فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر قاسمی، راضیه امامی میبدی صفحات 1-19
    یکی از ابزارهایی که می تواند در رشد و توسعه تمامی علوم، به ویژه علوم انسانی نقش داشته باشد، توسعه مطالعات میان رشته ای است. در این مقاله تلاش شده است از طریق مصاحبه نیمه ساختمند با جمعی از صاحب نظران و اندیشمندان کشور و تحلیل محتوای آرای ایشان به این پرسش پاسخ داده شود که از نظر خبرگان، مهم ترین عوامل و موانع رشد علوم انسانی در ایران چیست و توسعه مطالعات میان رشته ای در رشد علوم انسانی چه نقش و جایگاهی دارد؟ نتایج به دست آمده نشان می دهد از نظر خبرگان، مقوله «توسعه میان رشته ای ها» با اختصاص جایگاه دوازدهم در میان عوامل شانزده گانه رشد و توسعه علوم انسانی فی نفسه نقش چندان موثری در رشد و توسعه این علوم در ایران ندارد و کارآمدی این ابزار، مستلزم تامین شرایط مهم تری همچون تامین فضای باز فکری در دانشگاه ها و استقلال جامعه علمی است. همچنین توسعه مطالعات میان رشته ای درصورتی که به افزایش هم افزایی علمی صاحب نظران رشته های مرتبط در حوزه علوم انسانی و نیز ارتقای توانمندی علمی استادان، دانشجویان و پژوهشگران و کاربردی تر شدن علوم انسانی در کشور منجر شود، می تواند در رشد و توسعه علوم انسانی و اجتماعی موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: ایران، علوم انسانی، مطالعات میان رشته ای، خبرگان
  • حسین شجاعی، عباس مصلایی پور، سجاد اسدبیگی صفحات 21-44
    متن الهی قرآن کریم و رابطه مستقیم آن با عقاید مسلمانان از جمله عناصر موثری محسوب می شوند که باعث پدید آمدن نوعی انحصارگرایی صنفی در زمینه انجام تحقیقات قرآنی توسط عالمان دین در سنت قرآن پژوهی مسلمانان شده است. همین مسئله باعث نوعی کنترل در مواجهه با قرآن شده بود و به همین دلیل نتایج به دست آمده در این نوع تحقیقات نیز عمدتا منطبق با مبانی و جهان بینی اسلامی بود، زیرا محقق قرآن پژوه از شناخت کامل و کافی در زمینه اسلام، کلام اسلامی و همچنین قرآن برخوردار بود. لکن با تغییر و تحولاتی که امروزه در حوزه توسعه علوم، پژوهش، گرایش به مطالعات میان رشته ای و همچنین دوری از انحصارگرایی علمی پدید آمده است، پژوهشگران مختلفی به تحقیق در حوزه قرآن اقدام می کنند. در این میان با توجه به گریزناپذیر بودن این فضا ازیک سو و همچنین حساسیت پژوهش در قرآن و لزوم جلوگیری از آثار سوء و اشتباهاتی که امکان پیش آمد آنها وجود دارد، تدوین الزامات کلامی پژوهش های قرآنی در حوزه های مختلف پژوهشی و تحقیقی ضروری به نظر می رسد. مقاله پیش رو با تمرکز بر الزامات کلامی پژوهش میان رشته ای در زمینه قرآن کریم و استفاده از روش کتابخانه ای، به دنبال معرفی عناصر قابل تامل و الزامات این گونه پژوهشی در سه سطح معرفت شناسی، اصطلاح شناسی و روش شناسی می باشد تا با ایجاد خط سیر تحقیق صحیح، نگرانی های مربوط به نتایج به دست آمده از این نوع تحقیقات را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: الزامات کلامی پژوهش قرآنی، مطالعات میان رشته ای، معرفت شناسی، اصطلاح شناسی، روش شناسی
  • صادق میرویسی نیک صفحات 47-70
    این تحقیق با روش تحلیلی _ تفسیری و در چارچوب اندیشه سیاسی به بررسی مهم ترین مفروضات نظری «رویکرد قابلیتی» آمارتیا سن و آثار آن بر حوزه عدالت جنسیتی می پردازد. در اینجا بیان می شود که فهم توسعه و آثار آن بر حوزه عدالت و برابری را نمی توان از مبانی فلسفی نهفته در آن جدا کرد. در همین زمینه بررسی جنسیتی نظریه های توسعه، حاکی از نارسایی آنها در زمینه مسائل زنان و موانع جنسیتی آنها در برخورداری از فرصت ها و منابع واقعی زندگی است. این رویکردها یا نگرش انفعالی به زنان دارند و یا با تلقی انتزاعی از آزادی و فرصت برابر، از توانمندی آنها غافل می شوند. رویکرد قابلیتی که مبنای رویکرد انسانی آمارتیا سن به توسعه است، در این زمینه چشم انداز جامعی را پیش روی ما می گذارد. سن با پیوندی که میان آزادی، عدالت و دموکراسی برقرار می کند، عاملیت بخشی به زنان را محور توسعه قرار می دهد. در این رویکرد، توسعه در درجه نخست باید با تمرکز بر توانمندسازی زنان، آزادی های ابزاری آنها را محقق سازد و در مرحله بعد، شرایط مناسب بیرونی را برای ابراز وجود و قدرت انتخاب گری آنها فراهم کند.
