فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احد رضایان قیه باشی ، علی اصغر پورعزت * صفحات 1-22
    سازمان ها، آحاد جامعه، نخبگان، و خط مشی های دولتی، درحالی که خود به شدت تحت تاثیر دانشمندان رشته های علمی گوناگون قرار دارند، به روش های گوناگون بر فراگرد ساخت آینده تاثیر می گذارند. براساس نظریه های «وضع» و «ساخت اجتماعی واقعیت»، و مدل خط‎مشی‎گذاری «نخبگان توده ها»، آینده به طور مستمر تحت تاثیر عناصر فردی و سازمانی فعال در جامعه در حال شکل‎گیری است و این افراد و سازمان ها، معمولا اقدامات خویش را با توجی هاتی علمی صورت بندی می‎کنند؛ توجی هاتی که در تعامل با دانشمندان و نخبگان می‎آموزند. ضمن اینکه یافته علمی حاصل از تلاش پژوهشگران رشته‎های علمی گوناگون، ممکن است در قالب مجموعه ای از نظریه های معطوف به اجرا، ساخت جهان آینده را تحت تاثیر قرار دهند. زیرا این علوم میان رشته ای، برایند نظری علوم و فنون گوناگون بوده و نظریه‎ها و استراتژی‎های تغییر و برنامه‎های تحول آینده را تحت تاثیر قرار می‎دهند؛ تاثیری که از طریق رسوخ دانش به زبان عامه، منطق کارگزاران دولتی، و رویه های رفتاری و ساختاری مرسوم در روند توسعه سازمان ها و نهادهای اجتماعی، ایجاد می شود. این مقاله با طرح این پرسش که آینده چگونه ساخته می شود؟ فراگرد ساخت آینده را برایند مولفه های اجتماعی، واقعیت های زبانی، مدل های تصمیم گیری و کنشگری فوق فعال بازیگران (سازمان ها، احاد مردم و نخبگان) معرفی می کند. این مولفه ها با تاثیرپذیری از علوم میان رشته ای و تاثیرگذاری متقابل بر آن، واقعیت آینده را شکل می دهند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، ساخت اجتماعی واقعیت، ماهیت میان رشته ای، مدل خط‎مشی‎گذاری
  • مهسا ادیبی، مجید توسلی رکن آبادی *، سیدمحمدعلی تقوی صفحات 23-51
    نحوه برخورد با غرب از مهم ترین مولفه های مهم فضای اندیشه ای ایران است. انقلاب اسلامی یکی از محصولات همین دغدغه مندی اندیشه ای می باشد. مطهری به عنوان یکی از مهم ترین ایدئولوگ های انقلاب کوشید تا در مقابله با پارادایم غزب زدگی با ایجاد ساز و برگی نوین برای باورها و اصول دینی سنتی، زمینه ای فراهم کند که دین اسلام توان رقابت با ایدئولوژی های غربی را داشته باشد. او می خواست از این راه ایمان جوانان را در مبارزه با سکولاریسم حفظ کند. در این مسیر، با خلق معناها و مضامین جدیدی که برگرفته از عناصر سنتی، مذهبی، اسطوره ای و مدرن بود به بازنمایی غرب پرداخت. در این مقاله سعی شده تا با بهره گیری از آموزه های مطالعات پسااستعماری در باب غیریت و دیگری سازی به عنوان چارچوب نظری و روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه به مثابه روش، به این سوال پاسخ داده شود که غرب در گفتمان سیاسی مطهری چگونه بازنمایی می شود؟ یافته های این مقاله مبین آن است که مطهری از طریق مکانسیم بازنمایی و غیریت سازی به ترسیم یک مرز هویتی میان «ما»ی ایرانی و «دیگری» غربی پرداخته و به تولید تصویری از غرب اقدام کرد که واجد دال هایی چون امپریالیست، استثمارگر، شیطان، ظالم، مستکبر، طاغوت و ظلمت است. این مقاله، بر اساس منطق هم ارزی، تفاوت غرب را در رویه های «استعماری» و«ضدیت با دین» در گفتمان مطهری بررسی کرده و چگونگی برجسته سازی «خود» و حاشیه رانی بازنمایی غرب به مثابه «دیگری» را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گفتمان سیاسی مطهری، بازنمایی، غرب، پسااستعماری، غیریت سازی
