فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال دهم شماره 4 (تابستان 1395)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال دهم شماره 4 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سهیلا ناصری، باقر ساروخانی، فریدون وحیدا، شاپور بهیان صفحات 7-32
    هدف اصلی این تحقیق بررسی جامعه شناختی گونه شناسی خانواده و فرزندمداری در خانواده های ایرانی بر حسب حوزه ی قدرت، جنسیت، تحصیلات والدین، میزان دموکراتیک و مستبد بودن است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی دارای قابلیت اعتماد و اعتبار است. جامعه ی آماری پژوهش، طبق آخرین آمار سرشماری نفوس و مسکن در سال 1390، «3496892» خانواده در مناطق 22 گانه ی مناطق شهری تهران می باشد و حجم نمونه 386 خانواده است که با استفاده از فرمول کوکران و با روش خوشه ایبدست آمده است. روش اصلی در تحلیل داده ها پیرسون، رگرسیون و مدل سازی معادله ی ساختاری با نرم افزار Amos است. نتایجبدستآمدهاز محاسباتآمارینشان می دهد که وجود فرزندمداری در خانواده های مورد بررسی تایید گردید، اما این به معنی حذف مردمحوری در فضای خانواده نیست. بلکه می توان گفت، هرم قدرت تا حدی تغییر شکل پیدا کرده است، به نحوی که هنوز هم پدر به معنی اصلی ترین تصمیم گیرنده و مشارکت کننده در امور کلان خانه ایفای نقش می کند، نتایج بدست آمده نشان می دهد که با توجه به ضریب پیرسون بدست آمده و سطح معناداری می توان گفت که از آنجایی که سطح معناداری متغیرهای جنسیت، قدرت، میزان دموکراتیک و مستبد، کمتر از 05/0 است با اطمینان 95 درصد می توان گفت بین این متغیرها و فرزندمداری رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، فرزندمداری، قدرت، جنسیت
  • کمال کوهی صفحات 33-58
    در عصر حاضر نیروی انسانی مسئولیت پذیر یکی از منابع کمیاب و در عین حال چالش برانگیز برای بسیاری از سازمان ها و مدیران شرکت ها محسوب می شود. در همین راستا، در مقاله ی حاضر کوشش می شود تا میزان مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان دانشگاه تبریز تعیین شده و ارتباط آن با سلامت سازمانی مورد بررسی قرار گیرد. تحقیق حاضر به روش کمی و بر اساس تکنیک پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری تحقیق، متشکل از کارکنان دانشگاه تبریز است که تعداد آن 907 نفر بوده است. از این تعداد 119 نفر بر اساس فرمول با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب برای مطالعه ی انتخاب شده اند. داده های گردآوری شده نیز بوسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 22 مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان سلامت سازمانی در سطح متوسط به پایین و میزان مسئولیت پذیری اجتماعی نیز در سطح متوسطه به بالا قرار گرفته است. بین سلامت سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی همبستگی مستقیم و معنی داری مشاهده شده است و سه بعد سلامت سازمانی یعنی روحیه و انگیزش، سرعت و زمان انجام کارها و رهبری سازمان توانسته تا 1/33 درصد از تغییرات مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان را مورد تبیین قرار دهد. در مجموع می توان گفت که سلامت سازمانی یکی از عوامل اصلی تعیین کننده ی میزان مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان است. در بین ابعاد سلامت سازمانی، روحیه و انگیزش، سرعت و زمان انجام کارها و رهبری سازمان مهم تر از بقیه ی ابعاد سلامت سازمانی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی، کارکنان، دانشگاه تبریز
  • معصومه باقری، کریم رضادوست، محمود آوینی، الهه موالی زاده صفحات 59-76
    جهانی شدن فرآیندی است که بر اساس آن تمام مردم جهان در یک جامعه ی واحد و فراگیر جهانی به هم می پیوندند. هدف مقاله ی حاضر بررسی تاثیر جهانی شدن بر تغییر الگوی تغذیه ی دانش آموزان می باشد. روش پژوهش پیمایشی است و جامعه ی آن تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر بوشهر بودند که تعداد 385 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج نشان داد که جهانی شدن بر تغییر الگوی تغذیه ی دانش آموزان موثر بوده و اغلب مولفه های جهانی شدن از قبیل میزان استفاده از اینترنت، تبلیغات رسانه ای، مدگرایی، گروه همسالان با تغییر الگوی تغذیه رابطه ی معناداری دارند.
