فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1396)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • سعیده سرباز *، شیلا گلدسته، عباسعلی زمانی، ابراهیم سلیمان نژادیان، رضا وفایی شوشتری صفحات 1-11
    سمیت حاد دو آفت کش اسپیرودیکلوفن و اسپیرومسیفن علیه مراحل مختلف سنی تخم و ماده بالغ کنه تارتن دولکه ای (Koch) Tetranychus urticae روی گیاه لوبیا در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. آزمایش ها در شرایط دمایی ċ2±27، رطوبت نسبی 5±70% و دوره نوری 16:8 (تاریکی: روشنایی) بررسی شد. اثر باقی مانده دو آفت کش روی ماده های بالغ نیز ارزیابی شد. زیست سنجی به روش غوطه ور سازی برگ در پنج غلظت مختلف برای آفت کش اسپیرودیکلوفن (416، 87/86، 11/18، 78/3، 79/0)، (26/3، 63/1، 83/0، 41/0، 21/0) و اسپیرومسیفن (260، 27/51، 10/10، 07/4، 39/0)، (56/1، 53/0، 18/0، 06/0، 02/0) به ترتیب برای مرحله تخم و ماده بالغ انجام شد و سپس مقادیر LC50 و LC90 به وسیله آنالیز پروبیت تایید شد. مقادیر LC50 آفت -کش اسپیرودیکلوفن برای مرحله تخم و کنه ماده بالغ به ترتیب 06/2 و 68/28 و برای آفت کش اسپیرومسیفن به ترتیب برابر 24/0 و 28/14 پی پی ام بود.
    همچنین اثر باقی مانده دو آفت کش فوق روی مرحله کنه ماده بالغ آفت و کنه شکارگرش Neoseiulus californicus McGregor بررسی شد. اثر غلظت حاصل از LC90 هر دو آفت کش روی مرگ و میر کنه آفت و شکارگر بین روزهای اول و 14 به دست آمد. داده های آماری حاصل از این آزمایش نشان داد که به طور کلی هر دو آفت کش به خصوص اسپیرومسیفن سمیت بالایی روی مرگ و میر کنه ماده بالغ آفت و اثر سمیت کمی روی کنه شکارگر دارند. بعد از گذشت هفت روز تیمار شدن با دو آفت کش اسپیرومسیفن و اسپیرودیکلوفن مرگ و میر کنه ماده بالغ آفت به ترتیب 6/56 و 3/78 درصد و 14 روز بعد این مقادیر به ترتیب برابر 6/46 و 6/51 درصد برای کنه آفت به دست آمد. کاربرد این دو آفت کش بعد از گذشت دو هفته با وجود تاثیر بالا در کنترل جمعیت کنه تارتن دو لکه ای، هیچ تاثیر منفی روی جمعیت کنه شکارگر نداشت.
    کلیدواژگان: اسپیرودیکلوفن، اسپیرومسیفن، کنه تارتن دو لکه ای، Neoseiulus californicus، سمیت
  • مریم احمدی*، شیلا گلدسته، بهنام امیری بشلی، زهرا رفیعی کرهرودی، الهام صنعتگر صفحات 121-130
    کرم برگ خوار چغندرقند یکی از مهم ترین آفات چغندرقند در ایران است ولی به عنوان آفت پلی فاژ مطرح بوده و در صورت نبود میزبان اصلی از سایر محصولات تغذیه می کند. علاوه بر کاهش مستقیم محصول، افزایش هزینه های تولید با کاربرد مکرر حشره کش ها، خسارت اقتصادی قابل توجهی را ایجاد می سازد. در این مطالعه حساسیت دو جمعیت لارو سن 3 کرم برگ خوار از دو منطقه جویبار و قراخیل مازندران نسبت به حشره کش های دیازینون، کلروپیریفوس و تیودیکارب با استفاده از روش ارزیابی های آنزیمی بررسی گردید. نتایج نشان داد میزان فعالیت استراز نسبت به تیودیکارب در جمعیت اول و دوم به ترتیب 196/0 و 302/0 و نسبت به کلرپیریفوس در جمعیت اول و دوم به ترتیب 174/0 و 314/0 و نسبت به دیازینون در جمعیت اول و دوم به ترتیب 099/0 و 285/0 μM /min/mg protein بودند. بر اساس فعالیت انزیمی نژاد کرم برگ خوار چغندر در جویبار حساسیت بیشتری نسبت به نژاد فعال در قراخیل را دارا می باشد. فعالیت آنزیمی در دزهای مختلف سموم نشان داد که اختلاف معنی داری بین دزهای مختلف سموم در دو جمعیت وجود دارد و با افزایش دز، در میزان فعالیت استراز در جمعیت جویبار کاهش و در جمعیت قراخیل افزایش می یابد. این نشان از آن دارد که جمعیت کرم برگ خوار چغندر در منطقه قراخیل به سموم فوق مقاومت بیشتر نشان داده است.
