فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1390)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا آراسته*، سعیده معماری صفحه 1

    جمهوری اسلامی ایران بر آن است که با اجرای برنامه های توسعه و رسیدن به اهداف چشم انداز بیست ساله تا سال 1404، جامعه ای مبتنی بر دانایی و کشوری توسعه یافته ایجاد کند. دستیابی به این امر مهم نیازمند مدیریت دانش در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است. هدف از این تحقیق، بررسی عوامل بنیادی مدیریت دانش در محیط های دانشگاهی بود. یکی از دانشگاه های دولتی تهران با جامعه آماری 383 نفر اعضای هیئت علمی دانشگاه انتخاب شد که از این تعداد صد نفر در تحقیق مشارکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته، مشتمل بر 49 گویه بسته پاسخ و 3 گویه باز پاسخ بود. از تحلیل عاملی به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و شناسایی ابعاد مدیریت دانش استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، عوامل بنیادی مدیریت دانش در دانشگاه نمونه، اشاعه دانش (آموزش)، تولید دانش (پژوهش)، به کارگیری دانش (خدمات اجتماعی) و ذخیره دانش بودند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ماموریت دانشگاه، توسعه علمی، ایران
  • هدایت الله اعتمادی زاده *، محمدجواد لیاقتدار، احمدرضا نصر، نعمت الله موسی پور صفحه 15

    تحولات گوناگون دهه های اخیر موجب شده تا پژوهش های مشارکتی و میان رشته ای از سوی موسسه های پژوهشی و همچنین نهادها و مجامعی که در پژوهش ها سرمایه گذاری می کنند، مورد حمایت قرار گیرد. به واسطه ضرورت جامع نگری در حل مسائل و درک پیچیدگی و چندبعدی بودن مسائل پیش روی جوامع بشری، این تفکر شکل گرفته که اگر پژوهشگران یک رشته علمی درگیر بررسی مسئله های مهم بر بنیاد بینش تخصصی خود و بدون یاری جستن از متخصصان سایر رشته های علمی به ارائه طریق اقدام کنند، ممکن است بدون ملاحظه و مداقه در تمام وجوه و ابعاد مسائل به عرضه راه حل هایی متعدد ولی ناکارآمد، برای آنها اقدام کنند. بر این اساس، سیاست گذاران پژوهش به این نتیجه رسیده اند که باید اولا پژوهش های مربوط به مسائل اجتماعی با کمک پژوهشگران حوزه های علمی مختلف صورت گیرد، ثانیا پژوهشگران به صورت گروهی و در تعامل با یکدیگر فعالیت کنند، ثالثا یافته های آنها به گونه ای تلفیق شود که حتی الامکان راه حلی جامع و مورد توافق برای حل مسئله ارائه شود و در نهایت اینکه تحقق این مهم از طریق پژوهش میان رشته ای امکان پذیر می شود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، پژوهش میان رشته ای، میان رشتگی
  • قاسم سلیمی*، زهرا صباغیان، حسن دانایی فرد، محمود ابوالقاسمی صفحه 51

