فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا محمدی کله سر صفحات 1-20
    مقاله حاضر با تحلیل نسبت روایت شناسی ساختارگرا و مطالعات میان رشته ای در پی پاسخ دادن به این پرسش ها است که چه عواملی در روی آوری روایت شناسی به میان رشتگی موثر بوده است و این چرخش را باید برآمده از امکانی در روایت دانست یا ضرورتی روش شناختی؟ حرکت به سوی میان رشتگی را نه تنها در گرایش های جدید روایت شناسی بلکه در تغییرات روی داده در نظریه های روایت شناسان ساختارگرا نیز می توان پی گرفت. ازاین رو نوشتار حاضر، ریشه های این حرکت را در انتقادات و اصلاحات انجام شده بر مهم ترین نظریه های این حوزه تا اوایل دهه 1970 پی خواهد گرفت. با دنبال کردن سیر نظریه های روایت شناسان ساختارگرا می توان شاهد نوعی گسست آرام از ایده استقلال و خودبسندگی ادبیات و تمایل به سایر رشته ها برای تحلیل روایت بود. موثرترین عوامل این تغییرات عبارتند از: توجه به نقش مولفه های فرهنگی، و فرایند خوانش (حضور خواننده) در درک ساختار روایی. این ملاحظات، نتایجی را برای روایت شناسی به همراه داشته است؛ نخست اینکه اهداف کلان روایت شناسی را از بررسی ویژگی های متنی به بررسی فرایند خوانش و درک روایت تغییر داد، و دوم اینکه پای رشته ها و حوزه های مرتبط با فرهنگ و مطالعات ذهن را نیز به روایت شناسی گشود.
    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، روایت شناسی، ساختارگرایی، ادبیات، فرهنگ، خوانش
  • سعید خزایی، سیدپیمان شریعت پناهی، فاطمه منصوریان، محمود مشفق صفحات 21-44
    هدف این مقاله کشف عوامل تاثیر گذار بر افزایش جمعیت در کلان شهر و در نهایت ارائه مدلی برای رشد جمعیت در کلان شهرها مبتنی با نظر خبرگان است. با توجه به اینکه عوامل متعدد مترتب بر زندگی در کلان شهرها، که مهاجرت، باروری و مرگ و میر را متاثر می سازد، از حوزه های مختلفی از جمله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سرچشمه می گیرد؛ ابتدا با مروری بر مفاهیم نظری، عوامل رشد جمعیت کلان شهرها شناسایی و به صورت عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، جغرافیایی و زیرساختی و امکانات شهری دسته بندی و تحلیل شده اند و مدل مفهومی اولیه استخراج شده است. سپس زیرمعیارهای تاثیرگذار بر هر یک از عوامل فوق به صورت مستقل با یکدیگر مقایسه و اولویت بندی شده اند. پس از آن با استفاده از توزیع پرسشنامه محقق ساخته در میان 30 نفر از خبرگان جمعیت شناسی، جامعه شناسی و اقتصادی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی نشان داده شد که مجموعه عوامل اقتصادی بیشترین تاثیر را بر رشد جمعیت شهر داشته و مجموعه عوامل فرهنگی و اجتماعی، زیرساختی و امکانات شهری و جغرافیایی در جایگاه های بعدی هستند. همچنین در اولویت بندی نهایی، زیرمعیارهای اشتغال، درآمد، سبک زندگی و ارزش های فردی دارای بیشترین وزن در بین یازده زیرمعیار شدند. در انتها مدل نهایی رشد جمعیت در کلان شهرها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رشد جمعیت، کلان شهر، مهاجرت، توسعه شهری، تهران
  • وحید ارشدی، مصطفی سلیمی فر، علی اکبر ناجی میدانی، بهروز مهرام صفحات 45-70
    این مقاله درصدد است با رویکرد تفسیرگرایانه و با استفاده از رهیافت چندعلتی، عوامل موثر بر میزان اثرگذاری آموزه های اقتصادی اسلام در کنش اقتصادی خانواده مسلمان را شناسایی کند. روش مقاله کیفی و در چارچوب «نظریه پردازی داده بنیاد» است. با توجه به ماهیت میان رشته ای موضوع، مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعدادی از صاحب نظران «اقتصاد اسلامی»، متخصص در تبیین «رفتار مصرف کننده مسلمان»، و صاحب نظران علوم تربیتی، روان شناسی و جامعه شناسی، در مباحث مربوط به «چگونگی اثر ارزش بر کنش»، ابزار این مطالعه بوده است. نمونه، به صورت هدفمند و همراه با روش «گلوله برفی» انتخاب شده و مصاحبه ها تا حد اشباع نظری انجام شد. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها در این سه مرحله نشان می دهد که هم افزایی کیفیت بالای انتقال آموزه از سوی نهادهای آموزش و پرورش رسمی و غیررسمی، قدرت درک آموزه از سوی اعضای خانواده، فرصت سازی و فرصت یابی تربیتی درون خانواده، کیفیت منبع تامین معیشت خانواده و اعتقاد راسخ به نظام پاسخ گویی در آخرت می توانند منجر به «نظم پذیری جمعی درون خانواده» شوند. این نظم جمعی، از عوامل «زمینه ای» و «ساختاری» تاثیر پذیرفته و از حالت «قاعده مندی» به «صلاحدیدی» تبدیل می شود. نوآوری این مقاله، نگاه عمیقی است که به چگونگی شکل گیری رفتار اقتصادی در درون خانواده داشته است.
