فهرست مطالب

نشریه ندا
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدقاسم وحیدی اصل صفحات 1-6
    تاریخ هم علم است، یعنی مثل علوم دیگر، اصول، قواعد، ضوابط و محدوده ای برای خود دارد. تاریخ آمار و احتمال هم علمی بین رشته ای است. در واقع این مطلب اختصاص به کسانی که در تاریخ احتمال و آمار قصد گفتن و نوشتن دارند، ندارد.
    کلیدواژگان: تاریخ آمار و احتمال، مساله امتیاز
  • هادی علیزاده نوقابی صفحات 7-10
    در این مقاله روش حل برخی مسایل احتمال با استفاده از شبیه سازی مورد بررسی قرار می گیرد. در ابتدا خلاصه ای از چگونگی شبیه سازی و سپس به حل چند مسله مهم احتمال با استفاده از شبیه سازی می پردازیم. برنامه های شبیه سازی مسایل توسط نرم افزار آماری Splus انجام شده است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، احتمال
  • رحیم محمودوند، نفیسه پارسی مود صفحات 11-16
    در این مقاله روش حل برخی مسائل احتمال، با استفاده از شبیه سازی موردبررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، احتمال
  • مرضیه اربابی صفحات 17-25
    معمولا محققین در حین انجام آزمایشات گوناگون و اندازه گیری های متفاوت سعی براین دارند که بهترین مقادبر ممکن را برای کمیت های موردنظر بدست آورند. همچنین واضح است که هیچ وسیله اندازه گیری دقت مطلوب و ایده آل را ندارد و همیشه بین مقادیر بدست آمده و مقادیر واقعی کمیت های موردنظر اندکی تفاوت وجود دارد که از آن به عنوان خطا یاد می شود. در این مقاله به ذکر و توضیح انواع خطاها می پردازیم.
    کلیدواژگان: خطاهای آماری، خطاهای غیر آماری، خطاهای سیستماتیک، خطاهای تصادفی
  • مهدی شمس صفحات 26-32
    از این که توزیع آماره کمکی به پارامتر مجهول بستگی ندارد می توان ادعا کرد که شامل هیچ اطلاعی پیرامون پارامتر نمی باشد. در این مقاله بررسی می کنیم که چگونه کامل بودن یک آماره بسنده باعث می شود اطلاعات کمکی و غیر لازم درباره پارامتر مجهول خارج شوند و همچنین با تلفیق آماره کمکی که هیچ اطلاعی راجع به پارامتر نمی دهد با یک برآوردگر حداکثر درستنمایی، یک آماره بسنده مینیمال حاصل می شود که با این کار اطلاعات از دست رفته دوباره بازیابی می شوند.
    کلیدواژگان: آماره کمکی و کمکی مرتبه اول و کمکی مشروط، آماره بسنده مینیمال، آماره بسنده کامل، قضیه بهادر، قضیه باسو، برآوردگر حداکثردرستنمایی، اطلاع فیشر
  • جلال چاچی صفحات 33-40
    در کاربرد، مطالعاتی وجود دارند که داده های آنها از طریق نمونه گیری مقطعی، نوعی نمونه گیری که در یک زمان یا مکان مشخص صورت می گیرد، گردآوری می شوند. در این مطالعات، اغلب برآورد توزیع زمان شکست اعضاء در مطالعه مورد توجه است. همچنین خصوصیات نرخ رخداد شکست، از جمله همگنی نرخ رخداد شکست بارها موردنظر محققان بوده است. از همگن بودن نرخ رخداد شکست در این داده ها، در بدست آوردن برآوردگرهای کارا برای توزیع زمان شکست استفاده می شود. در این مقاله به بیان یک شرط لازم و کافی برای بررسی همگنی نرخ رخداد شکست برای داده های اینگونه مطالعات می پردازیم.
    کلیدواژگان: برآوردگر ناپارامتری ماکسیمم درستنمایی، در طول، اریب، همگروه شایع، سانسور راست، برش چپ، نمونه گیری مقطعی
  • مهدی کلانتری صفحات 41-44
    در کتاب های آمار مقدماتی، به ندرت راجع به تغییرپذیری در داده های کیفی صحبتی به میان می آید، در نتیجه گاهی چنین گمان می رود که معیاری برای اندازه گیری تغییرپذیری در داده های کیفی وجود ندارد. در این مقاله معیاری بنام ضریب ناهمسانی را معرفی می کنیم که از آن می توان برای اندازه گیری تغییرپذیری در داده های کیفی و یا کمی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری، ضریب ناهمسانی، داده های کمی، داده های کیفی