فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم عزیزی *، سارا نظیف، فائزه عباسی صفحات 1-21
    دریاچه ارومیه یکی از مهم ترین و ارزشمندترین زیست بوم های آبی ایران است که در حال حاضر در شرایط بحرانی قرار گرفته و تغییرات زیادی در ویژگی ها و عملکردهای آن به وجود آمده است که افت تراز آب، کاهش بسیار شدید مساحت دریاچه و افزایش شوری آب، ازجمله این موارد است. هدف این مقاله، شناخت بهتر فرایندهای موثر بر نوسانات تراز آب دریاچه و ارزیابی سهم هریک از مولفه های تاثیرگذار است؛ ازاین رو، سیستم منابع و مصارف آب در محدوده حوضه آبریز دریاچه در قالب الگوی ون سیم طراحی شد. در طراحی الگو، اندرکنش و روابط متقابل مولفه های اثرگذار، شامل سدهای حوضه، برداشت از آبخوان ها، و متغیرهای اقلیمی، بر سطح دریاچه در مقیاس ماهانه در بازه زمانی 1393-1378 درنظر گرفته شد.
    پس از واسنجی الگو، روند تاثیرگذاری هریک از متغیرها بر تراز آب دریاچه با طراحی سناریوهای مختلف ارزیابی شد. یافته ها حاکی از این است که بهره برداری از سدهای حوضه (26 درصد) به همراه افزایش نیاز آبی (16 درصد) به ویژه در بخش کشاورزی، درمجموع سبب کاهش 42 درصدی جریان سطحی ورودی به دریاچه شده اند. متغیرهای اقلیمی نیز سهمی معادل 16 درصد داشته اند. در مورد نقش آبخوان های ساحلی دریاچه نیز، هرچند آب نگاری معرف آبخوان ها، روند افت تراز آبخوان ها و پیشروی جبهه آب شور را در برخی از آن ها نشان می دهد ، بااین حال تراز آب زیرزمینی ورودی به دریاچه، مقدار ناچیزی به دست آمد. لازم به ذکر است که میزان آب زهکشی شده از دریاچه به آبخوان های مجاور هم زمان با افت شدید سطح آبخوان ها، به دلیل دردسترس نبودن داده های موردنیاز، محاسبه نشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، پویایی سیستم، دریاچه ارومیه، مدیریت منابع آب، مدل Vensim
  • علی یوسفی *، امیر مظفر امینی، آمنه یادگاری، امید فتحی صفحات 23-48
    هرچند ایران از دیرباز با «مشکل» کم آبی روبه رو بوده، اما این مشکل در سال های اخیر به «بحران» کمبود آب تبدیل شده است. امروزه این نگرش وجود دارد که مشکلات امروز و فردا، بیشتر از کمبود آب، پیامد حکمرانی نامطلوب هستند و راهکار اصلی خروج از بحران آب، بازنگری در نظام مدیریت آب است. دستورکار جدید مطالعات مدیریت آب با تاکید بر ماهیت میان رشته ای، بر چارچوبی مشترک از نظریه های اقتصاد بخش عمومی، اقتصاد نهادگرا، اقتصاد سیاسی و سیاست گذاری و امور عمومی متمرکز است. هدف این مقاله، ارزیابی پایداری نظام های حکمرانی آب در حوزه آبخیز زاینده رود، پیش و پس از ملی شدن آب در کشور است. روش پژوهش مقاله، مبتنی بر تلفیق دو رویکرد کمی و کیفی است و داده های موردنیاز به دو شیوه اسنادپژوهی و پیمایشی از طریق مصاحبه ساخت یافته با 171 کشاورز و 68 کارشناس، گردآوری شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در نظام حکمرانی فعلی آب، اصول هشت گانه عدالت، اثربخشی و بازدهی، شفافیت، مسئولیت پذیری، پاسخ دهی، انسجام، مشارکت، و حاکمیت قانون در شرایط مطلوبی نیست. همچنین، در این مقاله دلایل پایداری نظام حکمرانی سنتی آب تبیین شده است که می توان از این اصول برای گذار به حکمرانی موثر و پایدار آب بهره جست.