    کلیدواژگان: توسعه، عدالت، عدالت جنسیتی، توسعه انسانی، قابلیت، آزادی
  • فیروزه اصغری صفحات 73-119
    آنچه یک پژوهش علمی را از یک پژوهش غیرعلمی جدا می کند و موجب اعتبار و یا بی اعتباری آن می شود، روش شناسی پژوهش است.بسیاری از مشکلات و چالش های اساسی به ویژه در مطالعات حوزه علوم انسانی ناشی از ابهام روش شناختی آنهااست. ملاحظات روشی به ویژه در پژوهش هایی مانند مطالعات حوزه جنسیت که در چارچوب یک رشته خاص علمی نمی گنجند، به دلیل ماهیت و ابعاد پیچیده آنها از دقت و حساسیت بیشتری برخوردار است. ازاین رو مقاله حاضر با نگاهی به جنبه های روش شناختی پژوهش های انجام شده درباره تاثیر متغیر جنسیت بر رضایت شغلی اعضای هیئت علمی،با استفاده از رویکرد کیفی و تکنیک مرور سیستماتیک تلاش کرده است به صورت عینی توجه محققان را به ضرورت، اهمیت و نقش ملاحظات روش شناختی در شناخت و تبیین عمیق تر مسئله پژوهش و دستیابی به پاسخ شفاف، دقیق و منطبق با واقعیت برای حل مسئله و دستیابی به هدف پژوهش جلب کند. یافته های این مطالعه حاکی از وجود دو مشکل عمده در پژوهش های مورد بررسی بوده است: یکی وجود ابهام و عدم شفافیت در بیان مسئله پژوهش و دیگری گرایش به استفاده از یک روش پژوهش واحد (کمی) بدون توجه به تفاوت ماهیت و ابعاد حوزه های مورد پژوهش. به نظر می رسد در پژوهش در مورد حوزه هایی مانند جنسیت، به منظور شناخت عمیق تر و دستیابی به پاسخی معتبر و شفاف تر، استفاده از رویکردترکیبی، گزینه مطمئن تری خواهد بود.
    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش، روش پژوهش، رویکرد ترکیبی، مرور سیستماتیک، جنسیت
  • حسین داوری صفحات 120-144
    ظهور جهت گیری ها و رویکردهای بارز انتقادی از نیمه دوم دهه 1980 به بعد در عرصه زبان شناسی کاربردی با واکنش های موافق و مخالف متعددی روبرو بوده است؛ جهت گیری ها و رویکردهایی که هریک به فراخور قوت و اهمیت خود، شماری از ادعاها، مبانی و مفروضات رویکردهای غالب در این عرصه را به چالش کشیده است. ازجمله این رویکردهای نوظهور می توان به «زبان شناسی کاربردی انتقادی» اشاره کرد. مبدع این رویکرد، آلستر پنی کوک، زبان شناس برجسته استرالیایی است که ابعاد، حوزه ها و علایق آن در سال 2001 در اثری مستقل به جامعه زبان شناسی کاربردی معرفی شد. نظر به اهمیت انکارناپذیر نظری و کاربردی آن و البته مغفول ماندن نسبی این رویکرد میان رشته ای که سنجش و ارزیابی شاخه های مختلف زبان شناسی کاربردی را مبتنی بر مبانی و علایق خاصی دنبال می کند، این مقاله علاوه بر معرفی این رویکرد و حوزه ها و علایق آن، با هدف نشان دادن نحوه گام به گام بهره جویی از آن در سنجش و نقد حوزه های زبان شناسی کاربردی، به طور خاص با نیم نگاهی به تناسب و اهمیت موضوع با جامعه ایران، از بین شاخه های گوناگون، به دو شاخه شاخص آموزش زبان انگلیسی و سیاست و برنامه ریزی زبان انگلیسی پرداخته تا تصویری ملموس و کاربردی از ماهیت میان رشته ای و کارکردهای سنجش گرایانه آن معرفی و تبیین شود. یافته های حاصل از بهره جویی از این رویکرد میان رشته ای در دو حوزه مورد بررسی، بیانگر کارآمدی آن در هرگونه سیاست گذاری و برنامه ریزی آموزشی و زبانی متناسب با بافت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه هدف می باشد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی کاربردی انتقادی، رویکرد میان رشته ای، ارزیابی، آموزش زبان انگلیسی، سیاست زبانی
  • حمدالله سجاسی قیداری، طاهره صادقلو، علی شهدادی صفحه 153
    جهانی شدن دارای اثرات مختلفی بر زندگی انسانی بوده و این تغییرات در جوامع روستایی ملموس تر از شهرها بوده است. بر این اساس هدف این مقاله، بررسی اثرات جهانی شدن بر سبک زندگی جوامع روستایی می باشد. روش شناسی به کاربرده شده در این پژوهش، توصیفی _ تحلیلی بوده و شیوه و ابزار جمع آوری داده ها در مطالعه نظری به صورت کتابخانه ای و در مطالعه میدانی از طریق پرسش نامه می باشد. محدوده مورد مطالعه، روستاییان دهستان روشن آباد شهرستان گرگان با 24 روستا است که از طریق نمونه گیری کوکران تعداد 265 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اثرات