فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال یازدهم شماره 3 (بهار 1396)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال یازدهم شماره 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • وحید قاسمی، سجاد بهمنی، معصومه باقری صفحات 7-30
    دو ایل بهمئی و بختیاری از نظر جمعیت، دامنه ی کوچ و جابجایی، شهرهای محل اسکان و مشارکت در اقتصاد ملی از گروه های قومی عمده ی مستقر در مناطق جنوب غربی ایران اند. اگر چه اجرای سیاست های اسکان اجباری و تخته قاپو ایلات در دوران پهلوی اول و تغییرات اجتماعی و تحولات تاریخی متاثر از گسترش مدرنیزاسیون، سبک و شیوه ی زندگی این عشایر را دگرگون کرده است؛ با این وجود می توان فرایندهای اساسی اسکان، تغییر نظام قشربندی و ساختار و مناسبات قومی و جغرافیای سکونت گاهی شان را مورد مطالعه و کنکاش قرار داد. این پژوهش که با رویکرد جامعه شناسی تاریخی و روش تحلیل تاریخی انجام شده است سعی در مطالعه و بررسی نظام قشربندی مردم ساکن در شهرستان های ایذه و رامهرمز را دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد کنش عشایر در شهرهای رامهرمز و ایذه به شدت متاثر از گرایشات فرهنگی گروه قومی است و پیوندهای خویشاوندی درون واحدهای باب، طایفه و تیره دارای هنجارهای نهادینه شده ی عرفی است که به مرور سست تر شده اند ولی همچنان پایدار مانده اند.
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، قشربندی اجتماعی عشایر، اسکان عشایر، ایلات بختیاری و بهمئی
  • مجتبی حمایت خواه جهرمی، فرهنگ ارشاد، پروانه دانش، مهدی قربانی صفحات 31-66
    مسائل زیست محیطی، چالشی فراگیر و جهانی قلمداد می‏شود و بسیاری از حامیان و صاحب نظران محیط زیست معتقدند برای یافتن رهنمودهایی در جهت کاهش این مسائل بایداز علوم فیزیکی و اکولوژیکی به سوی آموزه ‏های علوم رفتاریحرکتکرد و مردم را به سمت رفتارهای مسئولانه‏ی زیست‏محیطی ترغیب کرد. در این پژوهش با استفاده از تکنیک پیمایش و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 400 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران به‏عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش روابط میان متغیرهای مدل رفتار برنامه ریزی شده برای سنجش رفتارهای زیست‏محیطی را تایید کرد.الگوسازی معادلات ساختاری نیز نشان داد برازش کلی مدل در حد قابل قبولی قرار دارد (081/) و انطباق مناسبی میان مدل ساختاری و مدل تجربی فراهم است و دو متغیرتمایل به رفتار زیست‏محیطی و کنترل رفتار درک شده پیش‏بینی کننده های بهتری برای انجام رفتارهای مسئولانه ی زیست‏محیطی هستند.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، رفتار برنامه ریزی شده، جامعه شناسی محیط زیست، دانشجویان
  • تهمینه شاوردی صفحات 67-96
    مقاله ی حاضر با هدف سنجش تطبیقی سرمایه ی اجتماعی دختران دانشجو در فضای واقعی و مجازی تدوین شده است. روش تحقیق این بررسی پیمایشی و ابزار تحقیق پرسشنامه ی«ISCS» دیمیتری ویلیامز می باشد. جامعه‏ ی نمونه شامل 819 نفر از دختران دانشجو است که با استفاده از روش کوکران تعیین و با بهره گیری از نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که میانگین تمامی مولفه های سرمایه ی اجتماعی به نفع سرمایه ی اجتماعی جامعه ی واقعی می باشد؛ همچنین سرمایه ی اجتماعی پل‏زننده در جامعه ‏ی واقعی با میانگین 4/38 بالاترین سطح سرمایه ی اجتماعی را در میان دختران دانشجو و سرمایه ی اجتماعی پیوندی در جامعه ی مجازی با میانگین 8/26 کمترین میزان سرمایه ی اجتماعی را در میان آنها دارا است. شایان ذکر است که میانگین حمایت عاطفی در شبکه‏ های اجتماعی واقعی (03/12) بیش از شبکه های مجازی (3/8) می‏باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی واقعی، شبکه اجتماعی مجازی