    کلیدواژگان: حکمرانی متناسب، بحران آب، بهره برداران، متولیان، نظام اجتماعی بوم شناختی، حوزه آبخیز زاینده رود
  • سودابه سرایی*، حسن افراخته، وحید ریاحی، حمید جلالیان صفحات 49-70
    وابستگی بخش کشاورزی به آب، غیرقابل انکار است. در عصر حاضر که عصر اطلاعات و ارتباطات نام دارد، با توجه به رشد فزاینده جمعیت و محدودیت منابع آب، بهره گیری از دانش و فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات برای تامین غذای مردم، امری ضروری است. این مقاله با رویکردی میان رشته ای و با نگاهی به علوم کشاورزی، فناوری اطلاعات، مدیریت، و جغرافیا، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات را در بهینه سازی مصرف آب کشاورزی با بهره گیری از روش «سیستم های نرم» که از روش های تفکر سیستمی در علم مدیریت است، تحلیل کرده است. مسئله آب مصرفی در کشاورزی، دارای پیچیدگی ساختاری بوده و ذی نفعان مختلف، دیدگاه های متفاوتی درباره آن دارند؛ ازاین رو جزء مسائل نرم به شمار می آید. در این مقاله به این پرسش اساسی پاسخ داده شده است که ICT از چه راهی و با چه سازوکاری می تواند به اصلاح الگوی آب مصرفی در کشاورزی کمک کند. جامعه آماری پژوهش، همه بهره برداران حوضه آبریز گاوخونی (145381N=) است و تعداد نمونه با فرمول کوکران برابر با 383 کشاورز برآورد شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه، گردآوری، و دیدگاه های موجود و نظرات ذی نفعان مسئله با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با متخصصان و مسئولان سازمان های مربوطه، شناسایی شدند. نتایج بیانگر این بود که از دیدگاه ذی نفعان، ایجاد یک سامانه آبیاری می تواند از طریق اطلاع رسانی به کشاورزان و کمک به آن ها در تصمیم گیری های مربوط به آبیاری، در میزان مصرف آب توسط کشاورزان، اثرگذار باشد. بی تردید راه اندازی چنین سامانه ای نیازمند هماهنگی بین دستگاه های ذی ربط و آموزش و فرهنگ سازی بین مخاطبان اصلی است.
    کلیدواژگان: بحران آب، کشاورزی، اصلاح الگوی مصرف، تفکر سیستمی، حوضه آبریز گاوخونی
  • محمدرضا مرادی طادی * صفحات 71-90
    بحران آب یکی از جدی ترین مسائل پیش روی بشریت است که نیاز به اقدام فوری و اصولی دارد. در این زمینه، علوم انسانی، هریک از منظری، به این مسئله پرداخته اند. در این مقاله مهم ترین زاویه های روابط آب با بخش هایی از علوم انسانی و زیست جمعی انسان ها برجسته شده و این مسئله با ارائه شواهد آماری، توضیح داده شده است. پرسش از نقش آب در زندگی بشری و تاثیراتی که می تواند بر فرایندهای تمدنی بگذارد، و در پی آن، پرسش از چگونگی تاثیر فقدان آب بر روابط میان انسان ها، دولت ها، و تمدن ها در کانون توجه این مقاله قرار گرفته است. البته تمرکز مفهومی مقاله بر مسئله روابط آب و سیاست و بیشترین تمرکز مصداقی بر کشور ایران و منطقه خاورمیانه است. مقاله با مروری بر ادبیات پژوهش و مبانی نظری بحث نشان می دهد که بحران آب می تواند درنهایت، ماهیت امر سیاسی را دگرگون، و مدنیت را تبدیل به بدویت کند. این احتمال از طریق بازخوانی شواهد تجربی و مصداق های گوناگونی همچون آب و جنگ، و آب و خشونت به راستی آزمایی گذاشته شده است. جمع بندی مقاله این است که آب باید به موضوعی برای پژوهش های «فرارشته ای» تبدیل شود و خروجی آن همچون گونه ای «مسئله شناسی تحلیلی» در اختیار «سیاست گذاری عمومی» قرار گیرد، تا بتوان برنامه ای کلان و جامع برای برخورد با این «فرابحران» تدوین کرد.