جهانی شدن در قالب همه ابعاد و شاخص های سبک زندگی مشاهده شده و از نظر پاسخ گویان، تغییراتی در سبک زندگی در جامعه روستایی درحال وقوع است. براساس آزمون رگرسیون مشخص شد که بیشترین تغییرات در نتیجه جهانی شدن در بعد سبک زندگی اجتماعی با ضریب بتای 328/ 0 می باشد. لذا به طورکلی می توان گفت به دلیل قرار گرفتن روستاهای ایران در شرایط گذار توسعه ای از سنت به مدرنیته و حتی پست مدرنیته، سبک زندگی در ابعاد مختلف در حالت درآمیختگی قرار داشته و افراد جوان گرایش به سبک زندگی شهری و افراد مسن گرایش به سبک زندگی بومی روستایی دارند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سبک زندگی، مناطق روستایی، دهستان روشن آباد
|
  • Aliasghar Ghasemi, Razieh Emami Meibodi Pages 1-19
    Interdisciplinary studies can play a pivotal role in the growth and development of sciences, especially the humanities. In the present article, through semi-structured interviews with some experts and thinkers in Iran and the content analysis of their ideas, attempt is made to answer these questions: in the view of experts, what are the main obstacles to the development of humanities in Iran? And what role can interdisciplinary studies play in the development of humanities? The results of the study show that according to experts, “interdisciplinary development”, having the twelfth place among the sixteen important factors in the development of humanities, does not have a considerable effect on the development of humanities in Iran per se, and its efficacy depends on the existence of more important conditions, such as the provision of an open intellectual climate at universities and the independence of scientific community. The development of interdisciplinary studies can play a part in the development of humanities in Iran, only if it results in scientific synergy among experts in different disciplines of humanities, improves the scientific ability of professors, students and researchers, and makes humanities more applicable in society.
    Keywords: Iran, humanities, interdisciplinary studies, experts
  • Hossein Shojaei, Abbas Musallaipour, Sajjad Asadbeygi Pages 21-44
    The direct bond between the Qur’an and Muslims’ beliefs is one of the important factors، considered to result in a kind of exclusivism in conducting research on the Qur’an on the part of religious scholars in the Islamic tradition of studying the Qur’an. Due to this kind of control، there has always been a restriction as to how the Qur’an must be approached. Thus، the results of these studies have been mainly in accordance with the Islamic beliefs and principles، because the researchers have already been fully familiar with Islam، Islamic theology and the Qur’an. But by the virtue of the changes and developments occurring in science and research and the emergence of interdisciplinary studies and also to avoid exclusivism، a larger number of researchers currently engage in Qur’anic studies. Considering the inevitability of this climate، the sensitivity of research on the Qur’an and necessity of preventing mistakes in this field، it is of great importance to identify theological requirements for Qur’anic study in various fields of research. This article، by focusing on the theological requirements for interdisciplinary research on the Qur’an and using library method، tries to introduce the requirements for this type of research at three levels of epistemology، terminology and methodology so as to develop a proper outline for such research and thus alleviate worries about the results of interdisciplinary Qur’anic studies.
