فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
پیاپی 1 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مفاهیم، رویکردها، دیرینه شناسی و گونه شناسی
    جعفر توفیقی، حمید جاودانی صفحه 1
    درک بهینه میان رشته ای ها، نخست، نیازمند واکاوی مفهوم مطالعات رشته ای است که بخش نخست این نوشتار را به خود اختصاص داده است. به باور بسیاری از اندیشه پردازان، کاستی ها و نقاط ضعف مطالعات رشته ای،پیچیدگی مسائلی که جامعه بشری با آنها روبرو شده است و تغییرات پارادایمی پدید آمده در عرصه جامعه بشری، که مسیر را برای گذر از جامعه صنعتی به سوی جامعه دانش هموار می کند، از جمله بایسته های پرداختن به فعالیت های میان رشته ای قلمداد شده است. بخش دوم این نوشتار بیشتر بر مفهوم سازی ها در قلمرو میان رشته ای ها، بر مبنای رویکردهای متفاوت، به نگارش درآمده است که از جمله، دربرگیرنده رویکرد دگرگونه ساز، رویکرد هنجاری، و رویکرد شناخت شناسانه است که مفهوم سازی های متفاوتی را درباره میان رشتگی موجب می شود.
    کلیدواژگان: رویکردها، الگوی ذهنی، جامعه دانش، جامعه صنعتی، میان رشته ای
  • محمدرضا نیلی احمد آبادی صفحه 19
    نظام آموزش عالی به رغم رشد کمی، کارایی لازم را در حل مشکلات جامعه ندارد. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصمیمات متعددی را مانند طرح بازنگری برنامه درسی اتخاذ کرد و به اجرا گذاشت، ولی هنوز نتیجه لازم را به همراه نداشته است و شاهد موضوعات درسی و روش تدریس به سبک سنتی هستیم. آسیب شناسی شکست طرح ها، تلاش برای فهم مشترک از موضوعات میان رشته ای، اصلاح برداشت ها از برنامه درسی و تدریس و نیز بسترسازی مناسب برای آماده کردن اساتید برای نگاه به رشته های تخصصی، به صورت نظام مند، از راه های اجتناب ناپذیر برای حل مشکلات اجتماعی است. در این پژوهش، مبانی نظری دانش میان رشته ای با تاکید بر رشته علوم تربیتی و نیز ابعاد مختلف آن از دیدگاه صاحب نظران تعلیم و تربیت بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تدریس، تلفیق، تکنولوژی آموزشی، میان رشته ای، چندرشته ای
  • ابراهیم برزگر صفحه 37
    مطالعات میان رشته ای گونه ای از علوم است که بعد از آشکار شدن ضعف ها و کاستی های تخصصی شدن و شعبه شعبه شدن علم به رشته های تخصصی ریز، ضرورت یافته است. این اندیشه و طرح بر وحدت و یکپارچگی علوم در حوزه های فلسفه، علوم طبیعی، علوم ریاضی، و علوم انسانی تاکید می ورزد. فلسفه پیدایش علوم میان رشته ای از سویی، در واقعیات عینی و ظهور پدیده های منفرد، اما چندوجهی و پدیده هایی ریشه دارد که تبیین همزمانی، مشکل شناسی میان رشته ای، راه حل شناسی میان رشته ای، و اقدام همگانی و فراگیر را می طلبید. از سوی دیگر، در مجادلات نظری و نقد روش شناسی تجزیه و ترکیب و علوم پوزیتیویسمی ریشه دارد. این گونه مطالعات هم محدودیت ها و کاستی های روش تجزیه گرایی و تخصصی محوری را برطرف می کند، هم ظرفیت ها و امکانات پژوهشی جدیدی برای حوزه های مختلف علوم فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: رشته های تخصصی، علوم میان رشته ای، فلسفه، مطالعات میان رشته ای، وحدت علوم
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 57
    فلسفه های مضاف یکی از مباحث و علوم نوظهوری است که به تازگی، کتاب مستقلی به فارسی در باب آن نگاشته شده است. فیلسوفان فلسفه را به معنای عام و خاص تفسیر کرده اند و فلسفه خاص را عوارض هستی دانسته اند. دیدگاه برگزیده در چیستی فلسفه، عبارت از عوارض وجود انضمامی انسان است. این تعریف به ما میدان می دهد تا به گونه ای گسترده، با انواع فلسفه های مضاف به حقایق بپردازیم. یکی از انواع فلسفه های مضاف عبارت است از فلسفه مضاف به علوم با رویکرد تاریخی منطقی یا نظریه دیده بانی که به پژوهشگر اجازه می دهد با رویکردی درجه دوم به پرسش های بیرونی علوم بپردازد و رابطه علوم را با یکدیگر کشف کند. این کشف، نه تنها به پرسش های فلسفه مضاف و پرسش های برون علمی پاسخ می دهد، بلکه مهم ترین روش برای کشف و تاسیس علوم بینارشته ای است؛ به ویژه، اگر موضوع علم را محوری مشترک بدانیم که احکام و عوارضی معین بر آن حمل می شود. پس این مقاله درصدد است تا با تعریفی برگزیده از حکمت نوین اسلامی و چیستی و انواع فلسفه های مضاف و نظریه معیار تمایز علوم به این ادعا بپردازد که فلسفه مضاف به علوم یا نظریه دیده بانی، مهم ترین روش برای کشف و شناسایی علوم بین رشته ای است و نباید در علوم بین رشته ای کشف شده و تحقق یافته توقف کرد.