    کلیدواژگان: آب، سیاست، هیدروپلیتیک، سیاست گذاری عمومی، بحران
  • نسیم رحمان نسب امیری *، علی اصغر پورعزت صفحات 91-112
    آب، موضوع بسیاری از بحران های احتمالی قرن جاری خواهد بود. کاهش ذخایر آب شیرین دنیا، به دلایل فراوان، ازجمله افزایش جمعیت، تغییرات آب و هوایی و به ویژه استفاده ناپایدار از منابع آب، سبب شده است که موضوع تامین آب آشامیدنی سالم، به یکی از مهم ترین دغدغه های جهانی تبدیل شود؛ دغدغه ای که اهمیت آن با توجه به طرح حق بر آب آشامیدنی سالم به منزله یکی از حق های مهم بشری بیشتر مدنظر قرار می گیرد. هرچند، تضمین حق دسترسی به آب آشامیدنی سالم و تحقق آن، یکی از تعهدات بین المللی مهم دولت ها است، اما حل بحران آب و به ویژه یافتن روش هایی برای استفاده پایدار از منابع آب، بدون همراهی و مشارکت همه افراد جامعه، ازجمله بخش خصوصی فعال در این عرصه بسیار دشوارتر خواهد بود. در بخش خصوصی، به ویژه شرکت های فراملی که از توان مالی، فنی و انسانی بسیار بالایی بهره مند هستند، در عرصه مدیریت و تامین منابع آب، موثر ظاهر شده اند؛ بنابراین، به لحاظ اهمیت رعایت حق بر آب، بررسی موضوع مسئولیت و نقش بخش خصوصی در تحقق حق بر آب، اهمیت فراوانی دارد. مقاله حاضر با اتخاذ رویکردی میان رشته ای، مبانی حقوقی و اخلاقی مسئولیت بخش خصوصی در برابر تحقق حق آب را بررسی کرده، ماهیت و قلمرو این مسئولیت را با توجه به اهمیت سود برای شرکت های خصوصی مدنظر قرار داده است.
    کلیدواژگان: حق بر آب، شرکت های فراملی، خصوصی سازی آب، اعمال افقی حقوق بشر، مسئولیت شرکت
  • زینب تمسکی * صفحات 113-133
    برای تحقق مصرف بهینه آب، این موهبت هم زمان زمینی و آسمانی، نخستین گام پیش از جست وجوی هرگونه راهکاری، توجه به ذهنیت مصرف کننده است؛ ذهنیتی که در ارتباط با عالم واقع و نحوه سازماندهی منابع آب شکل گرفته است. این مقاله درصدد است با رویکردی میان رشته ای، در چارچوب بررسی تاریخ شهر تهران و با دیدی مبتنی بر معماری، نحوه سازماندهی منابع آب این شهر را پیش از ورود آب لوله کشی توصیف کند و ضمن این توصیف، برمبنای مفروضات دریافت شده از روان شناسی و مطالعات فرهنگی، به این پرسش پاسخ دهد که چگونه ذهنیت ایرانی درباره آب به مثابه نعمتی محدود و ارزشمند، به نگرش به آن به منزله منبعی نامحدود و به آسانی دردسترس و رایگان، تغییر کرده است. به این منظور، نحوه سازمان دهی کالبدی فضایی آب در شهر تهران دوره قاجاریه از دیدی کلان توصیف شده و همچنین، ذهنیتی را که این سازمان دهی قابل مشاهده در شهر در مورد آب امکان پذیر می کرد، توضیح داده شده است. علاوه بر این، با تمرکز بر نقطه ای از شهر تهران در دوره قاجاریه، سازوکارهای دست یابی به آب و مشکلات هنگام بهره برداری آن از دیدی خرد توصیف شده و درنهایت، روند تدریجی تغییر ذهنیت در مورد آب پس از لوله کشی آن و با تغییر میزان مشاهده پذیری منابع آب در شهر، بررسی شده است؛ تغییر ذهنیتی که بر میزان و نحوه مصرف کنونی، موثر بوده و در هر تصمیم گیری ای برای بهینه سازی مصرف آب باید به راهکارهای درازمدت بازسازی آن اندیشید.
    کلیدواژگان: منابع آب، تاریخ ذهنیت عامه، روان شناسی تبلیغات، تهران قاجاری، تاریخ معماری
  • محمد باقر آرایش * صفحات 135-170
    هدف اصلی این مقاله کیفی که به شیوه پدیدارشناسی انجام شده است، تحلیل محیط زیست گرایانه بحران آب و خشکسالی برمبنای نظریه رفتار برنامه ریزی شده آجزن، از دیدگاه کشاورزان شهرستان ایلام است. الگوی به کاررفته برای تحلیل نگرش رفتاری در این پژوهش، رفتار برنامه ریزی شده آجزن بوده است. در این مطالعه از تلفیق دانش روان شناسی، مردم شناسی و دانش فنی کشاورزی (رویکرد میان رشته ای) استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، کشاورزان شهرستان ایلام که بیشترین خشکسالی را در سال های اخیر تجربه کرده اند کارشناسان مسائل آبیاری اداره کل جهاد کشاورزی شهرستان ایلام ، و کارشناسان مدیریت بحران استان بوده اند. افراد مطلع از طریق روش گلوله برفی شناسایی شدند. داده های پژوهش به روش مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم جمع آوری، و براساس الگوی کلابزی تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که کشاورزان، روش هایی سنتی و بومی مانند تغییر الگوی کشت، ذخیره علوفه، تغییر زمان کاشت، تنوع معیشت، و ترمیم جوی های آب را به جهت سازگاری با خشکسالی و چرای مزارع خشک شده، خرید آب از همسایگان، کاهش تعداد دام ها، و قطع درختان، به منظور مقابله با خشکی به کار می گیرند. نتایج به دست آمده از جامعه کارشناسان نشان می دهد که آنان اقداماتی را در سه مرحله پیش از وقوع بحران (مدیریت تلفیقی منابع آب و ظرفیت سازی نهادی)، در حین وقوع بحران (حمایت گری هدفمند و برنامه ریزی سیستمی) و پس از وقوع بحران (توسعه کشاورزی و معیشت پایدار) انجام داده اند.
