فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال دوازدهم شماره 2 (زمستان 1396)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال دوازدهم شماره 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه مدیری *، خدیجه سفیری، فاطمه منصوریان صفحات 7-28
    سلامت اجتماعی به عنوان عاملی برای ارزیابی و شناخت فرد از عملکرد اجتماعی خویش تحت تاثیر عوامل متعددی قرار داشته و در تحقیقات مختلف از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیقات انجام شده عوامل موثر بر سلامت اجتماعی را پراکنده، متفاوت و گاهی متناقض معرفی کرده اند. بر این اساس این مقاله به بررسی این عوامل به روش اسنادی و با استفاده از 22 مقاله ی علمی پژوهشی و پایان نامه، به شیوه ی فراگیر و جامع فراتحلیل و با استفاده از نرم افزار CMA پرداخته و در پی آناست که نشان دهد، از میان عوامل بررسی شده، کدامیک با سلامت اجتماعی رابطه ی قابل قبول داشته و شدت تاثیر این متغیرها بر سلامت اجتماعی به چه میزان بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها، با استناد به یافته های توصیفی و همچنین ترکیب کمی نتایج پژوهش های مورد مطالعه نشان داده: 1- اکثر افراد مطالعه شده (3/56 درصد) از سلامت اجتماعی متوسط برخوردارند؛ 2- مهارت های ارتباطی، کیفیت زندگی، گذران اوقات فراغت، سن، پایگاه اقتصادی اجتماعی و جنس با توجه به اندازه ی شدت اثر به ترتیب بر سلامت اجتماعی اثرگذارند؛ 3- میان تاهل و تحصیلات با سلامت اجتماعی رابطه ی معناداری برقرار نیست. یافته های تحقیق تاییدکننده ی تئوری های کییز، اسمیت، فرانس و ماتسون است.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، فراتحلیل، مهارت های ارتباطی، کیفیت
  • سیده مائده قرشی، مصطفی ازکیا *، محمد صادق مهدوی صفحات 29-54
    از گذشته های دور محله های مسکونی، به عنوان سلول های حیات شهری دارای نقش اساسی در زندگی ساکنان بوده اند. در نگاه شهروندان شهر های واقعی پر از نقصان هایی است؛ این امر شهروندان را به سمت ساختن آرمان هایی سوق می دهد. این مقاله با هدف دستیابی به تعریفی از محله آرمانی از دید ساکنان به دنبال پاسخ به این سوال است که تصویری از محله آنگونه که باید باشد در ذهن ساکنان چگونه است؟ روش مورد استفاده در این پژوهش پدیدارشناسی توصیفی است. جامعه ی مورد مطالعه محله ی کن واقع در منطقه ی 5 شهر تهران می باشد. تعداد شرکت کنندگان در مصاحبه های صورت گرفته 32 نفر بوده اند که از اشباع نظری در نمونه گیری استفاده شده است. در این مقاله از مفاهیم و نظریه های پاتنام، کولی، کلرنس پری و فاضلی استفاده شده است. از بررسی و تحلیل مصاحبه های انجام شده سه درون مایه ی اصلی «اخلاق مداری»، «سرمایه ی اجتماعی» و «کالبد شهری» به دست آمده است که ترکیب این سه درون مایه تعریف «محله آرمانی» در ذهن ساکنان کن می باشد. تفسیر اطلاعات نشان می دهد که آنچه ساکنان محله را به سمت ساختن آرمان ها سوق می دهد الهام گرفته از منابع مختلفی است در درون مایه ی «سرمایه ی اجتماعی» و «اخلاق مداری» ساکنان آرمانشان را از گذشته وام گرفته اند و در درون مایه ی «کالبد شهری» این منبع وام گرفته از تصویر محله های مدرن امروزی است.