    هم اکنون جدال اندیشه ای بر سر مفهوم سازی تولید، تسهیم، انتشار و کاربرد دانش در دانشگاه ها و موسسه های عالی کشور، موضوع پیچیده ای است که توجه زیادی را هم در ادبیات دانشگاهی و هم در حوزه مدیریتی به خود معطوف داشته است. بر این مبنا، تسهیم دانش در آموزش عالی به عنوان یک موضوع میان رشته ای که پیوند میان دو رشته اصلی «مدیریت دانش» و «آموزش عالی» به ویژه مدیریت آموزش عالی است، مطرح شده است. بسیاری از پژوهشگران و صاحب نظران کوشیده اند تا به این پرسش پاسخ دهند که عوامل تاثیرگذار بر افراد در تسهیم دانش کدامند؟ عوامل و دلایل احتمالی تسهیم و یا عدم تسهیم دانش افراد کدامند؟ در پاسخ به این پرسش، پژوهش های متعددی انجام شده که یافته های آن در برخی از موارد نظری و در برخی از موارد نیز دارای شواهد تجربی است. در این مقاله تلاش شده با روش توصیفی تحلیلی، تسهیم دانش بین اعضای هیئت علمی، به مثابه یک حوزه مطالعاتی میان رشته ای در عرصه آموزش عالی، بررسی و واکاوی شود. پژوهش حاضر، کاوش پدیده تسهیم دانش در عرصه آموزش عالی را به بحث گذاشته و سپس با بررسی دقیق و ژرف نگری، عوامل موثر بر تسهیم دانش بین اعضای هیئت علمی را تحلیل کرده است.این مقاله بر این نکته تاکید دارد که حوزه مطالعاتی میان رشته ای تسهیم دانش از علوم و دانش های مختلفی بهره برده و برای کاوش پدیده تسهیم دانش در محیط های آموزش عالی و نظریه پردازی در این زمینه، درک و تحلیل ماهیت دانش، انگیزش و فرصت تسهیم دانش در دانشگاه ضروری است. همچنین در این مقاله نتایج دو دهه پژوهش های مهم تجربی در ارتباط با عوامل موثر بر تسهیم دانش در محیط های دانشگاهی مرور شده است. در پایان، مقاله با ارائه مدلی مفهومی، جایگاه کنونی و زمینه های بالقوه پژوهش های آتی مرتبط با تسهیم دانش را پیش روی پژوهشگران قلمرو آموزش عالی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، مطالعات میان رشته ای، مدیریت دانش
  • غلامرضا کاظمیان، مجید حقیقی صفحه 75

    رشته مدیریت شهری چند سالی است که در دانشگاه های معتبر کشور ارائه می شود. هدف این رشته آماده کردن دانشجویان برای اداره و مدیریت شهرها به عنوان یک سیستم پیچیده و مشتمل بر مولفه ها و متغیرهای غیرمنتظره است. با وجود گذشت چند سال از برقراری رشته مدیریت شهری هنوز هم در میان برخی مجامع تخصصی و اجرایی ابهاماتی در مورد ضرورت و نیاز به این رشته وجود دارد. همچنین به نظر می رسد این رشته دانشگاهی، با وضعیت مطلوب یک میان رشته فاصله زیادی دارد و بسیاری از الزامات و ضرورت های رشته های میان رشته ای در آن رعایت نشده است. این مقاله سه هدف اصلی را دنبال می کند: اول شناسایی ماهیت رشته مدیریت شهری؛ دوم بررسی ضرورت ها و الزامات رشته مدیریت شهری به عنوان یک میان رشته و تبیین و آسیب شناسی وضعیت موجود آن؛ و سوم ارزیابی و تدوین چهارچوب تحلیلی فلسفه وجودی رشته مدیریت شهری در ایران.از مشاهده، مطالعات نظری تطبیقی، تدوین و توزیع پرسش نامه و مصاحبه با متخصصان و مدیران شهری کشور به عنوان روش های تحقیق استفاده شده است. نتیجه پژوهش بر ماهیت میان رشته ای مدیریت شهری و ضرورت توجه جدی به این ماهیت در دانشگاه های کشور تاکید دارد. همچنین طبق یافته ها، بسیاری از الزامات رشته های میان رشته ای مانند ویژگی های اساتید، شیوه های تدریس و برنامه درسی در رشته مدیریت شهری دانشگاه های کشور رعایت نمی شود و نیازمند تجدیدنظر و اصلاح در برخی امور است. فلسفه وجودی رشته مدیریت شهری طبق چهارچوب تدوین شده، بر چهار پایه نیاز نهادهای اصلی مدیریت شهری کشور به یک میان رشته جامع در زمینه مدیریت شهرها، امکان رفع بسیاری از مسائل و مشکلات شهری، عدم جامعیت رشته های دانشگاهی مرتبط با اداره و مدیریت شهرها در داخل و تجربه موفق برگزاری رشته مدیریت شهری در دانشگاه های خارجی استوار است که ضرورت و صدق همه موارد فوق مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، نظام آموزش عالی، شهرداری، میان رشته ای
  • سمیرا مرادزاده، حسنعلی بختیار نصرآبادی، علی صادقی صفحه 99

