فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جبار رحمانی صفحات 1-19
    یکی از مباحث مهم در مطالعات علم طی دو دهه اخیر، مبحث میان رشته ای بودن و چگونگی تلفیق علوم مختلف و دستاوردهای آنها برای ایجاد شناخت بهتر و کامل تر از پدیده های علمی است. میان رشتگی به عنوان راه حلی برای فرارفتن از مرزهای سرسخت دانش ها و نزدیک تر کردن هر چه بیشتر علوم مختلف است. رشته ای بودن نتیجه تقسیم کار تاریخی میان حوزه های معرفت بود. میان رشتگی نیز راه حلی برای فراتر رفتن از محدودیت های این تقسیم کار سنتی است. مطالعه فرهنگ به مثابه پدیده ای چند بعدی و فراگیر در حیات انسانی نیز مستلزم نگاهی میان رشته ای بوده است. انسان شناسی به عنوان علم پژوهش پیرامون انسان و فرهنگ، در شرایط تاریخی ای شکل گرفت که از یکسو بنیانگذاران این علم و از سوی دیگر موضوع آن از همان آغاز خصلت میان رشته ای داشته است. در این مقاله تلاش شده با رویکردی میان رشته ای چارچوب های تاریخی و نظری علم انسان شناسی مورد بحث و بررسی قرار گیرد و در نتیجه نیز بیان شده که این ساختار میان رشته ای که ناشی از شرایط اولیه این علم بوده، هم چنان خصیصه اصلی آن باقی مانده و قلمرو فرهنگ شناسی را به عنوان عرصه ای میان رشته ای تثبیت کرده است به تعبیر دیگر می توان گفت چارچوب بنیادی میان رشته ای انسان شناسی آنرا به علمی چند منظری و مبتنی بر سایر علوم تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: میان رشتگی، فرا رشتگی، فرهنگ شناسی، انسان شناسی
  • تورج زینی وند صفحات 21-35
    پس از آنکه دانش ادبیات تطبیقی، چالش ها و محدودیت های خاص مطالعات تاریخی - فرهنگی و جریان اثبات گرایی تاثیر و تاثر مکتب فرانسه را پشت سر گذراند، مطالعات میان رشته ای از سوی رماک و ولک به عنوان قلمروی نوین در این حوزه مطرح گردید. این عرصه ی پژوهشی تازه، پایانی بر تک گویی، انزوا و تجزیه گرایی علوم انسانی، بویژه ادبیات، در پیوند با دیگر هنرها و دانش های بشری (موسیقی، نقاشی، عکاسی، سینما، فلسفه، سیاست، جامعه شناسی و...) بوده و ادبیات را به عنوان ماده ای برای دیگر هنرها، دانش ها، گفتمان ها و معارف بشری تبدیل نموده است. نگارنده ی این جستار، ضمن بررسی «چرایی» پیدایش مطالعات میان رشته ای در حوزه ای ادبیات تطبیقی، به نقد و تحلیل «چگونگی» پژوهش های روش مند در این قلمرو نیز پرداخته است. از این رو، برای تحلیل کمی و کیفی استنادهای پژوهش، برخی از پژوهش های تطبیقی این قلمرو نیز مورد نقد و ارزیابی و استناد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مطالعات تاریخی - فرهنگی، مطالعات میان رشته ای، نقد، دانش، هنر
  • رضا ماحوزی صفحات 37-51
    در اندیشه فارابی و ابن سینا علم در معنای عام مترادف با فلسفه است. از این مقسم واحد دو شاخه نظری و عملی و از هر یک از این دو، اقسام متعددی از علوم تخصصی به دست می آید. در این نمودار خوشه ایدو تصویر وحدت انگارانه و تکثرگرایانه (تخصصی) از علوم در کنار هم گرد آمده است. به این معنا، در علم شناسی ابن سینا هم از وحدت علوم و ارتباط آن ها با یکدیگر سخن گفته شده است و هم از تمایز و تفرد هر یک از دیگری. با این حال این موضع نه معادل رویکرد رشته ای در عصر مدرن و نه معادل رویکرد میان رشته ای است. این موضع حتی معادل وحدت این دو با یکدیگر هم نیست. بلکه اساسا این علم شناسی در یک فضای فکری متفاوت از علم شناسی قرون اخیر طرح گردیده است. این نوشتار درصدد است پس از تشریح علم شناسی فارابی و ابن سینا و سپس تشریح رویکرد رشته ای و میان رشته ای این تفاوت را نشان دهد. در پایان با لحاظ احتیاط در استعمال واژه «پیشارشته ای» این رویکرد به علم شناسی فارابی و ابن سینا نسبت داده می شود.
