فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته بحیرایی، علی مهرور، بابک قرالی، حسینعلی لطفعلی زاده، شهریار جعفری صفحات 1-15
    مگس های خانواده Syrphidae از بزرگترین خانواده های راسته دوبالان هستند. حشرات کامل آن ها از شهد و گرده گیاهان تغذیه می کنند و لاروها طیف وسیع غذایی دارند. لاروهای برخی از گونه ها از مهم ترین شکارگرهای آفات مختلف به ویژه شته ها هستند. در یک بررسی که به منظور شناسایی فون مگس های خانواده Syrphidae طی سال های 89-1388 در استان لرستان انجام شد، 27 گونه متعلق به دو زیرخانواده و 16 جنس جمع آوری شدند که 22 گونه برای اولین بار از استان لرستان و یک گونه برای اولین بار از ایران گزارش شدند. در زیر اسامی گونه های جمع آوری شده آمده است:الف) زیرخانواده Syrphinae
    Episyrphus balteatus (DeGeer, 1776); Ischiodon aegyptius (Wiedemann, 1830)*; I. scutellaris (Fabricius, 1808)*; Syrphus vitripennis Meigen, 1822*; Xanthogramma maculipenne (Mik, 1887)*; Eupeodes (Eupeodes) corollae (Fabricius, 1794); E. (E.) nuba (Wiedemann, 1830)*; Scaeva albomaculata (Macquart, 1842); S. dignota (Rondani, 1857)*; Sphaerophoria rueppelli (Wiedemann, 1830)*; S. scripta (Linnaeus, 1758)*; S. turkmenica (Bankowska, 1964)*; Chrysotoxum parmense (Rondani, 1845)*; Paragus (Padasyophthalumus) tibialis (Fallen, 1817)*; P. (Paragus) bicolor (Fabricius, 1794)*; P. (P.) compeditus Wiedemann, 1830; Melanostoma mellinum (Linnaeus, 1758)*
    ب) زیرخانواده (Milesiinae (Eristalinae
    Eristalinus taeniops (Wiedemann, 1818)*; E. (Lathyrophthalmus) aeneus (Scopoli, 1763)*; E. (L.) megacephalus (Rossi, 1794)*; E. (Eristalinus) sepulchralis (Linnaeus, 1758)*; Eristalis (Eoseristalis) arbustorum (Linnaeus, 1758)*; E. (Eristalis) tenax (Linnaeus, 1758; Eumerus kazanovskeye Param., 1927**; Merodon (Merodon) pruni (Rossi, 1790)*; Syritta pipiens (Linnaeus, 1758)*; Volucella zonaria (Poda, 1761)*
    گونه های دارای یک ستاره برای فون استان لرستان جدید هستند و گونه Eumerus kazanovskeye برای اولین بار از ایران گزارش می شود و با دو ستاره مشخص شده است.
    کلیدواژگان: فون، Syrphinae، Milesiinae، استان لرستان، گزارش جدید
  • میثم بختیاری، زهرا رفیعی کرهرودی، الهام صنعتگر صفحات 17-27
    یکی از مهم ترین آفات انباری شب پره هندی (Plodia interpunctella (Hubner است. در این تحقیق اثرات دورکنندگی عصاره های الکلی و هگزانی و پودر چهار گونه گیاه دارویی (اسطوخودوس Lavandula angstifolia ، ترخون Artemisia dracunculus، شوید Anethum graveolens و جعفری Petroselinum sativum) روی شب پره هندی مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیری به روش پودر کردن اندام گیاهی و حل کردن در حلال و سپس صاف کردن انجام شد. در آزمایش دورکنندگی تماسی کاغذ صافی به قطر 9 سانتی متر از وسط به دو نیم تقسیم شد.نیمی از کاغذ آغشته به عصاره و نیم دیگر آغشته به حلال، پس از خشک شدن کاغذها، 20 عدد لارو در مرکز پتری قرار داده و شاخص دورکنندگی لاروها نسبت به عصاره ها بعد از 24 ساعت محاسبه گردید. در این تحقیق تمامی عصاره ها به جز اسطوخودوس هگزانی دارای خاصیت دورکنندگی تماسی روی لارو سن آخر بودند. جهت انجام آزمایش دورکنندگی به روش بویایی سنجی از دستگاه بویایی سنج Y شکل استفاده گردید. در آزمایش دورکنندگی به وسیله بویایی سنج عصاره ها در بیشتر موارد با شاهد اختلاف معنی دار نشان دادند. در این آزمایش دورکنندگی پودر روی حشرات کامل نسبت به عصاره کمتر بود و روی لارو شب پره هندی اثر جلب کنندگی نشان داد.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، ترخون، شوید، جعفری، شب پره هندی، دور کنندگی
