فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحمان پاریاد، یحیی معروفی صفحات 1-18
    ضرورت های نوین زندگی بشر تخصص گرایی در علوم را پدید آورد. با وجود این، رده بندی دانش از آغاز تا کنون نتوانسته است مرز روشنی بین حوزه های علمی پدید آورد و هنوز در این خصوص، اجماعی بین دانشمندان حاصل نشده است. تخصص گرایی افراطی توام با درک پیچیدگی موضوعات مورد مطالعه، باعث شد که ضرورت توجه به نگرش های تلفیقی در حوزه تولید دانش گسترش یابد. مقاله حاضر تلاش می کند در بخش نخست وضع موجود معرفت و ضرورت نیاز به وحدت بین علوم را توضیح دهد. در بخش دوم، نویسندگان به اختصار الگوهای جدید تبیین دانش را مورد بحث قرار می دهند. در بخش پایانی با ارائه یک انگاره، وحدت رشته های مختلف در حوزه علوم انسانی مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: یگانگی معرفت، رویکرد میان رشته ای، علوم انسانی
  • مسعود نادریان، سمیه رهبری صفحات 19-32
    آیا با جهانی شدن پدیده ورزش، توسعه باشگاه ها و مشاغل خصوصی و گستره نهضت المپیک و اقتدار و نفوذ روزافزون نهادهای جهانی ورزش، تاسیس رشته کارشناسی ارشد حقوق ورزش در ایران ضرورت دارد؟ هدف کلی تحقیق امکان سنجی تاسیس رشته کارشناسی ارشد حقوق ورزشی در دانشگاه های کشور از دیدگاه اعضای هیئت علمی گروه های حقوق و تربیت بدنی دانشگاه های اصفهان، تهران و شهید بهشتی در سال 1392 (مجموعا 173 نفر) است. تحقیق توصیفی و از نوع تحقیقات کیفی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه سازمان یافته گردآوری شد. 28 نفر از اعضای هیئت علمی که با تدریس، تالیف و ترجمه کتاب های حقوق، ورزش و برنامه ریزی های درسی در ارتباط بودند، به طور هدف دار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به پرسش های تحقیق پاسخ دادند. پاسخگویان معتقد بودند، به دلیل کاستی های محرز در قوانین مربوط به ورزش در حقوق ایران و نیاز جامعه، ایجاد رشته حقوق ورزش ضرورت دارد. مصاحبه شوندگان بر سر راه اندازی رشته حقوق ورزشی در دانشکده ها یا گروه های آموزشی حقوق با ترکیبی از دروس حقوق و ورزش توافق داشتند. وجود استادان دارای مدرک دکترای حقوق و علوم ورزشی در دانشگاه ها زمینه بسیار مناسبی برای تاسیس این رشته است. در این مقاله دیدگاه استادان در هفت زمینه کاستی های حقوق ورزش، تجاری شدن ورزش، ایجاد مشاغل جدید، امکانات تخصصی، استقلال رشته حقوق ورزش، آموزش های کوتاه مدت، دروس حقوق ورزش، مدارک استادان و شرایط کارگاه های آموزشی حقوق ورزش بررسی شده است.
    کلیدواژگان: حقوق ورزش، امکان سنجی، جهانی شدن، قوانین و مقررات
  • قاسم درزی، احمد پاکتچی صفحات 33-49
    ترجمه فرهنگی یکی از مهم ترین الزمات زبان شناختی مطالعات میان رشته ای است که مقصود از آن همسان سازی و هم سنخ کردن مضامین فرهنگی رشته های مختلف برای برقراری ارتباط بهتر میان آنها است. نشانه شناسی فرهنگی نیز از جدیدترین علومی است که به شکل برقراری ارتباط میان فرهنگ ها پرداخته است. نشانه شناسی فرهنگی سه الگوی «دیگری فرهنگی»، «کریول سازی» و «سپهر نشانه ای» را برای برقراری ارتباط میان فرهنگی ارائه می کند. در الگوی دیگری فرهنگی، همدلی مهم ترین کلید برای رفع مانع «دیگری» در برقراری ارتباط میان فرهنگی معرفی می شود. سپهر نشانه ای نیز جایی است که در مرکز آن متون فرهنگی تولید می شوند و بیرون از آن آشوب و بی نظمی، درون سپهر را تهدید می کند و در تعامل این درون و بیرون سپهر است که می توان به تولید فرهنگ جدید دست یافت. در الگوی کریول شدگی نیز، شیوه شکل گیری زبان های میان فرهنگی مورد بررسی قرار می گیرد. شناخت کیفیت چنین مقوله ای می تواند به خوبی میان رشته پژوه را در دست یابی به زبان مشترک بین رشته ای یاری رساند.