  • محسن طاهری دمنه email ، معصومه کاظمی صفحات 53-78
    مهاجرت از آن قسم پدیده های چندوجهی است که برای مطالعه و درک درست آن لازم است رویکردها و روش های مختلفی با نگاه میان رشته ای به کار گرفته شوند. مطالعه ادبیات نظری درباره مهاجرت گویای این است که نظریه های تشریح کننده مهاجرت، اغلب بر روی مسائل اقتصاد کلان و نظریه های نیازهای فردی توسعه پیدا کرده اند. درحالی که، اگر مهاجرت یا تمایل به آن را تصمیمی برای اقدام بدانیم، قاعدتا این تصمیم برآمده از تصویر یا تصاویری از آینده است. مهاجرت به این منظور صورت می گیرد که تصویری مطلوب از یک آینده محقق ، یا از تحقق تصویری نامطلوب جلوگیری شود. از این منظر می توان تصاویر آینده را برای شناخت پارامترهای ذهنی و بین الاذهانی موثر بر مهاجرت، مطالعه کرد. با این هدف، پژوهش حاضر در سنت کیفی، با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته به بررسی تصاویر آینده جوانانی که مایل به مهاجرت هستند، می پردازد و تلاش می کند تا پدیده مهاجرت را از ساحت تصاویر ذهنی مربوط به آینده بررسی کند. داده های حاصل از 23 مصاحبه بعد از اشباع نظری، با استفاده از روش تحلیل مضمون، تحلیل شدند و نتایج نشان داد که سه تم اصلی یعنی: 1) تصاویر ویرانشهری از مبدا؛ 2) پیروی از یک همه گیری برای رفتن؛ و 3) جاذبه مقصد، تصاویر قوی محرک مهاجرت به شمار می آیند. دراین میان، بیشترین و قابل ملاحظه ترین سهم مربوط به تصاویر ویرانشهری از مبدا است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، تصاویر آینده، ویرانشهر، تحلیل مضمون
  • حسین هنرور *، توکل آقایاری هیر، محمد باقز علیزاده اقدم صفحات 79-108
    با توجه به افزایش نگرانی ها در ارتباط با مسائل زیست‏ محیطی، مصرف پایدار که از آن به مصرف سبز نیز تعبیر می‏ شود و شناسایی عوامل مرتبط با آن به دغدغه جدی علمی و سیاست گذاری در بیشتر جوامع تبدیل شده است. در میان عوامل متعدد تاثیرگذار بر مصرف پایدار، می توان از ارزش ها و جهت گیری ‏ های ارزشی اجتماعی، به عنوان سنگ‏ بنای تمامی رفتارها، از جمله رفتارهای مصرفی یاد کرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی روابط بین برخی جهت گیری های ارزشی از جمله مادی گرایی، فردگرایی و جمع گرایی (در ابعاد مختلف‏شان) با مصرف پایدار انجام یافته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان ارومیه و نمونه آماری آن 516 نفر از شهروندان 64-15 سال می باشند که با به کارگیری روش پیمایش و استفاده از نمونه گیری خوشه ای، مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد بعد محوریت مادی گرایی اثری کاهشی و معنی دار و فردگرایی افقی و جمع گرایی افقی اثری افزایشی و معنی دار بر میزان مصرف پایدار دارد. همچنین، نتایج تحلیل های چند متغیره نشان داد که متغیرهای مذکور در مجموع حدود 19درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: مصرف پایدار، مادی گرایی، فردگرایی، جمع گرایی
  • حسن کاویانی *، نسرین نصر صفحات 109-141