    کلیدواژگان: تقسیم بندی علوم، پیشارشته ای، رشته، میان رشته، فارابی، ابن سینا
  • عباس منوچهری صفحات 53-75
    پژوهش میان رشته ای نیازمند برخورداری از مبانی نظری و مفهومی ای است که با ممانعت از سردرگمی و اشتباه پژوهشگر، امکان تلفیق دیدگاه ها در رشته های مختلف را فراهم آورد. به این منظور لازم است با اتکا بر مقومات رشته مبدا، مباحث نظری مرتبط با آن را در دیگر حوزه های معرفتی مربوط به پژوهش مورد بررسی قرار داد. با تبیین این مباحث، پژوهشگر می تواند با اتکا بر یک مبنای نظری ریشه دار در معرفت مبدا، موضوع کار خود را در فضای میان رشته ای مورد کاوش قرار دهد. پژوهش حاضر، با بررسی این مقوله در جستجوی اندیشه سیاسی در هنر سینما، این شیوه را مورد آزمون قرار می دهد. بر این اساس، می توان با مبنا قرار دادن نظریه های اندیشه ورزی سیاسی –در اینجا نظریه توماس اپریگنز- آثار سینمایی را در چارچوبی فراتر از محدوده مطالعات سینمایی، و در مقام بازنمایی اندیشه ورزی سیاسی کارگردانان مولف مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، هنجار، پژوهش میان رشته ای، سینما، مباحث نظری
  • فیروزه اصغری، بهمن زندی صفحات 77-99
    پیوند بین علوم مختلف با یکدیگر به منظور پاسخ به سوال هایی که یک علم خاص به تنهایی قادر به حل آن نیست، جهان علم را به سمت تولد بین رشته ای ها سوق داده است. در این میان زبان شناسی نیز به عنوان علمی که زبان را که یک پدیده پیچیده انسانی، شناختی و اجتماعی است، مورد مطالعه قرار می دهد، بی تردید نیازمند بهره گیری از علوم مرتبط دیگر است. توجه بیش از پیش محافل دانشگاهی به حوزه هایی مانند جامعه شناسی زبان، روان شناسی زبان، زبان شناسی رایانه ای، زبان شناسی تربیتی و زبان شناسی قضایی نشان از رونق مطالعات بین رشته ای زبان شناختی در عصر حاضر است. موضوع اصلی عصب شناسی زبان بررسی رابطه «زبان و مغز» است. اینکه زبان چگونه در مغز یاد گرفته، بازنمایی و پردازش می شود از پرسش های اصلی است که عصب شناسی زبان تلاش می کند تا با پاسخ به آن از یک سو دروازه های تحقیقات جدیدی را در عرصه بنیادهای بیولوژیک یادگیری زبان اول و دوم به روی پژوهشگران بگشاید و از سوی دیگر در حل مشکل هزاران بیماری که در سراسر جهان دچار زبان پریشی هستند، نقشی اساسی ایفا کند. با چنین رویکردی، در این مقاله تلاش می شود ابتدا، ضمن مروری بر سیر تحول مطالعات عصب شناسی زبان، دیدگاه های مطرح درباره ارتباط زبان و مغز از آغاز تا کنون مورد بررسی قرار گیرد. سپس زبان پریشی و یادگیری زبان به عنوان دو مبحث اصلی در مطالعات عصب شناسی مطرح می شود تا فهم انضمامی و دقیق تری از این حوزه به دست آید.