    کلیدواژگان: آموزه های اقتصادی اسلام، ارزش، کنش اقتصادی درون خانواده، نظم پذیری جمعی درون خانواده، مخارج مصرفی، رفتار صلاحدیدی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • زهرا حیاتی صفحات 71-98
    در مطالعات بین رشته ای سینما و ادبیات، نقد یک فیلم اقتباسی و مقایسه آن با اثر ادبی مبدا، نوعی نقد تطبیقی به شمار می آید. از آنجا که در پژوهش های ادبی جدید، اتخاذ یک رویکرد و فرضیه مرتبط با آن اساس تحقیق است، در مقاله حاضر داستان «آشغالدونی»، نوشته غلامحسین ساعدی با فیلم اقتباسی از آن، «دایره مینا» با نگاه به ادبیات تطبیقی جدید بررسی شده است. هرچند این نظریه ها هنوز منسجم و تثبیت شده نیستند، اما ادبیات آن درحال شکل گیری است. در مقایسه داستان ساعدی با فیلم مهرجویی، یافته های پژوهش نشان می دهد: جنبه تمثیلی داستان مکتوب در فیلم اقتباسی، تحت تاثیر پردازش سینمایی طرح قرار گرفته و گاه واقع گرایی فیلم بر نمادگرایی داستان ادبی غالب شده است . مهرجویی رویدادها را در گفتمان سینمای کلاسیک ساماندهی کرده است تا خواننده را در مدت زمانی مشخص به پی گیری ماجراها ترغیب کند. نحوه زمان بندی فیلم براساس ساختار سه پرده ای، بیننده را به دنبال کردن ماجراها برمی انگیزد و برخلاف داستان آشغالدونی، «طرح» بر «ایده» غلبه می کند. ازآنجاکه غلبه طرح یا ایده، هرکدام درون مایه ای متفاوت خلق می کنند، می توان گفت همین تغییر ساختاری تاحدی به تغییر معنایی انجامیده است. همچنین تغییر پایان آزاد روایت ساعدی به پایان بسته در روایت فیلم، مانع مشارکت مخاطب در بازسازی سرنوشت داستانی شخصیت اصلی می شود.
    کلیدواژگان: نقد تطبیقی، اقتباس ادبی، ساعدی، مهرجویی، داستان آشغالدونی، فیلم دایره مینا
  • خسرو جلیلی کهنه شهری، محمدباقر علیزاده اقدم صفحات 99-118
    بالا رفتن آمار متقاضیان جراحی بینی و هزینه های هنگفت و آسیب های اجتماعی ناشی از آن اگرچه امروزه به یکی از مهم ترین موضوعات پژوهش های جامعه شناسی و روانشناسی تبدیل شده، اما هرگز موضوع مطالعه ادبیات نبوده است. هدف این مقاله جست وجوی ریشه های جراحی بینی در ادبیات ایران، با تکیه بر مطالعات جامعه شناسی بدن است. روش مورد استفاده در این مقاله، توصیفی _ تحلیلی و شیوه و ابزار جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای بوده است. محدوده مورد مطالعه مقاله، شعر ایران از نظر بسامد اعضای صورت از ابتدا تا امروز است که با انتخاب دیوان غزلیات حافظ به عنوان نمونه ای ارزنده از جامعه ادبی ایران، آن را مورد تحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی بدن، جراحی بینی، حافظ، اعضای صورت، روانشناسی
  • علیرضا قبادی، مسعود زارع مهرجردی صفحات 119-154
    آثار مادی و غیرمادی شعر حافظ در دوره های مختلف همواره مورد توجه کارشناسان عرصه های گوناگون به ویژه ادبیات شناسان و مردم شناسان ادبیات قرار گرفته است؛ لیکن به نظر می رسد با توجه به میزان نفوذ و ماندگاری این اثر گرانبها در جامعه، این پدیده می تواند از دیدگاه علوم دیگر نیز مورد توجه قرار گیرد؛ از جمله این علوم می توان به علوم ارتباطات اشاره کرد که درواقع به بیان چگونگی و چرایی برقراری ارتباطات بین فرستنده و گیرنده می پردازد. در این مقاله از میان جنبه های مختلف ارتباطی در شعر حافظ، به تحلیل ارتباط های غیرکلامی آن می پردازیم؛ زیرا به نظر می رسد، تمام جنبه های ماندگاری شعر حافظ در طول قرن های مختلف، در وجوه کلامی آن خلاصه نمی شود و دلایل غیرکلامی نیز در این ماندگاری نقش داشته اند. مقاله حاضر تلاش می کند با تحلیل این اثر مهم از دیدگاه ارتباطات غیرکلامی، زیرکی و چیره دستی صاحب اثر را در برقراری ارتباط با مخاطب، فراتر از مرزهای کلام مورد تفسیر فرهنگی قرار دهد. در این راه از روش تحلیل محتوای کیفی بهره جسته ایم.