    باتوجه به روند صعودی انجام پژوهش ها و تحقیقات در زمینه آموزش محیط زیست، در مقاله حاضر سعی شد نتایج کلیه تحقیقات انجام شده در حوزه آموزش محیط زیست گردآوری، و ضمن ترکیب این نتایج، یک دیدگاه واحد و منسجم از عوامل موثر بر آموزش محیط زیست در داخل حاصل شود. روش پژوهش مبتنی بر استفاده از روش سنتزپژوهی و جامعه آماری آن شامل کلیه مقالات علمی معتبر در زمینه آموزش محیط زیست بوده که باتوجه به جست و جوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی داخل، بر اساس معیارهای ورود، تعداد 206001 مقاله علمی شناسایی و درنهایت، بر اساس معیارهای خروح، تعداد 78مقاله به منظور تحلیل نهایی انتخاب شد. برای فراهم آوردن اطلاعات، از کاربرگ طراحی شده توسط محقق برای گزارش و ثبت اطلاعات پژوهش های اولیه استفاده گردید و به منظور تحلیل یافته ها، از الگوی شش مرحله‍ای سنتزپژوهی روبرتس با استفاده از روش های کدگذاری باز و محوری استفاده شد. طبق یافته های به دست آمده، از آنجا که آموزش محیط زیست باعث افزایش آگاهی و حساسیت زیست محیطی می شود، به عنوان مهم ترین روش در آموزش افراد در جهت شناسایی و مقابله با مشکلات زیستی محسوب می‍شود. در این راستا، آنچه بر اثربخشی این آموزش تاثیرگذار بوده است، متاثر از این 6عامل است: نیازسنجی، به کارگیری روش های آموزشی، آموزش رسمی، آموزش غیررسمی، آموزش همگانی و آموزش مادام العمر. طبق یافته ها، آموزش رسمی با کمبودها و ضعف هایی مواجه بوده و آموزش غیررسمی در این زمینه اثربخش تر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، عوامل موثر، سنتزپژوهی
  • حمدالله سجاسی قیداری *، طاهره صادقلو، سید رضا حسینی کهنوج، خدیجه یزدانی مروی لنگری صفحات 143-168
    کشاورزی مهم ترین فعالیت اقتصادی روستاییان است و بیشترین سهم مصرف آب، مربوط به این بخش می‍باشد. کمبود آب در این بخش می تواند موجب بروز بحران‍های جدی از جمله تنش های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و... در زندگی انسان‍ها به ویژه روستاییان کشاورز شود. باتوجه به اهمیت میان رشته ای بودن این موضوع، هدف از این مقاله تحلیل تنش های اجتماعی ناشی از کمبود آب بین کشاورزان روستایی دهستان میان جام می باشد. روش به کار رفته، توصیفی تحلیلی است. ابزار اصلی برای جمع آوری داده ها، روش کتابخانه‍ ای، اسنادی و میدانی است و از پرسشنامه استفاده شده است. برای پردازش و تحلیل داده‍ های حاصل از تنش اجتماعی، از نرم افزار SPSS و جهت رتبه‍بندی روستاهای موردنظر از نرم افزار پرومیته استفاده شده است. به منظور بررسی متغیر تحلیل تنش های اجتماعی ناشی از کمبود آب باتوجه به نرمال بودن شاخص‍ ها از آزمون T تک نمونه‍ای استفاده شد. با توجه به اینکه حد بالا (1/1969) و حد پایین (0/3279) شاخص‍ها مثبت بوده و میانگین جامعه در این شاخص‍ها، بیشتر از مقدار مورد آزمون می‍باشد، نتایج گویای این است که شاخص‍ های مذکور در روستاهای مورد بررسی در وضعیت متوسط رو به بالا قرار گرفته است. جهت بررسی ارتباط بین دو متغیر خشکسالی و تنش اجتماعی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد که مقدار این عدد (0/395) به دست آمد. این مقدار نشان می دهد که با بالارفتن معضلات آبی، به همان میزان تنش های اجتماعی افزایش می‍یابد. نتایج حاصل از نرم افزار پرومیته نیز نشان داد، به لحاظ تنش اجتماعی به وجود آمده، روستاهای امغان و کلاته مروی دارای بیشترین میزان جریان خالص می‍باشد.