    کلیدواژگان: الگوی تغذیه، سبک زندگی، جهانی شدن
  • مجید موحد، ماندانا کریمی صفحات 77-104
    هدف این پژوهش مطالعه ی رابطه ی عوامل اجتماعی فرهنگی با نگرش نسبت به حق الناس در بین جوانان شهر شیراز است. در این مسیر، نخست موضوع مورد مطالعه معرفی و بررسی گردید. تحقیقات صورت گرفته توسط محققین دیگر در دو بخش داخلی و خارجی مورد بررسی و سپس نظریه های موجود در این زمینه مورد بررسی قرار گرفتند. نظریه ی ماکس وبر به عنوان چارچوب نظری تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. روش اجرای تحقیق با روش پیمایش و گردآوری داده ها نیز با ابزار پرسشنامه ی محقق ساخته انجام گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق، جوانان 29-18 سال شهر شیراز بودند که 600 نفر از آن ها به عنوان نمونه به صورت نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده، به وسیله ی نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیلقرار گرفت. نتایج تحلیل در دو بخش توصیفی و استنباطی ارائه و مورد بررسی قرارگرفت. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که 4 متغیر مستقل شامل: دینداری، سن، قومیت و محل سکونت در مجموع توانستند 6/21 درصد تغییرات متغیر وابسته (حق الناس) را تبیین کنند. نتایج بدست آمده در پایان مورد بحث و بررسی قرار گرفتند و پیشنهاداتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: حق الناس، حقوق مردم، رسانه ی جمعی، دینداری، نگرش
  • جابر مولایی، علی رنجبریان، سیدعلی سیدی، سیدعلی اکبر حسینی صفحات 105-122
    اعتمادسازی و افزایش اعتماد، عامل مهمی در زمینه سازی و ایجاد فضای مناسب برای تربیت و پرورش سرمایه ی انسانی است و مهم تر از آن در حفظ میراث انسانی کشور، امری انکارناپذیر است. این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی، میزان اعتماد اجتماعی دانشجویان دختر پیام نور آبدانان را بررسی می کند. داده های این پژوهش با روش پیمایشی از نمونه ای با حجم 253 نفر از جمعیت 748 نفری دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور شهر آبدانان جمع آوری شده است. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است. نتایج بررسی نشان داد که بین پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده، رضایت از زندگی، دگرخواهی، احساس امنیت اجتماعی، اعتقادات دینی، مقبولیت اجتماعی و میزان اعتماد اجتماعی رابطه وجود دارد. متغیرهای مستقل 52 درصد از تغییرات میزان اعتماد اجتماعی را تبیین کرده اند. به طور کلی نتایج نشان می دهد که میزان اعتماد اجتماعی دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور آبدانان متوسط رو به پایین است.
    کلیدواژگان: دانشجویان دختر، پیام نور آبدانان، اعتماد اجتماعی
  • نقش رسانه های مجازی در تغییرات ارزش های اجتماعی با تاکید بر شبکه های اجتماعی تلگرام و فیس بوک
    سعید فرامرزیانی، شهناز هاشمی، علی اکبر فرهنگی صفحات 123-148
    پژوهش حاضر در پی بررسی نقش استفاده از شبکه های اجتماعی تلگرام و فیس بوک بر تغییرات ارزش های اجتماعی بین دو نسل جوان و میانسال در جامعه ی ایرانی است. از این رو روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده و 512 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از دو نسل جوان و میانسال ساکن در 5 استان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه ی محقق ساخته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد بین بهره مندی و استفاده از شبکه ی اجتماعی تلگرام و فیس بوک و میزان تفاوت ارزشی بین نسلی رابطه وجود دارد؛ اما در بیشتر موارد، این همگرایی مثبت نیست و منجر به کاهش گرایش نسل جوان به ارزش های اجتماعی جامعه ی ایرانی شده است. همچنین بر اساس یافته های تحقیق بین میزان بهره مندی از شبکه ی اجتماعی فیس بوک و تلگرام با ارزش های اجتماعی فردگرایی، انتخاب پوشش مدرن و معیارهای ظاهری همسرگزینی در بین هر دو نسل جوان و میانسال رابطه معنادار و مستقیم است اما در ارزش های اجتماعی قانون گرایی، دین گرایی، مسئولیت پذیری و معیارهای اخلاقی همسرگزینی و انتخاب پوشش سنتی، رابطه معنادار و معکوس می باشد.