    کلیدواژگان: تمایز علوم، علوم بین رشته ای، فلسفه، فلسفه مضاف، موضع علوم، نظریه دیده بانی
  • سعید ضرغامی صفحه 77
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ماهیت دانش و به تبع آن، تحلیل ضرورت مطالعات بین رشته ای از منظر دریدا، نماینده مشهور فلسفه پست مدرن است. دریدا بر آن است که در طی تاریخ اندیشه غرب، حوزه هایی از دانش، همچون فلسفه، ریاضیات، و منطق، خردمندانه و در نتیجه، مهم معرفی شده است و در مقابل، ادبیات، شعر، و هنر نابخردانه انگاشته شده و به حاشیه رانده است. او با بهره گیری از ساخت شکنی نتیجه می گیرد که حوزه های گوناگون دانش، جلوه ها و نظام های گوناگون زبانی است و از آنجا که زبان ذاتا استعاری، تفسیری، تاریخی، و تغییرپذیر است. با توجه به یافته های پژوهش، طراحی دانش بر مبنای ارتباط افقی رشته ها، به جای ارتباط عمودی، طراحی بین رشته ای و چند رشته ای و طراحی دانش بر مبنای موضوعات، به جای طراحی بر مبنای رشته ها، به متخصصان و سیاست گذاران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: دریدا، فلسفه علم، ماهیت دانش، مطالعات بین رشته ای، پست مدرنیزم
  • علی اصغر پور عزت صفحه 91
    فراگرد پ‍ژوهش، فراگردی بسیار حساس و خطیر است. کمترین انحراف در فراگرد پ‍ژوهش ممکن است موجب تحریف یافته های علمی شود و دستیابی به حقیقت را دشوار یا ناممکن کند. پ‍ژوهشگر حداقل با سه دیوار شیشه‎ای حاصل از گستره واژگان، روش، و موضوع شناسی پ‍ژوهش مواجه است که نوعی رویکرد پارادایمی یا شبه پارادایمی را به فراگرد پ‍ژوهش تحمیل می‎کند. یک راه گذار از این موانع نامرئی، اتخاذ رویکردی زبان‎شناختی در علوم میان رشته‎ای است که امکان مقایسه، اولویت‎بندی موضوعات، تلفیق روش‎ها و تسری واژگان پ‍ژوهش را ممکن می کند و با طراحی نظامی کلان در ساماندهی دانش، امکان هدایت بهتر علائق و استعدادهای فردی و نیازهای اجتماعی و انعکاس آنها در تلاش‎های علمی دانشمندان را میسر می کند.
    کلیدواژگان: آلایه های زبان‎شناختی، حصارهای شیشه‎ای روش‎شناسی، شک و یقین، قالب‎های اندیشه، موضوعات انحرافی، هم‎پالایی زبان‎شناختی، کهن‎واژگان
  • احمد پاکتچی صفحه 111
    با تکیه بر باور امروزی در علوم مختلف انسانی در خصوص رابطه میان زبان و فکر، گسترش روابط بینازبانی در تماس میان رشته های مختلف علمی، ابزاری برای بسط اندیشه و افق های نگاه است که علوم در اختیار یکدیگر قرار می دهند. بدین ترتیب، حساسیت زبان در ارتباط علوم دریافت می شود و از سوی دیگر، نگرانی ها درباره صدماتی افزایش می یابد که ممکن است در اثر اختلال در روابط بینازبانی به وجود آید. توجه به برخی ویژگی های زبان علمی، مانند تفاوت نهادن میان جنبه های تعیینی و تاریخی، در تنظیم این روابط بسیار حساس و تعیین کننده است و تعیینی انگاشتن مفاهیم تاریخی، یا عکس آن، ممکن است نتایج مخربی را در روابط میان رشته ای داشته باشد. برخی مطالعات زیربنایی، مانند دست یافتن به نوعی تبارشناسی زبانی از زبان های علمی می تواند سلامت و ثمربخشی بیشتر برای مطالعات میان رشته ای را تضمین کند.