    کلیدواژگان: کرم برگ خوار چغندرقند، تیودیکارب، کلروپیریفوس، دیازینون، فعالیت آنزیم
  • مریم برزکار*، شیلا گلدسته، رحیم اسلامی زاده، بنفشه یوسفی صفحات 131-142
    مگس جالیز Dacus ciliatus Loew (Dip.،Tephritidae) یکی از آفات مهم خانواده کدوییان در نقاط مختلف استان خوزستان است. نوسانات جمعیت این مگس جالیز به ترتیب روی سه کشت خیار بهاره، خیار چنبر و خیار پاییزه در سال زراعی 1387-1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد- دزفول مورد بررسی قرار گرفت. نوسانات جمعیت بالغین با استفاده از کارت های زرد چسبی و جمعیت نابالغ با نمونه برداری های هفتگی از میوه های آلوده بررسی گردید. الگوی توزیع فضایی برای مراحل مختلف زیستی به دو روش آیوائو و تیلور بررسی شده و بهترین الگو تعیین گردید.
    نتایج نشان داد که در هر سه کشت خیار سه اوج جمعیت از مراحل مختلف نابالغ وجود داشت. در خیار بهاره، خیار چنبر و خیار پاییزه تعداد بالغین در تله سه اوج جمعیت داشته و به ترتیب جمعیت آن حداکثر در حدود نیمه خرداد ماه به 65/6 عدد و در خیار چنبر حداکثر در اواخر خرداد به 35/4 عدد و در خیار پاییزه حداکثر اواخر مهر ماه به 5/9 عدد در هر تله رسید. توزیع فضایی مراحل نابالغ مگس جالیز نشان داد که شاخص تیلور داده های مربوطه را به بهترین نحو برازش می نماید. نتایج حاصل از این تحقیق در مدیریت تلفیقی مگس جالیز کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: مگس جالیز، Dacus ciliatus، نوسانات جمعیت
  • شبنم پری چهره، غلامحسین طهماسبی *، علیمراد سرافرازی، سهراب ایمانی، ناصر تاج آبادی صفحات 143-154
    زنبور عسل کوچک Apis florea F. و زنبور عسل اروپایی Apis melifera L.دو گونه اصلی زنبور های عسل ایران هستند. زنبور عسل کوچک A. florea در یک نوار گرمسیری از کرمانشاه تا سیستان و بلوچستان پراکنده شده و نقش مهمی در گرده افشانی گیاهان مناطق جنوبی کشور دارد. در این پژوهش 1400 زنبور عسل کارگر مربوط به 14 کلنی از استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، کهکیلویه و بویر احمد، بوشهر، خوزستان و ایلام جمع آوری گردید. نمونه ها در لوله های استریل حاوی نرمال سالین قرار داده شد، سپس جداسازی باکتری ها از دستگاه گوارش زنبور عسل کوچک با استفاده از محیط کشت های اختصاصی انجام گرفت. برای شناسایی باکتری های جدا شده از روش های بیوشیمیایی و مولکولی استفاده شد. تشخیص مولکولی کلنی ها با روش تعیین توالی ژن 16S rRNA و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام گرفت. پس از تعیین توالی و شناسایی نمونه ها، زنبورهای عسل کوچک در ایران از لحاظ باکتری های اسید لاکتیک موجود در دستگاه گوارش به 5 گروه زنبور های 1) رودان، بندرعباس، ایرانشهر، 2) اهواز، دهلران، جیرفت، کهنوج و بوشهر 3) گچساران 4) جهرم، فسا و بهبهان و 5) قشم گروه بندی شدند. نتایج نشان داد که تنوع گیاهی، تغییر منابع شهد و گرده و عرض جغرافیایی منطقه عامل مهمی در تنوع باکتری های اسید لاکتیک همزیست دستگاه گوارش زنبور عسل کوچک می باشد.