    کلیدواژگان: رسانه های مجازی، ارزش های اجتماعی، تلگرام، فیس بوک، جامعه ی ایرانی
  • رابطه مشارکت اجتماعی با رضایت شغلی در ادارات دولتی شهر بندرعباس
    محمد اکبری، نفیسه امیرمحمودی صفحات 149-170
    شرکت دادن کارکنان سازمان بویژه نیروهای متخصص در فرایند تصمیم گیری و تغییر و تحولات سازمانی و برنامه ریزی های آموزشی برای ارتقای علمی آنان موجب مشارکت کارکنان در نتیجه افزایش رضایت شغلی آنان می گردد. این پژوهش به بررسی رابطه ی بین مشارکت کارکنان با رضایت شغلی در اداره های دولتی شهر بندرعباس در سال 1392 می پردازد؛ تعداد 384 نفر از کارکنان بعنوان نمونه ی تحقیق انتخاب شدند. از لحاظ ماهیت و روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد و از روش پیمایش استفاده می شود و از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی می باشد. نتایج پژوهش نشان داد مشارکت کارکنان رابطه ی معناداری با رضایت شغلی کارکنان دارد و از بین ابعادش؛ مشارکت در هدف گذاری، تصمیم گیری، حل مشکلات، تغییر و تحولات، برنامه ریزی، نظارت و کنترل و همکاری و فعالیت های داوطلبانه، رابطه ی مثبت و معناداری با متغیر وابسته وجود دارد ولی با ابعاد مشارکت در تفویض اختیارات و تقسیم کار و مشارکت در ارزیابی رابطه وجود ندارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای مستقل توانسته اند 52/0 درصد از تغییرات رضایت شغلی را ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: مشارکت کارکنان، شغل، رضایت شغلی، مدیریت مشارکت
  • شناسایی شاخص های کلیدی هوشمندسازی نهادهای حاکمیتی دولت (مطالعه موردی: وزارت کشور)
    محمدرضا مردانی، الهه منصوری صفحات 171-196
    حرکت جهانی در کشورهای توسعه یافته برای تغییر ساختار نهاد حاکمیتی دولت، با دگرگونی جوامع از جوامع سنتی به جوامع دانایی محور و بهره گیری از شرایط نوین ارتباطی پدید آمده است. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی شاخص های کلیدی هوشمندسازی نهادهای حاکمیتی دولت می باشد؛ به همین منظور پس از بررسی ادبیات نظری پژوهش، با استفاده از نظریات صاحب نظران، عوامل و شاخص های هوشمندسازی تعیین شد. سپس پرسشنامه های مقایسات زوجی برای نظرسنجی خبرگان آماده و روایی محتوای پرسشنامه توسط 9 نفر از خبرگان تایید شد. پس از تهیه ی پرسشنامه مقایسات زوجی به روش گلوله برفی، در نهایت 6 پرسشنامه تکمیل شده بدست آمد و بر اساس ماتریس های مقایسات زوجی تلفیقی آن ها و با کمک نرم افزار اکسپرت چویس وزن عوامل و شاخص ها و در نهایت وزن نهایی شاخص ها تعیین شد. بر اساس نتایج پژوهش، اولویت و وزن 8 عامل اصلی به ترتیب عبارت اند از: فناوری اطلاعات و ارتباطات با وزن 6/20%، منابع انسانی با وزن 68/17%، حقوقی با وزن 12/15%، اقتصادی با وزن 11/15%، سیاسی با وزن 56/10%، امنیتی و نظامی با وزن 05/9%، فرهنگی اجتماعی با وزن 84/7% و عمرانی و زیست محیطی با وزن 28/6%. اولویت شاخص ها نیز مشخص شدند و بر اساس آن پیشنهادات اجرایی جهت هوشمندسازی نهادهای حاکمیتی به وزارت کشور ارائه شد.