  • فرشید شخصی زارع، رضا وفایی شوشتری، حسین فرازمند، عارف معروف، مهران غزوی صفحات 29-37
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات خاک دیاتومه ایرانی (سایان®) و دو فرمولاسیون خارجی Insecto®و SilicoSec®، بر درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه گندم در شرایط آزمایشگاهی (دوره نوری 16 ساعت روشنایی و دمای 1±20 درجه سیلیسیوس) انجام گرفت. در این بررسی، بذرهای گندم رقم فلات آماده گردید و در چهار تکرار در معرض دزهای 250، 500، 1000 و 1500 پی پی ام از هر کدام از فرمولاسیون های خاک دیاتومه، قرار گرفتند. تست جوانه زنی بذرهای گندم با استفاده از روش های استاندارد انجام گردید و رشد طولی گیاهچه با استفاده از کاغذ مدرج اندازه گیری شد و در نهایت، با شاهد که فاقد هر گونه تیماری بود، مقایسه گردیدند. نتایج نشان دادند، بین درصد جوانه زنی و رشد طولی گیاهچه بذرهای تیمارشده با خاک دیاتومه ایرانی و دو فرمولاسیون دیگر خاک دیاتومه، اختلاف معنی داری وجود دارد، اما بین دو فرمولاسیون دیگر اختلاف معنی داری در این خصوص مشاهده نمی شود. همچنین با افزایش غلظت خاک دیاتومه ایرانی درصد جوانه زنی نیز بیشتر گردید. به طوری که بیشترین مقدار جوانه زنی (89 درصد)، مربوط به غلظت 1500 بوده و کمترین آن (57 درصد) در غلظت 250 پی پی ام به ثبت رسید. اما بین غظت های مختلف سه فرمولاسیون خاک دیاتومه اختلاف معنی داری در خصوص رشد طولی گیاهچه مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی می توان گفت که خاک دیاتومه فرمولاسیون سایان نسبت به فرمولاسیون های خارجی دارای اثرات منفی کمتری بر درصد جوانه زنی بذر گندم بوده و با خراش مکانیکی کمتر روی بذر می تواند عمر انبارداری گندم بذری را نسبت به دیگر انواع خاک دیاتومه که به منظور کنترل آفات انباری توصیه می شوند، افزایش دهد.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، گندم، خاک دیاتومه
  • رضا صادقی صفحات 39-49
    اثر کشندگی کائولین با نام تجاری کلای و دو نوع خاک دیاتومه با نام تجاری سایان و SilicoSec روی چهار گونه از حشرات آفات انباری در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. سمیت به دو روش سطح آغشته به مواد و مخلوط با ماده غذایی بررسی گردید، در روش اول حشرات کامل شپشه برنج (Sitophilus granarius L)، شپشه آرد (Tribolium confusum Duv)، شپشه دندانه دار (Oryzaephilus surinamensis (L.) و (Cryptolestes ferrugineus (Stephens در داخل پتری دیش هایی که به طور جداگانه حاوی کلای ، سایان و SilicoSec بودند قرار گرفتند و تلفات پس از 24، 48 و 72 ساعت شمارش شد. در روش دوم اثر کشندگی این ترکیبات روی گونه های فوق در مخلوط با ماده غذایی حشره، در دوره های زمانی1، 7 و 14 روز بررسی گردید. مشخص شد که در روش اول، بیشترین تلفات مربوط به SilicoSec و سایان بود که به ترتیب در S. granarius ،56/88 درصد و در C. ferrugineus ،85/75 درصد می باشد. در روش دوم نیز بیشترین تلفات در S. granarius مشاهده شد که به ترتیب توسط سایان 56/88 درصد، و توسط SilicoSec ،68/75 درصد، کائولین 25/55 درصد ایجاد گردید. در بین حشرات مورد آزمایش تلفات ایجاد شده در S. granarius بیشتر از دیگر گونه ها بود. در بررسی اثر حفاظتی مواد مذکور، در حشرات S .granarius و T. confusum معلوم گردید که در مورد ظهور حشرات کامل شپشه گندم و شپشه آرد بین تیمارهای سایان و SilicoSec تفاوت معنی داری وجود ندارد اما بین این تیمارها با کلای از لحاظ ظهور حشرات کامل تفاوت معنی دار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آفات انباری، سایان، کلای، SilicoSec