    کلیدواژگان: سناریوی بحران آب، رفتار برنامه ریزی شده، خشکسالی، کارشناسان، تحلیل محیط زیست گرایانه، شهرستان ایلام
|
  • Gh. Azizi *, S. Nazif, F. Abbasi Pages 1-21
    The subject of this study concerns Urmia Lake which is one of the most valuable water habitats in Iran and investigation of crisis in the drop n of water level, significant decrease in the lake’s surface area and increase in its salinity.. In order to have better understanding of the processes that affect the lake's water level fluctuations and assess the contributions of every responsible parameter, System water consumption was designed. System water consumption was designed in The Lake Basin in the Vensim and the effects of each variable on the water level of the lake were evaluated using a set of different scenarios The findings suggest that in comparison to other variables, the operation of dams (26%) as well as an increase of water requirement (16%) by variables have played a role in reducing the input to the lake. Climate variables had an effect of 16% within the time span of 1999-2014. Although Hydrograph indicates the aquifer deterioration in some of them, the entrance to the lake water budget is negligible
    Keywords: climate change, system dynamism, Urmia lake, water resource management, Vensim Model
  • Ali Yosefi *, Amir Mozafaramini, Amene Yadegari, Omid Fathi Pages 23-48
    Iran has reached critical level of water crisis, although long been facing water scarcity. Currently, the belief gained ground that the challenges of today and tomorrow are more related to poor governance than water shortage and the main strategy to cope with water crisis lies in water governance reform. The new research agenda of water governance underlines on interdisciplinary examination of theories drawn from public economics, institutional economics, political economy and public administration. The aim of this study is to analysis the past and present sustainability of water governance in Zayandeh-Rood basin. By combining quantitative and qualitative approaches, data were collected through documentary and survey research by structured interviews with 171 farmers and 68 experts. The results showed that the current water governance is not favorable with equity, effectiveness and efficiency, transparency, accountability, responsiveness, coherency, participation and rule of law principles. Further, this study tried to explain the fundamental principles of sustainability in traditional water governance which can facilitate the transition to effective and fit-for-purpose water governance.
    Keywords: fit-for-purpose governance, water crisis, stakeholders, authorities, social ecological system, Zayande-Rood basin
  • S. Saraei *, H. Afrakhteh, V. Riahi, H. Jalalian Pages 49-70
    The dependence of the agricultural sector to water input is undeniable. In the era of information and communication, due to population growth and limited water resources, it is essential to employee information and communication technologies in order to provide food for people. This interdisciplinary article, considering Agricultural, Information Technology, Management and Geography sciences; has tried to analyze the role of ICT in agricultural water use optimization using soft system approach that is the methodology of systematic thinking approach in management science. The issue of water use in agriculture has structural complexity, and the different stakeholders, have different views on it. Therefore, it is considered a soft issue. In this study, the basic question is answered that ICT through what mechanism could help to refine the pattern of water use in agriculture. The population of the study was all the farmers located in the Gavkhooni zone (N =145381) and a number of statistical sample was estimated at 383 using Cochran's formula. Using questionnaire required information was collected. Also, using semi-structured interviews with experts and officials of relevant agencies, stakeholder's views on the issue were identified. In the end, some suggestions for how to use ICT to solve this problem are presented. The results showed that from the viewpoints of stakeholders, an irrigation system through notification to farmers can help them in decision-making related to irrigation and can be effective in the amount of water use by farmers. Of course, setting up such a system demands of coordination between the concerned authorities and training the primary consumers.