    کلیدواژگان: کمبود آب، تنش اجتماعی، خشکسالی، جوامع روستایی
  • مریم سادات غیاثیان email ، مینا وندحسینی، بهمن زندی، محمدرضا احمدخانی صفحات 169-195
    «کمبود آب» و «آلودگی هوا» دو بحران زیست محیطی هستند که کلان شهر تهران را تهدید می کنند. سوال این است که مسئولیت پژوهش در این زمینه به عهده کدام سازمان یا نهاد است؟ آیا محیط زیست باید این وظیفه را به عهده بگیرد یا رسانه های جمعی یا زبان شناسان شناختی؟ به نظر می رسد راه حل این معضل از توان هر یک از آن ها به تنهایی خارج است و تنها، نگاه به پدیده موردنظر از منظر بینارشته ای می تواند راه گشا باشد. در مقاله حاضر، این سوال مطرح شده است که تصویر های دیداری در روزنامه همشهری (1394ش) چگونه می توانند با به کارگیری استعاره های تصویری به بحران کمبود آب و آلودگی هوا در کلان شهر تهران کمک کنند؟ برای پاسخگویی، از فورس ویل (2016) بهره گرفته شد. در این رویکرد، فرض کلی بر این است چنانچه مغایرتی بین عناصر تشکیل دهنده استعاره های تصویری در رویکرد مذکور و عناصر تشکیل دهنده استعاره های تصویری در روزنامه همشهری مشاهده نشود، تصویرهای دیداری مورد نظر شرایط لازم را خواهند داشت تا توسط بینندگان/خوانندگان دریافت شوند و آگهی دهندگان به هدف خود، که همانا پیام رسانی در مورد بحران های زیست محیطی است، دست خواهند یافت؛ اما چنانچه مغایرتی مشاهده شود، فقط در صورت رفع مغایرت است که استعاره های مذکور می توانند دریافت شوند. این مقاله، توصیفی تحلیلی است و یافته های آن از بیشتر جهات در راستای یافته های فورس ویل (2016) پیش رفته است. این پژوهش نشان می دهد استعاره های تصویری روزنامه همشهری قابلیت آن را دارند که توسط خوانندگان روزنامه دریافت شوند و آگهی دهندگان به هدف خود، که پیشتر گفته شد، دست یابند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، زبانشناسی شناختی، کمبود آب، متنهای دیداری
  • مهرداد ملک محمدی *، محمد مهدی مظفری صفحات 197-218
    مدیریت درست الگوی مصرف منابع آب یکی از زیرساخت های اصلی توسعه پایدار در بخش انرژی است. خشکسالی، افزایش جمعیت، صنعتی شدن جامعه و گسترش شهرنشینی از عواملی است که منجر به بحران منابع آب در کشور شده است. در این راستا، بازاریابی اجتماعی نقش موثری در اصلاح الگوی مصرف در بخش انرژی، به ویژه مصرف منابع آب، دارد. در این مقاله، به منظور تعیین و چگونگی ارتباط عوامل موثر در بازاریابی اجتماعی و نقش آن در تغییر داوطلبانه نحوه مصرف آب و مدیریت اثربخش، از 115 تن از خبرگان و کارشناسان مطلع در حوزه منابع آب به عنوان جامعه آماری، در مورد عوامل مرتبط با الگوی مصرف در قالب پرسشنامه نظرخواهی شد. بر اساس تجزیه و تحلیل های به دست آمده، با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی سه متغیر مکنون منطبق بر بازاریابی اجتماعی، شامل مناطق بحرانی (مکان)، تغییر رفتار مصرف (محصول) و فرهنگ سازی (ترفیع)، شناسایی شد. سپس با بهره گیری از الگو سازی معادلات ساختاری، ثابت شد که مولفه تغییر رفتار تحت تاثیر دو عامل فرهنگ و مکان است و در نهایت، بر اساس رتبه بندی به روش تاپسیس فازی، عامل مکان با ضریب 644/0 به عنوان تاثیرگذارترین عامل بازاریابی اجتماعی در مدیریت منابع آب تعیین شد. این الگو می تواند در راستای سیاست گذاری های آمایشی و برنامه ریزی های بلندمدت راهکاری برای پشتیبانی از تصمیم گیری های مدیران در بخش مدیریت منابع آب به منظور تغییر الگوی مصرف باشد.