  • راضیه نصیری کاکلکی، جواد کریم زاده اصفهانی، علیرضا جلالی زند صفحات 51-59
    بید کلم (Plutella xylostella (L.) (Lep.، Plutellidae یکی از مخرب ترین حشرات آفت محصولات چلیپاییان در سراسر جهان و ایران است که طی سال های اخیر در استان اصفهان، در مزارع کلم و کلم گل به شدت طغیان کرده است. این تحقیق با هدف بررسی کارایی سه حشره کش بیولوژیک شامل (دو فرمولاسیون پودری تجاری turingiensis Bacillus. Kurstaki ssp به نام های بلتیرول و لپینوکس پلاس) و یک حشره کش قارچی Beauveria bassiana به نام نچرالیس، حشره کش هورمونی آتابرون (کلرفلوآزورون 10% SC) و حشره کش شیمیایی سومی پلئو (پیریدالیل50% EC) علیه این آفت در استان اصفهان انجام گرفت. بدین منظور مزرعه 2000 متر مربعی کلم گل واقع در شهرستان فلاورجان انتخاب و کلیه تیمارها در 4 تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی اجرا گردید. هر کرت آزمایشی 50 متر مربع در نظر گرفته شد و نسبت به شمارش تعداد لاروهای زنده آفت روی 10 بوته در هر کرت یک روز قبل و پنج و 10 روز بعد از سم پاشی اقدام گردید. تفاوت در درصد مرگ و میر بین تیمارها به وسیله فرمول هندرسون تیلتون تصحیح و سپس تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس یک طرفه پس از پنج و ده روز، حاکی از آن است که بین کلیه تیمار ها تفاوت معنی داری وجود دارد. به طوری که بیشترین و کمترین میانگین مرگ و میر به ترتیب در تیمارهای سومی پلئو (2/88%، 8/87) و تیمار نچرالیس (3/35%، 5/36%) دیده شد. همچنین نتایج تجزیه انحراف لجستیکی نشان داد که بین تیمار ها تفاوت معنی داری از نظر ایجاد مرگ و میر روی لاروهای بید کلم در 5 و 10 روز پس از سم پاشی وجود دارد؛ به طوری که بالاترین کارایی را سومی پلئو، 5 و 10 روز پس از سم پاشی به ترتیب با درصد مرگ و میر 3/88 و 6/88 داشت. و پس از آن به ترتیب آتابرون (77%، 7/62%)، بلتیرول (8/67%، 9/71%)، لپینوکس پلاس (71%، 4/72%) و در نهایت نچرالیس (9/37%، 7/43%) با کمترین کارایی قرار داشت. با توجه به خطرات زیست محیطی حشره کش های شیمیایی و نتایج این تحقیق، استفاده از حشره کش های بیولوژیک بلتیرول و لپینوکس پلاس به دلیل عملکرد خوب و سازگاری با محیط زیست توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بید کلم، Bacillus turingenthsis، Beauveria bassiana، حشره کش بیولوژیک
  • فرزانه هادی، ابراهیم ابراهیمی، سید سعید مدرس نجف آبادی، شیلا گلدسته صفحات 61-82
    در بررسی هایی که به منظور جمع آوری و شناسایی فون زنبورهای خانواده Sphecidae در 17 منطقه از شهرستان خمین طی سال های 1389 و 1390، با استفاه از تور حشره گیری، تله مالیز، تله لگنی زرد و تله پنجره ای به عمل آمد، جمعا 24 گونه متعلق به هفت جنس و چهار زیرخانواده به شرح زیر جمع آوری و شناسایی گردید. شناسایی گونه ها به تایید دکتر Schmid-Egger از آلمان رسید. کلیه گونه ها برای اولین بار از استان مرکزی گزارش می شوند و از میان آن ها دو گونه برای اولین بار از ایران گزارش می گردد که با علامت * مشخص شده اند.