    کلیدواژگان: زنبور عسل کوچک، باکتری های اسید لاکتیک، تنوع باکتریایی، ایران
  • ساناز جوان، هادی استوان*، شهرام حسامی صفحات 155-172
    کنه ها به عنوان یکی از وسیع ترین گروه های رده عنکبوت مانندها با گسترش جهانی هستند که شامل 456 خانواده و بیش از 56000 گونه توصیف شده می باشند. در تحقیق اخیر فون کنه های خاک زی راسته میان استیگمایان به عنوان شاخص تنوع زیستی در اطراف 20 گیاه متفاوت انتخاب شده از باغ گیاه شناسی ارم واقع در شیراز (استان فارس- ایران) مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری ها مداوم از خاک نواحی انتخاب شده در طول یک سال انجام شد (بین سال های 94-93). در کل 4874 گونه کنه به دست آمد. 50 گونه متعلق به 32 جنس از 19 خانواده جمع آوری شد. تنوع گونه ای با استفاده از شاخص تنوع سیمپسون و شانون- وینر محاسبه گردید. بیش ترین و کم ترین تنوع گونه ای به ترتیب در درخت شاه بلوط هندی سرخ و اسطوخودوس مشاهده شد. در این تحقیق دو گونه Sessiluncus n.sp و Zercon n.sp. برای علم جدید بودند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، شاخص های تنوع زیستی، کنه های میان استیگمایان، شیراز
  • جعفر حسین زاده*، حسین فرازمند، مرضیه مجدی افشار، معصومه عباسی چوبتراش صفحات 173-184
    شب پره کرم سیب (دانه خوار سیب)Cydia pomonella L. (Lep.، Tortricidae) ، مهم ترین آفت باغات سیب کشور محسوب می شود. برای جلوگیری از سم پاشی های بی رویه، استفاده از تله های فرمونی، به عنوان موثرترین روش جهت، تخمین و محاسبه بهترین زمان کنترل آفت، مطرح می باشند. در این پژوهش از تله های فرمونی در 4 روستای منطقه بکشلوچای شهرستان ارومیه با ارتفاعات مختلف استفاده شد. هر هفته دو بار نسبت به شمارش شب پره های نر شکار شده و تعیین تراکم حشره اقدام گردید. نتایج نشان داد که این آفت در منطقه ارومیه دارای سه نسل کامل است و ظهور اولین پروانه ها در دهه سوم فروردین ماه، اوج پیک طی سه نسل متوالی به ترتیب، دهه سوم اردیبهشت، دهه دوم تیر و دهه دوم مرداد است. با توجه به نتایج به دست آمده، بهترین زمان مبارزه شیمیایی علیه این آفت در نسل اول 5-7 روز بعد از پیک پروازی و برای نسل های دوم و سوم 4-5 روز بعد پیک پروازی است.
    کلیدواژگان: شب پره کرم سیب Cydia pomonella، تغییرات جمعیت، تله های فرمونی جنسی
  • فاطمه شفقی *، محمد جعفرلو، سید وحید فرهنگی، آرمان آوند فقیه، رضا شهسواری صفحات 185-195
    کرم خراط، Zeuzera pyrina، از مهم ترین آفات گردو در کشور ما محسوب می شود. در این تحقیق کارایی روش اخلال در جفت گیری برای کنترل خسارت این آفت با استفاده از محصول تجاری ZEUTEC در دو استان آذربایجان شرقی و قزوین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در 5 کرت به عنوان اخلال در جفت گیری و 5 کرت شاهد، هر کرت به مساحت حدود یک هکتار، انجام شد. قبل از ظهور نخستین پروانه کرم خراط، در هر هکتار 300 عدد پخش کننده فرومون به درختان موجود در کرت های مربوطه نصب گردیدند. در هر کرت سه تله فرومونی برای بررسی کارایی اخلال در جفت یابی پروانه های نر کرم خراط قرار داده شد. همچنین در آخر تابستان نسبت به شمارش سوراخ های لاروی روی 8 شاخه یک ساله 15 درخت گردو در مرکز هر کرت اقدام گردید و میانگین های تعداد این سوراخ ها روی هر شاخه، با استفاده از آزمون t-test مورد مقایسه قرار گرفت. تله های فرومونی در قطعات آزمایشی که در آن ها روش اخلال در جفت گیری انجام شده بود در هر دو استان اجرای تحقیق هیچ پروانه کرم خراطی را در طول مدت آزمایش شکار نکردند. در حالی که تله های نصب شده در کرت های شاهد حشرات کامل آفت را شکار کردند. میانگین تعداد سوراخ های لاروی روی شاخه های یک ساله درختان گردو در قطعاتی که روش اخلال در جفت گیری به وسیله محصول ZEUTEC در آن ها انجام شده بود و شاهد به ترتیب در استان قزوین 169/0±693/1 و 232/0 ±390/4 و در استان آذربایجان شرقی 037/0±174/0 و 134/0 ±696/1 به دست آمد که در هر دو استان، تفاوت معنی دار در سطح 1% داشتند.
