فهرست مطالب

ندا - سال سیزدهم شماره 2 (پای ی ز و زمستان 1394)

نشریه ندا
سال سیزدهم شماره 2 (پای ی ز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی حاجی حسینی، جواد فردمال، رقیه حسن زاده صفحات 1-6
    یکی از پرکاربردترین مدل ها در تحلیل فرآیندهای بقا مدل کاکس و حالت های توسعه یافته آن می باشد. پذیره اساسی مدل کاکس متناسب بودن خطرها در طول زمان است که در صورت برقرار نبودن آن می توان از حالت های توسعه یافته مدل کاکس استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم کاربرد یکی از حالت های توسعه یافته ی مدل کاکس درتحلیل بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان را مطرح کنیم.
    کلیدواژگان: آنالیز بقا، سرطان پستان، مدل کاکس تعمیم یافته
  • فاطمه سادات آل حسینی * صفحات 7-20
    تعیین روند شاخصهای مهم آماری یک سازمان در هر مقطع زمانی، نقشی کلیدی در ارزیابی عملکرد گذشته، تحلیل وضعیت موجود، برنامه ریزی در سطوح مختلف مدیریتی و تعیین خط مشی آتی آن سازمان خواهد داشت. از این بین، تحلیل داده های قضایی به دلیل دربرداشتن طیف وسیعی از شاخصها و اهمیت آن در حفظ و ارتقای امنیت جامعه، از اهمیت بالایی برخوردار است. داده های این ارگان، طیف وسیعی از داده های ثبتی را در شعب تحت پوشش شامل می شود که مدل بندی آنها به شکل یک سری زمانی و در ادامه، پیش بینی هر یک می تواند بستر مناسبی را به منظور تحلیل و اتخاذ تصمیم گیری های موثر در جهت کنترل جرم به وجود آورد. از سوی دیگر، این داده ها به دلیل تاثیرپذیری شدید و مستقیم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و معیشتی افراد جامعه، در اغلب موارد، از فرضهای رایج در مدلهای پارامتری سری های زمانی پیروی نکرده و درنتیجه، امکان مدل بندی و در نتیجه، پیش بینی آنها به کمک این مدلها وجود ندارد. از این رو، در این مقاله برآنیم که به بررسی چگونگی و کیفیت بازسازی این داده ها، و در ادامه، پیش بینی آنها به کمک روش تحلیل مجموعه مقادیر تکین (یک روش ناپارامتری در تحلیل سری های زمانی) بپردازیم. تحلیل مجموعه مقادیر تکین، یک روش ناپارامتری نسبتا جدید در تحلیل سری های زمانی است که به کمک تجزیه ی ویژه مقدارها به کاهش سطح نوفه، مدل سازی و پیش بینی سری های زمانی می پردازد. تاکنون مقاله های متعددی در خصوص توانمندی این روش در مدل بندی و پیش بینی بسیاری از سری های زمانی ارایه شده است؛ این اثر، تلاشی در جهت بررسی کیفیت سری های قضایی بازسازی شده به کمک این روش خواهد بود.
    کلیدواژگان: اتهام، تجزیه ی ویژه مقدار، روش تحلیل مجموعه ی مقادیر تکین
  • روژین رحیمی، ساجده کلانتر صفحات 21-26
    تحلیل مولفه های اصلی یکی از انواع روش های تحلیل داده های چند متغیره است وهدف اصلی ان تقلیل بعد مساله موردمطالعه است تا کنون کاربردهای عملی بسیاری برای این روش در علوم مختلفی مانندعلوم مهندسی،ژئوفیزیک،علوم زیستی ،اقتصاد و مالی ارائه شده است.در این مقاله کاربرد این روش در بازشناسی چهره انسان مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بازشناسی چهره انسان، تحلیل مولفه های اصلی
  • عباس بهرامپور * صفحات 27-34
    سابقه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس (MS-Multiple sclerosis) یکی از بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. ناتوانی به جای مانده از این بیماری در کیفیت زندگی افراد موثر است. این پژوهش با هدف تعیین عوامل تاثیر گذار بر مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی (Expanded Disability Status Scale-EDSS )انجام شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، اطلاعات ازطریق پرسشنامه، توسط 95 نفر از بیمارانی که به پزشک مراجعه کرده اند جمع آوری شده است. به منظور تعیین اهمیت عوامل مختلف بر وضعیت گسترش ناتوانی از تحلیل عاملی بیزی (Bayesian Factor Analysis-BFA)استفاده شده است. همچنین معنی داری عامل های بدست آمده روی مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی توسط تحلیل رگرسیونی انجام شده است. تحلیل های محاسباتی انجام شده در این مقاله توسط نرم افزار R که ابزاری کارآمد می باشد صورت پذیرفته است.