    Sphex flavipennis Fabricius، 1793
    Sphex melas* Gussakovskij، 1930
    Sphex pruinosus Germar، 1817
    Sphex sp1.
    Sphex sp2.
    Sphex sp3.
    Prionyx nudatus (Kohl)، 1885
    Prionyx songaricus (Eversmann)، 1849
    Prionyx stschurowskii (Radoszkowski)، 1877
    Chlorion magnificum* F .Morawitz، 1887
    Chlorion splendidum Fabricius، 1804
    Sceliphron arabs (Lepeletier)، 1845
    Sceliphron destillatorium(Illiger)، 1807
    Sceliphron funestum Kohl، 1918
    (Fabricius)، 1781 Sceliphron madraspatanum
    Sceliphron rectum Kohl، 1918
    Chalybion femoratum Fabricius، 1781
    Ammophila heydenii Dahlbom،1845
    Ammophila sabulosa (Linnaeus)، 1758
    Ammophila sp.
    Podalonia hirsuta (Scopoli)، 1763
    Podalinia hirsuta mervensis Radoszkowski، 1887
    (Le Guillou)، 1841 Podalonia tydei
    Podalonia sp.
    کلیدواژگان: Sphecidae، استان مرکزی، ایران، خمین، فون
  • فروغ یاقوت نژاد، ابراهیم سلیمان نژادیان، روح الله رجبی، مهدی اسفندیاری، ندا پالوانه صفحات 83-92
    مقایسه مرفومتریک برای تفکیک نژادهای زنبورعسل مورد استفاده قرار گرفت. اختصاصات بال جلو جمعیت های زنبور عسل پنج استان خوزستان، اصفهان، مرکزی، فارس و کردستان استفاده شد. از هر استان 3 زنبورستان و از هر زنبورستان 10 کندو و از هر کندو 5 زنبور کارگر به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طول بال جلو، عرض بال جلو، زاویه A4، زاویه D7، زاویه G18، شاخص کوبیتال و طول آنال بال جلو و نسبت طول به عرض بال جلو اندازه گیری شد. اختلاف معنی داری در بال کارگرهای جمعیت های مورد بررسی وجود داشت. از نظرتشابه کاراکترهای بال جلو استان مرکزی در گروه اول، خوزستان در گروه دوم و فارس و اصفهان و کردستان در گروه سوم قرار گرفتند. نتایج بیان می دارند که در میان استان ها، استان مرکزی از لحاظ چهار کاراکتر دارای بیش ترین اختلاف با سایر استان ها می باشد.
    کلیدواژگان: Apis mellifera، جمعیت، مرفومتریک، بال
  • لیدا دهقان دهنوی، علی اصغر طالبی، شیلا گلدسته، رضا وفایی شوشتری، احمد ندیمی صفحات 93-113
    بررسی و مطالعه ای برای تعیین زنبورهای گرده افشان خانواده Megachilidae در استان یزد واقع در مرکز ایران در طول سال های 91-89 انجام شده است. نمونه ها با استفاده از تور حشره گیری از زیستگاه های مختلف جمع آوری شدند. در مجموع، از 4436 نمونه زنبور جمع آوری شده گرده افشان خانواده Megachilidae، متعلق به 13 جنس، 18 زیرجنس و 55 گونه بودند. 6 گونه شامل Osmia (Helicosmia) peregrina،Megachile (Eutricharaea) semicircularis،Megachile (Entricharea) basilaris،Megachile (Pseudomegachile) seraxensis،Megachile (Pseudomegachile)sanguinipes و Icteranthidium ovasi برای اولین بار از ایران رکورد زده شدند. گیاهان میزبان این زنبورها و پراکنش جغرافیایی گونه های شناخته شده در استان یزد نیز آورده شده است.