    کلیدواژگان: پخش کننده فرومون، کنترل غیر شیمیایی، آفت گردو
  • طاهره غلامی، محمد امین سمیع * صفحات 197-211
    سفید بالک پنبه Bemisia tabaci (Genn.) (Hem; Aleyrodidae) از آفات مهم محصولات زراعی، سبزی و زینتی است. در این پژوهش اثر روش های مختلف عصاره گیری (پرکولاسیون، ماسراسیون، سونیکاسیون، بن ماری و سوکسله) بر کشندگی گیاه شاتره روی حشرات کامل سفید بالک پنبه به روش غوطه وری برگ مورد بررسی قرار گرفت. متانول سه درصد به عنوان شاهد و گوجه فرنگی به عنوان میزبان در نظر گرفته شد. غلظت کشندگی 50% ( LC50 ) محاسبه شده برای عصاره استخراج شده به روش های بالا به ترتیب 78/54، 04/85، 18/85، 33/139، 69/344 گرم بر لیتر و شیب خط دز-پاسخ نیز برای روش های فوق به ترتیب 30/0±34/1، 28/0±08/1، 26/0±0/1، 43/0±39/1 و 20/0±92/0 بود. چنین به نظر می رسد که عصاره شاتره استخراج شده به روش پرکولاسیون به طور معنی داری اثر کشنده بیشتری داشته است و این روش برای استخراج مواد حشره کش گیاه شاتره مناسب تر است و عصاره شاتره می تواند به عنوان راهکار مناسب علیه سفید بالک پنبه در برنامه های IPM بررسی شود.
    کلیدواژگان: پرکولاسیون، سوکسله، غلظت کشنده، زیست سنجی، شاتره
|
  • S. Sarbaz *, Sh. Goldasteh, A. A. Zamani, E. Soleyman-Nejadian, R. Vafaei Pages 1-11
    The acute toxicity of the acaricides spirodiclofen and spiromesifen to eggs and adult females of the two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch, was evaluated in laboratory at 27 ± 2°C temperature, 70 ± 5% relative humidity (RH), and 16/8 L/D photoperiodic conditions. The residual effects of these miticides on adult females were also assessed. In these assays, eggs and female mites were treated with five different concentrations of the two acaricides: spirodiclofen (0.21, 0.41, 0.83, 1.63, and 3.26 mg/L) and (0.79, 3.78, 18.11, 86.87, and 416 mg/L), spiromesifen (0.02, 0.06, 0.18, 0.53, and 1.56 mg/L) (0.39, 4.07, 10.10, 51.27, and 260 mg/L) for egg and female adult respectively. LC50 and LC90 of the chemicals were measured and the obtained data was analysed by probit analysis. The LC50 value of spirodiclofen against egg and adult of T.urticae were 0.86, 11.95 and for spiromesifen were 0.10, 5.95 ppm respectively. Also the effects of the two acaricide residues on mortality rate of female spider mites and its predatory mite, Neoseiulus californicus McGregor, were investigated at LC90 levelfollowing 0, 1, 3, 7, 10 and 14 days’ of treatment. at The results showed that the mortality of mites increased significantly with increasing acaricide concentrations. Generally, both acaricides, especially spiromesifen, proved to be highly toxic to eggs, moderately to adult females, and slightly to predatory female mites. After seven days of treatment, mortality in mites caused by spirodiclofen and spiromesifen were 86.6% and 70%, and after two weeks, were 46.6% and 51.6%, respectively. After two weeks of treatment, acaricides had gained efficient control against two-spotted spider mites and did not have a significant negative effect on the population of N. californicus. The results suggest that both spirodiclofen and spiromesifen could be successfully used for an IPM programme acco pany with the biological control agent, N. californicus.
