فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال سیزدهم شماره 2 (زمستان 1397)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال سیزدهم شماره 2 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صدیقه عباسی *، خدیجه سفیری، امیرمسعود امیر مظاهری صفحات 7-34
    مقاله ی حاضر نتیجه ی یک پژوهش کیفی با روش تئوری زمینه ای به منظور "واکاوی چالش های روابط نسلی از دیدگاه دانشجویان دختر یک دانشگاه دولتی و استراتژی مواجهه آنان با این پدیده" می باشد. با روش نمونه گیری نظری تعداد 15 نفر از دانشجویان دختر 20 تا 26 ساله ی دانشگاه الزهرا به شیوه ی گلوله برفی انتخاب شدند. اشباع نظری پس از 5 مصاحبه ی عمیق با دانشجویان هر مصاحبه حدود 45 الی 60 دقیقه حاصل شد. ادبیات مفهومی پژوهش نظریه های: «آگبرن، تافلر، رایزمن، گیدنز، مک لوهان و دیک هبدایج» می باشد. مقوله ی مرکزی "نگاه آرمان گرایانه، استقلال طلبی و تصمیم گیری فردی" است و بر اساس آن دختران جوان در دانش، نگرش، گرایش و رفتار با والدین شان تفاوت دارند. دختران جوان با نگاه آرمان گرایانه به مسائل نگریسته و دست به انتخابگری می زنند؛ در حالی که والدین آنان با نگرش محافظه کارانه مدافع همه چیز شده اند. به عبارتی، در جامعه در سطح میانی به لحاظ فرآیندهای اجتماعی تحولاتی روی داده و در سطح خرد نیز با دگرگونی در ویژگی های شخصیتی دختران جوان، شاهد تحول فرهنگی و شخصیتی بودهو با نسل متمایزی مواجه می باشیم.
    کلیدواژگان: نسل، روابط نسلی، تفاوت نسلی، نگاه آرمان گرایانه، استقلال طلبی
  • عبدالرضا نواح *، عزیز حزباوی، علی موسوی نسب صفحات 35-58
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نگرش زیست محیطی ریزگردمحور بر برخی از متغیرهای جامعه شناختی (مورد مطالعه: شهر اهواز) صورت گرفته است. جامعه ی آماری در این پژوهش کلیه ی شهروندان شهر اهواز بر اساس سرشماری سال 1390 می باشد. نمونه ی این پژوهش بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 384 نفر انتخاب گردید. روش پژوهشی در این مقاله پیمایشی است و از ابزار پرسشنامه بر اساس گویه های پنج گزینه ای مبتنی بر طیف لیکرت برای جمع آوری داده ها استفاده شده است، که آلفای کرونباخ در پرسشنامه های متغیرها بالای 7/0 ارزیابی گردید. همچنین اعتبار ابزار سنجش بر اساس نظرات اساتید و متخصصین تایید شد. برای تحلیل نتایج داده های پژوهش از نرم افزارSPSS استفاده شد.یافته های پژوهش نشان می دهد میان نگرش زیست محیطی ریزگردمحور با متغیرهای تمایل به مهاجرت و محرومیت اجتماعی رابطه ی معنادار مستقیم و میان نگرش زیست محیطی ریزگردمحور با رضایت از زندگی رابطه ی معنادار معکوس دیده می شود.
