فهرست مطالب

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال سوم شماره 1 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نصرالله پورافکاری، شکرالله یاری سوق صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تفاوت نظام های ارزشی در ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان فرزندان و والدین در سال 1387 در بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه می باشد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 380 نفر (261 نفر 24-15 سال به عنوان فرزندان و 119 نفر 64-45 سال به عنوان والدین) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. چارچوب نظری غالب در این تحقیق مشتمل بر ترکیبی از دیدگاه های نوسازی، فرامادیگری اینگلهارت، رهیافت نسل تاریخی مانهایم و نظریه ی نسلی پیر بوردیو می باشد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه ای بوده که محقق ساخته است. نتایج تحلیل واریانس نشان داده است که: در نظام ارزش های اجتماعی، بین فرزندان و والدین تفاوت معنی دار وجود داشته، اما در نظام های ارزش های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی،این تفاوت معنی دار نبوده است.
  • علی محمد قدسی صفحه 41
    در نگاه نخست چنین تصور می شود که نفت به عنوان منبع مالی قابل توجه فرصتی برای دولت به حساب می آید. در مورد ایران زمان پهلوی، نفت برای دولت رانتی پهلوی نه فرصت بلکه تهدیدی برای موجودیت آن بود. در جوامع سیاسی مدرن مشروعیت و کارآمدی نظام سیاسی برگرفته از ارتباط دولت با جامعه است. دولت رانتی با منطق نگرفتن مالیات و ندادن نمایندگی به جامعه، ارتباط دولت با جامعه را مهم در نظر نمی گیرد. دولت رانتی پهلوی در ایران با وجود برخی نوسازی های اقتصادی و اجتماعی امکان مشارکت جامعه در نظام سیاسی را نه تنها به رسمیت نشناخت بلکه با انسداد مواجه ساخت. عدم مشارکت و نمایندگی نداشتن جامعه در ساختار سیاسی تبدیل به تهدیدی برای حیات دولت رانتی پهلوی گردید که نفت از عوامل اصلی آن بود.
  • نادر زالی، رضا استاد رحیمی صفحه 54
    سرمایه ی اجتماعی از دو مؤلفه ی اساسی تشکیل شده است، روابط و پیوندها و هنجار و اعتماد، که انجام کنش جمعی را تسهیل می بخشند. در این مقاله روابط و شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از مؤلفه های سرمایه ی اجتماعی در شهر تبریز مورد سنجش قرار گرفته است. این تحقیق با رویکرد تحلیلی و توصیفی به صورت پیمایشی انجام گرفته است؛ جامعه ی آماری این تحقیق شهروندان شهر تبریز بوده و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایاطلاعات مورد نیاز با مراجعه ی حضوری به منازل جمع آوری شده است. در این تحقیق چهار مؤلفه ی تراکم روابط اجتماعی، قرینگی روابط، روابط حمایتی و روابط واسطه ای به عنوان مؤلفه های اصلی کیفیت روابط اجتماعی و ساختار روابط مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این مطالعه حاکی از پایین بودن درجه ی انسجام رابطه ای در شهر تبریز است و تراکم رابطه ی اجتماعی بعنوان یکی از شاخص های انسجام رابطه ای، از وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر شاخص ها برخوردار است. همچنین بر اساس نتایج این مطالعه، روابط اجتماعی در شهر تبریز از درجه ی سازگاری بسیار ناچیزی برخوردار است. در پایان مقاله با توجه به اهمیت سرمایه ی اجتماعی در توسعه ی اجتماعی بر نقش آن در پیشبرد برنامه های توسعه ی اجتماعی اشاره شده است.