    کلیدواژگان: شاخص های هوشمندسازی، وزارت کشور، نهاد حاکمیتی دولت
|
  • Soheyla Naseri, Bagher Saroukhani, Fereydoun Vahida, Shapour Behyan Pages 7-32
    The main aim of this research is studying sociology of typology of family and child-centeredness among Iranian families according to power, participation, social capital, cultural capital, gender, and parent education, amount of being democratic or dictator and number of children. First of all we want to know what the situation of children is in present families. Also we want to compare the situation of child-centeredness among different types of families. This study is a survey and data gathering tools are questioners which have validity and reliability. Statistical population of this research is 3496892 families in 22 urban regions of Tehran which is according to the last population and housing counting in 2011. The sample size is 386 families which have been obtained by Cochran formula and cluster sampling. The main method in data analysis is Person, regression, and structural equation modeling by using Amos software. The results obtained from statistical calculations show that the existence of child centeredness has been confirmed, but this doesn’t mean that man-centeredness has been omitted in family context. It also can be said that the pyramid of power has changed to some extent; somehow the father is main decision maker and participant in main affairs of home. But the factor of becoming centeredness has the most impact in predicting child-centeredness.
    Keywords: Family, Filocentric, Power, Gender
  • Kamal Kouhi Pages 33-58
    At the present age, the responsible staffing is one of the scarce resources, and yet challenging for many organizations and corporate executives. In this regard, the present paper attempts to determine the social responsibility of Tabriz University staff and examined its relationship to organizational health. The present study was conducted using quantitative method and according to the survey technique by two standard questionnaires, health organizational and social responsibility. The population of the study consisted of 907 employees at Tabriz University. of these, 119 persons on the basis of proportional stratified random sampling method were selected for the study. The data collected was analyzed using SPSS version 22. The research findings show that the level of organizational health is located in a lower than average and the social responsibility is also high than average. The health organizational and social responsibility has been observed significant and positive correlation. Three dimensions of organizational health of motivation, and speed and time of work and leadership will be able to explain the changes to 33/1 of the social responsibility of employees. In general can say that organizational health, one of the main factors that determine the level of social responsibility staff. The dimensions of organizational health, morale and motivation, speed and time of work and leadership are more important than other aspects of organizational health.
    Keywords: Health Organizational, Social Responsibility, Staff, Tabriz University
  • Masoumeh Bagheri, Karim Rezadousat, Mahmoud Avini, Elaheh Mavalizadeh Pages 59-76
    Globalization is a process which unit all the people around the world. The purpose of this study was to investigate the effect of globalization on changing the food patterns among students. Data was collected from 385 student selected through stratify random sampling method. The researcher made questionnaire consist in of liker type questions. Finding showed that globalization has significant effect on changing the food pattern among students. Thus the independent variables such as internet, propaganda, fashions, peer groups had the most influence on changing the food patterns of students.
    Keywords: Food Patterns, Life Style, Globalization
  • Majid Movahed, Mandana Karimi Pages 77-104
    This study aims to The Study of the Relationship between Social-Cultural Factors with Attitudes toward Haqqu n-nas (The right of men): a Case Study of The Shiraz Youth 18-29 years old. In this way, first of all the topic of study was introduced and analyzed. The conducted research by other scientists in tow part, internal and foreign researches, and then existing theories in the field of study were analyzed. The theories of Max Weber were elected as theoretical framework. The method of this study was quantitative survey with questionnaire. 600 youth (18-29 ages) in Shiraz city by multistage sampling were elected and were analyzed. The gathered data were analyzed by SPSS software. The results in descriptive and inferential parts were presented and research hypotheses were analyzed. Among 12 hypotheses in the study, only 4 hypotheses were verified. Multivariate regression has shown that rate of religiosity, age, ethnic and Residence Variables have explained 21/6 percent of the variations of dependent variable (Attitudes toward Haqqu N-Nas). At the end obtained results have discussed.