    Keywords: Tetranychus urticae, Neoseiulus californicus, spirodiclofen, spiromesifen, toxicity
  • M. Ahmadi *, Sh. Goldasteh, B. Amiri Besheli, Z. Rafiei, E. Sanatgar Pages 121-130
    The sugarbeet armyworm is one of the most important pests of sugar beet in Iran. However it is considered as a polyphagous pest. Owing to the inefficacy of most commonly used insecticides for the pest control, this study evaluated the sensitivity of two populations of the third instar larvae of Spodoptera exigua from two regions of Juibar and Gharakhil (north of Iran) to the insecticides Diazinon, Chloropyrifos, and Thiodicarb using enzymatic assessment. The results showed that the esterase activitiesof the third instar larvae of Juibar and Gharakhail colonies to thiodicarb was 0.196 and 0.302, for Chloropyrifos was 0.174 and 0.314 and for Diazinon was 0.099 and 0.285 μM /min/mg protein respectively. Based on the enzymatic activity, it can be reckoned that Spodoptera exigua from Juibar are more sensitive than those from Gharakhil. Enzymatic activity at various doses of pesticides showed significant differences between doses of the insecticides in the two populations. Increasing in dose of insecticides results decreases in esterase activities in Gharakhil and increase in population of Juibar. This indicates that the population of the beet armyworm in Gharakhil region is more resistant to the applied insecticides on population of Juibar.
    Keywords: Sugar beet armyworm, Thiodicarb, Chloropyrifos, Diazinon, Esterase activity
  • M. Barzkar *, Sh. Goldasteh, R. Eslamizadeh, B. Usefi Pages 131-142
    The Cucurbits fly Dacus ciliates (Dip.,Tephritidae) is one of the most important pest on cucurbit crops in different parts of the Khuzestan province, Iran. Population dynamics of the pest was studied on three varieties (Spring cucumber, Armenian cucumber and Fall cucurbit) in Safi Abad agricultural and natural resource research and education center of Dezful, in spring and fall, in 2009. The number of adults caught in yellow sticky traps, the eggs and larvae of different ages were counted weekly in infected fruits. The results showed that there were three population peaks of immature stages in all varieties. The highest number of adults in Spring cucumber caught was 6.65 per trap in middle of Jun and in Armenian cucumber was 4.35 in the late of Jun and in Fall cucurbit was 9.5 adult per trap in the Oct. The Iwao, s Index and Taylor, power law were applied to evaluate spatial distribution of the egg and Immature stages. Results showed that Taylor, s power law gave a better fitness result for egg and Immature stages. The results of this research could be apply in integrated pest management of cucurbit fly.
    Keywords: Cucurbit fly, Dacus ciliates, Population dynamics
  • Sh. Parichehreh, G. H. Tahmasbi *, A. Sarafrazi, S. Imani, N. Tajabadi Pages 143-154
    Apis florea F. and Apis mellifera L. are two honey bee species in Iran. Distribution of Apis florea starts from Paveh in Kermanshah province (located in west of Iran) and ends to Sistan-Baluchestan province (located in south east of Iran). The current study was carried out by collecting 1400 worker bees from 14 different colonies located in southern regions of Iran. The samples were kept in sterile test tubes containing normal saline. The specific media were used to isolate Lactobacillus bacteria from digestive tracts of the bees. Biochemical tests and DNA extraction were done to identify the colonies. In addition, the colonies were characterized by sequencing 16S rRNA gene using specific primers (27F and 1492R). Since bacterial diversity in digestive tracts is of the approaches for classifying insects from phylogenetic point stand, sequencing was done on 43 colonies of bacteria. The results showed that eight isolates were related to three species (Lactobacillus kunkeei, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus apis). Basis on the results, the dwarf honey bee in Iran phylogenetically clustered in five distinct clades in terms of bacterial diversity in digestive tracts. The clades were: 1): Roudan, Bandar-Abbas, Iranshahr 2) Jiroft, Kahnuj, Bushehr, Ahwaz, Dehloran 3) Gachsaran 4) Jahrom, Fasa, Behbahan and 5) Qeshm population. Furthermore, the results indicated that Lactic acid bacterias found in digestive tracts depends on nectar and pollen feeding by this wasp in the geographically different localities.