    کلیدواژگان: محله آرمانی، پدیدارشناسی، کالبد شهری، سرمایه ی اجتماعی
  • علی حیدر حیدری *، مسعود گلچین، بیژن زارع، مجید روهنده صفحات 55-82
    مقاله ی حاضر حول شناخت عوامل اجتماعی موثر بر پدیده ی خشونت بین فردی تدوین شده است. بنابراین از بین تحقیقات اجتماعی که با موضوع خشونت بین فردی انجام گرفته اند بر اساس معیارهای شکلی و محتوایی 12 پژوهش برگزیده شده و به روش فراتحلیل مورد مطالعه قرار گرفته اند. تحقیقات برگزیده عمدتا در نهادهای آموزشی صورت پذیرفته اند. نمونه ی آماری جمعا 4650 نفر (1250 نفر دختر و 3400 نفر پسر) است. نتایج نشان می دهند از بین متغیرهای زمینه ای فقط متغیر جنسیت با متغیر وابسته رابطه ی معناداری دارد و بروز رفتار خشونت آمیز در بین پسران از دختران بیشتر است و متغیرهای سن، پایگاه اقتصادی اجتماعی رابطه ی شفاف و معناداری با متغیروابسته ندارند و از بین عوامل اجتماعی، متغیرهای نظارت و کنترل والدین بر فرزندان، تعامل رضایت بخش در خانواده، داشتن روابط نامطلوب در خانواده، تاثیر رسانه ها و داشتن دوستان بزهکار با متغیر وابسته روابط معناداری دارند. از بین نظریات اجتماعی، نظریه های کنترل اجتماعی، یادگیری اجتماعی و خرده فرهنگی در تبیین پدیده ی خشونت بین فردی بیشترین سهم را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: خشونت بین فردی، فراتحلیل، نظریات اجتماعی، عوامل اجتماعی
  • جعفر هزارجریبی، رحمت میرزایی * صفحات 83-108
    خشونت خانگی واقعیتی دردناک است که بر تمام زوایای زندگی قربانیان خود اثر گذاشته است. هدف تحقیق حاضر، بررسی رابطه ی بین تجربه ی زیسته و مشاهده ی خشونت زنان و مردان در دوران کودکی در خانواده بر خشونت خانگی در سال 1394 در شهر پاوه می باشد. مطالعه به روش پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. حجم نمونه 200 نفر است که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیده است. جهت تحلیل داده ها ازآزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج نشان دادکه بین «تجربه ی خشونت زناندر دوران کودکی» با «شاخص و ابعاد خشونت در خانواده» رابطه ی مستقیم و معنی داری وجود دارد یعنی هر چه تجربه ی خشونت زنان در دوران کودکی در خانواده ی پدری بیشتر بوده میزان خشونت علیه آنان نیز بیشتر است؛ همچنین نتایج نشان داد که همبستگی معنادار و مستقیمی بین تجربه ی خشونت مردان در خانواده و خشونت علیه زنان وجود دارد. یعنی هر چه تجربه ی خشونت مردان در دوران کودکی در خانواده ی پدری بیشتر بوده میزان خشونت آنان در خانواده نسبت به زنانشان بیشتر است. در نتیجه می توان گفت که مشاهده و تجربه ی بدرفتاری فرد در دوران کودکی منجر به یادگیری رفتار سلطه‏آمیز توسط مرد و آموختن تحمل توسط زن می‏شود.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، تجربه ی زیسته، زنان، مردان، خانواده
  • زهرا حضرتی صومعه * صفحات 109-142
    در پژوهش حاضر عوامل موثر بر انزوای اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزیمورد بررسی قرار گرفته است. از این منظر، از رویکرد تلفیقی برگرفته از تئوری دورکیم، زیمل، زتومکا، جانسون، چلبی، کراوت، ولمن و دریفوس بهره گرفت و در صدد شناسایی تاثیر اعتماد و استفاده از فضای مجازی و متغیرهای زمینه ای بر انزوای اجتماعی برآمد. با روش تحقیق پیمایشی و تکنیک پرسشنامه 370 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده و سهمیه ای با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران محاسبه شده بود، انتخاب شدند. در این پژوهش از اعتبار صوری و محتوایی و جهت سنجش اعتماد از آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از رگرسیون، آزمون T و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده میان اعتماد و انزوای اجتماعی تاثیری مثبت و مستقیم را نشان می دهد (3/53)، به این معنی که بی اعتمادی باعث افزایش انزوای اجتماعی می گردد؛ همچنین استفاده از فضای مجازی (017/0) و متغیرهای زمینه ای (وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، محل سکونت، مقطع تحصیلی) بهعنوان دیگر متغیرهای مستقل پژوهش، بر انزوای اجتماعی تاثیر نداشته است. البته میزان انزوای اجتماعی به تفکیک گروه سنی دارای تفاوت معناداری است. نتایج حاصل از رگرسیون بیانگر این است که تغییرات در متغیرهای مستقل باعث 4/29 درصد تغییرات در انزوای اجتماعی می شود. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بی اعتمادی مانع از همکاری در بین دانشجویان می شود و باعث تضعیف پیوندهای اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، اعتماد، استفاده از فضای مجازی
  • ثریا پورنصیری *، بهروز روستاخیز، داریوش بوستانی صفحات 143-172