    کلیدواژگان: مطالعات بین رشته ای، عصب شناسی زبان، زبان و مغز، زبانپریشی، آسیب شناسی زبان، یادگیری زبان
  • عبدالله بیچرانلو، علی اصغر پورعزت صفحات 101-121
    تاکنون محققان و نظریه پردازان متعددی، سازمان را از ابعاد گوناگون، بررسی و مطالعه کرده اند. بر اساس این مطالعات، انگاره ها و تصاویری از این مهم ارائه شده اند که از معروف ترین آنها انگاره هایی است که در آثار «گرت مورگان» و «ماری جو هچ» طراحی و پیشنهاد شده اند. در این مقاله، به طور اجمالی کارکرد استعاره ها در فراگرد کسب شناخت و نیز استعاره های سازمان، مرور می شود و برخی از دیدگاه ها و نظریه هایی که از بیشترین تناسب و تطابق با استعاره های مذکور برخوردارند، مد نظر قرار می گیرند تا امکان طرح بحث از مفهوم «بوم رنگ معنایی» یا «بازگشت معنایی استعاره ها» فراهم آید و کارکردها و کژکارکردهای تامل برانگیز آن تبیین شوند. در مطالعه موردی این موضوع، با تمرکز بر مفهوم مهندسی فرهنگی به عنوان یکی از مفاهیم نشات گرفته از بازگشت معنایی استعاره ها، به تبیین چگونگی بازگشت معنایی استعاره و پدید آمدن این مفهوم در ادبیات سیاستگذاری فرهنگی کشور پرداخته شده است. این مقاله از جهت دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع بنیادی و از لحاظ هدف از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده، کیفی است. روش آن از نوع مطالعات موردی است. ابزار جمع آوری داده ها، اسناد و مدارک هستند که با استفاده از منابع مختلف، داده های لازم، جمع آوری و با روش تحلیل مقایسه الگوها، داده ها تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: استعاره، بازگشت معنایی، مهندسی فرهنگی
|
  • Pages 1-19
    Interdisciplinarity as a subject in science studies is regarding to the way that different sciences and their results are combined to reach a comprehensive understanding of scientific subjects. Interdisciplinarity is a solution to cross the hard boundaries of sciences and make them closer and relative to each others. Disciplinarity has been the result of division among the sciences، and Interdisciplinarity is the way to solve the limitation of this division. Study of Culture as multi dimensional phenomena in human life required an interdisciplinary perspective. Anthropology as a science of human and culture formed in the historical situations that its founders and subjects came from other disciplines. In this paper I try to discuss from interdisciplinary perspective on the historical and theoretical framework of anthropology. As a result it is stated that interdisciplinary frameworks of anthropology originated from its beginnings and have continued till today. Finally these aspects characterize the study of culture as interdisciplinary field; anthropology among the social science can do this job in its best level.
    Keywords: Interdisciplinarity, Study of Culture, Anthropology
  • Pages 21-35
    After passing the different limitations، historical-cultural limitations، an approving movement of French school، estudes transversals have been justified by Remak and R. Wellek as a novice field for comparative literature. The field produces a new region، the end of monologue، solitude، the analysis of human science، especially literature، other arts relating to human science (music، drawing، taking picture، cinema، philosophy، politics sociology…)، therefore literature provides material for other arts، knowledge، discourse، and human mystery. The author is to examine why estudes transversals of comparative literature turns into the criticism of methological study، hence some of comparative studies have been documented in order to examine the quality and quantity.