    کلیدواژگان: نگرش زیست محیطی، ریزگردمحور، تمایل به مهاجرت، رضایت از زندگی، محرومیت اجتماعی
  • عبدالله فاضلی، آرمان حیدری *، رامین مرادی صفحات 59-90
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ابعاد پایگاه اجتماعی اقتصادی و ارزش های سنتی و بقاء بر جهت گیری سیاسی اقتدارگرایانه در بین شهروندان اهواز و یاسوج است. جامعه ی آماری این پژوهش، کلیه ی ساکنان 16 سال به بالا اهواز و یاسوج است که از بین آنها 770 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایش است و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و برای آزمون فرضیات و مدل پژوهش از رگرسیون خطی چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان داد متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته تاثیر دارند و در مجموع حدود 41 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند. از بین متغیرهای مستقل، ارزش های سنتی بیشترین تاثیر و بعد عینی پایگاه اجتماعی اقتصادی کمترین تاثیر را دارند. تاثیر بعد ذهنی پایگاه اجتماعی اقتصادی نیز معنادار نبود. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که بعد ذهنی پایگاه اجتماعی اقتصادی بیشرین تاثیر را با ضریب مسیر 353/0- دارد و بعد از آن نیز به ترتیب متغیرهای ارزش های سنتی با ضریب 325/0، ارزش های بقاء با ضریب 271/0 و بعد عینی پایگاه اجتماعی اقتصادی با ضریب 179/0- قرار دارند.
    کلیدواژگان: جهت گیری اقتدارگرایانه، پایگاه اجتماعی اقتصادی، ارزش های سنتی، ارزش های بقاء، جهت گیری ارزشی
  • اکبر زارع شاه آبادی *، محسن شهاب سامانی صفحات 91-116
    در ادبیات جامعه شناسی غالبا از بی تفاوتی اجتماعی به عنوان آسیبی اجتماعی که مانعی در راه مشارکت و توسعه و از عوارض شهرنشینی در عصر جدید است یاد می شود. اهداف این پژوهش مطالعه و مقایسه ی بی تفاوتی اجتماعی و عوامل مرتبط بر آن در میان دانشجویان دانشگاه های اصفهان و یزد بوده است. جامعه ی آماری در این پژوهش کلیه ی دانشجویان دانشگاه های اصفهان و یزد در سال تحصیلی 95-94 می باشد که 379 نفر از آنها با روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب انتخاب شدندروش تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است برای اندازه گیری اعتبار از روایی محتوایی و برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. با توجه به یافته های تحقیق بین میزان بی تفاوتی اجتماعی دانشجویان و متغیرهای زمینه ای مانند میزان درآمد، جنسیت و وضعیت تاهل رابطه ی معناداری وجود ندارد اما بین میزان بی تفاوتی اجتماعی بر حسب دانشگاه تفاوت معناداری وجود دارد همچنین در هر دو دانشگاه رابطه ی معناداری بین متغیرهای مستقل (بی هنجاری و اثربخشی) با بی تفاوتی اجتماعی وجود دارد. همین طور آزمون رگرسیونی نشان داد که متغیرهای احساس بی هنجاری و اثربخشی توانسته اند 31 درصد از واریانس بی تفاوتی اجتماعی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: اثربخشی اجتماعی، احساس بی هنجاری، بی تفاوتی اجتماعی، دانشگاه
  • منصور طبیعی* ، مرضیه شمسی پور صفحات 117-140