  • محمد اسماعیل ریاحی صفحه 67
    مفهوم سرمایه ی اجتماعی در دو دهه ی اخیر به طور گسترده ای از سوی نظریه پردازان و اندیشمندان رشته های مختلف علوم انسانی و اجتماعی برای توضیح و تبیین موضوعات و مسائل گسترده و مختلفی نظیر جرم، طلاق، خشونت، پیشرفت تحصیلی، توسعه ی اقتصادی مشارکت سیاسی، تامین اجتماعی، سلامتی و بیماری و... مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از مهمترین زمینه هایی که رابطه ی آن با سرمایه ی اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته، حوزه ی سلامتی و بیماری است. مقاله ی حاضر به دنبال توصیف رابطه ی بین سرمایه ی اجتماعی و وضعیت سلامتی، همراه با تبیین و شناسایی مکانیسم های تاثیر گذار بر این رابطه می باشد. مطالعات نشان می دهند که نوسانات و تغییرات در وضعیت سلامتی (جسمی و روانی) در سطوح فردی و عمومی، با تغییر در میزان سرمایه ی اجتماعی رابطه و همخوانی دارد؛ بدین ترتیب که سرمایه ی اجتماعی و اجزای آن (مشارکت و اعتماد)، با وضعیت مناسب تر سلامتی فردی و عمومی از جمله سطوح پایین میزان مرگ و میر عمومی، بیماری های قلبی عروقی، اختلالات روانی، خودکشی، جرایم خشونت بار، مرگ و میر ناشی از سوانح و تصادفات و نیز افزایش احتمال انجام رفتارهای مثبت بهداشتی (نظیر رعایت رژیم غذایی مناسب، انجام فعالیت های جسمی، مصرف نکردن الکل و سیگار) در ارتباط بوده اند. همچنین، در تبیین چگونگی تاثیرگذاری سرمایه ی اجتماعی بر سلامتی، تاثیرات ترکیبی در سطح فردی (تاکید بر منافع و مزایای ناشی از عضویت در شبکه های اجتماعی و دریافت انواع حمایت اجتماعی)، و تاثیرات بافتی در سطح جمعی (تاکید بر میزان انسجام و یکپارچگی اجتماعی و اثرات جمعی و محیطی سرمایه ی اجتماعی بر سلامت عمومی و سپس سلامت فردی) به عنوان سازوکارهای تاثیر گذار شناسایی شده اند. در این مقاله تلاش خواهد شد تا پس از ارائه ی تعریف مختصری از مفهوم سرمایه ی اجتماعی و ابعاد آن، به مرور نتایج مهمترین پژوهش های انجام شده در زمینه ی رابطه ی سرمایه ی اجتماعی و سلامتی پرداخته و چگونگی تاثیر گذاری سرمایه ی اجتماعی بر سلامتی تشریح گردد.
  • امیر دیبایی، نسرین سعادتی صفحه 95
    طلاق که یک پدیده ی غم انگیز اجتماعی است در سراسر دنیا رخ می دهد و طبق گزارشات متعدد، طلاق در کشور ما روند فزاینده ای را نشان می دهد. با توجه به اهمیت موضوع و اینکه تاکنون در این زمینه مطالعه ای در اهواز انجام نشده است، بررسی حاضر به منظور تعیین فراوانی طلاق در شهر اهواز انجام گردید. این بررسی مطالعه ای توصیفی مقطعی است، که از دی ماه 1383 الی دی ماه 1384، بطور تصادفی پرونده ی 300 مورد ارجاعی به شعبه های مختلف دادگاه خانواده ی شهر اهواز که تصمیم به طلاق گرفته بودند بررسی گردید؛ اطلاعات لازم در پرونده ها جمع آوری و در یک فرم ثبت اطلاعات درج گردید، و سپس با استفاده از نرم افزار کامپیوتری SPSS آنالیز گردید. از 300 پرونده ی متقاضی طلاق 140 نفر مذکر و 160 نفر مؤنث بودند، طبق یافته های بررسی به ترتیب عدم تفاهم (21%)، اعتیاد (17%)، دخالت خویشاوندی (9%) و بیماری های روانی (6%) در یکی از طرفین عمده ترین علل طلاق بودند. از نتایج حاصل از این بررسی می توان این چنین برداشت کرد که عدم تفاهم شایع ترین علت درخواست طلاق بود و زنان جوان قربانیان برجسته ی طلاق بودند، دادن خدمات مشاوره جهت طلاق می تواند میزان طلاق را کاهش دهد.
  • علی موحد صفحه 115
    استان خوزستان از اقوام و فرهنگ های مختلفی تشکیل شده است به طوری که، به واسطه ی موقعیت جغرافیایی بویژه شرایط طبیعی به عنوان منطقه ی گرمسیر به شدت تحت تاثیر حرکت های جمعیتی جامعه ی عشایری است. بخش قابل توجهی از جمعیت عشایری نیز در طی دهه های اخیر با تغییر ساختار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در استان خوزستان یکجانشین شده و در ترکیب و کیفیت، رفتار اجتماعی و کنش و واکنش های اجتماعی استان خوزستان نقش مؤثر دارند. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی با هدف تعیین میزان توسعه ی فرهنگی شهرستان های استان خوزستان انجام یافته است. بنابر تحلیل صورت گرفته بر اساس روش های کمی نشان می دهد، شهرستان اهواز جایگاه مناسبی در بین شهرستان های استان نداشته و فقط بر اساس روش توسعه ی انسانی (HDI) شهرستان اهواز رتبه ی اول را به خود اختصاص داده است؛ اما نهایتا در روش ترکیبی و نهایی این شهرستان رتبه ی 9 را به دست آورده است. بررسی ما نشان می دهد که امکانات فرهنگی در بین مناطق استان به یک میزان توزیع نشده است و اختلاف بین میزان برخورداری امکانات فرهنگی بسیار زیاد است؛ به طوری که در روش z-score، بین برخوردارترین شهرستان و کم برخوردار، بیش از 40 امتیاز است. همچنین در روش تاکسونومی نیز این اختلاف تقریبا زیاد است و در روش توسعه ی انسانی (HDI) نیز اختلاف معنی دار است. بنابراین با توجه به داده ها و نتایج تحلیلی صورت گرفته نشان از توزیع نامتوازن امکانات فرهنگی و توسعه ی فرهنگی در استان خوزستان است.
