionnaire reliability was confirmed by combinational test methods and a Cronbach's alpha test. Questionnaire validity was confirmed in terms of content validity, diagnostic validity, construct validity and convergent validity. The Shapiro–Wilk test was conducted in order to test the normality of the variables and, structural equation modeling and was conducted in order to test the hypotheses. Results showed among the factors affecting on implementation knowledge management with competitive advantage and organizational performance have a significant relationship. Also, among the factors affecting on implementation knowledge managementº human resources, strategy and objectives, organizational culture, organizational structure and infrastructure had the greatest impact on competitive advantage. And among the factors affecting on implementation knowledge management ºInfrastructure, human resources, strategy and objectives, organizational culture and organizational structure, had the greatest impact on organizational performance. Also, among the factors competitive advantage of the time, cost, flexibility greatest impact on organizational performance. Among the factors affecting on implementation knowledge management, human resources, infrastructure, strategy and objectives, organizational culture and organizational structure were ranked .
    Keywords: Knowledge Management, Competitive advantage, organizational performance
  • E. Nazari, M. Zare Khalili, M. Sadeghian Sourki, F. Fereidooni, J. Jahani Pages 143-160
    Human resources as one of the basic components insurance companies, an important role in improving productivity, there fore,detecting factors affecting the productivity of these companies can played effective role in increasing productivity insurance companies and can the possess an important role in meaningful various development programs .
    This study examines the relationship between factors affecting productivity Human resources (experts) moalem Insurance Company. study population included all Experts moalem insurance companies, ie 300, who in 1389 that using a random sample of 50 of them were selected
    The major findings research include: Friedman test prioritizing to individual factors to arranged include job satisfaction, competence and ability and skills demonstrated. Test results indicate the ranking is significant.
    Friedman test, while showing significant respondents statements, prioritize the organizational factors investigated is include education, management, partnerships, technology, motivation, communication and performance feedback .
    Ranking respondents statements regarding the job factors affecting productivity experts arranged is include meaningful and challenging work, freedom and independence of action and clearly role. Test results indicate the ranking is significant.
    Finally, used of the Friedman test to determine general factors affecting productivity, the Friedman test to demonstrate the significant respondents statements, prioritize the factors affecting productivity Manpower (experts) moalem Insurance Company, include individual factors, Occupational factors and Organizational factors.
    Keywords: Individual factors, organizational factors, occupational factors, Productivity
  • F. Gholami, M. Arefi, K. Fathi Vajargah, M. Abolghasemi Pages 161-194
    The purpose of this study is to help improve the quality of English language teaching in Iran educational system of reviewed the most important factors challenging the education system teaching English in Iran. For this purpose, a study was conducted qualitative content analysis approach.The samples were examined School administrators and teachers in English public schools in Tehran that according to education officials, teacher, parents and student The most qualified people in their department and understanding of the challenges of teaching-learning process foreign language. In this paper, the realization of the objectives of teaching English in the education system in Iran was trying to use the viewpointsEnglish language teacher and educational management As professionals involved in education and the most important people involved in the success of teaching and learning English and also provided evidence and scientific research challenges in Iranian educational system in the area: Elements of the curriculum of teaching English in Iran Learning a foreign language involves modifying factors (barriers, benefits and facilitating factors), Consequences (positive and negative), the underlying characteristics (historical, cultural, social, economic, political, structural Curriculum). That should be taken into consideration in language teaching and the internal and external factors affecting the teaching and learning of English are Carefully examined and their conclusions. The sampl size in this study was 380 people. That in order to achieve deeper information, with 15 educational managers and 15 teachers teaching English in schools in Tehran were interviewed. Principals and teachers were selected by purposive sampling.Then to validate the data obtained from the interviews, a questionnaire developed by the researchers based on themes from the interviews were prepared and the 350 teachers, administrators and experts in linguistics, psychology and curriculum content was used to confirm or deny. Finally, the sample size in this study, 380 people. In the qualitative specialists, principals and teachers were selected by purposive sampling and in some of these individuals were randomly selected. The information collected through semi-structured interviews, and questionnaires were used. Content validity was enjoying the experts. Data from interviews with content analysis and categorization analysis of quantitative data was done in 2 stages (1) exploratory data analysis (2) correlation analysis of multivariate data is included confirmatory factor analysis.The results indicate that in Iranian educational system all factors in the areas of curriculum, modulators of learning a foreign language, consequences and characteristics of the underlying affecting the work of the teacher and student is challenged. And the role of these goals more than the average English language training. In case of neglect or failure to reform and update can be challenging factors important in order to achieve the goals of Iran's English language teaching in the educational system.