  • محمد امین کنعانی، مهدی حمیدی فر، ابوذر قربانی صفحات 97-128
    هدف تحقیق حاضر بررسی تفاوت هویت جنسیتی مادران و دختران و نقش رسانه های جمعی در این تفاوت ها است. این پژوهش بر پایه ی نظریه ی گیدنز و جنکینز درباره ی هویت جنسیتی، شیوه های هویت یابی و تضاد بین سنت و مدرنیته استوار بوده و به روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام شده است. حجم نمونه 384 نفر از شهروندان شهر رشت بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه از 5 منطقه شهر رشت انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان داد که مادران میزان هویت جنسیتی بالاتری نسبت به دختران دارند. این تفاوت های هویتی بین دو نسل مادران و دختران در ابعاد مختلف میزان و انگیزه استفاده از رسانه ی ملی، ماهواره و شبکه های اجتماعی مجازی نیز مشاهده می گردد. هر چند، بین دو نسل بر حسب میزان استفاده از اینترنت تفاوتی از نظر هویت جنسیتی مشاهده نگردید. می توان نتیجه گرفت که رسانه های جمعی بر هویت جنسیتی مادران تاثیر کمتری نسبت به دختران دارند؛ زیرا که مادران به عنوان نسل سنتی، هویت شکل یافته تری از دختران خود دارند و دختران در معرض دگرگونی های هویتی بیشتری در اثر استفاده از رسانه ها قرار دارند.
    کلیدواژگان: هویت جنسیتی، رسانه های اجتماعی، سنت، مدرنیته، نسل
  • زهرا آقاجانی، جهانگیر جهانگیری، عبدالعلی لهسایی زاده صفحات 129-166
    طلاق، به خصوص در جوامعی چون ایران که همچنان قائل به تقدس نهاد خانواده است، نه صرفا به عنوان قبحی اخلاقی بلکه عامل خسران برای زنان انگاشته می شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که این تصور در برخی موارد تنها کلیشه ای بی پایه؛ و لذا نیازمند بازنگری اساسی است. تحولات ساختاری جوامع در گذار از وضعیت سنتی به مدرن، به تغییراتی گسترده در سطح ارزش های حاکم بر جامعه می انجامد. از جمله مهم ترین این تغییرات ارزشی می توان به برآمدن اصولی اخلاقی چون «خودمختاری» و «فردیت» تاکید کرد که به حیث فلسفی در نظام فلسفی امانوئل کانت تبیین شده اند. این اصول بنیادی مبنای تعریف مقوله ای هستند که آنتونی گیدنز بدان «هویت شخصی» در جامعه‏ی مدرن می گوید. پژوهش حاضر نشان می دهد که چگونه طلاق می تواند به تحقق اصول اخلاقی فوق الذکر و هویت شخصی مبتنی بر آن منجر شود. در تحلیل این فرایند، با استفاده از روش نامور به «نظریه‏ی زمینه ای»، به سراغ 21 نفر از زنان دانش آموخته در رشته های علوم اجتماعی دانشگاه های تهران رفته ایم که به لحاظ طبقاتی عمدتا به طبقه‏ی متوسط تعلق دارند. در روند پژوهش پی بردیم که الزامات روشی و پیش فرض های نظری این نظریه خود مانعی بر سر راه تفسیر و تحلیل رئالیستی داده ها است. منظور این است که نظریه‏ی زمینه ای در عمل باعث تحریف و تقلیل مشاهدات می گردد که با رسالت جامعه شناسی برای شناخت واقعیت جامعه ناسازگار است.