  • کریم رضا دوست، ابراهیم میرزایی صفحه 141
    مقاله ی حاضر به بررسی چگونگی هویت و نوع آن در بین زنان جامعه ی ایران بویژه بعد از انقلاب اسلامی می پردازد. چرا که در اثر تحولات پیش آمده در حوزه هایی همچون اشتغال، تحصیلات عالیه، عرصه ی عمومی و...، دیگر تلقی ها و تعاریف سنتی مربوط به هویت توان پاسخگویی به چرایی ها و چگونگی هویت زنان جامعه ی ایران را نداشته و نیازمند تعریف جدیدی از هویت به صورت بازاندیشانه و برنامه دار می باشیم. روش تحقیق بکار رفته در این مقاله، اسنادی و کتابخانه ای و نیز استفاده از تحقیقات و داده های ثانویه می باشد. نویسندگان مقاله بر این باورند که به نظر می رسد، دیگر الگوی سنتی زنان به مثابه یک گفتمان مسلط که هویت را در ارتباط با خانواده، پدرسالاری و... تعریف می کرد، در حال کمرنگ شدن بوده و در وضعیت فعلی، زنان خود به انسدادزدایی اجتماعی پرداخته و به یک نوع «خودتحولی اجتماعی» در ارتباط با سرنوشت و خلق هویت اجتماعی جدید دست یازیده اند.
|
  • Page 3
    Leisure time is a natural right to human beings as must be accounted for as a fundamental requirement for him. No society can remain indifferent to how its members spend their spare time. The youth are definitely the most important members of a society; hence they are the founders of the future of that society. However this is not to underestimate the role of adolescents in inspiring the youth by sharing with them their useful long-life experiences and injecting the spirit of happiness in to their souls. The aim of the research at hand is to investigate the relationship between the economic states of people and their especial leisure time activities. It is a qualitative research and the technique is a survey data are collected using the questionnaires. The population includes the two age groups of youth (18-29) and adolescents (40-59) from Shiraz city with the whole population of 835351. According to Lin’s table 400 people are chosen as the sample. The sampling technique is stepwise cluster sampling and the hypothesis testing shows that on one hand there is a significant relationship between the way the above named age groups spend their leisure time and their welfare facilities and income. On the other hand no such a relation could be found between the income of the family and religious and sport activities they choose to do in their free time. Second there was found a 95% reliable direct relation between their allowance and social free time activities while such a relation could not be detected regarding cultural، sport، or religious free time activities. Third، there is again a 95% reliable significant relationship the type of housing possession of participants and the time they put on cultural activities and not social، religious or sport ones.
  • Page 7
    The purpose of this survey is to investigate differences in values systems on social، political، economic and cultural dimensions between children and parents in central district of kohgiloyeh in 1387. The sample consist of 380 person (261 between 15-24 years old as children and 119 person in the range of 45-64 years old as parents) were selected randomly. The theoretical from work mostly used in this paper in eludes a combination of view points such as modernization inghart hyperobjectivism، vinhime historical generation result، pierbordive generative theory and the theory of sourco groups. The instrument used in this survey was a researcher maked questionnaire. The results of variance analisis have shoun that: There is a meaningful differences between children and parents in social value systems، but this differences in economic، political and cultural value systems was not meaningful، at last the biased and unbiased findings were discussed.
  • Page 41
    Oil as a notable financial resource seems، at the first glance، to be an opportunity for state. In the case of Iran in Pahlavi era، for Pahlavi rentier. State oil not only was not an opportunity but a threat to its existence. Legitimacy and efficiency of political system in modern polities is a result of connections between state and society. Rentier states don’t consider these connections as important by the rationale of no tax no representation. Pahlavi rentier state in spite of doing some socioeconomic modernizations in Iran not only did not recognize society’s participation in political system but impeded it. Having no participation and representation of society in political structure became a threat for Pahlavi rentier state’s existence which oil was one of its main factores.