    پژوهش حاضر با هدف نیازسنجی و اولویت بندی رشته های بین رشته ای در دانشگاه آزاد نجف آباد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید و دانشجویان در دسترس تحصیلات تکمیلی دانشگاه های آزاد نجف آباد و دولتی اصفهان در سال 1389-1388 می شود. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است که از بین جامعه آماری، 105 نفر (اساتید دانشگاه آزاد نجف آباد و دانشگاه اصفهان 55 نفر و دانشجویان تحصیلات تکمیلی 50 نفر) به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته رشته های میان رشته ای بود. یافته های پژوهش نشان داد تمایل و انگیزه کافی برای اجرای این دوره ها در بین اساتید و دانشجویان وجود دارد و در حال حاضر امکان برگزاری تنها پنج رشته بین رشته ای از لحاظ منابع اطلاعاتی، امکانات فضای آموزشی، فرهنگی و مدیریتی بیشتر وجود دارد. اولویت بندی رشته های بین رشته ای نشان داد رشته های ویراستاری، روان شناسی سیاسی و اعتیاد، فلسفه تحلیل زبانی و مدیریت قراردادهای بین الملل در اولویت اول قرار دارند و رشته های بین رشته ای دیگر در اولویت بعد قرار دارند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تخصص گرایی، تلفیق
  • پردیس پرتو *، مرضیه گلتاجی صفحه 121

    علم و پیشرفت های علمی نیازمند بستری از تعاملات، میان رشته های علمی مختلف است. در عصر حاضر با توجه به تخصصی شدن حوزه های موضوعی، روابط بین رشته ای در هر مطالعه ای اجتناب ناپذیر می نماید. کتابداری و اطلاع رسانی رشته ای است که همانند سایر رشته ها، مبانی و اصول نظری خاص خود را دارد. به نظر می رسد بسیاری از نظریات و اصول مطرح شده در این علم از سایر رشته های علمی به وام گرفته شده است؛ از این رو پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی و مطالعه نظریات موجود در این رشته، ریشه ها و خاستگاه های این نظریات را کشف کرده و بدین ترتیب ماهیت میان رشته ای کتابداری و اطلاع رسانی را مشخص کند.

    کلیدواژگان: کتابداری، اطلاع رسانی، علم میان رشته ای، نظریات
  • ساخت اجتماعی معلولیت: پژوهشی با رویکردی بر ساخت گرایانه اجتماعی؛ مطالعه موردی شهرستان رشت
    فاروق امین مظفری، محمدباقر علیزاده اقدم، اکرم بخشی خیلگاوانی صفحه 143

    معلولیت پدیده ای اجتماعی است که در علم پزشکی با ناتوانی جسمانی تعبیر می شود. این واقعیت اجتماعی در هر جامعه ای وجود دارد و به اقتضای شرایط جامعه و افکار افراد جامعه، به صورت متفاوت تفسیر می شود. این تفاسیر در کنش متقابل افراد جامعه با فرد معلول، بر نگرش فرد معلول به معلولیت خود و واکنش وی به این شرایط موثر است. خانواده، دوستان و اطرافیان می توانند بر «تصور از خود» معلولان تاثیر بگذارند. در این پژوهش، بعد ذهنی معلولیت به مثابه یک مسئله اجتماعی از طریق تاکید بر عامل آگاهی و ساختار ذهن فرد معلول در نظر گرفته شده است. بنابراین از رویکرد نظری برساخت گرایانه استفاده شده است. اهداف این پژوهش، شناخت برساخت اجتماعی معلولیت، واکنش معلول نسبت به آن و برجسته کردن بعد ذهنی معلولیت هستند. روش جمع آوری داده ها شامل مشاهده مشارکتی و شرکت در مصاحبه عمیق است و از نظریه بنیانی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد فرد معلول خود را موجود ناتوانی می بیند که همواره نیازمند کمک است. آنها فکر می کنند تنها زمانی می تواند زندگی همراه با خوشبختی داشته باشند که سلامتی خود را بازیابند.