    Keywords: Dwarf honey bee, lactic acid bacteria, Bacterial diversity, Iran
  • S. Javan, H. Ostovan *, Sh. Hesami Pages 155-172
    Mites are one of the largest and most diverse subclasses of Arachnida with a worldwide distribution. The order includes 456 families and more than 56000 species. In this study mesostigmatic soil mite fauna was studied as indicators of biodiversity in soil beneath 20 different plants selected from Eram botanical garden located in Shiraz (Fars province in Iran). Regular sampling of the selected soil areas performed as a year (between 2014-2015). A total of 4874 mite specimens of 50 species belonging to 32 genus from 19 families were collected. Species diversity was calculated using Simpson index of diversity and Shannon-Wiener index. The highest and lowest species diversity observed in Redhorse chestnut and Lavender in this investigation two speciments Sessiluncus n.sp. and Zercon n.sp. were new for the science.
    Keywords: Biodiversity. Biodiversity index, Mesostigmatic mites, Shiraz
  • J. Hosseinzadeh *, H. Farazmand, M. Majdiafshar, M. Abasi Chobtarash Pages 173-184
    Codling moth Cydia pomonella L. (Lep., Tortricidae) is the most important pest in iranian apple orchards. In order to avoid the unnecessary usage of chemical pesticides, using pheromone traps is the most effective control way. We have used these traps in 4 areas of different altitudes in Urmia villages. We counted the trapped insects twice a week. The results showed that this pest has three full generations in Urmia and their maiden appearance is in late April, with each generation peak in late May, mid-July and mid-August. The results show the best time to counter the pest is in the first generation, 5 to 7 days after flight peak and the 2nd and 3rd generations 4 to 5 days after flight peak.
    Keywords: Cydia pomonella L, population alteration, sex pheromone traps
  • F. Shafaghi *, M. Jafar Lou, S. V. Farhangi, A. Avand Faghih, R. Shahsavari Pages 185-195
    Leopard moth, Zeuzera pyrina is a key pest of walnut in Iran. In this study, the efficiency of mating disruption by commercial product ZEUTEC was evaluated in East Azerbaijan and Ghazvin provinces. The study was conducted in 10 plots each with the area of one hectar mostly covered with walnut trees.Half of the plots were used as treatment applying ZUTEC and half for control (without any control method of leopard moth). In each treatment plots 300pheromon edispenser were attached on each tree and three pheromone traps were also installed in eah of all plots before emerging the adults at the beginning of the season. The number of larval entrance holes on 8 one-year-old branches of 15 trees, located at the center of each plot, was counted at the end of summer to assess the damage caused by the pest in experimental plots. The mean number of larva entrance holes on each branch were compared in different treatments by t- test. The pheromone traps did not capture any adult in the plots where mating disruption pheromone was performed during the experiment in both provinces while the traps caught the adults in the control plots. This result confirmed the efficiency of this product for mis-orientation of the males. The mean number of larval entrance holes on branches in plots with pheromone mating disruption and control were respectively 1.693±0.169, and 4.39±0.232 in Ghazvin province, and 0.174±0.037, and 1.696±0.134 in East Azarbaiejan province which were significantly different. (P
    Keywords: Pheromone dispensers, Nonchemical control, Walnut pest
  • T. Gholami, M. A. Samih* Pages 197-211
    The sweet potato whitefly, Bemisia tabaci (Genn.) (Biotype A) (Hem: Aleyrodidae) is a major pest of field crops, vegetables and ornamental plants. In this research, the effect of several extraction methods (percolation, maceration, sonication, water bath and soxhlet) on mortality effect offine leaved fumitory, Fumaria parviflora on adults of Bemisia tabaci with leaf dip test were studied. Methanol 3% were used as negative control treatment respectively and tomato as host plant. The calculated LC50 value for above extraction methods were 54.78, 85.04, 85.18, 139.33 and 344.69 g/l respectively and dosage-response gradient was estimated 1.34 ±0.30, 1.08±0.28, 1.0 ± 0.26, 1.39±0.43 and 0.92±0.20 respectively. The results showed that percolation plant extract of F. parviflora had the highest mortality on adult of B. tabaci. It seems that the percolationmethod is the best method to extract chemical compounds to be used against the cotton whitefly. Using this extactct may be a useful strategy against the pest in Integrated Pest Management.
    Keywords: Percolation, Soxhlet, Lethal concentration, Bioassey, F. parviflora