    کلیدواژگان: تاپسیس فازی، منابع آب، الگوسازی، معادلات ساختاری
|
  • A. Rezayan Ghayehbashi , A. Pourezzat* Pages 1-22
    Organizations, community groups, elites, and government policies in many ways influence the process of future construction, while they are heavily influenced by various scholars. Based on the theories of social status and socialization, and the policy model for the elite of the masses, the future is continually being influenced by the individual and organizational elements that are active in the society, and these individuals and organizations, usually they formulate their actions with scientific justifications, which are taught in interaction with scientists and elites. Moreover, the scientific findings from the efforts of various scholars may be influenced by a set of theories focused on the implementation of the future world. Because these interdisciplinary sciences are the theoretical outcomes of various sciences and technologies, they affect theories and strategies of change and future transformation programs; the effect of the influence of knowledge in the general language, the logic of government agents, and the procedures Behavioral and constructive structure in the process of development of organizations and social institutions. This article discusses how the future is made. The process of constructing the future introduces the ultimate social components, linguistic facts, decision-making and active actors of actors (organizations, people, and elites). These components shape the future reality by influencing interdisciplinary sciences and their mutual influence on it.
    Keywords: Futures Studies, Social Construction of Reality, Interdisciplinary, Policy Modeling
  • M. Adibi, M. Tavasoli Roknabadi *, M Taghavi Pages 23-51
    The question of how to confront the West has always been an important issue for Iranians and their political and intellectual elites. The Islamic Revolution of Iran was a product of such a concern. Ayatollah Morteza Motahari, as one of the most important ideologue of the Islamic Revolution, tried to provide an account of Islam that is able to compete with new Western ideologies, particularly Marxism, in order to prevent the youth from being attracted to such ideologies. He created new meanings and notions derived from religious, traditional and even modern roots. In this paper, the main question is how the West is represented in Motahari’s political discourse. The post-colonial approach is the theoretical framework and Laclau and Mouffe’s discourse analysis theory is the research method. The findings of the research indicate that Motahari through representation and creation of otherness draws an identity boundary between “us” (Iranians) and the other (the West), and represents the latter with signifiers such as imperialist, exploiter, evil, cruel and darkness.
    Keywords: Motahari, representation, the West, otherness, post-colonialism
  • M. Taheri Demneh *, M. Kazemi Pages 53-78
    Migration is one of those multidimensional phenomena which requires a variety of interdisciplinary approaches and methods to be studies and perceived. Reviewing the literature related to migration illustrates the fact that the theories explaining migration have been developed mostly around the macroeconomic issues and personal needs theories. However, if migration or the tendency to migrate is considered as a decision to take action, that decision of course arises from an image or variety of images of the future. People migrate in order to fulfill a desirable image of the future or ban an undesirable one. Accordingly, we can study images of the future in order to identify subjective and intersubjective parameters affecting migration. Aiming this, the present study explored the images the young people willing to migrate had about the future in a qualitative tradition using semi- structured interviews. The study was to investigate the phenomenon of migration regarding the construction of mental images related to the future. The data gathered from 23 interviews were put into theme analysis when the qualitative saturation was gained. The results showed that three major themes namely 1) dystopic images of the origin; 2) following a pandemic for leaving the country; and 3) the attractions of the destination are the strong images motivating migration. Among them, the dystopic images of the origin has the most significant share
    Keywords: migration, images of the future, theme analysis
  • H. Honarvar *, T. Aghayari Hir, M. Alizadeh Aghdam Pages 79-108
    Among various influencing factors on sustainable consumption, are basic social value orientations, as the cornerstone for any human behavior, including consumer behavior. The present survey study aimed at investigating the relationships between basic social value orientations, including; materialism, individualism, and collectivism (besides their sub-scales), with sustainable consumption. The study population includes all 15-64 years old citizens of Urmia City, from whom 516 are selected to be studied by the use of cluster sampling technique. Findings show that centrality dimension of materialism has shown negative and significant, and both horizontal individualism and horizontal collectivism have shown positive and significant correlations with sustainable consumption. Multiple regression results indicate that these three variables accounted for 19 percent of the variation in sustainable consumption.
    Keywords: sustainable consumption, Materialism, individualism, collectivism
  • H. Kaviani *, N. Nasr Pages 109-141
    Considering the rising trend in conducting research on environmental education, the present study attempted to compile the results of all research having done on the field of environmental education in the Islamic Republic of Iran. Then, in addition to combining the results, it can achieve a single and consistent view of effective factors indomestic environmental education. The research method is the research synthesis and its statistical population consisted of all valid scientific articles available in the field of environmental education. Regarding regular search in domestic databases, 206001 scientific articles were identified based on including criteria. But finally, 78 articles were selected for final analysis based on exclusion criteria. To collect the data, a researcher-made worksheet form was designed to report and record the research data. For analyzing the findings, Roberts’six-step research synthesis model was employed via open and axial coding methods. According to the obtained findings, environmental education, as it increases environmental knowledge and sensitivity, is considered as the most important method for educating individuals in identifying and coping with biological problems. In this regard, what has affected the effectiveness of this training was itself influenced by six factors of need assessment, use of educational methods, formal education, informal education, public education, and lifelong education. According to the findings, formal education has encountered shortages and weaknesses, while informal education has been more effective in this regard.
