فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال هفتم شماره 2 (زمستان 1391)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال هفتم شماره 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر هزارجریبی، احمدعلی کیشی پور ریک صفحات 7-28
    موضوع این مقاله بررسی تحول گفتمان های دموکراسی خواهی پس از انقلاب اسلامی می باشد. هدف، شناخت گفتمان های رایج و چگونگی تحول این گفتمان ها به خرده گفتمان ها و در نهایت هژمونیک شدن گفتمان ایدئولوژی خاصی می باشد. جامعه ی آماری، احزاب و رسانه های مربوط به آنها می باشد. این احزاب راست سنتی، مدرن، چپ سنتی، مدرن و نیروهای سکولار را در بر می گیرد. در این تحقیق از نمونه گیری تعمدی استفاده شد. روش تحقیق، روش تحلیل گفتمان انتقادی مبتنی بر آراء و اندیشه های فرکلاف، لاکلائو و موفه بود. فرضیه ی اساسی رابطه ی بین مدرنیزاسیون و جهانی شدن به مثابه مدرنیته و شکل گیری تحول در گفتمان های دموکراتیک پس از انقلاب می باشد. نتایج نشان می دهد در دوره ی اول، با به حاشیه راندن گفتمان های سکولار بعنوان اغیار گفتمانی مواجه هستیم؛ در دوره ی دوم، تداوم گفتمان انقلاب با حفظ وحدت نیروها است و اختلافات گفتمانی مورد پذیرش نبود؛ دوره ی سوم گفتمان راست سنتی به راست مدرن تحول پیدا می کند و هژمونیک می گردد؛ دوره ی چهارم که تحول گفتمانی چپ سنتی به گفتمان چپ مدرن اصلاح طلبی است و دوره ی پنجم، نوبت به بازسازی و باز تعریف راست مدرن می-رسد، مردم سالاری دینی را بعنوان دال ارشد خود معرفی می کند تا هم سازگاری خود را با مدرنیته حفظ کرده باشد و هم اساس دین حفظ شده و به مردم سالاری دینی در چارچوب ولایت مطلقه فقیه معتقدند.
    کلیدواژگان: دموکراسی خواهی، گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، تحول، انقلاب اسلامی، مدرنیزاسیون، جهانی شدن
  • داریوش بوستانی، گلمراد مرادی، محمدرضا همتی فر صفحات 28-52
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش فرهنگ پذیری و شبکه های اجتماعی مهاجران در مقصد با سلامت روانی آنها می باشد. روش انجام این مقاله پیمایشی بوده و از طریق ابزار پرسشنامه ی ساختار یافته انجام گرفته است. جامعه ی آماری مورد مطالعه مهاجران وارد شده به شهر طبس می-باشد که تعداد 200 نفر از جامعه ی آماری به شیوه ی تصادفی خوشه ایبرای مطالعه انتخاب شدند. برای سنجش سلامت روانی از فرم 28 سوالی سازمان جهانی بهداشت و برای سنجش فرهنگ پذیری از مقیاس بری استفاده شده است. از اعتبار صوری برای روایی و آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار تحقیق استفاده به عمل آمد و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس برای آزمون فرضیات و تکنیک رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر برای سنجش مدل تحقیق استفاده شد. این گونه فرض می شود که بین متغیرهای مستقل یعنی فرهنگ پذیری، شبکه های اجتماعی، متغیرهای جمعیت شناختی و متغیر وابسته یعنی سلامت روانی مهاجران رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج نشان می دهد که بین سلامت روانی و تحصیلات، سن، مدت اقامت، وجود شبکه های اجتماعی در مقصد و میزان فرهنگ پذیری رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان می دهد که وجود شبکه های اجتماعی، فرهنگ پذیری در مقصد، قومیت، جنسیت و وضعیت شغلی به ترتیب وارد معادله ی رگرسیونی شده و 58 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، مهاجران، فرهنگ پذیری، شبکه های اجتماعی، طبس
  • غلامرضا تاج بخش صفحات 53-76