    کلیدواژگان: خودمختاری، هویت شخصی، طلاق، جامعه ی مدرن، نظریه ی زمینه ای
  • لیلا نصرالهی وسطی، توکل آقایاری هیر صفحات 167-194
    گذار جمعیتی یک تحول جمعیتی بنیادین و فراگیر بوده و تجربه ای اجتناب ناپذیر برای همه ی کشورهای دنیا است. اغلب به دلیل ناهماهنگی زمانی گذار جمعیتی با گذار اقتصادی و اجتماعی و عدم اتخاذ سیاست های اقتصادی اجتماعی متناسب با آن، در بسیاری از کشورها، مسائلی بروز خواهد کرد که در صورت عدم چاره اندیشی، مسائل اقتصادی و اجتماعی حادی را در پی خواهد داشت. هدف از انجام مطالعه ی حاضر، تحلیل دینامیکی تحولات جمعیتی و پیامدهای اقتصادی آن با استفاده از تفکر سیستمی می باشد. در این مطالعه تلاش شده است تا با ارائه ی مدلی، کاربرد تفکر سیستمی و مدل سازی سیستم‏های پویا، به تجزیه و تحلیل ابعاد اقتصادی تحولات جمعیتی پرداخته شود. به منظور شناسایی متغیرهای مهم جمعیت شناختی و پیامدهای آنها، از روش تحلیل محتوای 201 مقاله که در بازه ی زمانی 2005 تا 2014 در مجله ی Population Studies، به عنوان یکی از مجلات معتبر جمعیتی، منتشر شده اند، استفاده شده است. تحلیل سیستم‏های پویا یکی از تکنیک هایی است که امکان مدل سازی سیستم های پیچیده و غیرخطی را فراهم می آورد. لذا، از یک مدل دینامیکی نیز برای نشان دادن روابط علی میان عوامل شناسایی شده بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که میزان زاد و ولد، میزان مرگ و میر، مهاجرت، سالمندی جمعیت، نرخ باروری، شهرنشینی و امید به زندگی نقش مهمی در پیش بینی برخی از متغیرهای اقتصادی همچون نیروی کار، اشتغال، تولید ناخالص داخلی، درآمد سرانه، مصرف، مالیات، پس انداز و بودجه ایفا می‏کنند.
    کلیدواژگان: جمعیت، تحول، تفکر سیستمی، سیستم های پویا، تحلیل محتوی
  • سیروس احمدی، قاسم زارعی صفحات 195-210
    آب یکی از منابع حیاتی است که به طور بالقوه بر تمامی جنبه های زندگی روزمره تاثیر می گذارد، اما در ایران هنوز استفاده‏ی مطلوبی از آب شکل نگرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دینداری بر گرایش به صرفه‏جویی در مصرف آب است. روش بکار رفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه‏ی آماری کلیه‏ی شهروندان 18 سال به بالای شهر یاسوج بوده که 400 نفر به عنوان نمونه، تعیین و با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه‏ی محقق ساخته بوده است که با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، تعیین اعتبار سازه گردید و جهت تعیین پایایی از ضریب آلفای کرانباخ استفاده شد. نتایج تحقیق با استفاده از مدل معادله‏ی ساختاری نشان داد، دینداری بر میزان گرایش به صرفه جویی در مصرف آب، تاثیر معناداری دارد و می تواند به طور معناداری تغییرات گرایش به صرفه جویی در مصرف آب را پیش بینی کند. به علاوه نتایج تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای جمعیتی با صرفه جویی در مصرف آب خانگی، ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: باورهای دینی، مصرف، مصرف آب، صرفه جویی در آب
  • بلقیس باورصاد، فرج الله رحیمی، عادله سلیمی فرد، محمدحسین قلمبر صفحات 211-242
    از آنجایی که جوامع در حال توسعه در حال تبدیل شدن به جوامع خدماتی می باشند ودر محیط پویا و متغیر امروز که سرمنشا آن رقابت های فزاینده، جهانی سازی و ظهور تکنولوژی های جدید است؛ راه رشد و رسیدن به عملکرد بالا و بقاء در اقتصاد جهانی، نوآوری و تعهد به کیفیت است. همچنین امروزه توفیق سازمان ها را نمی توان تنها در انباشت ثروت مادی و تجهیز به آخرین امکانات فیزیکی و فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی ارزیابی کرد؛ زیرا سرمایه های مالی، فیزیکی و انسانی بدون سرمایه ی اجتماعی فاقد کارایی موثرند. هدف اساسی این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه ی اجتماعی بر عملکرد مالی در بانک مهر اقتصاد می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش را کارمندان شعب این بانک در استان خوزستان به تعداد 315 نفر تشکیل می دهد که 170 نفر به عنوان حجم نمونه از تمام شعب انتخاب شد و تعداد 155 پرسشنامه کامل دریافت و به وسیله ی نرم افزار Smart PLSو SPSS تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد سرمایه ی اجتماعی بر تعهد به کیفیت خدمات و گرایش به نوآوری تاثیر مثبت و معناداری دارد اما بر عملکرد مالی تاثیر معناداری ندارد؛ همچنین تعهد به کیفیت خدمات و گرایش به نوآوری بر عملکرد مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تعهد به کیفیت خدمات، گرایش به نوآوری، عملکرد مالی
|
  • Vahid Ghasemi, Sajad Bahmani, Masoumeh Bagheri Pages 7-30