    کلیدواژگان: استعاره، خویشاوندی زبانی، روابط بینازبانی، روابط میان رشته ای، ریشه شناسی، زبان علمی
  • نفیسه احمدی صفحه 137
    «فهم علم اجتماعی»... این نامی است که در ابتدا تصورات مختلفی را به ذهن متبادر می کند و از جمله این که شاید نامی مناسب کتاب مبانی علم اجتماعی و راهنمایی برای دانشجویانی مبتدی باشد که تازه با مقوله ای تحت این نام آشنا می شوند، یعنی نویسنده به شکلی قصد تعیین چیستی علم اجتماعی و سپس پرداختن به موارد دیگری از این علم را در سر دارد؛ اما قضیه دقیقا چیز دیگری است. اتفاقا این کتاب برای کسانی نوشته شده که حداقلی از آشنایی با مکاتب فکری و نظری موجود در علم اجتماعی را دارا هستند و اندیشه های مطرح در این مکاتب را تا حدی درک می کنند، چرا که اولین آشنایی های دانشجویان با رویکرد هر یک از مکاتب نظری نسبت به علم، به طورکلی و علم اجتماعی، به طورخاص؛ حاکی از پراکنش نظرات و اختلافاتی جدی است که رسیدن به نوعی تفاهم را دشوار و در مواردی ناممکن جلوه می دهد و این همان چیزی است که موجب موضع گیری راجر تریگ، رئیس کمیسیون ملی فلسفه و استاد فلسفه در دانشگاه وارویک انگلستان، و پرداختن او به موضوعی چون فهم علم اجتماعی شده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، راجر تریگ، شناخت، علم اجتماعی، علوم اجتماعی
|
  • Interdisciplinary Courses: Concepts, Approaches, Genealogy, and Typology
    Jafar Tofighi, Hamid Javedani Page 1
    Complexity of interdisciplinary concept, which is a result of complex nature of sciences and various theories, calls for more scrutiny on quality, background as well as concepts and approaches related to this issue. Therefore, a better understanding of interdisciplinary courses requires exploration of the concept of interdisciplinary studies which constitute the first part of this paper. In fact, many theorists maintain that shortcomings of interdisciplinary studies as well as complexity of issues facing human society and paradigm changes in human society which pave the way for transition from an industrial to a knowledge-based society, are major issues related to interdisciplinary courses which should be explored. The second part of this paper stresses on conceptualizations regarding interdisciplinary courses which have been written on the basis of different approaches including, inter alia, alternating, normative, and epistemological approaches which lead to different conceptualizations on interdisciplinary courses. Despite those differences in conceptualization on interdisciplinary courses, they have a common point: the necessity of attending to interdisciplinary studies in order to solve complex human problems. Genealogy and Background studies, which can play a great role in better understanding of interdisciplinary courses and differentiate them from pre-disciplinary studies, focus on factors affecting developments in this scientific area which includes typology of interdisciplinary courses.
  • Mohammad Reza Nili Ahmadabadi Page 19
    Despite its quantitative growth, higher education system is unable to solve social problems. The Ministry of Science, Research and Technology has taken many decisions to review curricula, but they have not been useful and we still teach educational courses in the traditional way. Identifying reasons behind failure of plans, trying to reach a common understanding of interdisciplinary subjects, correcting understanding of educational courses and preparing teachers and professors to look at specialized courses in a systematic way while avoiding of concentration on a single specialty, are inevitable solutions for social problems. In this study, theoretical basis of interdisciplinary knowledge has been examined by emphasis on educational sciences and its various aspects as seen by educational experts.