    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، نشانه شناسی فرهنگی، ترجمه فرهنگی، دیگری فرهنگی، کریول سازی، سپهر نشانه ای
  • بهمن زندی صفحات 51-70
    گسترده ترین حیطه زبان حیطه ای است که زبان با زمینه های بیرون از خودش مرتبط می شود. به این اعتبار زبان بر برخی از عوامل محیطی تاثیر می گذارد و از بعضی از آنها تاثیر می پذیرد. یکی از مهم ترین این زمینه ها حوزه تعلیم و تربیت است. در این مقاله با به کارگیری روش تحقیق توصیفی تحلیلی، ضمن معرفی رشته جدیدی که در دانشگاه های بزرگ جهان دایر است، به سودمندی راه اندازی آن در جهت توسعه مطالعات زبانی با توجه به مسائل زبان شناختی ایران به ویژه در حوزه تعلیم و تربیت پرداخته شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که زبان شناسی تربیتی به عنوان پلی میان دنیای زبانی و نظام تعلیم و تربیت می کوشد فعالیت های آموزشی را با توجه به مسایل زبانی، به نحوی مطلوب تر سامان دهد. مطالعات زبان شناسی تربیتی بر نقش زبان در یادگیری و آموزش متمرکز است. این شاخه علمی ضمن تاکید بر تلفیق زبان شناسی و آموزش، با استفاده از روش ها و نظریه های زبان شناختی، مسایل و مشکلات عملی نظام آموزش رسمی در زمینه یادگیری زبان و یادگیری از طریق زبان را مورد توجه قرار می دهد. همچنین می بایست در طراحی برنامه درسی زبان شناسی تربیتی در ایران به سه قلمرو «یادگیری زبان»، «یادگیری علوم از طریق زبان»، و «نقش فرهنگی و تربیتی زبان» توجه کرد. راه حل اصولی برای گسترش این حوزه مطالعاتی در ایران تاسیس دوره های تحصیلات تکمیلی ماموریت گراست که بتوانند زمینه لازم را برای حل مسائل مشترک زبان و تعلیم و تربیت فراهم آورند.