    Keywords: environmental education, effective factors, research synthesis
  • H. Sojasi Qeidari *, T. Sadeqlou, R. Hosseini Kahnuj, K. Yazdani Marvi Langari Pages 143-168
    Given that agriculture is the most important economic activity of villagers and the largest share of water consumption is in this sector, water scarcity in it can lead to serious crises such as political, economic, social and environmental tensions. And ... in the lives of humans, including rural villagers. Accordingly, the purpose of this article is to analyze the social tensions caused by water scarcity among rural farmers in the Miyanjam rural. The method used is descriptive-analytical. The main tool for collecting data is a library method - documentary and field study using a questionnaire. For data processing and analysis of social tension, SPSS software was used and the PROMETHEE software was used to rank the villages. One-sample T test was used to study the variables of social tension due to water scarcity due to normal indices. Considering that the upper limit (1.1969) and the lower limit (0.3279) of indicators are positive and the mean of society in these indices is more than the test case, the results indicate that the mentioned indices in the studied villages in the middle position to the top. The Pearson Correlation Coefficient (0.395) was used to investigate the relationship between two variables of drought and social tension, which showed that as social dysfunctions increase, social tensions increase. The results of the Prometheus software show that the villages of Amghan and Kalateh Marvi have the highest net inflow due to social tension.
    Keywords: water scarcity, water crisis, social tension, drought, Miyanjam rural district
  • M.S. Ghiasian *, M. Vandhosseini, B. Zandi, M.R. Ahmadkhani Pages 169-195
    "Water shortage" and "air pollution" are two environmental crises threatening Tehran metropolis, and have caused lots of problems for the citizens. The question is which organization is responsible to investigate these issues? Is it the Environment Protection Agency, the mass media, or the cognitive linguistics? It seems none of them can resolve the problem by themselves, and the interdisciplinary studies are needed in order to analyze the crises from different point of views. So, during this article, we attempted to describe and analyze those visual Images in Hamshahri newspaper (2015) that their main concern was environmental crises. The main question of our study was: "How do the visual images help to reduce the environmental crises using the pictorial metaphors approach (Forceville, 2016)?" The main assumption of the approach was "if there is not any major contrast between the main elements of the approach and the main elements of the visual images in the Hamshahri newspaper, the visual images of the newspaper will have the capability of being received by the readers". In this case, the designers of the visual images will accomplish their goals -reducing the environmental crises. If not, it is necessary some fundamental changes to be done. The study was descriptive- analytic, and most times its results were in line with Forceville (2016). In general, it was concluded that the pictorial metaphors in Hamshahri newspaper had the capability of being understood by the readers. So, the designers accomplished their main goal - reducing the environmental crises.
    Keywords: air pollution, cognitive linguistics, visual images, water shortage
  • M. Malekmohamadi *, , M. Mozaffari Pages 197-218
    Proper management of water resource patterns is considered as one of the main infrastructure for sustainable development in the energy sector. Drought, population growth, industrialization and urbanization are the factors that have contributed to the country's water supply crisis. In this regard, social marketing has an effective role in reforming the pattern of consumption in the energy sector, especially in the consumption of water resources. In this research, in order to determine the relationship between effective factors in social marketing and its role in voluntarily changing water of consumption and effective management, from 115 knowledgeable experts in the field of water resources as a statistical society, asked about the factors that associated the pattern of consumption in form of a questionnaire. Based on the analysis, it was found that three factors of social marketing (location, product and culture) have a significant relationship, and then by ranking the social marketing factors with fuzzy TOPSIS method, the factor of location as the most important factor was obtained (0.644).
    Keywords: water resources, modeling, structural equations, fuzzy TOPSIS