    در چند دهه ی گذشته، الگوهای ازدواج در ایران دچار تغییراتی شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی بر الگوهای ازدواج جوانان می باشد. روش مورد استفاده در تحقیق، روش میدانی بوده است. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی محقق ساخته است. چارچوب نظری این پژوهش برگرفته از نظریه ی تحول فرهنگی و ارزشی اینگلهارت می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش، زنان متاهل در شهرستان لامرد می باشد. تعداد نمونه ی مورد بررسی 390 نفر می باشد. یافته ها نشان می دهد در بین متغیرهای زمینه ای، فقط متغیر محل سکونت بر نحوه ی انتخاب همسر و محل سکونت و تحصیلات بر معیارهای همسرگزینی زنان موثر بوده است. همچنین عوامل اجتماعی چون درآمد ماهیانه ی خانواده، پذیرش نظر والدین و پذیرش نظر دوستان و متغیرهای فرهنگی چون اعتقادات دینی بر نحوه ی انتخاب همسر زنان موثر بوده است. طبق نتایج، متغیر تحصیلات، محل سکونت، پذیرش نظر والدین، طبقه ی اجتماعی، اعتقادات دینی، ارزش های مادی و فرامادی تاثیر معناداری بر متغیر معیارهای همسرگزینی زنان داشتند
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی و فرهنگی، الگوهای ازدواج، زنان متاهل، شهرستان لامرد
  • اسحق ارجمندسیاهپوش*، داریوش رضاپور، خدیجه حسن پور افرینه صفحات 141-162
    نشاط در زندگی، احساس خوشبختی، اعتماد متقابل و احساس تعهد و موارد مشابه همه در یک دسته ی فرهنگی قرار می گیرند و نشانه ی نگرش فرد نسبت به خود و جهان پیرامونی است. هدف این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان نشاط اجتماعی نوجوانان تحت پوشش کمیته ی امداد امام خمینی (ره) شهر پلدختر می باشد. روش مطالعه ی تحقیق پیمایشی و شیوه ی جمع آوری داده ها استفاده از پرسشنامه ی ساختار یافته بوده است. جامعه یآماری پژوهش راکلیه یمددجویان نوجوان تحت پوشش کمیته یامداد امام خمینی شهر پلدختر تشکیل داده، که بنابر آمار، 506 نفر بوده و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 219 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای مستقل احساس آنومی، احساس محرومیت نسبی، درآمد، اعتماد اجتماعی و دینداری با متغیر وابسته نشاط اجتماعی نوجوانان رابطه ی معناداری وجود دارد؛ همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشاط اجتماعی نشان داد که متغیرهای درآمد، احساس محرومیت نسبی و اعتماد اجتماعی توانسته اند 449/0=2R از واریانس نشاط اجتماعی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: احساس آنومی، احساس محرومیت نسبی، اعتماد اجتماعی، نشاط اجتماعی، شهر پلدختر
  • عزت الله خدادادی * صفحات 163-194
    دوره ی سامانیان یکی از اساسی ترین عامل رشد و توسعه ی افکار و علوم، تساهل و تسامح فکری است. آزادی عقیده مهم ترین دلیل بسط دانش و پویایی فکر و عقل گرایی است که از سوی امرای سامانی تقویت و حمایت می گردید. آرامش و تساهل با ادیان و فرق دیگر نشان دهنده ی آزادی عقیده در این زمان است که باعث ساخت تمدن و پیشرفت فرهنگ شد. این پژوهش با هدف تحلیل جامعه شناختی اوضاع اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دینی دوره ی سامانیان به روش تاریخی انجام شده است. در ارتباط با شکوفایی سامانیان باید به سیاست ها و رهیافت هایی اشاره کرد که عامل مهم این شکوفایی بوده اند. نتایج کیفی و محتوایی این بررسی نشان داده است که سیاست های اقتصادی، سیاست های صنفی و قشربندی اجتماعی، سیاست های عمرانی و معماری، سیاست های دینی و مذهبی، سیاست های فرهنگی، سیاست های علمی، سیاست های اجتماعی و سیاست های امنیتی و کشور داری سامانیان دلایل اصلی شکوفایی این تمدن بوده اند.