    کلیدواژگان: مطالعات میانرشته ای، زبانشناسی تربیتی، زبانشناسی، علوم تربیتی، یادگیری
  • رضا علی کرمی، محمد کشاورزی صفحات 71-84
    آینده پژوهی یکی از علوم جدید و میان رشته ای است که جزو علوم و فناوری های نرم طبقه بندی می شود. آینده پژوهی را علم و هنر کشف و شکل بخشیدن آینده تعریف کرده اند. تاکنون مطالعات آینده پژوهی در حوزه های مختلفی از جمله فناوری، اقتصاد، سیاست و... انجام شده است و کارشناسان روش های مختلف را در حوزه های مربوطه شناسایی و معرفی کرده اند. از طرفی تغییرات در جهان به قدری وسیع است که همگام شدن با آن کاری بسیار سخت و دشوار است، و ضرورت دارد که در هر زمینه ای از قبل به آینده توجه داشته باشیم تا برای رویارویی با آن برنامه ریزی کنیم. از طرف دیگر، علم فقه بخش عظیمی از هویت خویش را از گذشته می گیرد. این نگاه به گذشته در بعضی مواقع موجب گذشته گرایی و دوری از زمان حال و آینده می شود و فقه را در موضع انفعال قرار می دهد. به همین دلیل تمام تلاش ما این است که عنصر آینده پژوهی را وارد علم فقه کنیم تا تصمیم گیران حوزه فقه با تغییرات آینده برخورد پیش دستانه داشته باشند. با این فرض در مقاله حاضر سعی شده است که این علم میان رشته ای با فقه ترکیب شود و مفاهیم و روش های آن به صورت کلی مفهوم سازی و معادل سازی شود. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روندها، فقه، دیده بانی فقهی، اندیشکده فقهی
  • حمید نساج، مرتضی حاجی مزدارانی صفحات 85-122
    در میان دسته بندی های متعدد و متنوع ارائه شده برای اندیشه های سیاسی در اسلام و ایران معمولا بر حوزه هایی همچون فقه سیاسی، فلسفه سیاسی، کلام سیاسی و سیاست نامه نویسی تاکید می شود، اما ایرانی ترین حوزه اندیشه ورزی در ایران اسلامی را بایستی در حوزه شعر جستجو کرد. زیرا که سپهر اندیشه ایرانی شعر است و اغلب فقها و فلاسفه و متکلمان و عرفای ایرانی، زمانی که خواسته اند نهان شده های دل خویش را آزادانه و بی تقید بیان کنند، به دامن شعر پناه برده اند. با وجود این متاسفانه ادب سیاسی به واسطه افراط در تخصص گرایی رشته ها و ضعف مطالعات میان رشته ای چنان چه باید و شاید در کانون توجه اندیشه ورزان سیاسی و تاملات آکادمیک قرار نگرفته است.
    این نوشتار ضمن دعوت از اندیشه ورزان به توجه نظام مند به این حوزه میان رشته ای، در صدد گونه شناسی اشعار از لحاظ کارکرد سیاسی شان برآمده است و حوزه ادب سیاسی (اعم از نظم، و نثر مسجع و موزون) را به ادب حماسی و میهنی، ادب انتقادی، ادب اصلاحی، ادب تمجیدی و درباری، ادب مقاومت، و طنز سیاسی اجتماعی تقسیم کرده است و فردوسی، حافظ، ناصرخسرو، سعدی، عنصری بلخی، سیف فرغانی، و عبید زاکانی را به عنوان نماینده های این گونه های ادبی مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: ادب سیاسی، ادبیات سیاسی، میان رشتگی، فردوسی، حافظ، سعدی، ناصرخسرو، عنصری، سیف فرغانی، عبید زاکانی، اندیشه های سیاسی در اسلام و ایران
  • هادی دادمهر صفحات 123-145
    لزوم ایجاد ارتباط میان دو رشته روابط بین الملل و حقوق بین الملل سال هاست که در نظام آموزشی ایران مغفول مانده است و علی رغم تشابهات فراوان و همکاری های متعددی که دانشمندان این دو حوزه می توانند با یکدیگر داشته باشند، عملا تا قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم حتی امکان حضور دانشجویان حقوق بین الملل در دوره های تحصیلات تکمیلی روابط بین الملل و بالعکس فراهم نبود. اما آیا اساسا در عصر کنونی امکان شناخت مناسب پدیده های بین المللی با اتخاذ رویکردهای تک رشته ای، متصلب و جزمی ممکن است؟ این مقاله در تلاش برای پاسخ دادن به سوال فوق و به منظور به تصویر کشیدن یکی از وجوه پیچیده تعامل متقابل حقوق بین الملل و روابط بین الملل، به کنکاش در حوزه خطیر معاهدات امنیتی بین المللی پرداخته و ضمن معرفی مفهوم اعتبارسازی، به طور خاص تلاش می کند تا تفاوت زاویه دید و ظرفیت همکاری ممکن الحصول بین پژوهشگران حوزه حقوق بین الملل و روابط بین الملل را مورد بررسی قرار بدهد. این نوشتار ضمن این که نخستین اثر به زبان فارسی برای معرفی مفهوم اعتبارسازی به جامعه محققان علم سیاست و حقوق بین الملل محسوب می شود، در صدد است تا با استفاده از روش شناسی تطبیقی و گزینش یک نمونه مطالعاتی ملی، برای نخستین بار چرایی و نحوه سرریز اعتبار دولت ها، از حوزه بین الملل به حوزه حقوق بین الملل را نیز اثبات کند.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، حقوق بین الملل، اعتبارسازی اراده گرا، اعتبارسازی قانون گرا، معاهدات امنیتی بین المللی، بازدارندگی