    Keywords: Comparative Literature, Historical, Cultural Studies, Estudes Transversals, Criticism, Knowledge, Art
  • Pages 37-51
    In Al Farabi and Avicenna point of view، Knowledge is synonymous with philosophy. This root divided to theoretical and practical branches. From these two derived different types of specialized sciences. In this cluster diagram come together two pictures of unity and plurality of specialized disciplines. However، this position is not the equivalent of modern disciplinary and interdisciplinary approach. It''s not even equivalent of unity of these two together. This kind of Science is different of Science in modern period. This paper wants to show the Al Farabi and Avicenna point of view about Sciences is not the disciplinary and interdisciplinary approach. At the end، I use the word of Predisciplinary for Al Farabi and Avicenna''s view.
    Keywords: Predisciplinary, Disciplinary, interdisciplinary, Al Farabi, Avicenna
  • Pages 53-75
    In order to make the combination of different approaches in different disciplines possible، interdisciplinary studies need to be founded on a clear theoretical framework in which explorer’s mistake could be decreased. Thus، it is necessary to apply theoretical framework of the original discipline within the explorations in the other’s studies. This might lead the explorer towards an interdisciplinary conception of the subject. Investigating political thought in cinematic studies، the present study attempts to evaluate such hypothesis. Thus، based on Spragens’ Theoretical framework in formulating political thought، the cinematic works are analyzed beyond their aesthetic features، and so، the directors are studied as the narrators of political thought in visual mode.
    Keywords: Political Thought, Normative Approach, Interdisciplinary Studies, Theoretical Framework
  • Pages 77-99
    Relationship among different sciences to respond to specific questions that a science can not solve alone، pushes the scientific world to the emergencing of new interdisciplinary courses. As a result، Linguistics as a science that studies about language (which is a complex human، social and cognitive phenomenon) needs other related sciences. Today too much attention to areas such as Neurolinguistics، Psycholinguistics، Sociolinguistics، Educational linguistics، Computational linguistics and Forensic Linguistics shows developing of interdisciplinary studies. Neurolinguistics، which is the main point of this paper، is a branch of macro linguistics which emerged not more than a few decades ago. The main theme of this science is the relationship between language and human brain mechanisms. The main questions that Neurolinguistics tries to answer are as follow: How is language learned، processed and represented in the brain? In fact، Neurolinguistics wants to find more information about the biological organization of the first and second language function. On the other hand، it tries to solve the problem of thousands of patients around the world suffering from aphasia which neither Neurology nor linguistics is able to treat on its own. The first part of this paper deals with the history of Neurolinguistics and the main theories on relationship between language and brain. The second refers to categorization of different Aphasia and the last part will briefly discuss language learning and biligualism.
    Keywords: Interdisciplinary Studies, Neurolinguistics, Aphasia, Language Pathology, The First, Second Language Learning, Language, Brain, Bilingualism
  • Pages 101-121
    Numerous researchers and theoreticians have attempted to study and investigate various respects of the organization. Based on these studies، different ideas and images have been offered on this concept، the most important of which are the pictures depicted and offered in the works of «Garreth Morgan» and «Mary Joe Hatch». In this study، the function of metaphors in the process of cognition is examined، organization metaphors are briefly reviewed، and some theories and views which are mostly in accordance with the mentioned metaphors are considered. Finally، the possibility for discussions on the concept of «semantic boomerang» or «semantic return of metaphors» is provided and its considerable functions and dysfunctions are examined. In the case study، by focusing on the cultural engineering as a derived concept of metaphors semantic boomerang، the way of metaphor boomerang and emerging this concept in Iranian policy making literature is described. This paper in terms of results is a basic research and in terms of purpose is exploratory and in terms of applied data is qualitative. The method is case study. The data gathering tool is documentary which by using different sources، necessary data have been gathered and analyzed by models comparison analysis method.
    Keywords: Metaphors, Disciplinary Concept, Cultural Engineering