    Keywords: English Language, second language, challenging factors, Iran's educational system, Curriculum
  • H. Taboli, Gh Eskandari, M. Ansari Manesh Pages 195-218
    This research aims to determine the relationship between the four types of organizational culture (hierarchy, market, and especially the tribal-dominated) and transformational leadership in the administration of prisons in the Gulf.
    Data from the questionnaire measure of organizational culture and leadership aspects of multi-agent and distributed between leaders and followers. The population of this study consisted of all directors and employees of the Bureau of Prisons Gulf.
    The results show that the dominant culture is hierarchical culture from the perspective of leaders and followers. Also know their leaders transformational leaders transformational leadership and followers have a job to do.
    The results of the Pearson correlation coefficient indicates that the types of organizational culture and leadership, transformational leadership, there is a significant positive correlation, While the members of this relationship is positive and significant.
    The results of multiple regression impression that the leaders and the followers of the order of hierarchy, market, especially the tribal-dominated and have the greatest impact on transformational leadership. Thus each of the four types of transformational leadership is impressive.
    Keywords: change leadership, tribal culture, especially the culture of democracy, market culture, the culture of hierarchy
  • A. Shahbazi, H. Rahgozar Pages 209-234
    The aim of this study was to clarify the relationship between Moral Intelligence with organizational commitment and organizational trust among the employees of the Islamic Azad University Marvdasht Branch. The research method was descriptive Correlational method. The statistical community, including all Islamic Azad University Branch Marvdasht 170 number people 115 people from them was selected using random sampling method According to Table Morgan. In order to collect data three questionnaires include Moral Intelligence & Keil (2005)|, organizational commitment Allen&Meyer (1991), and the questionnaire organizational trust bayh (1998) utilized in this study. The data was analyzed using inferential statistics (correlation coefficient, multivariate stepwise regression). The results showed : ). The results showed Moral Intelligence have not meaningful relationships with organizational commitment. The results also indicated that the Moral Intelligence have relationship with organizational trust .
    Keywords: Keywords: Moral Intelligence, Organizational Commitment, Organizational Trust, employees
  • S. Khordehgir, A. Askari, M. Ranjbar Pages 245-262
    This study aimed to investigate human resource development and its impact on the effectiveness of employee performance and Charity Affairs Office of Fars province. The purpose of the study in terms of the type of application and the method of data collection is descriptive survey. The population consisted of 285 employees of the Department of endowments is the province with the Morgan 164 people participated in the study were selected as sample. Analysis of the data by using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, median and mode) and inferential statistics (T single sample, regression and Pearson) was performed. The results generally showed that human resource development indicators have an impact on the effectiveness of employee performance. As well as between the components of the partnership, assessment and implementation and evaluation of the effectiveness there is a significant relationship.
    Keywords: Human resource development, Effectiveness, Employee participation
  • L. Rezaei, M. Mahmoodi Pages 263-282
    The aim of this study was to developing a model for organizational citizenship behavior based on job satisfaction and organizational justice in Islamic Azad University of Arsanjan. For this purpose a sample of 125 subjects (96 males and 29 females) was selected using Cochran formula among University staff both official staff and faculty stratified random sampling method systematically. They were evaluated using Niehoff and Moorman's organizational justice inventory, Podsakoff's organizational citizenship behavior Inventory and Job Descriptive Index (JDI). The data were evaluated using path analysis. The findings show that, dimensions of distributive justice, interactional justice and procedural justice are able to predict organizational citizenship behavior. Job satisfaction also is able to predict organizational citizenship behavior. As well as a linear combination of dimensions of organizational justice and job satisfaction could predict organizational citizenship behavior. The results also indicated that job satisfaction mediated the relationship between dimensions of organizational justice and organizational citizenship behavior. According to the obtained findings concluded that managers of organization under research and other organizations about the fair treatment of employees should be given more attention in their efforts. This also leads to job satisfaction and increasing organizational performance and therefore the satisfaction of the client will follow.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Organizational Justice, Job Satisfaction
  • N. Karimi, B. Zamani Pages 283-300