|
  • Rahman Paryad, Yahya Marofi Pages 1-18
    Human life and its new requirements have made the specialization of sciences a must. However, from the beginning the categories of knowledge could not make a clear boundary among different fields of sciences. Extra specialization along with the complexity of science’s issues caused the spread of assimilation attitudes in production of knowledge. In the first part of the paper, the present situation of knowledge and need of unity among sciences will be explained. In the second part, the authors briefly explain the new patterns of knowledge are discussed. The final section of paper presents a model to emphasize on necessities of unity of humanities disciplines.
    Keywords: Unity of Knowledge, Interdisciplinary Approach, Humanities Disciplines
  • Masoud Naderian, Somayeh Rahbari Pages 19-32
    In spite of the globalization phenomenon of sport, club development, private businesses and the scope of the Olympic movement, authority and rising influence of sports global organizations, it is necessary to establish a master’s degree in sports law’s Field? The overall goal of the research was the feasibility of the establishment of sports law’s Field in the master degree of Iran’s universities from the perspective of faculty members of Law and Physical education departments in university of Isfahan, Tehran Shahid Beheshti in 2013(n=173). The type of research was descriptive and the qualitative research kind. The required information was collected through semi-organized interview. 28 people of faculty members, who were in relation with teaching, writing and translation of law, sport and curriculum were selected as the statistical sample and answered to research questions. Respondents believed that, because of the obvious shortcomings in the rules relating to the Iran’s sport law and needs of society, it is necessary to establish the field of sports law. Interviewees were agreed for establish sports law’s field in faculties or departments with a combination of courses in law and sports. The existence of professor with doctorate degree in law and sports sciences in the universities was an excellent background for the establishment of this field. In this paper has been reviewed professor’s perspective in seven areas: shortcomings of sports law, commercialization of sport, create new jobs, specialized facilities, independent sports law’s field, short-term training, courses of sports law, faculty member’s qualifications and conditions of Sports Law’s workshops.
    Keywords: Sports Law, Feasibility, Globalization, Rules, Regulations
  • Ghasem Darzi, Ahmad Pakatchi Pages 33-49
    Cultural translation is one of the most important Linguistic necessities of interdisciplinary studies in which its purpose is matching the cultural Themes of variant disciplines. Cultural semiotics has tree models for this
    Purpose
    Cultural Other, Semiosphere & Creolization. The model of Cultural Other supposes Empathy as a key for resolving “other” in Intercultural communication. Semiosphere is the one in which its center the cultural texts introduce and outside of it, anarchy threats the inside of Semiosphere; And it is the Cooperation of inside and outside of the Semiosphere that create a new culture. In Creolization model, the formation of Intercultural languages has examined. Knowing the state of this, could lead the interdisciplinary researchers into a criterion interdisciplinary. Undoubtedly the cultural semiotics which its emphasis is on the linguistic symptoms is the best discipline for the study of Linguistic necessities in interdisciplinary studies. So the cultural semiotics models are the maintain Framework for this article.