    کلیدواژگان: سیاست ها، اوضاع اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دینی، دوره ی سامانیان
  • سید جواد آقاجری، منصور زراءنژاد، محمد هادی اکبرزاده * صفحات 195-218
    اقتصاد زیرزمینی با جوانب بسیار پیچیده، متنوع و گسترده خود، موجب پدید آمدن مشکلات و معضلات اقتصادی و اجتماعی، مبهم شدن آمارها و داده ها، عملکرد نادرست سیاست گذاری های اقتصادی اجتماعی و در نهایت کند شدن فرآیند توسعه در جوامع مختلف شود. مطالعات انجام شده در مورد اقتصاد زیرزمینی، عمدتا به برآورد حجم اقتصاد زیرزمینی و یا اثرات این پدیده بر متغیرهای اقتصادی در سطح کلان پرداخته اند. علیرغم پیوند گسست ناپذیر اقتصاد زیرزمینی با مسائل اجتماعی، فرهنگی و پیامدهای گوناگون این پدیده بر توسعه ی اجتماعی، اثرات اقتصاد زیرزمینی بر جامعه و توسعه ی اجتماعی در ادبیات موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثر اقتصاد زیرزمینی بر توسعه ی اجتماعی در منتخبی از کشورهای خاورمیانه طی دوره ی زمانی 2015-2000 و با استفاده از روش داده های ترکیبی بوده است. نتایج حاصل از برآورد مدل، بیانگر اثر منفی و معنادار اقتصاد زیرزمینی و افزایش نابرابری در توزیع درآمد بر سطح توسعه ی اجتماعی بود. همچنین، مطابق نتایج، افزایش مخارج دولتی بر روی سطح بهداشت و آموزش اثری مثبت و معنادار بر سطح توسعه ی اجتماعی در کشورهای مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، توسعه ی اجتماعی، داده های ترکیبی، کشورهای خاورمیانه
  • محمدرضا مردانی، قنبر امیرنژاد *، احمدرضا احمدزاده صفحات 219-238
    در دنیای پر رقابت امروزی که همه چیز با شتاب دستخوش تغییر است، به منظور رویارویی با تغییرات جدیدی که در دنیای رقابت امروزی رخ می دهد، سازمان ها باید به سازگاری با تغییرات بیاندیشند و به دنبال بهره گیری از فرصت های بالقوه باشند. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر رهبری سازمانی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی یادگیری سازمانی در شهرداری های استان خوزستان بود. جامعه ی آماری این تحقیق را 2800 نفر از کارکنان شهرداری های استان خوزستان تشکیل می داد؛ که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، روش نمونه گیری تصادفی ساده ای، 338 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و بر حسب نحوه ی گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی به شمار می آید، و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع علی و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. به منظور سنجش متغیرهای تحقیق نیز از پرسشنامه و روش های تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSSو LISRELبهره گرفته شده است. نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه حاکی از تایید فرضیه های پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: رهبری سازمانی، یادگیری سازمانی، چابکی سازمانی، شهرداری استان خوزستان
|
  • Sedigheh Abbasi *, khadijeh safiri, amirmasoud amirmazaheri Pages 7-34
    The present paper is the result of a qualitative research using grounded theory method in order "to examine the challenges of generational relations from the viewpoint of female students of a government university and their strategy of exposure to this phenomenon." Using a theoretical sampling, 15 female students aged 20 to 26 years old at Alzahra University were selected using snowball method. Theoretical saturation was achieved after 5 deep interviews with students-each interview was about 45 to 60 minutes-. The conceptual literature of the research is theories: “Agborn, Toffler, Raizman, Giddens, McLuhan, and Dick Hebdige”. The central issue is the "idealist look, independence and individual decision making," according to which young girls are different in their knowledge, attitudes, attitudes and behavior with their parents. Young girls look at things with an idealistic look and choose to vote; while their parents have been defending everything with a conservative attitude. In other words, in the middle class society, changes have taken place in terms of social processes, and in the micro level, with changes in the personality traits of young girls, there is a cultural and personality change and we face a distinct generation.
    Keywords: Generation, Generational Relations, Generational Difference, Ideal Look, Independence
  • abdolreza navah *, aziz hazbavi, ali mousavinasab Pages 35-58
    The aim of this paper was to study the impact of dust-centered environmental attitudes on some sociological variables (case study: Ahvaz city). The statistical population of the present study included all of Ahvaz citizens based on 2011 census. The sample of the study comprised 384 people based on stratified random sampling method. Research variables consisted of willingness to migrate, life satisfaction and feeling of social deprivation. A quantitative research method (survey) was used in this study and the data was collected through a self-constructed questionnaire based on a Likert-type scale with five choices. The reliability value of the items was rather high as measured by Cronbach's alpha (r=0.7). Besides, the validity of the questionnaire was confirmed by specialists. The data was analyzed via SPSS software. The results show that there is a significant direct relation between dust-centered environmental attitudes and variables such as willingness to migrate and social deprivation and a significant inverse relation between dust-centered environmental attitudes and life satisfaction.