  • Ebrahim Barzegar Page 37
    Interdisciplinary studies were considered necessary after revelations about weaknesses and shortcomings of specialization as well as ramifications in sciences. This idea puts emphasis on integration of sciences in such fields as philosophy, natural sciences, mathematical sciences, and humanities. Emergence of interdisciplinary courses is, on the one hand, rooted in objective realities and emergence of separate, but multifaceted phenomena which called for an interdisciplinary approach to problems and their solutions as well as a general and inclusive measure. On the other hand, they stem from theoretical contentions and critique of positivistic scientific methods. Interdisciplinary studies both do away with limitations and shortcomings of specialistic studies, and provide new capacities and research facilities for different fields of science. of interdisciplinary studies; quality of interdisciplinary sciences
  • Abdolhossein Khosrowpanah Page 57
    Philosophers have divided philosophy into general and special categories and believe that special philosophy deals with components of life. The selected viewpoint as to the quality of philosophy is that it deals with different features of human self. This definition allows us to discuss, on a wide scale, all kinds of combined philosophies that attend to realities. One of those combined philosophies is the philosophy combined with sciences with a historical and logical approach, which is also known as gate-keeping theory, which allows the researcher to take a secondary approach to external questions of sciences and discover the relationship between different scientific disciplines. That discovery not only answers questions related to combined philosophy and external scientific questions, but also turns into the most important method for discovery and establishment of interdisciplinary sciences, especially if we considered science as a common axis to which certain rules and features apply. This paper, tries to first provide a definition of choice for the modern Islamic knowledge as well as the quality and types of combined philosophy and a standard theory to claim that a combined philosophical approach to sciences or gate-keeping theory is the most important method to discover interdisciplinary sciences and that we must not stop at interdisciplinary sciences that have been thus far discovered.
  • Saeed Zarghami Page 77
    This study aims to review the nature of knowledge and analyze necessity of interdisciplinary studies from the viewpoint of Derrida, who represents postmodern philosophy, to compare credibility of his thoughts with some prominent philosophers of science. Derrida maintained that such fields as philosophy, mathematics and logics have been introduced in the West as rational fields while literature, poetry, and arts have been considered irrational and marginalized. He concludes that various fields of knowledge such as philosophy, literature and even modern sciences are manifestations of different linguistic systems and since language is metaphorical, interpretational, historical, and changeable, different fields of knowledge do not reflect the realities, but are metaphorical. Therefore, none of them is superior to others, but they are intermingled and there is no sharp line among them. A review of ideas of such philosophers as Cohen, la Catouche, and Feierabend would confirm postmodern claims of Derrida. In view of research results; designing knowledge on the basis of horizontal, rather than vertical, relations; interdisciplinary and multidisciplinary design; and designing knowledge based on subjects rather than courses has been proposed to specialists and policymakers.
  • Ali Asghar Pourezzat Page 91
    Research process is very sensitive and painstaking; the least deviation in research process may cause deviation in scientific findings and make clarification of truth difficult. Every researcher is, at least, facing three glass barriers resulting from terminology, method and subject of research which face them with a form of paradigmatic or semi-paradigmatic approach to research process. One way to cross those invisible barriers is to adopt a linguistic approach to interdisciplinary sciences which will make comparison, setting priority of subjects, integration of methods, and use of research terminology possible and also to design a macro system to organize knowledge, pave the way for better guidance of individual interests, talents and social needs to facilitate their reflection in scientific works.
  • Ahmad Pakatchi Page 111
    When requisites of interdisciplinary studies are discussed from a linguistic angle, this non-prescribed field of science is expected to come up with models to describe different aspects of relationship among scientific languages, so that requisites could be deduced under prescribed conditions. According to existing ideas in different fields of human sciences about the relationship between language and thought, expansion of interlanguage relations due to contacts among different fields of science is a tool to develop thought and new horizons which are offered by those sciences. This will show the sensitive role of language in relation to sciences, on the one hand, while on the other hand, intensifying concerns that may result from abnormalities in inter-language relations. Attention to some aspects of scientific language like differentiation between objective and historical aspects is essential for regulation of these relations and considering historical concepts as being objective or the opposite, can have destructive effects on interdisciplinary relations. Terminologies that are affected by other sciences which can be evaluated through a historical linguistic approach will be only worrisome when origins of those terms cannot be realized correctly or they are mixed or considered synonymous with other terms. Some infrastructural studies such as finding about linguistic genealogy of scientific languages as well as some case studies on genealogical, typological, and contact relations among languages can ensure more usefulness of interdisciplinary studies. Moreover, it seems that development of some study models may lead to emergence of methods to study how scientific courses can be linked and mechanism through which concepts are exchanged among them.