    Keywords: Interdisciplinary Studies, Cultural Translation, Cultural Other, Semiosphere, Creolisation
  • Bahman Zandi Pages 51-70
    The broadest language realm is the realm in which language is connected with the domains outside itself. In this scale, language has an impact on some of the environmental factors and receives influence from some of them. One of the most important of these areas is the domain of education. In this article, using a descriptive–analytical research method, while introducing a new field which is prevailing in large universities in the world, the usefulness of running it in line with development of language studies with regard to Iranian linguistics issues in particular in education is dealt with. The result of the study shows that the educational linguistics as a bridge between lingual world and educational system tries to organize the educational activities with regard to lingual issues in a more ideal way. The studies of educational linguistics are focused on the role of language in learning and education. While emphasizing on the integration of linguistics and education, and using the methods and theories of linguistics, this scientific field considers the practical issues and problems of formal educational systems in the area of language learning and learning through language. It is also necessary to pay attention to three realms of language learning, learning sciences through language and the cultural and educational role of language in designing curriculum of educational linguistics in Iran. The solution to expand this study field in Iran is to establish the mission-oriented post graduate courses which could provide necessary grounds to solve the common issues between language and education.
    Keywords: Interdisciplinary Studies, Educational Linguistics, Linguistics, Educational Sciences, Learning
  • Reza Ali Karami, Mohammad Keshavarzi Pages 71-84
    Future study is a new interdisciplinary science that is classifying in part of the science and technology applications. Future study have introduced as a science and art of discovering and shaping the future. Till now future studies in various field soft technologies, economics, politics, and other various methods and experts have been identified and presented many trends in the relevant fields. On the other hand changes in the world are so fastso homologize with it, is so difficult. This retrospect sometimes leads to and looking away from the present and future and puts jurisprudence inthepassiveposition.That iswhyallourefforts aremaking theFutureelement in to the fight that decision makers of jurisprudence field would have preemptive deal with future changes. With this assumption in this paper we tried to combine the interdisciplinary science with the jurisprudence, and made its concepts and methods Conceptualization and equivalent generally. The researchinthis paperisdescriptive.
    Keywords: Future Study, Trends, Jurisprudence, Legal monitoring, Legal Think tank
  • Hamid Nassaj, Morteza Haji Mazdarani Pages 85-122
    Among the various and different categories provided for the political thoughts in Islam and Iran, the emphasis is usually on political jurisdiction, political philosophy, political theology and Siyāsatnāma (Book of Government); but the most Iranian area of thinking in Islamic Iran must be sought in poetry. Because the Iranian sphere of thought is poetry. Most jurists, philosophers, theologians and mystics of Persia, when wanted to freely express their heart, have relied on poetry. However, unfortunately, due to the extreme specialization of academic courses and lack of interdisciplinary studies, political literature is not considered as an important subject in intellectuals thinking and academic considerations. This paper invited thinkers to systematically focus on this interdisciplinary course and seeking typology of poetry based on its political function. Political literature (including poem and the rhythmic prose) has been divided to the heroic and patriotic literature, critical literature, reformist literature, praising literature, resistance literature and social and political satire; Ferdowsi, Hafez, Saadi Shirazi, Unsuri Balkhi, Saif Farghani, Nasir Khusraw, Ubayd Zakani are the representatives of these literary types that have been studied in this paper.
    Keywords: Political literature, interdisciplinary, Ferdowsi, Saadi, Unsuri, Saif, Nasir Khusraw, Ubayd, Political Thoughts in Islam, Iran
  • Hadi Dadmehr Pages 123-145
    The necessity of establishing the scientific relationship between the two fields of international relations (IR) and international law (IL) has been ignored for years in Iran. Prior to the presidency of Hassan Rouhani, the Iranian students were banned from any kind of interdeciplinary study In spite of numerous possible collaborations between IL and IR. But is it possible to have a good analysis of international phenomenons by adopting mono disciplinary approaches? This article is an attempt to respond to the above question, and to portray the complex mutual interaction between IL and IR in international security agreements. This article is the first to introduce the concept of Reputation building to the Persian community of researchers. We seek to use the comparative methodology and argue how the reputatios of a state in international relations could overflow into areas of international law.
    Keywords: Reputation Building on Resolve, Reputation Building on Compliance, International, Security Agreements, Detterence