    پژوهش حاضر در پی کندوکاو و فهم شرایط، بسترها، فرایندها و پیامدهای پدیده ی طلاق توافقی در شهرستان تالش می باشد. هجده مرد که بطور توافقی طلاق گرفته بودند در این مطالعه شرکت کردند. برای انتخاب مشارکت کنندگان و مفاهیم از یکی از استراتژی های روش نمونه گیری هدفمند؛ یعنی حداکثر تنوع و همچنین، نمونه گیری نظری استفاده شده است. داده ها با بهره گیری از روش شناسی کیفی مبتنی بر نظریه ی زمینه ای تحلیل شد. تکنیک جمع آوری داده ها نیز مصاحبه ی عمیق بود. در نهایت، 12 مقوله ی اصلی و یک مقوله ی هسته استخراج گردید. 12 مقوله ی اصلی عبارتند از: ادراک ناپختگی برای ازدواج، آشنایی و شناخت شتاب زده، دخالت و اهمیت نظر دیگران مهم، ناهمراهی خانواده با ازدواج، تفاوت منزلتی / پایگاهی، پیمان شکنی همسر، مجادله های پی در پی، توافق برای جدایی، چانه زنی و سازش بر سر مهریه، رنج جدایی، رضایت از ازدواج مجدد و اعتقاد به زندگی بهتر بعد از جدایی. هسته ی مرکزی که کل بحث حول آن سازمان می یابد نیز، تحت عنوان «سطحی نگری، سست عهدی و ناهمسانی؛ گذرگاه طلاق توافقی» ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: طلاق توافقی، دیگران مهم، مردان، نظریه ی زمینه ای، شهرستان تالش
  • حسین ایزدی * صفحات 173-194
    در بحث چرایی خیرخواهی نظارت مردم و حاکمیت بر هم از مهم ترین سند قانونی که سند مهم و اساسی و میثاق روابط جامعه و حاکمان است قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان منبع استفاده شد؛ در این قانون اصل هشتم به امر به معروف و نهی از منکر به عنوان عاملی بر نظارت متقابل مردم و کارگزاران و افراد جامعه بر هم می داند. مقاله محور بحثی را که انتخاب نموده و حجم مطالبی را که عرضه می کند ظرفیت تحقیقی یک رساله را داشته ولی با اختصار و بدون گذر کردن و مهمل گذاشتن حتی یک نظریه به بحث پرداخته و چون بر اساس قانون اساسی (اصل چهارم و صد شصت و هفتم) تمام قوانین در نظام جمهوری اسلامی باید بر مبنای اسلام باشد به طور طبیعی از قرآن و سنت که منبع و مبنای مطالب دینی است باید صحت و درستی قوانین را استخراج نمود. در مقاله ی حاضر حتی می شد با استناد به یکی از این دو منبع مطالب را عرضه نمود ولی برای اتقان کار و به اصطلاح سنگ تمام گذاردن از هر دو منبع استفاده شد و در نتیجه ابعاد مختلف بررسی و در قانون نیز مسئله پیگیری شد.
    کلیدواژگان: امر، نهی، معروف، منکر، نظارت، خیرخواهی، مردم، کارگزاران
  • سیدعباس علی رضوی پیرانشاهی * صفحات 195-220
    به دنبال گسترش صنعت و تجارتدر اروپا و تشدید و گسترش آن در مشرق زمین، روسیه نیز، نمی خواست از این جریان عقب بماند. اگر چه ارتباط تجاری روسیه با ایران به دوران پیش از صفویه برمی گردد؛اما با توجه به طرح دستیابی به آب های آزاد (خلیج فارس) که از زمان «پتر کبیر» در دستور کار روسیه قرار داشت، از زمان قاجار طی عهدنامه های گلستان، ترکمن چایو آخال توانست مناطقی را از ایران جدا کند!. این سرزمین های جدا شده از ایران، به یکی از اصلی ترین مستعمرات روسیه تبدیل گردیدند! اما نفوذ روسیه در ایران به این مناطق محدود نماند و با تمام توان شروع به نفوذ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دیگر مناطق شمالی ایران کرد! به طوری که گیلان تبدیل گردید به دروازه ی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ایران با روسیه و به تبع آن اروپا! این موضوعگذشته از پیامدهای منفی، پیامدهای مثبتی را به دنبال داشت مهاجرت اتباع ایرانی به روسیه و برعکس، گسترش اندیشه های آزادی خواهی در ایران، گسترش روحیه ی بیگانه ستیزی میان ایرانیان (جنبش جنگل) و اینکه انقلابیون ایران سلاح خود را از روسیه به ویژه قفقاز تهیه می کردند! اندیشه ی مدرن، تاسیس مدارس جدید و سوادآموزی حتی در میان دختران، جنبش تنباکو، مشروطه خواهی و...پیامدهای این ارتباط بودند.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، پیامدهای اجتماعی، تجارت، سرزمین های شمالی ایران
|
  • Fatemeh Modiri *, Khadijeh Safiri, Fatemeh Mansourian Pages 7-28
    Social health as a factor to assess and cognitive their social function is influenced by several factors that these factors in surveys, have been introduced varied¡ fragmented and sometimes contradictory and it needed a comp, rehensive review of these factors and we will bring to this matter in this article. This study is a documental and use of 22 scientific article and thesis, and examined this issue meta-analysis method using the software comprehensive Meta analysis and thereby indicate which of the factors and to what degree are accepted. Findings of descriptive and quantitative composition of the research results show: most of the people (56.3%) have moderate level of social health. Communication skills, quality of life, leisure activities, age, socioeconomic status and gender according to the size effect and significant level are affected on social health, but marital status, education and social health aren’t reasonable and significant relations. Findings confirm theories of Keyes, Smith, Frans and Matson.