    نتایج
    در تحلیل عاملی بیزی با بهره گیری از الگوریتم مونت کارلو-مارکف چین(Markov chain Monte Carlo- MCMC)، متغیرهایی چون: تحصیلات، جنسیت و شغل از عوامل موثرتری در پیشرفت ناتوانی هستند. بعلاوه رگرسیون مقیاس وضعیت گسترش ناتوانی روی عامل های تحلیل عاملی بیزی معنی دار مشاهده شد.عامل اول شامل متغیرهای : سن شروع بیماری، شغل، تحصیلات و عامل دیگر تنها متغیر جنسیت را شامل می شود (P<0.001).
    نتیجه گیری
    هدف از درمان MS جلوگیری از ناتوانی همیشگی سیستم عصبی است.با پیگیری در زمان مناسب و انتخاب شغل و آموزش تحصیلی مناسب که با این بیماری هماهنگی داشته باشد میتوان از استرس، اظطراب، افسردگی و عواملی که باعث ایجاد حمله و ناتوانی بیشتر می شود، کاست و کیفیت زندگی این افراد را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تحليل عاملي بيزي، الگوريتم مارکف چين مونت کارلو، مولتيپل اسکلروزيس، مقياس وضعيت گسترش ناتواني
  • سمانه عزیزنصیری، فاطمه نصیری صفحات 35-47
    تعیین تعرفه یکسان برای بیمه بدنه وسایل نقلیه موتوری، به موجب مصوبه شورای عالی بیمه از اول دی 1388 لغو شد و بیمه مرکزی به هیئت مدیره شرکت های بیمهاختیار داد که هر شرکت براساس موازین فنی و اصول اکچوئری، مقدار و معیار تعرفه خود را تصویب و بهبیمه مرکزی اعلام نماید. نرخ گذاری بیمه اتومبیل اساسا مربوط به طبقه بندی بیمه نامه ها بر طبق ویژگی های ریسک آن ها است. در بیمه بدنه اتومبیل متغیرهای بسیاری ممکن است به عنوان متغیرهای پیشین تاثیرگذار در ریسک بیمه بدنه اتومبیل در نظر گرفته شوند. از این رو در این مقاله با استفاده از داده های خسارت بیمه نامه بدنه اتومبیل در خودروهای سواری، به محاسبه نرخ پایه و ضرایب متغیرهای تاثیرگذار بر ریسک با استفاده از مدل های خطی تعمیم یافته (GLM) پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای جنسیت، سن راننده، نوع کاربری اتومبیل و نوع خودرو از متغیرهای تاثیرگذار بر ریسک بیمه بدنه اتومبیل می باشند.
    کلیدواژگان: آزادسازی تعرفه ها، نرخ پایه، متغیرهای تاثیرگذار بر ریسک، مدل های خطی تعمیم یافته (GLM)
  • اصغر سیف، روژین رحیمی، ساجده کلانتر صفحات 48-61
    نمودارهای کنترل معمولا فقط بر اساس معیارهای آمار طراحی می شوند. این در حالیست که طراحی یک نمودار کنترل می تواند عواقب اقتصادی متعددی به همراه داشته یاشد، چراکه هزینه های نمونه گیری و آزمایش، هزینه های بررسی هشدار های خارج از کنترل و احیانا رفع انحراف با دلیل همگی به انتخاب مناسب پارامترهای نمودار کنترل بستگی دارند. به همین منظور در این مقاله نمودار کنترل X با دیدگاه اقتصادی بناسازی شده است. برای بناسازی این نمودار کنترل از روابط و قضایای مربوط به احتمال جذب و متوسط تعداد مراحل جذب در زنجیرهای مارکوف استفاده شده است.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، زنجیر مارکوف، الگوریتم ژنتیک، نمودار کنترل X، طراحی اقتصادی