    بحث شکاف های ارزشی بین دو نسل والدین فرزندان مدتی است که ذهن اذهان عمومی و متخصصان علوم اجتماعی را در جهت شناسایی علل و عوامل موثر بر آن، به خود مطعوف داشته است. شاهد این امر وجود مساله ی بحث شکاف های ارزشی بین دو نسل والدین فرزندان مدتی است که ذهن اذهان عمومی و متخصصان علوم اجتماعی را در جهت شناسایی علل و عوامل موثر بر آن، به خود مطعوف داشته است. شکاف و تعارضات ارزشی بین والدین فرزندان در سطح خرد که موضوع بحث است. بنابراین بررسی علل و عواملی که موجب تضاد در بینش ها، گرایش ها، ارزش ها و در نهایت واکنش های نوجوانان در مقابل والدین می شود، از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر شناخت عوامل مرتبط با شکاف نسلی در شهرستان شوشتر است. این پژوهش با روش پیمایش و به صورت مقطعی انجام شد. در این پژوهش جامعه ی آماری را کلیه ی دانشجویان دختر شهرستان شوشتر و مادران آن ها تشکیل می دادند و داده های پژوهش از 150 جفت مادر و دختر که با روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند جمع آوری شد. ابزار مطالعه پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی از طریق محاسبه ی آلفای کرونباخ سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای نحوه ی گذران اوقات فراغت (برداشت از فراغت)، میزان بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی، وضعیت اقتصادی اجتماعی والدین و فاصله ی سنی والدین و فرزندان با شکاف نسلی رابطه ی مستقیم و معنادار وجود دارد؛ در عین حال بین گروه مرجع فرزندان با شکاف نسلی رابطه ی معکوس و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: نسل، شکاف نسلی، برداشت از فراغت
  • اسدالله نقدی، هادی نجفی صفحات 77-98
    امروزه در کنار رشد کمی شهرها، سنجش کیفیت و سطح سلامت در محیط های شهری مورد توجه بسیار قرار گرفته است. تغییر و تحول در جوامع معاصر سبب شده تا انطباق با شرایط جدید به جزء جدائی ناپذیر از زندگی مدرن تبدیل شود. مطالعات کیفیت زندگی می تواند به شناسایی نواحی مساله دار، علل نارضایتی مردم، اولویت های شهروندان در زندگی، تاثیر فاکتورهای اجتماعی جمعیتی بر کیفیت زندگی و پایش و ارزیابی کارایی سیاست ها و استراتژی ها در زمینه ی کیفیت زندگی کمک کند. مشارکت اجتماع محلی در مطالعات کیفیت زندگی می تواند پشتیبان مهمی برای تعیین سیاست ها و اهداف بلند مدت باشد. هدف این تحقیق مطالعه ی کیفیت زندگی (عینی و ذهنی) در سه محله ی بالا، متوسط و پایین شهر همدان بوده است. داده های این مطالعه به روش پیمایش با استفاده از پرسشنامه ی جمع آوری شده در سه محله ی بالا، متوسط و پائین شهر همدان گردآوری شده است؛ همچنین از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ حاصل از مطالعه ی مقدماتی، برای آزمون پایایی تحقیق استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که از بین ابعاد چندگانه ی کیفیت زندگی، بیشترین سهم و مولفه ی تعیین کننده ی کیفیت شاخص های اقتصادی، با بیشترین رابطه معنادار بوده و رضایت از شهر و محله، حمل و نقل عمومی و شاخص اجتماعی کمترین سهم را بخود اختصاص داده اند. از آنجا که کیفیت زندگی دارای دو بعد عینی و ذهنی است، این یافته موید تقدم متغیرهای ملموس در تعریف و تعیین کیفیت زندگی شهروندان ایرانی است؛ اما در حوزه ی رضایت و سطح آن معمولا ابعاد ذهنی و مقایسه نقش اساسی تری بازی می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شهر همدان، ابعاد عینی و ذهنی، سلامت شهری
  • قنبر امیرنژاد، فائزه امیرنژاد صفحات 99-120
    امروزه تحول در حوزه های مختلف سازمان از قبیل: مسایل اجتماعی، گرایش به کوچک سازی، گرایش به مشارکت کارکنان، گرایش به رقابت بین المللی، گرایش به کیفیت مداری و توجه مهم به سرمایه های فکری سازمان صورت می پذیرد. این سرمایه های فکری سازمان هستند که دانش اعضای سازمان را با کاربرد آنها، جمع می نمایند. سرمایه های فکری شامل عناصری همچون سرمایه ی انسانی، سرمایه ی ساختاری و سرمایه ی رابطه ای است. پس این عوامل مهم و استراتژیک را باید مدیریت نمود، تا هویت مشترک و زمینه ای برای بروز مستمر خلاقیت ها و توانمندی های افراد و همچنین پذیرش خود تحولی و تغییر در بین افراد بوجود آید. توسعه ی سرمایه های فکری سازمان در ابعاد خلاقیتی، فرهنگی و ارزشی، اخلاقی، انسانی، اجتماعی، علمی، تکنولوژیکی و فکری صورت می پذیرد. این مقاله با بیان قابلیت های سرمایه های فکری توسعه یافته و شیوه های تحول آفرینی در سرمایه های فکری جهت رسیدن به بهبود سازمانی پیشنهاد می نماید که سازمان ها تحول در سرمایه های فکری، ایجاد فضای سالم، ایجاد حسن اعتماد، ایجاد نظام تشویق و پاداش، ایجاد روحیه ی خود هدایتی و خود نظمی در افراد را به مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تحول، سرمایه های فکری، بهبود سازمانی، منابع انسانی، مدیریت استراتژیک سرمایه های فکری
  • کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، عباس رضایی صفحات 121-140
    مقاله ی حاضر به بررسی تاثیر شهرگرایی و دینداری بر مصرف گرایی از منظر جامعه شناسی فرهنگی می پردازد. روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر روش پیمایشی و گردآوری داده ها با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 92-91 است، همچنین حجم نمونه ی تحقیق در این تحقیق 385 تن از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 92-91 می باشند که به صورت روش نمونه-گیری تصادفی انتخاب شده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که متغیر دینداری دارای رابطه ی معنادار و منفی با مصرف گرایی است، اما متغیر شهرگرایی دارای رابطه ی مثبت و معنادار با مصرف گرایی است؛ همچنین در بین متغیرهای زمینه ای متغیرهای قومیت و جنسیت دارای رابطه ی معناداری با مصرف گرایی بودند.
    کلیدواژگان: مصرف گرایی، شهرگرایی، دینداری، دانشجویان
  • سعید کامیابی، محمدرضا زندمقدم، سید موسی طباطبایی، غلامحسین بیابانی صفحات 141-160
    در یک شهر خوب عامل «انطباق مناسب» و بکارگیری اصول پدافند غیر عامل نقش مهمی را ایفا می کند. این تحقیق به دنبال ارتباط منظر شهری و ارتباط فرهنگی با روش مقایسه ی تطبیقی و تحلیلی بین دو محله ی هاشم-آباد و قیام دشت منطقه ی 15 شهرداری تهران با هدف شناخت و ایجاد فرهنگ ایمنی و فرهنگ سازی مداوم با در نظر گرفتن فرهنگ پدافند غیر عامل و به طبع آن توسعه ی اجتماعی شکل گرفته است. یکی از مهم ترین مباحث اصلی این تحقیق بررسی چشم اندازهای اصلی و کنونی محلات ذکر شده شهر تهران می باشد. در این مقایسه ی علمی به نقش و اهمیت چشم-اندازهای فرهنگی اشاراتی موثر و چشمگیر شده که نتایج حاصله از آن می-تواند به عنوان یک الگوی علمی، فرهنگی در سلامت شهر و شهروندان تهران بویژه محله ی هاشم آباد و قیام دشت مورد بهره برداری تمامی مسئولین مربوطه در حوزه ی مسائل برنامه ریزی شهری و فرهنگی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مکتب چشم انداز، فضای جغرافیایی، پدافند غیر عامل، قیام دشت، هاشم آباد، منظر شهری
|
  • Jafar Hezarjaribi , Ahmadali Kishipour Rick Pages 7-28
    This essay is about evoloution of democratic discourses after Islamic revoloution . Recognition of current discourses and understanding the way of their shift to sub-discourses and finally being hegemonic of a special discourse is the main aim of this paper. Social and political forces making discours as statistical population represented in parties and their media. This force includes traditional right, modern right, traditional left, modern left and secular forces. Research method was based upon facoult, fairclough and laclau and mouffe. Has been used as method of sampling, because generalazing the findings are not considered in qualitative researches and it seeks to description, analyzing and explanatin. Also this process of sampling up to saturation has been continued. The main hypothesis is about relationship between variables such as modernization (globalization), late modernity, evoloution of relegious imagination and evoloution of democratic discourses after Islamic revoloution. Finding show that secular-discourses have been marginalized in first period. Dominance of imposed war, charismatic leader discourse and continuity of revoloution discourse concentrated on unity of forces, so discoursive conflicts were not accepted. In the third period, the traditional right discourse transformed to modern right and was hegemonic and this continued until 1998. In the fourth period traditional left discourse transformed to reformist discourse. In this period, mentioned discourse redifined and reconstrucred itself. Dominance of reformist discourse began from 1998 and continued until 2005. In the fifth period, modern right discourse redifined and reconstructed itself.This discourse for nailing to credibility, and introduced religious democracy as floating signifier to integrate itself to modernity and social situations and preserved foundations of religion.