    کلیدواژگان: Megachilidae، رکورد جدید، گیاهان میزبان، استان یزد
|
  • F. Bahirai, A. Mehrvar, B. Gharali, H. A. Lotfalizadeh, S. Jafari Pages 1-15
    The family Syrphidae is one of the largest families of Diptera. Their adults feed mainly on nectar and pollen and the larvae eat a wide range of foods. Some species are predators of different pests especially aphids. A survey was conducted during 2009-2010 on the fauna of Syrphid flies in Lorestan province, Iran. A total of 27 species belonging to 16 genera and two subfamilies were identified, which 22 of them were new records from Lorestan province and one species were new record for the faune of Iran. The list of collected species is as follow:Subfamily Syrphinae:Episyrphus balteatus (DeGeer, 1776); Ischiodon aegyptius (Wiedemann, 1830)*; I. scutellaris (Fabricius, 1808)*; Syrphus vitripennis Meigen, 1822*; Xanthogramma maculipenne (Mik, 1887)*; Eupeodes (Eupeodes) corollae (Fabricius, 1794); E. (E.) nuba (Wiedemann, 1830)*; Scaeva albomaculata (Macquart, 1842); S. dignota (Rondani, 1857)*; Sphaerophoria rueppelli (Widemann, 1830)*; S. scripta (Linnaeus, 1758)*; S. turkmenica (Bankowska, 1964)*; Melanostoma mellinum (Linnaeus, 1758)*; Chrysotoxum parmense (Rondani, 1845)*; Paragus (Padasyophthalumus) tibialis (Fallen, 1817)*; P. (Paragus) bicolor (Fabricius, 1794)*; P. (P.) compeditus Wiedemann, 1830
    Subfamily Milesiinae (Eristalinae):Eristalinus taeniops (Wiedemann, 1818) *;E. (Lathyrophthalmus) aeneus (Scopoli, 1763) *;E. (L.) megacephalus (Rossi, 1794)*; E. (Eristalinus) sepulchralis (Linnaeus, 1758)*; Eristalis (Eoseristalis) arbustorum (Linnaeus, 1758) *; E. (Eristalis) tenax (Linnaeus, 1758)*; Eumerus kazanovskeye Param., 1927**; Merodon (Merodon) pruni (Rossi, 1790)*; Syritta pipiens (Linnaeus, 1758)*and Volucella zonaria (Poda, 1761)*. The species marked with one asterisk are new records for Lorestan province and the Eumerus kazanovskeye is recorded for the first time form Iran and appeared with two asterisks.
    Keywords: Fauna, Syrphinae, Milesiinae, Lorestan province, New record
  • M. Bakhtiari, Z. Rafiei Karahroudi, E. Sanatgar Pages 17-27
    The indian meal moth is one of the most important pest of stored product. In this study‚ the repellency effect of the alcoholic and hexanic plant extract and powder of four medicinal plants , lavandula angstifolia, artemistia dracunculus, anethum graveolens, and petroselimun sativum have been studied on adults and last instar larvae of this pest. To prepare the extracts, plants were powdered, then dissolved in solvent and filtered after 24 houres. These crude plant extracts have been used in experiments. In contact repellency experiment, the 9 cm whatman filter paper divided into two parts from the middle. Half of it was weted with definite plant extract dose and another half was weted with solvent. after they dried, 20 last instar larvae released from centes each petri dish. then the repellency effect of plant extracts was measured after 24 hours. The results showed all plant extracts except hexanic extract of L. angstifolia, had the contact repellency effect on adult insect. The Y-shaped olfactometer has been used for dtermining fumigant repellency effect of the plant extracts. The repellency effect of treatment were measured on the last instar larvae and adults. In most cases the plant extracts showed a significant repellency effect at1% level on larveae and adults. But the repellency effect of the powders on adults was less than plant extracts, and had attractive effect on, the Indian meal larvae.