    کلیدواژگان: معلول، معلولیت، رویکرد کیفی، نگرش بر ساخت گرایانه، نظریه بنیانی
|
  • Hamidreza Araste *, Saeide Memari Page 1

    Islamic Republic of Iran is demanding to create a knowledge based society and a developed country by implementation of Development Plans and reaching the goals of the National Twenty Year Outlook Plan. This vital affair needs knowledge management in the universities and higher education centers. Knowledge management is an approach that is stemmed from business sectors and is slowly accepted in the university environments for quality scientific activities’ improvements. The purpose of this study was to examine the knowledge management principal factors in the university setting. A graduate public university with 383 faculty members was selected. A total of 100 individuals participated in this study. A researcher-made questionnaire, including 49 closed and 3 opened questions was used as an information gathering instrument. Factor analysis is used to uncover the dimensions of knowledge management. Based on research findings, knowledge management principal factors at the sample university were creation (research), dissemination (teaching), applications (social services) and storage of knowledge.

    Keywords: Knowledge Management, University Mission, Scientific Development, Iran
  • Hedayatollah Etemadizade *, MohammadJavad Liaghatdar, Ahmadreza Nasr, Nematollah Mosapour Page 15

    Different developments in recent years have provided protection for participative and interdisciplinary research from research and educational institutes and other organizations which invest in research. Because of the need for having a comprehensive look in solving problems and understanding complexities and also multidimensionality of problems which societies encounter some special ideas have evolved. Based on these ideas if researchers who are involved in one discipline, without being helped from experts of other disciplines, may come to ineffective solutions without sufficient consideration in all aspects of the problems. So research policy makers have come to these conclusions that: first, researches relating to social problems should be conducted with helps of researchers from other scientific fields. Second, researchers should work cooperatively and having interaction with each other. Third, their research finding should be so integrated that as much as possible a comprehensive and agreeable solution could be advanced. And finally, all above said will be achieved through interdisciplinary research. In this paper, based on validated scientific texts, authors have tried to provide a comprehensive look at the nature of interdisciplinary research in higher education. The basic subjects offered are: development of the ways of conducting academic research, moving of academic research to interdisciplinarity, consideration of academic disciplines for understanding interdisciplinary research, considering the nature of interdisciplinary research, early and late interdisciplinarity, and the motives of reflection of interdisciplinarity in policy making.

    Keywords: higher education, Interdisciplinary research, interdisciplinarity
  • Ghasem Salimi *, Zahra Sabaghian, Hasan Danaeifard, Mahmod Abolghasemi Page 51

    A battle of ideas on the conceptualization of producing, sharing, dissemination and application of knowledge in universities and higher education institutions is a complex issue that a lot of attention in the academic literature and management areas has focused on. on the basis of studies, knowledge sharing in higher education as an interdisciplinary field of study that links between the two major "knowledge management" and “higher education" specially in higher education management, has been emerged. Many scholars and researchers have tried to respond to these questions: What are the factors that influence people in knowledge sharing? What are factors and possible reasons for sharing or not sharing? This paper discussed and explored the knowledge sharing phenomenon in higher education in an interdisciplinary field of study and, it has analyzed the factors affecting knowledge sharing among faculty members. The article ends with this conclusion that to explore the knowledge sharing phenomenon in higher education and theorizing in this field, understanding and analyzing the nature of knowledge, motivation and opportunity for sharing of knowledge are essential. The study has reviewed the results of two decades important empirical research in academic environment. Finally, with focus on current situation and potentiality of future research on knowledge sharing in academic environment a conceptual model has presented.