    Keywords: Social Health, Meta Analysis, Communication Skills, Quality of Life
  • Seyedeh Maedeh Ghorashi, Mostafa Azkia *, Mohammad Sadegh Mahdavi Pages 29-54
    From the distant past, residential quarters and urban living cells have played a vital role in the lives of the residents. From the perspective of residents, real cities are full of shortcomings that encourage the citizens towards the construction of ideals. This article aimed to obtain a definition for ideal neighborhood. The main question outlined here is as follows: How is the ideal neighborhood image in resident minds? This is a descriptive, phenomenological study. The case study was performed in Kan neighborhood of District 5, Tehran, Iran. A total of 32 subjects were interviewed as the sample. Theoretical saturation was used for sampling. In this article, Putnam, Cooley, Clarence Perry, and Fazeli concepts and theories were employed. Three main themes were extracted from the analyses and interviews: Ethical Orientation, Social Capital, and Urban Space. The combination of these factors forms the definition of "Ideal Neighborhood" in the minds of the residents. The interpretation of results showed that what encourages the residents towards the construction of an ideal neighborhood was inspired from different resources. Social Capital and Ethical Orientation were borrowed from the past. Urban Space was, however, the modern image of today's neighborhoods.
    Keywords: Ideal Neighborhood, Phenomenology, Urban Space, Social Capital
  • Aliheydar Heydari *, Masuad Golchin, Bizhan Zare, Majid Rohandeh Pages 55-82
    This article is about understanding the social factors of interpersonal violence phenomenon. Therefore, among the social studies that have been done on the topic of interpersonal violence, 12 studies selected based on the form and content, and have been studied based on meta-analysis method. Studies selected have been made mainly in the educational environment and a total sample of 4650 people, including 1250 females and 3400 males are included. The results show that the only variable significantly correlated with the dependent variable is the gender variable so that the incidence of violent behavior among boys is more than girls and age, economic and social status are not transparent and meaningful to the dependent variable and the social factors, monitoring and parental control on the activities and behavior of children, satisfactory interaction in the family, poor family relations, media influence and having delinquent friends are most relevant to the dependent variable. The social theories of social control theories, social learning and sub-culture are explaining the phenomenon of interpersonal violence the most.
    Keywords: Interpersonal Violence, Meta, Analysis, Social Theory, Social Factors
  • Jafar Hezarjaribi, Rahmat Mirzaei * Pages 83-108
    Domestic violence.is Painful reality that has affected all aspects of life their victims. The aim of this study was to investigate the relationship between men and women experience violence in childhood observations on violence in the family home in 2015 in the paveh city. The study was a survey method and a questionnaire was used to collect information. The sample size is 200 people selected by multistage cluster sampling. For data analysis, Pearson correlation coefficient was used. For data analysis, Pearson correlation coefficient was used. the results showed that the "women's the experience of violence in childhood" and "indicators of domestic violence", there is a significant correlation. That means that the the experience of "violence of women in childhood," the father of the family, was more, much more violence against them. The results show that a significant and direct correlation between the the experience of men in family violence and violence against women. That means that the experience, "Male violence Childhood" in the father's family was more violence in the family more than their wives. Results show that the view from the parents in childhood abuse experience leads to learning behavior and learning dominated by men by women is tolerated.