    Keywords: Haqqu N, Nas, Peoples Rights, Mass Media, religiosity, Attitude
  • Jaber Molaii, Ali Ranjbarian, Seyed Ali Seyedi, Seyed Aliakbar Hosseini Pages 105-122
    Creating trust and trust increase are considered inevitable and significant in the field of training human resources us well as human heritage in our country. This ciological research has dealt with female university students’ social trust- the study data were obtained with a descriptive method through a sample of 253 subjects from among 748 female students in Payame Noor University of Abdanan city. The sampling has been in a random selection way. The results of the study revealed that there is relationship between social-economic basis of family, life enjoyment and satisfaction, altruism, social security feeling, religious beliefs, social acceptability and social trust the independent variables have experimented 52 percent of the social trust changes. Totally, the results show that the amount of Payame Noor University of Abdanan female students’ social trust is average and lower than average.
    Keywords: Female Students, Abdanan, Payam, Noor, Social Trust
  • He Role of Virtual Media in Changing Social Values with an Emphasis on Social Networking Facebook and Telegram
    Saeed Faramarziani, Shahnaz Hashemi, Aliakbar Farhangi Pages 123-148
    The emergence of social networks, with change in the human interaction, has undergone social values in a dramatic transformation. This study tried to has has evaluated the relationship between utilization of mobile social networking and social values changes, among the youth and middle-aged. This research was conducted by using a survey method. Therefore, 512 people were selected by multi-stage cluster sampling method from two young and middle-aged generations in the five provinces. The data collection instrument was a researcher-made uestionnaire. The results show that there is a relationship between utilization and use of mobile social networking, and intergenerational value difference but in most cases, this is not a positive convergence and has been leading the trend to decrease the tendency of young and middle-aged generations to values of the Iranian society. Also, based on research findings, among both young and middle-aged, there is a significant relationship between the utilization of social networks with social values of individualism, choosing modern clothes, appearance mate selection criteria. But there is a significant inverse relationship. In social values of legalism, religiosity and accountability, ethical standards of mate-selection and selection of traditional clothing.
    Keywords: Virtual Media, Social Values, Telegram, Face Book, Iranian Society
  • Social Relationship with Job Satisfaction within Governmental Organizations of Bandar Abbas City
    Mohammad Akbari, Nafiseh Amirmahmoudi Pages 149-170
    This study investigates the relationship between employee's participation and job satisfaction among the governmental organization of Bandarabbas city in 2013. Number of 384 employees selected as the sample of the research. This study is a correlational one and uses survey. Finding of the research indicated that employee participation has significant relationship with their job satisfaction and especially aspects of the employee participation such as participation at targeting, decision making, problem solving, changes, planning, control, cooperation and voluntary activities indicated significant relationship with dependent variable but didn’t show any relationship with participation aspects of authority resignation, division of labor and participation in evaluation. The regression result showed that independent variables could explain 56 percent of job satisfaction.
    Keywords: Participation, Job, Job Satisfaction, Participation Management
  • Identification of Key Indicators of Intelligent State Sovereignty Institutions (Case Study: Ministry of Interior)
    Mohammadreza Mardani, Elaheh Mansouri Pages 171-196
    In developed countries, a global movement has emerged to change the structure of state sovereignty institutions, with the transformation of societies from traditional to knowledge-based societies and the use of modern communication conditions. The main purpose of this study was to identify the key indicators of a intelligent state sovereignty institutions; so, after reviewing the available theoretical literature, the criteria and indicators of smart society were identified; then, paired comparison questionnaires were prepared for the survey of experts, and content validity of the questionnaire was confirmed by 9 experts; finally, 6 completed questionnaires were obtained after preparing paired comparison questionnaire using the snowball method, and Index and sub-index weight and the final index weight were determined based on Matrix of their combined paired comparisons and using the Expert Choice Software. Based on the results, the weight of 8 main indicators are as follows: ICT 20.6%, HR 17.68%, Legal 15.12%, economic 15.11%, political 10.56%, military and security 9.05%, socio-cultural 7.84%, and construction and environmental 6.28%. The priorities of sub-criteria were identified, based on which executive proposals were presented to the Ministry of Interior for smart state sovereignty institutions.
    Keywords: Intelligent Society Indicators, the Ministry of Interior, the State Sovereignty Institutions