    Keywords: Lavandula angstifolia, Artemistia dracunculus, Anethum graveolens, Petroselimun sativum, Plodia interpunctella, plant extract, powder, repellency
  • F. Shakhsi Zare, R. Vafaei Shushtari, H. Farazmand, A. Marouf, M. Ghazavi Pages 29-37
    The aim of this study was to investigate the effect of Iranian formulation of diatomaceous earth (Sayan®), and other two DE formulations (Insecto® and SilicoSec®) on seed germination and seedling growth rate, under laboratory conditions (16 hrs light and 20±2 °C). Wheat seeds (vr. Falät) were treated with 250, 500, 1000 and 1500 ppm of each DE formulations at four replicates. Seed germination was tested in standard methods and the length of seedling was measured, 8 days after treatment and compared with control. The results showed a significant difference between Sayan and two other formulation of DEs in seed germination and seedling growing rate of wheat seeds. How ever there was no significant difference between Insecto and SilicoSec. For Sayan, seed germination increased with increasing dosage. The highest seed germination (89%) and the least (54%) occurred in 1500 and 250 ppm respectively. Seedling length was not influenced by increasing Sayan concentrations. According to results of this study, Iranian formulation of diatomaceous earth (Sayan®) has lower effects on seed germination and seedling growing rate of wheat and can improve the storage longevity of wheat in compare to other formulation of DE.
    Keywords: germination percentage, Wheat, Diatomaceous earth
  • R. Sadeghi Pages 39-49
    The lethal impact of Kaolin (Clay®) and diatomaceous earth (Sayan® and SilicoSec®) on four major stored-product insects was determined under laboratory conditions. The lethal effects were investigated in two different methods. In the first, experimental surface was permeated with test material, and in the second method, the test compounds were mixed with rearing mediums separately. In both techniques, adults of Sitophilus granarius, Tribolium confusum, Oryzaephilus surinamensis and Cryptolestes ferrugineus were placed in a petri-dish, which was contaminated with a known amount of Sayan®, Clay® and SilicoSec®. In the first method, mortality rate was recorded after 24, 48 and 72 h of exposure. In the second method, the lethal impact of test compounds which were mixed with wheat was investigated against S. granarius, T. confusum, O. surinamensis and C. ferrugineus for 1, 7 and 14 days of exposure. In the first technique, the maximum mortality rate was achieved with SilicoSec® (88.56%) and Sayan® (75.85%) on S. granarius and C. ferrugineus respectively. In the second method, the results were demonstrated, the maximum mortality caused by Sayan® (88.56%) SilicoSec® (75.68%) and Kaolin® (55.25%) in S. granarius. In S. granarius case, mortality rate caused was more than the other species. The protective effects of test compounds on life span of S. granarius and T. confusum showed no significant differences among the emerged adult insects in Sayan® and SilicoSec® treatments while showed significant differences among the emerged adult of insects in Sayan® and SilicoSec® with Clay®.
    Keywords: Clay, Sayan, SilicoSec, Stored, product insects
  • R. Nasiri, J. Karimzadeh, A. R. Jalalizand Pages 51-59
    The diamondback moth is one of the most destructive insect pests of cruciferous crops in worldwide especially in Iran that has shown major outbreak in cabbage and cauliflower fields in province Isfahan during recent years. This study aimed to investigate the performance of three bio-pesticides containing two commercial Bacillus turingiensisssp. kurstaki (Belthirul, Lepinox­Plus) and one entomophagous fungus Beauveria bassiana (Naturalis), a hormonal insecticide (Atabron) and a chemical insecticide (Sumipleo) against this pest in the field. The experiment was conducted in 5 treatments in 4 replications in a randomized complete block sketch. Area of each plot was assigned about 50 square meters and the number of live larvae of the pest was counted on 10 plants in each plot on one day before and 5 and 10 days after spraying. The difference in mortality percentage between treatments was modified by Henderson-Tilton formula and analyzed by one-way Analysis of Variance (ANOVA) The results showed significant differences between treatments for the mean mortality percentage on DBM larvae at 5 and 10 days after spraying. The highest and lowest mean mortality was seen in Sumi­pleo with 88.2% and 87.8% and Naturalis with 35.3% and 36.5% in 5 and 10 days after spraying, respectively. Also, results of Logistic analysis of deviance showed significant differences between treatments for the mean mortality percentage on DBM larvae at 5 and 10 days after spraying. Therefore Sumi­pleo had the highest performance in both 5 and 10 days after spraying with 88.3% and 88.6% mortality, respectively, and then Atabron (77%, 62.7%), Belthirul (67.8%, 71.9%), Lepinox­Plus (71%, ­72.4%) and finally Naturalis (37.9%, 43.7%) with lowest performance. Due to good performance and compatibility with natural enemies, lower hazard than chemical pesticide and the result of this study the biological pesticide Lepinox Plus and Belthirul are recommended against DBM.