    Keywords: Violence, Domestic Violence, Lived Experience, Women, Men, Family
  • Zahra Hazrati Someeh * Pages 109-142
    The study examines the factors affecting Islamic Azad University Central Tehran Branch student's social isolation is studied. From this perspective, the integrated approach based on the theory of Durkheim, Simmel, Ztvmka, Johnson, Chalabi, Kravt, Wellman and Dreyfus used and with respect to assumptions that of the theory according to the characteristics of the study population received attempts to identify the impact of trust and the use of cyberspace and background variables on the emergence of social isolation. With A survey uses questionnaires to 370 students of Islamic Azad University Central Tehran Branch (Integrated University of Valiasr) that through simple random sampling and quota sample size was calculated using the formula were selected. In this study, content and formal validity and Cronbach's alpha was used to measure reliability. Research data using the regression, T-test and ANOVA were analyzed. The results obtained direct and positive impact between trust and social isolation shows (53/3), this means that distrust is increasing social isolation. Also the use of cyberspace (0/017) and background variables (employment status, marital status, place of residence, educational level) as the independent variables research is not affected. on social isolation whatsoever. However, the amount of age group is significantly different to the breakdown of social isolation. Regression results indicate that 29.4% of the variation in the independent variables cause changes in social isolation. The results of this study show that distrust is preventing cooperation among students and weakening the social bonds.
    Keywords: Social Isolation, Trust, the Use of cyberspace
  • Sorayya Pournasiri *, Behrouz Roustakhiz, Daryoush Boustani Pages 143-172
    This study aims to investigate the contexts, conditions, process and consequences of the adaptive divorce in Talesh. 18 males who had adaptively divorced participated at this study. Participants and concepts were selected by one of the strategies of purposive sampling, maximum variety and theoretical sampling. Data were analyzed by using qualitative methodology of grounded theory. The in-depth interview was the technique of collecting data. Finally, 12 categories and a core category were extracted during coding process which are: perceived crudity for marriage; precipitant familiarity; interfere and importance of significant others; disagreement of family; status differences; infidelity of spouse; ongoing contentions; agreement for separation; Bargaining and agreement on dowry; pain of separation; satisfaction of remarriage; believe in better life after divorce. Finally, the core category extracted as” superficiality, infidelity and difference as the passage of adaptive divorce”.
    Keywords: Adaptive Divorce, Significant Others, Male, Grounded Theory, Talesh County
  • Hossein Izadi * Pages 173-194
    This article discusses the bases of the eighth principle of the costitution which gets into the mutual responsibilites of government and people toward each other and among members of the society. It also studies the relationship between this principle and "Enjoying the good and forbiding the evil". Disscussing a scientific matter, the prerequisits and assumptions of that matter should be considered and followed in order to come to a clear conclustion. While studying jurisprudence and law bases of enjoining the good and forbiding the evil, they should also be traced in Quran and the Sunnah and in the other two inferential sources, i.e wisdom and consensus. Within the limits of a few pages and not as a book or an extensive research proposal, this article tries to study the value of "Enjoinin the good and forbiding the evil" and its significent social place in holy Quran. If it werenot necessary to state the rules of these two duties in the Sunnah, their Quranic correspondents would adequately satisfy and convince any honest researcher. While the main focus of this article is on the 8th principle of the constitution of Islamic republic of Iran, it has tried to explain all the related issues in Hadith and the Sunnah. The article has concluded that there are enough confirmatory documents to prove the necessity of this benevolent act and its constructive effects on the society and government.
    Keywords: Order, Forbid, Famous, Denied, Supervision, Benevolence, People, Brokers
  • Seyed Abbas Ali Razavi Piranshahi * Pages 195-220
    Following the expansion of industry and trade in Europe and its spread and intensification in the East, Russia did not want to keep up with this trend too. Although Russia's trade relationship with Iran dates back to the Safaviye, however, with regard to the open water project (Persian Gulf), which was on the Russian agenda since "Great Peter", from the Qajar period, during the Golestan, Turkmen-Chay and Akhal treaties, it was able to separate areas from Iran! These lands separated from Iran became one of the main colonies in Russia! But the influence of Russia in Iran is not limited to these areas, and with all its might, it began to exert economic, political and social influence in other northern regions of Iran! As Gilan turned into the economic, political and social gates of Iran with Russia and, consequently, Europe. This issue has had positive outcomes beyond negative implications. The migration of Iranian nationals to Russia and vice versa, the spread of libertarian ideas in Iran, the spread of alienation between Iranians (the forest movement) and the fact that Iran's revolutionaries provided their weapons from Russia, especially the Caucasus. Modern thought, the establishment of new schools and literacy even among girls, tobacco movements, constitutionalism and etc, were consequences of this relationship.
    Keywords: Iran, Russia, Social Consequences, Trade, Gilan