    Before the collapse of their social and political organization, resident Lur tribes in south-west of Iran had a remarkable role in national production and keeping and preservation of frontiers. Regarding population and area of residence, bakhtiary and Bahmaei tribes are among major ethnic groups in this part of Iran. Though performing forced habitation and settlement of tribes in Pahlavi era imported terrible strikes on these tribes, but the process of changing the system of stratification and the structure and ethnic pertinence and the geography of their residence has gone on so far as a continued process. This study which is carried out by the historic sociological approach and historic analytical method, tries to examine and analyze the stratification system of the resident people of Izeh and Ramhormoz counties and the recent transformations of the mentioned tribes who are living in these regions. The findings of this study is based on interviews, participatory observations and documentary views, indicates that the inclination to settle the tribes in the cities of Ramhormoz and Izeh is significantly under the influence of cultural tendencies of the ethnic group. Familial relations in the tribe, clan, and gens units have internalized traditional norms that have become loosened with the passage of time but still remained stable.
    Keywords: Social Structur, Settlement Bakhtiary, Bahmaei Tribes, Social Stratification
  • Mojtaba Hemayatkhah Jahromi, Farhang Ershad, Parvaneh Danesh, Mehdi Ghorbani Pages 31-66
    Environmental problems, is considered universal challenge and many environmental advocates and experts believe to find the guidelines to reduce these issues must be the physical sciences and ecological moved by the teachings of Behavioral Sciences and people towards environmental pro-behaviors encouraged. In this research using the survey technique stratified random sampling 400 students of Tehran University were selected as examples. The results of the relationship between the variables of planned behavior model for assessing the environmental behaviors confirmed. Structural equation modeling showed that the overall fit of the model at an acceptable level (0/081) and provide proportionate adoption with the structural model and the experimental model and two variables Behavioral Intention (BI) and perceived behavioral control (PBC) tend to behave better predictor for environmental pro-behaviors.
    Keywords: Environmental Behavior, Environmental Attitude, Planned Behavior, Environmental Sociology, Students
  • Tahmineh Shaverdi Pages 67-96
    This paper aims is the comparative of social capital’s female students in online and offline space. Methodology is survey and questionnaire tool is "ISCS" that has designed by Dmitri Williams. The sample size includes 819 female students who were selected by multi-stage sampling The results shows the average social capital for the benefit of all components of social capital are genuine. Also social capital in the offline nasty with an average of 38/4 the highest level of social capital and social capital linked among female students in a virtual community with an average of 26/8 lowest amount of social capital have been among them. As well as, the average of emotional support in online social networks (12/03) is over offline networks (8/3).
    Keywords: Women, Offline Social Network, Online Social Network, Social Capital
  • Mohammad Amin Kanani, Mehdi Hamidifar, Abouzar Ghorbani Pages 97-128
    The aim of this study was to examine the differences in gender identity of the mothers and daughters and the role of mass media on these differences. The theoretical framework was based on Jenkin's and Gidden's perspectives on gender identity and its transformations as a social process. This research conducted using a quantitative survey method with a sample of 384 residents of Rasht and using a proportionate stratified sampling method in 5 regions of the city. The results showed that mothers have higher gender identity than the daughters. The identity differences between the two generations of mothers and daughters are observed in various aspects of the rate and motives of using the national media, satellite and virtual social networks. However, identity differences were not observed between the two generations in terms of Internet use. It can be concluded that the mass media is less effective on gender identity of mothers than daughters. Mothers as elder and traditional generation, have a more formidable identity than their daughters, because girls are more subjected to shifts in identity under the influence of the media.