    Keywords: Discourse, Critical Discourse Analysis, Evoloution, Islamic Revoloution, Modernization, Globalization
  • Dariush Boostani , Golmorad Moradi , Mohammad Reza Hematifar Pages 28-52
    The main goal of this reseach is investigation of the role of acculturation and social networks of immigrants in destination with their mental health. The research method is survey and structured questionnaire utilized as the tool. Population was the immigrants of Tabbas. The sample under study was 200 immigrants which selected by proportional cluster sampling. For measuring mental health Likert scale with 28 items WHO and for measuring of acculturation by Berry acculturation scale has been used. To achieve validity, formal validity utilized, and Cronbach’s Alpha was used for reliability of the tool. Statistical techniques were compare mean, correlation coefficient and test of research model propelled by multiple regression and path analysis. It is seems that there are significant relationships between independent variables such as acculturation, social networks, demographic variables and dependent variable such as mental health of immigrants. According to the results, there are significant relationship between educations, age, and time of reside, social networks in destination and acculturation rate effect migration s and mental health. According to regression coefficients social networks in destination, acculturation, ethnicity, sexual and employment status entered to regression model and explained 58 percent of dependent variable variance.
    Keywords: Mental Health, Immigrants, Acculturation, Social Networks, Tabas
  • Gholamreza Tajbakhsh Pages 53-76
    The discussion of valuable gap between parents-children generation has been focused by social experts in detecting reasons and affective factors. The witness is the issue of gap and contradiction between parents- children. So it is very important to review the reasons and factors that create the contradiction in attitude, values and finally the children relations against parents. The aim of current research is detecting the related factors with generation gap in shooshtar city. The objective behind the current study was to examine the influential factors regarding “Generation Gap” among girl's students and their mothers in Shooshtar City. Based on the Cochran formula, 150 participants were chosen out of the multistage clustering sampling. As for data collection, the selection was based on the investigated questionnaire the validity and reliability of which have been measured through content validity and Cronbach alpha respectively. Statistical analysis was regression analysis, Pearson’s Correlation. The achieved result out of the Pearson Correlation Coefficient has revealed that there is a statistically direct and meaningful/significant correlation between the, leisure time, amount of utilization of mass media parents’ social economic status, parents-children age distends and generation gap. Nonetheless, there is a statistically reverse and meaningful/significant correlation between children’s reference group and generation gap.