    Keywords: Environmental Attitudes, Dust-Centered, Willingness to Migrate, Life Satisfaction, Social Deprivation
  • Abdolah Fazeli, arman heydari *, ramin moradi Pages 59-90
    The main purpose of this study is to investigate the effect of the socio-economic status and traditional values and survival values on the authoritarian or authoritarian orientation among the citizens of the two cities of Ahwaz and Yasouj. The population of this study is all residents of 16 years old living in Ahvaz and Yasouj, among whom 770 people were selected by simple random sampling method and multi-stage cluster sampling. The research method is survey and the data are collected using a questionnaire. SPSS software was used for data analysis. Pearson correlation, linear regression and path analysis were used to test the hypotheses and research model. The results of regression analysis showed that independent variables affect the dependent variable and in total explain about 41% of variance of dependent variable. Among the independent variables, traditional values have the most effect and the objective dimension of the socio-economic status has the least effect on Authoritarianism. The impact of the subjective dimension of the socio-economic status was also not significant. The results of path analysis also showed that, in total, direct and indirect effects, the subjective dimension of the socioeconomic status has the maximum impact with the path coefficient of -0.353 and then, respectively, the traditional values with a coefficient of 0.325, survival values With a coefficient of 0.271 and an objective dimension of the socio-economic status with a coefficient of -.179.
    Keywords: Authoritarian Orientation, Socio-Economic Status, Traditional Values, Survival Values, Value Orientation
  • akbar zare shahabadi *, mohsen shahab samani Pages 91-116
    In sociology literature, social apathy is often referred to as Social Pathology, which is a barrier to participation and development, and is a consequence of urbanization in the new age. The objectives of this study were to study and compare the social apathy and its factors among students of Isfahan and Yazd universities.The statistical population in this research is all students of Isfahan and Yazd universities in the academic year of 2015-2016, 379 of them were selected by proportional sampling method.The survey method was survey and data collection tool was a questionnaire. Content validity was used to measure validity and to determine reliability; the Cronbach's alpha method was used. According to the findings of the research, there is not a meaningful relationship between the degree of social apathy of students and the demographic variables such as income, gender and marital status.But there is a significant difference between the degrees of social apathy in terms of university. Also, in both universities, there is a significant relationship between independent variables (anomie and effectiveness) with social apathy. Also, the regression test showed that Anomie and effectiveness variables could explain 31% of the variance of social apathy.
    Keywords: Social effectiveness, Anomie, Social Apathy, University
  • mansour tabiee *, marzieh shamsipour Pages 117-140
    In the past few decades, marriage patterns have been changing in Iran that is necessary to understand the affecting factors on these changes. The aim of this study is to investigate the social and cultural factors on patterns of marriage. Marriage patterns examined in this study are how to choose a mate and mate selection criteria. The methodology of this research is field observation. The tool used to collect data is researcher made questionnaire. The theoretical framework is based on the theory of evolution culture and values by Inglehart. The population of this research are married women in Lamerd city with the overall sample of 390 people. The findings show that social and cultural variables had influence on both of married women surveyed (how to choose a mate and mate selection criteria) and among variables, only the variable of location had influenced on how to choose a spouse and location and education have been effective on female mate selection criteria. The results also showed that social factors such as family income, parental care and the importance of friendship and cultural variables such as religious beliefs have been effective on how to choose husbands. The results showed that the variables of education, place of residence, parental care, social class, religious beliefs, physical and metaphysical values have a significant effect on female mate selection criteria but four other variables including age, education, parents income and the importance of friends don’t have a significant impact on women marriage standards. The overall results of the study show that contextual, social and cultural factors influence on marriage patterns.