    Keywords: Gender Identity, Social Media, Traditional, Modernity, Generati
  • Zahra Aghajani, Jahangir Jahangiri, Abdolali Lahsaeizadeh Pages 129-166
    Divorce, especially in transitional societies like Iran, that hallow the family, is not only as a moral evil but as a factor of loss and harm. The results shows that this representation in some case is an unfounded stereotype which needs revisions. Structural changes in societies from traditional to modern conditions, leads to the wide changes in dominant values. The most important changes include the rise of ethical values such as autonomy and individuality which explained in Emmanuel Kant philosophy. These fundamental principles are the basis for defining the "personal identity" in modern society according to Anthony Giddens. This work shows how the divorce experience leads to the substantiation of these moral principles and consequently personal identity. We work with 21 middle class women who educated in social sciences. Our method is Grounded Theory for understanding the “process of constructing Identity”, but during our research we faced with troubles arised from its methodological requirements and assumptions, which was an obstacle to the realistic interpretations of the data. Grounded Theory practically, distorts data confrontation, which is incompatible with sociologic purposes.
    Keywords: Autonimy, Self Identity, Divorce, Modern Society, Grounded Theory
  • Leyla Nasrolahi Vosta, Tavakol Aghayari Hir Pages 167-194
    This study aims to analyze dynamics of population evolutions and its economic consequences using system thinking approach. The study attempts to propose a model to utilize system thinking and dynamic system modeling in order to analyze economic dimensions of population evolutions. To identify key demographic variables and its consequences, content analysis of 201 papers published in Journal of Population Studies during the period of 2005-2014. System dynamic is a technique for modeling complex and nonlinear systems. Hence, a dynamic model was employed to indicate the casual relationships among identified variables. Results indicated that birth rate, death rate, migration, population aging, fertility rate, urbanization, and life expectancy have important role in predicting some economic variables such as labor, employment, GDP, income per capita, consumption, tax, savings, and budget.
    Keywords: Population, Evolution, System Thinking, Dynamic Systems, Content Analysis
  • Siroos Ahmadi, Ghasem Zareei Pages 195-210
    Water is a vital resourc that potentially affects on all aspects of everyday life but optimal use of water has not yet formed Iran. The main goal of this research is to investigate effect of religiousity on attitude toward home water-saving. The survey method was used in this study. The population was all of citizens over the age of 18 in Yasouj that 400 cases were selected using multi-stage random sampling method. Research instrument for collecting data, was a researcher-made questionnaire that construct validity through factor analysis technique, was used for determination of the validity and the reliability was measured by cronbach Alpha coefficient. Research findings using structural equation model showed that religiousity has a significant and positive effect on the attitude toward home water-saving and can significantly predict variance of home water-saving. Research findings also showed that there is no significant relationship between demographic variables and home water is saving.
    Keywords: Religious Beliefs, Consumption, Water, Water-Saving, Attitude
  • Belghis Bavarsad, Farajallah Rahimi, Adeleh Salimifard, Mohammadhossein Ghalambor Pages 211-242
    Since developing countries are becoming service community and within a dynamic environment established by increasing competition, globalization, the emergence of new technologies, the way to growth, the achievement of high performance and survival in the global economy is innovation. Also, the success of today's organizations cannot only be evaluated in the accumulation of material wealth, physical facilities and equipment to the latest information and communication technologies. Since financial physical and human capital without social capital, lack effective performance. The present study aims to investigate the influence of social capital on the financial performance of the Mehr-Eqtesad Banks. The population consisted of 315 managers and employees of the bank in Khuzestan province which 170 samples were determined according to Morgan table. 241 questionnaires were distributed between employees, of which 155 completed questionnaires were Analysis. Given the nature of the study and the examination of the causal hypothesis, we used structural equation modelling, PLS, and SPSS. Results revealed that social capital has significant positive effect on service employee commitment and innovation orientation. But social capital has no positive impact on financial performance. Moreover, service employee commitment, innovation orientation and significantly affect financial performance.
    Keywords: Social Capital, Commitment to Service Quality, Innovation Orientation, Financial Performance