    Keywords: Generation, Generation Gap, Concept of Leisure Time
  • Asadallah Naghdi , Hadi Najafi Pages 77-98
    Nowadays, in recent socities after incrasing on urbanization, the urban quality and health level has take attention in urban environments.rapid Chang in contemporary societies has led to adaption to the new conditions, will become an integral part of modern life.The topics of halth and urban quality of life ingeneral followed by human development programs and then was introduced in recent decades by international organizations urban development literatures. The main purpose of this study was try to identify quality of life (objective and subjective dimention) in three (high, medium low) urban clusters in Hamadan. Research
    Method
    data were collected by survey method with using a questionnaire.finaly data by factor analysis. Resultsand: Results of this study showed that quality of life Dimensions, economic factors, most significant and satisfaction of and neighborhood, public transportation and social indicators have become less significant, hypotheses relevant to feel urban health has not been confirmed.
    Keywords: Quality of Life, Subjective, Objective Needs, Urban Heath
  • Ghanbar Amirnazhad , Faezeh Amirnezhad Pages 99-120
    They welcome change and evolution. Nowadays, evolution occurs in different organizational field such as: social issues, the downsizing trends, tendency to staff participation, orientation to international competition, and orientation to quality and focusing on intellectual capital of the organization. The knowledge of the organization members establishes the intellectual capital of the organizations. Intellectual capital consists of element such as human capital, structural capital and relation capital. So these important and strategic elements should be managed, to achieve a common identity, a basis for constant occurrence of people's creativity and self–evolution. To make talents and abilities dynamic would pave the way for achieving improvement. Development of the intellectual capitals in the organization can be gained by creativity, cultural diminutions, and values, moral, humanistic, social, scientific, technological and intellectual diminutions. The present article suggests that organization are able to make evolution in intellectual capitals-consist of evolutional way in intellectual capitals for achieving organizational improvement and evolution in the manner of thinking and behavior of the groups and organizations towards what they are doing. It is helpful to create healthy environment, trustworthy environment, encourage and punishment system, self –order and self –guide environment in people.
    Keywords: Development, Intellectual Capital, Organizational Improvement, Human Resources, Strategic Management of Intellectual Capitals
  • Karim Rezadoost , Alihossein Hosseinzadeh , Abbas Rezaii Pages 121-140
    This article seeks to study the effect of Urbanism and Religiosity on the consumerism. The method that be used in this research is survey method and collecting of data has performed by means of questioner technique. Statistical community of research was all of students of Shahid Chamran university of Ahwaz in educational year of 2012-2013, also sample of research is 400 of students of Shahid Chamran university that have selected by simple random sampling. Findings of this research show that religiosity variable has negative and significant relation with consumerism, but urbanism variable has positive and significant relation with consumerism. Also among grounded variables ethnicity and gender has significant with consumerism.
    Keywords: Consumerism, Urbanism, Religiosity, Students
  • Saeed Kamyabi , Mohammadreza Zandmoghadam , Seyed Mousa Tabatabaei , Gholamhossein Biabani Pages 141-160
    A livable city in the "perfect fit" and apply the principles of passive defense plays a big role. This research seeks to link urban landscape and cultural contacts with comparative analysis between the two neighborhoods Hashemabbad & Ghiamdasht district 15 of Tehran with the aim of creating a culture of safety and a culture of continuous taking of civil defense and along with it the social development of is taken. One of the major issues and current research prospects of the main city of Tehran comparison of the scientific importance of the eye-and an impressive degree of cultural references that result from it-can as a model of science, culture and health of citizens, especially ehran neighborhood of Hashemabad & Ghiyamdasht prosperous and uprising taking advantage of all the authorities of the plain programming issues of urban planning and culture.
    Keywords: Landescape Doctrine, Geographical Space, Passive Defense, Ghiyamdasht, Hashemabad Abad, Urban Landscape