    Keywords: Social_Cultural Changes_Marriage Patterns_How To Choose a Spouse_Mate Selection Criteria_Married Women_City of Lamerd
  • eshagh arjmand *, daryoush rezapour, Khadijeh Hasanpour Afrineh Pages 141-162
    Joy in life, happiness, mutual trust and commitment are in the same group which show the attitude of individuals towards self and world. The main purpose of the research is to study of influential factors on the rate of social joy between juvenile of the Imam Khomeini s Committee in the city of Pole Dokhtar together the data, we have used survey method as well as a structured questionnaire. Using Cochran Formula, we selected 219 people as a sample from the population (506). Findings showed that there is a significant relationship between the feeling of anomie, feeling of relative deprivation, income, social trust, religiosity and social happiness. Besides, the results of the multi regression analysis of social happiness showed that income, relative deprivation and social trust could explain. Variance of social happiness is (R²=0/449).
    Keywords: Feeling of Anomie, Feeling of Relative Deprivation, Social Trust, Social Joy, Pole Dokhtar City
  • ezatollah khodadadi * Pages 163-194
    Samanian era is one of the most fundamental factors of the growth and development of the thoughts and .knowledges, fluenecy and intellectual neglect .liberty of concienes is the most. Important reason for expanding of the knowledge and dynamism of thought and rationalism. That have been supported and sustained by the samanids governors, the peace and fluency are Indicative of the liberty of conciense at this time that led to creation of the culture culture. This research has been done with aim of the sociological analysis of the social, cultural, Political, religious situation through the historical method. In relation with the inflorescence of samanids, it has necessary point the policies and approach that have been a major factor of this inflorescence. the qualitative and qualitative results of this survey have been shown that the economic policies ,corporative policies ,social crustificatuions developmental and architectural policies, religious policies, cultural policies scientific policies scientific policies , social policies ,security policies, and statecraft of the samanids have been the main reasons of the inflorescence for this civilization.
    Keywords: Politics, the Social, Cultural, Political, Religious Conditions of the Samanids
  • seyed javad aghajeri, mansour zaranezhad, Mohammad hadi Akbarzadeh * Pages 195-218
    Underground economy with its complex, diverse and widespread aspects leads to various economic and social issues, obscure data and statistics, inadequate performance of socio-economic policies, and finally, the slowdown of the development process in different societies. Studies conducted about the underground economy have mainly focused on estimating the size of the underground economy or the effects of this phenomenon on macroeconomic variables. Given the impartible linkage of underground economy with social and cultural issues, the consequences of underground economy on society and social development have been less addressed. Therefore, the main objective of the current study was to investigate the effect of underground economy on social development in selected countries of the Middle East during the period 2000-2015 using panel data approach. The results indicated that the underground sector and income inequality had a negative and significant effect on the social development. On the other hand, the increase of government expenditures on the level of health and education had positive and significant effects on the level of social development.
    Keywords: Underground Economy, Social Development, Panel Data Approach, Middle East Member Countries
  • mohamadreza mardani, ghanbar Amirnejad *, ahmadreza ahmadzadeh Pages 219-238
    In today's increasingly competitive world, with everything undergoing change, in order to face new changes that are taking place in today's competitive world, organizations need to think fit for change and seek out potential opportunities. The main purpose of this research is to investigating the effect of organizational leadership on organizational agility with the mediating role of organizational learning in the municipality of khuzestan province. The statistical population of this study was 2800 employees of the municipality of Khuzestan province; using a simple random sampling method using Kerjci and Morgan tables, 338 of them were selected as samples. The method of the present study, based on the purpose is application and according to the method of data collection, is a descriptive research type, and in relation to the relationship between the research variables is causal and specifically based on the modeling of structural equations. In order to measure the variables of the research, a questionnaire and statistical analysis methods were used with spss and lisrel softwares. The results of the analysis of the questionnaire indicated that the research hypotheses were confirmed.
    Keywords: Organizational Leadership, Organizational Learning, Organizational Agility, the Municipality of Khuzestan Province