    کلیدواژگان: ارتباطات غیرکلامی، ادبیات، تفسیرگرایی فرهنگی، نشانه، معنا
  • فردین محمدی، علی ملکی صفحات 155-178
    مفهوم سرمایه اجتماعی یکی از مفاهیم رایج در مطالعات جامعه شناختی معاصر است. برخی از صاحبنظران معتقدند که سرمایه اجتماعی نقش موثری در موفقیت افراد برای دستیابی به اهداف دارند. از این رو، هدف اصلی این مقاله تحلیل رابطه سرمایه اجتماعی و دانش تغذیه ای ورزشکاران است. به منظور دستیابی به این هدف، چارچوب نظری تحقیق براساس نظریه بوردیو، تنظیم و بر اساس آن فرضیه های تحقیق مطرح گردید. جامعه آماری این تحقیق 2300 ورزشکار شرکت کننده در المپیاد ورزشی سال 1393 به میزبانی دانشگاه بهشتی است که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 310 نفر از آنها انتخاب شدند. در این مقاله از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه جهت گردآوری داده استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میان سرمایه اجتماعی و دانش تغذیه ای ورزشکاران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بوردیو، دانش تغذیه ای، ورزشکاران
|
  • A. Mohammadi Kalesar Pages 1-20
    The aim of this paper is to investigate the relationship between structural narratology and interdisciplinary studies. We will try to answer two main questions: What factors have been effective in narratology’s orientation toward interdisciplinary studies? Is this tendency the result of a possibility in narration or a methodological necessity? The movement of narratology to interdisciplinary is observable not only in new narratological tendencies but also in changes in structural theories. Therefore, this article will trace the roots of this tendency in the revises and critiques of these theories until 1970s. By tracing these changes it can be realized that the theories of structural narrotology have broken with idea of independence and self-sufficiency of literature and embraced other disciplines. The main factors in these changes are: attention to cultural elements and reading process in the perception of narrative structure. These considerations have been accompanied by some results; first, the main targets of narratology changed from investigating textual properties to reading and understanding the narration process; second, some disciplines and fields related to culture and mind studies found their way into narratology.
    Keywords: Interdisciplinary studies, narratology, structuralism, literature, culture, reading
  • S. Khazaie, S. P. Shariatpanahi, F. Mansourian, M. Moshfegh Pages 21-44
    The present paper aims to find the factors influencing population growth in metropolises and thus provide a model for population growth in large cities based on expert opinions. Considering the fact that the multiple factors associated with life in the metropolis¡ affecting immigration¡ fertility and mortality¡ are from different fields¡ including economic¡ social¡ and cultural domains¡ this article is of an interdisciplinary nature. In the present article while the theoretical concepts are reviewed¡ the important factors affecting population growth are identified¡ and then grouped and studied as economic¡ cultural and social¡ geographical¡ infrastructural and urban facilities factors; following that a basic conceptual model is extracted. In this paper¡ a researcher-made questionnaire is distributed among thirty experts on demography¡ sociology¡ and economics. The analytic hierarchy process (AHP) applied in this study showed that the “economic factors” have the greatest impact on the population growth in the metropolis of Tehran; and socio-cultural¡ infrastructural and geographical factors and urban facilities have lesser impacts. Also¡ in the final prioritizing¡ of the eleven sub-factors¡ the sub-factors of occupation¡ income¡ lifestyle¡ individual values and the cost of living¡ which had the greatest weight¡ were analyzed. At the end¡ the final model of population growth in metropolises is provided.