    The main purpose of this paper is to analyze the structure of Farhangian Learning and Training Management System (LTMS) and evaluating its desirability from their staffs’ viewpoints. Blended method was used with explorative approach. Qualitative data were gathered through interviews with 4 experts of human resource training center. In gathering data, the self-made questionnaire included 44 options with 5 point Likert answer, ranging from very favorable to very unfavorable were designed to evaluate the LTMS’s desirability. The reliability of the instrument was confirmed by the educational sciences professors and 7 candidates of Ph.D. programs in educational administration. The validity of the instrument was determined by doing a pilot study with 30 staff, the Cronbach’s alpha coefficient was calculated 0.98. After confirming the reliability and validity of the instrument, they were used.The population consisted of all 882 active users of LTMS’s within the staff. Questionnaires were distributed through manual and automatic systems, and 142 of them (approximately 16 percent)completed and returned to the researcher. The Qualitative findings indicated that in the design of LCMS structure, LTSA architecture, ISO 100-15 standards were used in limited form. Evaluating the system’s desirability indicated that with increasing the following components, including: cooperation, accountability, exchangeability, assignment and assessment, interactive learning, accuracy and originality of the training process and system’s user-friendliness efforts, the favorability of the system and also the quality of the whole system will be enhanced. System’s sustainability, availability, extensibility, content and learning management of informative news and management of information systems will place the system in the state of suitability and favorability from the viewpoints of their staffs.
    Keywords: Farhangiyan Learning Teaching Management System(LTMS), Learning Management System(LMS), Learning Technology System Architecture(LTSA), ISI 100-15
  • H. Soltani, Sanjar Salajeghe Pages 301-320
    The present study aims to comparatively study the status of service quality system in Islamic Azad universities of Fars province in order to present a model. The research method is descriptive survey. The statistical population includes academic experts, managers and staff as well as clients of academic units. Employing targeted sampling method, 30 experts are selected, 415 managers and staff and 464 clients are selected through random stratified sampling. Data collection tools include a researcher-made questionnaire on the evolution of quality, quality requirements, quality attitudes and dimensions of service quality that was developed after studying the theoretical foundations and the research background and its validity and reliability is estimated and approved. For data analysis, one-sample t-test and Structural Equation Modeling have been used with AMOS software. The results show that the status of quality requirements (M = 3.57), the status of the evolution of service quality (M = 3.09), the status of quality attitudes (M = 3.40), and the status of dimensions of service quality (M = 3.19) are in a relatively favorable range. According to the model's fitness indices, the results show that the factor analysis model has a suitable fit for the question. In other words, considering goodness of fitness indices, this model can be described as a quality model in Islamic Azad universities in Fars province.
    Keywords: quality evolution, quality requirements, quality attitudes, dimensions of service quality
  • S.A. Hojjati, M.H. Yarmohammadian, N. Keshtiari Pages 321-338
    The prime purpose of the present study is to investigate the life experiences of technical and engineering students and professors on evaluation of educational progress for the purpose of proposing an integrated model of evaluating educational progress of engineering students. Since evaluation is an indispensible part of instruction and it is employed for the purpose of the investigating learner's learning. So The present study is a phenomological inquiry into the life experiences of Iranian engineering students on the educational progress of evaluation at universities. For the purpose of the data collection, twelve engineering students, electronic, mechanics, industrial, aerospace, etc. of the Azad University of Bonab, Iran were interviewed by the lead author. The participants volunteered for the study and each interview lasted approximately 35 minutes. The adapted design was flexibility and purposeful sampling. Twelve university professors also were interviewed by the researcher. For the data collection, deep and semi-structured interview was used. After conducting the interview, the findings were coded and transcribed. qualitative data collect ion was employed for the present study. Data were analyzed through inductive analysis and creative synthesis (Glaser's seven steps ). In order to estimate the validity of the finding, split-half method was employed and for the enhancing the reliability , the interviews were conducted in a calm and appropriate environment The findings revealed important patterns and themes behind evaluation. The participants had the life experiences of evaluation as being unfair, not fully based on the classroom syllabus, and call for raising professor's awareness on evaluation. They advocated a synthesis of a theoretical and practical evaluation. The participants also supported formative evaluation during a semester. The present study has a number of pedagogical implications for teacher education, teachers, testing professionals, among others.
    Keywords: Experiences, Assessment of Educational Progress, phenomenological