    Keywords: fit-for-purpose governance, water crisis, stakeholders, authorities, social ecological system, Zayande-Rood basin
  • M. Moradi Tadi * Pages 71-90
    One of the most serious issues facing humanity is the water crisis that requires systematic and immediate action. It has been addressed from different viewpoints across academic disciplines. In this paper, the most important dimensions between water and some areas of human sciences and sociology of humans are highlighted. The question of the role of water upon human life, its effects on the processes of civilization, and subsequently how the lack of water effects the relations between people, nations, and civilizations are the focus of this article. Likewise, it clarifies the problems through quantitative analysis. The conceptual focus of this paper is on the relationship between water and politics in Iran and the Middle East. After a literature of review, it demonstrates how water crisis can finally change the essence of ‘the politics’ tremendously while turning civilization into primitivism. Empirical facts such as water and war, or water and violence are used to support this claim. The paper concludes that water should be the subject for trans-disciplinary research. Its outcome, as a ‘problem identification’, paves the way for public policy to manage comprehensive plans and to cope with this huge crisis.
    Keywords: water, politics, hydropolitics, crisis, public policy
  • N. Rahmannasab Amiri *, A. Pourezzat Pages 91-112
    The crisis in global natural water will be an issue of concern in this century for several reasons. Some of them are population growth, climate changes and specifically unsustainable use of water resources that makes provision of safe drinking water one of the most important global concerns. As one of the human rights, the right to water will be a major concern. Undoubtedly, states have an international duty to ensure individual’s access to safe drinking water. But solving water crisis and finding further methods to use the water resources more sustainably shall not be attainable without the participation of the private sector. The engagement of transnational enterprises with high financial, technical and human resources from the private sector in water provision and management with respect to the right to water, reveals the importance of reviewing the role and responsibility of private sector, specifically transnational corporations in implementation of right to water. The present article, choosing interdisciplinary approach, attempts to review the legal and ethical justifications of private enterprises’ responsibility for human right to water as well as determine the nature and scope of such responsibility as a financial entity, not as public interest provider.
    Keywords: right to water, transnational enterprises, water privatization, horizontal application of human rights, corporate responsibility
  • Z. Tamassoki * Pages 113-133
    Contrary to our current approachto water, as a colorless, odorless and tasteless liquid, Iranians were used to understand it as apurifier; the most precious substancewhich was dowry of their profit’s daughter, andthe resource of whole life on earth. The main aim of this article is to present an explanation for how the alteration of Iranian mentality on ýýwater has led to the excessive water consumption today by illuminating the factors which have ýýaffected this change.ý In pursuit of this goal, the article proceeds in five steps. First, the theoretical ýbasis which the paper relies on is discussed by using the psychology of advertising and cultural studies ýfindings; As a prologue for the historical account, a brief outline of water supernal value among Iranians ýbefore the modern era, through secondary written sources, is raised; Then urban water resources ýmanagement in Qajar Tehran is described by analyzing the data gained through historical maps and ýdocuments besides memories, both in macro and micro levels of the city ýþ þto show the physical ýorganization of water resources and problems associated with the operation of water; after that, Iranian ýmentality on water during Qajar period is explained based on historical evidence; and at the main ýpart, taking advantage of all the previous stages, it is discussed how the promotion of tap water has ýled to the alteration of water concept and its value in the Iranian mind; Finally, according to previous steps, two categories of ýstrategies and tactics for the propagation of optimizing water use is proposed.ý
    Keywords: History of Mentalities, Water resources, Psychology of Advertising, Qajar Tehran, Architectural history
  • M.B. Arayesh * Pages 135-170
    The main purpose of this qualitative study carried out in a phenomenological manner was to pro- environmental analysis of the water and drought crisis scenario based on the theory of planned behavior of Ajzen from the view point of farmers in Ilam County. The theory of planned behavior was used to analyze Behavioral pattern. The study used a combination of psychology, anthropology sciences and technical knowledge of agriculture. The studied population of current research was framers who have faced with the most droughts in recent years and irrigation experts of office of jihad Agriculture of Ilam Township and crisis management experts of Ilam Governorship. Subjects were identified through snowball method. The data were collected using in-depth interviews and direct observation and were analyzed based on the clabzi pattern. The results showed that farmers employ indigenous ways such as changing crop patterns, feed store, changing the time of planting, livelihood diversification, restoration of waterways for the adaptation to drought and grazing dry farms, buying water from neighbors, reduce livestock, cut down the trees in order to cope with drought. The results of the experts population indicated that experts are doing actions in three phases before the crisis (integrated management of water resources and institutional capacity building), during the crisis (targeted support and planning system) and after the crisis (agricultural development and sustainable livelihoods).
    Keywords: water crisis scenario, planned behavior, Drought, experts, pro- environmental analysis, Ilam Township