    Keywords: Population growth, metropolis, immigration, city development, Tehran
  • V. Arshadi, M. Salimifar, A. A. Naji Meidani, B. Mahram Pages 45-70
    The present article aims to identify the intermediate factors regarding the effect of Islamic teachings on family economic action through an interpretative and multifactorial approach. The method is qualitative and is based on grounded theory method”. Due to the interdisciplinary nature of the matter, a semi-structured interview with 16 experts on Islamic economy, Muslim consumer behavior, educational sciences, psychology and sociology and the issue of values and actions has served as the main research tool. The samples were selected through purposive sampling and snowball method, and interviews were conducted to the point of theoretical saturation. Findings of data analysis in this three steps show that factors such as the synergy of the high quality of transfer of teachings from formal and informal education institutes, high quality of the perception of teachings by family members, high quality of family income resources, and faith and belief in the accountability in the Hereafter can create collective order within family based on the subjective value of Islamic economic teaching. The collective order is influenced by "underlying" and "structural" factors and leads to discretion behavior. This paper is also innovative in terms of its profound look into the formation of economic behavior within the family.
    Keywords: Islam, economic teachings, economic action, Family, collective order, consumption expenditures, ýdiscretion behavior, grounded theory
  • Z. Hayati Pages 71-98
    The present article tries to study the story Ašghālduni (Dustbin) by Gholāmhossein Sā’edi and the adapted movie Dāyere-ye Minā (The Cycle) by Dāryuš Mehrjuyi with a view to new adaptation theories. Of course, these theories have not yet been consistent and well-established; but its literature is going to evolve, especially its essentials are discussed in the study method of narratology. As an example, this proposition is discussed in theoretical subjects of adaptation that even in the loyal adapted movies, in which the structure of the literary story and the sequence of events in the movie are preserved, some of the semantic functions change because of story entry into the cinematic discourse along with the needs of medium of cinema. For example, the figurative aspect of Sā’edi's story in its adapted movie has been influenced by the scheme and sometimes realism dominates symbolism. Mehrjuyi has organized the events in the discourse of classic cinema in order to encourage the reader to persist the events during a certain time period. The way of timing a movie in terms of a three-screen structure encourages the spectator to follow the events and causes the "scheme" to dominate the "idea". Since the dominance of either scheme or idea creates different themes, it can be said that the very structural change leads somewhat to semantic change. Similarly, the change of Sā’edi's open ending narrative to a close one prevents the audience to participate in re-making the fictional fate of Ali; the sort that exists in a literary text.
    Keywords: Comparative criticism, literary adaptation, Saedi, Mehrjuyi, Asghalduni(Dustbin), D Dayere, ye Mina (The Cycle)
  • Kh. Jalali KohneÞ Þshahri, M. B. Alizadeh AghdamÞ Pages 99-118
    although increasing number of nose surgery, it's high costs and social damages today has become the most important subject in sociology and psychology, it has never been the subject of literary studies. The aim of this paper is to search the roots of nose surgery in Iran, relying on sociological studies. Descriptive analytic and the library method was used for collecting the data. The scope of study includes the Iranian poetry and the frequency of the face parts used in them. We analyzed the subject in the Hafez sonnets as a valuable sample of Iranian literature.
    Keywords: Sociology of the body, nose surgery, Hafiz, facial parts, Psychology
  • A. Ghobadi, M. Zare Mehrjardi Pages 119-154
    Different aspects of the poetry of Hafez have been studied so far. The material and non-material features of his poetry have been examined in different fields such as literature and anthropology. Due to the influence and importance of Hafez’s poetry, it seems that it can be studied from the perspective of other fields as well. Communications science is among these fields, dealing with how and why communications are established between the speaker and the audience. In the present article the nonverbal aspects in the poetry of Hafez are studied. It seems that the verbal aspects of his poetry are not the only factors that have made it remain popular with the audience through generations; nonverbal aspects have played a great part as well. This article aims to examine the literary work in terms of nonverbal communications in order to demonstrate the skill of the poet in establishing communications with its audience beyond the boundaries of speech; the poet’s mastery over this feature is also culturally interpreted. The utilized method is qualitative content analysis.
    Keywords: Nonverbal communications, literature, interpretation of culture, sign, meaning
  • F. Mohammadi, A. Maleki Pages 155-178
    Nowadays the concept of social capital is one of the most popular concepts in sociological studies. Some experts believe that social capital is among the most important factors with a significant part in individuals’ success in achieving their goals. So, the main purpose of this study is to analyze the relationship between social capital and the nutritional knowledge of athletes. For this purpose, the theoretical framework and hypotheses of the research are set based on Pierre Bourdieu’s theory. The statistical population of the research includes 2300 athletes in the 2014 Sports Championship held at Shahid Beheshti University; 310 persons were selected by means of Morgan’s table and the stratified sampling method. The survey method and questionnaires were employed to collect the data. The findings of the research indicate that there is a positive and significant relationship between social capital and the nutritional knowledge of athletes.
    Keywords: Social capital, Bourdieu, nutritional knowledge, athletes