  • Gholamreza Kazemian*, Majid Haghighi Page 75

    It is for some years that urban management major is conducted in some Iranian famous universities. The goal of the major is to educate students to become good urban managers because the city is a complex system that contains a lot of unexpected variables. Although this major conducted for some years, but there is still ambiguities among expertise and executive associations about its essence. Furthermore it seems that this major has a lot of gap with a preferred interdisciplinary major and therefore lots of the obligations of interdisciplinary majors are not considered. This paper has three goals, first determining the nature of urban management major; second, studying the essences and obligations of the major as an interdisciplinary and challenges of its current situation; and third, developing an analytical framework for the philosophy of urban management major in Iran. The research methods that used are observation, theoretical and comparative study, surveying and interviewing with urban experts and managers. The results emphasis that interdisciplinary nature should be of more concern in our universities. Also, findings show that lots of interdisciplinary mandates such as professors, educational methods and syllabus are not dedicated for specific nature of urban management and should be revised. Based on the theoretical framework, the essence of urban management in Iran has four pillars that are the need of urban management organizations to a comprehensive major, the possibility of resolving lots of currnt urban challenges and problems, non-comprehensiveness of other majors that is related to cities and finally successful experience of conducting urban management major in abroad universities. The essence and validity of all these items are approved.

    Keywords: rban management, higher education system, municipality, Interdisciplinary
  • Samira Moradzade *, Hasanali Bakhtiar nasrabadi, Ali Sadeghi Page 99

    The purpose of this study was assessment and prioritized inter discipline of Najafabad azad and Isfahan universities. The statistical population of this study was teachers and avalable students in higher education of Najafabad azad & Isfahan universities in academic year 1388-89. Research method was descriptive survey. The sample of this study was 105 that divided in two parts: 55 of teachers and 50 of students that selected in randomic technique. The research tool was aquestioniar that made with researcher. The finding showed that there are enough motive and tendency among teachers & students about inter discipline and only for 5 inter discipline terms of information resources, Educational space feasibility, culture and management is more feasibility. The prioritized inter discipline was show: Editorial, political and addiction psychology, philosophy analysis of the language & management of international contracts are the first priority & another inter discipline are the second priority.

    Keywords: curriculum, Specialization, Integration
  • Pardis Parto*, Marziye Goltaji Page 121

    Science and scientific advances needs context of interactions between different scientific disciplines. In the present age regarding to the subject area's specialization, interdisciplinary relationships in any study seems inevitable. Library and Information Science is a discipline which, like other disciplines, has its theoretical principles. It seems many of the considered theories and principles in this science have been borrowed from other scientific fields; therefore this study tries to discover the roots and origins of these theories by investigating and studying the existing theories in this field, and thus to specify the interdisciplinary nature of Library and Information Science.

  • Disable - Disability - Qualitative Approach - Construction-Grounded Theory
    Farooghamin Mozafari *, Mohammadbagher Alizadeaghdam, Akram Bakhshikhilgavani Page 143

    Disability is a social phenomenon that in medical science interpreted as a physiological disability. There is this social reality in every society and interpret differently according with social conditions and thoughts of individuals in society. These interpretations effect on interaction of people with disabilities, attitude of disabilities to self disability and him/her reaction to this situation. Family, friends and entourage can effect on “self-image” of disabilities. In This research, subjective dimension of disability considered as a social problem through emphasis on knowledge factor and structure of mind of disabilities. So has been used of Constructionist theoretical approach. The aims of this research are recognition of Social construction of disability, reaction of disabilities to that and highlighting subjective dimension of disability. Methods of data collection include participatory observation, partnership in group therapy meetings and depth interview and have been used of grounded theory for data analysis. Results show disabilities image themselves unable by other people, which always needed help. They thought only time they can have happiness life is when earn their healthy.

    Keywords: Disable, Disability, Qualitative Approach – Construction, Grounded Theory