    Keywords: Diamondback moth, Bacillus turingenthsis, Beauveria bassiana, Isfahan (flavarjan)
  • F. Hadi, E. Ebrahimi, S. Modaress, Najaf Abadi, Sh. Goldasteh Pages 61-82
    During 2010-2011, studies were carried out in 17 areas of Khomein, Iran (Markazi province), using insect nets, malaise traps, yellow pan traps, and window traps to collect and identify the fauna of sphecid wasp. Twenty four species belonging to seven genera and four subfamilies were collected and identified. Identifications were confirmed by Dr. Schmid-Egger from Berlin, Germany. The species are as follows. All species are recorded for the first time for Markazi province the tow astrisked species are recorded for the first time from Iran.
    Sphex flavipennis Fabricius, 1793
    Sphex melas* Gussakovskij, 1930
    Sphex pruinosus Germar, 1817
    Sphex sp1.
    Sphex sp2.
    Sphex sp3.
    Prionyx nudatus (Kohl), 1885
    Prionyx songaricus (Eversmann), 1849
    Prionyx stschurowskii (Radoszkowski), 1877
    Chlorion magnificum* F .Morawitz, 1887
    Chlorion splendidum Fabricius, 1804
    Sceliphron arabs (Lepeletier), 1845
    Sceliphron destillatorium(Illiger), 1807
    Sceliphron funestum Kohl, 1918
    (Fabricius), 1781 Sceliphron madraspatanum
    Sceliphron rectum Kohl, 1918
    Chalybion femoratum Fabricius, 1781
    Ammophila heydenii Dahlbom,1845
    Ammophila sabulosa (Linnaeus), 1758
    Ammophila sp.
    Podalonia hirsuta (Scopoli), 1763
    Podalinia hirsuta mervensis Radoszkowski, 1887
    (Le Guillou), 1841 Podalonia tydei
    Podalonia sp.
    This is the first report if all species for Markazi province, among them tow species with asterisks are new records to Iranian insect fauna.
    Keywords: Sphecidae, Markazi province, Iran, Khomein, Fauna
  • F. Yaghout, Nejad, E. Soleyman, Nejadiyan, R. Radjabi, M. Esfandiari, N. Palvaneh Pages 83-92
    Populations of honeybees from 5 provinces of Iran were compared using morphometric tecnques. Five workers from each of 10 hives from 3 apicultures belonging to each province were selected randomly. Eight characters of the forewing consisted of length, width, A4 angle, D7angle, G18, cubital index, anal length and ratio of forewing length to width of honeybees were measured and analysed. Results showed that populations of Markazi and Khuzestan provinces were distincthy located in two different places Ι and ΙΙ respectively and populations of Esfahan, Kordestan and Fars provinces had the most similar wing characters and located in place ΙΙΙ.
    Keywords: Honeybees, Population, morphometric wing
  • L. Dehghan Dehnavi, A. A. Talebi, Sh. Goldasteh, R. Vafaei Shooshtari, A. Nadimi Pages 93-113
    A survey was conducted to identify the part megachilid bees (Hymenoptera: Apoidea, Megachilidae) in the Yazd province located in central of Iran during 2011–2013. The specimens were collected using sweeping net from different habitats. In total, 4436 Megachilid specimens were collected from 13 genera, 18 subgenera and 55 species. Seven species including Osmia (Helicosmia) peregrina, Megachile (Eutricharaea) semicircularis, Megachile (Entricharea) basilaris, Megachile (Pseudomegachile) cinnamomea, Megachile (Pseudomegachile) seraxensis, Megachile (Pseudomegachile) sanguinipes,and Icteranthidium ovasi are new records for Iran. Host plant association and geographical distributions of the known species from Yazd province are given.
    Keywords: Megachildae, new records, Host plant, Yazd province