    Keywords: theological requirements for Quranic studies, interdisciplinary studies, the Quran, epistemology, terminology, methodology
  • Sadegh Mirvasinik Pages 47-70
    The present research examines, within the context of political thought and using the analytical-interpretive method, the most important theoretical assumptions of Amartya Sen’s capability approach, and investigates its effects on the field of gender equality. Here it is argued that understanding development and its impacts on equality and justice cannot be separated from its underlying philosophical implications. In this context, gender-based study of theories of development suggests their failure in the field of women’s issues and their gender-related barriers in benefitting from the opportunities and real sources of life. These approaches either adopt a passive attitude toward women or overlook their abilities by having an abstract conception of freedom and equal opportunity. Capability approach, which is the basis of Amartya Sen’s humane approach to development, provides us with a comprehensive perspective in this regard. By establishing a link between freedom, justice and democracy, Sen considers the empowerment of women to be the axis of development. In this approach, in order to fulfill women’s instrumental freedom, development should focus primarily on women’s empowerment and then provide suitable external conditions for them to express themselves and to have their power of selection.
    Keywords: Development, justice, gender justice, human development, capability, freedom
  • Firouzeh Asghari Pages 73-119
    What differentiates a scientific research study from a non-scientific one and makes it valid or non-valid is the research methodology. Methodological considerations, especially in studies such as gender studies, which are not generally covered in the framework of a special discipline, call for more precision and sensitivity due to their complicated nature and dimensions. Therefore, the present article, by examining the methodological aspects of the research carried out on the effect of the variable of gender on job satisfaction of faculty members and using qualitative approach and systematic review technique, tries to draw researchers’ attention to the necessity, importance and role of methodological considerations in making a deeper understanding and explanation of research possible, and providing a clear and precise answer in conformity with reality for problem-solving and fulfilling research objective. The findings of this study show that there are two main problems in the works of research studied here. One is ambiguity and lack of transparency in problem statement and research objective, and the other is tendency toward using a single (quantitative) research method without paying attention to differences in the nature and dimensions of fields of research. It seems that in fields such as gender studies, in order to gain a deeper understanding and a more valid and clear answer, adopting a combined approach will be a more reliable choice.
    Keywords: Research methodology, research method, combined approach, systematic review, gender
  • Hossein Davari Pages 120-144
    The emergence of some significant critical approaches and directions in the field of applied linguistics from the mid-1980s onwards has met with various positive and opposite reactions. On the basis of their strength and significance, such approaches and directions have challenged some of the mainstream approaches’ claims, principles and assumptions. Among them, critical applied linguistics can be highlighted as a new approach, developed by the Australian applied linguist, Alastair Pennycook. The aspects, domains and concerns of this new approach were introduced in his book in 2001. Due to the undeniable importance of this approach, as well as partial negligence regarding it in Iranian academic setting, this paper first intends to introduce this approach, as an approach that evaluates various disciplines of applied linguistics through its own specific principles and interests. Then, in order to show its step-by-step application in the evaluation of different disciplines of applied linguistics, with a glance at its significance and appropriateness in Iranian society, two domains, namely English language education and language policy and planning, are introduced and evaluated in order to provide readers with a visible and practical picture of its interdisciplinary nature and evaluative functions. The findings indicate the efficacy of applying this interdisciplinary framework in any language-in-education policy and planning in accordance with the political, social and cultural context of the target society.
    Keywords: Critical applied linguistics, interdisciplinary approach, evaluation, English language education, language policy
  • Hamdollah Sojasi Qeidari, Tahereh Sadeqlou, Ali Shahdadi Page 153
    Globalization has different effects on human life, which are more noticeable in rural areas than in cities. Thus, the present article aims to study the effects of globalization on lifestyle in rural areas. The methodology in this research is descriptive-analytical; and to collect data in the theoretical section of the study the library method has been used and in the field study questionnaires have been employed. In the present study, the residents of Roshanabad in Gorgan, composed of 24 villages, are included; using Cochran sampling method, 265 families were selected as sample. The results of the study show that the effects of globalization can be detected in all aspects and indexes of lifestyle, and according to participants in the study, some changes are occurring in lifestyle in the rural society. The regression testing indicated a Beta coefficient of 0.328 for most changes happening in lifestyle as a result of globalization. It can be said that since Iranian villages are experiencing a transition from tradition to modernity or even postmodernity, different aspects of lifestyle are somehow mingled; young people in rural areas show a tendency toward urban lifestyle while older people prefer local rural lifestyle.
    Keywords: Globalization, lifestyle, rural areas, Roshanabad