  • Page 54
    Social capitel formed by two basoc index، Reletionhip، and connection، norm and trust that provide social act. In this paper discover social relation and Networks as one of the social capital index in Tabriz city. This research act with analytical and description approaeh. In this research statistical society is Tabriz citizenships and collects need information by cluster sampling Method. In this research analyse four indexes such as «social relation density»، «symmetry relations»، «supported relations» and «middle relation» as a social relation quality. The result of this paper show that the low degrees of relation integration in Tabriz city and social relation density have a better position in compare with other indexs. So the resrch of this research show that very low adaptation degree base of social relation. End of this paper، an attention and emphasis to social copital role in social development progressing in any development programs.
  • Page 67
    Over the past two decades، the concept of social capital has been frequently utilized by human and social scientists to explain such different and various topics as crime، divorce، violence، educational achievement، economic development، political participation، social security، health and illness، etc. The field of health and illness is the one of the most important topics which its association with social capital has been regularly examined. The present paper seeks to describe the association between social capital and health status، and also to explain the mechanisms through which، social capital affects health and illness. Large body of studies shows that there are strong and significant relationships between the variations of the mental/physical health status (at the individual and collective levels) and the rate of social capital. These studies indicate that social capital and its components (participation and trust)، are correlated with the better health status; including low levels of total death rate، cardiovascular diseases، mental disorders، suicide، violent crimes، accident-related deaths; and also increasing the positive health-related behaviors. Furthermore، two mechanisms are identified to explain the association between the social capital and health status; Compositional Effects at the individual level (which emphasizes on the benefits due to membership of the social networks and receiving social support)، and Contextual Effects at the collective level (which focus on the rate of social cohesion and the collective/social effects of social capital on the general and then individual health). In this paper، the definitions and aspects of the social capital will be examined at first، and then the most important studies that have been focused on the description and explanation of the associations between social capital and health will be reviewed.
  • Page 95
    Divorce which is a tragic social event occurs worldwide and as many recent studies show diverce rate is increasing in our country، so regarding the importance of the subject present study was done to identify the common factors for divorce in Ahwaz city، Iran. In this retrospective cross-sectional study from Feb، 2004 to Feb 2005 randomly 300 files from subjects who came to family court of justice in Ahwaz city and were deciding to divorce were reviewed، the n collected data was analysed by SPSS soft ware. This study indicates that from 300 subject who were deciding to divorce، 140 case were men and 160،were women، and misunderstanding (21%)، addiction (17%)، relativeinterference (9%)، psychological disorders (6%)، poverty (3%) are the most common factors for divorce in Ahwaz city. Missunderstanding was the most common cause of divorce and the young womem were the predominant victims for divorce. Giving consultation services to divorce may reduce the rate of this event.
  • Page 115
    There are different ethnic minorities with different cultural backgrounds in Khuzestan province. Thus، due to its special geographical condition as warm region، a remarkable portion of the nomadic population in the last decades have relinquished their nomadic life and stabilized in cities and villages as result of the changes in political، economical and social condition of country. This had its impact on the composition and the quality of social behavior and social interactions. The present research، by using descriptive-analytic method، is aimed to define cultural development in the cities of Khuzestan province. According to the research done based on quantitative methods the city of Ahvaz as the capital، is not in a suitable ranking among the other cities of Khuzestan. It is only in the HDI (Human development index) research method that the city occupies the first place. However، based on the compound method the city acquired the ninth place. This might be the attributed to the remarkable differences in the of cultural facilities to different cities of the province. Accordingly، based on the z-score method there is a gap of 40 scores between the first and the last cities in terms of benefiting from cultural facilities. Moreover، both in the taxonomic and HDI methods the difference is remarkable. In sum، data analysis and the results show the uneven distribution of cultural facilities and thus cultural development in Khuzestan province.
  • Page 141
    The present article is a study on the circumstance of the identity and it’s type among Iranian women’s especially after Islamic revolution. Because the changes which occure in the context of employment، higher educations، public sphere and etc، with traditional attitudes and definition in relation to women’s identity could not respondent to the quality of Iranian women identity and it requires a new retrospective and purposive definition. This research is documentry in nature and we used the secondry data as techniques of research. It seems that traditional dominante model of women’s identity about family، patrimonial system and etc، is diming، hence in the present situation women begins to do social enclosure and acquiring a new social self-changes in relation to their own fate and social identity.